Dodaj do ulubionych

Wejdźcie na Arkę

03.06.12, 16:05
Czytam któryś dzień Wasze forum i nie pojmuję dlaczego w was tyle nienawiści i zwątpienia?

Jak jest powód waszego odejścia od wiary?

Nie ma nic ważniejszego niż wiara, a co za tym idzie nadzieja i miłość- te trzy są ze sobą nierozerwalnie związane. Człowiek, który nie wierzy żyje w ciemności. Nie może znaleźć celu ani sensu życia, a może już nawet przestał szukać i zadowolił się życiem polegającym tylko na zaspokajaniu swoich biologicznych potrzeb i nie wychylaniu się poza tłum, bo "co ludzie powiedzą". Prawdziwą światłością jest Bóg. On jest jedyną Drogą, która prowadzi do szczęścia. Na tej drodze odkrywamy niewypowiedzianą godność życia swojego i innych. Wszystko nabiera sensu. On jest jedyną Prawdą i daje prawdziwe poznanie. Wszystko poza nim jest kłamstwem. Słuchając słowa Bożego słuchamy Prawdy, a Jezus powiedział, że kiedy poznamy prawdę "prawda nas wyzwoli". Wierząc stajemy się więc naprawdę wolni. Bóg jest jedynym Życiem, a wszystko poza Nim jest śmiercią. Bez Niego nie zrobię ani kroku. Świat jest pełen lęku, ale wierząc nie boję się niczego. Wiem, że Jezus poprowadzi mnie w każdej sytuacji, że jest przy mnie i uważnie wsłuchuje się w bicie mojego serca, kiedy bije dla Niego. To jedno krótkie słowo 'wiara' tyle ze sobą niesie: nadzieję, miłość, zaufanie, odwagę, radość, szczęście, prawdę, wolność, zbawienie, życie. Bez wiary życie jest puste, dlatego wiara jest najważniejsza.
Obserwuj wątek
    • olek13 Re: Wejdźcie na Arkę 03.06.12, 16:29
      noego_arka napisał:

> Czytam któryś dzień Wasze forum i nie pojmuję dlaczego w was tyle nienawiści i
      > zwątpienia?

Nienawiści nie czuję, moje zwątpienie dotyczy ludzi.

> Jak jest powód waszego odejścia od wiary?

Trudno mi mówić o odejściu w sytuacji, gdy do wiary nie "przyszedłem".

> Nie ma nic ważniejszego niż wiara...

Może dla Ciebie. Dla mnie i zapewne wielu innych ludzi, są ważniejsze sprawy.

> Człowiek, który nie wierzy żyje w ciemności.

Mnie jako ciemność jawi się ślepe, nierozumne oddanie się czemuś.

Choć to trudne, spróbuj nie mierzyć innych własną miarą. W przeciwnym wypadku nigdy nie zrozumiesz, co czują i myślą inni. A jeśli nie umiesz zdystansować się do siebie i swojej wiary, to tym samym bardzo zawężasz swój ogląd rzeczywistości, żyjesz z wielkimi klapami na oczach, tracąc wiele z tego, czego mógłbyś się nauczyć.
      • noego_arka Re: Wejdźcie na Arkę 03.06.12, 16:50
        olek13 napisał:

> noego_arka napisał:
        >
        > > Czytam któryś dzień Wasze forum i nie pojmuję dlaczego w was tyle nienaw
        > iści i
        > > zwątpienia?
        > Nienawiści nie czuję, moje zwątpienie dotyczy ludzi.

Przed ludźmi trzeba głęboko otworzyć serca a nie zatrzaskiwać po pierwszym rozczarowaniu.

> > Jak jest powód waszego odejścia od wiary?
        > Trudno mi mówić o odejściu w sytuacji, gdy do wiary nie "przyszedłem".

może tylko wypierasz ze swojej świadomości wiarę...

> > Nie ma nic ważniejszego niż wiara...
        >
        > Może dla Ciebie. Dla mnie i zapewne wielu innych ludzi, są ważniejsze sprawy.

Ale jakie?
        >
        > Choć to trudne, spróbuj nie mierzyć innych własną miarą. W przeciwnym wypadku n
        > igdy nie zrozumiesz, co czują i myślą inni. A jeśli nie umiesz zdystansować się
        > do siebie i swojej wiary, to tym samym bardzo zawężasz swój ogląd rzeczywistoś
        > ci, żyjesz z wielkimi klapami na oczach, tracąc wiele z tego, czego mógłbyś się
        > nauczyć.

Lepiej mieć kłapci i podążać prosto niż bez klapek błądzić.
        • olek13 Re: Wejdźcie na Arkę 03.06.12, 17:28
          noego_arka napisał:

> Przed ludźmi trzeba głęboko otworzyć serca a nie zatrzaskiwać po pierwszym
          > rozczarowaniu.

Rozczarowuje mnie to, jak ludzie łatwo ulegają głupocie. Nie mam zamiaru niczego otwierać na głupotę. Nie utożsamiam też ludzkiej głupoty z samymi ludźmi. Toleruję to, ale nie jest to przyjemny widok.

> może tylko wypierasz ze swojej świadomości wiarę...

Znam siebie dobrze, na tyle, by wiedzieć o co mi chodzi.

> Ale jakie?

Życie, stawianie sobie celów i realizowanie ich, rozwijanie się, uczenie, poznawanie świata.

> Lepiej mieć kłapci i podążać prosto niż bez klapek błądzić.

Na slogan odpowiem sloganem: uważaj, by ta prosta droga nie zaprowadziła się donikąd.
    • katrina_bush Oto powody mojego odejscia od tzw. wiary: 03.06.12, 16:55
      noego_arka napisał:

> Czytam któryś dzień Wasze forum i nie pojmuję dlaczego w was tyle nienawiści i
      > zwątpienia?
      >
      > Jak jest powód waszego odejścia od wiary?
      >

Oto powody mojego odejscia od tzw. wiary:

Po perwsze sama Biblia: okrutna, mordercza, zadna krwi ksiega, w dodatku pelna sprzecznosci i niescislosci. Lektura Biblii prowadzi do agnostycyzmu, czy nawet do ateizmu.

Po drugie: zachowanie tzw. chrzescijan ! Wlos sie na glowie jezy !

Po trzecie: krwawa, bestialska i okrutna historia chrzescijanstwa i kosciola.

p. s.
      Chrzescijanom wszytko wolno, zabijac, mordowac, krasc, klamac, bo przeciez sa tylko slabymi ludzmi - a ateista/agnostyk musi byc wobec nich zawsze mily i uprzejmy, bo zostanie natychmiast oskarzony o "nienawisc" ?!
      • voxave Re: Oto powody mojego odejscia od tzw. wiary: 03.06.12, 17:13
        Zwialam bo nie moglam słuchac endrolenia z ambony.Brak dialogu nie jestem niewolnikiem.
        • noego_arka Re: Oto powody mojego odejscia od tzw. wiary: 03.06.12, 17:25
          voxave napisała:

> Zwialam bo nie moglam słuchac endrolenia z ambony.Brak dialogu nie jestem niewo
          > lnikiem.

Instytucja Kościoła jest kontrowersyjna - nie chcę o niej dyskutować. Ważna jest wiara, nie święcone mury, hierarchowie i księża, którzy - tu się zgodzę - często błądzą w ciemności.
          Naprawdę nie ma nic w wierze, co mogłoby trafić do Ciebie?
          • pocoo Re: Oto powody mojego odejscia od tzw. wiary: 03.06.12, 20:12
            noego_arka napisał:

> Naprawdę nie ma nic w wierze, co mogłoby trafić do Ciebie?

Chrześcijaństwo opiera się na Biblii.Biblia to księga napisana pod natchnieniem Ducha Świętego.
            Musisz w to wierzyć.Jezeli znasz Biblię to powinieneś zdawać sobie sprawę z tego,że świetny zgrywus z tego Ducha Świętego.
            Tak bardzo podoba się ludziom życie na ziemi,że chcieliby żyć wiecznie.
            Przeraża mnie obietnica życia w nieskończoność bez celu."Czego oko nie widziało i ucho nie słyszało"...możesz sobie wyobrażać co chcesz.W nieskończoność wzdychanie w ekstazie do Boga.Ratunku....
    • no_no Re: Wejdźcie na Arkę 03.06.12, 18:20
      noego_arka napisał:

> zwątpienia?

Nie żywię nienawiści do nikogo. Takowej u mnie brak.

> Jaki jest powód waszego odejścia od wiary?

Nigdy nie odszedłem od wiary, bo nigdy nie uwierzyłem. Już taki jestem zimny drań, że nie wierzę na słowo. Dlatego sam sobie jestem sterem, okrętem i żeglarzem w jednym - jak bóg w trójcy jedyny. I tak sobie pływam, i pływam, do żadnego portu nie zawijam, bo brzegu nigdzie nie widzę. I wiem, że nie zobaczę ...

> Nie ma nic ważniejszego niż wiara, a co za tym idzie nadzieja i miłość- te trzy
      > są ze sobą nierozerwalnie związane. Człowiek, który nie wierzy żyje w ciemności.

Człowiek, który wierzy, żyje w wieży z kości słoniowej. Tak sobie żyje, i żyje, i tak naprawdę, nie wie w co wierzy, i po co żyje.

> Bez wiary życie jest puste, dlatego wiara jest najważniejsza.

Czytaj niżej.
    • sclavus Jeszcze jeden... 03.06.12, 18:38
      nawiedzony, z objawieniami i objawami... :>
      PeeS - gdybyś czytał już któryś dzień to forum, to wiedziałbyś, że jest tu już chasyd, oszołom, nehsa, grzeg i paru innych, mniej poważnych inaczej...
      A możeś ty, któryś z nich, tylko ze zmienionym nickiem???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka