Dodaj do ulubionych

Nowe podatki - czas zmykac?

23.04.09, 15:03

A miało być tak pięknie - Wielka Brytania, kraj liberalny, gdzie
Żelazna Dama zaprowadziła ład i porządek

nie na długo

ja wiem, że dzisiejsze gazety trąbią, że każdemu będzie lepiej z
nowymi podatkami... niestety nie każdemu, a przykłady są wybrane
tendencyjnie

ciekawe czy mój pracodawca się wyniesie z Wysp... a może czas wrócić
na kontrakt?
Obserwuj wątek
    • ildefrans Re: Nowe podatki - czas zmykac? 23.04.09, 15:56
      A ja trzymam kciuki i czekam az socjalizm padnie na pysk.
      Uda sie ? Myslicie ? ( caly czas mysle ze ludzie i za glupi i za leniwi na
      zmiany, zobaczymy)
      • bigstrand Re: Nowe podatki - czas zmykac? 23.04.09, 16:10
        ildefrans napisał:

> A ja trzymam kciuki i czekam az socjalizm padnie na pysk.
        > Uda sie ? Myslicie ? ( caly czas mysle ze ludzie i za glupi i za leniwi na
        > zmiany, zobaczymy)is a weapon of mass destruction

zakladasz ze upadajacy socjalizm zostanie zastapiony lepszym kapitalizmem?
        Ja juz widzialem upadajacy socjalizm i zapewniam cie ze nie zostal zastapiony ani kapitalizmem ani nawet niczym co mozna by okreslic "lepszym".
        A za te bail-outy i stimulusy to kto ma niby placic? Panstwo?
        Teraz mamy festiwal radosnej medycyny tworczej gdzie narkomana leczy sie jeszcze wieksza dawka prochow...
        • ildefrans Re: Nowe podatki - czas zmykac? 23.04.09, 16:52
          Ano wlasnie wiecej prochow zamiast zaaplikowac terapie "cold turkey". Czytam
          wlasnie "An American Life" pana Reagana, moj Boze,zeby tak jeszcze panowie
          politycy to i przeczytali i przemysleli i wyciagneli wnioski. Kapitalizmu
          nigdzie w Europie nie ma, w takich zniewiescialych czasach zyjemy. I pewnie nic
          sie nie zmieni dopoki glod nie zajrzy pod strzechy, moze wtedy wyborca bedzie
          mial dosyc lewicowych pijawek i oglupiajacej propagandy.
          Poki co rzad zapozycza sie na potege - nie szkodzi, nie oni beda splacac.
          Czekam na normalnosc.
          • ghrom Re: Nowe podatki - czas zmykac? 24.04.09, 15:26
            > Czekam na normalnosc.

W demokracji się nie doczekasz, jako że jest to system wybierania
            władzy z wbudowaną autodegeneracją. Zawsze debili jest więcej niż
            ludzi rozsądnych i światłych, zatem zawsze wybory będą coraz gorsze
            i gorsze, demokracja w sposób oczywisty promuje słabych na umyśle
            niszcząc przy tym ludzi rozumnych. Marks bodaj napisał kiedyś, że by
            zatryumfował socjalizm wystarczy wprowadzić demokrację.
            • Gość: Pavs Re: Nowe podatki - czas zmykac? IP: *.40.212.59.sub.mbb.three.co.uk 24.04.09, 23:18
              Przedstaw mi w takim razie propozycje systemu, ktory ten problem
              rozwiaze? Mozem slepy ale kraje, w ktorych poziom zycia jest
              najwyzszy to kraje demokratyczne (nie mowie o krajach napewdzanych
              ropa itp), wiec jakos twoja uwaga mnie nie prekonuje?
              • ghrom Re: Nowe podatki - czas zmykac? 27.04.09, 16:21
                > Przedstaw mi w takim razie propozycje systemu, ktory ten problem
                > rozwiaze? Mozem slepy ale kraje, w ktorych poziom zycia jest
                > najwyzszy to kraje demokratyczne (nie mowie o krajach napewdzanych
                > ropa itp), wiec jakos twoja uwaga mnie nie prekonuje?

Z przyjemnością, na przykład monarchia dziedziczna. Debile w niej
                głosu nie mają, z powodów oczywistych, kolejni władcy są wedle
                wszelkiego prawdopodobieństwa znacznie lepiej przygotowani do
                rządzenia niż wybieralni prezydentowie (kto lepiej niż własny ojciec
                nauczy syna rządzić?), nie są demoralizowani przez kadencyjność
                władzy (mogą się troszczyć o dobro rządzonego przez nich kraju, tak
                by ich potomkowie otrzymali go w jak najlepszym stanie, w
                odróżnieniu od prezydenta mającego tylko krótki okres czasu by się
                nakraść dla dobra swej rodziny), w razie wpadki mechanizm ich
                detronizacji jest znany i sprawdzony w praktyce i nie wymaga woli
                ludu (KCN, aczkolwiek znane są przypadki gdy 'głos ludu'
                detronizował władcę). Jest to bardzo dobry system, znacznie bliższy
                idealnemu niż demokracja.

Ślepy nie jesteś, zaiste kraje, w których poziom życia jest wysoki
                to w większości kraje demokratyczne (to się zmienia), tyle że mylisz
                skutek z przyczyną. Te kraje są demokratyczne dlatego, że mogą/mogły
                sobie na to pozwolić. Mogły sobie na to pozwolić, bo przez dlugi
                okres czasu panowała w nich wolność gospodarcza i ich rozwój to było
                kilkanaście - kilkadziesiąt procent rocznie. Dziś to już przeszłość,
                od kiedy wprowadziły demokrację socjalizm się tylko zwiększał
                (patrząc na trendy długoterminowe), przejadają swój dobrobyt, postęp
                zmalał do ułamków procent (proszę sobie sprawdzić średni przyrost
                PKB z ostatnich kilkunastu lat w socjalistycznych Niemczech, Chiny
                po wprowadzeniu odrobinki wolności nadrabiają 10 lat w rok (nie
                mając demokracji)). Już teraz Europa spadła do drugiej ligii
                światowej, za parenaście lat będzie li tylko nic nie znaczącym
                przylądkiem gdzieś na zachodzie Azji, do którego będzie się jeździć
                na tanie wycieczki obejrzeć ruiny byłych imperiów.

Dzieki socjalizmowi bezpośrednio i dzięki demokracji pośrednio, bo
                durny lud zawsze wybierze tych, którzy obiecują gruszki na wierzbie,
                czyli socjalistów.
                • Gość: Iza Precz z ghromuna! IP: *.chello.pl 04.05.09, 13:28
                  Debile glosu nie maja, a geniusze?
                  Pewnie jestes mlody i nie pamietasz, ale cos takiego juz bylo...
                  Wladze wiedzialy lepiej, a jak to sie nie podobalo jakiemus szaremu
                  obywatelowi (takiemu, jak ty) to on wstecznikiem i burzujem byl, i
                  klopoty mial.
                  Panstwo jako firma rodzinna nie rozni sie zbyt wiele od firmy
                  partyjnej - to samo kumoterstwo i kadzirodztwo.
                  Ludzi chca miec jakis wplyw na swoje otoczenie - taki odruch widac u
                  najmlodszych dzieci. Jak bobas nie majstruje wszedzie, to dzwonimy
                  po lekarza, nawet. Debile wiec beda sie wtracac, geniusze nawet
                  bardziej.
                  Jaka represja spotka takich malkontentow w twoim ghromunistycznym
                  raju?
                  • ghrom Re: Precz z ghromuna! 05.05.09, 12:19
                    Pewnie jesteś tu nowa i jeszcze nie wiesz, że jeśli czegoś
                    nienawidzę bardziej niż socjalizmu to jest to komunizm.

Państwo jako firma rodzinna różni się zasadniczo od demokratycznego
                    systemu, który mamy obecnie, bo rodzina królewska jest właścicielem
                    państwa i w jej interesie leży, by państwo było sprawne, silne,
                    bezpieczne i by jego obywatelom żyło się w nim spokojnie i dostatnio
                    - bo wtedy rządzą potężnym krajem, a nie jakimś socjalistycznym
                    burdelem. Ponieważ państwo jest ich własnością i będzie własnością
                    ich potomków, rodzina królewska może sobie pozwolić na podejmowanie
                    decyzji długoterminowych, których pozytywne efekty pokażą się
                    dopiero w następnym pokoleniu.

W interesie demokratycznego polityka zaś leży to, by się nachapać
                    możliwie szybko, bo za kadencję, góra dwie zmiecie go ze stołka
                    chwiejna wola tłumu i tyle go widzieli. Dlatego dzisiejsi politycy
                    kradną na potęgę, system jest tak skonstruowany, ma niejako
                    wbudowaną autodestrukcję. Polityk demokratyczny statystycznie rzecz
                    biorąc nie podejmuje decyzji, których efekty wykraczają poza jego
                    kadencję, interesują go następne wybory i przypodobanie się tłumowi.

Ludzie chcą mieć wpływ na swoje otoczenie, to prawda. Ludzie powinni
                    mieć wpływ na swoje otoczenie, powinni mieć prawo postawienia szopy
                    w swoim ogrodzie bez pytania o zgodę urzędnika, powinni mieć prawo
                    posyłać (albo i nie) swoje dzieci do takiej szkoły jaką oni uważają
                    za słuszną, powinni móc trzymać broń w domu do obrony swojej i
                    bliskich, powinni móc pić alkohol, ładować w nosy narkotyki i
                    zabawiać się w dowolny sposób w zaciszu swoich sypialni. Tak, ale
                    ich wpływ i wolność powinna się kończyć tam, gdzie zaczyna się
                    wolność innych ludzi. Dając menelom prawo do przegłosowywana
                    profesorów dajemy im wpływ na otoczenie, który im się nie należy.
                    • Gość: Iza Re: Precz z ghromuna! IP: *.chello.pl 06.05.09, 10:50
                      ghrom napisał:

> Pewnie jesteś tu nowa i jeszcze nie wiesz, że jeśli czegoś
                      > nienawidzę bardziej niż socjalizmu to jest to komunizm.

Czytam i pisze tu od dawna bo pracowalam w Anglii, za niedlugo tam
                      wracam wiec tak, jak wiekszosc tu ludzi interesuje sie raczej
                      podzieleniem praktycznych rad, niz pogladami poszczegolnych nadetych
                      forumowiczow. Czyli nie, nie jestem nowa ale tak, wiem, ze
                      powtarzasz sie i powtarzasz i uwazasz sie za kogos arcywaznego.
                      Miejmy nadzieje, ze juz wkrotce Suazi, Arabia Saudyjska czy jakas
                      tam inna firma rodzinna otworzy swoj rynek pracy i pojedziesz tam
                      zyc jako zadowolony poddany madrego monarchy.
                      • ghrom Re: Precz z ghromuna! 06.05.09, 12:23
                        Ostatnio przeczytałem interesujące zdanie, którym się niniejszym z
                        tobą podzielę:

You cannot reason people out of positions they didn't reason
                        themselves into.
                      • cdlxxvi Re: Precz z ghromuna! 06.05.09, 12:24
                        > Miejmy nadzieje, ze juz wkrotce Suazi, Arabia Saudyjska czy jakas
                        > tam inna firma rodzinna otworzy swoj rynek pracy i pojedziesz tam
                        > zyc jako zadowolony poddany madrego monarchy.
                        Przecież nikt nikomu nie broni wyjazdu do dzikiego kapitalizmu w Chile lub
                        Indiach, do dynastycznej Korei Północnej czy do pozbawionego socjalistycznego
                        jarzma Kongo. Tylko korwiniści zamiast wyjechać do tego czy innego raju, właśnie
                        sobie czytam, znów postanowili spróbować dostać się do parlamentu UE i nawet ich
                        "lista" dostała nr 1. Co wybory, to się do tej znienawidzonej demokracji pchają
                        - ciekawy przykład spotkania oficjalnej ideologii z perspektywą rzeczywistych
                        diet :)
                        • Gość: Iza Re: Precz z ghromuna! IP: *.chello.pl 06.05.09, 13:33
                          > sobie czytam, znów postanowili spróbować dostać się do parlamentu
                          UE i nawet ic
                          > h
                          > "lista" dostała nr 1. Co wybory, to się do tej znienawidzonej
                          demokracji pchają
                          > - ciekawy przykład spotkania oficjalnej ideologii z perspektywą
                          rzeczywistych
                          > diet

Czyli wsrod nich jednak sa i pelnoletni? Czy teraz kazdy smarkacz
                          moze kandydowac?
                          Pewnie panicznie sie boja, ze zostana wybrani i wyslani do Brukseli,
                          bo tam musieliby rozmawiac z ludzmi w realu zamiast wypisywac
                          monologi na blogach i forach. A podobno sprzataczki i kelnerzy w
                          parlamencie pochodza z klasy robotniczej, moga sie czyms zarazic :)
                          • filipek.us Zgadzam się, że ghrom jest straszliwie irytujący 06.05.09, 19:47
                            dla takich cyngli jak Iza he he he
                            • Gość: Iza Re: Zgadzam się, że ghrom jest straszliwie irytuj IP: *.chello.pl 06.05.09, 23:49
                              Chcialby byc bardzo irytujacy, zeby zwracac na siebie uwage, ale
                              wciaz to samo pisze. Bez wzgledu na temat watku czy tok dyskusji, to
                              on 'jak wszyscy wiecie, moje poglady polityczne sa nastepujace' i
                              naprawde (?) wierzy, ze to kogos obchodzi. Taki pseudo-irytujacy
                              niby-radykal. Zal mi go.
                          • cdlxxvi Re: Precz z ghromuna! 08.05.09, 09:55
                            > Czyli wsrod nich jednak sa i pelnoletni? Czy teraz kazdy smarkacz
                            > moze kandydowac?
                            No iluś tam pełnoletnich musieli skądś wyskrobać, żeby zapełnić listy (ich zarejestrowanie jest w ogóle pięknym sukcesem jak na korwinistów - dwa lata temu nawet to ich przerastało). Ciekawe, czy ostał się w Polsce jakiś korwinista, który nie kandyduje ;)
                            Niestety tym razem nie dogadali się z LPR i Samoobroną, więc startują samotnie - znacznie mniejszy kabaret, niż w 2007. Ale choćby ich hasełko ("Niesiemy wolność Europie", o mój ty smutku...) dowodzi, że rzeczywistość i korwin-rzeczywistość to nadal dwie różne rzeczy i "never the twain shall meet".
                    • Gość: Jaro Re: Precz z ghromuna! IP: *.range217-42.btcentralplus.com 06.05.09, 13:57
                      Diabel tkwi w szczegolach. Kongo Belgijskie to tez byla prywatna wlasnosc krola
                      Belgow...
                      • ghrom Re: Precz z ghromuna! 06.05.09, 14:13
                        > Diabel tkwi w szczegolach. Kongo Belgijskie to tez byla prywatna
                        wlasnosc krola
                        > Belgow...

Oczywiście, a Hitler i Lepper zostali wybrani do władzy demokratycznie.
                        Przypominam jeszcze raz, że dyskutujemy tutaj o systemie wybierania
                        władzy, mimo że co poniektórzy interlokutorzy próbują sugerować coś
                        zgoła innego, plącząc się przy tym w zeznaniach. Demokracja jako system
                        wybierania władzy jest w porównaniu z monarchią dziedziczną systemem
                        fatalnym, i przedstawiłem kilka bardzo konkretnych powodów, dlaczego
                        tak jest. W odpowiedzi paru pajaców wmawia mi, że chciałbym zamieszkać
                        w Korei Północnej, bo tam panuje monarchia. I owszem, panuje. Dzięki
                        temu to państwo jeszcze istnieje, MIMO tego, że panuje tam również
                        komunizm, jako system gospodarczy i totalitaryzm jako 'system prawny'.
                        Moim interlokutorom nie mieści się najwyraźniej w głowach, że świat nie
                        jest czarno biały, system wybierania władzy to nie wszystko, i że
                        'idealnym' krajem nie jest ten, w którym mamy monarchię i nie ważne co
                        do tego, tylko taki w którym mamy monarchię, wolność gospodarczą i
                        nomokrację opartą na wolności osobistej.
                      • cdlxxvi Re: Precz z ghromuna! 06.05.09, 18:26
                        Kongo podałem jako pierwszy z brzegu przykład państwa, w którym w porównaniu do
                        Europy jest socjalizmu tyle, co kot napłakał i do którego, nie wiedzieć czemu,
                        nie emigrują masowo korwiniści. Możesz sobie wstawić inne :)
                        • Gość: ff Re: Precz z ghromuna! IP: *.sotn.cable.ntl.com 13.05.09, 15:01
                          nie karm trolla to moze sobie pojdzie
                    • Gość: Pavs Re: Precz z ghromuna! IP: *.in-addr.btopenworld.com 06.05.09, 15:28
                      Ghrom, Wytlumacz mi w jaki prawny (i zdroworozsadkowy sposob)
                      rodzina krolewska moze byc wlacicielem calego panstwa? A
                      przynamniej powiedz mi co masz na mysli mowiac cos takiego bo nie
                      bardzo jestem w stanie pojac twoje intencje? Powiedz mi tez jak
                      takim krolem sie zostaje wg twojej teorii (pytanie nie jest
                      sarkastyczno-retoryczne wiec poprosze o odpowiedz). Pzdr
                      • ghrom Re: Precz z ghromuna! 06.05.09, 21:28
                        > Ghrom, Wytlumacz mi w jaki prawny (i zdroworozsadkowy sposob)
                        > rodzina krolewska moze byc wlacicielem calego panstwa?

W prawny, sensu stricte, nie jest. W zdroworozsądkowy jest, bo to
                        'ich' państwo.

> A przynamniej powiedz mi co masz na mysli mowiac cos takiego bo
                        nie
                        > bardzo jestem w stanie pojac twoje intencje? Powiedz mi tez jak
                        > takim krolem sie zostaje wg twojej teorii (pytanie nie jest
                        > sarkastyczno-retoryczne wiec poprosze o odpowiedz). Pzdr

To akurat bardzo proste - prędzej niż później cały obecny system
                        (socjalizm + demokrację) szlag trafi, najprawdopodobniej w wyniku
                        krachu systemów emerytalnych. Gdy to się zdarzy władzę przejmą
                        ludzie posiadający, w uproszczeniu, broń - czyli wyżsi oficerowie,
                        gdzieniegdzie jacyś mafiozi, itp. Generalnie watażkowie wszelakiej
                        maści. Co jest wtedy potrzebne to konstytucja i prawo, jako
                        gotowiec, które się takiemu kolesiowi podłoży. On zostanie pierwszym
                        królem, obok wielu innych, którzy będą z nim konkurować. Wygrać mają
                        szansę tylko ci, którzy będą się posługiwać takim prawem, pod którym
                        obywatele będą chcieli pracować i mnożyć się.
                        • Gość: Pavs Re: Precz z ghromuna! IP: *.in-addr.btopenworld.com 07.05.09, 09:53
                          > W prawny, sensu stricte, nie jest. W zdroworozsądkowy jest, bo to
                          > 'ich' państwo.

Nie obraz sie ale jakos nie ma to sensu,a do tego z ust jak sadze
                          liberala gospodarczego brzmi to bardzo dziwnie.

Generalnie watażkowie wszelakiej
                          > maści. Co jest wtedy potrzebne to konstytucja i prawo, jako
                          > gotowiec, które się takiemu kolesiowi podłoży. On zostanie
                          pierwszym
                          > królem, obok wielu innych, którzy będą z nim konkurować. Wygrać
                          mają
                          > szansę tylko ci, którzy będą się posługiwać takim prawem, pod
                          którym
                          > obywatele będą chcieli pracować i mnożyć się.

kto podsunie mu ten gotowiec? Na jakiej podstawie? Jesli ma to byc
                          monarchia to 'on' ustala 'gotowce' a nie na odwrot? Do tego
                          zakladasz, ze stanie sie to w czasie kompletnego chaosu czyli
                          generlanie cofniemy sie o kilkadziesiat lat do tylu zeby potem i
                          tak przywrocic demokracje? Znowu, nie zebym sie czepail ale jakos
                          brak tu logiki.

• ghrom Re: Precz z ghromuna! 07.05.09, 11:45
                            > > W prawny, sensu stricte, nie jest. W zdroworozsądkowy jest, bo to
                            > > 'ich' państwo.
                            >
                            > Nie obraz sie ale jakos nie ma to sensu,a do tego z ust jak sadze
                            > liberala gospodarczego brzmi to bardzo dziwnie.

Nie ma się o co obrażać. Sens ma jak najbardziej, wyobraź sobie, że jesteś żonaty.
                            Żona nie jest twoją własnością, ale chyba nie masz wątpliwości co do tego, czyja
                            jest? ;]

> kto podsunie mu ten gotowiec?

Ja z kolegami.

> Na jakiej podstawie?

Na takiej, że będziemy go mieli, gotowego. Ten koleś będzie wiedział jak zdobyć
                            władzę, a nie jak budować potężne państwo. Myślisz, że po co ja tu się ścieram z
                            debilami? Myślisz, że ja więrzę w demokrację i pracę u podstaw i chcę przekonać
                            bywalców tewgo forum do swoich poglądów? Nie kolego, ja tutaj trenuję a wy wszyscy
                            jesteście moimi króliczkami, z całym szacunkiem ;]

> Jesli ma to byc
                            > monarchia to 'on' ustala 'gotowce' a nie na odwrot?

Tak, tylko że on nie będzie miał ani gotowca ani pojęcia skąd go powinien wziąś,
                            będzie w sytuacji gdy cały dotychczasowy system runął w diabły - dzięki czemu jest
                            u władzy - i nie będzie chciał brnąć w to samo bagno.

> Do tego
                            > zakladasz, ze stanie sie to w czasie kompletnego chaosu czyli
                            > generlanie cofniemy sie o kilkadziesiat lat do tylu zeby potem i
                            > tak przywrocic demokracje? Znowu, nie zebym sie czepail ale jakos
                            > brak tu logiki.

Nie będzie powrotu demokracji.
                          • cdlxxvi Re: Precz z ghromuna! 08.05.09, 10:02
                            > Znowu, nie zebym sie czepail ale jakos
                            > brak tu logiki.
                            Przede wszystkim brak elementarnej wiedzy historycznej.
                  • cdlxxvi Re: Precz z ghromuna! 05.05.09, 20:19
                    > Jaka represja spotka takich malkontentow w twoim ghromunistycznym
                    > raju?
                    Wieszanko, rzecz jasna.
                    en.wikipedia.org/wiki/Rights_of_Man
                    • ghrom Re: Precz z ghromuna! 06.05.09, 00:38
                      en.wikipedia.org/wiki/Reign_of_Terror
    • Gość: Jaro Re: Nowe podatki - czas zmykac? IP: *.range86-149.btcentralplus.com 23.04.09, 16:56
      Problemem nie sa podatki, problemem beda ciecia wydatkow publicznych: na szkoly,
      NHS, bezpieczenstwo. Byc moze nowy rzad konserwatywny doprowadzi do ostatecznego
      upadku publiczne szkoly i do konca sprywatyzuje NHS. Mam nadzieje, ze bede
      zarabial tyle, ze wysle dzieci do prywatnych szkol i bede sie leczyl prywatnie,
      a jesli nie to moze pomysle o Skandynawii. Oczywiscie w PL bedzie w tym czasie
      prawdziwa rzez niewiniatek i tylko na policje beda musieli wydawac coraz wiecej,
      zeby ludzi trzymac krotko.
      • ildefrans Re: Nowe podatki - czas zmykac? 23.04.09, 17:06
        Ale szkoly i sluba zdrowia powinny byc prywatne. I gdyby tak obnizyc podatki to
        byloby Cie na wyzej wymienione przybytki stac.
        I pewnie jeszcze kasa by zostala na inne wydatki. A tak jestes okradany co
        piatek, za pieniadze dostajesz go...any serwis, teraz bedziesz okradany nawet
        wiecej i wszystko to w majestacie prawa i bez slowa protestu.
        ...
        • Gość: edek Re: Nowe podatki - czas zmykac? IP: 79.139.91.* 25.04.09, 16:03
          zle sie dzieje
        • cdlxxvi Re: Nowe podatki - czas zmykac? 08.05.09, 09:57
          > Ale szkoly i sluba zdrowia powinny byc prywatne.
          Być może uniwersytety i bardziej skomplikowane zabiegi/terapie. Podstawowa
          edukacja i opieka zdrowotna mają strategiczne znaczenie dla całego
          społeczeństwa, więc każdy powinien mieć do nich prawo.
    • jeanie_mccake Re: Nowe podatki - czas zmykac? 25.04.09, 21:25
      xiv napisał:

>
      > A miało być tak pięknie - Wielka Brytania, kraj liberalny, gdzie
      > Żelazna Dama zaprowadziła ład i porządek

Wasz Jaruzelski tez wprowadzil porzadek i ordnung, a w PL jest tak
      samo znienawidziony, co Thatcher w UK. Ludzie wola godne warunki
      zycia, niz ideologiczne pierdoly.

www.youtube.com/watch?v=ReIAna459sg
      • xiv Re: Nowe podatki - czas zmykac? 26.04.09, 00:06

To juz zesmy zauwazyli, ze UK ludzie wola godne warunki zycia. Najlepiej za
        nieswoje pieniadze.

Sa rodziny w ktorych juz trzecie pokelenie nie splamilo sie praca. I nie mowie
        tu o rodzinie krolewskiej bynajmniej.
        • arnesaknussen a niby dokad chcecie zmykac? 26.04.09, 00:23
          No wlasnie, uciec ale dokad?

Myslicie ze na swiecie rzady obywateli nie skubia podatkami? to jest wszedzie i
          przed tym nie uciekniesz, wszedzie dymaja z kasy.
          UK jeszcze nie jest takie zle w porownaniu do innych krajow, da sie zarobic i
          jakos te podatki przelknac.
        • Gość: chopak Re: Nowe podatki - czas zmykac? IP: *.t-mobile.co.uk 26.04.09, 12:20
          > Sa rodziny w ktorych juz trzecie pokelenie nie splamilo sie praca.

tez znam ich calkiem sporo. po drodze do pracy widuje ich samochody zaparkowane
          przy polach golfowych.

> I nie mowie
          > tu o rodzinie krolewskiej bynajmniej.

a to ciekawe dlaczego?
          • ghrom Re: Nowe podatki - czas zmykac? 28.04.09, 17:18
            > > Sa rodziny w ktorych juz trzecie pokelenie nie splamilo sie
            praca.
            >
            > tez znam ich calkiem sporo. po drodze do pracy widuje ich
            samochody zaparkowane
            > przy polach golfowych.

Pomyliły ci się rodzinki nierobów na zasiłkach z potomkami ludzi,
            których ojcowie harowali ciężko całe życie by zostawić coś rodzinie.

> > I nie mowie
            > > tu o rodzinie krolewskiej bynajmniej.
            >
            > a to ciekawe dlaczego?

Bo rodzina królewska zarabia na swoje utrzymanie, generuje rocznie
            miliony funtów z biznesu zwanego turystyką, a śmierdzące grubasy z
            councilflatów nie robią nic, ale to nic pożytecznego.
            • jeanie_mccake Re: Nowe podatki - czas zmykac? 28.04.09, 17:46
              ghrom napisał:

> Bo rodzina królewska zarabia na swoje utrzymanie, generuje rocznie
              > miliony funtów z biznesu zwanego turystyką,

Nie 'zarabia' tylko mieszka w palacu, na ktory turysci chetnie sie
              gapia. Dzieki temu turysci zostawiaja troche wiecej kasy w Londynie,
              wiec niech Londynczycy sami utrzymuja Windsorow ze swojego council
              tax.
              • ghrom Re: Nowe podatki - czas zmykac? 29.04.09, 14:45
                > > Bo rodzina królewska zarabia na swoje utrzymanie, generuje
                rocznie
                > > miliony funtów z biznesu zwanego turystyką,
                >
                > Nie 'zarabia' tylko mieszka w palacu, na ktory turysci chetnie sie
                > gapia. Dzieki temu turysci zostawiaja troche wiecej kasy w
                Londynie,
                > wiec niech Londynczycy sami utrzymuja Windsorow ze swojego council
                > tax.

Pogłęb swoją wiedzę, bo na razie to nie ma z kim dyskutować.
            • Gość: chopak Re: Nowe podatki - czas zmykac? IP: *.t-mobile.co.uk 28.04.09, 18:28
              > Pomyliły ci się rodzinki nierobów na zasiłkach z potomkami ludzi,
              > których ojcowie harowali ciężko całe życie by zostawić coś rodzinie.

nierob jest nierobem, nie ma znaczenia powod nierobstwa. Skoro chcesz pietnowac
              lenistwo, to badz konsekwentny, bo wylazi z ciebie hipokryta. A na marginesie
              dodam, ze znam tez wielu pracujacych nierobow i to calkiem dobrze zarabiajacych.
              nie idealizuj tych ktorym sie dobrze powodzi - fortuna abramowicza nie smierdzi
              ani odrobinke mniej z uwagi na droga pozycje na liscie najbogatszych
              brytyjczykow jej wlasciciela.

• ghrom Re: Nowe podatki - czas zmykac? 29.04.09, 17:28
                > > Pomyliły ci się rodzinki nierobów na zasiłkach z potomkami
                ludzi,
                > > których ojcowie harowali ciężko całe życie by zostawić coś
                rodzinie.
                >
                > nierob jest nierobem, nie ma znaczenia powod nierobstwa. Skoro
                chcesz pietnowac
                > lenistwo, to badz konsekwentny, bo wylazi z ciebie hipokryta.

Nie mam najmniejszego zamiaru piętnować lenistwa, tym bardziej że
                sam jestem leniem patentowanym. Dzięki takim jak my cywilizacja się
                posuwa do przodu, bo nie chce nam się pracować i wymyślamy
                udogodnienia ułatwiające życie. Co piętnuję to pasożytowanie na
                innych ludziach, to co robią mieszkańcy council flatów. Kolesie z
                pól golfowych przejadają jedynie majątki swoich ojców, płacąc przy
                tym podatki na nierobów na zasiłkach.
                • Gość: chopak Re: Nowe podatki - czas zmykac? IP: *.t-mobile.co.uk 29.04.09, 23:26
                  a jak nazwiesz szefa, ktory daje prace mlodemu pracownikowi, a sam idzie na
                  masaz i zakupy, a pozniej podpisuje sie pod projektem swoim nazwiskiem i zgarnia
                  za to cala szmate? Przestan wymyslac glupie kryteria ocen moralnych, bo gdybys
                  mial jakiekolwiek pojecie o pracy w duzych firmach z jakakolwiek struktura
                  pionowa, to bys wiedzial ze najlepiej oplacani ludzie to pasozyty i nieroby,
                  przy ktorych mieszkancy councilow to istni prometeusze i syzyfowie.
                  • ghrom Re: Nowe podatki - czas zmykac? 30.04.09, 16:27
                    > a jak nazwiesz szefa, ktory daje prace mlodemu pracownikowi, a sam
                    idzie na
                    > masaz i zakupy, a pozniej podpisuje sie pod projektem swoim
                    nazwiskiem i zgarnia
                    > za to cala szmate?

Dobrodziejem, z racji tego że dał mu pracę? Skoro pracownik taki
                    genialny, i szefa nie potrzebuje, to może niech założy własną firmę
                    i sam projekt sprzeda?

> Przestan wymyslac glupie kryteria ocen moralnych, bo gdybys
                    > mial jakiekolwiek pojecie o pracy w duzych firmach z jakakolwiek
                    struktura
                    > pionowa, to bys wiedzial ze najlepiej oplacani ludzie to pasozyty
                    i nieroby,
                    > przy ktorych mieszkancy councilow to istni prometeusze i
                    syzyfowie.

To już zwyczajne kłamstwo.
                    • Gość: Chopak Re: Nowe podatki - czas zmykac? IP: *.opera-mini.net 30.04.09, 19:44
                      W moim swiecie prace sie kupuje a nie daje. Postudiuj nieco, zdobadz jakis sensowny fach i zrozumiesz o co chodzi.
                      • ghrom Re: Nowe podatki - czas zmykac? 03.05.09, 22:03
                        > Postudiuj nieco, zdobadz jakis sens
                        > owny fach i zrozumiesz o co chodzi.

ROTFL. A kim ty kolego jesteś, żeby mi takie propozycje
                        przedstawiać? :DDDD
              • ghrom Re: Nowe podatki - czas zmykac? 29.04.09, 17:40
                > A na marginesie
                > dodam, ze znam tez wielu pracujacych nierobow i to calkiem dobrze zarabiajacych.

Możesz mnie dodać do kolekcji.

> nie idealizuj tych ktorym sie dobrze powodzi - fortuna abramowicza nie smierdzi
                > ani odrobinke mniej z uwagi na droga pozycje na liscie najbogatszych
                > brytyjczykow jej wlasciciela.

Nikogo nie idealizuję, to po pierwsze, a po drugie czy to, że fortuna Abramowicza śmiedzi jest dla ciebie
                wystarczającym powodem do tego, by nienawidzieć wszystkich bogatych?
                • Gość: chopak Re: Nowe podatki - czas zmykac? IP: *.t-mobile.co.uk 29.04.09, 23:28
                  > Możesz mnie dodać do kolekcji.

moglbys im chlopcze prac skarpetki.
                  • ghrom Re: Nowe podatki - czas zmykac? 30.04.09, 16:28
                    > > Możesz mnie dodać do kolekcji.
                    >
                    > moglbys im chlopcze prac skarpetki.

Być może, ale jeśli miałbym się zakładać, to stawiałbym na to, że
                    ich nie stać na taką usługę świadczoną przeze mnie.
                    • Gość: Chlopak Re: Nowe podatki - czas zmykac? IP: *.opera-mini.net 30.04.09, 19:46
                      Nikogo nie stac na wywalanie pieniedzy w bloto.
                • Gość: Portalu Re: Nowe podatki - czas zmykac? IP: 78.151.130.* 04.05.09, 22:47
                  > > A na marginesie
                  > > dodam, ze znam tez wielu pracujacych nierobow i to calkiem
                  dobrze zarabia
                  > jacych.
                  >
                  > Możesz mnie dodać do kolekcji.

He he ghrom - od kiedy to ksiegowy w podlondynskiej pipidowie dobrze
                  zarabia? No chyba ze porownujesz to do swoich tantiemow z Pizza Hut
                  czy gdzie tam zaczynales w UK. Napisz lepiej jak ci idzie ACCA, w
                  koncu bedziesz najstarszym dziadem, ktory to ukonczy w UK, he he
                  pierwszy stopien do kariery i siedmiocyfrowych zarobkow w Slough czy
                  innym Weybridge. A teraz niech ela ci poda tabletki, wypij szklanke
                  wody i zejdz na ziemie bo ci sie jeszcze debet z kredytem pokreci.

Zegnam rewolucjoniste teoretyka
                  • ghrom Re: Nowe podatki - czas zmykac? 05.05.09, 12:33
                    > He he ghrom - od kiedy to ksiegowy w podlondynskiej pipidowie
                    dobrze
                    > zarabia? No chyba ze porownujesz to do swoich tantiemow z Pizza
                    Hut
                    > czy gdzie tam zaczynales w UK. Napisz lepiej jak ci idzie ACCA, w
                    > koncu bedziesz najstarszym dziadem, ktory to ukonczy w UK, he he
                    > pierwszy stopien do kariery i siedmiocyfrowych zarobkow w Slough
                    czy
                    > innym Weybridge. A teraz niech ela ci poda tabletki, wypij
                    szklanke
                    > wody i zejdz na ziemie bo ci sie jeszcze debet z kredytem pokreci.

ff, to ty? :DD Znów ci sie pomyliłem z Marcinem, który swoją drogą
                    na niedobór pieniędzy nie narzeka ani trochę. Ja jestem konsultantem
                    SAP, nie księgowym, a zaczynałem malując barkę przy Rotherhithe a
                    nie w Pizzy Hut ;]
      • ghrom Re: Nowe podatki - czas zmykac? 28.04.09, 17:09
        > Wasz Jaruzelski tez wprowadzil porzadek i ordnung, a w PL jest tak
        > samo znienawidziony, co Thatcher w UK.

ROTFL, chyba wśród twoich znajomych, obsługi magazynów, kierowników
        mopów, mistrzów na zmywaku i mieszkańców slumsów councilowych, czyli
        ludzi, którzy nie potrafili pokierować swoim życiem tak by się wybić
        ponad doły społeczne, a mają czelność oceniać tych, którym do pięt
        nie dorastają. W środowisku w którym ja się obracam Margaret
        Thatcher jest traktowana z należnym jej szacunkiem.
        • jeanie_mccake Re: Nowe podatki - czas zmykac? 28.04.09, 17:57
          LMFAO. Skad taka pogarda dla zwyklych ludzi, skoro widocznie nie
          masz z nimi zadnego kontaktu?
          Jak chcesz sie bawic wylacznie z ludzmi o mentalnosci Hyacinth
          Bucket i chwalic bez przerwy dziwaczne ideologie, ktore (jak sam
          przyznajesz) nie maja zadnej szansy na powodzenie w swiecie
          rzeczywistym, to Twoj problem, ale obrazajac pozostale 99%
          spoleczenstwa prostackimi stereotypami tylko sie osmieszasz.
          • ghrom Re: Nowe podatki - czas zmykac? 29.04.09, 17:45
            Pogardą to nie ja się tutaj popisałem.

Nie mam najmniejszych problemów z obrażaniem 99 czy ile sobie tam
            wyssiesz z brudnego palucha %, pod warunkiem, że to ja mam rację. Co
            oczywiście niewiele ma wspólnego z tym, że nikogo w poprzednim
            poście nie obraziłem, prostując twoje kłamstwo.
            • jeanie_mccake Re: Nowe podatki - czas zmykac? 30.04.09, 00:03
              O jakie klamstwo Ci chodzi? Ja dobrze wiem, o czym pisze. To Ty
              jestes aroganckim niekumatym gastarbeiterem, gosciem w kraju,
              ktorego kulture tylko czesciowo i bardzo wybiorczo rozumiesz,
              glownie z drugiej reki. Jak mieszkales w PL, czy wtedy rozumiales
              otaczajace Cie realia, czy tam tez kryles sie za smiesznym
              kompleksem wyzszosci i pretensjonalnymi ideologicznymi bzdurami?
              Czytalam duzo Twoich postow i wiem, ze glupi nie jestes, ale
              uogolniasz o ludziach, ktorych nie znasz. O calych warstwach
              spoleczenstwa, ktorych nie rozumiesz, pieprzysz totalne glupoty.
              Ja znam mnostwo mieszkancow council schemes/estates, ktorzy uczciwie
              i ciezko pracuja, znam rowniez wielu nierobow na zasilkach, ktorzy
              mieszkaja w prywatnych mieszkaniach. Czy oni chca zyc na zasilkach?
              Nie wszyscy, ale Ty, znawco wielki, powiedz mi ktorym takie zycie
              odpowiada, a ktorym nie. Aha, nie mozesz, bo znasz ich nie jako
              ludzi, a tylko jako stereotypy z jakiejs gazety... Albo moze zbyt
              powaznie traktowales komunistyczna propagande na temat klas...
              Ty nie masz pojecia, jak zyje wiekszosc ludzi, nie rozumiesz ich i
              Twoje teorie o tym, dlaczego tak zyja sa i zawsze beda wysmiewane
              nie tylko przeze mnie ale i przez wiekszosc Polakow na tym forum bo
              oni jakis kontakt maja z tutejsza rzeczywistoscia, a nawet jesli ta
              rzeczywistosc im sie nie podoba to i tak maja przewage nad Toba.
              • ghrom Re: Nowe podatki - czas zmykac? 30.04.09, 16:15
                Ja znam mnostwo mieszkancow council schemes/estates, ktorzy
                uczciwie
                > i ciezko pracuja

I to ich mam według ciebie na myśli pisząc o 'nierobach z council
                flatów'?
    • Gość: Rotamistrz Sir Ghrom powrócił! IP: 86.46.246.* 11.05.09, 08:59
      I jest już po co tu zaglądać!

Cóż za miła odmiana po milionach postów w temacie "Samolot - leciał już ktoś?",
      czy "Jak wielki trzeba mieć tyłek, żeby przewieźć w nim tyle fajek i uzyskaną w
      ten sposób kwotę odpisać od podatku?"
      • xiv Re: Sir Ghrom powrócił! 11.05.09, 10:42

damn, ghrom sie dorobil nawet przydupasa
        • Gość: Rotamistrz Re: Sir Ghrom powrócił! IP: 86.46.246.* 11.05.09, 18:08
          A który to zacz?
      • Gość: logon Re: Sir Ghrom powrócił! IP: *.renf.cable.ntl.com 16.05.09, 16:47
        I bardzo dobrze - przeciez po ch.. emigrantom wymiana doswiadczen,
        wiedzy i praktycznych rad, skoro mozemy czytac 20 razy dziennie o
        tym, co sadzi na temat monarchii i mieszkancow council houses jakis
        samotny, pretensjonalny maly egoista.
        • ghrom Re: Sir Ghrom powrócił! 17.05.09, 11:39
          Porady dla emigrujących do UK
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka