Dodaj do ulubionych

Jezus nie był żydem

15.11.10, 11:39
Jezus z Nazaretu był Galilejczykiem, w dodatku ochrzczonym przez Jan.
W NT Żydzi, to jedynie część mieszkańców Izraela. W Wielki Piątek tylko niewielka grupka ludzi (prawdopodobnie Żydów z Judei) żądała ukrzyżowania Jezusa.
Jeśli użyjemy określenia żyd dosłownie, tj. wierzący w Jahwe, to żydami można nazwać też katolików, protestantów i prawosłwanych.

Obserwuj wątek
    • kolter-xxl [...] 15.11.10, 12:14
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • znanypolityk Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 12:31
        Kolter, wpadłeś we własne sidła. Psychoanalizę wymyślił przecież żyd-ateista (sprzeczność logiczna), Zygmunt Freud. Logiczne by było zapytać mnie, czy jest przy mnie mój ksiądz? Nie nie ma :))

Żydzi z Judei i Galilejczycy byli "od zawsze" wrogami. Jedni wołali "hosanna" a drudzy "ukrzyżować".
        Winę za ukrzyżowanie Chrystusa ponosi cała ludzkość.

Przykład Ślązaków? Ha, ha, ha. Zapytaj Ślązaków kim są? Jedni odpowiedzą, że Polakami, drudzy, że Niemcami, trzeci, że Ślązakami.

Nie wiem kto wynalazł chrzest. Jezusa ochrzcił Jan Chrzciciel. Nawet dziś wyznawcy judaizmu uważają ochrzczonych żydów mesjanistycznych za sektę chrześcijańską.

Marnie u ciebie z wiedzą.
        • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 12:44
          znanypolityk napisał:

> Kolter, wpadłeś we własne sidła. Psychoanalizę wymyślił przecież żyd-ateista (s
          > przeczność logiczna), Zygmunt Freud. Logiczne by było zapytać mnie, czy jest pr
          > zy mnie mój ksiądz? Nie nie ma :))

Moje sidła ? pleban ci mówi ze jestem żydem :))))

Żydzi z Judei i Galilejczycy byli "od zawsze" wrogami.

Tak jak kibice Legii i Lecha np co nie zmienia faktu ze są polakami !!

>Jedni wołali "hosanna" a
          > drudzy "ukrzyżować".
          > Winę za ukrzyżowanie Chrystusa ponosi cała ludzkość.

Ta ,a od kiedy to ja ponoszę odpowiedzialność za to ze żydzi żyda zabili ??

Nie wiem kto wynalazł chrzest. Jezusa ochrzcił Jan Chrzciciel. Nawet dziś wyzna
          > wcy judaizmu uważają ochrzczonych żydów mesjanistycznych za sektę chrześcijańsk ą.

Ten tzw chrzest to typowy obrzęd żydowski znany od lat , bo woda oczyszcza tu akurat symbolicznie !!

> Marnie u ciebie z wiedzą.

Dokładnie oczekuje ze mnie oświecisz :))
        • der-chef Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 12:54
          > Winę za ukrzyżowanie Chrystusa ponosi cała ludzkość.

Kurde nie wiedziałem że 2000 lat temu słowianie czy germanie a nawet indianie znali chrystusa.

> Nie wiem kto wynalazł chrzest.

A stary testament ty czytał? A mykwa to co?

Nawet dziś wyzna
          > wcy judaizmu uważają ochrzczonych żydów mesjanistycznych za sektę chrześcijańsk
          > ą.

A o chasydach ty słyszał? Istnieją w łonie judaizmu i nikt ich za chrześcijan nie uważa.

> Marnie u ciebie z wiedzą.
          • znanypolityk Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 13:05
            "Zeszli się przeciw świętemu Słudze Twemu, Jezusowi, którego namaściłeś... Herod i Poncjusz Piłat, z poganami i pokoleniami Izraela, aby uczynić to, co ręka Twoja i myśl zamierzyły".
            Skąd wiesz, że nie było tam słowian, germanów albo indian? Byłeś tam?

Rytualne polewanie głowy wodą było starsze niż w ST. Zostaw już książki, bo i tak niewiele rozumiesz :)) Piłkę pokop z kolegami.
            • kolter-xxl [...] 15.11.10, 13:33
              • znanypolityk Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 13:38
                Twoim zdaniem poganie=rzymianie ?
                Toś walnął jak myśliwy jajami o sosnę :)))
                • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 13:48
                  znanypolityk napisał:

> Twoim zdaniem poganie=rzymianie ?
                  > Toś walnął jak myśliwy jajami o sosnę :)))

Czy w stosunku do Jezusa byli oni poganami , inaczej mówiąc" narodami "czy byli jego wiercami ?? chcesz mi w głupawy sposób zasugerować ze żołnierze rzymscy którzy uczestniczyli w egzekucji byli żydami :))
                  • znanypolityk Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 13:53
                    Wśród żołnierzy rzymskich byli też chrześcijanie. Nie wiedziałeś kolterku? :))
                    Słoneczko świeci, idź synku pobiegaj po podwórku, bo kręgosłup ci sie jeszcze bardziej skrzywi.
                    • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 13:58
                      znanypolityk napisał:

> Wśród żołnierzy rzymskich byli też chrześcijanie. Nie wiedziałeś kolterku? :))

Nie , nie wiedziałem !!a ty zapewne mi tego nigdy nie udowodnisz !! choćby dlatego ze do IV wieku tzw chrześcijanie nie mogli służyć w armii cesarskiej !!

> Słoneczko świeci, idź synku pobiegaj po podwórku, bo kręgosłup ci sie jeszcze b
                      > ardziej skrzywi.

Ano a ty skiknij na jednej nodze do biblioteki :))
                      • znanypolityk Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 14:01
                        Kolterek napisał/a:
                        > choćby dlatego ze do IV wieku tzw chrześcijanie nie mogli służyć w armii cesarskiej !!

Co ty powiesz? A św. Jerzy z IIIw. ??

• kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 14:06
                          znanypolityk napisał:

> Kolterek napisał/a:
                          > > choćby dlatego ze do IV wieku tzw chrześcijanie nie mogli służyć w armii
                          > cesarskiej !!
                          >
                          > Co ty powiesz? A św. Jerzy z IIIw. ??

To katolik a nie chrześcijanin który nie mógł nosić broni !!
                • der-chef Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 13:49
                  Ty naprawdę jesteś taki głupi czy tylko udajesz?

Pogaństwo (łac. pagus - "wioska") - określenie (często o wydźwięku negatywnym), zazwyczaj używane przez wyznawców religii monoteistycznych: chrześcijaństwa, judaizmu i islamu w stosunku do wyznawców innych religii, głównie politeistycznych i animalistycznych.

Z tego co mi wiadomo to rzymianie w owym czasie nie byli chrześcijanami.
                  • kolter-xxl [...] 15.11.10, 13:54
                    • znanypolityk Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 14:03
                      Poczytaj ewangelie Tomasza. Nie będziesz się tak męczył.
                      • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 14:08
                        znanypolityk napisał:

> Poczytaj ewangelie Tomasza. Nie będziesz się tak męczył.

Nie istnieje nic takiego , co najwyżej opowiadania Tomasza napisane ze 150 - 200 at po śmierci domniemanego autora :))
                  • znanypolityk Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 13:58
                    Nie rób kopiuj-wklej bez podania źródła, bo nieładnie tak robić.

Mało ci wiadomo, bo wśród rzymian też byli chrześcijanie. Żołnierze rzymscy byli często rzymscy tylko z nazwy. Bywała tam niezła mieszanka np. tato Turek a mamusia Zydówka. Wiesz o kim mówię? Dla ułatwienia dodam, że nie o Leninie :))
                    • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 14:02
                      znanypolityk napisał:

> Nie rób kopiuj-wklej bez podania źródła, bo nieładnie tak robić.

??

>
                      > Mało ci wiadomo, bo wśród rzymian też byli chrześcijanie.

Ano byli ale już po śmierci Jezusa !!

Żołnierze rzymscy byl
                      > i często rzymscy tylko z nazwy.

AHA I MASZ DOWODY NA TO ZE CI Z EGZEKUCJI jEZUSA BYLI OCHRZCZENI :)))!!

Bywała tam niezła mieszanka np. tato Turek a ma
                      > musia Zydówka. Wiesz o kim mówię? Dla ułatwienia dodam, że nie o Leninie :))

Nie znam twoich znajomych :))
                      • znanypolityk Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 14:05
                        To była zagadka dla dermatologaczifa. Nie podpowiadaj!
        • kuk_krakauer Re: Jezus nie był żydem 16.11.10, 15:08
          Winę za ukrzyżowanie Chrystusa ponosi cała ludzkość.

Prosze mówic za siebie.
          • titta Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 12:32
            To nie do konca tak. Przyczyna ukrzyzowania Jezusa byla cala ludzkosc:
            "Albowiem Bog tak umilowal swiat, ze wydal syna [na smierc] swego jednorodzonego, aby kazdy kto w Niego wierzy, nie zginal ale mial zycie wieczne" Jan 3:16

Boga nikt zabic nie moze. Jezus oddal swoje zycie dobrowolnie, aby stac sie ofiara przeblagalna za grzechy kazdego czlowieka. Od ciebie jednak (i od kazdego z osobna) zalezy czy to zaakceptujesz, i czy w twoim przypadku ofiara ta bedzie miala waznosc.
            • mrarm Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 15:30
              Pierdu pierdu, co za brednie..
    • der-chef Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 13:05
      Ewangelia Łukasza i Mateusza zgodne są co do tego, że Jezus urodził się w wiosce Betlejem niedaleko Jerozolimy. Według Ewangelii Łukasza Józef wraz z małżonką Marią udali się na spis powszechny zarządzony przez cesarza rzymskiego Oktawiana Augusta, a gdy tam dotarli Maryja urodziła Jezusa (por. Łk 2,1–7). Jak każde żydowskie dziecko płci męskiej, Jezus został obrzezany ósmego dnia po narodzeniu. Po porodzie, który – wedle Ewangelii Łukasza – miał miejsce w ubogiej stodole (lub grocie), w nieokreślonym bliżej czasie rodzina wróciła do Nazaretu, małej wioski w Galilei. Według Ewangelii Mateusza za namową anioła, który objawił się we śnie Józefowi, cała rodzina zbiegła do Egiptu, aby ujść zorganizowanej przez Heroda rzezi niemowląt. Po śmierci Heroda Józef z Marią udali się do Galilei i zamieszkali w Nazarecie.

Jak by na to nie patrzeć, Betlejem to jednak Judea a nie Galilea.
      • znanypolityk Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 13:19
        To ci dopiero argument :))
        Znaczy się jakby Twoja mamusia-Polka urodziła Cię w czasie wycieczki do Chin, to byłbyś Chińczykiem?
        Ciężarne kobiety nie jedźcie na wakacje do Izraela, bo żydów i żydówki porodzicie.

Ale masz argumenty.
        Nawiasem pisząc, to dlaczego wojującym ateistom i apostatom tak strasznie zależy żeby Jezus był żydem albo Żydem?
        Był i jest synem bożym.

• der-chef Re: Jezus nie był żydem 15.11.10, 13:43
          Prawo ziemi obowiązuje obecnie w Argentynie, Brazylii, Kanadzie, Chile, Kolumbii, Stanach Zjednoczonych, Jamajce, Meksyku, Peru, Pakistanie, Barbados, Urugwaju i Wenezueli.

Czyli jeśli dziecko obywateli polskich urodzi się na terenie wymienionych wyżej krajów automatycznie staje sie obywatelem tegoż kraju.
          • znanypolityk powtórzę pytanie 15.11.10, 13:48
            Dlaczego wojującym ateistom i apostatom tak strasznie zależy żeby Jezus był żydem albo Żydem?

A skąd pochodziła Matka Boska? Czy nie z Nazaretu w Galilei? Też była Żydówką?
            • kolter-xxl Re: powtórzę pytanie 15.11.10, 13:50
              znanypolityk napisał:

> A skąd pochodziła Matka Boska? Czy nie z Nazaretu w Galilei? Też była Żydówką?

Pewno z Efezu miejsca kultu owej mateczki :))
              • znanypolityk Re: powtórzę pytanie 15.11.10, 14:06
                Raczej z Czestochowy.
                • kolter-xxl Re: powtórzę pytanie 15.11.10, 14:09
                  znanypolityk napisał:

> Raczej z Czestochowy.

Aha dlatego nazwana Częstochora :))
                  • znanypolityk Re: powtórzę pytanie 15.11.10, 14:14
                    Ale uzdrawia.
                    Widzisz kolterku, sam przyznałeś? Matka Boska żydówką nie była.
                    • kolter-xxl Re: powtórzę pytanie 15.11.10, 14:25
                      znanypolityk napisał:

> Ale uzdrawia.

Kogo :))

> Widzisz kolterku, sam przyznałeś? Matka Boska żydówką nie była.

Nic mi nie wiadomo na ten temat ?co prawda odstępczy żydzi czcili królową nieba ,ale byli za to mocno potępiani przez Jeremiasza !!

Jer 7,18-20.
                      Synowie zbierają drewno, ojcowie rozpalają ogień, a kobiety ugniatają ciasto, by robić pieczywo ofiarne dla królowej nieba, a nadto wylewają ofiary z płynów dla obcych bogów, by Mnie obrażać. (19) Czy Mnie obrażają - wyrocznia Pana - czy raczej siebie samych, na własną hańbę? (20) Dlatego to mówi Pan: Oto się żar gniewu mojego rozlewa na to miejsce, na ludzi i na zwierzęta, na drzewa polne i na owoce ziemi - płonie i nie zagaśnie.

Czy aby i u was nie ma królowej nieba ?
        • kolter-xxl [...] 15.11.10, 13:46
        • dorry Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 10:35
          > Nawiasem pisząc, to dlaczego wojującym ateistom i apostatom tak strasznie zależ
          > y żeby Jezus był żydem albo Żydem?

A ja się zawsze zastanawiałam dlaczego wojującym rzymskim katolikom tak strasznie zależy żeby udowodnić, ze Jezus Żydem nie był? Mi to akurat jest całkowicie obojętne - mógły sobie nawet być marsjaninem. Ale, ale coś mi się obilo o uszy, że Jezus pochodził "z domu Dawida", czyli król żydowski Dawid nie był Żydem?
        • titta Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 12:44
          > Znaczy się jakby Twoja mamusia-Polka urodziła Cię w czasie wycieczki do Chin, t
          > o byłbyś Chińczykiem?
          Tyle, ze Jezus nie urodzil sie "podczas wycieczki". Urodzil sie w Betlejem, gdyz spis wymagal aby kazda rodzina zglosila sie miescie przynaleznym danemu rodowi. Jozef i Maria byli z domu Dawida, czyli ich miastem bylo Betlejem.
          • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 14:10
            titta napisała:

> > Znaczy się jakby Twoja mamusia-Polka urodziła Cię w czasie wycieczki do C
            > hin, t
            > > o byłbyś Chińczykiem?
            > Tyle, ze Jezus nie urodzil sie "podczas wycieczki". Urodzil sie w Betlejem, gdy
            > z spis wymagal aby kazda rodzina zglosila sie miescie przynaleznym danemu rodow
            > i. Jozef i Maria byli z domu Dawida, czyli ich miastem bylo Betlejem.

Daremne twe starania , ona tego i tak nie przyjmie do siebie !! tkwiąc w swoim paranoidalnym świecie !!
    • chesterfield777 Re: Jezus nie był żydem 16.11.10, 01:13
      ... i co w związku z tym ?
      • znanypolityk Re: Jezus nie był żydem 16.11.10, 10:30
        W związku z tym padł bełkotliwy zarzut wojujących ateistów i apostatów, że głupi Polacy na królową wybrali Żydówkę i zbudowali pomnik Chrystusa Króla- Żyda.
        Nie rozumiem co ateiści mają do żydów, chyba to, że też wierzą w Boga.
        • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 16.11.10, 10:33
          znanypolityk napisał:

> W związku z tym padł bełkotliwy zarzut wojujących ateistów i apostatów, że głup
          > i Polacy na królową wybrali Żydówkę i zbudowali pomnik Chrystusa Króla- Żyda.

Ano to które musi abdykować ??

> Nie rozumiem co ateiści mają do żydów, chyba to, że też wierzą w Boga.

Zapytaj tatków swojej sekty co mieli do żydów przez wieki wspierając tych którzy żydów tępili ??
          • karbat [...] 16.11.10, 13:24
            • karbat Re: Jezus nie był żydem 16.11.10, 13:38
              pomagam autorowi , ktory otworzyl ww watek .. w udowodnieniu jego tezy ,
              (nie musi dziekowac .)

Sa trzy niezbite dowody , ze Jezus byl Mexykaninem :
              -on nazywal sie Jezus ,
              -on byl dwujezyczny,
              -on byl non stop przesladowany przez urzedy ,

Rownoczesnie sa wyrazne wskazowki , ze Jezus byl murzynem ;
              - on nazywal wszystkich bracmi ,
              - on nie mialby nic przeciwko muzyce Gospel ,
              - on nie mogl otrzymyc sprawiedliwego wyrolu sadowego ,

Trzy mocne fakty przemawiajace za tym , ze Jezus byl Wlochem :
              -gdy on mowil , gestykulowal ,
              - on pil wino do wszystkich posilkow ,
              -on byl pewny , ze jego matka byla dziwica , a jego matka byla pewna , ze on byl bogiem .

• karbat Re: Jezus nie był żydem 16.11.10, 13:41
                znanypolityk napisał:

> Pisma nie znacz debilku. Jezus się urodził bez napletka. Nie było co rzezać.

:o
                jestes materialem na doskonalego katolika
          • nehsa Re: Jezus nie był żydem 16.11.10, 14:09
            znanypolityk m.in. napisał:
            "Dlaczego wojującym ateistom i apostatom tak strasznie zależy żeby Jezus był żydem albo Żydem? "

***W wiarygodnych świadectwach Nauki Ojca(Boga), które zdołały przetrwać w Czterech Ewangeliach, m.in. czytamy:

"Niebo i ziemia przeminą, ale słowa moje nie przeminą", a wynika z nich, że zawsze działo się, dzieje się , i będzie się działo dokładnie tak, jak w Nauce Ojca(Boga) mówił Syn(Bóg).

A skoro ponadto powiedział:
            "...jako słyszę, tak sądzę...", oraz, Z ust twoich sądzę cię....", oznacza to, że osądzany jest każdy nasz czyn, począwszy od słowa z naszych ust, i tak jest.
            Wyjaśniałem ten fakt, wyczerpująco.

Zatem, jak Judasz Iszkariota, i ówcześni żydowscy nauczeni w piśmie, działając w interesie żydowskiej społeczności, zawłaszczyli dziedzictwo Syna(Boga) ŚWIATŁOŚCI, poprzez zakłamanie Jego Boskiej tożsamości w świadectwach pisanych, i zastąpili w nich Jego Boską Osobę, fikcyjną postacią żyda imieniem Jezus - a chrześcijanie, wbrew słowom Nauki Ojca(Boga), to kłamstwo zaakceptowali, to następstwem tej chrześcijańskiej naiwności=głupoty, były efekty:

1./ Zarzucili Nauce Ojca(Boga), a tym samym Ojcu(Bogu), kłamstwa = niesprawiedliwość.

2./ Uznali za Istotę Boską, fikcyjną postać człowieka, żyda o imieniu Jezus.

3./ Wzgardzili Ofiarą życia Syna(Boga), i Synem(Bogiem) ŚWIATŁOŚCIĄ.

A ponieważ w Nauce Ojca(Boga) Nauczyciel(Bóg) powiedział: "...jako słyszę, tak sądzę...", to skoro uznali, że Ich-chrześcijan BOGIEM, jest żyd Jezus, to tym samym, UPRZYWILEJOWALI wszystkich żydów, którzy w następstwie ich-chrześcijańskiej pogardy słowami Nauki Ojca(Boga), stali się dominującą grupą, która rządziła i rządzi w Polsce nadal.

Tak samo działo się i dzieje się w Indiach, tylko u nich zamiast żydów, uprzywilejowane zostały krowy.

Nie mam dostatecznej wiedzy, ilu spośród ateistów i apostatów, jest żydami, dlatego nie dokonuje oceny, dlaczego podtrzymują oni bzdurę o żydowskim pochodzeniu Jezusa.
            • radiowo_maryjny_przeciwnik [...] 16.11.10, 15:05
    • krytykantka07 ani Żydem, ani ochrzczonym przez Żyda! 18.11.10, 14:32
      Jezus był synem boga.
      I nie miał nic wspólnego z jakimś tam chrztem wymyślonym przez Żydów.
      Co niby ten chrzest miał zdziałać skoro obrzezanie nie pomagało?
      Przypominam, że obrzezanie Żydów to był dowód przymierza z ich bogiem.
      Na co takim sprzymierzonym z bogiem Żydom potrzebny był chrzest?
      Oni już byli wybrańcami!
      Co znaczy słowo " przymierze " ?
      A do tego z samym bogiem?
      I jeszcze jedno...
      Dlaczego bóg zawierał przymierze z ludźmi i do czego ludzie byli mu potrzebni?
      Odpowiedź brzmi: do niczego ludzie bogu potrzebni nie byli.
      To ludziom potrzebny był bóg.
      A do czego Żydom potrzebny był bóg?
      Aby dał im panowanie nad innymi narodami...
    • stary.gniewny Jezus był Żydem i do tego rasistą 22.11.10, 10:35
      na szczęście zaraz potem się opamiętał:

"A oto kobieta kananejska, wyszedłszy z tamtych okolic, wołała: «Ulituj się nade mną, Panie, Synu Dawida! Moja córka jest ciężko dręczona przez złego ducha».

Lecz On nie odezwał się do niej ani słowem. Na to podeszli Jego uczniowie i prosili Go: «Odpraw ją, bo krzyczy za nami!»

Lecz On odpowiedział: «Jestem posłany tylko do owiec, które poginęły z domu Izraela»

A ona przyszła, upadła przed Nim i prosiła: «Panie, dopomóż mi!»

On jednak odparł: «Niedobrze jest zabrać chleb dzieciom a rzucić psom».
      • nehsa Re: Jezus był Żydem i do tego rasistą 22.11.10, 11:38
        Jak, wiarygodnie brzmiała ta relacja ze spotkania z niewiastą Kananejską.

"A wyszedłszy Pan stamtąd, udał się w stronę Tyru i Sydonu."
        "A oto niewiasta Kananejska z onych granic wyszedłszy, wołała:
        mówiąc do Niego: Zmiłuj się nade mną Panie.
        Córka moja ciężko bywa od diabła dręczona."
        "A Pan jej nie odpowiedział i słowem. Tedy przystąpiwszy uczniowie Jego, prosili Go mówiąc: Odpraw, ją, bo woła za nami."
        "A Pan odpowiadając, rzekł:
        Nie jestem posłany, tylko do dzieci z domu Izraela."
        "A ona niewiasta, przystąpiwszy, pokłoniła się, mówiąc:
        Panie, ratuj mnie!"
        "A Pan odpowiadając, rzekł:
        Niedobrze jest brać chleb, a rzucać szczeniętom."
        "A ona rzekła:
        Tak jest Panie! A wszakże i szczenięta zjadają odrobiny,
        które spadną z Pańskiego stołu."
        "Tedy Pan odpowiadając, rzekł jej:
        O niewiasto! Wielka jest wiara twoja;
        niechaj ci się stanie, jako chcesz, i uzdrowiona została córka jej od onejże godziny."
      • titta Re: Jezus był Żydem i do tego rasistą 22.11.10, 12:33
        I w ten sposob kobieta ta ie tylko otrzymala to o co prosi ale udowodnila rowniez, ze jej wiara jest wieksza niz innych (co potwierdzil Jezus).
    • borru Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 11:16
      No i mamy kolejnego idiotę co zaprzecza rzeczom oczywistym. Jezus był żydem, pochodził z rodu Dawidowego- urodził się z matki żydówki i bez znaczenia jest czy przyjął chrzest czy nie... Czy Ty- Znanypolityku staniesz się Irańczykiem (arabem) jak przyjmiesz islam? Wyznanie nie ma nic do rzeczy w kwestii narodowości.
      • krytykantka07 Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 11:24
        borru napisał:

> No i mamy kolejnego idiotę co zaprzecza rzeczom oczywistym. Jezus był żydem,
        po> chodził z rodu Dawidowego- urodził się z matki żydówki i bez znaczenia jest czy
        > przyjął chrzest czy nie...

Jezus nie był Żydem i nie pochodził z rodu Dawidowego oraz nie urodził się z matki Żydówki.
        A chrzest nie był znakiem przymierza z Jehową czyli bogiem Żydów tylko obrzezanie.
        A Jezus obrzezany nie był.

> Czy Ty- Znanypolityku staniesz się Irańczykiem (ara> bem) jak przyjmiesz islam? Wyznanie nie ma nic do rzeczy w kwestii narodowości.

Wyznanie określa przynależność narodową w kwestii Żydów i Muzułmanów.
        Łączy ich na obczyźnie, aby mogli przejąć kraje, które udzieliły im schronienia...
        Każdy kto przyjmie islam wspiera boga Muzułmanów.
        To tylko w chrześcijaństwie jest inaczej...
        • buj_w_chucie Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 11:34
          > Wyznanie określa przynależność narodową w kwestii Żydów i Muzułmanów.

Powiedz Persowi, ze bycie muzulmaninem czyni go Arabem. Bedzie to ostatnia wypowiedz w Twoim zyciu.
          • krytykantka07 Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 11:39
            buj_w_chucie napisała:

> > Wyznanie określa przynależność narodową w kwestii Żydów i Muzułmanów.

> Powiedz Persowi, ze bycie muzulmaninem czyni go Arabem. Bedzie to ostatnia wypo> iedz w Twoim zyciu.

Bo on boi się przyznać, że tak nie jest i woli się oszukiwać?
            Każdy kto wyznaje islam musi liczyć się z tym, że dodaje potęgi Allahowi.
            Skoro nie chce być pożytecznym idiotą dla Arabów to niech zrezygnuje z islamu...
            Allah dba tylko o swój naród wybrany...
        • ofra.cohhen Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 12:08
          Żyd oznacza narodowosc,jak np. Polak
          żyd zas, oznacza wyznanie jak np. chrzescijanin.
          nie nalezy mylic pojec.

pozdrawiam uczestnikow tej niekonstruktywnej i do nikad prowadzacej dyskusji:)
          • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 12:20

> Żyd oznacza narodowosc,jak np. Polak

Nie to Izraelita lub Hebrajczyk

> żyd zas, oznacza wyznanie jak np. chrzescijanin.

Żyd wyznaje Judaizm

> nie nalezy mylic pojec.
            >
            > pozdrawiam uczestnikow tej niekonstruktywnej i do nikad prowadzacej dyskusji:)

Czyli co Jezus nie był żydem ?
            • ofra.cohhen Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 21:15
              kluczowym slowem w mojej wypowiedzi bylo "NP." co znaczy "na przyklad" ;)

• ofra.cohhen Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 21:23
              kluczowe slowo w mojej wypowiedz to "NP."
              naprawde nie utrzymuje, ze Żyd=Polak :D
              • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 22:23
                ofra.cohhen napisała:

> naprawde nie utrzymuje, ze Żyd=Polak :D

Żyd to taki co skąpi innym ?
          • krytykantka07 Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 12:31
            ofra.cohhen napisała:

> Żyd oznacza narodowosc,jak np. Polak
            > żyd zas, oznacza wyznanie jak np. chrzescijanin.
            > nie nalezy mylic pojec.

Mylisz się.
            Żyd ( z wielkiej litery, bo to naród wybrany ) oznacza równocześnie wyznanie i narodowość.
            Tak jest tylko w przypadku Żydów i Muzułmanów, bo to oni wierzą, że ich bogowie czyli Jehowa i Allah dają im ziemię na której się osiedlą.
            Zawsze tam będą narodem wybranym, ale tylko dzięki wyznaniu..
            Takiej zależności nie ma jeśli chodzi o Polskę...
            Wyznanie Polaków nie łączy z innymi narodami...

> pozdrawiam uczestnikow tej niekonstruktywnej i do nikad prowadzacej dyskusji:)

Dla kogo niekonstruktywna to niekonstruktywna...
            • ofra.cohhen Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 21:19
              pierwszy raz slysze, zeby Najwyzszy judaizmu zwał się "Jehowa"..;)
              to jest wytwor chrzescijanski - nalozenie samoglosek wyrazu adonaj na tetragram. polecam literaturę specjalistyczna i tą mniej wyrafinowaną, acz ogolnie dostepna, jak np. slownik j. polskiego, o definicjach ktorego, napisal ktos w odpowiedzi ponizej.
              • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 21:32
                ofra.cohhen napisała:

> pierwszy raz slysze, zeby Najwyzszy judaizmu zwał się "Jehowa"..;)
                > to jest wytwor chrzescijanski - nalozenie samoglosek wyrazu adonaj na tetragram
                > . polecam literaturę specjalistyczna i tą mniej wyrafinowaną, acz ogolnie doste
                > pna, jak np. slownik j. polskiego, o definicjach ktorego, napisal ktos w odpowi
                > edzi ponizej.

Tak z czystej ciekawości zapytam ; czy Jehoszua to nie aby Jezus ? i dlaczego "Jeho" ??
              • krytykantka07 Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 22:35
                ofra.cohhen napisała:

> . polecam literaturę specjalistyczna i tą mniej wyrafinowaną, acz ogolnie doste> pna, jak np. slownik j. polskiego, o definicjach ktorego, napisal ktos w odpowi> edzi ponizej.

Dziękuję, ale nie skorzystam.
                Wolę używać własnego rozumu...
                • ofra.cohhen Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 23:23
                  pozwole sobie siegnac do zrodła, po które bedzie Ci moze jeszcze latwiej siegnac, bo masz racje slownik czy encyklopedia to ekskluzywna rozrywka - Wikipedia:
                  "Rozum – zdolność do operowania pojęciami abstrakcyjnymi lub zdolność analitycznego myślenia i wyciągania wniosków z przetworzonych DANYCH."
                  zeby moc uzywac rozumu, trzeba najpierw poznac dane.
                  imie Jezus, to ישוע. jak latwo sprawdzic, jest to jud szin waw i ajin - bez opunktowania bedzie to odpowiednio jszu badz jszw. wstawiajac dowolne samogloski NIGDY nie wyjdzie "Jehoszua".
                  prosze sprawdzic - milej zabawy :)
                  • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 23:37
                    ofra.cohhen napisała:

> pozwole sobie siegnac do zrodła, po które bedzie Ci moze jeszcze latwiej siegna
                    > c, bo masz racje slownik czy encyklopedia to ekskluzywna rozrywka - Wikipedia:
                    > "Rozum – zdolność do operowania pojęciami abstrakcyjnymi lub zdolność ana
                    > litycznego myślenia i wyciągania wniosków z przetworzonych DANYCH."
                    > zeby moc uzywac rozumu, trzeba najpierw poznac dane.

Ano więc jak ci się to udało bez rozumna ?

> imie Jezus, to ישוע. jak latwo sprawdzic, jest to jud s
                    > zin waw i ajin - bez opunktowania bedzie to odpowiednio jszu badz jszw. wstawia
                    > jac dowolne samogloski NIGDY nie wyjdzie "Jehoszua".
                    > prosze sprawdzic - milej zabawy :)

Ano nie ty jedna tu temat poruszasz zapewne nie wiedząc ze imię Jehowa stworzyli /odtworzyli masoreci kopiujący teksty biblii hebrajskiej .

"Masoreci w szczególny sposób potraktowali też imię Boga - JHWH. Z uwagi na to, że Żydzi nie wymawiali tego imienia i odczytywali zamiast niego Elohim lub Adonai, Masoreci uzupełnili spółgłoski JHWH samogłoskami tych właśnie wyrazów, co dało w efekcie brzmienie Jehowi, Jahowa i Jehowa. Imię Boga w tych brzmieniach używane były aż do dwudziestego wieku, kiedy badania nad językiem staro-hebrajskim pozwoliły na odtworzenie najbardziej prawdopodobnej formy Jahwe."

pl.wikipedia.org/wiki/Masoreci
                    Do tego Jehoszua to nie wymysł chrześcijan a imię żydowskie

"Jezus Chrystus (z hebr. ישוע, ישו Joszue, Jehoszua, aram. ܝܫܘܥ ,ܝܫܘ Jeszua, "JHWH pomocą, zbawieniem" i z gr. Χριστός Christós "

pl.wikipedia.org/wiki/Jezus
                    • ofra.cohhen Re: Jezus nie był żydem 23.11.10, 00:04
                      kolterze-xxl,
                      o rozumie bylo do krytykantki07, nie rozumiem, dlaczego mnie obrazasz odmawiajac posiadania takowego.
                      a co do Twoich uwag:
                      - powtorzyles dokladnie to samo, co ja napisalam wczesniej - Jehowa to nalozenie samolosek wyrazu adonaj na tetragram(opunktowali tekst masoreci, tak jak wspomniales). samogloski mozna dokladac dowolnie, poniewaz nie ma przekazu jak tekst hebrajski był czytany, a masoreci nalozyli akurat takie na tetragram, by wskazac, ze tetragramu sie nie czyta (zasada kere-ketiw)
                      - a co do Twojego Jehoszuy to caly czas nie widze kontrargumentu, oprocz ewidentnego bledu w wikipedii, ktory wytkniety jest zreszta w zakladce dyskusja obok tego tematu. ale zeby to zauwazyc, trzeba by tam zajrzec lub odwolać sie badz do tekstu zrodlowego, badz do literatury tematycznej, co kolejny raz polecam, ale jak sadzę bezskutecznie.
                      • ofra.cohhen Re: Jezus nie był żydem 23.11.10, 00:18
                        i jeszcze celem uzupelnienia
                        nie bede sie ustosunkowywac do rzeczy, ktorych nie napisalam, a ktore - popraw mnie, jezeli sie myle - wkladasz w moje klawisze, jak np. to ze "Jehoszua to nie wymysł chrześcijan a imię żydowskie". wypowiadalam sie tylko na temat wymowy tego slowa, o co zreszta sam zapytales. a o chrzescijanstwie wspomnialam w kontekscie czytania tetragramu jako "Jehowa".
                        • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 23.11.10, 00:34
                          ofra.cohhen napisała:

> i jeszcze celem uzupelnienia
                          > nie bede sie ustosunkowywac do rzeczy, ktorych nie napisalam, a ktore - popraw
                          > mnie, jezeli sie myle - wkladasz w moje klawisze, jak np. to ze "Jehoszua to ni
                          > e wymysł chrześcijan a imię żydowskie".

Ja tylko zapytałem o tu zdaje się :))

wypowiadalam sie tylko na temat wymowy
                          > tego slowa, o co zreszta sam zapytales. a o chrzescijanstwie wspomnialam w kont
                          > ekscie czytania tetragramu jako "Jehowa".

Tu też nie masz racji bo imię to jest wynikiem tłumaczeń żydowskich kopistów tzw ;"masoretów "
                          • ofra.cohhen Re: Jezus nie był żydem 23.11.10, 00:52
                            > ofra.cohhen napisała:
                            >
                            > > i jeszcze celem uzupelnienia
                            > > nie bede sie ustosunkowywac do rzeczy, ktorych nie napisalam, a ktore - p
                            > opraw
                            > > mnie, jezeli sie myle - wkladasz w moje klawisze, jak np. to ze "Jehoszua
                            > to ni
                            > > e wymysł chrześcijan a imię żydowskie".
                            >
                            > Ja tylko zapytałem o tu zdaje się :))

zapytales, czy Jehoszua to to samo co Jezus, i skad Jeho - i na to Ci odpowiedzialam, ze nie ma litery H w tym imieniu. nie bylo ani slowa o zydowskich czy chrzescijanskich konotacjach

> wypowiadalam sie tylko na temat wymowy
                            > > tego slowa, o co zreszta sam zapytales. a o chrzescijanstwie wspomnialam
                            > w kont
                            > > ekscie czytania tetragramu jako "Jehowa".
                            >
                            > Tu też nie masz racji bo imię to jest wynikiem tłumaczeń żydowskich kopistów tz
                            > w ;"masoretów "

ostatni raz to napisze, bo staje sie to nudne - litery JHWH nie czyta sie z tymi samogloskami, ktore sa nalozone na ten wyraz, lecz czyta sie jako ADONAJ (zasada KERE-KETIW, czyli co innego napisane, co innego czytane).

masoreci nie tlumaczyli tekstu bo niby z jakiego jezyka na jaki, tylko go opunktowali, czyli dodali samogloski do oryginalnego tekstu, ktory kopiowali.
                            • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 23.11.10, 01:09
                              ofra.cohhen napisała:

zapytales, czy Jehoszua to to samo co Jezus, i skad Jeho - i na to Ci odpowiedz
                              > ialam, ze nie ma litery H w tym imieniu. nie bylo ani slowa o zydowskich czy ch
                              > rzescijanskich konotacjach

Jednak Jeh to nadal nie Jah .

ostatni raz to napisze, bo staje sie to nudne - litery JHWH nie czyta sie z tym
                              > i samogloskami, ktore sa nalozone na ten wyraz, lecz czyta sie jako ADONAJ (zas
                              > ada KERE-KETIW, czyli co innego napisane, co innego czytane).

Kto cię tak oszukał ??

> masoreci nie tlumaczyli tekstu bo niby z jakiego jezyka na jaki, tylko go opunk
                              > towali, czyli dodali samogloski do oryginalnego tekstu, ktory kopiowali.

Wymawiając przy okazji imię od wieków z powodu przesądów nie używanego powszechnie ,poza arcykapłanami , stad może znali jego brzmienie.
                      • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 23.11.10, 00:19
                        ofra.cohhen napisała:

> kolterze-xxl,
                        > o rozumie bylo do krytykantki07, nie rozumiem, dlaczego mnie obrazasz odmawiaja
                        > c posiadania takowego.

Sorry siostro :))

> a co do Twoich uwag:
                        > - powtorzyles dokladnie to samo, co ja napisalam wczesniej - Jehowa to nalozeni
                        > e samolosek wyrazu adonaj na tetragram(opunktowali tekst masoreci, tak jak wspo
                        > mniales). samogloski mozna dokladac dowolnie, poniewaz nie ma przekazu jak teks
                        > t hebrajski był czytany, a masoreci nalozyli akurat takie na tetragram, by wska
                        > zac, ze tetragramu sie nie czyta (zasada kere-ketiw)

Ano ale wychodzi na to ze jednak nie chrześcijanie a żydzi używali tego imienia znanego co najmniej od 13 wieku n.e.

> - a co do Twojego Jehoszuy to caly czas nie widze kontrargumentu, oprocz ewiden
                        > tnego bledu w wikipedii, ktory wytkniety jest zreszta w zakladce dyskusja obok
                        > tego tematu.

Ten też to pomyłka w Wikipedii ?

ale zeby to zauwazyc, trzeba by tam zajrzec lub odwolać sie badz d
                        > o tekstu zrodlowego, badz do literatury tematycznej, co kolejny raz polecam, al
                        > e jak sadzę bezskutecznie.

Ahaa bezskutecznie :))

"The word Jesus is the Latin form of the Greek Iesous, which in turn is the transliteration of the Hebrew Jeshua, or Joshua, or again Jehoshua, meaning "Jehovah is salvation."

www.newadvent.org/cathen/08374x.htm
                        • ofra.cohhen Re: Jezus nie był żydem 23.11.10, 00:45
                          przeprosiny przyjmuje:)
                          kolejne podpunkty:
                          - wciaz nie widze argumentu za czytaniem liter JSZU lub tez JSZW jako Jehoszua
                          > Ano ale wychodzi na to ze jednak nie chrześcijanie a żydzi używali tego imienia
                          > znanego co najmniej od 13 wieku n.e.
                          - nie rozumiem, do czego przypiac to zdanie, do JSZU czy do JHWH? w obu przypadkach juz tumaczylam i powtarzac nie bede.
                          - imie z XIX wieku jest bardzo zmienione pod wszystkimi formalnymi wzgledami, dokladnie tak samo jak nie mozna by mowic (uwaga, duzy skrot myslowy) polskim jezykiem sredniowiecznym dzisiaj. tzn mowic by mozna, ale czy bylibysmy zrozumieni? a poza wszystkim, to imie Jehoszua w tym kontekscie trzeba ujac w ujeciu jidysz, ktorego nalecialosci tez trzeba rozwazyc, a tego sie nie podejmuje, bo do nauki jidysz nigdy sie nie przykladalam (mea culpa).
                          konczac tę przydluga odpowiedz, luzna uwaga - wikipedia nie jest, dla mnie, ZADNYM zrodlem, o czym wspomnialam na poczatku. polecam nauke jezyka hebrajskiego, z Twoja energia, godna lepszej sprawy, na pewno bedziesz dobry. musisz tylko pamietac o czytaniu ze zrozumieniem.
                          pozdrawiam!
                          • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 23.11.10, 01:00
                            ofra.cohhen napisała:

> przeprosiny przyjmuje:)
                            > kolejne podpunkty:
                            > - wciaz nie widze argumentu za czytaniem liter JSZU lub tez JSZW jako Jehoszua

No trudno jakoś nie wychodzi mi na to ze Jehoszue to od Jahwe .

> - nie rozumiem, do czego przypiac to zdanie, do JSZU czy do JHWH? w obu przypa
                            > dkach juz tumaczylam i powtarzac nie bede.

Aha czyli nie masz nic do powiedzenia ??

> - imie z XIX wieku jest bardzo zmienione pod wszystkimi formalnymi wzgledami, d
                            > okladnie tak samo jak nie mozna by mowic (uwaga, duzy skrot myslowy) polskim je
                            > zykiem sredniowiecznym dzisiaj. tzn mowic by mozna, ale czy bylibysmy zrozumien
                            > i?

Jednak tu mowa o tłumaczeniu znanym od wielu wielu lat ;
                            "Którym się ukazał Abrahamowi, Izaakowi i Jakóbowi w tem imieniu, żem Bóg Wszechmogący; ale w imieniu mojem, Jehowa, nie jestem poznany od nich." (BG Wyj 6,3)

a poza wszystkim, to imie Jehoszua w tym kontekscie trzeba ujac w ujeciu jid
                            > ysz, ktorego nalecialosci tez trzeba rozwazyc, a tego sie nie podejmuje, bo do
                            > nauki jidysz nigdy sie nie przykladalam (mea culpa).

Jidisz to dialekt powstały w europie z domieszką innych języków i co to ma do tłumaczeń z hebrajskiego ?

> konczac tę przydluga odpowiedz, luzna uwaga - wikipedia nie jest, dla mnie, ZAD
                            > NYM zrodlem, o czym wspomnialam na poczatku. polecam nauke jezyka hebrajskiego,
                            > z Twoja energia, godna lepszej sprawy, na pewno bedziesz dobry. musisz tylko p
                            > amietac o czytaniu ze zrozumieniem.
                            > pozdrawiam!

Ano tak nie mamy argumentów to zaczynamy wycieczki osobiste !!
                            • ofra.cohhen Re: Jezus nie był żydem 23.11.10, 01:21
                              :D:D:D
                              przypomnialam sobie wlasne slowa - do nikad prowadzaca dyskusja. niestety dodac musze: z mniejszym od mego poczuciem humoru oraz dystansu do siebie i wlasnych przekonan.
                              tak, czy owak pozdrawiam!
                              • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 23.11.10, 01:25
                                ofra.cohhen napisała:

> :D:D:D
                                > przypomnialam sobie wlasne slowa - do nikad prowadzaca dyskusja. niestety dodac
                                > musze: z mniejszym od mego poczuciem humoru oraz dystansu do siebie i wlasnych
                                > przekonan.
                                > tak, czy owak pozdrawiam!

(" W Kodeksie leningradzkim (B 19A), pochodzącym z XI w. n.e., znaki samogłoskowe w tetragramie każą odczytywać go Jehwáh, Jehwíh i Jehowáh. W tekście masoreckim opracowanym przez C. D. Ginsburga tworzą formę Jehowáh (Rdz 3:14, przyp. w NW). Hebraiści zazwyczaj preferują wymowę `Jahwe'. Zaznaczają, że skrócona forma tego imienia brzmi Jah, np. w Psalmie 89:8 i zwrocie halelu-Jáh (`wysławiajcie Jah') (Ps 104:35; 150:1, 6), i że od formy `Jahwe' da się utworzyć cząstki Jehò, Jo, Jah i Jáhu, występujące w hebrajskiej pisowni imion Jehoszafat, Joszafat, Szefatiasz i innych. Również wymowa greckich transliteracji imienia Bożego dokonanych przez pisarzy wczesnochrześcijańskich, np. Iabé czy Iaoué, przypomina formę `Jahwe'. Niemniej nie wszyscy uczeni są zgodni w tej kwestii niektórzy uważają za poprawne jeszcze inne formy, takie jak `Jahuwa', `Jahua' lub `Jehua'. " )
        • titta Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 12:26
          A chrzest nie był znakiem przymierza z Jehową czyli bogiem Żydów tylko obrzezanie.
          A Jezus obrzezany nie był.

Zarowno chrzest jak i obrzezanie sa znakiem przymierza z tym samym Bogiem, bo jest tylko jeden.
          Wedlog ewangeli Jezus byl obrzezany.
          • kolter-xxl Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 12:35
            titta napisała:

> A chrzest nie był znakiem przymierza z Jehową czyli bogiem Żydów tylko obrzezan
            > ie.
            > A Jezus obrzezany nie był.
            >
            > Zarowno chrzest jak i obrzezanie sa znakiem przymierza z tym samym Bogiem, bo j
            > est tylko jeden.
            > Wedlog ewangeli Jezus byl obrzezany.

Nawet w ofierze Maria dwa gołąbki z tej okazji później podarowała

Łuk 2,21-24

Gdy nadszedł dzień ósmy i należało obrzezać Dziecię, nadano Mu imię Jezus, którym Je nazwał anioł, zanim się poczęło w łonie [Matki]. (22) Gdy potem upłynęły dni ich oczyszczenia według Prawa Mojżeszowego, przynieśli Je do Jerozolimy, aby Je przedstawić Panu. (23) Tak bowiem jest napisane w Prawie Pańskim: Każde pierworodne dziecko płci męskiej będzie poświęcone Panu. (24) Mieli również złożyć w ofierze parę synogarlic albo dwa młode gołębie, zgodnie z przepisem Prawa Pańskiego.
          • titta Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 12:39
            Jeszcze raz:
            > A chrzest nie był znakiem przymierza z Jehową czyli bogiem Żydów tylko obrzezan
            > ie.
            > A Jezus obrzezany nie był.

Zarowno chrzest jak i obrzezanie sa znakiem przymierza z tym samym Bogiem, bo
            jest tylko jeden Bog. Chrzescijanswo (przymierze zawarte przez smierc Jezusa) jest tylko (az) kontynuacja przymierza zawartego z Abrahamem (a potem z Mojzeszem).
            Wedlog ewangeli Jezus byl obrzezany.
            (Gdy nadszedł dzień ósmy i nalezało obrzezać Dziecię, nadano Mu imię Jezus Lk. 2:21)
          • krytykantka07 Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 12:43
            titta napisała:

> Zarowno chrzest jak i obrzezanie sa znakiem przymierza z tym samym Bogiem, bo j> est tylko jeden.> Wedlog ewangeli Jezus byl obrzezany.

Mylisz się znowu...
            Obrzezanie jest znakiem przymierza z bogiem, który swojemu ludowi czyli narodowi wybranemu daje ziemię na której się osiedli...
            Więc Jezus jako syn boga obrzezany być nie mógł.
            Jego królestwo nie było z tego świata...
            Więc za obrzezanie niczego nie mógł dostać od boga Żydów...
            Jezus wprowadził chrzest jako znak zamiast obrzezania.
            Czyli o innego boga chodziło.
            Na co komu był chrzest skoro z bogiem już sprzymierzony był przez obrzezanie i niczego więcej by nie dostał?
            Dlatego Żydzi zostali przy swoim bogu i przy obrzezaniu...
            • mrarm Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 15:40
              No, akurat tu się zgadzam - Polska nie jest z tego świata..
              • krytykantka07 Polska jest ponad innymi narodami... 22.11.10, 16:14
                mrarm napisał:

> No, akurat tu się zgadzam - Polska nie jest z tego świata..

Cieszę się, że dostrzegasz wyższość Polski nad innymi narodami...
                W tamtych czasach bycie z tego świata oznaczało wszystkie grzechy główne, które wypomniał Jezus Żydom i używanie boga do tego, aby walczyć z lepszymi od siebie...
                Nie siłą to sprytem.
                Polska dzięki bogu tak nisko się nie stoczyła...
                Dlatego, że dla niej wzorem była postawa Jezusa...
                • pocoo Re: Polska jest ponad innymi narodami... 23.11.10, 11:30
                  krytykantka07 napisała:

> Polska dzięki bogu tak nisko się nie stoczyła...
                  > Dlatego, że dla niej wzorem była postawa Jezusa...
                  >
                  Ajajajajaj.
                  Wzór może i najlepszy ,ale (jak uczy historia) wieki całe Belzebub myje swoje brudne łapska w wodzie święconej i nawet egzemy nie ma.
    • titta Alez byl Judejczykiem 22.11.10, 12:23
      W Ewangeli Zydzi (Jude) = Judejczycy
      Ale przyjelo sie uzywac ta nazwe w stosumku do wszystkich Izraelitow.
      Ale tu niespodzianka: Jezus pochedzil Betlejem, z rodu Dawida wiec byl Judejczykiem (tylko osiedlonym w Galilei).
    • k_rej Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 14:01
      Oczywiście, żę nie- Jezus był dobrym Izraelitą , a zabili go źli Żydzi. Matka Boska była z Częstochowy i nazywała się Skruszyła.
      Podpisano Dr Wszechnauk Jeremi Dopalacz
      • pocoo Re: Jezus nie był żydem 23.11.10, 11:42
        k_rej napisał:

> Oczywiście, żę nie- Jezus był dobrym Izraelitą , a zabili go źli Żydzi. Matka B
        > oska była z Częstochowy i nazywała się Skruszyła.
        > Podpisano Dr Wszechnauk Jeremi Dopalacz

Zgodzić się z Tobą muszę.
        Wniosek jest jeden-Najświętsza Częstochowska Panienka urodziłs syna niepokalanymi drogami rodnymi .Żadne obcinanie napletka ani chrzest nie były mu potrzebne.Ochrzcił się aby zostać Polakiem (przez matkę polakiem już był).
        Asystentka Amfa.
    • arct Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 14:23
      znanypolityk napisał:

> Jezus z Nazaretu był Galilejczykiem, w dodatku ochrzczonym przez Jan.
      > W NT Żydzi, to jedynie część mieszkańców Izraela. W Wielki Piątek tylko niewiel
      > ka grupka ludzi (prawdopodobnie Żydów z Judei) żądała ukrzyżowania Jezusa.
      > Jeśli użyjemy określenia żyd dosłownie, tj. wierzący w Jahwe, to żydami można n
      > azwać też katolików, protestantów i prawosłwanych.

Był i to w obu znaczeniach tego słowa: żydem (jako wyznawcą judaizmu) i Żydem (jako członkiem społeczności etnicznej, do której przynależy się albo z racji urodzenia w niej albo .. poprzez przyjęcie judaizmu :) )

Dlatego jego pochodzenie etniczne ma małe znaczenie. :)

Był więc Żydem i żydem zarazem. :)

• drakaina Re: Jezus nie był żydem 22.11.10, 18:22
      Język polski rozróżnia słowa "żyd" (małą literą) = wyznawca judaizmu (dowolnej przynależności etnicznej i narodowej) oraz "Żyd" (wielką literą) = człowiek pochodzenia żydowskiego (czyli wg prawa mojżeszowego posiadający matkę Żydówkę itd.), a obecnie doszedł jeszcze Izraelczyk = obywatel państwa Izrael, w odróżnieniu od "Izraelity" - członka plemienia, nazwa stosowana głównie historycznie.

Jezus ewangeliczny wg najnowszej biblistyki jest kontaminacją kilku proroków żydowskich ew. judejskich (kraina geograficzno-polityczna Judea, wówczas prowincja rzymska o tej nazwie) i na pewno był żydem (czy raczej wszyscy prorocy, których nauczanie złożyło się na ewangelie), niezależnie od szczegółowej przynależności etnicznej. Wg oficjalnego rodowodu był również Izraelitą, a więc Żydem, choć ten rodowód to niezła propaganda i naciąganie ;)

W II wieku n.e., w związku z powstaniem przeciwko panowaniu rzymskiemu, wzniesionym przez niejakiego Szymona Bar Kochbę, którego jego zwolennicy ogłosili mesjaszem (mesjasz był w ówczesnej Judei terminem politycznym, a nie religijnym!), sekta wyznawców innego mesjasza oddzieliła się ostatecznie od judaizmu - i stała się chrześcijaństwem bądź chrystianizmem. Od tego momentu jej wyznawcy nie są już "żydami", nie wyznają judaizmu, ale własną religię.

PS. W NT nie ma "mieszkańców Izraela", bo polityczny ani geograficzny byt o takiej nazwie nie istnieje.
    • zygmund Hitler był aryjczykiem. Zgadnijcie kto to odkrył 22.11.10, 18:30
      en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler's_religious_views
      • karbat Re: Jezus nie byl zydem 23.11.10, 12:09

INRI : Jezus z Nazaretu - krol zydowski

w kazdym kosciele katolickim , katoliku mozesz sobie to zobyczyc ...
        i sie doksztalcic .
        ostatnio wielebni katoliccy pochowali swiete relikwie z swietym napletkiem Jezusa ....
        wczoraj na oltarzach , dzis ciezko ci bedzie katoliku je odnalesc .
        dzis katoliki wstydza sie swietego napletka swego boga :o .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka