Dodaj do ulubionych

Zbliża się Szabas

17.05.12, 22:07
Szalom.
Słowo szabas, szabat oznacza świętowanie, odpoczynek, koniec tygodnia. Tego dnia Bóg odpoczywał po stworzeniu Świata. Szabas zaczyna się w piątek po zachodzie słońca, kończy w sobotę po zachodzie słońca.
W tym świętym dniu nie wykonujemy żadnych czynności, które można określić mianem pracy.
Celem Szabatu nie jest wstrzymywanie się od pracy. Niewykonywanie w Szabat pracy jest środkiem do celu, a nie samym celem. Celem Szabatu nie jest odpoczynek. Odpoczynek jest tylko „produktem ubocznym” Szabatu.
Obserwuj wątek
    • 4her Re: Zbliża się Szabas 17.05.12, 22:18
      Zakupy na Szabas lepiej zrobić rano w piątek niż w czwartek, ale oczywiście czwartek jest też dopuszczalny. W przypadku produktów, które wymagają długiego przygotowania – czwartek jest konieczny. Dokonywanie zakupów raczej w piątek rano niż w czwartek wiąże się z opisanym w Torze darem manny dla znajdujących się na pustyni Izraelitów – manna na Szabat spadała z nieba w piątek rano: „Zbierali to (mannę) każdego ranka” (Szemot/Wyjścia 16:21).
      Zatem zakupy jutro rano.
    • 4her Re: 17.05.12, 22:46
      Kolacja szabatowa ma być zjadana z apetytem (szabat powinien składać się z wydarzeń przyjemnych!), należy więc unikać jedzenia większych posiłków w piątkowe popołudnie.
      Dobrze jest przygotować jakąś specjalną, wyjątkową potrawę szabatową. Tradycyjnie jest nią czulent-bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa.
      Patrz wątek pt. szachita.
      Odpowiednie na Szabat są szczególnie ryby, jednak tylko dla tych, którzy lubią potrawy z ryb: do żadnych dań nie należy się w Szabat zmuszać. Nie ma więc najmniejszego sensu przygotowanie potrawy szalenie wyrafinowanej, jeśli nie będziemy mieli najmniejszej ochoty jej później zjeść.
    • kolter-xl Re: Zbliża się Szabas 17.05.12, 23:48
      Ale jaja teksty złodzieja zostały a moje poszły w dym ,kto tu moderuje ??
      • kotekali Re: Zbliża się Szabas 17.05.12, 23:54
        trol katol :) to czego sie mozna spodziewac :)
        • kolter-xl Re: Zbliża się Szabas 18.05.12, 00:00
          kotekali napisał:

> trol katol :) to czego sie mozna spodziewac :)

Facet zrzyna z jakiejś stronki tekst,a kiedy ja to ujawniam to nie moje posty a plagiatora czyli złodzieja zostają .Ciekawe czy na FR plagiat to coś dozwolonego ??

the614thcs.com/25.20.1.0.1.0.phtml
          • 4her za wodę ze studni nie płaci się 18.05.12, 11:21
            Jeszce niedawno za wodę ze studni nikt nie płacił. Dziś za butelkę wody trzeba dać 2 zł.
            Przytoczenie słów rabina nie jest plagiatem. Nawet wypada je zacytować dosłownie.
            • kolter-xl Re: za wodę ze studni nie płaci się 18.05.12, 11:37
              4her napisał:

> Jeszce niedawno za wodę ze studni nikt nie płacił. Dziś za butelkę wody trzeba
              > dać 2 zł.
              > Przytoczenie słów rabina nie jest plagiatem. Nawet wypada je zacytować dosłownie.

Jak już się tej wody napisz to może zrozumiesz ze cytować go możesz ale nie zapominaj
              Czytającym wskazać na autora .Bo tu mogłoby się wydawać ze jesteś autorem słów. Wniosek prosty jesteś plagiatorem i trollem .
    • kolter-xl Ciach, ciach, ciach S -55 :)) 18.05.12, 00:40
      Ma być grzecznie :))

4her Czy zdajesz sobie sprawę ze wklejając tu czyjś tekst , nie informując zarazem w żaden sposób o tym ze jest to tekst zapożyczony ze dopuszczasz się kradzieży potocznie zwanej plagiatem ??
      • snajper55 Re: Ciach, ciach, ciach S -55 :)) 18.05.12, 01:50
        kolter-xl napisał:

> Ma być grzecznie :))

Ma. :)

> 4her Czy zdajesz sobie sprawę ze wklejając tu czyjś tekst , nie informując zara
        > zem w żaden sposób o tym ze jest to tekst zapożyczony ze dopuszczasz s
        > ię kradzieży potocznie zwanej plagiatem ??

Plagiat to nie kradzież, tak jak stół to nie krzesło. Nawet potocznie. Plagiat to plagiat.

Poza tym dla mnie zacytowanie fragmentu cudzego tekstu bez znaczków " plagiatem nie jest. Nie przesadzajmy.

Poza tym skąd wiesz, że jest to cudzy tekst?

S.
        • nehsa Re: Ciach, ciach, ciach S -55 :)) 18.05.12, 09:42
          Kołtuś!
          Dochodzę do wniosku, że ty, i 99 % korzystających z internetu, to naiwni ludzie, którzy uważają, że udostępnia im się fora internetowe po to, aby sobie po prostu pogadali, i aby to internauci decydowali o tym, co ma być sensem i celem rozmów.
          A to wszystko dlatego, że właściciele internetowych portali i serwerów, przede wszystkim chcą zarobić na reklamach, i tylko ten zysk, jest w centrum ich zainteresowania.

Plagiat, to kradzież intelektualna, jedna z żydowskich specjalności.
          • kolter-xl Re: Ciach, ciach, ciach S -55 :)) 18.05.12, 10:06
            nehsa napisał:

> Plagiat, to kradzież intelektualna,

Ano .

>jedna z żydowskich specjalności.

No z tym to się niekoniecznie zgadzam.
            • nehsa Re: Ciach, ciach, ciach S -55 :)) 18.05.12, 11:14
              Kołtuś!
              Począwszy od biblijnych tekstów, a skończywszy na tak zwanym "ojcu bomby atomowej".
              Ale złodziejstwo intelektualne, i złodziejstwo wogóle, jest w dzisiejszym świecie tak powszechne, że faktycznie spowszedniało, i nie ma co bić piany.
              • kolter-xl Re: Ciach, ciach, ciach S -55 :)) 18.05.12, 11:35
                nehsa napisał:

> Kołtuś!
                > Począwszy od biblijnych tekstów, a skończywszy na tak zwanym "ojcu bomby atomow
                > ej".
                > Ale złodziejstwo intelektualne, i złodziejstwo wogóle, jest w dzisiejszym świe
                > cie tak powszechne, że faktycznie spowszedniało, i nie ma co bić piany.

Opa zwisa mi to czy to plagiat czy nie ,Mi chodzi o to ze on wczoraj na FS nazwał mnie spamerem i trollem , no tu mamy dowód ze to on nim jest !!
        • kolter-xl Re: Ciach, ciach, ciach S -55 :)) 18.05.12, 10:05
          snajper55 napisał:

> kolter-xl napisał:
          >
          > > Ma być grzecznie :))
          >
          > Ma. :)

No i postaramy się .

> Plagiat to nie kradzież, tak jak stół to nie krzesło. Nawet potocznie. Plagiat
          > to plagiat.

To kradzież , ktoś się namęczył a inny korzysta jak z publicznej toalety .

> Poza tym dla mnie zacytowanie fragmentu cudzego tekstu bez znaczków " plagiatem
          > nie jest. Nie przesadzajmy.

No dla ciebie , ,czyli to tylko twoja prywatna interpretacja

> Poza tym skąd wiesz, że jest to cudzy tekst?

Moze wiem dlatego ze on jeszcze tydzień temu był buddystą :)) No a dziś tak biegle opowiada o swojej nowej religii :))
          • 4her Re: Ciach, ciach, ciach S -55 :)) 18.05.12, 12:11
            kolter-xl napisał:
            > Moze wiem dlatego ze on jeszcze tydzień temu był buddystą :)) No a dziś tak bi
            > egle opowiada o swojej nowej religii

Byłem żydem. Zastosowałem figurę literacką, aby sprawdzić jak ateiści reagują w Polsce na wyznawców innych religii. Otóż reagują nienawiścią i agresją w stosunku do katolików, buddystów, żydów, a nawet do użytkownika Kroniken, który wymyślił swoją prywatną religię.
            • kolter-xl Re: Ciach, ciach, ciach S -55 :)) 18.05.12, 13:11
              4her napisał:

> Byłem żydem. Zastosowałem figurę literacką, aby sprawdzić jak ateiści reagują w
              > Polsce na wyznawców innych religii. Otóż reagują nienawiścią i agresją w stosu
              > nku do katolików, buddystów, żydów, a nawet do użytkownika Kroniken, który wymy
              > ślił swoją prywatną religię.

Znowu kłamiesz , pyska nie otworzysz jak nie zełgasz ze trzy razy .
            • pocoo Re: Ciach, ciach, ciach S -55 :)) 19.05.12, 22:45
              4her napisał:

> Byłem żydem. Zastosowałem figurę literacką, aby sprawdzić jak ateiści reagują w
              > Polsce na wyznawców innych religii.

Byłeś buddystą,
              byłeś żydem,
              jesteś głupi i pozostaniesz głupi na wieki wieków.
    • chasyd_666 Re: Zbliża się Szabas 18.05.12, 09:52
      Czy w szabas wolno pisać na komputerze ? :)

--
      National
      www.youtube.com/watch?v=DHkK5hDOy-g&feature=related
      • 4her dziękuję za to pytanie 18.05.12, 11:26
        chasyd_666 napisał:

> Czy w szabas wolno pisać na komputerze ? :)

Istnieją dwa podstawowe problemy: pierwszym jest przesuwanie tekstu na monitorze. Nie jest ono możliwe bez używania klawiatury lub myszy. Rozstrzygnięcia halachiczne wykluczają obie te czynności. Drugim problemem jest powrót obrazu na ekran wygaszony automatycznie, po tym, gdy przez dłuższy czas nie używamy komputera. Będzie on spowodowany przez nasze fizyczne działanie (znów albo ruch myszą, albo klawiszem). Oczywiście stwarza to identyczny, jak poprzednio, kłopot. I fakt, że komputer nie musi być podłączony do sieci elektrycznej, ale działa na baterie - niczego tu nie zmienia.
        Studiowanie Tory w wersji elektronicznej w Szabat nie jest więc, przy obecnej technice, możliwe.
        W Szabas nie używamy komputera.
    • ultimate.strike Re: Zbliża się Szabas 18.05.12, 11:01
      > Słowo szabas, szabat oznacza świętowanie, odpoczynek, koniec tygodnia. Tego dni
      > a Bóg odpoczywał po stworzeniu Świata.

Bóg się zmęczył? A podobno taki wszechmocny jest. :P
      • nehsa Re: Zbliża się Szabas 18.05.12, 11:20
        ultimate.strike napisał:
        Bóg się zmęczył? A podobno taki wszechmocny jest. :P

***Stwórcą, był Syn Ojca, zatem Drugi Bóg, Którego Imię, chociaż zakłamane w I rozdziale Genesis, brzmi:Światłość, czyli Rozum.
        A ponieważ PRACA Istot Boskich polega na SAMOOFIERZE, co jest oczywiste, to taka wersja mogła przyjść do głowy piszącemu.
        • ultimate.strike Re: Zbliża się Szabas 18.05.12, 11:28
          A czy taka samoofiara męczy owego Światłościa?
        • 4her do Nehsy 18.05.12, 11:50
          Opierasz się na tłumaczeniu Ewangelii na język polski. Prorok Jezus mówił po aramejsku. Ewangelie pisano po grecku. Nawet współcześni Grecy mają problem ze zrozumieniem tego starogreckiego języka. Nie można zatem odnosić się do jakiś szczegółów opisanych w Ewangelii, bo są niewiarygodne.
          To jak z Torą. Jest po polsku, ale to nie jest Tora, tylko tłumaczenie Tory. To jest 2500 stronic do zrozumienia.

• 4her Bóg zaprzestał pracy 7 dnia 18.05.12, 11:34
        ultimate.strike napisał:

> Bóg się zmęczył? A podobno taki wszechmocny jest. :P

W oryginale hebrajskim użyto czasownika, który nie jest powiązany ze zmęczeniem, tylko z zaprzestaniem działania. Ten sam czasownik w Księdze Wyjścia przetłumaczono następująco:

"Sześć dni będziesz pracował, a dnia siódmego zaprzestaniesz pracy (ti·szbot)"

w dalszej części zdania pojawia się słowo faktycznie oznaczające odpoczynek:

"aby odpoczęły (ja·nuach) twój wół i osioł i odetchnęli syn twojej niewolnicy i cudzoziemiec."
        • kolter-xl Re: Bóg zaprzestał pracy 7 dnia 18.05.12, 11:45
          Ta a wiesz jak w oryginale w hebrajskim brzmi ten nakaz ?

Nie będziesz kradł ?

Bo jak widać dalej to robisz trollu
          • 4her Re: Bóg zaprzestał pracy 7 dnia 18.05.12, 12:03
            Kradzież traktowana jest przez żydowskie prawo religijne (halachę) bardzo rygorystycznie i jako wykroczenie absolutne, co oznacza że - jako złamanie zakazu Tory - nie ulega przedawnieniu, aż do czasu, gdy ukradziony przedmiot zostanie oddany jego właścicielowi lub do czasu, gdy zostanie wypłacona mu rekompensata za ten przedmiot.
            Cytowanie Tory, albo słów rabina nie jest kradzieżą. Nie ma z tego korzyści materialnej ani osobistej.
            Cytowanie religijnych słów jest dobrem, jest głoszeniem prawdziwej religii.
            Gdyby nawet rabin kazał mi zapłacić za jego zdania i słowa, (czego nie zrobi, bo pytałem) to to zapłacę bez oporów.
            Twoja troska jest fałszywa.
            • kolter-xl Re: Bóg zaprzestał pracy 7 dnia 18.05.12, 13:09
              4her napisał:

> Cytowanie religijnych słów jest dobrem, jest głoszeniem prawdziwej religii.
              > Gdyby nawet rabin kazał mi zapłacić za jego zdania i słowa, (czego nie zrobi, b
              > o pytałem) to to zapłacę bez oporów.
              > Twoja troska jest fałszywa.

No ale złodziejem i trollem już w powszechnej opinia tego forum zostaniesz i o to chodzi .
              • 4her Re: Bóg zaprzestał pracy 7 dnia 18.05.12, 13:15
                Kolterku, miotasz się tu bes sęsu jak diabełek z nergalowych jasełek. ;PP
                Nie martw się o opinię na mój temat. Popatrz na siebie, poczytaj swoje wpisy.
                • kolter-xl Re: Bóg zaprzestał pracy 7 dnia 18.05.12, 14:07
                  4her napisał:

> Kolterku, miotasz się tu bes sęsu jak diabełek z nergalowych jasełek. ;PP
                  > Nie martw się o opinię na mój temat. Popatrz na siebie, poczytaj swoje wpisy.

Ta , ja przynajmniej nie łamie 8 przykazania :))
              • 4her Re: Bóg zaprzestał pracy 7 dnia 18.05.12, 13:21
                kolter-xl napisał:

> No ale złodziejem i trollem już w powszechnej opinia tego forum zostaniesz i o
                > to chodzi .

Wykazujesz typowe cech psychologicznej projekcji.
                Sam trollujesz, wyzywasz, miotasz się i innym chcesz przypisywać swoje cechy. Wiele razy zostałeś zbanowany, więc zmieniasz nicka i znów trollujesz.
                Złośliwy diabełek z jasełek.
                SZABAT SZALOM :))
                • kolter-xl Re: Bóg zaprzestał pracy 7 dnia 18.05.12, 14:08
                  4her napisał:

> kolter-xl napisał:
                  >
                  > > No ale złodziejem i trollem już w powszechnej opinia tego forum zostanies
                  > z i o
                  > > to chodzi .
                  >
                  > Wykazujesz typowe cech psychologicznej projekcji.
                  > Sam trollujesz, wyzywasz, miotasz się i innym chcesz przypisywać swoje cechy. W
                  > iele razy zostałeś zbanowany, więc zmieniasz nicka i znów trollujesz.
                  > Złośliwy diabełek z jasełek.

Ja olewam to ty chcesz tu zabłyszczeć złodziejsku trollu :))
                  • 4her Re: Bóg zaprzestał pracy 7 dnia 18.05.12, 14:13
                    Staram się Polakom przybliżyć judaizm. Może to zmniejszy falę antysemityzmu ludzi takich jak ty.
                    Dlaczego miałbym błyszczeć na forum i po co? Znów masz projekcje freudowską.
                    Pisanie musi mieć jakiś sens. Tym sensem jest większa tolerancja dla żydów i innych ludzi wierzących w Boga.
                    Szalom Szabas.
                    • kolter-xl Re: Bóg zaprzestał pracy 7 dnia 18.05.12, 14:23
                      4her napisał:

> Staram się Polakom przybliżyć judaizm. Może to zmniejszy falę antysemityzmu lud
                      > zi takich jak ty.

Kłamiesz i to dwukrotnie , Żydzi nie interesują ciebie to raz a dwa Udowodnij mi choć jeden antysemicki tekst .

> Dlaczego miałbym błyszczeć na forum i po co?

Nie wiem Zona , Chłopak cię nie szanuje i szukasz poklasku.

Znów masz projekcje freudowską.

Nie wciskaj mi swoich przypadłości.

> Pisanie musi mieć jakiś sens.

Zżynanie cudzych tekstów też ??

>Tym sensem jest większa tolerancja dla żydów i innych ludzi wierzących w Boga.

Żyd broni Goja :)))))))))))))))

• jeepwdyzlu Re: Bóg zaprzestał pracy 7 dnia 18.05.12, 14:24
                      wszystko bardzo ciekawe
                      niemniej - dla ateisty ta egzotyka jest w jakiejś mierze przygnębiająca
                      Nieważne - katolik czy żyd - trak samo traci energię bez sensu...
                      jeep
                      • 4her Re: Bóg zaprzestał pracy 7 dnia 18.05.12, 16:42
                        jeepwdyzlu napisał:

> wszystko bardzo ciekawe
                        > niemniej - dla ateisty ta egzotyka jest w jakiejś mierze przygnębiająca
                        > Nieważne - katolik czy żyd - trak samo traci energię bez sensu...
                        > jeep

Znam ateistę, który traci energię gając w Diablo. Teraz koniecznie musi mieć cz. 3.
                        Ma 35 lat, żonę, dziecko lat 3, a siedzi do 4 rano przed komputerem. Czy on wie co jest dobrem, co złem?
            • pocoo Re: Bóg zaprzestał pracy 7 dnia 19.05.12, 22:58
              4her napisał:

> Cytowanie religijnych słów jest dobrem, jest głoszeniem prawdziwej religii.
              > Gdyby nawet rabin kazał mi zapłacić za jego zdania i słowa, (czego nie zrobi, b
              > o pytałem) to to zapłacę bez oporów.
              > Twoja troska jest fałszywa.

No to jak z tobą jest ?Napisałeś,że BYŁEŚ żydem aby sprawdzić tolerancję na forum.
              Głupi kłamczuch...głupi kłamczuch...
    • 4her Szabatowe świece 18.05.12, 12:59
      Szabatowe rytuały zaczynają się od zapalenia świec.

Świece zapala się ok. 18 minut przez zachodem słońca. Informacje, o której dokładnie godzinie należy to zrobić, można znaleźć na wielu stronach internetowych i w żydowskich kalendarzach. Świec nie wolno zapalić po zachodzie słońca. Można to jednak zrobić wcześniej niż o wyznaczonym czasie.

• Obowiązek zapalenia świec zasadniczo przypada kobiecie. Jeśli w tym samym gospodarstwie domowym żyją dwie zamężne kobiety, każda z nich zapala świece. Jeśli kobieta z jakichś powodów nie może dopełnić tego rytuału, albo gdy mężczyzna mieszka sam, wówczas to on zapala świece. (Obowiązek zapalenia świec nie jest ściśle związany z płcią i dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn.)

• Zapalone muszą być co najmniej dwie świece. Jedna symbolizuje pamiętanie (Szemot/Wyjścia 20:8: „Pamiętaj stale o dniu Szabatu”) o Szabacie, druga zaś jego przestrzeganie (Dewarim/ Powtórzonego Prawa 5:12: „Będziesz przestrzegał Szabatu, aby go uświęcać”).

• Istnieje obyczaj zapalania dodatkowych świec, po jednej dla każdego dziecka w rodzinie.

• Można użyć świec dowolnego rodzaju. Jedynym wymogiem jest ich wielkość – świece muszą bowiem palić się przez całą wieczerzę szabatową.
      • Świece można umieścić w dowolnym lichtarzu, aczkolwiek zalecane jest używanie dwóch osobnych – po jednym dla każdej świecy, które służą wyłącznie do tego celu.
      • Świece powinny stać i być zapalane na stole, przy którym będziemy jedli kolację. Jeśli nie jest to wygodne, powinny przynajmniej znajdować się w tym samym pomieszczeniu.
      • Zasadą jest, że wypowiedzenie błogosławieństwa poprzedza wykonanie micwy. W przypadku zapalania szabatowych świec jest jednak inaczej – najpierw zapalamy świece, a następnie wypowiadamy błogosławieństwo.
      • nehsa Re: Szabatowe świece 18.05.12, 16:44
        4her napisał:
        "Opierasz się na tłumaczeniu Ewangelii na język polski. Prorok Jezus mówił po aramejsku. Ewangelie pisano po grecku. Nawet współcześni Grecy mają problem ze zrozumieniem tego starogreckiego języka. Nie można zatem odnosić się do jakiś szczegółów opisanych w Ewangelii, bo są niewiarygodne.
        To jak z Torą. Jest po polsku, ale to nie jest Tora, tylko tłumaczenie Tory. To jest 2500 stronic do zrozumienia."

***4her!
        W zbiorze wiadomości z forum, i z moich poprzednich prywatnych forów, podałem sprawdziany wiarygodności świadectw pisanych Nauki Wszechmogącego Ojca.
        Są to posty od 3 do 8.
        Biblia, to sterta niepoliczalne ilości kłamstw.
        Nauka Jedynego Ojca, to uniwersalna, na wskroś świecka wiedza.
        Wykluczona jest bezkarność, jakakolwiek bezkarność słowami Nauki Naszego Ojca, dlatego bez większego trudu, można zrekonstruować Jej wiarygodne świadectwa.

Nauka Jedynego Ojca, wyklucza religijność. Jest ponad religijnym i ponad politycznym wzorcem wiedzy o charakterze niezbędnym ludziom.
        • 4her Re: Szabatowe świece 18.05.12, 16:53
          Nie mogę się zgodzić z tym, że w Świętych Księgach judaizmu są jakieś kłamstwa.
          Ilu zwolenników ma Twoja Nauka Wszechmogącego Ojca?
          • nehsa Re: Szabatowe świece 18.05.12, 17:47
            4her napisał:
            "> Nie mogę się zgodzić z tym, że w Świętych Księgach judaizmu są jakieś kłamstwa.
            > Ilu zwolenników ma Twoja Nauka Wszechmogącego Ojca?"

***Ja, nie jestem człowiekiem religijnym. Nie znam ksiąg judaizmu, ani innych religii.
            Znam Naukę Ojca(Pierwszego Boga), Którą przed ponad dwoma tysiącami lat na terenach ówczesnych rzymskich prowincji Galilei i Judei oznajmił ludzkości Syn Ojca, ŚWIATŁOŚĆ=ROZUM(Drugi Bóg).

Historyczność osoby Jezusa, wyklucza ten fakt:
            forum.gazeta.pl/forum/w,127763,135569998,135784053,Re_Praca_unicestwia_Jezusa_.html
            Jezus, to postać fikcyjna.
            • nehsa Re: Szabatowe świece 18.05.12, 17:51
              A odnośnie wyznawców Nauki Wszechmogącego Ojca( OJCIEC, czyli DAWCA ŻYCIA).
              Nie wiem, ilu jest wyznawców. Ja nie prowadzę naboru, Ja, tylko przekazuje to, co mi wiadomo o Nauce Wszechmogącego Ojca.
            • 4her Re: Szabatowe świece 18.05.12, 18:11
              Jezus był prorokiem w Judei i Indiach. To postać historyczna. Nie został ukrzyżowany, ani nie zmartwychwstał, bo już sam opis w Ewangelii temu przeczy. Nie poznali go ani uczniowie, ani Maria-Magdalena. Niemniej Jezus ma ponad miliard wyznawców wierzących, że jest Bogiem.
    • 4her o godz. 20.10 18.05.12, 19:17
      tj. na 18 minut przed zachodem słońca zapalamy szabasowe świece i zaczynamy święto.
      Szabat Szalom
      • 4her koniec Szabasu 19.05.12, 21:33
        Szabat nie kończy się o zachodzie słońca, ale w chwili, gdy trzy średniej wielkości gwiazdy pojawią się na niebie. Czas pomiędzy zachodem słońca a zmrokiem zależny jest od szerokości geograficznej (w Polsce jest to zwykle ok. 40 minut). Aby znać dokładną chwilę zakończenia Szabatu, najlepiej skonsultować się z lokalną synagogą bądź sprawdzić godzinę w żydowskim kalendarzu.

Życie ma aspekt materialny i duchowy.
        W ciągu tygodnia dominuje aspekt materialny. W Szabat aspekt duchowy staje się najważniejszy i człowiek, przez ten szczególny moment, ma okazję bycia bliżej Tego, który przecież nie istnieje w wymiarze materialnym, ale właśnie duchowym. Bliżej Boga.
        • kolter-xl Re: koniec Szabasu 19.05.12, 22:56
          4her napisał:

> Szabat nie kończy się o zachodzie słońca, ale w chwili, gdy trzy średniej wiel
          > kości gwiazdy pojawią się na niebie. Czas pomiędzy zachodem słońca a zmrokiem z
          > ależny jest od szerokości geograficznej (w Polsce jest to zwykle ok. 40 minut).
          > Aby znać dokładną chwilę zakończenia Szabatu, najlepiej skonsultować się z lok
          > alną synagogą bądź sprawdzić godzinę w żydowskim kalendarzu.

Chcesz mi powiedzieć ze w sobotę 5 maja o godzinie 17;52 już ci z przepicia w oczach gwiazdy się ukazały :))

Autor: 4her 05.05.12, 17:52
      • pocoo Re: o godz. 20.10 19.05.12, 22:51
        4her napisał:

> tj. na 18 minut przed zachodem słońca zapalamy szabasowe świece i zaczynamy świ
        > ęto.
        > Szabat Szalom

W Chinach już 6 godz temu zaczął sie szabas a w Las Vegas w ruletkę grają bo do szabasu jeszcze czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka