anouk.4 11.02.10, 22:38 może ktoś się orientuje czy można ochrzcić dziecko poza parafią miejsca zamieszkania? gdzie mogłabym znaleźć info na ten temat. aha istotna informacja- dziecko jest tzw. "nieślubne". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolter-f1 [...] 11.02.10, 22:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kieprze_paczynskich Re: chrzest 12.02.10, 00:21 >gdzie mogłabym znaleźć info na ten temat. W dowolnej parafii poza miejscem zamieszkania. A dlaczego tak? Odpowiedz Link Zgłoś
laureion Re: chrzest 12.02.10, 00:26 Jasne ze mozna. Co do "nieslubnosci" - zalezy na jakiego ksiedza trafisz. Moze Dominikanie? Wydaje mi sie, ze sa bardziej liberalni w takich przypadkach. Inna sprawa jest, dlaczego Ci na tym zalezy? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 [...] 12.02.10, 00:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kieprze_paczynskich Re: chrzest 12.02.10, 00:35 > Tam nie odmówią przecież dopiero co to robili z nieślubnym dzieckiem Orientujesz się, za ile? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 [...] 12.02.10, 00:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: chrzest 12.02.10, 07:44 Dawniej członkowie partii komunistycznej chrzcili swoje dzieci poza swoimi parafiami, ale dzisiaj? Nie wiedziałem, że dzisiaj też jest zapotrzebowanie na tego typu akcje. Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: chrzest 12.02.10, 07:56 jest. W moim regione jest znany jeden ksiądz, który chrzci dzieci nieslubne/ślubne ale nie koscielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ideefiks Re: chrzest 12.02.10, 10:33 anatemka napisała: > jest. W moim regione jest znany jeden ksiądz, który chrzci > dzieci nieslubne/ślubne ale nie koscielnie. Co dokładnie znaczy "ochrzcić nie kościelnie"? Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: chrzest 12.02.10, 10:36 nie, nie, chodziło mi o chrzczenie dzieci kiedy rodzice nie maja slubu koscielnego. Odpowiedz Link Zgłoś
anouk.4 Re: chrzest 12.02.10, 09:02 po prostu chciałam aby dziecko było ochrzczone w moim rodzinnym mieście, w którym już obecnie nie mieszkam. no nic będę musiała spytać w tutejszej parafii, pewnie muszą wydać jakieś zezwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
laureion Re: chrzest 13.02.10, 15:03 Nie sadze, zeby jakies "zezwolenie" bylo w tym wypadku potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
agnes0123 Re: chrzest 14.02.10, 05:31 Ochrzcić możesz dziecko bez żadnego papierka ze swojej parafii w dowolnym kościele katolickim na świecie. Co do braku ślubu rodziców myślę że nie będzie problemów chyba że rodzice nie mają ślubu bo nie i już (bez żadnego powodu), ale i wtedy na pewno znajdziesz parafie gdzie ksiądz wyrazi zgodę na chrzest. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: chrzest 14.02.10, 10:53 agnes0123 napisała: > Ochrzcić możesz dziecko bez żadnego papierka ze swojej parafii w dowolnym > kościele katolickim na świecie. No może we Francji, ale czy w Polsce, wątpię. Polska katolicka już tak ma, dasz duży pieniądz to się da. A z drugiej strony: po ki diabeł człek w sukience do tego potrzebny? Jak będzie chciało, to samo zdecyduje gdy dorośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes0123 Re: chrzest 15.02.10, 05:49 >No może we Francji, ale czy w Polsce, wątpię. Polska katolicka już >tak ma,dasz duży pieniądz to się da. A z drugiej strony: po ki >diabeł człek w sukience do tego potrzebny? Jak będzie chciało, to >samo zdecyduje gdy dorośnie. W Polsce na pewno. Ja chrzciłam swoje dziecko nie w swojej parafii. Musiałam dopełnić takie formalności jak wszyscy i nic ponadto. Nie zapłaciłam więcej niż inni i nikt się mnie o nic nie czepiał. Nie pokazywałam też żadnych zaświadczeń z mojej obecnej parafii. Chrzest jest widzialnym znakiem niewidzialnej łaski, polegającej na tym że dziecko staje się dzieckiem Bożym i może przyjmować inne sakramenty. Jak komuś nie odpowiada facet w sukience to zawsze można pojechać do Francji czy USA gdzie robią to faceci w spodniach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
12-3.r Re: chrzest 15.02.10, 08:52 anouk.4 napisała: > po prostu chciałam aby dziecko było ochrzczone w moim rodzinnym mieście, w > którym już obecnie nie mieszkam. > no nic będę musiała spytać w tutejszej parafii, pewnie muszą wydać jakieś > zezwolenie. forum.gazeta.pl/forum/w,721,107154336,107300541,Re_chrzest.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: chrzest 13.02.10, 09:24 anouk.4 napisała: > może ktoś się orientuje czy można ochrzcić dziecko poza parafią miejsca > zamieszkania? gdzie mogłabym znaleźć info na ten temat. aha istotna > informacja- dziecko jest tzw. "nieślubne". Koniecznie zwróć uwagę na takie szczegóły przy chrzcie jakie podaje katechizm kościoła katolickiego ; 1 Dziecko musi najpierw uwierzyć w Jezusa !! wierzy ?Jeżeli nie wierzy nie może :)))) 1226 Kościół celebrował chrzest i udzielał go od dnia Pięćdziesiątnicy. Istotnie, św. Piotr mówi do tłumu poruszonego jego przepowiadaniem: "Nawróćcie się i niech każdy z was ochrzci się w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a weźmiecie w darze Ducha Świętego" (Dz 2, 38). Apostołowie i ich współpracownicy udzielają chrztu każdemu, kto wierzy w Jezusa: Żydom bojącym się Boga i poganom 20 . Chrzest zawsze wiąże się z wiarą: "Uwierz w Pana Jezusa, a zbawisz siebie i swój dom" - oświadcza św. Paweł strażnikowi w Filippi. Opowiadanie mówi dalej: "Natychmiast przyjął chrzest wraz z całym swym domem" (Dz 16, 31-33). 1229 Gdy ktoś chciał stać się chrześcijaninem, musiał - od czasów apostolskich - przejść pewną drogę i wtajemniczenie złożone z wielu etapów. Można tę drogę przejść szybciej lub wolniej. Zawsze powinna ona zawierać kilka istotnych elementów: głoszenie słowa, przyjęcie Ewangelii, które pociąga za sobą nawrócenie, wyznanie wiary, chrzest, wylanie Ducha Świętego, dostęp do Komunii eucharystycznej. www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkII-2-1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ideefiks Re: chrzest 13.02.10, 18:09 kolter-f1 napisał: > 1 Dziecko musi najpierw uwierzyć w Jezusa !! wierzy ?Jeżeli nie wierzy nie może :)))) No to teraz weź i udowodnij, że taki niemowlak tuż przed chrztem nie wierzy w Jezuska! :P Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: chrzest 15.02.10, 08:05 ideefiks napisał: > No to teraz weź i udowodnij, że taki niemowlak tuż przed chrztem nie > wierzy w Jezuska! :P Skoro ochrzczony to i najpierw uświadomiony . Odpowiedz Link Zgłoś
psk.1 Re: chrzest 13.02.10, 18:44 chrzest dzieci ma sporo wspólnego z błogosławieniem dzieci przez Jezusa: Mk 10, 13-16 "Przynosili Mu również dzieci, żeby ich dotknął; lecz uczniowie szorstko zabraniali im tego. A Jezus, widząc to, oburzył się i rzekł do nich: «Pozwólcie dzieciom przychodzić do Mnie, nie przeszkadzajcie im; do takich bowiem należy królestwo Boże. Zaprawdę, powiadam wam: Kto nie przyjmie królestwa Bożego jak dziecko, ten nie wejdzie do niego». I biorąc je w objęcia, kładł na nie ręce i błogosławił je. " Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: chrzest 15.02.10, 08:06 psk.1 napisał: > chrzest dzieci ma sporo wspólnego z błogosławieniem dzieci przez > Jezusa: > > Mk 10, 13-16 Pieprzenie w bambus człowieku , Jezus je pobłogosławił a nie pokropił. Odpowiedz Link Zgłoś
