Dodaj do ulubionych

Komisja nie dała, to sąd dał

16.03.11, 16:06
Krakowski zakon sióstr odzyskał ziemie w sądzie

Sąd Okręgowy w Krakowie zdecydował o przyznaniu Zgromadzeniu Córek Bożej Miłości w Krakowie dwóch działek i odszkodowania za ziemie utracone w PRL. Wcześniej zakon występował z tymi roszczeniami przed rządowo-kościelną Komisją Majątkową, ale ta je oddaliła.
Siostry utraciły nieruchomości w Krakowie Płaszowie i Jastrzębiu-Zdroju. W zamian chciały uzyskać działki w Karniowicach (26,6 ha, gm. Zabierzów) i Zwardoniu (0,31 ha). Komisja Majątkowa nie podjęła decyzji w tej sprawie. W 2004 roku zakon poszedł do sądu. Wyrok z 2008 roku prawomocne nakazał oddać im te ziemie z zasobu Agencji Mienia Rolnego (Karniowice) i starostwa żywieckiego (Zwardoń). Dodatkowo, przyznał im 217 tys. zł odszkodowania od Skarbu Państwa. 

krakow.naszemiasto.pl/artykul/820586,krakowski-zakon-siostr-odzyskal-ziemie-w-sadzie,id,t.html?kategoria=663#5eb5816409947999,1,3,60

No i już.
Obserwuj wątek
    • a000000 Re: Komisja nie dała, to sąd dał 16.03.11, 16:11
      Kannie, Ty litości nie masz.... chcesz naszych antyklerykałów do zawału doprowadzić?
      • kann2 Re: Komisja nie dała, to sąd dał 16.03.11, 16:18
        Trudno. Chcieli sądów, to mają.
        • 0golone_jajka Re: Komisja nie dała, to sąd dał 16.03.11, 16:25
          Skoro sąd zaedcydował to można przypuszczać, że miał rację.
          Poczekajmy jednak na wyniki śledztwa CBA. Ciekawe czy wówczas sądy odbiorą korzyści przyjęte przez zakony i Kościoły?
          • isma Re: Komisja nie dała, to sąd dał 20.03.11, 10:46
            CBA będzie sądy sprawdzac? Pierwsze slysze.
            • 0golone_jajka Re: Komisja nie dała, to sąd dał 20.03.11, 13:51
              Droga Ismo

Chciałbym, abyś wiedziała, że niezmiernie się cieszę, iż zabrałaś głos na forum, i to w dodatku odpowiadając mojej jakże skromnej osobie. Ostatnio mało się tu udzielasz, co mnie, i jak sądzę innych forumowiczów podobnie, martwi bardzo. Twoje cenne i merytoryczne uwagi, zwłaszcza w kwestiach legislacyjnych są dla mnie bardzo wartościowe. Dziękuję Ci niniejszym za ten wpis i licze na kolejne.
              A jeśli chodzi o Twoje pytanie to nic nie wiem na ten temat i niczego takiego nie sugerowałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka