jol.a33
06.05.11, 12:06
Pan Jezus założył swój Kościół w czasie życia na ziemi.Zapewnił jednocześnie że, jego Kościół będzie trwał do czasu Jego przyjścia...''A bramy piekielne nie zwyciężą go'' Mt.16:18.Który Kościół od czasu założenia istnieje po dzień dzisiejszy? Który jednocześnie ma nieprzerwaną historię? To sam Założyciel - Jezus Chrystus wybrał spośród Apostołów na zwierzchnika swego Kościoła na ziemi - Sw. Piotra J.21:15-17
Proszę więc udowodnić mi istnienie ''innego'' Kościoła, który trwa od czasów Jezusa Chrystusa. Chodzi mi o Kościół chrześcijański. Powstanie bowiem wiary powszechnej, datuje się od przyjścia Chrystusa Pana, gdyż to On właśnie założył Kościół swój i kazał rozpowszechnić go po całym świecie, wśród Żydów i pogan. Słowo greckie ''katolikos'', oznacza powszechny, dlatego nasza nazwa brzmi - Kościół Rzymsko Katolicki, ponieważ ludzie w nim trwający, zwierzchnością nie pogardzają..,. A do tych, którzy pogardzają....''Zuchwalcy zarozumiali nie lękają się zakładać sekt blużnierczych''[II P.2:10]
Kosciół miał różne okresy w swojej histori, ale najważniejsze jest to że, wciąż trwa. Gdyby nie był dziełem Boga, dawno by nie istniał. Wszelkie królestwa i potegi tego świata przeminęły, a Słowo dane przez Boga,trwa i trwać będzie do końca.