psk.1 Re: chrzest 16.02.10, 19:53 > Pieprzenie w bambus człowieku , Jezus je pobłogosławił a nie pokropił. kropienie to tylko symbol, celem podobnie jak wtedy jest błogosławieństwo boże a poza tym to był komentarz do tego ze dostęp do chrztu powinni miec tylko dorośli jak widać dostęp do Jezusa miały również małe dzieci, od ktorych zapewne nikt nie wymagał wyznania wiary przynosząc dziecko do chrztu rodzice zachowują sie podobnie jak tamci, ktorzy przynosili je Jezusowi Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: chrzest 17.02.10, 08:50 psk.1 napisał: > kropienie to tylko symbol, celem podobnie jak wtedy jest błogosławieństwo boże Po co chrzest ?? > > a poza tym to był komentarz do tego ze dostęp do chrztu powinni miec tylko doro > śli jak widać dostęp do Jezusa miały również małe dzieci, od ktorych zapewne nikt n > ie wymagał wyznania wiary Jak powielać nowych wyznawców ?? skoro odrzuca się dzieci ? przynosząc dziecko do chrztu rodzice zachowują sie podobnie jak tamci, ktorzy p > rzynosili je Jezusowi Zachowują się nie tak ,ale tak jakich sekta nakazuje !! która od mniej więcej III wieku mało ma z Jezusem do czynienia !! Odpowiedz Link Zgłoś
psk.1 Re: chrzest 18.02.10, 00:40 > Po co chrzest ?? jak wtedy przynosili tak i teraz przynoszą Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: chrzest 18.02.10, 08:57 psk.1 napisał: > > Po co chrzest ?? > > jak wtedy przynosili tak i teraz przynoszą Oj bzdury jak zwykle opowiadasz , byle zaistnieć !!nawet wasz katechizm mówi jak chrzest kiedyś wyglądał :)) Poza tym żeby być ochrzczonym należy uwierzyć i zrozumieć !! "1229 Gdy ktoś chciał stać się chrześcijaninem, musiał - od czasów apostolskich - przejść pewną drogę i wtajemniczenie złożone z wielu etapów. Można tę drogę przejść szybciej lub wolniej. Zawsze powinna ona zawierać kilka istotnych elementów: głoszenie słowa, przyjęcie Ewangelii, które pociąga za sobą nawrócenie, wyznanie wiary, chrzest, wylanie Ducha Świętego, dostęp do Komunii eucharystycznej." Odpowiedz Link Zgłoś
psk.1 Re: chrzest 19.02.10, 01:23 > Oj bzdury jak zwykle opowiadasz , byle zaistnieć !!nawet wasz katechizm mówi ja > k > chrzest kiedyś wyglądał :)) > Poza tym żeby być ochrzczonym należy uwierzyć i zrozumieć !! dorośli dalej są tak chrzczeni a dzieci mają taryfe ulgową:) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: chrzest 19.02.10, 11:55 psk.1 napisał: > dorośli dalej są tak chrzczeni a dzieci mają taryfe ulgową:) Jednak jak sam Krk przyznaje nie jest to zwyczaj powzięty od apostołów a więc jest to ten element odstępstwa od nauk choćby Jezusa zapowiedziany przez NT przecież to sam Jezus powiedział że ;Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony" czyli najpierw wiara a potem chrzest a nie dokładnie na wspak jak w waszej sekcie ." Wchodźcie przez ciasną bramę. Bo szeroka jest brama i przestronna ta droga, która prowadzi do zguby, a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą. (14) Jakże ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do życia, a mało jest takich, którzy ją znajdują. (15) Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami. (16) Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia albo z ostu figi? (17) Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. (18) Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców. (19) Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone.(Mat 7,13-19) . Odpowiedz Link Zgłoś
psk.1 Re: chrzest 19.02.10, 21:19 > jest to ten element odstępstwa od nauk choćby Jezusa zapowiedziany przez NT > przecież to sam Jezus powiedział że ;Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie > zbawiony" czyli najpierw wiara a potem chrzest a nie dokładnie na wspak jak w > waszej sekcie ." Wchodźcie przez ciasną bramę. Bo szeroka jest brama i > przestronna ta droga, która prowadzi do zguby, a wielu jest takich, którzy prze > z > nią wchodzą. skoro tak pouczasz i wytykasz błedy to pewnie sam trzymasz sie jego nauk... obyś dalej kroczył wąską droga życia Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: chrzest 19.02.10, 21:30 psk.1 napisał: > skoro tak pouczasz i wytykasz błedy to pewnie sam trzymasz sie jego > nauk... obyś dalej kroczył wąską droga życia Olewam to ,ale mam frajdę kiedy palcem wytykam wam waszą niewiedzę Odpowiedz Link Zgłoś
psk.1 Re: chrzest 19.02.10, 21:51 > Olewam to ,ale mam frajdę kiedy palcem wytykam wam waszą niewiedzę to dobrej zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: chrzest 19.02.10, 22:11 psk.1 napisał: > to dobrej zabawy Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
ivo-man Re: chrzest 13.02.10, 18:08 Jeśli chcesz to na pewno ochrzcisz i znajdziesz parafię. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Dlaczego chcesz skrzywidzić dziecko? 13.02.10, 18:26 Zdajesz sobie sprawę, że nawet jeśli będzie chciało w przyszłości dokonać aktu apostazji, to i tak na zawsze jego dane będą przetwarzane przez kościół? Chcesz oddać dziecko w łapy instytucji, która jest poza prawem i nie przestrzega elementarnych praw człowieka. Śmiem twierdzić, że nie jesteś godna roli matki. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Dlaczego chcesz skrzywidzić dziecko? 13.02.10, 18:36 to "sprzedaz",oddanie w rece mafii.Pytam po co,bo tak robia inni? Czy nie mozna uroczyscie nadac imie,bez szamana i tego teatru wiary? Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: chrzest 13.02.10, 20:24 Po co chrzić dziecko, jeśli nie potrafisz mu dać dobrego katolickiego przykładu? Chrzest to nie czary-mary ani powód do imprezy dla znajomych:( Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: chrzest 14.02.10, 12:17 chrzest ... jeszcze nie potrfia mowic , chodzic , nic nie wiedza o boszym swiecie i juz staja sie ... katolikami z urzedu . Potem nastepuje skazanie dusz dzieciakow poprzez idoktrynacje szamanow , opowiadanie bajek o bozi ( male dzieci nie sa w stanie przyswoic sobie boga wg. zadowskiej biblii ) i juz sa wiercami katolickimi spozywajacymi prawdziwe cialo i pijac prawdziwa krew Jezusa - komunia swieta . Beda doroslymi katolikami nie pytajmy sie wiercow katolickich o znajomosc biblii ( moze 4% ja przeczytalo ) . Nie pytajmy ich o dogmaty kosciola katolickiego , prawdy wiary itd. , bo w swej wiekszosci tego nie wiedza . .... mamy obraz wiary w spoleczenstwie ... cyrk ... po katolicku . Odpowiedz Link Zgłoś
12-3.r Re: chrzest 15.02.10, 08:51 Nie jestem osoba wierząca ale moja kolezanka tez chrzciła poza miejscem zamieszkania i w tym celu musiala udac sie do swojej parafii po pozwolenie od ksiedza i to pozwolenie musiala dostarczyc do kosciola w ktorym zaplanowala ochrzczenie dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: chrzest 15.02.10, 08:55 nie jestem osoba wierzącą, ale, orientowałam sie czy mogłabym ochrzcić dziecko. Znajomy ksiądz był skłonny to zrobic bez żadnych zaświadczeń z parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: chrzest 15.02.10, 10:50 anatemka napisała: > nie jestem osoba wierzącą, ale, orientowałam sie czy mogłabym > ochrzcić dziecko. Znajomy ksiądz był skłonny to zrobic bez żadnych > zaświadczeń z parafii. Ksiadz ma znajomosci u boga , ty u ksiedza , w czym problem . Solidnym znajomosciom w kosciele katolikow moze dorownac tylko jeszcze szczodra ofiara :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: chrzest 15.02.10, 11:19 karbat napisał: > Ksiadz ma znajomosci u boga , ty u ksiedza , w czym problem . > Solidnym znajomosciom w kosciele katolikow moze dorownac tylko > jeszcze szczodra ofiara :) Oni też potrzebowali takiego zaświadczenia czy hojna ofiara wystarczyła :)www.efakt.pl/Alicja-Bachleda-Curus-i-Colin-Farrell-ochrzcili-dziecko-w-Polsce,artykuly,60621,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
2dropsy Re: chrzest 19.02.10, 02:29 Oj odsyłam na inne forum, bo tutaj sie tylko dowiesz, że najlepiej nie chrzcić dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: chrzest 19.02.10, 11:59 2dropsy napisała: > Oj odsyłam na inne forum, bo tutaj sie tylko dowiesz, że najlepiej > nie chrzcić dziecka Chrzest czyli zanurzenie a katolickie coś tam to po prostu polewanie wodą :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ideefiks Re: chrzest 19.02.10, 12:17 2dropsy napisała: > Oj odsyłam na inne forum, bo tutaj sie tylko dowiesz, że najlepiej > nie chrzcić dziecka. No bo faktycznie najlepiej nie podejmować za człowieka takiej decyzji - niech sam zdecyduje, jak dorośnie. Co w tym złego? Odpowiedz Link Zgłoś