aeki 22.01.11, 13:52 Człowiek zaś duchowy rozsądza wszystko, sam zaś nie podlega niczyjemu osądowi. (1 Kor 2,15 BW) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aeki za wiki 22.01.11, 13:57 Zgodnie z teorią władzy papieskiej, rozwiniętą przede wszystkim przez Grzegorza VII, Jezus, król chwały, uczynił Piotra panem nad królestwami tego świata [Petrum dominus Jesus Christus, rex glorio, principem super regna mundi costituit]. Zasady te zdogmatyzowano w licznych dokumentach średniowiecznych, z których najbardziej znana jest bulla Unam Sanctam z 1302 roku, która wprowadza dogmat uzależniający zbawienie duszy od posłuszeństwa papieżowi, oraz bulla Leona X Pastor Aeternus Gregem z 1516 roku, zgodnie z którą nieposłuszeństwo następcom Piotra (papieżom rzymskim) winno być karane śmiercią. Petri successores [...] quibus ex libri Regum testimonio ita obediere necesse est, ut qui non obedierit morte moriatur[64]. Zasada ta zawarta była w Corpus Iuris Canonici, gdzie brzmiała następująco: "Nawet gdyby papież zaniedbał [troskę o] zbawienie własne bądź innych ludzi i tak porzucił wszelkie dobro, że ciągnął by za sobą niezliczone zastępy ludzi na męki wieczne do piekła, to jednak żaden śmiertelnik nie ma prawa ośmielać się karcić go, gdyż [papież] jest sędzią wszystkich ludzi i nikt nie ma prawa go osądzać."[65] Konsekwentne stosowanie tej zasady doprowadziło nadużywania przez papieży klątw kościelnych, a także do wojen i różnych zawirowań na scenie politycznej i religijnej średniowiecznej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: za wiki 23.01.11, 04:07 Ciekawe czy to nadal obowiązuje? Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: za wiki 23.01.11, 07:47 Papież jest władcą absolutnym suwerennego państwa, więc kto z ludzi miałby go sądzić? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: za wiki 23.01.11, 07:46 aeki napisał: > Zgodnie z teorią władzy papieskiej, (...) To było o papieżu, a Ty pisałeś o wiekszej grupie ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Re: za wiki 23.01.11, 10:36 > To było o papieżu, a Ty pisałeś o wiekszej grupie ludzi... Tak. Napisałem o większej grupie ludzi. Napisałem w tytule że czują się bezkarni , Na szczęście nie są. Choć wiele im uchodzi. Przykład idzie z góry, jak wiedzą że szef może wszystko, no to hulaj dusza. Zawsze można powołać się na słowa Pawła z Tarsu: Człowiek zaś duchowy rozsądza wszystko, sam zaś nie podlega niczyjemu osądowi. (1 Kor 2,15 BW) Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: za wiki 23.01.11, 12:21 aeki napisał: > > To było o papieżu, a Ty pisałeś o wiekszej grupie ludzi... > > Tak. Napisałem o większej grupie ludzi. To po co podpierasz się tekstami odnoszącymi się tylko do papieża? > Przykład idzie z góry, jak wiedzą że szef może wszystko, Nie wszystko - na przykład nie może zmienić formuły chrztu. Zresztą, papież też manad sobą ludzką władzę - władzę swojego spowiednika. Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Re: za wiki 23.01.11, 16:10 > To po co podpierasz się tekstami odnoszącymi się tylko do papieża? Przeczytaj mój poprzedni post ze zrozumieniem. Przeczytaj go ponownie, a jak nie zrozumiesz poproś gogoś znajomego, ży spróbował ci wytłumaczyć treść. Zresztą, papież też > manad sobą ludzką władzę - władzę swojego spowiednika. Tego Ja nie rozumiem . Proszę o szczegóły ! Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: za wiki 23.01.11, 18:00 aeki napisał: > Przeczytaj mój poprzedni post ze zrozumieniem. Przeczytaj go ponownie, a jak ni > e zrozumiesz poproś gogoś znajomego, ży spróbował ci wytłumaczyć treść. Czy wszyscy urzędnicy pańsytwowi w monarchiach absolutnych robią, co chcą? > > Zresztą, papież też > > manad sobą ludzką władzę - władzę swojego spowiednika. > > Tego Ja nie rozumiem . Proszę o szczegóły ! To proste - spowiednik może odpuścić grzech, lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Re: za wiki 24.01.11, 08:46 > To proste - spowiednik może odpuścić grzech, lub nie. Zasada ta zawarta była w Corpus Iuris Canonici, gdzie brzmiała następująco: "Nawet gdyby papież zaniedbał [troskę o] zbawienie własne bądź innych ludzi i tak porzucił wszelkie dobro, że ciągnął by za sobą niezliczone zastępy ludzi na męki wieczne do piekła, to jednak żaden śmiertelnik nie ma prawa ośmielać się karcić go, gdyż [papież] jest sędzią wszystkich ludzi i nikt nie ma prawa go osądzać."[65] Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: za wiki 24.01.11, 21:34 Sugerujesz, że papież kiedyś był zwolniony z obowiązku spowiadania się? Odpowiedz Link Zgłoś