Dodaj do ulubionych

Za co nie lubimy KK

01.03.10, 02:28
Dużo tutaj wątków o pedofilii.Dlatego pozwolę sobie wypunktować
czego nie lubie w kościele katolickim,bo mnie wzburza to co sie
dzieje przez tych niektórych przytępawych księży,którzy dopuścili
się pedofilii.
1.Nie lubię pedofili.Krzywdzenie dzieci w taki sposób to perfidne
zagranie, które powinno być karane pozbawieniem wolności.Pedofilia w
kościele jest jeszcze gorsza,dlatego powinna być zwalczana w sposób
powyższy.
2.Nie lubię w polskim kościele, wstawianie przed ołtarzykami świec
elektrycznych do których ponoć jak wrzuci się monetę to zapala się
świeca czyt.dioda,żaróweczka.
Pozbawia mnie to możliwości zapalenia świecy dla świętych.Tylko
Polacy wpadli na taki durny pomysł,żeby nawet w miejscach świętych
takich jak jasna góra,łagiewniki, zamontowali takie cuda do robienia
pieniędzy.
Ja do tej puszki wkładać nie będę i apeluję o zmianę tych dziwnych
zwyczajów.
Obserwuj wątek
    • ideefiks Re: Za co nie lubimy KK 01.03.10, 09:55
      2dropsy napisała:
      > Tylko Polacy wpadli na taki durny pomysł,żeby nawet w miejscach
      > świętych (...) takie cuda do robienia pieniędzy.

Chyba jednak nieco przeceniasz naszych rodaków...
    • piwi77 Za 01.03.10, 10:07
      ludobójstwa, zbrodnie, krycie przestępców, oszustwa, machloje,
      naciągania, przywłaszczenia, fałszowanie dokumentów, ogłupianie,
      zniewalanie, indoktrynowanie, zastraszanie, okłamywanie, gwałty
      seksualne, także na nieletnich, ... Mało?
      • kontik_71 Re: Za 01.03.10, 10:12
        Jeszcze cos:
        Mieszanie sie do spraw panstwowych
        Ignorowanie swieckosci Panstwa
        Narzucanie swoich "praw" calemu spoleczenstwu.
      • enrque111 Re: Za 04.03.10, 08:44
        piwi77 napisał:

> ludobójstwa, zbrodnie, krycie przestępców, oszustwa, machloje,
        > naciągania, przywłaszczenia, fałszowanie dokumentów, ogłupianie,
        > zniewalanie, indoktrynowanie, zastraszanie, okłamywanie, gwałty
        > seksualne, także na nieletnich, ... Mało?

Mało prawdy, zero faktów. Takie pomówienia świadczą jedynie o twojej kondycji umysłowej. Podobne określenia można zastosować wobec każdej grupy społecznej na całym świecie.
        • piwi77 Re: Za 09.03.10, 17:13
          I myślisz, że po takim wyjaśnieniu, zacznę go (kościół katolicki)
          nagle lubić?
    • kolter-f1 Re: Za co nie lubimy KK 01.03.10, 10:10
      Ja go nie lubię za obłudę
      • cracken001 Re: Za co nie lubimy KK 01.03.10, 14:38
        A ja sie nim brzydze tylko za to,ze wogole jest
        • karbat Re: Za co nie lubimy KK 01.03.10, 16:01
          dyskredytowanie doczesnego zycia , gloryfikowanie posmiertnego .

praktyczne dyskredytowanie, lekcewarzenie , nawet madrych kobiet ,
          propagowanie nieomylnosci samcow .

za dogmaty katolickie, np. te wymyslone w 1950r. ( cielesny odlot
          Maryji w kosmos ), odnoszace sie do postaci sprzed dwoch tysíecy
          lat !

stawianie swych zboczencow poza prawem .

finansowe zerowanie na bidocie .

Popularyzowanie jarmarczno- odpustowych gustow , obrzadkow
          kulturowych wsrod ludzi .
          Tworzenie , propagowanie kiczowatych pomniczkow , malowidel
          przedstawiajacych JPII ( i innych ) , - zasmiecanie przestrzeni .

• ludwik_7125 Re: Za co nie lubimy KK 01.03.10, 17:11
      Za zachłanność, zbrodnie, hipokryzje.
      Za "siedem grzechów głównych", które mają przestrzegać tylko
      owieczki.
    • katrina_bush to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucja 03.03.10, 00:12
      2dropsy napisała:

> Dużo tutaj wątków o pedofilii.Dlatego pozwolę sobie wypunktować
      > czego nie lubie w kościele katolickim,bo mnie wzburza to co sie
      > dzieje przez tych niektórych przytępawych księży,którzy dopuścili
      > się pedofilii.
      > 1.Nie lubię pedofili.Krzywdzenie dzieci w taki sposób to perfidne
      > zagranie, które powinno być karane pozbawieniem wolności.Pedofilia w
      > kościele jest jeszcze gorsza,dlatego powinna być zwalczana w sposób
      > powyższy.
      > 2.Nie lubię w polskim kościele, wstawianie przed ołtarzykami świec
      > elektrycznych do których ponoć jak wrzuci się monetę to zapala się
      > świeca czyt.dioda,żaróweczka.

KK to perfidna zimna totalitarna instytucja,która jest niezdolna do współżycia w
      demokratycznym społeczeństwie

krycie pedofili w sutannach, pogarda wobec ofiar, mafijne machloje i układy
      (patrz: konkordat), "stalinowskie" czystki w szeregach, stawianie się ponad
      prawem, nieustanne ataki na wolności obywatelskie
      • enrque111 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 04.03.10, 08:50
        katrina_bush napisała:

> KK to perfidna zimna totalitarna instytucja,która jest niezdolna do współżycia
        > w
        > demokratycznym społeczeństwie

Skoro wypisujesz takie brednie (czy wcześniej zażywałaś coś nie dozwolonego?), świadczy to nie tylko o twojej wiedzy (w powijakach), ale przede wszystkim o nadwyrężonej kondycji umysłowej.

> krycie pedofili w sutannach, pogarda wobec ofiar, mafijne machloje i układy
        > (patrz: konkordat), "stalinowskie" czystki w szeregach, stawianie się ponad
        > prawem, nieustanne ataki na wolności obywatelskie

Podobny bełkot, jak powyżej. Co tu ma do rzeczy np. konkordat z "mafijnymi machlojami i układami" ? Pozostałe pomówienia (niezwykle prymitywne) zasługują jedynie na wykonanie znanego i wymownego gestu wokół skroni :)))
        • kolter-f1 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 04.03.10, 09:25
          enrque111 napisał:

> Podobny bełkot, jak powyżej. Co tu ma do rzeczy np. konkordat z "mafijny
          > mi machlojami i układami" ? Pozostałe pomówienia (niezwykle prymitywne) zasługu
          > ją jedynie na wykonanie znanego i wymownego gestu wokół skroni :)))

Wymowny gest dla tych którzy w Krk wierzą :))

wyborcza.pl/1,75477,6902798,Ciemne_interesy_banku_Watykanu.html
          • enrque111 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 04.03.10, 10:10
            kolter-f1 napisał:

> enrque111 napisał:
            >
            > > Podobny bełkot, jak powyżej. Co tu ma do rzeczy np. konkordat z "m
            > afijny
            > > mi machlojami i układami" ? Pozostałe pomówienia (niezwykle prymitywne) z
            > asługu
            > > ją jedynie na wykonanie znanego i wymownego gestu wokół skroni :)))
            >
            > Wymowny gest dla tych którzy w Krk wierzą :))

Katolicy wierzą w Boga, a do Krk należą, zatem trzeba być zdrowo walniętym w czerep, żeby nie wierzyć w coś, co istnieje :)))
            • kolter-f1 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 04.03.10, 10:14
              enrque111 napisał:

Katolicy wierzą w Boga, a do Krk należą, zatem trzeba być zdrowo walniętym w cz
              > erep, żeby nie wierzyć w coś, co istnieje :)))

Hehehe ty zapewne też wierzysz ,ale jeszcze nie wiesz w co :)))
              • enrque111 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 04.03.10, 11:21
                kolter-f1 napisał:

> enrque111 napisał:
                >
                > Katolicy wierzą w Boga, a do Krk należą, zatem trzeba być zdrowo walniętym w cz
                > > erep, żeby nie wierzyć w coś, co istnieje :)))
                >
                > Hehehe ty zapewne też wierzysz ,ale jeszcze nie wiesz w co :)))

Na pewno wierzę w Chrystusa i Jego objawienie, a nie w diabelskiego Jehowę, który jak wszystko na to wskazuje oznacza rujnującego mąciwodę :)))
                • krytykantka07 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 04.03.10, 12:45
                  enrque111 napisał:

>Na pewno wierzę w Chrystusa i Jego objawienie

Pięknie. Zatem nie wierzysz w powołanie przez Chrystusa organizacji
                  zwanej Kościołem.
                  Czyli nie lubisz KK za to, że powołuje się na Chrystusa.
                  I zaprawdę powiadam Ci masz rację.
                  Gdyby nie KK to ludzie odnaźliby prawdziwego Boga.
                  Takiego o jakim mówił Jezus.
                  To KK odciąga ludzi od Boga.
                  Zwłaszcza ateistów.
                  • enrque111 [...] 05.03.10, 10:44
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • krytykantka07 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 05.03.10, 22:57
                      I cóż Cię tak wzburzyło?
                      Nie wiesz w co wierzysz?
                      Jeśli wierzysz w Chrystusa to chyba wiesz, że On nie powołał
                      organizacji zwanej Kościołem z prostego powodu.
                      Był prześladowany przez organizację mającą władzę za to, że myślał
                      inaczej niż reszta, a wiadomo, że powołując organizację i dając jej
                      władzę już wydałby na prześladowania myślących inaczej niż
                      organizacja ludzi.
                      • enrque111 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 06.03.10, 09:43
                        krytykantka07 napisała:

> I cóż Cię tak wzburzyło?
                        > Nie wiesz w co wierzysz?
                        > Jeśli wierzysz w Chrystusa to chyba wiesz, że On nie powołał
                        > organizacji zwanej Kościołem z prostego powodu.
                        > Był prześladowany przez organizację mającą władzę za to, że myślał
                        > inaczej niż reszta, a wiadomo, że powołując organizację i dając jej
                        > władzę już wydałby na prześladowania myślących inaczej niż
                        > organizacja ludzi.

Nic mnie nie wzburzyło, jestem człowiekiem niezwykle spokojnym i koncyliacyjnym, czego dowody daję na tym forum, cierpliwie polemizując z różnymi krętaczami, nieszczęśnikami a nawet pospolitymi głupcami, niosąc Słowo Boże do tej jaskini ciemnoty i zaprzaństwa, jakim jest to forum.
                        Wracając do twojej, idiotycznej odpowiedzi - jak to Chrystus nie powołał organizacji zwanej Kościołem ??? Przecież wyraźnie powiedział do Piotra: Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą (Mt 16:18). Tylko Kościół Powszechny wywodzi się od Piotra Apostoła i jest jedyną Owczarnią Pańską.
                        Zatem - nawróć się ze swoich sprośnych błędów Niebu obrzydłych i zajmij się pracą pożyteczną, a nie wypisuj bredni z natchnienia sił nieczystych w kamractwie z szatanem, ojcem wszelkiego grzechu i kłamstwa !
                        • kolter-f1 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 06.03.10, 19:54
                          enrque111 napisał:

Przecież wyraźnie powiedział do Piotra: Ot
                          > óż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję K
                          > ościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą
                          (Mt 16:18).

Jezus powiedział jesteś kamieniem a Piotr nazywał Jezusa kamieniem oraz uczniów
                          kamieniami ;

1 Pi 2,4-8
                          Zbliżając się do Tego, który jest żywym kamieniem, odrzuconym wprawdzie przez
                          ludzi, ale u Boga wybranym i drogocennym, (5) wy również, niby żywe kamienie,
                          jesteście budowani jako duchowa świątynia, by stanowić święte kapłaństwo, dla
                          składania duchowych ofiar, przyjemnych Bogu przez Jezusa Chrystusa. (6) To
                          bowiem zawiera się w Piśmie: Oto kładę na Syjonie kamień węgielny, wybrany,
                          drogocenny, a kto wierzy w niego, na pewno nie zostanie zawiedziony. (7) Wam
                          zatem, którzy wierzycie, cześć! Dla tych zaś, co nie wierzą, właśnie ten kamień,
                          który odrzucili budowniczowie, stał się głowicą węgła - (8) i kamieniem upadku,
                          i skałą zgorszenia. Ci, nieposłuszni słowu, upadają, do czego zresztą są
                          przeznaczeni.
                          • enrque111 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 09.03.10, 16:51
                            kolter-f1 napisał:

> Przecież wyraźnie powiedział do Piotra: Ot
                            > > óż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbu
                            > duję K
                            > > ościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą
                            (Mt 16:18).
                            >
                            > Jezus powiedział jesteś kamieniem a Piotr nazywał Jezusa kamieniem oraz uczniów
                            > kamieniami

Podajesz całkiem inny fragment Pisma, niż ja i po swądkowemu chcesz przemycić swoją brednię :)))
                            Piotr nazywa tu zarówno Jezusa, jak i jego uczniów "kamieniami węgielnymi", które staną się podstawą "duchowej świątyni". Ja podałem zaś słowa samego Chrystusa, skierowane wprost do Piotra, w których zapowiedział, że stanie się on podstawą Kościoła Powszechnego :))
                            • kolter-f1 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 09.03.10, 18:40
                              enrque111 napisał:

> Podajesz całkiem inny fragment Pisma, niż ja i po swądkowemu chcesz przemycić s
                              > woją brednię :)))

forum.gazeta.pl/forum/w,721,107539566,108272183,Re_o_pedofilii_wsrod_duchownych.html?wv.x=2
                        • krytykantka07 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 06.03.10, 23:16
                          enrque111 napisał:

> Nic mnie nie wzburzyło, jestem człowiekiem niezwykle spokojnym i
                          koncyliacyjnym > , czego dowody daję na tym forum, cierpliwie
                          polemizując z różnymi krętaczami, > nieszczęśnikami a nawet
                          pospolitymi głupcami, niosąc Słowo Boże do tej jaskini > ciemnoty i
                          zaprzaństwa, jakim jest to forum.

Chyba źle się wyraziłam, bo się nie rozumiemy.
                          Sam widzisz, że cierpliwość to moja mocna strona.
                          Porównaj ze swoimi słowami i zobacz kto jest bardziej cierpliwy ;).
                          Zatem jeszcze raz.
                          Rozumiem, że jesteś człowiekiem uczonym, czego dowody dajesz na
                          forum.
                          Czyli masz wiedzę.
                          Ale ta wiedza nie daje Ci pokory, o której mówił Jezus.
                          Dała Ci pychę.
                          Zatem jakim jesteś człowiekiem?
                          Małym zgodnie z nauką Jezusa.
                          Jakie słowo Boże chcesz więc nieść?
                          I jak, skoro nie ma w Tobie miłości bliźniego?
                          Ja nie ubliżam Ci ani jednym słowem, a Ty znajdujesz przyjemność w
                          obrażaniu mnie?
                          Tego uczył Cię Jezus?
                          Widzę, że nauka Jezusa myli Ci się z nauką Szawła.

> Wracając do twojej, idiotycznej odpowiedzi - jak to Chrystus
                          nie powołał org> anizacji zwanej Kościołem
                          ??? Przecież wyraźnie
                          powiedział do Piotra: Ot> óż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr
                          [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję K> ościół mój, a bramy
                          piekielne go nie przemogą
                          (Mt 16:18). Tylko Kościół Pow
                          > szechny wywodzi się od Piotra Apostoła i jest jedyną Owczarnią
                          Pańską.
                          > Zatem - nawróć się ze swoich sprośnych błędów Niebu obrzydłych i
                          zajmij się pra> cą pożyteczną, a nie wypisuj bredni z natchnienia
                          sił nieczystych w kamractwie > z szatanem, ojcem wszelkiego grzechu
                          i kłamstwa !

Nie ma owczarni pańskiej gdy w tej owczarni choć jeden człowiek nie
                          postępuje z nauką Jezusa.
                          Chyba nie myślisz, że Jezus wspierałby owczarnię, w której są
                          ludzie niegodni miana Jego wyznawców.
                          Jezus swoją owczarnię traktował jak jedno ciało a więc dla ludzi,
                          którzy nie wiedzieli dlaczego w niej są - nie było w niej miejsca.
                          • enrque111 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 09.03.10, 16:59
                            krytykantka07 napisała:

> Sam widzisz, że cierpliwość to moja mocna strona.
                            > Porównaj ze swoimi słowami i zobacz kto jest bardziej cierpliwy ;).

Cierpliwość moja jest niezmierzona (przeze mnie), zatem nie widzę jej granic, pochylam się więc i nad tobą, nieszczęsną duchowo istotą, mającą nasrane we łbie.

> Ja nie ubliżam Ci ani jednym słowem, a Ty znajdujesz przyjemność w
                            > obrażaniu mnie?
                            > Tego uczył Cię Jezus?
                            > Widzę, że nauka Jezusa myli Ci się z nauką Szawła.

O, właśnie. To ty widzisz przyjemność w obrażaniu katolików i Owczarni Pańskiej. A jakie znasz nauki Szawła ?

> Nie ma owczarni pańskiej gdy w tej owczarni choć jeden człowiek nie
                            > postępuje z nauką Jezusa.
                            > Chyba nie myślisz, że Jezus wspierałby owczarnię, w której są
                            > ludzie niegodni miana Jego wyznawców.
                            > Jezus swoją owczarnię traktował jak jedno ciało a więc dla ludzi,
                            > którzy nie wiedzieli dlaczego w niej są - nie było w niej miejsca.

Znowu są to brednie osoby nie rozumiejącej Pisma i myślącej, że tylko ona pojęła słowa Jezusa.
                            Ależ Chrystus nikogo nie wyganiał z Owczarni, mało tego kazał szukać czarnych (zbłąkanych) owiec i sprowadzać je na drogę Prawdy, nawet Judasz trzymał obok siebie do samego końca :))
                            • krytykantka07 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 10.03.10, 11:55
                              enrque111 napisał:

> Cierpliwość moja jest niezmierzona (przeze mnie), zatem nie widzę
                              jej granic, p> ochylam się więc i nad tobą, nieszczęsną duchowo
                              istotą, mającą nasrane we łbie

Całkiem dobrze Ci szło do słów: " nieszczęsna duchowa istoto ", ale
                              dalszy ciąg był niepotrzebny, bo świadczy o traceniu cierpliwości.

> O, właśnie. To ty widzisz przyjemność w obrażaniu katolików i
                              Owczarni Pańskiej > . A jakie znasz nauki Szawła ?

A co to takiego katolik i co on ma do Owczarni Pańskiej?
                              Nauki Szawła są sprzeczne z naukami Jezusa i każdy myślący człowiek
                              rozumie, co mówił Jezus, a co mówił Szaweł.
                              Pomiędzy ich naukami potrafi dostrzec różnicę.
                              Jezus przemawiał językiem miłości, mało skomplikowanymi słowami i
                              nie straszył ludzi, Szaweł przemawiał językiem nienawiści, wielce
                              uczonych w piśmie i straszył ludzi z pozycji człowieka mającego
                              władzę.
                              Zauważ, że nawet Piotra sobie podporządkował.

> Znowu są to brednie osoby nie rozumiejącej Pisma i myślącej, że
                              tylko ona pojęł> a słowa Jezusa.
                              > Ależ Chrystus nikogo nie wyganiał z Owczarni, mało tego kazał
                              szukać czarnych (> zbłąkanych) owiec i sprowadzać je na drogę
                              Prawdy, nawet Judasz trzymał obok si> ebie do samego końca :))

Ależ Jezus nikomu nie pozwalał sądzić innych ludzi.
                              Ale słów: " nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni " i " kto z was
                              jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień " użył do ludzi, którzy
                              Jego nauki nie znali.
                              Do tych, których poznali Jego naukę i zrozumieli ją używać ich nie
                              musiał.
                              Co do Judasza.
                              Trzymał go przy sobie, bo dla Niego życie doczesne nie było ważne.
                              Ale nie zapominaj, że ludzie nie chcą odejść z tego świata.
                              Dlatego czarnych owiec trzymać przy sobie nie muszą.
                              Zresztą, o jakich czarnych owcach mowa, skoro wyznawcy Jezusa
                              kochali bliźnich i każdego dnia doskonalili się w tej miłości.
                              • enrque111 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 12.03.10, 10:52
                                krytykantka07 napisała:

> Całkiem dobrze Ci szło do słów: " nieszczęsna duchowa istoto ", ale
                                > dalszy ciąg był niepotrzebny, bo świadczy o traceniu cierpliwości.

Nie znasz mnie. Co najwyżej "straciłem cierpliwość" w powstrzymywaniu śmiechu.

> Nauki Szawła są sprzeczne z naukami Jezusa i każdy myślący człowiek
                                > rozumie, co mówił Jezus, a co mówił Szaweł.

No, co mówił ? Już przebieram nogami .......

> Jezus przemawiał językiem miłości, mało skomplikowanymi słowami i
                                > nie straszył ludzi, Szaweł przemawiał językiem nienawiści, wielce
                                > uczonych w piśmie i straszył ludzi z pozycji człowieka mającego
                                > władzę.

Czy ciebie wychowywał ktoś upośledzony umysłowo ? Mało że nie znasz Biblii, to jeszcze nie potrafisz logicznie myśleć i pleciesz, co ci ślina na język przyniesie. To co ty nazywasz, za "nowoczesnymi liberałami" językiem nienawiści jest tylko troskiliwym przestrzeganiem i nawoływaniem do życia sprawiedliwego, zgodnego z wolą Bożą. Sam Chrystus nawet ostrzegał i przestrzegał, że nastąpi śąd ostateczny i Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom.

> Zauważ, że nawet Piotra sobie podporządkował.

W jaki sposób ?

> > Ależ Chrystus nikogo nie wyganiał z Owczarni, mało tego kazał
                                > szukać czarnych (> zbłąkanych) owiec i sprowadzać je na drogę
                                > Prawdy, nawet Judasz trzymał obok si> ebie do samego końca :))
                                >
                                > Ależ Jezus nikomu nie pozwalał sądzić innych ludzi.

A, w którym miejscu ja pisałem o "sądzeniu innych ludzi" ? To przecież ty pisałaś, że Jezus nie tolerował w swojej owczarni "ludzi niegodnych", co jak wykazałem jest sprzeczne z prawdą.
                • kolter-f1 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 04.03.10, 13:31
                  enrque111 napisał:

> Na pewno wierzę w Chrystusa i Jego objawienie,

Ty :))))))))))))))))))od niego tyle w tobie pogardy ?

a nie w diabelskiego Jehowę, któ
                  > ry jak wszystko na to wskazuje oznacza rujnującego mąciwodę :)))

To j Jezusek tez był niezłym rozrabiaką skoro nazwano go od imienia tatusia
                  zadymiarza :))

"Forma grecka jest przekształceniem imienia hebrajskiego, ישוע, ישו Jehoszua, w
                  formie skróconej Jeszua."

pl.wikipedia.org/wiki/Jezus_(imi%C4%99)
                  • enrque111 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 05.03.10, 10:42
                    kolter-f1 napisał:

> > Na pewno wierzę w Chrystusa i Jego objawienie,
                    >
                    > Ty :))))))))))))))))))od niego tyle w tobie pogardy ?

Mylisz się. Do nikogo nie czuję pogardy ........ nawet do ciebie - tylko litość :))

> a nie w diabelskiego Jehowę, któ
                    > > ry jak wszystko na to wskazuje oznacza rujnującego mąciwodę :)))
                    >
                    > To j Jezusek tez był niezłym rozrabiaką skoro nazwano go od imienia tatusia
                    > zadymiarza :))

Kolejna twoja brednia ?

> "Forma grecka jest przekształceniem imienia hebrajskiego, ישו
                    > ע, ישו Jehoszua, w
                    > formie skróconej Jeszua."

Pisałem już na ten temat. W ten sposób niczego nie dowodzisz, poza tym że onegdaj nie znali niektórzy prawidłowej wymowy imienia Bożego, a i dziś jak widać (szczególnie swądki i inni sekciarze) nie znają :))
                    • kolter-f1 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 05.03.10, 11:01
                      enrque111 napisał:

> Mylisz się. Do nikogo nie czuję pogardy ........ nawet do ciebie - tylko litość
                      > :))

Sam dla siebie jej trochę zostaw :))

> Kolejna twoja brednia ?

Nie , twoja .

Pisałem już na ten temat. W ten sposób niczego nie dowodzisz, poza tym że onegd
                      > aj nie znali niektórzy prawidłowej wymowy imienia Bożego, a i dziś jak widać
                      (szczególnie swądki i inni sekciarze) nie znają :))

Cieszy mnie że kapłanów kościoła powszechnego sekciarzami nazywasz :))
                      • enrque111 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 05.03.10, 21:26
                        kolter-f1 napisał:

> enrque111 napisał:
                        >
                        > > Mylisz się. Do nikogo nie czuję pogardy ........ nawet do ciebie - tylko
                        > litość
                        > > :))
                        >
                        > Sam dla siebie jej trochę zostaw :))

Dla siebie nie mam litości - wymagam znacznie więcej niż od innych :))

> > Kolejna twoja brednia ?
                        >
                        > Nie , twoja .

Coś "cienko przędziesz" :))

> Pisałem już na ten temat. W ten sposób niczego nie dowodzisz, poza tym że onegd
                        > > aj nie znali niektórzy prawidłowej wymowy imienia Bożego, a i dziś jak wi
                        > dać
                        > (szczególnie swądki i inni sekciarze) nie znają :))
                        >
                        > Cieszy mnie że kapłanów kościoła powszechnego sekciarzami nazywasz :))

Kościół Powszechny kierowany mądrością Duch Świętego nigdy oficjalnie nie uznał tego szatańskiego imienia :))
                        • kolter-f1 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 06.03.10, 19:49
                          enrque111 napisał:

Kościół Powszechny kierowany mądrością Duch Świętego nigdy oficjalnie nie uznał
                          > tego szatańskiego imienia :))

Ta , i dlatego katoliccy profesorowie jak Lenin rewolucji tego imienia bronili :)))

"Ks. dr Józef Kruszyński, profesor Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego,podaje
                          w przypisie do swego przekładu Księgi Wyjścia 3:14 na temat imienia Bożego:
                          ,,Temu wyrazowi dano te same samogłoski, które posiada imię Boże Adonaj,stąd
                          dokładna wymowa posiada brzmienie ,,Jehowa". Na początku 19 w. uczeni
                          wprowadzili wymowę Jahwe, której się stale trzymamy” (Pięcioksiąg
                          Mojżeszowy,Lublin 1937). "

"Jeszcze w latach 20. katoliccy uczeni stosowali oficjalnie formę
                          "Jehowa" (np. ks. biskup dr Antoni Szlagowski w dziele "Nowy Testament
                          Jezusa Chrystusa", wyd. 1928 r.
                          , Wydawnictwo Księży Jezuitów, str. 570). W
                          wieku XIX protestanccy bibliści zaproponowali inne wersje niż "Jehowa" ("Jahva",
                          "Jahava"). Zrekonstruowaną transkrypcję Jahvé, która zyskała popularność mniej
                          więcej w połowie XIX wieku ustalił protestancki racjonalista Heinrich Ewald (za
                          podstawę tej rekonstrukcji posłużyła wersja samarytańska). Hipotezę tę w roku
                          1936 zaatakował katolicki biblista ksiądz Tadeusz Radkowski w wydanej przez
                          siebie publikacji "Hebrajskie Imiona Boże", w której broni formy "Jehowa".
                          Z
                          czasem Kościół katolicki przychylił się całkowicie do wersji "Jahwe".

pl.wikipedia.org/wiki/JHWH
                          • enrque111 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 09.03.10, 16:42
                            kolter-f1 napisał:

> Ta , i dlatego katoliccy profesorowie jak Lenin rewolucji tego imienia bronili
                            > :)))

Katoliccy, protestanccy, czy jacykolwiek uczeni, na użytek badań naukowych, mogli sobie prowadzić różne dywagacje, zarówno na temat imienia Bożego, kształtu ziemi, znaczenia chrztu, przymiotów Chrystusa itp............... Faktem zaś jest, że Kościół Powszechny nigdy nie uznał tego obraźliwego Bogu imienia :)))
                            • kolter-f1 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 09.03.10, 18:38
                              enrque111 napisał:

> Katoliccy, protestanccy, czy jacykolwiek uczeni, na użytek badań naukowych, mog
                              > li sobie prowadzić różne dywagacje, zarówno na temat imienia Bożego, kształtu z
                              > iemi, znaczenia chrztu, przymiotów Chrystusa itp............... Faktem zaś
                              jest, że Kościół Powszechny nigdy nie uznał tego obraźliwego Bogu imienia :)))

Faktem jest ze ten obrzydliwy twór w ogóle nie używał imienia o którym Jezus
                              mówił(Objawiłem imię Twoje ludziom, których Mi dałeś ze świata.) i nie
                              ważne ze nie wiadomo jak brzmiało , ważne ze nie Adonai czy tez pan .
                              • enrque111 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 10.03.10, 09:15
                                kolter-f1 napisał:

> Faktem jest ze ten obrzydliwy twór w ogóle nie używał imienia o którym Jezus
                                > mówił(Objawiłem imię Twoje ludziom, których Mi dałeś ze świata.) i nie
                                > ważne ze nie wiadomo jak brzmiało , ważne ze nie Adonai czy tez pan .

:)))))))) Chrystus nigdy nie użył żadnego "imienia Bożego", tym bardziej obrazobórczego "jehowa" :))))))) Żydzi pod pojęciem "imię" mieli często na myśli "osobę", o czym świadczą cytaty:
                                - Kiedy jednak uwierzyli Filipowi, który zwiastował dobrą nowinę o Królestwie Bożym i o imieniu Jezusa Chrystusa(Dz 8,12)
                                - A w imieniu jego narody pokładać będą nadzieję(Mt 12,21)
                                - A gdy był w Jerozolimie na święcie Paschy, wielu uwierzyło w imię jego, widząc cuda, których dokonywał(J 2,23)
                                - Przez wiarę w imię jego wzmocniło jego imię tego, którego widzicie i znacie(Dz 3,16)
                                Jest bardzo wiele jeszcze cytatów tego typu, ale i te wystarczą aby udowodnić, że słowo imię oznacza osobę .
                                To swądkijehowy, jako zainspirowani przez diabła (do czego szczerze się przyznali) przewrotnie i kłamliwie próbują wciskać innym śmieszne brednie :)))
                                • kolter-f1 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 11.03.10, 08:12
                                  enrque111 napisał:

> To swądkijehowy, jako zainspirowani przez diabła (do czego szczerze się przyzna
                                  > li) przewrotnie i kłamliwie próbują wciskać innym śmieszne brednie :)))

"Niestety ty kłamliwa suko nie oczekujesz odpowiedzi nieustanie obrażając
                                  poprzez przekręcanie nazw . "
                                  • enrque111 Re: to pełna pogardy, zimna totalitarna instytucj 12.03.10, 10:26
                                    kolter-f1 napisał:

> enrque111 napisał:
                                    >
                                    > > To swądkijehowy, jako zainspirowani przez diabła (do czego szczerze się p
                                    > rzyzna
                                    > > li) przewrotnie i kłamliwie próbują wciskać innym śmieszne brednie :)))
                                    >
                                    > "Niestety ty kłamliwa suko nie oczekujesz odpowiedzi nieustanie obrażając
                                    > poprzez przekręcanie nazw . "
                                    >

Zaciąłeś się ? Znowu powtarzasz się :(((
                                    • karbat Re: za co nie lubimy KK 12.03.10, 11:07
                                      krytykantka07 napisała:

>A co to takiego katolik i co on ma do Owczarni Pańskiej?
                                      >Nauki Szawła są sprzeczne z naukami Jezusa i każdy myślący
                                      >człowiek rozumie, co mówił Jezus, a co mówił Szaweł.
                                      >Pomiędzy ich naukami potrafi dostrzec różnicę.

kosciol katolikow postawil na " nauki " faryzeusza , agenta -
                                      kapusia.

> Jezus przemawiał językiem miłości, mało skomplikowanymi słowami i
                                      > nie straszył ludzi, Szaweł przemawiał językiem nienawiści, wielce
                                      > uczonych w piśmie i straszył ludzi z pozycji człowieka mającego
                                      > władzę.

Jezusa ponioslo pare razy w tym co robil , mowil, - wypowiedzi ,
                                      zachowanie, niegodne nawet marnego Boga. Jezus - czlowiek , jego
                                      czyny , texty staja sie zrozumiale .
                                      Niemniej statozytny Che Guevara jest postacia sympatyczna ,chcial
                                      zmienic wowczas panujacy stan rzeczy , przeliczyl sie z silami na
                                      zamiary ,- za co zaplacil najwyzsza cene .

Listy, przygody, bzdury, maniaka,cwaniaka zwanego swietym Pawlem ,-
                                      uragaja ludzkiej inteligencji .
                                      Nie bez przyczyny Krk na jego przekazach opiera swe nauki .

• hawela Re: Za co nie lubimy KK 04.03.10, 14:24
      1) Rozumiem, że wszyscy członkowie Kościoła to pedofile
      2) akurat świeczki "elektryczne" pierwszy raz widziałam we Włoszech
      i to lata temu, tak więc nei jest to polski wymysł. Mnie samej
      również się nie podobają, ale nie oznacza to, że porzucę Kościół. To
      trochę tak jakby rozwodzić się z mężem tylko dlatego, że krzywo
      zapiął koszulę:) No, chyba, że się go nie kocha...
      • kolter-f1 Re: Za co nie lubimy KK 04.03.10, 14:29
        hawela napisała:

> 1) Rozumiem, że wszyscy członkowie Kościoła to pedofile

Żle rozumiesz.

To
        > trochę tak jakby rozwodzić się z mężem tylko dlatego, że krzywo
        > zapiął koszulę:) No, chyba, że się go nie kocha...

Konfrontowałaś nauki Krk z Nauka Jezusa i apostołów ?
      • 2dropsy Re: Za co nie lubimy KK 10.03.10, 21:03
        Te dwa punkty za co nie lubię KK są jedynymi argumentami z którymi
        nie zgadzam się, nie propaguję i nie akceptuję.
        Wiadomo,że nie chodzi mi o pedofilię wiernych,ale przedstawicieli
        kościoła. KK powinien wydać tych księży i nie pozwolić na dalszą
        posługę. Co jak co wierzę, że z głowami tych pedofili - księży jest
        coś nie tak i powinno się powstrzymać ich od następnych popełnianych
        przedstępstw.
        Jeśli chodzi o elektryczne świeczniki mnie nie obchodzi jak jest we
        Włoszech czy w innym kraju, dopuki moja stopa nie postawi w tym
        kościele w którym stawiają te maszyny do robienia pieniędzy. Polska
        zawsze uważana była jako kraj o najwyższej religijności,więc powinna
        być jej obca taka kultura zapalania świeczek.Ba, powiem
        lepiej,Holandia, w której katolicy jest mała ilość, w żadnym
        kościele nie mają tego fenomenu. Może dlatego,że Polska tak zacofana
        jest i zapalanie diodek poprzez wrzucanie pieniążka, rajcuje Polaków
        jak i Włochów.

Poza tym daleko jest mi od wystapienie z KK.
      • 2dropsy Re: Za co nie lubimy KK 10.03.10, 21:09
        "Mnie samej również się nie podobają, ale nie oznacza to, że porzucę
        Kościół"

Ja z tego powodu też nie mam zamiaru opuszczać Kościół, ale
        strasznie mi się to nie podoba i nie mam zamiaru praktykować,
        inaczej propagować tego absurdu,poprzez akceptację czyli wrzucanie
        pieniążek do tych maszynek, co jak widać wielu wiernych nie
        zastanawia i jak te osiołki wrzucają, aby się zaświeciło. Bez
        jakiekolwieg zastanowienia. Kościół karze to tak robią i
        przyklaskuja, a ja sobie nie mogę zapalić świeczki:(
    • antyteista Re: Za co nie lubimy KK 10.03.10, 18:53
      Ponieważ KK został stworzony na kłamstwie (biblla), kłamał przez 2tysiące
      lat(chrześcijańska moralność) lat i będzie kłamał w przyszłości.
      • kolter-f1 Re: Za co nie lubimy KK 11.03.10, 08:15
        antyteista napisał:

> Ponieważ KK został stworzony na kłamstwie (biblla), kłamał przez 2tysiące
        > lat(chrześcijańska moralność) lat i będzie kłamał w przyszłości.

Napisałeś dwie rzeczy i jak widać dwa razy minąłeś się z prawdą
        Krk nie zbudowano na biblii a na poganach.
        Krk istniej od czasów Konstantyna czyli około 1700 lat.
        • enrque111 Re: Za co nie lubimy KK 12.03.10, 10:25
          kolter-f1 napisał:

> Napisałeś dwie rzeczy i jak widać dwa razy minąłeś się z prawdą
          > Krk nie zbudowano na biblii a na poganach.
          > Krk istniej od czasów Konstantyna czyli około 1700 lat.

Znowu opowiadasz te swoje ucieszne kawałki :)))
          Napisz coś jeszcze w tym stylu, np. o "Konstantynie 13 apostole", jak to pod rękę chadzał z jezusem, albo o tym jak to piramida Cheopsa jest pierwszym świadkiem jehowy .............. uwielbiam te twoje wesołe opowiastki :))))
          • kolter-f1 [...] 12.03.10, 12:07
            • karbat Re: Za co nie lubimy KK 12.03.10, 12:55
              enrque111 napisał:
              > karbat napisał:

>>Listy, przygody, bzdury, maniaka,cwaniaka zwanego swietym Pawlem ,-
              >>uragaja ludzkiej inteligencji .

> czy ty choć potrafisz zrozumieć choćby jedno zdanie napisane przez
              św. Pawła ???

Facet o katolickim pseudonimie sw.Pawel, byl histerycznym ,
              fanatycznym fundamentalistycznym Zydem - faryzeuszem ,czerpal
              przyjemnosc z tego , ze przesladowal chrzescijan . Z ubostwieniem
              mowi o przemocy ( ukamieniowanie Stefana ) .

Facet oslepiony blyskiem swietlnym , upada na glowe ,- nie widzi kto
              do niego mowi , rozpoznaje glos Jezusa . O tym , ze nigdy Jezusa
              nie widzial nie slyszal , nie ma potrzeby wspominac .

Facet ziejacy nienawiscia do kobiet , Facet ,wchodzacy do doopy
              rzymianom, postulujacy oddawanie czci senatorom , czlonkom rodziny
              cesarskiej .

Cala wladza pochodzi OD Boga ! , - nieposluszenstwo wobec
              wladzy,rzadzacych - okupanta , to rebelia wobec Boga ! .

Postuluje postawe poddancza ,bezwzglednego posluszenstwa wobec
              kazdej formy panujacego porzadku .Glosi wchodzenie do tylka moznym (
              trzymajacym w reku miecz ) usprawiedliwia nedze i ubostwo !.
              Za jego naukami , Kosciol katolikow - praktycznie ,jest po stronie
              tyranow , dyktatorow , autokracji .

Pawel w swym zyciu nie przeczytal ZADNEJ Ewangelii !, Jezusa tez nie
              znal osobiscie .To wystarczalo by sobie ta postacia wycierac swa
              gebe . Sam siebie nazywal KREATURA .
            • enrque111 [...] 14.03.10, 14:56
    • artg7poz Wolni Chrześcijanie oskarżają krk 10.03.10, 19:44
      Słuchajcie, biskupi! Gra się skończyła!

Przez całe stulecia koncern kościelny, na czele którego wszyscy stoicie, wodził
      ludzi za nos i traktował jak głupców. Jego celem było ujarzmienie narodu przez
      religię, dalszy jego wyzysk, by nadal posłusznie płacił Wam kościelne podatki.
      Coraz jaśniej widać, że instytucja, na czele której stoicie, przywłaszczyła
      sobie imię Jezusa, Chrystusa, tak jakby Jego dziedzictwo prawnie do niej
      należało. W rzeczywistości jednak podeptaliście Jego dziedzictwo i przez swoją
      naukę, a przede wszystkim przez swoje działania, wciąż wyszydzaliście i
      wyśmiewaliście Go – tak jest do dnia dzisiejszego. Codziennie od nowa
      przybijacie Jezusa, Chrystusa, do krzyża, czyniąc inaczej, niż On tego pragnął.
      Ciągacie Go po ulicach jako zmarłego na krzyżu, chociaż On zmartwychwstał. W
      swoim tryumfalnym pochodzie obnosicie się z Nim jak ze zdobyczą, którą
      upolowaliście.
      Czym zajmuje się instytucja, której jesteście przedstawicielami, jak nie
      wyłudzaniem duchowego spadku, fałszowaniem prawdy oraz pokazywaniem oszustwa w
      swoim szyldzie? Do tego jeszcze obłuda, bo ozdabiacie się imieniem Jezusa z
      Nazaretu, co Wam nie przysługuje, ponieważ jawnie zdradziliście Jego prawdziwą
      naukę i etyczno-moralny pierwowzór. Gdyby tak nie było, to przeszłość Waszej
      instytucji nie byłaby po brzegi wypełniona krwią i przestępstwami. Nawet dziś
      nie postępujecie tak, jak Nazareńczyk, który dawał przykład swoim życiem. O
      takim porównaniu nie może być mowy i to poniżej przedstawiamy.
      Jezus nauczał: „Najpierw nauczajcie, później chrzcijcie”. W ten sposób
      pozostawił każdemu wolną wolę. W przeciwieństwie do Niego, Wy chwytacie
      niemowlęta i od najmłodszych lat, od dzieciństwa, zaszczepiacie im kompleksy
      winy, grozicie karą piekielną i wiecznym potępieniem. W ten sposób wymuszacie
      posłuszeństwo i podatki kościelne. Następstwem takich działań są liczne choroby
      duszy, które są rozpoznawane na przykład jako nerwica eklezjogenna i
      zwyrodnienia takie jak pedofilia, które nie należą do rzadkości. Każda inna tego
      rodzaju organizacja byłaby już dawno uznana za totalitarną, lekceważącą
      konstytucję i naruszającą prawa człowieka, a jej działalność byłaby zabroniona.
      Dość tego! Otóż istnieją jeszcze ci, którzy idą w ślady Jezusa, Chrystusa,
      którzy jeszcze nie zamulili sobie rozumu litaniami, pobożnymi frazesami i
      wiedzą, ile jest dwa razy dwa. Oni potrafią w sercu odróżnić dobro od zła, tak
      jak nas uczył Nazareńczyk. To są ci, którzy jasno mogą pojąć nauki największego
      nauczyciela ludzkości – Jezusa, Chrystusa, gdy mówił: „Nie zbierajcie skarbów,
      które pożrą mole i rdza!”. „Kto za miecz chwyta, ten od miecza zginie!”.
      „Najpierw nauczajcie, a potem chrzcijcie!”. „Ten, kto choćby jedno z tych
      maleństw, które we mnie wierzą, skusi do zła, dla tego byłoby lepiej, gdyby był
      wrzucony do morza z kamieniem u szyi”. „Nie pozwalajcie, by nazywano was Ojcem”.
      „Tylko jeden jest święty, wasz Ojciec w niebie”. Czy słowa te są takie trudne do
      zrozumienia? Mimo prostoty tych słów Wasza instytucja w imieniu Jezusa,
      Chrystusa, wykroczyła przeciwko tym nielicznie tu zacytowanym słowom, wylewając
      na ludzi niewypowiedziane cierpienia, morza łez i krwi, którzy do tego jeszcze
      obarczani są opłatami.
      Właściwie do dnia dzisiejszego Kościół nie zdystansował się od swojej
      przestępczej przeszłości. Karlheinz Deschner, jeden z najbardziej znaczących
      krytyków naszego czasu, po dziesięcioletnich studiach historii Kościoła doszedł
      do następującego wniosku:

„Po moich intensywnych badaniach historii chrześcijaństwa stwierdzam, że nie
      jest mi znana, ani w czasach starożytnych, ani w czasach średniowiecza ani w
      historii najnowszej, włącznie z XX wiekiem, żadna światowa organizacja, która
      nie byłaby tak długo, nieustannie, i tak potwornie obciążona przestępstwami, jak
      Kościół chrześcijański, a w szczególności Kościół rzymsko-katolicki.

Amen i pozostaje poczekać na delegalizację struktur krk.
    • e-plive Re: Za co nie lubimy KK 14.03.10, 02:05
      Kościół jest mi potrzebny. Tylko niezmienność świątyni i obrzędów daje wytchnienie od tego oszalałego pędu na zewnątrz. Uczestniczenie w obrzędach daje poczucie bezpieczeństwa. Słowo z Pisma Świętego przynosi ciągle aktualne odpowiedzi na wiele pytań. Uczestniczenie w sakrum daje nadzieję, tę nadzieję której deficyt jest tak boleśnie odczuwany w dzisiejszym szalonym świecie. Kościół jest super. A o świętych księży należy się modlić, bo mamy takich na jakich sobie zasłużyliśmy.
      • karbat Re: Za co nie lubimy KK 15.03.10, 09:28
        e-plive napisała:
        >Uczestniczenie w obrzędach daje poczucie bezpieczeństwa.

to ciekawe , wplyw pielgrzymek na stopien bezpieczenstwa w kraju .

>Słowo z Pisma Świętego przynosi ciągle aktualne odpowiedzi na wiele
        pytań.

Pismo swíete , mialo dawac odpowiedzi na pytania stawiane przez
        starozytnych obrzezanych Zydow . Nie zauwazylas , ze minelo kilka
        tysiecy lat od tamtego czasu ? .

>Uczestniczenie w sakrum daje nadzieję, tę nadzieję której deficyt
        >jest tak boleśnie odczuwany w dzisiejszym szalonym świecie.

jaka to nadzieje daje to sakrum , konkretnie .

>Kościół jest super. A o świętych księży należy się modlić, bo mamy
        >takich na jakich sobie zasłużyliśmy.

zasluzylas sobie na ksiedza pedofila
        • 2dropsy Pierdzenie 16.03.10, 00:35
          Nie no sory ale cytować cie nie bedę,bo szkoda mi czasu. Zwykłe
          pierdzenie.

Kościół jest potrzebny, wiara w bóstwo jest potrzebna i to by było
          tyle.
          • kolter66 [...] 16.03.10, 09:47
        • e-plive Re: Za co nie lubimy KK 16.03.10, 19:14
          karbat napisał:

> to ciekawe , wplyw pielgrzymek na stopien bezpieczenstwa w kraju .
          Niezupełnie to miałam na myśli, ale Tobie udało się dotknąć sedna. Tak, im więcej osób przestrzega dekalogu tym w kraju jest bezpieczniej.
          > Pismo swíete , mialo dawac odpowiedzi na pytania stawiane przez
          > starozytnych obrzezanych Zydow . Nie zauwazylas , ze minelo kilka
          > tysiecy lat od tamtego czasu ? .
          Właśnie zauważyłam i to jest takie fascynujące, że chociarz mijają wieki jego treść nie traci na aktualności.
          > jaka to nadzieje daje to sakrum , konkretnie .
          Na życie wieczne oczywiście :))
          > zasluzylas sobie na ksiedza pedofila
          Aua ale mi dołożyłeś :)) Ksiądz to też człowiek ze wszystkimi jego ułomnościami. Ja wierzę w Boga nie w księdza. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka