Dodaj do ulubionych

Kościół pozostał 200 lat z tyłu.

01.09.12, 16:27

Zawsze mówiłem ze na osłach powinni się bujać :))

"Kościół pozostał 200 lat z tyłu. Czemu się nie otrząśnie?"- to fragment duchowego testamentu zmarłego w piątek włoskiego kardynała Carlo Marii Martiniego. Wypowiedzi otoczonego charyzmą purpurata opublikował dziennik "Corriere della Sera". W tym ostatnim, autoryzowanym wywiadzie kardynał Martini powiedział: "Kościół jest zmęczony, w Europie dobrobytu i w Ameryce. Nasza kultura postarzała się, nasze kościoły są wielkie, nasze klasztory są puste, a aparat biurokratyczny Kościoła rośnie, nasze obrzędy i nasze stroje są wystawne".
"Dobrobyt ciąży" - ocenił włoski kardynał.

fakty.interia.pl/religia/news/kosciol-pozostal-200-lat-z-tylu-czemu-sie-nie-otrzasnie,1838214
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 01.09.12, 16:32
      W POlsce n ie znajdziesz jednego nawet księdza, nie mówiąc o biskupach - który miałby odwagę wyrazić podobna opinię...
      Kilka razy sugerowałem grzegowi, oszołomowi i innym teistom - że są w łonie kościołą obecne nurty o 180 stopni odległe od ich wizji chrześcijaństwa.
      Nie wiedzieli - bo skąd. Całą wiedzę o otaczającym świecie czerpią z frondy, kazań i gazety polskiej. Języków nie znają, nie wiedzą jak wyglądają spory wewnątrz kościoła, jak osamotniony w swej wizji jest Watykan, jak zacofany polski kościół.
      To głąby bez cienia namysłu.
      jeep
      • kolter-xl Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 01.09.12, 16:38
        jeepwdyzlu napisał:

> W POlsce n ie znajdziesz jednego nawet księdza, nie mówiąc o biskupach - który
        > miałby odwagę wyrazić podobna opinię...

No może trochę pod prąd wyskakuje Isakowicz Zalewski , wydaje mi się w tym swoim szaleństwie dość uczciwym człowiekiem .

> Kilka razy sugerowałem grzegowi, oszołomowi i innym teistom - że są w łonie kościołą obecne nurty o 180 stopni odległe od ich wizji chrześcijaństwa.

No im od dziecka do pustych łbów wciskano ze są chrześcijanami .

> Nie wiedzieli - bo skąd. Całą wiedzę o otaczającym świecie czerpią z frondy, ka
        > zań i gazety polskiej.

No widac to z tego co pisze ten cały bezzasad.

Języków nie znają, nie wiedzą jak wyglądają spory wewnąt
        > rz kościoła, jak osamotniony w swej wizji jest Watykan, jak zacofany polski kościół.

No i dobrze ze nie znają , gdyby np taki osioł wiedział co niemieckie gazety pisałby o wojtyle to na stoo% wywołałby trzecią wojnę światową :))

> To głąby bez cienia namysłu.

He :)
      • chasyd_666 Re: Kościół pozostał 01.09.12, 22:29
        > jak osamotniony w swej wizji jest Watykan, jak zacofany polski koś
        > ciół.

Jak ?...
        • kolter-xl Re: Kościół pozostał 02.09.12, 15:59
          chasyd_666 napisał:

> > jak osamotniony w swej wizji jest Watykan, jak zacofany polski kościół.
          >
          > Jak ?...

Samotny jak widły wbite na górze kupy gnoju.
          • rk111 Re: Kościół pozostał 02.09.12, 19:16
            Nie większych zbrodniarzy od komunistów z okresu "władzy ludowej" doprowadzili kraje w których zawłaszczyli władzę do upodlenia, może i kościół jest zacofany a raczej na 100% jest ale przynajmniej nie morduje, nie upadla i nie pisz że przez wieki mordował bo gdyby jeszcze kilkanaście lat komuna utrzymał by się przy korycie to nie było by trzeźwo myślących ludzi a jedynie coś takiego jak w Chinach czy komuszej Korei .
            • sclavus Re: Kościół pozostał 02.09.12, 20:23
              ... perdolicie Hipolicie...
              Aż strach odpowiadać na takie bzdury...
              PeeS - tym niemniej, zapytam: skąd wyniosłeś te swoje wiadomości???
            • kolter-xl Re: Kościół pozostał 02.09.12, 20:40
              rk111 napisał:

> Nie większych zbrodniarzy od komunistów z okresu "władzy ludowej" doprowadzili
              > kraje w których zawłaszczyli władzę do upodlenia, może i kościół jest zacofany
              > a raczej na 100% jest ale przynajmniej nie morduje, nie upadla i nie pisz że pr
              > zez wieki mordował bo gdyby jeszcze kilkanaście lat komuna utrzymał by się przy
              > korycie to nie było by trzeźwo myślących ludzi a jedynie coś takiego jak w Chi
              > nach czy komuszej Korei .

Głupolu komuchy mordowali ale ryja sobie imieniem Jezusa nie plamili , nie masz gorszego gnoja niż fanatyka religijnego który dla Jezusa morduje .
            • jeepwdyzlu @rk111 i polski katolicyzm 03.09.12, 11:21
              ...... bo gdyby jeszcze kilkanaście lat komuna utrzymał by się przy korycie to nie było by trzeźwo myślących ludzi a jedynie coś takiego jak w Chinach ....
              -----------------------------
              Korea Północna - tak
              ale Chiny nie pasują do Twojej wypowiedzi
              To skomplikowany kraj, wielu ludzi jest wolnych, wielu nie
              Ale rzeczywistość jest bardziej złożona, zwłaszcza, że w Chinach są inne wzorce kulturowe, inne relacje władza-obywatel i nie można do oceny przykładać europejskich kryteriów..

Przyznaję Ci jednak rację, że komuna zniszczyła nie tylko potencjał gospodarczy, ale przede wszystkim złamała całe pokolenia - stąd w Polsce katolicyzm jest taki wszawy i powierzchowny.
              jeep

jeep
          • chasyd_666 Re: Kościół pozostał 06.09.12, 16:29
            kolter-xl napisał:

> chasyd_666 napisał:
            >
            > > > jak osamotniony w swej wizji jest Watykan, jak zacofany polski kośc
            > iół.
            > >
            > > Jak ?...
            >
            > Samotny jak widły wbite na górze kupy gnoju.

Udowodnij
            • kolter-xl Re: Kościół pozostał 06.09.12, 16:40
              chasyd_666 napisał:

> kolter-xl napisał:
              >
              > > chasyd_666 napisał:
              > >
              > > > > jak osamotniony w swej wizji jest Watykan, jak zacofany polsk
              > i kościół.
              > > >
              > > > Jak ?...
              > >
              > > Samotny jak widły wbite na górze kupy gnoju.
              >
              > Udowodnij

Możesz rozwinąć swoją myśl w ilości co najmniej trzech słów ??
      • kotekali Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 02.09.12, 11:21
        czarnych postrzegam jako dzieci ...bladzace we mgle, pijane od mitow ...z lepkimi lapami zlodzieja albo pedofila...albo czyms posrodku...przyzwoitosc jest im obca...a mentalnosc wyuczona jak u malpy w cyrku
    • sclavus Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 01.09.12, 16:51
      200 lat do tyłu.... tylko?
      Obudził się jeden ze snu (wiecznego?) i zaskoczył, że to 200 lat do tyłu...
      A w naszej Polsce, jeden katecheta (wykształcony i wte i wewte - poważnie!) powiedział, że katecheci w szkołach, są jak inkwizytorzy... no to go biskup wyp...dolił i już katechetą nie jest...
      W Polsce jeszcze nikt nie zauważył (a jeśli nawet co nieco zauważył, to mu się gębę zamyka, vide ks. Boniecki), że kościół jest na równi, o zwiększającej się pochyłej???
      Doczesność, doczesność i jeszcze raz doczesność im w głowie - zbawienie i życie wieczne, tylko dla durnych owieczek...
      Jak w średniowieczu!!!
      PeeS - tacy są właśnie, jak ten z sygnaturki... :>:>:>
      • kolter-xl Olać ich 01.09.12, 16:55
        Idę się uchlać bo mnie tak rozbawiły dyskusje z kapłanem katolicki bezzasad :) Bay :))
        • ferro2 Re: Olać ich 01.09.12, 16:57
          kolter-xl napisał:

> Idę się uchlać bo mnie tak rozbawiły dyskusje z kapłanem katolicki bezzasad :
          > ) Bay :))

jak Ci to pomoze to chlej:D
          • kolter-xl Re: Olać ich 02.09.12, 15:57
            ferro2 napisała:

> kolter-xl napisał:
            >
            > > Idę się uchlać bo mnie tak rozbawiły dyskusje z kapłanem katolicki bezz
            > asad :
            > > ) Bay :))
            >
            > jak Ci to pomoze to chlej:D

Pochlałem tak ze mało się świętokradztwa nie dopuściłem ;opuszczając transmisję Formuły 1 w TV :)) Co wydarzyłoby się drugi raz w tym tysiącleciu. No nie licząc tego d-ścia kilka razy kiedy na żywo oglądałem :))
            • ferro2 Re: Olać ich 02.09.12, 18:56
              kolter-xl napisał:

> ferro2 napisała:
              >
              > > kolter-xl napisał:
              > >
              > > > Idę się uchlać bo mnie tak rozbawiły dyskusje z kapłanem katolicki
              > bezz
              > > asad :
              > > > ) Bay :))
              > >
              > > jak Ci to pomoze to chlej:D
              >
              > Pochlałem tak ze mało się świętokradztwa nie dopuściłem ;opuszczając transmisję
              > Formuły 1 w TV :)) Co wydarzyłoby się drugi raz w tym tysiącleciu. No nie licz
              > ąc tego d-ścia kilka razy kiedy na żywo oglądałem :))

nastepny Formulowicz, jakos mi ten sport nie siedzi, ale wiem, duuuuzo takich zapalencow jak Ty. wole np, skoki ogladnac, te akurat na zywca wiele razy ogladalam.
              • kolter-xl Re: Olać ich 02.09.12, 20:38
                ferro2 napisała:

>nastepny Formulowicz, jakos mi ten sport nie siedzi, ale wiem, duuuuzo takich zapalencow jak Ty.

Przestań! ja oglądam F 1 od połowy lat 90 , a u nas F 1 popularna się stała nagle od kiedy Kubica się tam pokazał .Az czasem wstyd się było przy tych fanach przyznać było !!

> wole np, skoki ogladnac, te akurat na zywca wiele razy ogladalam.

Ja tez ,ale nie na żywo, nie lubię mrozu .
                • ferro2 Re: Olać ich 03.09.12, 09:08
                  kolter-xl napisał:

> ferro2 napisała:
                  >
                  > >nastepny Formulowicz, jakos mi ten sport nie siedzi, ale wiem, duuuuzo ta
                  > kich zapalencow jak Ty.
                  >
                  > Przestań! ja oglądam F 1 od połowy lat 90 , a u nas F 1 popularna się stała na
                  > gle od kiedy Kubica się tam pokazał .Az czasem wstyd się było przy tych fana
                  > ch
                  przyznać było !!
                  >
                  > > wole np, skoki ogladnac, te akurat na zywca wiele razy ogladalam.
                  >
                  > Ja tez ,ale nie na żywo, nie lubię mrozu .

troche przewietrzyc d...s..k..o, nikomu nie zaszkodzi, lepsze mysli potem do glowy naplywaja:D Fakt, jezdzilo sie jak Malysz skakal, milo bylo popatrzec na rodaka.
                  • kolter-xl Re: Olać ich 03.09.12, 10:06
                    ferro2 napisała:

> troche przewietrzyc d...s..k..o, nikomu nie zaszkodzi, lepsze mysli potem do gl
                    > owy naplywaja:D

Dupsko to ja na Maderze mogę wietrzyć a nie na Syberii :))
                    • ferro2 Re: Olać ich 04.09.12, 08:30
                      kolter-xl napisał:

> ferro2 napisała:
                      >
                      >
                      > > troche przewietrzyc d...s..k..o, nikomu nie zaszkodzi, lepsze mysli potem
                      > do gl
                      > > owy naplywaja:D
                      >
                      > Dupsko to ja na Maderze mogę wietrzyć a nie na Syberii :))

ales delikatnys chlopcze:D
                      • kolter-xl Re: Olać ich 04.09.12, 10:49
                        ferro2 napisała:

> > Dupsko to ja na Maderze mogę wietrzyć a nie na Syberii :))
                        >
                        > ales delikatnys chlopcze:D

Jajka zamrożone nie są juz przydatne :))
                        • ferro2 Re: Olać ich 04.09.12, 17:17
                          kolter-xl napisał:

> ferro2 napisała:
                          >
                          > > > Dupsko to ja na Maderze mogę wietrzyć a nie na Syberii :))
                          > >
                          > > ales delikatnys chlopcze:D
                          >
                          > Jajka zamrożone nie są juz przydatne :))

no popatrz, na to bym nie wpadla, a wiec masz racje, pilnuj wszystkiego co masz:D
                          • kolter-xl Re: Olać ich 04.09.12, 18:29
                            ferro2 napisała:

> > Jajka zamrożone nie są juz przydatne :))
                            >
                            > no popatrz, na to bym nie wpadla, a wiec masz racje, pilnuj wszystkiego co masz:D

Dbam , o nie :))
                    • pocoo Re: Olać ich 04.09.12, 14:32
                      kolter-xl napisał:

> Dupsko to ja na Maderze mogę wietrzyć a nie na Syberii :))

Na Syberii możesz bez bólu powietrzyć się latem. Ja zaliczyłam całą Syberię,Mongolię i Chiny.Trzeba wiedzieć kiedy,jak i z kim?Oj,leniwa bestia jesteś.
                      • kolter-xl Re: Olać ich 04.09.12, 18:28
                        pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
                        >
                        > > Dupsko to ja na Maderze mogę wietrzyć a nie na Syberii :))
                        >
                        > Na Syberii możesz bez bólu powietrzyć się latem. Ja zaliczyłam całą Syberię,Mon
                        > golię i Chiny.Trzeba wiedzieć kiedy,jak i z kim?Oj,leniwa bestia jesteś.

Jak nie piżdi w zimie to w lecie muchy żrą olać, takie imprezy.
                        • pocoo Re: Olać ich 04.09.12, 21:18
                          kolter-xl napisał:

> Jak nie piżdi w zimie to w lecie muchy żrą olać, takie imprezy.

Ech...Kolter...
                          • kolter-xl Re: Olać ich 04.09.12, 21:34
                            pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
                            >
                            > > Jak nie piżdi w zimie to w lecie muchy żrą olać, takie imprezy.
                            >
                            > Ech...Kolter...

7 miesięcy w Kazachstanie budowałem hotel ,zimą minus 40, lato plus 40 dzie zdechnąć od tych kontrastów.
                            • pocoo Re: Olać ich 05.09.12, 07:55
                              kolter-xl napisał:

> 7 miesięcy w Kazachstanie budowałem hotel ,zimą minus 40, lato plus 40 dzie zd
                              > echnąć od tych kontrastów.
                              >
                              No tak,mnie też by trafiło.
                              Kiedy wypuszczałam się na rajd tysiace kilometrów z podobnymi do mnie wariatami to nigdy na czuja bo i tak niespodzianek była masa po drodze.Jeżeli coś robię to dlatego ,że chcę a sporadycznie ,że muszę.
                              "Nic na tej ziemi nie dzieje się bez woli Boga".A taka jestem,a co? Religijnie ma być.
                              • kolter-xl Re: Olać ich 05.09.12, 08:06
                                pocoo napisała:

> No tak,mnie też by trafiło.
                                > Kiedy wypuszczałam się na rajd tysiace kilometrów z podobnymi do mnie wariatami
                                > to nigdy na czuja bo i tak niespodzianek była masa po drodze.Jeżeli coś robię
                                > to dlatego ,że chcę a sporadycznie ,że muszę.
                                > "Nic na tej ziemi nie dzieje się bez woli Boga".A taka jestem,a co? Religijnie
                                > ma być.

No a co a to twój Maczo ??
                                • pocoo Re: Olać ich 05.09.12, 09:30
                                  kolter-xl napisał:

> No a co a to twój Maczo ??

No a ten mój sponsor(mąż,maczo,jak zwał tak zwał) właśnie przed chwilą wyjechał na 4 dni do Hamburga.Wróci ,kiedy zechce.
                                  • kolter-xl Re: Olać ich 05.09.12, 14:01
                                    pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
                                    >
                                    > > No a co a to twój Maczo ??
                                    >
                                    > No a ten mój sponsor(mąż,maczo,jak zwał tak zwał) właśnie przed chwilą wyjechał
                                    > na 4 dni do Hamburga.Wróci ,kiedy zechce.

Aha
            • pocoo Re: Olać ich 04.09.12, 14:26
              kolter-xl napisał:

> Pochlałem tak ze mało się świętokradztwa nie dopuściłem ;opuszczając transmisję
              > Formuły 1 w TV :)) Co wydarzyłoby się drugi raz w tym tysiącleciu. No nie licz
              > ąc tego d-ścia kilka razy kiedy na żywo oglądałem :))

Na żywo?Dwa tory "obskoczyłam" i jedyną atrakcją byli kierowcy po zakończonym wyścigu.Nigdy więcej nie dałam się namówić.Na żywo wolę bardziej "prymitywny "żużel.
              • kolter-xl Re: Olać ich 04.09.12, 18:27
                pocoo napisała:

> Na żywo?Dwa tory "obskoczyłam" i jedyną atrakcją byli kierowcy po zakończonym w
                > yścigu.Nigdy więcej nie dałam się namówić.Na żywo wolę bardziej "prymitywny "żużel.

Bluźnisz niewiasto , nic tak nie oddaje tego sportu jak wyścig na żywo !!! Zaliczam Niemieckie wyścigi najczęściej.Ale byłem w Belgii , Francji , Anglii i Turcji o Monza nawet słowem nie wspomnę choć tam zawsze najkrócej :(
                • pocoo Re: Olać ich 04.09.12, 21:25
                  kolter-xl napisał:
                  > Bluźnisz niewiasto , nic tak nie oddaje tego sportu jak wyścig na żywo !!!

Toć jestem heretyczka.
                  Mamy inne upodobania.Ty lubisz zatyczki w uszach i gapienie się w "telewizor" aby zobaczyc co dzieje sie na torze,a ja lubię ryk motorów i tor w zasięgu wzroku..
                  • kolter-xl Re: Olać ich 04.09.12, 21:41
                    pocoo napisała:

> Mamy inne upodobania.Ty lubisz zatyczki w uszach i gapienie się w "telewizor" a
                    > by zobaczyc co dzieje sie na torze,

Ostatnio na Hockenheimring pożałowałem na droższy bilet i musiałem gapić się w ekran :(Ale tego ryku nic nie odda.

>a ja lubię ryk motorów i tor w zasięgu wzroku..

Ja na F1 mówię formuła 'komarków'. Dlatego ze prawie zawsze choć jeden z bolidów załapie nagar na okrążeniu przez co huk i ogień z rur daje efekt jak to kiedyś Komarki robiły :))
                    • pocoo Re: Olać ich 05.09.12, 07:39
                      kolter-xl napisał:

> Ja na F1 mówię formuła 'komarków'. Dlatego ze prawie zawsze choć jeden z bolidó
                      > w załapie nagar na okrążeniu przez co huk i ogień z rur daje efekt

Jestem zbyt delikatna na piekielne upodobania typowego macho.
                      • kolter-xl Re: Olać ich 05.09.12, 07:47
                        pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
                        >
                        > > Ja na F1 mówię formuła 'komarków'. Dlatego ze prawie zawsze choć jeden z
                        > bolidó
                        > > w załapie nagar na okrążeniu przez co huk i ogień z rur daje efekt
                        >
                        > Jestem zbyt delikatna na piekielne upodobania typowego macho.

No co ty , rozwodzisz się ??
                        • pocoo Re: Olać ich 05.09.12, 08:01
                          kolter-xl napisał:

> No co ty , rozwodzisz się ??

Ale tam ,rozwodzisz.U mnie słowo "droższe piniendzy".Nie rezygnuje się ze sponsoringu.
                          Kiedy wkurzyłam się na tę durną "instytucję"to poslałam na drzewo faceta razem z "jego akcesoriami".
                          • kolter-xl Re: Olać ich 05.09.12, 08:08
                            pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
                            >
                            > > No co ty , rozwodzisz się ??
                            >
                            > Ale tam ,rozwodzisz.U mnie słowo "droższe piniendzy".Nie rezygnuje się ze spons
                            > oringu.
                            > Kiedy wkurzyłam się na tę durną "instytucję"to poslałam na drzewo faceta razem
                            > z "jego akcesoriami".

No i jak na tej ziemi ma być zachowany porządek boży :(
                            • pocoo Re: Olać ich 05.09.12, 09:34
                              kolter-xl napisał:

> No i jak na tej ziemi ma być zachowany porządek boży :(

A jest,jest i to jeszcze jaki? Ponieważ my są po rejestracji a nie wiązaniem stułą,to z grzechu nieczystości nie musimy sie spowiadać.
                              • pocoo Re: Zapomniałam dodać 05.09.12, 09:36
                                pocoo napisała:

> A jest,jest i to jeszcze jaki? Ponieważ my są po rejestracji a nie wiązaniem st
                                > ułą,to z grzechu nieczystości nie musimy sie spowiadać...

ANI SOBIE WZAJEMNIE,ANI NIKOMU.
                              • kolter-xl Re: Olać ich 05.09.12, 14:04
                                pocoo napisała:

> A jest,jest i to jeszcze jaki? Ponieważ my są po rejestracji a nie wiązaniem stułą,to z grzechu nieczystości nie musimy sie spowiadać.

No to zobaczysz jak będzie na sadzie ostatecznym jak na kolanach będziesz swoje grzechy opowiadała :))No i nie do ucha klechy a przed szerszym gronem :)
                                • pocoo Re: Olać ich 05.09.12, 17:28
                                  kolter-xl napisał:

> No to zobaczysz jak będzie na sadzie ostatecznym jak na kolanach będziesz swoje
                                  > grzechy opowiadała :))

Akurat. Nie ma takiej siły,która by mnie zmusiła do potępiania przyjemności.
                                  • kolter-xl Re: Olać ich 05.09.12, 17:49
                                    pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
                                    >
                                    > > No to zobaczysz jak będzie na sadzie ostatecznym jak na kolanach będziesz
                                    > swoje
                                    > > grzechy opowiadała :))
                                    >
                                    > Akurat. Nie ma takiej siły,która by mnie zmusiła do potępiania przyjemności.

Przecież bzykanko,czy dobre żarło to nie grzech !! Grzechem jest to ze boga w niebie nie wspierasz poprzez duchownych ,finansowo .Ty chyba nawet nie wiesz ile kosztuje taki dwór Boski złożony z całej kupy aniołów aniołów . Dodaj do tego dusze papieży a to przecież takie panisko byle czego nie zażre to wszystko kosztuje.No a ty systematycznie unikasz opłat na ten cel !!

" Patrzałem, aż postawiono trony, a Przedwieczny zajął miejsce. Szata Jego była biała jak śnieg, a włosy Jego głowy jakby z czystej wełny. Tron Jego był z ognistych płomieni, jego koła - płonący ogień. Strumień ognia się rozlewał i wypływał od Niego. Tysiąc tysięcy służyło Mu, a dziesięć tysięcy po dziesięć tysięcy stało przed Nim. Sąd zasiadł i otwarto księgi."
                                    • pocoo Re: Zwisa mi... 06.09.12, 07:32
                                      kolter-xl napisał:

>Grzechem jest to ze boga w
                                      > niebie nie wspierasz poprzez duchownych ,finansowo .
                                      > No a ty systematycznie unikasz opłat na ten cel !!

No a co mnie to...
                                      Brakuje religijnych jeleni?To niech się starają o nowych.

> " Szata Jego był
                                      > a biała jak śnieg,

W jakim wybielaczu prana?Widzę,że w niebie kwitnie przemysł włókienniczy ichemiczny.

>Tron Jego był z og
                                      > nistych płomieni, jego koła - płonący ogień. Strumień ognia się rozlewał i wypł
                                      > ywał od Niego. Tysiąc tysięcy służyło Mu, a dziesięć tysięcy po dziesięć tysięc
                                      > y stało przed Nim. Sąd zasiadł i otwarto księgi."
                                      To ja już nie wiem.Ogień w piekle,ogień w niebie, czyli to "wsio ryba"?
                                      A zwisa mi ten ogień niebieski i czerwony.
                                      • kolter-xl Re: Zwisa mi... 06.09.12, 09:07
                                        pocoo napisała:

> No a co mnie to...
                                        > Brakuje religijnych jeleni?To niech się starają o nowych.

Zobaczymy jak bramę piekieł ci przed nosem otworzą czy nadal tak hardo się skarbnikom pana bozi będziesz stawiała niewiasto !!

> > " Szata Jego był a biała jak śnieg,

> W jakim wybielaczu prana?Widzę,że w niebie kwitnie przemysł włókienniczy ichemiczny.

Widać już w starożytności nie mieli dobrego proszku stąd tęsknota wizjonera do czystych szat .
                                        • pocoo Re: Zwisa mi... 06.09.12, 15:03
                                          kolter-xl napisał:

> Zobaczymy jak bramę piekieł ci przed nosem otworzą czy nadal tak hardo się skar
                                          > bnikom pana bozi będziesz stawiała niewiasto !

Phi! Diabelsko mnie przestraszyłeś.

> Widać już w starożytności nie mieli dobrego proszku stąd tęsknota wizjonera do
                                          > czystych szat .

W niebie szaty?Bóg je stwarza wg własnego pomysłu?A może szaty są niematerialne? Jestem za.
                                          • kolter-xl Re: Zwisa mi... 06.09.12, 16:37
                                            pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
                                            >
                                            > > Zobaczymy jak bramę piekieł ci przed nosem otworzą czy nadal tak hardo si
                                            > ę skar
                                            > > bnikom pana bozi będziesz stawiała niewiasto !
                                            >
                                            > Phi! Diabelsko mnie przestraszyłeś.

Zobaczymy czy tam będziesz tak harda ??

> W niebie szaty?

No a co na golasa latają ??

>Bóg je stwarza wg własnego pomysłu?

Może mu Maria projektuje w końcu żyła na ziemi ??

A może szaty są niematerialne
                                            > ? Jestem za.

Jakie by nie był widac ze śa śnieżnobiałe .
        • pocoo Re: Olać ich 02.09.12, 09:53
          kolter-xl napisał:

> Idę się uchlać bo mnie tak rozbawiły dyskusje z kapłanem katolicki bezzasad :
          > ) Bay :))

Każdy pretekst jest dobry.
          Jak w miarę wytrzeźwiejesz to napiszesz ,ze Twój kac to wina katolickich duchownych.I słusznie.A niech im będzie...
          • kolter-xl Re: Olać ich 02.09.12, 16:07
            pocoo napisała:

> Każdy pretekst jest dobry.

E tam planowałem to już przedwczoraj.

> Jak w miarę wytrzeźwiejesz to napiszesz ,ze Twój kac to wina katolickich duchownych.

Nie ,akurat tym razem to ich wina.

>I słusznie.A niech im będzie...

Niech ta banda pijusów sama się martwi swoim kacem .
            • grzeg34 Re: Olać ich 03.09.12, 12:48
              kolter-xl napisał:

> E tam planowałem to już przedwczoraj.

"Utrata kontroli nad piciem

Utrata kontroli oznacza, że nie jesteś w stanie decydować o tym, jak, kiedy i ile pijesz. Przed piciem możesz robić sobie założenia odnośnie ilości („tylko piwo”, „nie więcej niż dwa kieliszki wina”), rodzaju alkoholu („nie będę pić wódki”, „wypiję piwo, to prawie nie alkohol”), czasu picia („zacznę dopiero po pracy”, „skończę przed 12”) czy okoliczności („kiedy żona wyjdzie z domu”, „tylko jeśli będę czuł się zmęczony po pracy”), które spowodują, że zaczniesz lub skończysz. Już sam fakt, że ktoś planuje picie wskazuje, że nie jest w stanie w sposób naturalny, bez budowania strategii używać alkoholu i prawdopodobnie utracił kontrolę w decydowaniu o sposobie, w jaki używa alkoholu. Planowanie picia się nie sprawdza albo sprawdza się coraz rzadziej, a osoba pijąca popada w coraz większe problemy – rodzinne, zawodowe, społeczne.. Osoba uzależniona zaczyna powoli rozumieć (choć może tego do siebie nie dopuszczać), że jej picie nie przebiega tak, jak sobie to wyobrażała. Coraz częściej może mieć problemy z powstrzymywaniem się od picia – to nie ona kontroluje alkohol, a to on kontroluje ją. Czy jesteś osobą, która dotrzymuje swoich własnych założeń odnośnie picia – ilości, rodzaju alkoholu, miejsca i czasu, w którym pijesz?"
              • kolter-xl Re: Olać ich 03.09.12, 12:53
                grzeg34 napisał:

> kolter-xl napisał:
                >
                > > E tam planowałem to już przedwczoraj.
                >
                >
                > "Utrata kontroli nad piciem

Grzeniu nie musisz mi tu swojej agitki znanej ci doskonale ze spotkań AA sprzedawać :))
                • grzeg34 Re: Olać ich 03.09.12, 12:58
                  kolter-xl napisał:

> grzeg34 napisał:
                  >
                  > > kolter-xl napisał:
                  > >
                  > > > E tam planowałem to już przedwczoraj.
                  > >
                  > >
                  > > "Utrata kontroli nad piciem
                  >
                  > Grzeniu nie musisz mi tu swojej agitki znanej ci doskonale ze spotkań AA sprzed
                  > awać :))

Pocieszaj się tak dalej, za 5-10 lat będziesz za stary i zbyt słaby, żeby w tej sprawie cokolwiek móc jeszcze zmienić...
                  • kolter-xl Re: Olać ich 03.09.12, 13:56
                    grzeg34 napisał:

> Pocieszaj się tak dalej, za 5-10 lat będziesz za stary i zbyt słaby, żeby w tej
                    > sprawie cokolwiek móc jeszcze zmienić...

Nie, wtedy skorzystam z twoich doświadczeń w walce z piciem :))
                  • jeepwdyzlu grzeg czemu to robisz? 03.09.12, 16:43
                    Wątek dotyczy wypowiedzi jednego z książąt kościoła - ważnego KARDYNAŁA. Wypowiedzi istotnej i wartej analizy.
                    Twoje wypowiedzi tu OBIE SĄ NIE NA TEMAT i skupiają się na próbie dokopania dyskutantom.
                    Zamiast być merytoryczny - okazujesz się chamski i płytki.
                    PO CO ZABIERASZ głos w taki sposób???
                    Miewałeś i masz pretensje do "poziomu" naszych wypowiedzi..
                    A SAM CO ROBISZ?
                    żenada chłopie
                    popraw się i nie rób sobie dobrze kopiąc innych w kostki...
                    jeep
      • ferro2 Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 01.09.12, 16:55
        rewolucyja sie jaka szykuje........
        • sclavus Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 01.09.12, 16:59
          ... w kościele????
          Żartować raczysz!!!
          Nawet na schizmę się nie zanosi....
          • ferro2 Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 01.09.12, 17:01
            sclavus napisał:

> ... w kościele????
            > Żartować raczysz!!!
            > Nawet na schizmę się nie zanosi....

a gdzie ?? o kk mysle
            • 6burakow Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 01.09.12, 17:32
              Jaka tam rewolucja, zawsze znajda sie tacy co to w pambuka beda wierzyli i niewazne jak glupi i skompromitawany ten koncept bedzie. Nie znasz takich, ferro?
              • lumpior Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 01.09.12, 20:54
                Ciemnota parafialna musi trwać wiecznie.
              • chasyd_666 Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 01.09.12, 22:49
                6burakow napisał:

> zawsze znajda sie tacy co to w pambuka beda wierzyli i niew
                > azne jak glupi i skompromitawany ten koncept bedzie. Nie znasz takich, ferro?

Ja znam : burak , sclavus, jeep , kolter , grgkh...
                • sclavus Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 01.09.12, 23:08
                  Ty - ty jesteś ze straconego pokolenia... - do ciebie już nic i nigdy nie dojdzie (czy to ma cóś wspólnego z niedojdą? ;))
                • kolter-xl Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 02.09.12, 16:00
                  chasyd_666 napisał:

> 6burakow napisał:
                  >
                  > > zawsze znajda sie tacy co to w pambuka beda wierzyli i niewazne jak glupi i skompromitawany ten koncept bedzie. Nie znasz takich, fe
                  > rro?
                  >
                  > Ja znam : burak , sclavus, jeep , kolter , grgkh...

Wymieniłeś tutaj tych co ciebie jak szmatę po forum targają :))
              • ferro2 Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 02.09.12, 09:56
                6burakow napisał:

> Jaka tam rewolucja, zawsze znajda sie tacy co to w pambuka beda wierzyli i niew
                > azne jak glupi i skompromitawany ten koncept bedzie. Nie znasz takich, ferro?

znam, znam, jak masz na mysli mnie, to ja wierze w Boga a nie w kk:D spoko:D
                • kotekali Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 02.09.12, 11:23
                  asekuracja :)
                • 6burakow Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 02.09.12, 13:32
                  ferro2 napisała:

> ja wierze w Boga a nie w kk...

Piszac o glupim koncepcie mam na mysli boga nie kk.
                • sclavus I co z tego wynika, 02.09.12, 16:01
                  że w tego pambuka wierzysz?
                  Wierzysz może, ze to do czegoś prowadzi, kiedy się tylko w pambuka wierzy a żadnej oprawy do tego nie dokłada???
                  Przecież po to ten kościół istnieje, żeby ludzie w pambuka wierzyli (bezlitośnie! ;)) a ten kościół oprawę temu wierzeniu daje...
                  Co prawda, samego pambuka odstawili do kąta (chiba nie wierzą, że cóś takiego istnieje) i posługują się Jezusikiem (niby synem jego) i Maryją (niby matką jego, dziewicą wiekuistą), ale w (pod)świadomość wiernych wtłaczają, że gdyby nie ten pambuk, to goowno z tego wszystkiego by było... jest jeszcze i tajemniczy duszekświęty... hihihihi
                  Konkludując, cieszę się, że ks. Tischner ogłosił teorię prawd: tu ma zasadnicze znaczenie, trzecia z tych prawd... ;)
      • chasyd_666 Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 01.09.12, 22:53
        > 200 lat do tyłu.... tylko?

No właśnie - ciekawejak kardynałto obliczył...

"Kardynał Martini zaapelował o "nawrócenie" Kościoła. Musi on - jak stwierdził hierarcha - uznać swoje błędy i podążać drogą radykalnych zmian, poczynając od papieża i biskupów.

- Jednym z takich tematów jest kwestia seksualności i wszystkich spraw związanych z cielesnością. Musimy zadać sobie pytanie, czy ludzie słuchają wciąż rad Kościoła w kwestii seksualności. Czy Kościół jest nadal na tym polu autorytetem i punktem odniesienia, czy tylko karykaturą w mediach? - pytał w wywiadzie Martini. "

Na czym ma polegać "nawrócenie" ws seksualności ? Kardynał nie raczył powiedzieć...
        • kolter-xl Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 02.09.12, 16:02
          chasyd_666 napisał:

> Na czym ma polegać "nawrócenie" ws seksualności ? Kardynał nie raczył powiedzieć...

Dość kpiny zwanej celibatem , oraz zezwolić na małżeństwa pedalskie przecież na nie jednej plebani są takie ukryte związki
    • aktyntasza Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 04.09.12, 08:35
      Na przyrodzie nauczycielka mówi dzieciom że człowiek pochodzi od małpy a za godzinę katechetka mówi dzieciom że bóg ich stworzył i taka niekonsekwencja w nauczaniu bo dziecko się mnie teraz pyta czy naprawdę bóg stworzył ludzi czy to natura stworzyła ?
      • sclavus ;) 04.09.12, 10:48
        ... mam nadzieję, że mówisz mu prawdę...
        I że katecheta bajki opowiada bo na tym polega nauka religii...
      • kolter-xl Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 04.09.12, 10:51
        aktyntasza napisał:

> Na przyrodzie nauczycielka mówi dzieciom że człowiek pochodzi od małpy a za god
        > zinę katechetka mówi dzieciom że bóg ich stworzył i taka niekonsekwencja w n
        > auczaniu
        bo dziecko się mnie teraz pyta czy naprawdę bóg stworzył ludzi czy
        > to natura stworzyła ?

Katechetka sama nie wi co zz kit ma dzieciom gonić , bo oficjalnie od 1950 roku oni sami w watykanie nie wiedzą jak powstało ciało człowieka :))
    • marina0321 Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 04.09.12, 14:35
      Kościół Katolicki cofa się w świecie postępowym proporcjonalnie odwrotnie. Kiedy byłam dzieckiem, na religii mówiono nam jeszcze, że wszystkie wyznania religijne wierzą w tego samego Boga, z tym, że każda religia ma inne swoje obrzędy, a to ponoć sprawy drugorzędne. Mówiono nam też, że w każdej religii człowiek, jeżeli oddany jest swojej religii, będzie zbawiony. Dzisiaj KK głosi, że zbawieni będą TYLKO KATOLICY. Dziwię się, że nawet nie są oni na tyle przebiegli i sprytni, żeby przynajmniej udawać, że tolerują inne religie, jeżeli chcą się jako tako utrzymać "przy korycie".
      Sami rozwalają się od środka.
      • 6burakow Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 04.09.12, 15:06
        marina0321 napisał(a):

> Kościół Katolicki cofa się w świecie postępowym proporcjonalnie odwrotnie.

Moga to robic gdyz maja poparcie wiercow ktorych nikt i nic nie przekona.
    • hanka78 Czyżby przemówił człowiek 05.09.12, 09:16
      który siedział do tej pory cicho w kardynale....? Były tam jeszcze takie słowa:

"Z pewnością użycie prezerwatywy może w pewnych sytuacjach być mniejszym złem. Chodzi tutaj o szczególną sytuację małżonków, spośród których jeden małżonek jest zarażony AIDS. Każdy jest zobowiązany do ochrony drugiego współmałżonka, który z kolei powinien być zdolny do ochrony siebie".

i...

"Uważam, że rodziny należy bronić, ponieważ ona rzeczywiście stabilizuje i utrzymuje trwałość społeczeństwa, a także spełnia fundamentalną rolę, jaką jest wychowanie dzieci. Ale nie jest złem, aby zamiast przypadkowego współżycia homoseksualnego, dwie osoby miały jakiś stopień stabilizacji i dlatego w tym sensie państwo mogłoby również ich wesprzeć."

Ale najciekawsze są rozbierzności w odbiorze słów kardynała, który przemówił ludzkim głosem. Wczoraj słyszałam jakieś krótkie info na ten temat, i tak:

a) wierni - kardynał w końcu nie bał się powiedzieć tego, co tak na prawdę myśli...
      b) księża - kardynał mówił skrótami, właściwie był na łożu śmierci i może nie do końca wiedziała co mówi, poza tym, nie ma pewności, że wywiad był autoryzowany....

:)))))))))))

• kolter-xl Re: Czyżby przemówił człowiek 05.09.12, 14:00
        Nie, gdyby był człowiekiem mówił by to już dawniej a nie na łożu śmierci. Kiedy miał już wszystko w d... nie bojąc się o swoją pozycję.
        • hanka78 Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 08:37
          kolter-xl napisał:

> Nie, gdyby był człowiekiem mówił by to już dawniej a nie na łożu śmierci. Kiedy
          > miał już wszystko w d... nie bojąc się o swoją pozycję.

Może jednak lepiej późno niż wcale ? Każdy głos rozsądku jest w tym bagnie, jakim jest kk na wagę złota, nawet ten z łoża śmierci...
          • kolter-xl Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 09:08
            hanka78 napisała:

> kolter-xl napisał:
            >
            > > Nie, gdyby był człowiekiem mówił by to już dawniej a nie na łożu śmierci.
            > Kiedy
            > > miał już wszystko w d... nie bojąc się o swoją pozycję.
            >
            > Może jednak lepiej późno niż wcale ? Każdy głos rozsądku jest w tym bagnie, jak
            > im jest kk na wagę złota, nawet ten z łoża śmierci...

Człowiekiem się jest zawsze a nie wtedy jak jedna nogę ciągnie już do piekła diabeł .
            • hanka78 Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 09:32
              kolter-xl napisał:

> hanka78 napisała:
              >
              > > kolter-xl napisał:
              > >
              > > > Nie, gdyby był człowiekiem mówił by to już dawniej a nie na łożu śm
              > ierci.
              > > Kiedy
              > > > miał już wszystko w d... nie bojąc się o swoją pozycję.
              > >
              > > Może jednak lepiej późno niż wcale ? Każdy głos rozsądku jest w tym bagni
              > e, jak
              > > im jest kk na wagę złota, nawet ten z łoża śmierci...
              >
              > Człowiekiem się jest zawsze a nie wtedy jak jedna nogę ciągnie już do piekła di
              > abeł .

To może to ten diabeł jak kapłana za nogę ciągnął też za niego i gadał, bo wiecznie zła pragnąc wiecznie dobro czyni ....
              to to może ten diabeł co za noge kapłana ciągnął też za niego gadałtankkardynala gadał... Tak
              • hanka78 Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 09:35
                z niewyspania się powtarzam :)
                • kolter-xl Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 09:41
                  hanka78 napisała:

> z niewyspania się powtarzam :)

Mogłaś do kompa wczorajsza nie siadać :))
                  • hanka78 Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 09:48
                    kolter-xl napisał:

> hanka78 napisała:
                    >
                    > > z niewyspania się powtarzam :)
                    >
                    > Mogłaś do kompa wczorajsza nie siadać :))

Taka wczorajsza mogłam jedynie do kompa usiąść :))
                    • kolter-xl Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 09:53
                      hanka78 napisała:

> kolter-xl napisał:
                      >
                      > > hanka78 napisała:
                      > >
                      > > > z niewyspania się powtarzam :)
                      > >
                      > > Mogłaś do kompa wczorajsza nie siadać :))
                      >
                      > Taka wczorajsza mogłam jedynie do kompa usiąść :))

Nie pij , bo Grzeniu jest strasznie na ten niuch uczulony zaraz ci wykład strzeli jak to chlał i szlajał się latami aż go Jezus z rynsztoka musiał przy pomocy czterech aniołów wyciągać :))
                      • hanka78 Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 10:20
                        kolter-xl napisał:

> Nie pij

Nie nie, ja nie piłam...

> (...) bo Grzeniu jest strasznie na ten niuch uczulony zaraz ci wykł
                        > ad strzeli jak to chlał i szlajał się latami aż go Jezus z rynsztoka musiał prz
                        > y pomocy czterech aniołów wyciągać :))

szkoda, że z tego rynsztoka go wykaraskał dopiero, jak ten się ze sporą częścią szarych komórek pożegnał...

• marina0321 Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 10:28
                          hanka78 napisała:

> kolter-xl napisał:
                          >
                          > > Nie pij
                          >
                          > Nie nie, ja nie piłam...

> > (...) bo Grzeniu jest strasznie na ten niuch uczulony zaraz ci wykład
                          > > strzeli jak to chlał i szlajał się latami aż go Jezus z rynsztoka musiał przy
                          > > pomocy czterech aniołów wyciągać :))

> szkoda, że z tego rynsztoka go wykaraskał dopiero, jak ten się ze sporą częścią
                          > szarych komórek pożegnał...

Ładnie to tak o innych plotkować?
                          • kolter-xl Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 10:37
                            marina0321 napisał(a):
                            >
                            > Ładnie to tak o innych plotkować?

No a od kiedy pisanie prawdy jest plotkowaniem a do tego kiedy ta prawdę pisze się tu.
                            • marina0321 Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 13:21
                              kolter-xl napisał:

> marina0321 napisał(a):
                              > >
                              > > Ładnie to tak o innych plotkować?
                              >
                              > No a od kiedy pisanie prawdy jest plotkowaniem a do tego kiedy ta prawdę pisze
                              > się tu.

Na pewno sam w swoją PRAWDE nie wierzysz...
                              • kolter-xl Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 13:41
                                marina0321 napisał(a):

>
                                > Na pewno sam w swoją PRAWDE nie wierzysz...

Wierzę w to ze niejaki greg coś tam jest byłym alkoholikiem !!!

Znam kilku takich oni zawsze wpadają w histerię kiedy im mówisz ze sobie popiłeś. Strzelają na ten temat wykłady raz popijesz a już w ich oczach jesteś uzależniony
                        • kolter-xl Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 10:36
                          hanka78 napisała:

> Nie nie, ja nie piłam...

No to już znam przyczynę :)

>
                          > szkoda, że z tego rynsztoka go wykaraskał dopiero, jak ten się ze sporą częścią
                          > szarych komórek pożegnał...

No tak działa na niego alkohol z duchem świętym .
              • kolter-xl Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 09:40
                hanka78 napisała:

To może to ten diabeł jak kapłana za nogę ciągnął też za niego i gadał, bo wie
                > cznie zła pragnąc wiecznie dobro czyni ....
                > to to może ten diabeł co za noge kapłana ciągnął też za niego gadałtankkardynal
                > a gadał... Tak

Ano wiedz to ze ; Z mojego zrozumienia pisma świętego zwanego biblią wynika ze Kościół Katolicki , nie ma nic wspólnego z tym o czym nauczali Jezus i jego apostołowie. No a że nie od dziś wiadomo ze bogiem tego świata jest Szatan to i jego jest kościół :))
                Zresztą popatrz jak Jezus nazwał Piotra w chwile po tym jak go głową kościoła uczynił :))

"Jezus zapytał ich: A wy za kogo Mnie uważacie? (16) Odpowiedział Szymon Piotr: Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego. (17) Na to Jezus mu rzekł: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. (18) Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. (19) I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. (20) Wtedy surowo zabronił uczniom, aby nikomu nie mówili, że On jest Mesjaszem. (21) Odtąd zaczął Jezus wskazywać swoim uczniom na to, że musi iść do Jerozolimy i wiele cierpieć od starszych i arcykapłanów, i uczonych w Piśmie; że będzie zabity i trzeciego dnia zmartwychwstanie. (22) A Piotr wziął Go na bok i począł robić Mu wyrzuty: Panie, niech Cię Bóg broni! Nie przyjdzie to nigdy na Ciebie. (23) Lecz On odwrócił się i rzekł do Piotra: Zejdź Mi z oczu, szatanie! Jesteś Mi zawadą, bo nie myślisz o tym, co Boże, ale o tym, co ludzkie.'

Jak widać Jezus samego Szatana na stanowisko założyciela kościoła powołał :)))))
                • hanka78 Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 09:49
                  no to się zgadza
                  • kolter-xl Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 09:54
                    hanka78 napisała:

> no to się zgadza

Musisz być faktycznie wczorajsza , taki krótki odpis :))
                    • hanka78 Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 10:12
                      kolter-xl napisał:

> hanka78 napisała:
                      >
                      > > no to się zgadza
                      >
                      > Musisz być faktycznie wczorajsza , taki krótki odpis :))

Nie przeceniam długości...
                      • kolter-xl Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 10:30
                        hanka78 napisała:

> kolter-xl napisał:
                        >
                        > > hanka78 napisała:
                        > >
                        > > > no to się zgadza
                        > >
                        > > Musisz być faktycznie wczorajsza , taki krótki odpis :))
                        >
                        > Nie przeceniam długości...

Grubszy ma być ......
                        • hanka78 Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 10:55
                          kolter-xl napisał:

> hanka78 napisała:
                          >
                          > > kolter-xl napisał:
                          > >
                          > > > hanka78 napisała:
                          > > >
                          > > > > no to się zgadza
                          > > >
                          > > > Musisz być faktycznie wczorajsza , taki krótki odpis :))
                          > >
                          > > Nie przeceniam długości...
                          >
                          > Grubszy ma być ......

no ....... tak, o ile fachowy ...
                          • kolter-xl Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 13:38
                            hanka78 napisała:

> > > Nie przeceniam długości...
                            > >
                            > > Grubszy ma być ......
                            >
                            > no ....... tak, o ile fachowy ...

No i długo ma ....................... ??
                            • hanka78 Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 14:27
                              kolter-xl napisał:

> hanka78 napisała:
                              >
                              > > > > Nie przeceniam długości...
                              > > >
                              > > > Grubszy ma być ......
                              > >
                              > > no ....... tak, o ile fachowy ...
                              >
                              > No i długo ma ....................... ??

no to zależy... nie na reguły...
                              można potraktować temat zwięźle, ale można też wprowadzać wątki poboczne ... dygresje, byle ciekawe ;)
                              • kolter-xl Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 14:48
                                hanka78 napisała:

> no to zależy... nie na reguły...
                                > można potraktować temat zwięźle, ale można też wprowadzać wątki poboczne ... dygresje, byle ciekawe ;)

Nie gadam wolę to robić .
                                • hanka78 Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 15:03
                                  kolter-xl napisał:

> Nie gadam wolę to robić .

milczę
                                  • marina0321 Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 15:19
                                    hanka78 napisała:

> kolter-xl napisał:
                                    > > Nie gadam wolę to robić .

> milczę

...a więc, nie gadać, tylko do roboty...hi,hi. (Sory, że się wtrąciłam).
                                    • kolter-xl Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 16:37
                                      marina0321 napisał(a):

> hanka78 napisała:
                                      >
                                      > > kolter-xl napisał:
                                      > > > Nie gadam wolę to robić .
                                      >
                                      > > milczę
                                      >
                                      > ...a więc, nie gadać, tylko do roboty...hi,hi. (Sory, że się wtrąciłam).

Fiu fiu trójkącik ??
                                  • kolter-xl Re: Czyżby przemówił człowiek 06.09.12, 16:34
                                    hanka78 napisała:

> kolter-xl napisał:
                                    >
                                    > > Nie gadam wolę to robić .
                                    >
                                    > milczę

No to ja robię :)
    • tadeo7890 Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 06.09.12, 10:20
      Kościół Katolicki jest najstarszą istniejącą na świecie instytucją. Z natury jest bardzo konserwatywny i stara się zachować swoje tradycje. Dlatego nie jest podatny na zmiany. Szybkie tempo życia i postęp charakteryzujący nasze czasy wywiera na KK presję. Polecam artykuł o problemach kościoła z witryny "Kosmologia - nauka duchowa".
      O prawdziwym chrześcijaństwie
      Wybrane tytuły akapitów:
      Pogaństwo w chrześcijaństwie
      Kościoły staną się muzeami oraz atrakcjami turystycznymi
      Kościół traci wpływ na samodzielnie myślącego człowieka....
      Wybrane tytuły akapitów:
      Człowiek myślący nie potrafi ulegać duchowej dyktaturze Kościoła
      Chrześcijaństwo jest dzisiaj na różne sposoby pomieszane z pogaństwem

• 6burakow Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 06.09.12, 15:25
        Przestan spamowac!
        • kolter-xl Re: Kościół pozostał 200 lat z tyłu. 06.09.12, 16:39
          6burakow napisał:

> Przestan spamowac!

Lewą nogą z łózka ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka