Dodaj do ulubionych

Kościół Rzymsko Katolicki

06.05.11, 12:06
Pan Jezus założył swój Kościół w czasie życia na ziemi.Zapewnił jednocześnie że, jego Kościół będzie trwał do czasu Jego przyjścia...''A bramy piekielne nie zwyciężą go'' Mt.16:18.Który Kościół od czasu założenia istnieje po dzień dzisiejszy? Który jednocześnie ma nieprzerwaną historię? To sam Założyciel - Jezus Chrystus wybrał spośród Apostołów na zwierzchnika swego Kościoła na ziemi - Sw. Piotra J.21:15-17

Proszę więc udowodnić mi istnienie ''innego'' Kościoła, który trwa od czasów Jezusa Chrystusa. Chodzi mi o Kościół chrześcijański. Powstanie bowiem wiary powszechnej, datuje się od przyjścia Chrystusa Pana, gdyż to On właśnie założył Kościół swój i kazał rozpowszechnić go po całym świecie, wśród Żydów i pogan. Słowo greckie ''katolikos'', oznacza powszechny, dlatego nasza nazwa brzmi - Kościół Rzymsko Katolicki, ponieważ ludzie w nim trwający, zwierzchnością nie pogardzają..,. A do tych, którzy pogardzają....''Zuchwalcy zarozumiali nie lękają się zakładać sekt blużnierczych''[II P.2:10]
Kosciół miał różne okresy w swojej histori, ale najważniejsze jest to że, wciąż trwa. Gdyby nie był dziełem Boga, dawno by nie istniał. Wszelkie królestwa i potegi tego świata przeminęły, a Słowo dane przez Boga,trwa i trwać będzie do końca.
Obserwuj wątek
    • kolter-xxl Re: Kościół Rzymsko Katolicki 06.05.11, 12:17
      jol.a33 napisała:

> Pan Jezus założył swój Kościół w czasie życia na ziemi.Zapewnił jednocześnie ż
      > e, jego Kościół będzie trwał do czasu Jego przyjścia...''A bramy piekielne nie
      > zwyciężą go'' Mt.16:18.Który Kościół od czasu założenia istnieje po dzień dzisi
      > ejszy? Który jednocześnie ma nieprzerwaną historię? To sam Założyciel - Jezus C
      > hrystus wybrał spośród Apostołów na zwierzchnika swego Kościoła na ziemi - Sw.
      > Piotra J.21:15-17

No popatrz ale chyba powiedział to Piotrowi w wielkiej tajemnicy bo inni apostołowie o tym nic nie wiedzieli :))

Wtedy podeszła do Niego matka synów Zebedeusza ze swoimi synami i oddając Mu pokłon, o coś Go prosiła. (21) On ją zapytał: Czego pragniesz? Rzekła Mu: Powiedz, żeby ci dwaj moi synowie zasiedli w Twoim królestwie jeden po prawej, a drugi po lewej Twej stronie. (22) Odpowiadając Jezus rzekł: Nie wiecie, o co prosicie. Czy możecie pić kielich, który Ja mam pić? Odpowiedzieli Mu: Możemy. (23) On rzekł do nich: Kielich mój pić będziecie. Nie do Mnie jednak należy dać miejsce po mojej stronie prawej i lewej, ale [dostanie się ono] tym, dla których mój Ojciec je przygotował. (24) Gdy dziesięciu [pozostałych] to usłyszało, oburzyli się na tych dwóch braci.

> Proszę więc udowodnić mi istnienie ''innego'' Kościoła, który trwa od czasów Je
      > zusa Chrystusa.

Twoja sekta powstała na gruzach chrześcijaństwa oraz gruzach imperium Rzymskiego załozył tą twoją sektę poganin Konstantyn.

Chodzi mi o Kościół chrześcijański. Powstanie bowiem wiary pows
      > zechnej, datuje się od przyjścia Chrystusa Pana, gdyż to On właśnie założył Koś
      > ciół swój i kazał rozpowszechnić go po całym świecie, wśród Żydów i pogan.

No i on kazał im mordować w swoim imieniu innowierców ?

Słow
      > o greckie ''katolikos'', oznacza powszechny, dlatego nasza nazwa brzmi - Kośció
      > ł Rzymsko Katolicki, ponieważ ludzie w nim trwający, zwierzchnością nie pogardz
      > ają..,.

No popatrz ale słowo katolicki oznacza tez uniwersalny a do tego prawosławni też mają kościół katolicki.

A do tych, którzy pogardzają....''Zuchwalcy zarozumiali nie lękają się
      > zakładać sekt blużnierczych''[II P.2:10]
      > Kosciół miał różne okresy w swojej histori, ale najważniejsze jest to że, wciąż
      > trw

No tak ,dzięki zbrodniom , przekupstwu i wyjątkowo służalczej postawie wobec władzy .

Gdyby nie był dziełem Boga, dawno by nie istniał. Wszelkie królestwa i p
      > otegi tego świata przeminęły, a Słowo dane przez Boga,trwa i trwać będzie do ko
      > ńca.

No ale problem w tym ze w katolickim nauczaniu nic poza imionami postaci biblijnych nie pozostało a gdzie reszta ?
      • jol.a33 Re: Kościół Rzymsko Katolicki 06.05.11, 12:34
        Dlugo nie musiałam czekać na Twoj 'atak' świadku jehowy:)
        Zapamietaj że, żadne wyznanie chrześcijańskie, czy te wcześniejsze, czy te póżniej założone nie jest w stanie udowodnić swej histori począwszy od czasu obecności Chrystusa. Dla mnie tylko KRK, jest prawdziwym kościołem. Inne Koścoły zakładali ludzie według swoich pożądliwości. A odpowiadając zły duch rzekł do nich: Znam Jezusa i wiem kim jest Paweł, ale wy coście za jedni?''[Dz.Ap.19:15]
        • kolter-xxl Re: Kościół Rzymsko Katolicki 06.05.11, 12:40
          jol.a33 napisała:

> Dlugo nie musiałam czekać na Twoj 'atak' świadku jehowy:)

Kochanie gdybyś choc raz w życiu rozmawiała ze SJ to wiedziałbyś ze ja nim nie jestem :))

> Zapamietaj że, żadne wyznanie chrześcijańskie, czy te wcześniejsze, czy te póż
          > niej założone nie jest w stanie udowodnić swej histori począwszy od czasu obecn
          > ości Chrystusa.

Fakt ostatnich chrześcijan wybito na początku III wieku za czasów prześladowania ich przez Dioklecjana.

Dla mnie tylko KRK, jest prawdziwym kościołem. Inne Koścoły za
          > kładali ludzie według swoich pożądliwości. A odpowiadając zły duch rzekł do nic
          > h: Znam Jezusa i wiem kim jest Paweł, ale wy coście za jedni?''[Dz.Ap.19:15]

Ano. coś cie za jedni ze w moim imieniu założyliście sobie w średniowieczu gestapo zwane inkwizycją :))Tak waszych papieży przywita Jezus :)))
          • jol.a33 Re: Kościół Rzymsko Katolicki 09.05.11, 14:04
            Siedzisz tutaj czlowieku i chcesz wprowadzic chrzescijanstwo wg swiadkow swiadkow jehowy. Wklejasz teksty ze Straznicy, z Jezusa robisz parodie, z chrzescijanstwa rowniez. Myslisz, ze chrzescijanstwo przestanie istniec bo ty tu siedzisz i pierdzisz wkolko jedno i to samo robiac reklame sekcie? Co masz na celu? Obalenie kosciola? Tak robicie od ponad stu lat i jakos wam sie nie udalo.
            Na poczatku moze bylo w tej twojej sekcie SJ cos z chrzescijanstwa ale zarowno Russell, Rutheford i wszyscy inni po nich zrobili z chrzescijanstwa komedie nieziemska i moze dlatego teraz macie problem. Mozesz pisac i pisac, nie zmienia to faktu, ze obojetnie co napiszesz, widome jest, ze obrzydzasz kosciol ktory moze jedynie posmiac sie do rozpuku z takich jak ty.
            • kolter-xxl Re: Kościół Rzymsko Katolicki 09.05.11, 15:15
              jol.a33 napisała:

> Siedzisz tutaj czlowieku i chcesz wprowadzic chrzescijanstwo wg swiadkow swiad
              > kow jehowy. Wklejasz teksty ze Straznicy,

Udowodnij to .

z Jezusa robisz parodie, z chrzescija
              > nstwa rowniez. Myslisz, ze chrzescijanstwo przestanie istniec bo ty tu siedzisz
              > i pierdzisz wkolko jedno i to samo robiac reklame sekcie?

No akurat to ty tu reprezentujesz interesy sekty tej najbardziej zbrodniczej.

Co masz na celu? Oba
              > lenie kosciola? Tak robicie od ponad stu lat i jakos wam sie nie udalo.

Jakiego kościoła tego założonego przez samego czorta :)) ??

> Na poczatku moze bylo w tej twojej sekcie SJ cos z chrzescijanstwa ale zaro
              > wno Russell, Rutheford i wszyscy inni po nich zrobili z chrzescijanstwa komedie
              > nieziemska i moze dlatego teraz macie problem. Mozesz pisac i pisac, nie zmien
              > ia to faktu, ze obojetnie co napiszesz, widome jest, ze obrzydzasz kosciol ktor
              > y moze jedynie posmiac sie do rozpuku z takich jak ty.

Kretyni twojego pokroju tak mają ze nic do nic poza kloaką nie dociera :)
            • wanda43 Re: Kościół Rzymsko Katolicki 10.05.11, 20:56
              jol.a33 napisała:

> Siedzisz tutaj czlowieku i chcesz wprowadzic chrzescijanstwo wg swiadkow swiad
              > kow jehowy. Wklejasz teksty ze Straznicy, z Jezusa robisz parodie, z chrzescija
              > nstwa rowniez. Myslisz, ze chrzescijanstwo przestanie istniec bo ty tu siedzisz
              > i pierdzisz wkolko jedno i to samo robiac reklame sekcie? Co masz na celu? Oba
              > lenie kosciola? Tak robicie od ponad stu lat i jakos wam sie nie udalo.
              > Na poczatku moze bylo w tej twojej sekcie SJ cos z chrzescijanstwa ale zaro
              > wno Russell, Rutheford i wszyscy inni po nich zrobili z chrzescijanstwa komedie
              > nieziemska i moze dlatego teraz macie problem. Mozesz pisac i pisac, nie zmien
              > ia to faktu, ze obojetnie co napiszesz, widome jest, ze obrzydzasz kosciol ktor
              > y moze jedynie posmiac sie do rozpuku z takich jak ty.

Pisz tak dalej, pogardzaj i opluwaj inne religie, a z pewnosci wielu obrzydzisz do konca te swoja religie katolicją zbudowaną na krwi ludzkiej i oszustwach.
    • feel_good_inc Co ty bredzisz dziewczę? 06.05.11, 14:46
      KRK został założony w Nicei przez Konstantyna Wielkiego. Jesteście po prostu najstarszą i najlepiej rozwiniętą sektą.
      • pocoo Re: Co ty bredzisz dziewczę? 06.05.11, 15:36
        feel_good_inc napisał:

> KRK został założony w Nicei przez Konstantyna Wielkiego. Jesteście po prostu na
        > jstarszą i najlepiej rozwiniętą sektą.
        >
        Na dodatek strachem przed okrutną śmiercią zmuszająca do posłuszeństwa.Gdyby nie to ,nigdy by taki Kosciół nie przetrwał.Czy w imieniu Boga i Jezusa podpalali stosy ?
        I to ma być Kosciół jedyny prawdziwy.
        • woynowski1 Re: Co ty bredzisz dziewczę? 06.05.11, 19:10
          No dobrze, ale o co biega?
          O Kościół jako instytucje, czy o wiarę, czy tez pewen system filozoficzny i etyczny? Bo podobne instytucje do kościoła nie istnieją od tylu lat, przy czym problem jest porównywanie instytucji kościelnej z I,V,X czy XV wieku. Bo to na pewno nie identyczne, ba zupełnie inne instytucje o innych rolach i zasięgu choć pozornie zajmujące się tym samym. Natomiast wiary i systemy filozoficzne i etyczne tak. Więc na co mamy odpowiadać, sprecyzuj pytanie?
      • wanda43 Re: Co ty bredzisz dziewczę? 10.05.11, 21:02
        feel_good_inc napisał:

> KRK został założony w Nicei przez Konstantyna Wielkiego. Jesteście po prostu na
        > jstarszą i najlepiej rozwiniętą sektą.

Tu bym sie troche nie zgodzila. Konstantyn ich tylko uznal za jedna z religii ze tak powiem legalnych. Reszta dokonywala sie bardzo powoli i dopiero od ok. VIII wieku, od tzw. Donacji Konstantyna - wielkiego falszerstwa ta zaraza zaczela sie szarogesic na dobre. Wczesniej papieze, czyli biskupi rzymscy mieli niewiele do powiedzenia i byli tylko opiekunami zborow.
        • kolter-xxl Re: Co ty bredzisz dziewczę? 10.05.11, 21:12
          wanda43 napisała:

Tu bym sie troche nie zgodzila. Konstantyn ich tylko uznal za jedna z religii z
          > e tak powiem legalnych

No nie bardzo -Konstantyn dał im pieniądze, krzyż , niedzielę i bóstwo Jezusa , rozstrzygał spory tzw chrześcijan. Zwoływał synody i sobór , był niekwestionowanym władcą kościoła w swoim czasie . Do dziś nazywany na wschodzi równy apostołom .

Reszta dokonywala sie bardzo powoli i dopiero od ok. VI
          > II wieku,

No też nie bardzo ! już w 382 roku cesarz Gracjan zrzekł się na rzecz biskupa Rzymu tytułu Pontifex Maximus

od tzw. Donacji Konstantyna - wielkiego falszerstwa ta zaraza zaczela
          > sie szarogesic na dobre. Wczesniej papieze, czyli biskupi rzymscy mieli niewie
          > le do powiedzenia i byli tylko opiekunami zborow.

Nie ,od czasów Leona I papiestwo podniosło swoja ohydną mordę.
    • green_bonobo Re: Kościół Rzymsko Katolicki 06.05.11, 19:45
      Co za pogaństwo w tej Polsce! Jedyną prawdziwą boginią na świecie jest bogini MUMBA. Wkrótce się o tym przekonacie, bo jej powrót jest bliski. Gdybyście wiedzieli jak się dzielnie naparzała ze wszystkimi potworami! Waszego Jezusa to kładzie jednym Palcem. Jedźcie na pielgrzymkę do Mumbai (dawniej Bombaj) i ukorzcie się przed nią. Może wam jeszcze wybaczy tych bożków.
    • jol.a33 Re: Kościół Rzymsko Katolicki 09.05.11, 14:02
      Jako dowód na istnienie rodzeństwa Jezusa,świadek jehowy kolter przytocza Mt 13,55-56: „Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Mariam, a Jego braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda? Także Jego siostry czy nie żyją wszystkie u nas? Skądże więc ma to wszystko?»”
      W języku biblijnym greckie słowa adelphos (brat) i adelphe (siostra) mają wielorakie znaczenie i były używane zarówno do określania rodzeństwa jak też dalszych krewnych, kuzynów. Ga 1,18: „Następnie, trzy lata później, udałem się do Jerozolimy dla zapoznania się z Kefasem, zatrzymując się u niego [tylko] piętnaście dni. Spośród zaś innych, którzy należą do grona Apostołów, widziałem jedynie Jakuba, brata Pańskiego.” Wcześniej w Mt 13,55-56 Jakub jest wymieniony jako brat Jezusa. Św. Paweł wymienia Jakuba jako brata Pańskiego. Jeśli istotnie słowo brat w języku biblijnym oznacza tylko rodzonego brata to trzeba uznać, że jeden z rodzonych braci Jezusa – Jakub był Apostołem. Aby to sprawdzić zobaczmy Mt 10,2-4: A oto imiona dwunastu apostołów: pierwszy Szymon, zwany Piotrem, i brat jego Andrzej, potem Jakub, syn Zebedeusza, i brat jego Jan, Filip i Bartłomiej, Tomasz i celnik Mateusz, Jakub, syn Alfeusza, i Tadeusz, Szymon Gorliwy i Judasz Iskariota, ten, który Go zdradził. Mamy wymienionych tu dwóch Apostołów o imieniu Jakub. Ale to nie są bracia Jezusa, bo ich ojcem nie jest Józef, ale Zebedeusz i Alfeusz. Więc słowo ‘brat’ oznacza także kuzyna. Maryja i Józef mieli rodzeństwo, stąd Jezus miał cioteczne i stryjeczne rodzeństwo określane w Biblii jako siostry i bracia Jezusa.

Pytania do Świadków Jehowy.

Dlaczego rzekomych rodzonych braci Jezusa nawet Wasza Biblia nie nazywa „synami Maryi”?

Dlaczego w Łk 2:41-52 nie ma nic o braciach i siostrach Jezusa idących do Jerozolimy z Jezusem, Maryją i Józefem?

Jak Maryja mogła „co roku” (Łk 2:41) chodzić do Jerozolimy, mając rzekomo kilkoro dzieci i będąc pewnie kilka razy w stanie błogosławionym?

Dlaczego Jezus z krzyża przekazał Maryję Janowi, a nie żadnej ze swych rzekomych sióstr, o których nie mamy informacji, że odrzucały Chrystusa (pod krzyżem było wiele niewiast, może więc i te rzekome siostry - Mt 27:55, Łk 23:27, 24:10)?

Dlaczego Jezus z krzyża przekazał Maryję Janowi, a nie żadnemu ze swych rzekomych braci, którzy również byli z Apostołami, już przynajmniej w 40 dni po zmartwychwstaniu (Dz 1:14)?

Dlaczego, jeśli nawet ci rzekomi bracia odrzucali Jezusa, nie podano w Biblii że również odrzucali swoją Matkę (jeśli nią była), którą powinni się zaopiekować (przecież nawet z nią przybyli do Jezusa - Mk 3:31)?
      • kolter-xxl Re: Kościół Rzymsko Katolicki 09.05.11, 15:12
        jol.a33 napisała:

> Jako dowód na istnienie rodzeństwa Jezusa,świadek jehowy kolter przytocza Mt 13
        > ,55-56: „Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię M
        > ariam, a Jego braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda? Także Jego siostry czy nie ż
        > yją wszystkie u nas? Skądże więc ma to wszystko?»”

Oj kretynko umiesz tylko pomawiać i plagiatować ?

swiadkowiejehowy-sektaczyreligia.blog.onet.pl/Czy-Jezus-mial-rodzenstwo,2,ID110765967,n
        > W języku biblijnym greckie słowa adelphos (brat) i adelphe (siostra) mają wielo
        > rakie znaczenie i były używane zarówno do określania rodzeństwa jak też dalszyc
        > h krewnych, kuzynów

" Hipoteza, według której słowo „brat” (adelfòs) oznacza w tym wypadku „kuzyna” (anepsiòs), nie powstała wcześniej niż w 383 r. n.e. i przypisuje się ją Hieronimowi. Jednak Hieronim nie przytoczył żadnych uzasadniających ją argumentów, a w późniejszych pismach wyraził nawet pewne wątpliwości wobec swej „teorii kuzynów”. "

Ga 1,18: „Następnie, trzy lata później, udałem się d
        > o Jerozolimy dla zapoznania się z Kefasem, zatrzymując się u niego [tylko] pięt
        > naście dni. Spośród zaś innych, którzy należą do grona Apostołów, widziałem jed
        > ynie Jakuba, brata Pańskiego.” Wcześniej w Mt 13,55-56 Jakub jest wymieni
        > ony jako brat Jezusa. Św. Paweł wymienia Jakuba jako brata Pańskiego. Jeśli ist
        > otnie słowo brat w języku biblijnym oznacza tylko rodzonego brata to trzeba uzn
        > ać, że jeden z rodzonych braci Jezusa – Jakub był Apostołem. Aby to spraw
        > dzić zobaczmy Mt 10,2-4: A oto imiona dwunastu apostołów: pierwszy Szymon, zwan
        > y Piotrem, i brat jego Andrzej, potem Jakub, syn Zebedeusza, i brat jego Jan, F
        > ilip i Bartłomiej, Tomasz i celnik Mateusz, Jakub, syn Alfeusza, i Tadeusz, Szy
        > mon Gorliwy i Judasz Iskariota, ten, który Go zdradził. Mamy wymienionych tu dw
        > óch Apostołów o imieniu Jakub. Ale to nie są bracia Jezusa, bo ich ojcem nie je
        > st Józef, ale Zebedeusz i Alfeusz. Więc słowo ‘brat’ oznacza także
        > kuzyna. Maryja i Józef mieli rodzeństwo, stąd Jezus miał cioteczne i stryjeczne
        > rodzeństwo określane w Biblii jako siostry i bracia Jezusa.

Oj a znasz ten cytat ? Czyż nie wolno nam brać z sobą niewiasty - siostry, podobnie jak to czynią pozostali apostołowie oraz bracia Pańscy i Kefas?

Kim są owi bracia pańscy ? dlaczego jeżeli można tak samo tłumaczyć słowo brat jako kuzyn - to czemu w katolickich tłumaczeniach biblijnych nigdy nie zastosowano sowa kuzyn w stosunku do tych wymienionych jako bracia ??

" New Catholic Encyclopedia (1967, t. 9, s. 337) przyznano, że jeśli chodzi o greckie słowa adelfoí i adelfaí, użyte w Mateusza 13:55, 56, to „za czasów ewangelisty oznaczały one w greckojęzycznym świecie rodzonego brata i rodzoną siostrę i tak je rozumiał grecki czytelnik. Na fakt ten zwrócił uwagę pod koniec IV wieku (ok. 380) w nieistniejącej już rozprawie Helwidiusz, żeby przez przypisanie Maryi innych dzieci oprócz Jezusa uczynić ją wzorem dla matek licznych rodzin. Św. Hieronim, kierując się tradycyjną wiarą Kościoła w nieustające dziewictwo Maryi, napisał przeciwko Helwidiuszowi traktat (383 po Chr.) zawierający wyjaśnienie, (...) które do tej pory cieszy się popularnością wśród uczonych katolickich"
    • jol.a33 Re: Kościół Rzymsko Katolicki 09.05.11, 14:04
      Kościół jest JEDEN. Święty, powszechny i apostolski. Od wieków zwierzchnikiem Kościoła jest ( PIOTR) czyli PAPIEŻ, według woli samego Boga, naszego Pana Jezusa Chrystusa, dlatego przeminęły różne królestwa i potęgi, a KOŚCIÓŁ KATOLICKI ( powszechny), trwa nadal. I tak będzie do ''skończenia świata'', który nastąpi, kiedy zechce Bóg. Więc wasze nadzieje, zniszczenia Kościoła Jezusa Chrystusa są PRÓŻNE, nie tacy byli ''wielcy'' tego świata z pragnieniem aby KRK upadł, a ON trwa nadal, mimo wielu przeciwnościom. I napewno nie upadnie przez wasze oszczerstwa i kłamstwa. Bo są tacy, którzy ''..zdrowej nauki nie mogą ścierpieć..'', więc żyją w swojej baśni...., i nikną jak bańki mydlane, i gwiazdki w bajkach.
      • kolter-xxl Re: Kościół Rzymsko Katolicki 09.05.11, 15:22
        jol.a33 napisała:

> Kościół jest JEDEN. Święty, powszechny i apostolski. Od wieków zwierzchnikiem K
        > ościoła jest ( PIOTR) czyli PAPIEŻ, według woli samego Boga, naszego Pana Jezus
        > a Chrystusa, dlatego przeminęły różne królestwa i potęgi, a KOŚCIÓŁ KATOLICKI (
        > powszechny), trwa nadal.

No tak w końcu ten cieć czyli de facto wasz pierwszy papież miał dość dzielenia się władzą i wynalazł sobie prymat :))

I tak będzie do ''skończenia świata'', który nastąpi,
        > kiedy zechce Bóg. Więc wasze nadzieje, zniszczenia Kościoła Jezusa Chrystusa s
        > ą PRÓŻNE, nie tacy byli ''wielcy'' tego świata z pragnieniem aby KRK upadł, a O
        > N trwa nadal, mimo wielu przeciwnościom. I napewno nie upadnie przez wasze oszc
        > zerstwa i kłamstwa. Bo są tacy, którzy ''..zdrowej nauki nie mogą ścierpieć..''
        > , więc żyją w swojej baśni...., i nikną jak bańki mydlane, i gwiazdki w bajkach

Twoja sekta wymrze naturalna śmiercią już was jest coraz mniej szkodników :))
      • wanda43 Re: Kościół Rzymsko Katolicki 10.05.11, 21:11
        Sami sobie skonczycie swoj swiat, bo nic, co zbudowane na klamstwach, oszustwach i mordach nie trwa wiecznie. Waszym wrogiem jest powszechny dostep nauki, do wiedzy i ciemnego luda coraz mniej. Wypisujesz brednie kobieto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka