farookhar 09.10.09, 14:43 Czy te obszary myśli i ducha mają ze sobą cokolwiek wspólnego ? :o/ zdar farookhar Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
farookhar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 14:51 farookhar napisał: > Czy te obszary myśli i ducha mają ze sobą > cokolwiek wspólnego ? :o/ === Dz 5:1-11 1. Ale pewien człowiek, imieniem Ananiasz, z żoną swoją Safirą, sprzedał posiadłość 2. i za wiedzą żony odłożył sobie część zapłaty, a pewną część przyniósł i złożył u stóp Apostołów. 3. Ananiaszu - powiedział Piotr - dlaczego szatan zawładnął twym sercem, że skłamałeś Duchowi Świętemu i odłożyłeś sobie część zapłaty za ziemię? 4. Czy przed sprzedażą nie była twoją własnością, a po sprzedaniu czyż nie mogłeś rozporządzić tym, coś za nią otrzymał? Jakże mogłeś dopuścić myśl o takim uczynku? Nie ludziom skłamałeś, lecz Bogu. 5. Słysząc te słowa Ananiasz padł martwy. A wszystkich, którzy tego słuchali, ogarnął wielki strach. 6. Młodsi mężczyźni wstali, owinęli go, wynieśli i pogrzebali. 7. Około trzech godzin później weszła także jego żona, nie wiedząc, co się stało. 8. Powiedz mi - zapytał ją Piotr - czy za tyle sprzedaliście ziemię? Tak, za tyle - odpowiedziała. 9. A Piotr do niej: Dlaczego umówiliście się, aby wystawiać na próbę Ducha Pańskiego? Oto stoją w progu ci, którzy pochowali twego męża. Wyniosą też ciebie. 10. A ona upadła natychmiast u jego stóp i skonała. Gdy młodzieńcy weszli, znaleźli ją martwą. Wynieśli ją więc i pochowali obok męża. 11. Strach wielki ogarnął cały Kościół i wszystkich, którzy o tym słyszeli. (BT) No jacha, strach widać jest głównym narzędziem kapłanów Jezusa w czynieniu dobra, tak ? Według dzisiejszych norm, to było zabójstwo... I nawet jeśli Piotr by się wyłgał jakoś przed sądem cywilnym, choćby udając się na leczenie do szpitala psychiatrycznego, to przed dobrym Bogiem nie pójdzie mu tak łatwo, o ile Bóg jest Humanistą ma się rozumieć. Takie jest moje zdanie, a Wasze ? zdar farookhar Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 15:27 ta historia z Biblii nie jest znana wielu katolikom ,fakt ksiadz sie jej wstydzi czytac tebo fragmentu Pisma swietego na mszy niedzielej :o , bez kasy zadna sekta nie jest w stnie przézyc. > > Czy te obszary myśli i ducha mają ze sobą > > cokolwiek wspólnego ? :o/ sprecyzuj tego ducha ;), co to jest ? , co masz na mysli ?. Odpowiedz Link Zgłoś
farookhar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 15:46 > ta historia z Biblii nie jest znana wielu katolikom ,fakt > ksiadz sie jej wstydzi czytac tebo fragmentu Pisma swietego na mszy > niedzielej :o , === Są gorsze, ale w ST. Choć w sumie skoro się chrześcijańskie kościoły przyznają do ST, też się powiinny tego wstydzić: Pwt 20:9-20 9. Gdy zwierzchnicy skończą mówić do ludu, na czele narodu staną wodzowie. 10. Jeśli podejdziesz pod miasto, by z nim prowadzić wojnę, najpierw ofiarujesz mu pokój, łaskawcy... 11. a ono ci odpowie pokojowo i bramy ci otworzy, niech cały lud, który się w nim znajduje, zejdzie do rzędu robotników pracujących przymusowo, i będą ci służyli. Nosz dokładnie tak postępował wujek Adolf w swojej łaskawości... z tymi, których akurat nie posłał do komór gazowych. No i przecież tak podszedł pod Gdańsk... 12.Jeśli ci nie odpowie pokojowo i zacznie z tobą wojować, oblegniesz je. Zauważ, że to słowa tzw. Boga Pokoju... 13. Skoro ci je Pan, Bóg twój, odda w ręce - wszystkich mężczyzn wytniesz ostrzem miecza. Też bym tak zrobił, a potem, już na spokojnie, zajął się kobietami :o) 13. Tylko kobiety, dzieci, trzody i wszystko, co jest w mieście, cały łup zabierzesz i będziesz korzystał z łupu twoich wrogów, których ci dał Pan, Bóg twój. Pięknie, nie ma co..., ale na tym nie koniec: 15. Tak postąpisz ze wszystkimi miastami daleko od ciebie położonymi, nie będącymi własnością pobliskich narodów. 16. Tylko w miastach należących do narodów, które ci daje Pan, twój Bóg, jako dziedzictwo, niczego nie zostawisz przy życiu. ============================================ !? 17. Gdyż klątwą obłożysz Chetytę, Amorytę, Kananejczyka, Peryzzytę, Chiwwitę i Jebusytę, jak ci rozkazał Pan, Bóg twój, Który w Chrystusie jednak uznał wszystkich za synów ? Nie uwierzę w to nigdy, że „cała Biblia jest natchniona dobrym Duchem”, jak ponoć mawiał nasz brat Paweł. A co tam nasz Tatko porabiał w Egipcie ? Wj 12:29 29. O północy Pan pozabijał wszystko pierworodne Egiptu: od pierworodnego syna faraona, który siedzi na swym tronie, aż do pierworodnego tego, który był zamknięty w więzieniu, a także wszelkie pierworodne z bydła. (BT) A co mu egipskie bydło zawiniło... ? No i po co wpierw to uczynił: Wj 7:2-4 2. Ty powiesz mu wszystko, co ci rozkażę, a Aaron, brat twój, będzie przemawiał do faraona, ażeby wypuścił Izraelitów ze swego kraju, 3. Ja zaś uczynię nieustępliwym serce faraona __________________________________________ i pomnożę moje znaki i moje cuda w kraju egipskim. 4. Faraon nie usłucha was, toteż wyciągnę rękę moją nad Egiptem i wywiodę z Egiptu moje zastępy, mój lud, synów Izraela z pośrodka nich, wśród wielkich kar. (BT) No dobra, to byli obcy, czyli szwaby albo ruskie, tj. Egipcjany, ale to: Wj 32:26-28 26.Zatrzymał się Mojżesz w bramie obozu i zawołał: Kto jest za Panem, do mnie! A wówczas przyłączyli się do niego wszyscy synowie Lewiego. 27. I rzekł do nich: Tak mówi Pan, Bóg Izraela: Każdy z was niech przypasze miecz do boku. ACHTUNG ! WNIMANIE ! UWAGA ! Przejdźcie tam i z powrotem od jednej bramy w obozie do drugiej i zabijajcie: kto swego brata, kto swego przyjaciela, kto swego krewnego. ??? 28. Synowie Lewiego uczynili według rozkazu Mojżesza, i zabito w tym dniu około trzech tysięcy mężów. (BT) > bez kasy zadna sekta nie jest w stnie przézyc. ==== Jest gorzej, bez kasy nikt z nas nie jest w stanie przeżyć, niestety :o/ > > > Czy te obszary myśli i ducha mają ze sobą > > > cokolwiek wspólnego ? :o/ > > sprecyzuj tego ducha ;), co to jest ? , co masz na mysli ?. === Na myśli mam myśl... po prostu. zdar farookhar Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 04.05.10, 00:27 farookhar napisał: > Pięknie, nie ma co..., ale na tym nie koniec: E to jeszcze nic. A co powiesz na to: " Swoisty przykład pojmowania moralności i sprawiedliwości widzimy w historii Diny, jedynej córki Jakuba, zgwałconej przez Sychema, syna księcia Chamora z plemienia Chiwwitów. Chociaż młodzieniec ten uwiódł dziewczynę siłą, przylgnął jednak do niej całym sercem, pokochał ją i pragnął pojąć za żonę. Braciom Diny, Symeonowi i Lewiemu nie wystarczało jednak takie zadośćuczynienie. Zgodę na małżeństwo uzależnili od spełnienia warunku, który miał zmazać hańbę i uczynić Chiwwitów równym potomkom Jakuba. Zażądali, aby wszyscy mężczyźni zostali obrzezani. Sychem tak kochał Dinę, że zgodził się na zabieg i wraz z ojcem namówił innych mężczyzn, aby uczynili to samo w imię przyszłego współżycia z ludem Izraela. Nie przypuszczali, że żądanie braci Diny jest tylko podstępnym przygotowaniem zemsty. Trzeciego dnia, gdy Chiwwici leżeli cierpiący i osłabieni po obrzezaniu, synowie Jakuba wtargnęli do miasta i wymordowali wszystkich mężczyzn. Zabrali ich trzody i całe mienie, a kobiety i dzieci uprowadzili do niewoli.[13] " Problem polaga na tym, że Bóg zawarł przymierze poprzez obrzezanie ze wszystkimi. A jednak wybrał swoich ;). Jakub został nazwany Izraelem, a potomkowie Lewiego zostali kapłanami... > > 15. Tak postąpisz ze wszystkimi miastami daleko od ciebie > położonymi, nie będącymi własnością pobliskich narodów. > 16. Tylko w miastach należących do narodów, które ci daje Pan, > twój Bóg, jako dziedzictwo, > > niczego nie zostawisz przy życiu. > ============================================ > !? > > 17. Gdyż klątwą obłożysz Chetytę, Amorytę, Kananejczyka, > Peryzzytę, Chiwwitę i Jebusytę, jak ci rozkazał Pan, > Bóg twój, > > Który w Chrystusie jednak uznał wszystkich za synów ? Nie uwierzę > w to nigdy, że „cała Biblia jest natchniona dobrym Duchem”, jak > ponoć mawiał nasz brat Paweł. > > A co tam nasz Tatko porabiał w Egipcie ? > > Wj 12:29 > 29. O północy Pan pozabijał wszystko pierworodne Egiptu: > od pierworodnego syna faraona, który siedzi na swym tronie, > aż do pierworodnego tego, który był zamknięty w więzieniu, > a także wszelkie pierworodne z bydła. > (BT) > > A co mu egipskie bydło zawiniło... ? > No i po co wpierw to uczynił: > > Wj 7:2-4 > 2. Ty powiesz mu wszystko, co ci rozkażę, > a Aaron, brat twój, będzie przemawiał do faraona, > ażeby wypuścił Izraelitów ze swego kraju, > > 3. Ja zaś uczynię nieustępliwym serce faraona > __________________________________________ > > i pomnożę moje znaki i moje cuda w kraju egipskim. > 4. Faraon nie usłucha was, toteż wyciągnę rękę moją > nad Egiptem i wywiodę z Egiptu moje zastępy, mój lud, > synów Izraela z pośrodka nich, wśród wielkich kar. > (BT) > > No dobra, to byli obcy, czyli szwaby albo ruskie, tj. Egipcjany, ale > to: > > Wj 32:26-28 > 26.Zatrzymał się Mojżesz w bramie obozu i zawołał: > Kto jest za Panem, do mnie! > A wówczas przyłączyli się do niego wszyscy synowie Lewiego. > > 27. I rzekł do nich: Tak mówi Pan, Bóg Izraela: > Każdy z was niech przypasze miecz do boku. > > ACHTUNG ! WNIMANIE ! UWAGA ! > > Przejdźcie tam i z powrotem od jednej bramy w obozie > do drugiej i zabijajcie: kto swego brata, kto swego > przyjaciela, kto swego krewnego. > > ??? > > > 28. Synowie Lewiego uczynili według rozkazu Mojżesza, > i zabito w tym dniu około trzech tysięcy mężów. > (BT) > > > > bez kasy zadna sekta nie jest w stnie przézyc. > ==== > Jest gorzej, bez kasy nikt z nas nie jest w stanie przeżyć, > niestety :o/ > > > > > > Czy te obszary myśli i ducha mają ze sobą > > > > cokolwiek wspólnego ? :o/ > > > > sprecyzuj tego ducha ;), co to jest ? , co masz na mysli ?. > === > Na myśli mam myśl... po prostu. > > > zdar > farookhar Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 04.05.10, 22:24 krytykantka07 napisała: > farookhar napisał: > > > Pięknie, nie ma co..., ale na tym nie koniec: > > E to jeszcze nic. > A co powiesz na to: > > " Swoisty przykład pojmowania moralności i sprawiedliwości widzimy w > historii Diny, jedynej córki Jakuba, zgwałconej przez Sychema, syna > księcia Chamora z plemienia Chiwwitów. Chociaż młodzieniec ten > uwiódł dziewczynę siłą, przylgnął jednak do niej całym sercem, > pokochał ją i pragnął pojąć za żonę. Piękne. Ciekawe, czy Roman Polański chciał pojąć za żonę tę dziewczynkę... By się mogło pieknie skończyć, prawie jak w bajce. Ale czy nasze sądy są w stanie to pojąć ? >Braciom Diny, Symeonowi i > Lewiemu nie wystarczało jednak takie zadośćuczynienie. Zgodę na > małżeństwo uzależnili od spełnienia warunku, który miał zmazać hańbę > i uczynić Chiwwitów równym potomkom Jakuba. Zażądali, aby wszyscy > mężczyźni zostali obrzezani. :o) To jakaś paranoja... z tym obrzezywaniem. Sychem tak kochał Dinę, że zgodził się > na zabieg i wraz z ojcem namówił innych mężczyzn, aby uczynili to > samo w imię przyszłego współżycia z ludem Izraela. Nie > przypuszczali, że żądanie braci Diny jest tylko podstępnym > przygotowaniem zemsty. Trzeciego dnia, gdy Chiwwici leżeli cierpiący > i osłabieni po obrzezaniu, synowie Jakuba wtargnęli do miasta i > wymordowali wszystkich mężczyzn. Zabrali ich trzody i całe mienie, a > kobiety i dzieci uprowadzili do niewoli.[13] " Tak..., nienawiść nie ma granic. > Problem polaga na tym, że Bóg zawarł przymierze poprzez obrzezanie > ze wszystkimi. > A jednak wybrał swoich ;). > Jakub został nazwany Izraelem, a potomkowie Lewiego zostali > kapłanami... I wszystko zostało w rodzinie. A nie tak miało być... > > 15. Tak postąpisz ze wszystkimi miastami daleko od ciebie > > położonymi, nie będącymi własnością pobliskich narodów. > > 16. Tylko w miastach należących do narodów, które ci daje Pan, > > twój Bóg, jako dziedzictwo, > > > > niczego nie zostawisz przy życiu. > > ============================================ Czyli w Rzeszy czy tam w Generalnej Guberni. We Francji chyba ni8e budowali obozów koncentracyjnych. > > !? > > > > 17. Gdyż klątwą obłożysz Chetytę, Amorytę, Kananejczyka, > > Peryzzytę, Chiwwitę i Jebusytę, jak ci rozkazał Pan, > > Bóg twój, > > > > Który w Chrystusie jednak uznał wszystkich za synów ? Nie uwierzę > > w to nigdy, że „cała Biblia jest natchniona dobrym Duchem”, j > ak > > ponoć mawiał nasz brat Paweł. > > > > A co tam nasz Tatko porabiał w Egipcie ? > > > > Wj 12:29 > > 29. O północy Pan pozabijał wszystko pierworodne Egiptu: > > od pierworodnego syna faraona, który siedzi na swym tronie, > > aż do pierworodnego tego, który był zamknięty w więzieniu, > > a także wszelkie pierworodne z bydła. > > (BT) > > > > A co mu egipskie bydło zawiniło... ? > > No i po co wpierw to uczynił: > > > > Wj 7:2-4 > > 2. Ty powiesz mu wszystko, co ci rozkażę, > > a Aaron, brat twój, będzie przemawiał do faraona, > > ażeby wypuścił Izraelitów ze swego kraju, > > > > 3. Ja zaś uczynię nieustępliwym serce faraona > > __________________________________________ > > > > i pomnożę moje znaki i moje cuda w kraju egipskim. > > 4. Faraon nie usłucha was, toteż wyciągnę rękę moją > > nad Egiptem i wywiodę z Egiptu moje zastępy, mój lud, > > synów Izraela z pośrodka nich, wśród wielkich kar. > > (BT) > > > > No dobra, to byli obcy, czyli szwaby albo ruskie, tj. Egipcjany, > ale > > to: > > > > Wj 32:26-28 > > 26.Zatrzymał się Mojżesz w bramie obozu i zawołał: > > Kto jest za Panem, do mnie! > > A wówczas przyłączyli się do niego wszyscy synowie Lewiego. > > > > 27. I rzekł do nich: Tak mówi Pan, Bóg Izraela: > > Każdy z was niech przypasze miecz do boku. > > > > ACHTUNG ! WNIMANIE ! UWAGA ! > > > > Przejdźcie tam i z powrotem od jednej bramy w obozie > > do drugiej i zabijajcie: kto swego brata, kto swego > > przyjaciela, kto swego krewnego. > > > > ??? > > > > > > 28. Synowie Lewiego uczynili według rozkazu Mojżesza, > > i zabito w tym dniu około trzech tysięcy mężów. > > (BT) > > > > > > > bez kasy zadna sekta nie jest w stnie przézyc. > > ==== > > Jest gorzej, bez kasy nikt z nas nie jest w stanie przeżyć, > > niestety :o/ Tu chyba leży pies zagrzebany i wyje... > > > sprecyzuj tego ducha ;), co to jest ? , co masz na mysli ?. > > === > > Na myśli mam myśl... po prostu. zdar coma.rar Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 05.05.10, 23:34 coma.rar napisał: > :o) > To jakaś paranoja... z tym obrzezywaniem. Tak, tym bardziej, że obrzezanie wymyślił oszust Abram. Widocznie władza wymykała mu się z rąk... > Tak..., nienawiść nie ma granic. Tu nie chodziło o nienawiść, tylko o chciwość. Ta naprawdę nie ma granic... > I wszystko zostało w rodzinie. > A nie tak miało być... Z tego widać, że Bóg, o którym mowa w ST nie jest tym samym, o którym mowa w NT... Zawarł przymierze ze wszystkimi, a wybrał swoich, aby wbić w pychę naród wybrany. Jezus zaś umarł na krzyżu, aby upokorzyć naród wybrany... Co do Mojżesza. Zamordował tylu ludzi, bo nie udało się mu wprowadzić pokojowo wymyślonych przez siebie przykazań. Najlepsze jest to jak katolicy komentują tę zbrodnię. Otóż uznali, że gdyby nie ten czyn to zbawienie ludzi przesunęłoby się w czasie, a może w ogóle do niego by nie doszło. Zatem pierwszym zbawicielem to chyba jednak był Mojżesz, kolejny oszust i morderca... Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 06.05.10, 04:54 krytykantka07 napisała: > coma.rar napisał: > > > :o) > > To jakaś paranoja... z tym obrzezywaniem. > > Tak, tym bardziej, że obrzezanie wymyślił oszust Abram. > Widocznie władza wymykała mu się z rąk... No ale gdzieś słyszałem, ze ma to pewne znaczenie zdrowotne, zdaje się chroni nieco przed AIDS :o/ > > Tak..., nienawiść nie ma granic. > > Tu nie chodziło o nienawiść, tylko o chciwość. > Ta naprawdę nie ma granic... Bo zdaje się dusza ludzka jest nienasycona... Z jednej strony dobra energia życia w sumie, a z drugiej kłopot w jej opanowaniu. > > I wszystko zostało w rodzinie. > > A nie tak miało być... > > Z tego widać, że Bóg, o którym mowa w ST nie jest tym samym, o > którym mowa w NT... A ten, o którym mowa w NT, to jeszcze nie ten, o którym mówił Jeszu :o/ > Zawarł przymierze ze wszystkimi, a wybrał swoich, aby wbić w pychę > naród wybrany. > Jezus zaś umarł na krzyżu, aby upokorzyć naród wybrany... Też trochę to żałosne..., nie sądzisz ? > Co do Mojżesza. > Zamordował tylu ludzi, bo nie udało się mu wprowadzić pokojowo > wymyślonych przez siebie przykazań. Na to wygląda. > Najlepsze jest to jak katolicy komentują tę zbrodnię. > Otóż uznali, że gdyby nie ten czyn to zbawienie ludzi przesunęłoby > się w czasie, a może w ogóle do niego by nie doszło. > Zatem pierwszym zbawicielem to chyba jednak był Mojżesz, kolejny > oszust i morderca... To zdaje się wypływa z tego, że wierzący poszukują przede wszystkim "życia po życiu", a nie dobra, dlatego Bóg Mocny bardziej ich interesuje niż Bóg dobry. zdar coma.rar Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 07.05.10, 00:59 coma.rar napisał: > No ale gdzieś słyszałem, ze ma to pewne znaczenie > zdrowotne, zdaje się chroni nieco przed AIDS :o/ Przed AIDS lepiej chroni coś innego. Poza tym Abram się obrzezał jak miał 100 lat ;). > Bo zdaje się dusza ludzka jest nienasycona...> Z jednej strony dobra energia życia w sumie, > a z drugiej kłopot w jej opanowaniu. To nawet nie tak. Podam Ci linka to może zrozumiesz ukryty sens... www.nonpossumus.pl/ps/Rdz/34.php > A ten, o którym mowa w NT, to jeszcze > nie ten, o którym mówił Jeszu :o/ Ten, o którym mówił Jezus jest w NT, acz Jego obraz też usiłowano zamazać przydając Mu cechy JHWH... > Też trochę to żałosne..., nie sądzisz ? Co takiego? To, że Jezus został ukrzyżowany przez tych, którzy przed Nim bronili Jego ojca? > To zdaje się wypływa z tego, że wierzący > poszukują przede wszystkim "życia po życiu", > a nie dobra, dlatego Bóg Mocny bardziej > ich interesuje niż Bóg dobry. Bóg mocny oznacza, że jego słudzy są ważni ;). Kiedyś znalazłam to na Racjonaliście. Myślę, że to wyczerpujące wyjaśnienie ;). www.racjonalista.pl/kk.php/s,5869 " A zatem PO SIÓDME: Będziemy przez cały czas trwania naszej misji dziejowej podnosić prestiż i wielkość naszych bogów. Wiecie dlaczego? Gdyż im większy pan, tym większy jest także i jego sługa. Większy splendor pana spływa w części na jego sługę. Im wyżej stoi pan, tym wyżej w hierarchii społecznej stoi jego sługa. Im groźniejszy i potężniejszy jest pan, tym większym respektem i szacunkiem darzony jest jego sługa ". Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 07.05.10, 10:52 krytykantka07 napisała: > coma.rar napisał: > > > No ale gdzieś słyszałem, ze ma to pewne znaczenie > > zdrowotne, zdaje się chroni nieco przed AIDS :o/ > > Przed AIDS lepiej chroni coś innego. Co konkretnie ? :o/ > Poza tym Abram się obrzezał jak miał 100 lat ;). :o) A potem postanowił ofiarować jedynaka Bogu paląc go na wzgórzu na wzór wyznawców Baala ? :o/ A może chciał tym pokazać, ze Bóg nie potrzebuje takich ofiar ? Ale jak zwykle ludzie zrozumieli wszystko na opak i uznali, że to najwyższa świętość i wzór oddania Bogu, znaczy się właśnie spalenie dziecka na ofiarę... Koszmar... > > Bo zdaje się dusza ludzka jest nienasycona...> Z jednej strony > dobra energia życia w sumie, > a z drugiej kłopot w jej opanowaniu. > > To nawet nie tak. > Podam Ci linka to może zrozumiesz ukryty sens... > > www.nonpossumus.pl/ps/Rdz/34.php Wiesz, że nie cierpię linków przy wyjaśnianiu ? Pragnę żywego słowa... :o) > > A ten, o którym mowa w NT, to jeszcze > > nie ten, o którym mówił Jeszu :o/ > > Ten, o którym mówił Jezus jest w NT, acz Jego obraz też usiłowano > zamazać przydając Mu cechy JHWH... Zgoda. > > Też trochę to żałosne..., nie sądzisz ? > > Co takiego? > To, że Jezus został ukrzyżowany przez tych, którzy przed Nim bronili > Jego ojca? Jak to ? > > To zdaje się wypływa z tego, że wierzący > poszukują przede > wszystkim "życia po życiu", > a nie dobra, dlatego Bóg Mocny bardziej > > ich interesuje niż Bóg dobry. > > Bóg mocny oznacza, że jego słudzy są ważni ;). > Kiedyś znalazłam to na Racjonaliście. > Myślę, że to wyczerpujące wyjaśnienie ;). Ważni i że należy im się pokłon przynajmniej i posłuszeństwo, jeśli nie kasa. > www.racjonalista.pl/kk.php/s,5869 Też wiele od nich skorzystałem i Bogu za nich dziękuję i w ogóle za racjonalizm :o) > " A zatem PO SIÓDME: Będziemy przez cały czas trwania naszej misji > dziejowej podnosić prestiż i wielkość naszych bogów. Wiecie > dlaczego? Gdyż im większy pan, tym większy jest także i jego sługa. > Większy splendor pana spływa w części na jego sługę. Im wyżej stoi > pan, tym wyżej w hierarchii społecznej stoi jego sługa. Im > groźniejszy i potężniejszy jest pan, tym większym respektem i > szacunkiem darzony jest jego sługa ". Otóż to, fałszywy obraz Boga. A jak Ci się zdaje, jeśli Bóg i jego najgroźniejszy przeciwnik Szatan istnieją, to w jaką postać najchętniej by się ubrało Zło ? Czy nie w szaty Jezusa ? :o/ ja bym tak zrobił, gdyby chciał pokonać Boga, to w sumie najlepsze z możliwych wyjście i atak - poświęcenie figury za mata. zdar coma.rar Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 08.05.10, 11:19 coma.rar napisał: > krytykantka07 napisała: > > > coma.rar napisał: > > > > > No ale gdzieś słyszałem, ze ma to pewne znaczenie > > > zdrowotne, zdaje się chroni nieco przed AIDS :o/ > > > > Przed AIDS lepiej chroni coś innego. > > Co konkretnie ? :o/ Coś co Abramowi nie przyszło do głowy jako, że jego potomstwo miało być liczne jak gwiazdy na niebie ;). Do tego musiał coś wymyślić, co było na tyle głupie i niezrozumiałe, że mógłby to wymyślić jedynie Bóg. Wszak władza wymykała mu się z rąk... Zauważ, że w tej profesji im głupiej tym mądrzej. Im mniej zrozumiale tym większa pewność, że to Bóg za tym stoi. Czyli szaleńcy rządzą ;). > A potem postanowił ofiarować jedynaka Bogu > paląc go na wzgórzu na wzór wyznawców Baala ? :o/ Dobrze powiedziałeś: postanowił. I do tego sam. Dokładnie wiedział, że nie uczyni mu krzywdy. Wszak sam wyreżyserował tę szopkę ;). > > A może chciał tym pokazać, ze Bóg > nie potrzebuje takich ofiar ? > Ale jak zwykle ludzie zrozumieli > wszystko na opak i uznali, że to > najwyższa świętość i wzór oddania Bogu, > znaczy się właśnie spalenie dziecka > na ofiarę... Nie. Nie chodziło mu o pokazanie czego Bóg potrzebuje. Chodziło mu o pokazanie, że Bóg do niego przemówił ;). Kierowała nim żądza władzy i umyślił sobie jak podporządkować sobie ludzi... Tym samym udowodnił, że Bóg jest prymitywny, bo nie potrafiłby wskrzesić zabitego przez niego dziecka. A to musiał zrobić, bo wczesniej Abram chwalił się tym, że jego i Sary potomstwo będzie jak gwiazdy na niebie. No a jakby to było możliwe gdyby Izaak nie żył? ;). > Wiesz, że nie cierpię linków przy wyjaśnianiu ? > Pragnę żywego słowa... :o) No dobrze ;). Skopiuję tyle ile potrzeba i wyjaśnię jak to rozumiem ;). Spójrz, jakie słowa wzbudziły chciwość: " Spowinowaćcie się z nami; córki wasze dacie nam za żony, a córki nasze weźmiecie sobie. 10 Będziecie mieszkali z nami i kraj ten będzie dla was. Możecie w nim się osiedlać, poruszać się swobodnie oraz nabywać sobie tę ziemię na własność". 11 Sychem rzekł też do ojca i braci Diny: "Darzcie mnie [tylko] życzliwością, a dam, czegokolwiek zażądacie ode mnie. 12 Wyznaczcie mi choćby największą zapłatę i podarunek, a gotów jestem dać tyle, ile mi powiecie, byleście tylko dali mi dziewczynę za żonę". Wcześniej nie mogli ani swobodnie się poruszać ani nabywać ziemi. Gdy już była mowa o tym, że mogą dostać część ziemi na własność zapragnęli całej... W tym przypadku ten niby gwałt nie miał nic do rzeczy. Nawet słowem nie jest wspomniane, żeby ktokolwiek zapytał dziewczynę czy chce wyjść za mąż. Słowem nie jest wspomniane jakie były jej uczucia. A to już daje do myślenia. Ta niby zemsta za gwałt maskować miała chciwość... Powiem więcej. Ten niby gwałt był dla nich korzystny i gdyby go nie było wymyśliliby coś innego, aby zdobyć ziemię, której zapragnęli. Wszak nie była ona ich. > > To, że Jezus został ukrzyżowany przez tych, którzy przed Nim bronili > > Jego ojca? > > Jak to ? A tak. Czego bronili faryzeusze oskarżając Jezusa o bluźnierstwo? Boga. Przed Jego własnym Synem? > Otóż to, fałszywy obraz Boga. > A jak Ci się zdaje, jeśli Bóg i jego > najgroźniejszy przeciwnik Szatan istnieją, > to w jaką postać najchętniej by się ubrało Zło ? Zło stało się już przed wiekami a dokładnie wtedy gdy Szaweł otworzył szatanowi bramy Kościoła, obmyślając jak przekonać ludzi do tego, że Jezus ustanowił Kościół... Wymyśliwszy kościół, któremu dał władzę już niczego nie trzeba było robić > Czy nie w szaty Jezusa ? :o/ > ja bym tak zrobił, gdyby chciał pokonać Boga, > to w sumie najlepsze z możliwych wyjście > i atak - poświęcenie figury za mata Chcesz powiedzieć, że Szaweł zobaczył na swojej drodze szatana, a nie Jezusa? I Szaweł był tylko narzędziem w jego ręku? Czyli Szaweł cokolwiek zobaczył? Nie wydaje mi się. Nikt nie zobaczył ani Jezusa ani Maryi. Wszystko zostało wyreżyserowane przez KK... A w innych religiach przez kapłanów. Tak samo Mahomet nie miał żadnych kontaktów z Bogiem. Bóg nie cofnąłby się w rozwoju. Postać Szawła i Mahometa świadczy o tym, że Bóg cofnął się w rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 08.05.10, 12:41 krytykantka07 napisała: > coma.rar napisał: > > > krytykantka07 napisała: > > > > > coma.rar napisał: > > > > > > > No ale gdzieś słyszałem, ze ma to pewne znaczenie > > > > zdrowotne, zdaje się chroni nieco przed AIDS :o/ > > > > > > Przed AIDS lepiej chroni coś innego. > > > > Co konkretnie ? :o/ > > Coś co Abramowi nie przyszło do głowy jako, że jego potomstwo miało > być liczne jak gwiazdy na niebie ;). > Do tego musiał coś wymyślić, co było na tyle głupie i niezrozumiałe, > że mógłby to wymyślić jedynie Bóg. > Wszak władza wymykała mu się z rąk... > Zauważ, że w tej profesji im głupiej tym mądrzej. > Im mniej zrozumiale tym większa pewność, że to Bóg za tym stoi. > Czyli szaleńcy rządzą ;). Kto wie, może miał problem z wyznawcami Baala, którzy palili mu swoje dzieci na ofiarę... > > A potem postanowił ofiarować jedynaka Bogu > > paląc go na wzgórzu na wzór wyznawców Baala ? :o/ > > Dobrze powiedziałeś: postanowił. > I do tego sam. > Dokładnie wiedział, że nie uczyni mu krzywdy. > Wszak sam wyreżyserował tę szopkę ;). Być może w celu przekonania współbraci, że Bóg nie chce takich ofiar. > > > A może chciał tym pokazać, ze Bóg > nie potrzebuje takich ofiar > ? > > Ale jak zwykle ludzie zrozumieli > wszystko na opak i uznali, że to > > najwyższa świętość i wzór oddania Bogu, > znaczy się właśnie > spalenie dziecka > na ofiarę... > > Nie. Nie chodziło mu o pokazanie czego Bóg potrzebuje. > Chodziło mu o pokazanie, że Bóg do niego przemówił ;). > Kierowała nim żądza władzy i umyślił sobie jak podporządkować sobie > ludzi... Tego nie możesz wiedzieć, czy nie kierowały nim dobre intencje. Poza tym władza nie musi oznaczać czegoś złego, ale na przykład opiekę nad swoim ludem. > Tym samym udowodnił, że Bóg jest prymitywny, bo nie potrafiłby > wskrzesić zabitego przez niego dziecka. > A to musiał zrobić, bo wczesniej Abram chwalił się tym, że jego i > Sary potomstwo będzie jak gwiazdy na niebie. > No a jakby to było możliwe gdyby Izaak nie żył? ;). Ludzie kiedyś nie byli tacy oczytani. > > Wiesz, że nie cierpię linków przy wyjaśnianiu ? > > Pragnę żywego słowa... :o) > > No dobrze ;). > Skopiuję tyle ile potrzeba i wyjaśnię jak to rozumiem ;). > Spójrz, jakie słowa wzbudziły chciwość: > > " Spowinowaćcie się z nami; córki wasze dacie nam za żony, a córki > nasze weźmiecie sobie. 10 Będziecie mieszkali z nami i kraj ten > będzie dla was. Możecie w nim się osiedlać, poruszać się swobodnie > oraz nabywać sobie tę ziemię na własność". 11 Sychem rzekł też do > ojca i braci Diny: "Darzcie mnie [tylko] życzliwością, a dam, > czegokolwiek zażądacie ode mnie. 12 Wyznaczcie mi choćby największą > zapłatę i podarunek, a gotów jestem dać tyle, ile mi powiecie, > byleście tylko dali mi dziewczynę za żonę". > > Wcześniej nie mogli ani swobodnie się poruszać ani nabywać ziemi. > Gdy już była mowa o tym, że mogą dostać część ziemi na własność > zapragnęli całej... Być może, tak to już jest z duszą człowieczą, która jest nienasycona. > W tym przypadku ten niby gwałt nie miał nic do rzeczy. > Nawet słowem nie jest wspomniane, żeby ktokolwiek zapytał dziewczynę > czy chce wyjść za mąż. Otóż to, pięknie to wyłuskałaś. Tej dziewczyny, którą zgwałcił Polański chyba też nikt o to nie pytał ani Romana. > Słowem nie jest wspomniane jakie były jej uczucia. > A to już daje do myślenia. Kiedyś zdanie kobiet w ogóle nie miało znaczenia, przynajmniej w większości społeczeństw małych i dużych. > Ta niby zemsta za gwałt maskować miała chciwość... > Powiem więcej. > Ten niby gwałt był dla nich korzystny i gdyby go nie było > wymyśliliby coś innego, aby zdobyć ziemię, której zapragnęli. > Wszak nie była ona ich. Może ta opowieść tylko po to powstała i to już po fakcie. > > > To, że Jezus został ukrzyżowany przez tych, którzy przed Nim > bronili > > Jego ojca? > > > > Jak to ? > > A tak. > Czego bronili faryzeusze oskarżając Jezusa o bluźnierstwo? > Boga. > Przed Jego własnym Synem? Przecież nie wierzyli, ze to syna Boga. Poza tym mieli przykazanie Mojżesza, by takich proroków eliminować. > > Otóż to, fałszywy obraz Boga. > > A jak Ci się zdaje, jeśli Bóg i jego > najgroźniejszy przeciwnik > Szatan istnieją, > to w jaką postać najchętniej by się ubrało Zło ? > Zło stało się już przed wiekami a dokładnie wtedy gdy Szaweł > otworzył szatanowi bramy Kościoła, obmyślając jak przekonać ludzi do > tego, że Jezus ustanowił Kościół... Kto wie, to bardzo prawdopodobne. > > Czy nie w szaty Jezusa ? :o/ > ja bym tak zrobił, gdyby chciał > pokonać Boga, > to w sumie najlepsze z możliwych wyjście > > i atak - poświęcenie figury za mata > > Chcesz powiedzieć, że Szaweł zobaczył na swojej drodze szatana, a > nie Jezusa? Szaweł w ogóle mnie nie interesuje bardziej niż pionek na szachownicy. > I Szaweł był tylko narzędziem w jego ręku? > Czyli Szaweł cokolwiek zobaczył? > Nie wydaje mi się. Może był chory, ja też "widywałem" różne dziwne rzeczy. > Nikt nie zobaczył ani Jezusa ani Maryi. > Wszystko zostało wyreżyserowane przez KK... > A w innych religiach przez kapłanów. > Tak samo Mahomet nie miał żadnych kontaktów z Bogiem. > Bóg nie cofnąłby się w rozwoju. > Postać Szawła i Mahometa świadczy o tym, że Bóg cofnął się w rozwoju. Jezus też najprawdopodobniej nie widział Boga twarzą w twarz, po prostu wierzył, że wszystko, co się dzieje dobrego w nim samym, pochodzi od dobrego Ojca, którego on i my też jesteśmy obrazem. zdar tomek Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 16:29 farookhar napisał: > Dz 5:1-11 > 1. Ale pewien człowiek, imieniem Ananiasz, > z żoną swoją Safirą, sprzedał posiadłość > 2. i za wiedzą żony odłożył sobie część zapłaty, a pewną część > przyniósł i złożył u stóp Apostołów. Patrz, to już wtedy działała Komisja Majątkowa. Ciekawe, odszkodowaniem za co, uzasadniali członkowie Komisji (apostołowie) żądanie oddania pieniedzy za sprzedanie ziemi, która nie była ich. Odpowiedz Link Zgłoś
farookhar [...] 09.10.09, 16:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 16:55 Może apostołowie dzieciaka mu uprowadzili, że Ananiasz przyszedł z okupem? Kolejna nauczka, że z bandziorami się nie negocjuje, jego i jego żonę też zabili. Odpowiedz Link Zgłoś
farookhar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 18:04 > Może apostołowie dzieciaka mu uprowadzili, Nie sądzę. > że Ananiasz przyszedł z > okupem? Kolejna nauczka, że z bandziorami się nie negocjuje, jego > i jego żonę też zabili. === Ok., ale przecież tu nie sąd, lecz forum dyskusyjne. No i rozmawiamy o humanizmie... A przecież ateizm też ma na sumieniu wiele ofiar, tak ? zdar farookhar Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 18:28 farookhar napisał: > A przecież ateizm też ma na sumieniu wiele ofiar, tak ? To nie ideologie mają na sumieniu ofiary, mają je konkretni ludzie lub organizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
farookhar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 18:36 Ideologie są jak duchy zamieszkujące ludzkie umysły i serca, bywa dobre, bywa złe i często dają siłę ludzkim zamiarom, tak dobrym, jak i złym. zdar farookhar Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 18:40 Nie ma żadnych duchów i ideologie też nimi nie są. Za zbrodnią zawsze stoi człowiek lub grupa ludzi i przy odrobinie trudu można go lub ich nazwać po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
farookhar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 18:42 > Nie ma żadnych duchów i ideologie też nimi nie są. Za zbrodnią > zawsze stoi człowiek lub grupa ludzi i przy odrobinie trudu można go > lub ich nazwać po imieniu. === Ty wiesz, kim jesteś ? Skąd pochodzisz i dokąd idziesz ? I nawet jeśli wiesz o sobie wszystko, to ludzie często nie wiedzą, często Ci, którzy zabijają, w sumie nie wiedzą dlaczego i po co, i komu to interes... zdar farookhar Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 18:45 farookhar napisał: > Ty wiesz, kim jesteś ? Skąd pochodzisz i dokąd idziesz ? Nikt nie wie i nie ma możliwości abym kupił kit od kogoś, kto będzie zapewniał, że to wie. Odpowiedz Link Zgłoś
farookhar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 18:50 No właśnie. A przecież masz w głowie mnóstwo różnych kitów, podobnie jak ja... Zwykłe morderstwa są w sumie mało groźne dla społeczeństw, owszem prawdziwe ludobójstwa mają źródło w ideach, duchach, jak to nazwiesz, to bez znaczenia. Smoki istnieją i żywią się ludzką krwią, i nic sobie nie robią z ateistycznych niedowiarków :o) zdar farookhar Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 19:31 farookhar napisał: > No i rozmawiamy o humanizmie... > A przecież ateizm też ma na sumieniu wiele ofiar, tak ? tak na marginesie , prosze podaj chociaz jedna ofiare ateizmu , ale najpierw zapoznaj sie z pojeciem ,definicja ateizmu ;) . Odpowiedz Link Zgłoś
farookhar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 21:29 Twoim zdaniem Stalin nie był ateistą ? :o/ zdar farookhar Ps. Czy Twoją mądrością są definicje ? :o/ Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 21:38 Prosilem abys zapoznal sie z pojeciem ateizmu , nie zrobiles tego;) Jak POJECIE moze kogos zabic , wytlumacz mi to ! -------------- Ateizm – odrzucenie teizmu lub stanowisko, że bóstwa nie istnieją. -------------- Określenie to było przypisywane każdemu, kogo uznano za wierzącego w fałszywych bogów, żadnych bogów lub doktryny wchodzące w konflikt z ówczesnymi religiami. --------------- Ateizm skłania się ku sceptycyzmowi w odniesieniu do doniesień nt. zjawisk nadprzyrodzonych, zwracając uwagę na brak dowodów empirycznych. ---------------- Od 64% do 65% Japończyków określa siebie jako ateistów, agnostyków lub niewierzących. Podobnie określa się 48% Rosjan. Liczba takich osób w Unii Europejskiej rozciąga się od 6% we Włoszech do 85% w Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
farookhar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 21:54 > Prosilem abys zapoznal sie z pojeciem ateizmu , nie zrobiles tego;) > Jak POJECIE moze kogos zabic , wytlumacz mi to ! == To proste, ale zdaje się nie zapisane w definicji, tak ? :o/ > -------------- > Ateizm – odrzucenie teizmu lub stanowisko, że bóstwa nie istnieją. > -------------- > Określenie to było przypisywane każdemu, kogo uznano za wierzącego > w fałszywych bogów, żadnych bogów lub doktryny wchodzące w konflikt > z ówczesnymi religiami. == A więc ateista to też ktoś wierzący w fałszywych bogów, tak ? :o/ > --------------- > Ateizm skłania się ku sceptycyzmowi w odniesieniu do doniesień nt. > zjawisk nadprzyrodzonych, zwracając uwagę na brak dowodów > empirycznych. === Wierzący też może być sceptykiem, jeśkli chodzi o tzw. cuda. > ---------------- > Od 64% do 65% Japończyków określa siebie jako ateistów, agnostyków > lub niewierzących. Podobnie określa się 48% Rosjan. Liczba takich > osób w Unii Europejskiej rozciąga się od 6% we Włoszech do 85% w > Szwecji. === Ach ta Szwecja..., dała nobla Adolfowi, Stalinowi nawet dwa razy, no a teraz Alabamie... :o) zdar farookhar Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 22:55 nie zaskoczyles , pojecia nie zabijaja !!!. --------- >Określenie to było przypisywane każdemu, kogo uznano za wierzącego >w fałszywych bogów, żadnych bogów lub doktryny wchodzące w >konflikt z ówczesnymi religiami. == > A więc ateista to też ktoś wierzący w fałszywych bogów, tak ? :o/ tak ,tak ich okreslano , pisalem ci juz , nawet sekte pierwszych chrzescijan tak okreslano ,....wierzyli w falszywych bogow . Odpowiedz Link Zgłoś
farookhar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 09.10.09, 23:08 > nie zaskoczyles , pojecia nie zabijaja !!!. === Ty nie zaskoczyłeś, owszem zabija to, co jest w naszych mózgach - systemach operacyjnych, a to są właśnie pojęcia, czyli w sumie duchy. Nie wierzysz w smoki ? > --------- > >Określenie to było przypisywane każdemu, kogo uznano za wierzącego > >w fałszywych bogów, żadnych bogów lub doktryny wchodzące w > >konflikt z ówczesnymi religiami. > == > > A więc ateista to też ktoś wierzący w fałszywych bogów, tak ? :o/ > > tak ,tak ich okreslano , pisalem ci juz , nawet sekte pierwszych > chrzescijan tak okreslano ,....wierzyli w falszywych bogow . === Przecież to ja Ci pisałem... Tak czy owak jestem wierzącym ateistą humanistą :o) zdar farookhar Ps. I nie przejmuj się, że jeszcze nie ma takiej definicji :o) Odpowiedz Link Zgłoś
jotkajot49 Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 04.05.10, 22:15 > Tak czy owak jestem wierzącym ateistą humanistą :o) Proponuję Ci logo dla "wierzących ateistów humanistów": trójkątne kółko, a w każdym rogu kropka ;-) > Ps. I nie przejmuj się, że jeszcze nie ma takiej definicji :o) Jeśli pod pojęciem "wiary" rozumiemy religię, to takiej definicji nigdy nie będzie - bo, zostawiając na boku ateizm, te pojęcia (humanizm - religia) są od siebie odległe o lata świetlne. Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 05.05.10, 09:17 jotkajot49 napisał: > > Ps. I nie przejmuj się, że jeszcze nie ma takiej definicji :o) > Jeśli pod pojęciem "wiary" rozumiemy religię, to takiej definicji nigdy nie > będzie - bo, zostawiając na boku ateizm, te pojęcia (humanizm - religia) są od > siebie odległe o lata świetlne. Twoim zdaniem, rzecz jasna. Bo oczywistym jest, że trafiają się wierzący humaniści, zwłaszcza pośród tych, którzy Boga dostrzegają jedynie w człowieku. zdar coma.rar Odpowiedz Link Zgłoś
jotkajot49 Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 05.05.10, 23:13 > Twoim zdaniem, rzecz jasna.< Moim, oczywiście, że moim, bo w czyim imieniu miałbym się wypowiadać? >...trafiają się wierzący humaniści...< Humanizm to szacunek dla człowieka, to troska o zapewnienie rozwoju jego osobowości, to dążenie do osiągnięcia harmonii i szczęścia. Religia to sprowadzanie człowieka do roli robaka, istoty złej, grzesznej, niegodnej nawet spojrzeć na hipotetyczny Absolut. To zaprzeczenie poszanowania godności istoty ludzkiej i rozumu a gloryfikacja tępego posłuszeństwa. I dlatego, moim oczywiście zdaniem, humanizm i wiara nie są kompatybilne. Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 06.05.10, 04:39 jotkajot49 napisał: > > Twoim zdaniem, rzecz jasna.< > > Moim, oczywiście, że moim, bo w czyim imieniu miałbym się wypowiadać? > > >...trafiają się wierzący humaniści...< > > Humanizm to szacunek dla człowieka, * Także wierzącego >to troska o zapewnienie rozwoju jego > osobowości, * czyli też i wiary > to dążenie do osiągnięcia harmonii i szczęścia. > Religia to sprowadzanie człowieka do roli robaka, istoty złej, grzesznej, * To niesprawiedliwe, są różne religie, a większość zupełnie niezrozumiana przez ludzi. > niegodnej nawet spojrzeć na hipotetyczny Absolut. * A jeśli jest dobry ? > To zaprzeczenie poszanowania godności istoty ludzkiej i rozumu a > gloryfikacja tępego posłuszeństwa. * Ateizm też często tego wymaga od swoich wyznawców. > I dlatego, moim oczywiście zdaniem, humanizm i wiara nie są kompatybilne. A jesteś humanistą ? zdar coma.rar Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu wół swoje a baba swoje 06.05.10, 10:34 To zaprzeczenie poszanowania godności istoty ludzkiej i rozumu a > gloryfikacja tępego posłuszeństwa. * Ateizm też często tego wymaga od swoich wyznawców. > I dlatego, moim oczywiście zdaniem, humanizm i wiara nie są kompatybilne. A jesteś humanistą ? --------------- Raz - ateizm nie ma wyznawców. To nie religia. Dwa - pytanie które zadajesz - czy jesteś humanistą jest kompletnie bez sensu.. W potocznym języku humanista - to ktoś dobry, uznający prawa innych ludzi, najczęściej zatroskany o dobro intelektualista... Pytam - jesteś coma.rar dobrym człowiekiem? Nie jestes złodziejem? Nie jesteś hipokrytą? A może jestes pedofilem? widzisz sam.. Niektóre pytania są po prostu niemądre... jeep ps. nie mogłes się powstrzymać, żeby nie przytoczyć rzymskich humanistów... Zrobiłes to bez sensu - bo mimo, ze w Starozytnosci pojawiłoy się zaczątki wszystkich nurtów filozoficznych - nikt nawet nie próbował wprowadzać ich w życie... Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: wół swoje a baba swoje 06.05.10, 14:51 jeepwdyzlu napisał: > To zaprzeczenie poszanowania godności istoty ludzkiej i rozumu a > > gloryfikacja tępego posłuszeństwa. > > * > Ateizm też często tego wymaga od swoich wyznawców. > > > I dlatego, moim oczywiście zdaniem, humanizm i wiara nie są > kompatybilne. A humanizm i ateizm ? > A jesteś humanistą ? > --------------- > Raz - ateizm nie ma wyznawców. To nie religia. Czyli co, nie ma humanistów w ogóle ? Jesteś przywiązany do pojęć jak wół do słupka. > Dwa - pytanie które zadajesz - czy jesteś humanistą jest kompletnie > bez sensu.. > W potocznym języku humanista - to ktoś dobry, uznający prawa innych > ludzi, najczęściej zatroskany o dobro intelektualista... I co, nie wolno zapytać człowieka o to, czy widzi w innym człowieka takiego samego, jakim sam jest ? > Pytam - jesteś coma.rar dobrym człowiekiem? Nie jestes złodziejem? > Nie jesteś hipokrytą? A może jestes pedofilem? A pedofil nie może być humanistą ? :o/ > > widzisz sam.. Niektóre pytania są po prostu niemądre... Twoje z pewnością nie są najmądrzejsze, mimo ze jesteś ateistą :o) > > jeep > ps. nie mogłes się powstrzymać, żeby nie przytoczyć rzymskich > humanistów... Zrobiłes to bez sensu - bo mimo, ze w Starozytnosci > pojawiłoy się zaczątki wszystkich nurtów filozoficznych - nikt nawet > nie próbował wprowadzać ich w życie... No jasne, i Ty o tym wiesz z całą pewnością, kto tak kiedy i co przeżywał w sercu. Po prostu Ci głupio, że się o tyle lat pomyliłeś i nie trafiłeś z datą, tj. z tym, ze humanizm datuje się od 400 lat. Idź z tym na jkikolwiek uniwersytet, a po prostu cię wyśmieją studenci I roku :o) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: wół swoje a baba swoje 06.05.10, 15:12 coma.rar to ze leonardo wymyslił śmigłowiec w 1498 roku Nie oznacza, że śmigłowce sa na świecie od 500 lat Powtórzę - humanizm jako prąd intelektualny - przez 99% ludzi wykształconych - jest kojarzony z Renesansem. Nie pomysiłem się. Wiem co piszę.... co do pytania (jakie głębokie) czy pedofil nie moze byc humanistą - odpowiem - NIE. Nie może.. Humanistą się jest dzięki czynom, nie deklaracjom.. Kończę, bo widzę, że nie masz ochoty popatrzeć na moje stanowisko inaczej niz złośliwie.. jeep Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: wół swoje a baba swoje 06.05.10, 15:20 jeepwdyzlu napisał: > coma.rar > > to ze leonardo wymyslił śmigłowiec w 1498 roku > Nie oznacza, że śmigłowce sa na świecie od 500 lat Nie rozmawiamy o śmigłowcach, lecz o humanizmie. Chyba że nie chcesz. > Powtórzę - humanizm jako prąd intelektualny - przez 99% ludzi > wykształconych - jest kojarzony z Renesansem. Nie pomysiłem się. > Wiem co piszę.... Pomyliłeś się i to o setki lat, a nawet tysiące, a może i jeszcze więcej. Co do tych 99% much, które robią do zupy, a potem ją jedzą i są przekonane, że im smakuje, to jest tak samo jak z demokracją, która może swobodnie przegłosować w poniedziałek, że jest właśnie sobota, starcza zwykła większość głosów :o) zdar coma.rar Humanizm grecki [edytuj] W VI wieku p.n.e. panteiści Tales z Miletu i Ksenofanes z Kolofonu położyli podwaliny pod późniejszą grecką myśl humanistyczną. Tales jest uznawany za twórcę maksymy "poznaj siebie", a Ksenofanes odmówił wiary w bogów swoich czasów i rezerwował boskość dla koncepcji jedności wszechświata. Później Anaksagoras, często wzmiankowany jako "pierwszy wolnomyśliciel", przyczynił się do rozwoju nauki jako metody poznawania świata. Ci Grecy byli pierwszymi myślicielami, którzy zauważyli, że natura może być studiowana niezależnie od jakiejkolwiek hipotetycznej rzeczywistości nadprzyrodzonej. Protagoras stwierdził, że "Człowiek jest miarą wszechrzeczy". Perykles, przyjaciel Anaksagorasa, miał wpływ na rozwój demokracji, wolności myśli i odrzucenie przesądów. Jakkolwiek przetrwało niewiele z ich dzieł, Protagoras i Demokryt także łączyli agnostycyzm i duchową moralność nie opierającą się na nadprzyrodzonej wierze. Historyk Tukidydes jest także wart odnotowania ze względu na swoje naukowe i racjonalne podejście do historii[12]. > > co do pytania (jakie głębokie) czy pedofil nie moze byc humanistą - > odpowiem - NIE. Nie może.. > Humanistą się jest dzięki czynom, nie deklaracjom.. > Kończę, bo widzę, że nie masz ochoty popatrzeć na moje stanowisko > inaczej niz złośliwie.. > jeep Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu jasne. przecież milion much sie nie myli 06.05.10, 15:25 kończę ciał jeep Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: jasne. przecież milion much sie nie myli 06.05.10, 15:31 jeepwdyzlu napisał: > kończę > ciał > jeep Stary manewr, odwrót doszczętny :o) na z góry upatrzone pozycje. Daj znać, jak Cie oświeci. zdar coma.rar Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: jasne. przecież milion much sie nie myli 06.05.10, 15:37 Stary manewr, odwrót doszczętny :o) ------ no jasne wygrałeś nie umiesz się cieszyć ze zwycięstwa???? :-) jeep Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: jasne. przecież milion much sie nie myli 06.05.10, 15:49 jeepwdyzlu napisał: > Stary manewr, odwrót doszczętny :o) > ------ > no jasne > wygrałeś > nie umiesz się cieszyć ze zwycięstwa???? > :-) > jeep Nie ja wygrałem, lecz Ty sam wycofałeś się walkowerem. ja takich zwycięstw nie biorę poważnie do siebie :o) zdar coma.rar Odpowiedz Link Zgłoś
jotkajot49 Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 06.05.10, 22:11 > > Humanizm to szacunek dla człowieka, > Także wierzącego ...dla człowieka. Bez żadnych przymiotników i innych uszczegółowień. > >to troska o zapewnienie rozwoju jego osobowości, > czyli też i wiary Fakt, można rozwijać osobowość w różnych, najdziwniejszych kierunkach. > > Religia to sprowadzanie człowieka do roli robaka, istoty złej > > grzesznej, > To niesprawiedliwe, są różne religie, Istota religii polega na oddawaniu czci Komuś lub Czemuś, a więc uznaniu się za gorszego od tego Czegoś. > a większość zupełnie niezrozumiana przez ludzi. Standard. Zrozumiała religia straciłaby rację bytu. > > niegodnej nawet spojrzeć na hipotetyczny Absolut. > A jeśli jest dobry ? Kto? Człowiek czy Absolut? A na marginesie - ABSOLUT jest baardzoo dobry. > Ateizm też często tego wymaga od swoich wyznawców. Do znudzenia.. Ateizm nie ma wyznawców, ma jedynie zwolenników. Kto od kogo miałby posłuszeństwa wymagać i pod jakim rygorem? > A jesteś humanistą ? Pamiętając że "Humanizm to szacunek dla człowieka," muszę przyznać, że być mi coraz trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 07.05.10, 08:04 jotkajot49 napisał: > > > Humanizm to szacunek dla człowieka, > > Także wierzącego > > ...dla człowieka. Bez żadnych przymiotników i innych uszczegółowień. Zgoda, jak wszyscy to wszyscy i babcia też :o) > > >to troska o zapewnienie rozwoju jego osobowości, > > czyli też i wiary > > Fakt, można rozwijać osobowość w różnych, najdziwniejszych kierunkach. I pięknie, kwiaty też bywają dziwne. > > > Religia to sprowadzanie człowieka do roli robaka, istoty złej > > > grzesznej, > > To niesprawiedliwe, są różne religie, > > Istota religii polega na oddawaniu czci Komuś lub Czemuś, a więc uznaniu się za > gorszego od tego Czegoś. Istota religii polega na oddawaniu czci człowiekowi, ale mało to to jarzy. > > a większość zupełnie niezrozumiana przez ludzi. > > Standard. Zrozumiała religia straciłaby rację bytu. Nie lubisz ludzi ? Człowiek to moja religia :o) > > > niegodnej nawet spojrzeć na hipotetyczny Absolut. > > A jeśli jest dobry ? > > Kto? Człowiek czy Absolut? A na marginesie - ABSOLUT jest baardzoo dobry. Moim zdaniem człowiek jest dobry, kiedy kocha. > > Ateizm też często tego wymaga od swoich wyznawców. > > Do znudzenia.. Ateizm nie ma wyznawców, ma jedynie zwolenników. Kto od kogo > miałby posłuszeństwa wymagać i pod jakim rygorem? Są Bogowie i bogowie, wszystko co Cie kręci, jest Twoim bogiem - powoduje Tobą. > > A jesteś humanistą ? > > Pamiętając że "Humanizm to szacunek dla człowieka," > muszę przyznać, że być mi coraz trudniej. Owszem, wiara w człowieka nie jest usłana różami, to wąska droga. zdar coma.rar Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: _(.)_ Humanizm a chrześcijaństwo 05.05.10, 13:49 piwi77 napisał: > farookhar napisał: > > > Dz 5:1-11 > > 1. Ale pewien człowiek, imieniem Ananiasz, > > z żoną swoją Safirą, sprzedał posiadłość > > 2. i za wiedzą żony odłożył sobie część zapłaty, a pewną część > > przyniósł i złożył u stóp Apostołów. > > Patrz, to już wtedy działała Komisja Majątkowa. Ciekawe, > odszkodowaniem za co, uzasadniali członkowie Komisji (apostołowie) > żądanie oddania pieniedzy za sprzedanie ziemi, która nie była ich. Już raz odpowiadałem na ten post, ale niech tam... Gość oddał tylko część, choć zobowiązał się oddać całość. Ale czy to zasługiwało na karę śmierci przez zawał serca ? No a co winna była jego dziewczyna ? zdar coma.rar Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Humanizm to pojęcie stosunkowo młode 05.05.10, 14:14 jako pewna szkoła intelektualna - ma ok 400 lat i powstał jako OPOZYCJA w stosunku do Kościoła... przypomnijmy, że : Poglądy humanizmu jako religii oddał pierwszy Manifest Humanistyczny: Wszechświat nie posiada Stwórcy. Człowiek jest częścią natury i powstał na skutek ciągłego procesu. Humanizm odrzuca tradycyjny dualizm ciała i ducha. Kultura (także religia) jest produktem interakcji człowieka ze środowiskiem i innymi ludźmi. Religie powinny formułować swoje prawdy w duchu i metodzie nauki. Humanizm odrzuca teizm, deizm i modernizm. Religia składa się ze wszystkiego co jest istotne dla ludzi, więc nic co ludzkie nie powinno jej być obce. Nie powinien istnieć podział na sacrum i profanum. Humanizm dąży do pełnego rozwoju człowieczeństwa tu i teraz. Religijne uczucia lepiej wyrażać poprzez swoje życie i pracę na rzecz społeczeństwa, niż przez modlitwy i kult. Religijny humanizm powinien dążyć do radości życia, stąd nacisk na rozwój kreatywności. Humanizm powinien afirmować życie, a nie uciekać od niego. zderzanie tych pojęć z starym testamentem - jest co najmniej bardzo ekstrawaganckie.... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: Humanizm to pojęcie stosunkowo młode 05.05.10, 14:21 jeepwdyzlu napisał: > jako pewna szkoła intelektualna - ma ok 400 lat > i powstał jako OPOZYCJA w stosunku do Kościoła... Widzę nie znasz historii tego pojęcia. Podpowiedź: Co znaczy Vohumanah i skąd pochodzi ? > > przypomnijmy, że : > Poglądy humanizmu jako religii oddał pierwszy Manifest Humanistyczny: > > Wszechświat nie posiada Stwórcy. Różne są odłamy humanizmu, nie każdy jest ateistyczny. Ale ja się akurat z tym twierdzeniem zgadzam. > Człowiek jest częścią natury i powstał na skutek ciągłego procesu. Niby jakiego ? I jakie są źródła tego procesu ? > Humanizm odrzuca tradycyjny dualizm ciała i ducha. Który humanizm, romantyczny ? > Kultura (także religia) jest produktem interakcji człowieka ze > środowiskiem i innymi ludźmi. Przypomina, są odmiany humanizmu nie negujące istnienia Boga. mnie to akurat do niczego już nie jest potrzebne, ponieważ i tak liczy się miłość do człowieka. > Religie powinny formułować swoje prawdy w duchu i metodzie nauki. A co to znowu za bzdura ? Kto wymyślił bombę atomową, religia czy nauka ? > Humanizm odrzuca teizm, deizm i modernizm. Widać zupełnie nie masz pojęcia, czym jest humanizm, bo humanizm niczego nie odrzuca w człowieku, a zwłaszcza jego samego, jaki by nie był, i tym się zasadniczo różni od faszyzmu czy nazizmu natury. > Religia składa się ze wszystkiego co jest istotne dla ludzi, więc > nic co ludzkie nie powinno jej być obce. A kto mówi, że jest ? >Nie powinien istnieć > podział na sacrum i profanum. Bo w sumie nie istnieje poza podziałem na humanizm i faszyzm. > Humanizm dąży do pełnego rozwoju człowieczeństwa tu i teraz. A wiara nie ? Widać nie znasz wiary. > Religijne uczucia lepiej wyrażać poprzez swoje życie i pracę na > rzecz społeczeństwa, niż przez modlitwy i kult. Zgoda. > Religijny humanizm powinien dążyć do radości życia, stąd nacisk na > rozwój kreatywności. > Humanizm powinien afirmować życie, a nie uciekać od niego. Zgoda. > zderzanie tych pojęć z starym testamentem - jest co najmniej bardzo > ekstrawaganckie.... > > jeep A coś Ty się tak uwiązał do starego testamentu ? Jesteś wierzący czy co ? zdar coma.rar Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Humanizm to pojęcie stosunkowo młode 05.05.10, 14:43 wiciu nie ja tylko załozyciel wątku przuwołał wymysły naprutych winem i ziołem starców.... to raz dwa - upieram się, ze o humaniżmie - jako szkole intelektualnej czy postawie filozoficznej mozemy mówić od 400, maksymalnie 500 lat i w OPOZYCJI do KK I nie podawaj mi linków np do Talesa z Miletu czy Cycerona, dobrze... ani do mistyków chrześcijańskich z XII wieku... Twierdzę, że humanizm jest związany z Renesansem.. Pewnie - wcześniej NIELICZNI tęsknili do postawienia człowieka w centrum wszechswiata... Ale jesli myslimy o ruchu któty ukształtował świat Zachodu, wpłynął na postawy społeczne, polityczne, literaturę, sztukę, koncepcję nauczania, etos naukowy ... to zaczęło sie to w średniowiecznych Włoszech w XIV wieku... Każdemu sugeruję wycieczkę do Florencji. ciao, jeep Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: Humanizm to pojęcie stosunkowo młode 05.05.10, 15:00 jeepwdyzlu napisał: > wiciu nie ja tylko załozyciel wątku przuwołał wymysły naprutych > winem i ziołem starców.... > to raz Zadałem pytanie, zaraz na początku, i nie widzę odpowiedzi. Czy to przypadek ? > dwa - upieram się, ze o humaniżmie - jako szkole intelektualnej czy > postawie filozoficznej mozemy mówić od 400, maksymalnie 500 lat i w > OPOZYCJI do KK Odpowiedz na moje pytanie, co znaczy i skąd pochodzi słowo "vohumanah", to porozmawiamy. > na postawy społeczne, polityczne, literaturę, sztukę, koncepcję > nauczania, etos naukowy ... to zaczęło sie to w średniowiecznych > Włoszech w XIV wieku... > Każdemu sugeruję wycieczkę do Florencji. > ciao, > jeep No ja Ci sugerowałem rzecz łatwiejszą. Skąd pochodzi słowo "vuhumanah" ? Aleś się uparł zamknąć uszy. zdar coma.rar Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Humanizm to pojęcie stosunkowo młode 05.05.10, 15:12 Odpowiedz na moje pytanie, > co znaczy i skąd pochodzi słowo > "vohumanah", to porozmawiamy. -------- zartujesz, prawda? raz - nie wierzę, że studiujesz Zaratustrę.. dwa - nie wierzysz chyba w ten bełkot o nazwie prądu od nazwy ducha??? ja tu na poważnie odpowiadam (widac niepotrzebnie) a Ty sobie stroisz żarciki... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: Humanizm to pojęcie stosunkowo młode 05.05.10, 15:55 jeepwdyzlu napisał: > Odpowiedz na moje pytanie, > > co znaczy i skąd pochodzi słowo > > "vohumanah", to porozmawiamy. > -------- > zartujesz, prawda? Ani trochę. > raz - nie wierzę, że studiujesz Zaratustrę.. Twoja sprawa, zdaje się jesteś niewierzący, więc Ci to łatwo przychodzi. > dwa - nie wierzysz chyba w ten bełkot o nazwie prądu od nazwy > ducha??? Byłeś blisko, odpowiedz na pytanie, potem się przyjrzyj odpowiedzi i zastanów. > ja tu na poważnie odpowiadam (widac niepotrzebnie) a Ty sobie > stroisz żarciki... > jeep Wszystko, co nie zgadza się z Twoją wiedzą, uważasz za żarciki ? Twoja sprawa. zdar coma.rar Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Humanizm to pojęcie stosunkowo młode 05.05.10, 16:38 Wszystko, co nie zgadza się z Twoją wiedzą, uważasz za żarciki ? Twoja sprawa. -------- a to nie Ty pisałeś, że kto się czubi ten sie lubi? napisz więcej o tym aniele dobroci (jesli w to wierzysz) jak wiesz jestem ateistą, więc wybacz, ale dalej nie będę tego sam zgłębiał.... ciał jeep Odpowiedz Link Zgłoś
coma.rar Re: Humanizm to pojęcie stosunkowo młode 05.05.10, 16:43 jeepwdyzlu napisał: > Wszystko, co nie zgadza się z Twoją wiedzą, > uważasz za żarciki ? > Twoja sprawa. > -------- > a to nie Ty pisałeś, że kto się czubi ten sie lubi? :o) > napisz więcej o tym aniele dobroci (jesli w to wierzysz) Tu nie ma nic do wiary, to fakt, są pisma czy tam tabliczki :o) Wystarczy wyłowić ideę... i zestawić np. z tym: Humanizm rzymski [edytuj] Marcus Tullius Cicero (Cyceron) Cyceron stworzył termin humanitas, oznaczający to, co sprawia, że człowiek jest człowiekiem. * Terencjusz, rzymski komediopisarz wypowiedział słynne słowa "Człowiekiem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce" * (łac. "Homo sum, humani nil a me alienum puto")[13] Prawdopodobnie zdanie to było powtórzone przez Terencjusza za zaginioną komedią Menandra pod tym samym tytułem. W starożytności zacytowane m.in. przez Senekę Młodszego w Listach moralnych do Lucyliusza. Przez Terencjusza użyte w sensie ironicznym. Szeroko spopularyzowane w dobie renesansu, stało się dewizą humanistów. Idee nie powstają w próżni, ale w umysłąch ludzi i można te drogi śledzić, o ile ktoś ma do tego zacięcie. > jak wiesz jestem ateistą, więc wybacz, ale dalej nie będę tego sam > zgłębiał.... > ciał > jeep Że jesteś ateistą to w sumie mały problem, gorzej, jeśli nie jesteś humanistą :o) zdar coma.rar Odpowiedz Link Zgłoś