Dodaj do ulubionych

Uznano cud JP2!

04.01.11, 09:36
www.tvn24.pl/0,1688288,0,1,uznano-cud-jana-pawla-ii,wiadomosc.html
To przecież była tylko formalność i kwestia czasu. Chyba nikt nie wątpił, że jakiś cud się znajdzie.
Mnie zawsze zastanawia SKĄD WIADOMO, że za niewyjaśnionym do końca naukowo zjawiskiem (samoistna remisja choroby) stoi akurat ten a nie inny kandydat na świętego? Jasne, zakonnica modliła się akurat do JP2 (niezgodnie chyba zresztą z teologią katolicką, bo chyba modlić się do zwykłych śmiertelników nie można), ale jak można UDOWODNIĆ, że to JP2 pomógł. A może to była Maryja albo sam Jahwe spontanicznie postanowił wyleczyć chorego?
Obserwuj wątek
    • 0golone_jajka NIKT mi nie wyjaśni? :( 06.01.11, 11:50
      • aeki Nikt 06.01.11, 12:31
        Było zapotrzebowanie, to i cud się zdarzył.
        Siostry podobno modliły się do JPII. (SIC) . Wystarczyło.
        Ciekawe dlaczego lekarze byli watykańscy i zgromadzili się w największej dyskrecji
        • aeki Kicha ?? 18.01.11, 17:21
          Zdaniem Stephane'a Thobois, neurologa ze szpitala w Lyonie, może się zdarzyć, że lekarze "pomylą w diagnozie chorobę Parkinsona z przypominającymi ją symptomami, które można wyleczyć". Jak relacjonuje gazeta, Thobois, "przez szacunek dla pacjentki", nie chciał jednak wypowiadać się bezpośrednio o przypadku s. Marie Simon-Pierre, której nie badał osobiście.

Ciekawe dlaczego " szacunek dla pacjentki" ( nie mój cudzysłów ) nie chciał się wypowiadać.
          Może by ją przebadać ???

wiadomosci.onet.pl/swiat/watpliwosci-wokol-cudu-zwiazanego-z-beatyfikacja-j,1,4115230,wiadomosc.html
          • 0golone_jajka Re: Kicha ?? 18.01.11, 17:29
            Aeki! Nie podważaj zdania Świętego Jedynie Prawdziwego Kościoła Chrystusowego Katolickiego Powszechnego! Nędzny atolu!

Jakoś nie mogę otrzymać odpowiedzi SKĄD WIADOMO, że to zmarły Karol Wojtyła spowodował cofnięcie choroby, a nie dowolny inny zmarły?
            • aeki Re: Kicha ?? 18.01.11, 18:01
              Ja nędzny Atol nie podważam, jedynego słusznego zdania pana papieża i komisji, która się zebrała w całkowitej dyskrecji.
              Nie śmiem tego robić, widząc swą marność i grzeszność.
              Taka , pewno głupia myśl mi przeszła że jakby przebadać, niekoniecznie w całkowitej dyskrecji, panią zakonnicę, to może się okazać że żadnego Parkinsona nigdy nie miała.

Zdaniem Stephane'a Thobois, neurologa ze szpitala w Lyonie, może się zdarzyć, że lekarze "pomylą w diagnozie chorobę Parkinsona z przypominającymi ją symptomami, które można wyleczyć". Jak relacjonuje gazeta, Thobois, "przez szacunek dla pacjentki", nie chciał jednak wypowiadać się bezpośrednio o przypadku s. Marie Simon-Pierre, której nie badał osobiście.

Strach pomyśleć co by się stało, gdyby panią zakonnicę za parę lat przebadano i lekarz nie będzie z Watykanu, nie będzie działał w całkowitej dyskrecji ,oraz stwierdzi inną diagnozę.

To tylko mi, małemu, wstrętnemu Atolowi ,Twój szef, mi takie myśli podsuwa.
              Wstydzę się.
    • ned_pap Re: Uznano cud JP2! 23.01.11, 19:48
      Zakonnica nie modliła się do JP2, modlić się wolno tylko do Boga. Ale można prosić o wstawiennictwo zmarłego, co do którego albo Kościół uznał, albo wierni wierzą, że przebywa w Raju - blisko Boga. Taki osobnik to pośrednik w modlitwie.

A badania były przeprowadzane nie tylko przez lekarzy watykańskich - również przez grupę lekarzy z Francji bodajże. Specjalnie w celu przebadania, zakonnicę zabrano z klasztoru i umieszczono w izolacji, pilnując i obserwując przez ileś tam dni. A to, co mówi ten lekarz, który rzeczonej siostrzyczki nie badał - może raczej potwierdzać, że zdarzył się cud. Skoro z medycznego punktu widzenia, Parkinson jest nieuleczalny, to ustąpienie choroby musi mieć charakter nadprzyrodzony.
      • 0golone_jajka Re: Uznano cud JP2! 23.01.11, 20:39
        > Skoro z medycznego punktu widzenia, Pa
        > rkinson jest nieuleczalny, to ustąpienie choroby musi mieć charakter nadprzyrod
        > zony.

Albo postawiono złą diagnozę.

Albo choroba ustąpila samoistnie. To, że czegoś nie potrafi wyjaśnić medycyna, nie oznacza automatycznie, że jest nadprzyrodzone. Na tej zasadzie biali ludzie przybywający do prymitywnych ludów zostali okrzyknięci bogami czy czarownikami.
        • ned_pap Re: Uznano cud JP2! 24.01.11, 18:18
          0golone_jajka napisał:

> > Skoro z medycznego punktu widzenia, Pa
          > > rkinson jest nieuleczalny, to ustąpienie choroby musi mieć charakter nadp
          > rzyrod
          > > zony.
          >
          > Albo postawiono złą diagnozę.
          >
          > Albo choroba ustąpila samoistnie. To, że czegoś nie potrafi wyjaśnić medycyna,
          > nie oznacza automatycznie, że jest nadprzyrodzone. Na tej zasadzie biali ludzie
          > przybywający do prymitywnych ludów zostali okrzyknięci bogami czy czarownikami
          > .
          Oczywiście. Więc jest to kwestia wiary - my (katolicy) wierzymy, że jest to cud. To tak, jak z "dowodem" Kanta na istnienie Boga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka