Dodaj do ulubionych

Jak bog daruje ziemie...Zydom

07.04.11, 08:54
Abram uczynił jak B-g mu przykazał. W wieku siedemdziesięciu pięciu lat, opuścił Haran, w towarzystwie żony Saraj, i bratanka Lota, syna brata Harana. Wędrowali po ziemi Kanaan. Tu, w pobliżu miasta Sychem, w dębowym gaju Morech, B-g znów ukazał się Abramowi i rzekł: “Tę ziemię dam twoim potomkom.” Abram zbudował tam ołtarz B-gu i podróżował po kraju rozprzestrzeniając wiedzę o B-gu, gdziekolwiek poszedł.
www.chabad.org.pl/templates/articlecco_cdo/aid/926035/jewish/ycie-naszego-praojca-Abrahama.htm
I ten fragment jest pra przyczyna obecnego dramatu na BW jak i winny jest smierci setek tysiecy Arabow , Chrzesciajan....
Kiedys istanialy zabobony ze wladze posiada sie z nadania boskiego....dzis pozostal tylko jeden...ziemie mozna tez posiadac z nadania boskiego.
Obserwuj wątek
    • kolter-xxl Re: Jak bog daruje ziemie...Zydom 07.04.11, 09:10
      ossey napisał:

I ten fragment jest pra przyczyna obecnego dramatu na BW jak i winny jest smie
      > rci setek tysiecy Arabow , Chrzesciajan....

Aha czyli żydzi którzy stoi naprzeciw arabów którzy w identyczny sposób interpretują ten tekst nie giną w tym konflikcie ?Arabowie interpretują ze to Ismael ich praojciec dostał tą ziemię .

> Kiedys istanialy zabobony ze wladze posiada sie z nadania boskiego....dzis pozo
      > stal tylko jeden...ziemie mozna tez posiadac z nadania boskiego.

No tak ,ale tylko żydom chcesz przygłupie dokopać !!
      • ossey Re: Jak bog daruje ziemie...Zydom 07.04.11, 09:14
        bo tylko Zydzi wierza w te zabobony...i wciskaja wszystkim kit o " daniu im ziemii przez boga ".

• kolter-xxl Re: Jak bog daruje ziemie...Zydom 07.04.11, 09:19
          ossey napisał:

> bo tylko Zydzi wierza w te zabobony...i wciskaja wszystkim kit o " daniu im zie
          > mii przez boga ".

Ciebie nawet durniem nazwać nie można bo durnie się obrażą !!
          • ossey Re: Jak bog daruje ziemie...Zydom 07.04.11, 09:26
            ciesze sie ze tak piszesz....pozostala tobie tylko bezsilna wscieklosc...pouzywaj sobie jeszcze.
            • kolter-xxl Re: Jak bog daruje ziemie...Zydom 07.04.11, 09:28
              ossey napisał:

> ciesze sie ze tak piszesz....pozostala tobie tylko bezsilna wscieklosc...pouzyw
              > aj sobie jeszcze.

Podciąłem ci piórka pseudo znawco tematu ? ogłupiony antyżydowskim gnojem z redwatchu ??
        • kotekali Re: Jak bog daruje ziemie...Zydom 07.04.11, 11:33
          z tego co pamietam to papieze nadawali ziemie , ktore nie byly ich :) np. tzw zakonom rycerskim ..dali cos co nie bylo ich :)
          ossey ja ci daje hotel mariotte w warszawce...teraz idz tam i powiedz im , ze odtad jest on twoja wlasnoscia...powolaj sie na mnie, gdybys mial jakies problemy :)
        • kotekali Re: Jak bog daruje ziemie...Zydom 07.04.11, 11:34
          a katolickie zabobony?...juz ich nie ma?....te zabobony to fundament tej religijnej paranoji :)
    • irma223 Nie ciskaj się, Kolter 08.04.11, 10:00
      ossey napisał:

> Kiedys istanialy zabobony ze wladze posiada sie z nadania boskiego....dzis pozo
      > stal tylko jeden...ziemie mozna tez posiadac z nadania boskiego.

Ossey ma w tym wypadku rację.

Arabowie mają o tyle rację za sobą, że oni te ziemie już zamieszkiwali. I przed przybyciem tam Abrahama, i w czasie, gdy Żydzi byli w Egipcie, i w czasie, gdy Mojżesz prowadził Żydów po ich ziemiach, i w czasie, gdy Jozue prowadził podbój.

Pomimo rozkazu wymordowania wszystkich Arabów, Żydzi jednak nie wszystkich wymordowali (Biblia to tłumaczy, ze nie byli sobie w stanie z tym zadaniem poradzić, czasami komuś dali słowo itp.).

Arabowie tam mieszkali cały czas. Także wtedy, gdy Żydzi po zburzeniu Jerozolimy zaczęli opuszczać te ziemie. Arabowie zostali tam mieszkać. Mieszkali tam w średniowieczu, przetrwali tam nawet wyprawy krzyżowe, byli tam u siebie, gdy w połowie 20 wieku nagle się okazało, że tak naprawdę już ich ziemią ktoś inny zadysponował.

Oczywiście, że w czasie wędrówek ludów różne rzeczy się działy, pod naszą szerokością i długością geograficzną zresztą również. Celtowie zniknęli - i konia z rzędem temu, kto wie, w jaki sposób. I na ile do ich zniknięcia przyczynili się Słowianie.

Ale z pewnością przeżyłbyś zaskoczenie, gdybyś się nagle dowiedział, ze twój dom nie jest już nagle twój i masz się wynosić do jakiegoś baraku, bo pojawili się jacyś - powiedzmy - Szkoci, którzy twierdzą, że to ich przodkowie mieszkali tutaj 2500 lat temu. I im się należy.

A coś takiego właśnie zdarzyło się na Bliskim Wschodzie.
      Cały zresztą świat został w ten konflikt wciągnięty, bo Al Kaida jako swoje pierwsze żądanie wysuwała oddanie ziemi z powrotem Palestyńczykom.
      • kotekali Re: Nie ciskaj się, Kolter 08.04.11, 10:26
        w sumie to trudno sie z tym nie zgodzic...
        • kolter-xxl Re: Nie ciskaj się, Kolter 08.04.11, 12:22
          kotekali napisał:

> w sumie to trudno sie z tym nie zgodzic...

W sumie już 3,5 tys lat temu opisano arabów jako koczowników i takim są w rzeczywistości. mimo potężnych dochodów z ropy żyją raczej byle jak i nie wiodą prymu w świecie !!
          Poza tym w tym burdelu Abraham pojął żonę, o imieniu Ketura mieli kilku synów którzy byli też praojcami narodów wschodnich

Abraham poślubił jeszcze drugą kobietę, imieniem Ketura. (2) Ona to urodziła mu Zimrana, Jokszana, Medana, Midiana, Jiszbaka i Szuacha.
          synów zaś, których miał z żon drugorzędnych, obdarował i kazał im jeszcze za swego życia odejść od Izaaka ku wschodowi, do kraju leżącego na wschód.

Więc pisanie ze ziemia ta należała do Żyda czy Araba to bzdura bo to wszystko jedna banda !!
          • irma223 Re: Nie ciskaj się, Kolter 08.04.11, 12:53
            kolter-xxl napisał:

> [i]Abraham poślubił jeszcze drugą kobietę, imieniem Ketura. (2) Ona to urodziła
            > mu Zimrana, Jokszana, Medana, Midiana, Jiszbaka i Szuacha.

Kolter, powiedz mi, skąd Kain wziął żonę?

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=4
            I kto miałby go zabić?

"4 Skoro mnie teraz wypędzasz z tej roli, i mam się ukrywać przed tobą, i być tułaczem i zbiegiem na ziemi, każdy, kto mnie spotka, będzie mógł mnie zabić!» 15 Ale Pan mu powiedział: «O, nie! Ktokolwiek by zabił Kaina, siedmiokrotną pomstę poniesie!» Dał też Pan znamię Kainowi, aby go nie zabił, ktokolwiek go spotka.
            16 Po czym Kain odszedł od Pana i zamieszkał w kraju Nod, na wschód od Edenu.

Potomkowie Kaina

17 Kain zbliżył się do swej żony, a ona poczęła i urodziła Henocha6. Gdy Kain zbudował miasto, nazwał je imieniem swego syna: Henoch.
            18 Henoch był ojcem Irada, Irad ojcem Mechujaela, a Mechujael ojcem Metuszaela, Metuszael zaś Lameka.
            19 Lamek wziął sobie dwie żony. Imię jednej było Ada, a drugiej - Silla. 20 Ada urodziła Jabala; on to był praojcem mieszkających pod namiotami i pasterzy. 21 Brat jego nazywał się Jubal; od niego to pochodzą wszyscy grający na cytrze i na flecie. 22 Silla - ona też urodziła Tubal-Kaina; był on kowalem, sporządzającym wszelkie narzędzia z brązu i z żelaza. Siostrą Tubal-Kaina była Naama."

Skąd oni te kobiety brali?

Zbyt dosłownie bierzesz stare legendy.
            • kolter-xxl Re: Nie ciskaj się, Kolter 08.04.11, 13:30
              irma223 napisała:

> kolter-xxl napisał:
              >
              >
              > > [i]Abraham poślubił jeszcze drugą kobietę, imieniem Ketura. (2) Ona to ur
              > odziła
              > > mu Zimrana, Jokszana, Medana, Midiana, Jiszbaka i Szuacha.
              >
              > Kolter, powiedz mi, skąd Kain wziął żonę?

Nie byłem na ich ślubie to nie wiem .

Adam miał sto trzydzieści lat, urodził mu się syn, podobny do niego jako jego obraz, i dał mu na imię Set. A po urodzeniu się Seta żył Adam osiemset lat i miał synów oraz córki.

Skąd oni te kobiety brali?
              >
              > Zbyt dosłownie bierzesz stare legendy.

Ja? a kto cię tak okłamał ?? pytasz ,to cytuję biblię a czy w to wierzę też ci napisałem ??
            • kotekali Re: Nie ciskaj się, Kolter 08.04.11, 19:02
              no skad wzial....z drzewa :) miala jeszcze ogon jak ja poslubil :)
              • kolter-xxl Re: Nie ciskaj się, Kolter 09.04.11, 11:40
                kotekali napisał:

> no skad wzial....z drzewa :) miala jeszcze ogon jak ja poslubil :)

Pomyśl sobie ile córek można jeszcze spłodzić do no ukońcvzenia 500 lat :)))

Adam miał sto trzydzieści lat, urodził mu się syn, podobny do niego jako jego obraz, i dał mu na imię Set. A po urodzeniu się Seta żył Adam osiemset lat i miał synów oraz córki.
          • kotekali Re: Nie ciskaj się, Kolter 08.04.11, 13:03
            mialem okazje byc w Izraelu...jesli chodzi styl bycia i cywilizacje...to wole Izrael...niz to co sie dzieje wokol niego....mowie o terazniejszosci...
            • kolter-xxl Re: Nie ciskaj się, Kolter 08.04.11, 13:34
              kotekali napisał:

> mialem okazje byc w Izraelu...jesli chodzi styl bycia i cywilizacje...to wole I
              > zrael...niz to co sie dzieje wokol niego....mowie o terazniejszosci...

Też byłem w Hajfie ,ale nici ze zwiedzania bo jakiś arabski poje bus zastrzelił Izraelskiego żołnierza i nie było po co chodzić na miasto bo non top kontrolowali .
              • kotekali Re: Nie ciskaj się, Kolter 08.04.11, 19:10
                ja w Hajfie raz...a Ashdod 3 razy....Jerozolime raz.... i Betelejem....te miejsca swiete dla chrzescijan i Sciane Placzu ....tam mi kazali zalozyc pairowy berecik...na lewo od sciany bylo miejsce modlitw dla starozakonnych...weszlem tam i nikt mnie nie wygonil...modlili sie ciagle sie bujajac....podobno latwiej zapamietac tekst tak robiac...no ite rzemienie na rekach...i te pudelko z madrosciami na glowie..
                zanim tam sie dostalem to jeszcze mnie zrewidowali dwaj zolnierze izraelscy...ja to rozumiem...bo mialem lekki zarost na twarzy i wygladalem jak arabski kamikaze...
                na ulicy jak szlismy i rozmawialismy zatrzymala nas starsza pani i chwile porozmawialismy...po polsku oczywiscie....potem bylismy do 4 rano w pewnym barze na drinkach....tylko my trzej...bar normalnie byl do polnocy...ale wlasciciel i jego corka powiedzieli , ze mozemy siedziec ile chcemy bo jestesmy z Polski....tak wiec do 4 siedzielismy...
                • kolter-xxl Re: Nie ciskaj się, Kolter 09.04.11, 11:41
                  kotekali napisał:

tylko my trzej...bar normalnie byl do polnocy...ale wlasciciel i je
                  > go corka powiedzieli , ze mozemy siedziec ile chcemy bo jestesmy z Polski....ta
                  > k wiec do 4 siedzielismy...

No nie mówiłem żeś pijaczura :)))
                  • kotekali Re: Nie ciskaj się, Kolter 09.04.11, 15:24
                    przeciez sam Jezus powiedzial...to czyncie na moja pamiatke :)
                    • kolter-xxl Re: Nie ciskaj się, Kolter 09.04.11, 21:39
                      kotekali napisał:

> przeciez sam Jezus powiedzial...to czyncie na moja pamiatke :)

Krew pijesz ???
                      • kotekali Re: Nie ciskaj się, Kolter 09.04.11, 21:57
                        zaraz tam krew...przeciez Dzizas tylko tak zazartowal na kolacji... :)
                        • kolter-xxl Re: Nie ciskaj się, Kolter 09.04.11, 22:03
                          kotekali napisał:

> zaraz tam krew...przeciez Dzizas tylko tak zazartowal na kolacji... :)

Ty to wiesz i ja ,ale czy katolik to wie ??
      • kolter-xxl Re: Nie ciskaj się, Kolter 08.04.11, 12:13
        irma223 napisała:

Ossey ma w tym wypadku rację.
        >
        > Arabowie mają o tyle rację za sobą, że oni te ziemie już zamieszkiwali. I przed
        > przybyciem tam Abrahama, i w czasie, gdy Żydzi byli w Egipcie, i w czasie, gdy
        > Mojżesz prowadził Żydów po ich ziemiach, i w czasie, gdy Jozue prowadził podbó
        > j.

No to ciekawe bo jak mi wiadomo Sem był praojcem arabów i hebrajczyków !! Czyli mieli wspólny korzeń No i bądź tu mądra !!

pl.wikipedia.org/wiki/Sem_%28posta%C4%87_biblijna%29
        • irma223 Re: Nie ciskaj się, Kolter 08.04.11, 12:40
          kolter-xxl napisał:

> No to ciekawe bo jak mi wiadomo Sem był praojcem arabów i hebrajczyków !!

Aha. A - jak wiadomo - Gniezno pl.wikipedia.org/wiki/Gniezno założył Lech, który był rodzonym bratem Czecha i Rusa pl.wikipedia.org/wiki/Lech,_Czech_i_Rus .

Legendy legendami, a historia historią.

pl.wikipedia.org/wiki/Ludy_semickie
          pl.wikipedia.org/wiki/Chaldejczycy
          pl.wikipedia.org/wiki/Aramejczycy
          pl.wikipedia.org/wiki/Akadyjczycy
          pl.wikipedia.org/wiki/Kananejczycy
          pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_prasemicki
          pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyki_semickie
          pl.wikipedia.org/wiki/Jordania
          pl.wikipedia.org/wiki/Palestyna
          • kolter-xxl Re: Nie ciskaj się, Kolter 08.04.11, 13:27
            irma223 napisała:

> kolter-xxl napisał:
            >
            > > No to ciekawe bo jak mi wiadomo Sem był praojcem arabów i hebrajczyków !
            > !
            >
            > Aha. A - jak wiadomo - Gniezno
            rel="nofollow">pl.wikipedia.org/wiki/Gniezno założył Lech, który był rodzonym bratem Czecha i Rusa
            rel="nofollow">pl.wikipedia.org/wiki/Lech,_Czech_i_Rus .
            >
            > Legendy legendami, a historia historią.

Ta a ta mówi o wspólnych korzeniach arabów i żydów
    • jeanie_mccake Re: Jak bog daruje ziemie...Zydom 08.04.11, 10:06
      A komu miałby darować ziemię bóg wymyślony przez Żydów?
    • strikemaster Re: Jak bog daruje ziemie...Zydom 08.04.11, 12:24
      A Ty w to wszystko, biedaczku uwierzyłeś?

Vexillum
      • karbat Re: Jak bog daruje ziemie...Zydom 08.04.11, 18:49
        Zydzi .. podarowana im przez boga ziemia ... Izraelita raczej ma gdzies te historie swego boga o podarowanej ziemi i jego opiece nad swym wybranym narodem .... woli stawiac na samoloty , czolgi i sprawna armie .
        wystarczy tam pojechac i to sprwadzic .

zawracanie doopy o bogach i podarowanej przez niego ziemi , jego opiece na narodem wybranym ... to dobre texty , by sie goje mieli czym podniecac .
        • nehsa Re: Jak bog daruje ziemie...Zydom 09.04.11, 22:09
          W Starym Testamencie funkcjonuje niejeden mit, m.in., o Ziemi Obiecanej. Oto garść wiedzy o tej obietnicy.

Genesis 12/6-7
          "Tedy przeszedł Abram ziemię onę aż do miejsca Sychem, i aż do równiny Morech, a Chananejczyk na ten czas był w onej ziemi."
          "I ukazał się Pan Abramowi, i rzekł:
          Nasieniu twemu dam ziemię tę; i zbudował tam ołtarz Panu, który mu się ukazał."

Genesis 13/14-15
          "I rzekł Pan do Abrama, potem gdy się odłączył Lot od niego: Podnieś teraz oczy swe, a spojrzyj z miejsca, na któremeś teraz na północ, i na południe, i na wschód, i na zachód słońca."
          "Wszystkę bowiem tę ziemię, którą ty widzisz, dam tobie, i nasieniu twemu aż na wieki."

Genesis 15/18
          "Onegoż dnia uczynił Pan z Abramem przymierze, mówiąc:
          Nasieniu twemu dam tę ziemię, aż do rzeki Egipskiej, aż do rzeki wielkiej, rzeki Eufrates."

Genesis 17/8
          "Dam też tobie, i nasieniu twemu po tobie ziemię, w której teraz jesteś gościem; wszystkę ziemię Chananejską w osiadłość wieczną, i będę Bogiem ich."

O tym, że "Ziemia Obiecana" to mit, świadczą, chociażby istotne różnice, pomiędzy obszarami rzekomo obiecywanej żydom ziemi.

Obiecankom dóbr materialnych, w tym ziemi, kategorycznie przeczą słowa Nauki OJCA, których przetrwały
          w Ewangeliach św. Mateusza 24/35, św. Marka 13/31, św. Łukasza 21/33, oraz; św. Łukasza 12/13 - 14
          "I rzekł mu niektóry z ludu:
          Nauczycielu! rzecz bratu memu, aby się ze mną podzielił dziedzictwem."
          "Ale mu on rzekł:
          Człowiecze! któż mię postanowił sędzią albo dzielcą między wami?"
          • nehsa Re: Jak bog daruje ziemie...Zydom 09.04.11, 22:11
            Irma223!
            Ale Ty jesteś mądrasek, zę ho, ho.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka