Dodaj do ulubionych

Ojciec Tadeusz

24.10.12, 23:31
Gdyby ojciec Tadeusz mial byc pewnego dnia wyniesiony na oltarze, powinien zostac patronem roznych niezdar zyciowych. Ojciec Tadeusz jest przeciez przedsiebiorczy, zaradny, pomyslowy, ma talent biznesowy. Bylaby to wspaniala szansa rowniez dla ateistow, ktorzy ewentualnie mogliby sie przekonac o mocy pozagrobowej ojca Tadeusza i poprawic swoja sytuacje finansowa. Ojciec Tadeusz moglby zostac mostem miedzy swiatem ludzi wierzacych i niewierzacych. Mysle, ze czas najwyzszy, aby wsrod swietych zaczac promowac pragmatyzm i sukces zyciowy.
PS. Kto wie - gdyby ojciec Tadeusz juz teraz byl patronem od dramatow finansowych, to moze Agora nie przezywalaby az tak duzych problemow. Wiem, wiem, byloby to nielatwe, ale chyba lepiej zaprosic do budynku redakcji kleczniki niz komornika?
Obserwuj wątek
    • kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 24.10.12, 23:44
      staszek7778 napisał:

> Gdyby ojciec Tadeusz mial byc pewnego dnia wyniesiony na oltarze, powinien zost
      > ac patronem roznych niezdar zyciowych. Ojciec Tadeusz jest przeciez przedsiebio
      > rczy, zaradny, pomyslowy, ma talent biznesowy. Bylaby to wspaniala szansa rowni
      > ez dla ateistow, ktorzy ewentualnie mogliby sie przekonac o mocy pozagrobowej o
      > jca Tadeusza i poprawic swoja sytuacje finansowa

Masz na myśli ze mamy starym babom kit o niebie wciskać a te durne baby ostatni grosz nam miałby wysyłać a my sku...syny bez skrupułów, mam żyć z tego wdowiego grosza ?

" I nauczając dalej mówił: Strzeżcie się uczonych w Piśmie. Z upodobaniem chodzą oni w powłóczystych szatach, lubią pozdrowienia na rynku, (39) pierwsze krzesła w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach. (40) Objadają domy wdów i dla pozoru odprawiają długie modlitwy. Ci tym surowszy dostaną wyrok."

Ojciec Tadeusz moglby zostac mostem miedzy swiatem ludzi wierzacych i niewierzacych. Mysle, ze czas najwy
      > zszy, aby wsrod swietych zaczac promowac pragmatyzm i sukces zyciowy.
      > PS. Kto wie - gdyby ojciec Tadeusz juz teraz byl patronem od dramatow finansowy
      > ch, to moze Agora nie przezywalaby az tak duzych problemow. Wiem, wiem, byloby
      > to nielatwe, ale chyba lepiej zaprosic do budynku redakcji kleczniki niz komornika?

Opowiedz nam jak to ten twój tato nie ma 4 tys na grzywnę a ma miliony na multipleks ??
      • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 00:04
        Masz na myśli ze mamy starym babom kit o niebie wciskać a te durne baby ostatni
        > grosz nam miałby wysyłać a my sku...syny bez skrupułów, mam żyć z tego wdowieg
        > o grosza ?

Nie musisz sie przejmowac tymi duchowymi kobietami, bo ta nisza jest juz zajeta. Daja dobrowolnie, nikt nie umiera z glodu. Ja na stare lata tez bede rozdawal pieniadze na dzialalnosc charytatywna.

> Opowiedz nam jak to ten twój tato nie ma 4 tys na grzywnę a ma miliony na multi
        > pleks ??

Nic o tym nie wiem. Mozliwe, ze pismo sie gdzies zagubilo w stosie korespondencji ojca Tadeusza. Podejrzewam, ze wiekszosc z tych listow zawiera slowa wdziecznosci.
        • kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 00:12
          staszek7778 napisał:
          >
          > Nie musisz sie przejmowac tymi duchowymi kobietami, bo ta nisza jest juz zajeta
          > . Daja dobrowolnie, nikt nie umiera z glodu.

Nie pieprz od rzeczy człowieku !! Co dzień taką babę widuje gdyby nie jej bratanek to zdechłaby z głodu !! bo non top rydza i proboszcza pasie marna kasą ze swojej emeryturki !!

>Ja na stare lata tez bede rozdawal pieniadze na dzialalnosc charytatywna.

Twoja wola .

>Nic o tym nie wiem.

Rydzyjko nie podawało ??

>Mozliwe, ze pismo sie gdzies zagubilo w stosie korespondencji ojca Tadeusza.

Aha i dlatego jedna z jego nałożnic założyła na niego ??P

>podejrzewam, ze wiekszosc z tych listow zawiera slowa wdziecznosci.

No a te z wyzwiskami lub innymi które umysł pana prawie boga mogły by zaśmiecać od razu w sekretariacie do kosza ??
          • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 00:19
            > Nie pieprz od rzeczy człowieku !! Co dzień taką babę widuje gdyby nie jej brata
            > nek to zdechłaby z głodu !! bo non top rydza i proboszcza pasie marna kasą ze
            > swojej emeryturki !!

Nawet jesli dobrze znasz sytuacje finansowa tej kobiety, to popatrz jak wszystko prowadzi do dobrego: bratanek jej pomaga. Takie przyklady sa budujace, udawadniaja, ze takze mlodzi ludzie wola dawac niz brac. To jest antykapitalistyczna postawa, i slusznie, bo kapitalizm niszczy nasze czlowieczenstwo.
            Jaka naloznica?
            • kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 00:34
              staszek7778 napisał:

>
              > Nawet jesli dobrze znasz sytuacje finansowa tej kobiety, to popatrz jak wszystk
              > o prowadzi do dobrego: bratanek jej pomaga. Takie przyklady sa budujace,

Tak budujące imperium bezwzględnego kutasa który nie waha się do najbiedniejszych skierować swoje zadania finansowe .

>udawadniaja, ze takze mlodzi ludzie wola dawac niz brac.

Bez jaj ta babka ma z 7-8 dych a jej bratanek też emeryt !!

To jest antykapitalistyczna
              > postawa, i slusznie, bo kapitalizm niszczy nasze czlowieczenstwo.

On zryć wariatce daje bo boi się tego co ludzie powiedzą ,wiem to dobrze bo znam go bardzo dobrze.

> Jaka naloznica?

Sobecka czy jak to tam się ten wieloryb wabi :))
              • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 00:50
                <On zryć wariatce daje bo boi się tego co ludzie powiedzą ,wiem to dobrze bo znam go bardzo dobrze.

Jestes pewien, ze nie przesadzasz? Przepraszam Cie najmocniej, ale to brzmi nieprawdopodobnie, zeby ktos ojcu Tadeuszowi wyslal cala swoja emeryture. Moze poniosly Cie emocje i troche ubarwniles te historie?
                • kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 08:13
                  staszek7778 napisał:

> <On zryć wariatce daje bo boi się tego co ludzie powiedzą ,wiem to dobrze b
                  > o znam go bardzo dobrze.
                  >
                  > Jestes pewien, ze nie przesadzasz?

Nie , to samo życie .

Przepraszam Cie najmocniej, ale to brzmi nie
                  > prawdopodobnie, zeby ktos ojcu Tadeuszowi wyslal cala swoja emeryture.

Zacznijmy od tego ze nie śle nic swojemu ojcu bo ten nie żyje i nie cała bo za czynsz wariatka zmuszana przez bratanka płaci .

>Moze poniosly Cie emocje i troche ubarwniles te historie?

Ty na marsie się chowałeś ??
              • lifeisaparadox Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 16:59
                kolter-xl napisał:

> On zryć wariatce daje bo boi się tego co ludzie powiedzą ,wiem to dobrze bo zn
                > am go bardzo dobrze.

Wujek, ale daj znajomemu cynk na dom opieki, bo jej przynajmniej zabiorą całą rentę/emeryturę na prowizję od opieki... tylko bratanek zaoszczędzi i ulgi uświadczy od tego tasiemca.
                Albo dom opieki u wuja Tadeusza, to już by były dwie pieczenie na jednym ogniu.
                • kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 17:56
                  lifeisaparadox napisał:

> kolter-xl napisał:
                  >
                  > > On zryć wariatce daje bo boi się tego co ludzie powiedzą ,wiem to dobrze
                  > bo zn
                  > > am go bardzo dobrze.
                  >
                  > Wujek, ale daj znajomemu cynk na dom opieki, bo jej przynajmniej zabiorą całą r
                  > entę/emeryturę na prowizję od opieki... tylko bratanek zaoszczędzi i ulgi uświa
                  > dczy od tego tasiemca.
                  > Albo dom opieki u wuja Tadeusza, to już by były dwie pieczenie na jednym ogniu.

To on jest jebnięta i ufa oszustom w sukienkach a nie on .
                  • lifeisaparadox Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 18:22
                    kolter-xl napisał:

> To on jest jebnięta i ufa oszustom w sukienkach a nie on .

To jej rzeczywistość, niech Tadek dom opieki dla moherek wybuduje to się mu jeszcze biznes z tego skroi a one w bliskości ojca dyrektora żywot w szczęściu spędzą.
                    • kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 20:51
                      lifeisaparadox napisał:

> kolter-xl napisał:
                      >
                      > > To on jest jebnięta i ufa oszustom w sukienkach a nie on .
                      >
                      > To jej rzeczywistość, niech Tadek dom opieki dla moherek wybuduje to się mu jes
                      > zcze biznes z tego skroi a one w bliskości ojca dyrektora żywot w szczęściu spędzą.

Ta babka ma z tatusia emerytury , a tatko toruńczyk na 100 %takich bidaków nie ma ochoty pilnować .
    • k_a_p_p_a Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 00:33
      Nudzisz facet i wypadasz z roli. lepszy byłeś jako wegetarianin.
      • kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 00:35
        k_a_p_p_a napisał:

> Nudzisz facet i wypadasz z roli. lepszy byłeś jako wegetarianin.

Ja obstawiam ze to ten cały paradoks czy jak go tam wabią ??
        • k_a_p_p_a Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 10:28
          kolter-xl napisał:

> k_a_p_p_a napisał:
          >
          > > Nudzisz facet i wypadasz z roli. lepszy byłeś jako wegetarianin.
          >
          > Ja obstawiam ze to ten cały paradoks czy jak go tam wabią ??

O, nie!. Paradoks zamula, pisze nieskładnie, a ten słowem posługuje się bardzo zręcznie, ale osobowość ma wielokrotną. Zaczął przedstawiając się na FS jako robol używający wulgaryzmów jak znaków interpunkcyjnych, a tu gra kawiarnianego intelektualistę. To troll bagienny.
          • lifeisaparadox Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 17:00
            k_a_p_p_a napisał:

> O, nie!. Paradoks zamula, pisze nieskładnie, a ten słowem posługuje się bardzo
            > zręcznie, ale osobowość ma wielokrotną. Zaczął przedstawiając się na FS jako ro
            > bol używający wulgaryzmów jak znaków interpunkcyjnych, a tu gra kawiarnianego i
            > ntelektualistę. To troll bagienny.

Proszę mi tu dupy nie obrabiać, degeneruchy wredne.
            • kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 17:58
              lifeisaparadox napisał:

> Proszę mi tu dupy nie obrabiać,

Nie widzi pani ze robimy to w sposób jawny,więc zarzut obrabiania dupy odpada.

>degeneruchy wredne.

Nie odpisujesz przecież swojemu klerowi to czemu nas oczerniasz ??
              • lifeisaparadox Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 18:23
                > >degeneruchy wredne.
                >
                > Nie odpisujesz przecież swojemu klerowi to czemu nas oczerniasz ??

Czarnej smoły nie można już bardziej oczernić.
                • kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 20:57
                  lifeisaparadox napisał:

> > >degeneruchy wredne.
                  > >
                  > > Nie odpisujesz przecież swojemu klerowi to czemu nas oczerniasz ??
                  >
                  > Czarnej smoły nie można już bardziej oczernić.

Gdyby nie koloratka nawet byś go nie rozpoznał czy to czort :))) czy inna łajza .
          • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 17:08
            >Zaczął przedstawiając się na FS jako robol używający wulgaryzmów jak znaków interpunkcyjnych, a tu gra kawiarnianego intelektualistę. To troll bagienny.

Tu nie klne, bo tematy sa religijne, duchowe. A to, ze jestem robolem, nie wstydze sie, ludzie mysla, ze robol za przeproszeniem to musi byc glupi ch.j, z ktorym nie da sie porozwiac na rozne tematy. Ja tyram na zewnatrz, jak leje, to nie zapierd..am, i zamiast isc do knajpy i obmacywac tylki kelnerkom, zasiadam w fotelu i zapoznaje sie z tworczoscia umyslow humanistycznych.
            Napadles mnie wrednie i podstepnie. Wybaczam Ci. Dobro jest potezniejsze od pogardy.
            • k_a_p_p_a Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 18:27
              staszek7778 napisał:

>
              > Tu nie klne, bo tematy sa religijne, duchowe.
              >... robol za przeproszeniem to musi byc glupi ch.j,...
              >... jak leje, to nie zapierd..am,...
              A jednak:)

> Napadles mnie wrednie i podstepnie.
              A gdzież tam, jawnie i otwarcie.
              > Wybaczam Ci. Dobro jest potezniejsze od pogardy.
              Nie zmieni to w żaden sposób natury trolla bagiennego
              • 6burakow Re: Ojciec Tadeusz 26.10.12, 20:00
                k_a_p_p_a napisał:

> Nie zmieni to w żaden sposób natury trolla bagiennego

Tez mysle ze troll, obstawiam alter ego grzesia, ale dlaczego bagienny?
      • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 00:45
        > Nudzisz facet i wypadasz z roli. lepszy byłeś jako wegetarianin.

Nie wiedzialem, zes taki surowy recenzent. Mozliwe, ze bylem lepszy, ale niestety jakis taki jak Ty, czyli taki, co wie, ktory watek jest dobry, a ktory - be - wycial mi watek z przemysleniami Schopenhauera na temat traktowania zwierzat.
        I co niewlasciwego dostrzegasz w tym watku?
    • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 01:48
      Spotkala mnie nagana za moj dorobek duchowo-intelektualny na forum. Ale powinienem spisac jeszcze kilka mysli. Nie, aby bronic ojca Tadeusza, ale zeby nas wszystkich bronic przed optyka czarno-biala. Bo nic nie jest takie proste, jakby sie moglo wydawac. Nawet to, ze ojciec Tadeusz pomnaza dobra materialne. Otoz historia ukazje, ze ludzkosc czasami dobrze wychodzi na slabosci kleru do pieniedzy. Gdyby we wczesnym sredniowieczu mnisi nie zagonili parobkow do roboty i nie gromadzili bogactw, nie mieliby czasu na dzialalnosc intelektualna, nie kopiowaliby dziel wielkich myslicieli starozytnych i wielkie skarby umyslowej madrosci przepadlby bezpowrotnie. Dalej. Tacy Medici, gdyby nie oni w porozumieniu z papiestwem w imie pieniadza, nie byloby renesansu. Tylko Kosciol mogl zapewnic strukture pod pierwszy na europejska skale system bankowy. To pieniadze rozkrecily wszystkie aspekty renesansu, wlacznie z protestantyzmem. A ten byl podkladem pod rewolucje przemyslowa itd. Wiec mamy tu paradoks: gdyby nie milosc kleru do pieniadza, mozliwe, ze dzisiaj taki jeden z drugim publicysta owszem wciaz by atakowal ojca Tadeusza, ale czynilby to z pomoca gesiego piora.
      Zastanawiam sie, czy czynimy dobrze, gdy nie dajemy szansy ojcu Tadeuszowi na spokojne realizowanie planow finansowych. Bo dopiero wtedy moglibysmy zobaczyc plon. Moze ojciec Tadeusz w oczach historii moglby sie stac Medicim z Torunia? Oczywiscie w realiach XXI wieku. A to, ze boimy sie ojca Tadeusza to chyba normalne. Jak kazdy charyzmatyczny lider wywoluje obawy, ale tylko tacy zmieniaja bieg historii.

• grzeg34 Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 09:21
        staszek7778 napisał:

> Spotkala mnie nagana za moj dorobek duchowo-intelektualny na forum. Ale powinie
        > nem spisac jeszcze kilka mysli. Nie, aby bronic ojca Tadeusza, ale zeby nas wsz
        > ystkich bronic przed optyka czarno-biala. Bo nic nie jest takie proste, jakby s
        > ie moglo wydawac. Nawet to, ze ojciec Tadeusz pomnaza dobra materialne. Otoz hi
        > storia ukazje, ze ludzkosc czasami dobrze wychodzi na slabosci kleru do pienied

> zy. Gdyby we wczesnym sredniowieczu mnisi nie zagonili parobkow do roboty i nie
        > gromadzili bogactw, nie mieliby czasu na dzialalnosc intelektualna, nie kopiow
        > aliby dziel wielkich myslicieli starozytnych i wielkie skarby umyslowej madrosc
        > i przepadlby bezpowrotnie. Dalej. Tacy Medici, gdyby nie oni w porozumieniu z p
        > apiestwem w imie pieniadza, nie byloby renesansu. Tylko Kosciol mogl zapewnic s
        > trukture pod pierwszy na europejska skale system bankowy. To pieniadze rozkreci
        > ly wszystkie aspekty renesansu, wlacznie z protestantyzmem. A ten byl podkladem

> pod rewolucje przemyslowa itd. Wiec mamy tu paradoks: gdyby nie milosc kleru d
        > o pieniadza, mozliwe, ze dzisiaj taki jeden z drugim publicysta owszem wciaz by
        > atakowal ojca Tadeusza, ale czynilby to z pomoca gesiego piora.
        > Zastanawiam sie, czy czynimy dobrze, gdy nie dajemy szansy ojcu Tadeuszowi na s
        > pokojne realizowanie planow finansowych. Bo dopiero wtedy moglibysmy zobaczyc p
        > lon. Moze ojciec Tadeusz w oczach historii moglby sie stac Medicim z Torunia? O
        > czywiscie w realiach XXI wieku. A to, ze boimy sie ojca Tadeusza to chyba norma
        > lne. Jak kazdy charyzmatyczny lider wywoluje obawy, ale tylko tacy zmieniaja bi
        > eg historii.

Ciekawe spojrzenie...
        Jednakże ludzie na bazie doświadczeń ludzkości boją się takich ludzi...
        Ludzi, którzy tak łatwo gromadzą wokół siebie kapitał i fanatycznie oddanych zwolenników, którzy jednocześnie mają tak wyraziście poglądy polityczne, przy osobistym zamiłowaniu do luksusu...
        • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 16:24
          >Jednakże ludzie na bazie doświadczeń ludzkości boją się takich ludzi...
          Ludzi, którzy tak łatwo gromadzą wokół siebie kapitał i fanatycznie oddanych zwolenników, którzy jednocześnie mają tak wyraziście poglądy polityczne, przy osobistym zamiłowaniu do luksusu...

Tak, ale obawy te bylby bardziej uzasadnione, gdyby ojciec Tadeusz zostal wyniesiony przez rozgoryczony lud, gdyby byl takim ulicznym przywodca. Ale przeciez ojciec Tadeusz jest niejako wytworem systemu edukacyjnego, jest czlowiekiem bardzo wyksztalconym. Jakby nie bylo jest doktorem nauk humanistycznych. Jak przesledzisz zyciorysy slynnych dyktatorow, nie znajdziesz wsrod nich doktorow.
      • lifeisaparadox Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 17:12
        staszek7778 napisał:

> Spotkala mnie nagana za moj dorobek duchowo-intelektualny na forum.

Wujek koronę cierniową Ci już kręci a jego brat gwoździe moczy w oliwie i soli.

> Bo nic nie jest takie proste, jakby s
        > ie moglo wydawac. Nawet to, ze ojciec Tadeusz pomnaza dobra materialne.

Dwoma rybami wykarmił już całą moherową Polskę?

Otoz hi
        > storia ukazje, ze ludzkosc czasami dobrze wychodzi na slabosci kleru do pienied
        > zy. Gdyby we wczesnym sredniowieczu mnisi nie zagonili parobkow do roboty i nie
        > gromadzili bogactw, nie mieliby czasu na dzialalnosc intelektualna, nie kopiow
        > aliby dziel wielkich myslicieli starozytnych i wielkie skarby umyslowej madrosc
        > i przepadlby bezpowrotnie.

Oni na tym kopiowaniu kupę mamony zarabiali, to była bardzo ceniona robota.
        Uciułali tyle grosza, że państwo watykańskie sobie kupili.
        Biznes is biznes.

Dalej. Tacy Medici, gdyby nie oni w porozumieniu z p
        > apiestwem w imie pieniadza, nie byloby renesansu. Tylko Kosciol mogl zapewnic s
        > trukture pod pierwszy na europejska skale system bankowy. To pieniadze rozkreci
        > ly wszystkie aspekty renesansu, wlacznie z protestantyzmem. A ten byl podkladem
        > pod rewolucje przemyslowa itd. Wiec mamy tu paradoks: gdyby nie milosc kleru d
        > o pieniadza, mozliwe, ze dzisiaj taki jeden z drugim publicysta owszem wciaz by
        > atakowal ojca Tadeusza, ale czynilby to z pomoca gesiego piora.

Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne niźli bogaty dostanie się do raju!!
        Diagnoza: schizofrenia.

> Zastanawiam sie, czy czynimy dobrze, gdy nie dajemy szansy ojcu Tadeuszowi na s
        > pokojne realizowanie planow finansowych. Bo dopiero wtedy moglibysmy zobaczyc p
        > lon. Moze ojciec Tadeusz w oczach historii moglby sie stac Medicim z Torunia? O
        > czywiscie w realiach XXI wieku. A to, ze boimy sie ojca Tadeusza to chyba norma
        > lne. Jak kazdy charyzmatyczny lider wywoluje obawy, ale tylko tacy zmieniaja bi
        > eg historii.

Szajba od zawsze była w cenie.
      • jeepwdyzlu kicha 25.10.12, 18:30
        Tacy Medici, gdyby nie oni w porozumieniu z papiestwem w imie pieniadza, nie byloby renesansu.
        -----------
        z historii to Ty orłem nie jesteś...
        Raz - Medyceusze (tak się po polsku nazywają) - osiągnęli potęgę ZANIM zaczęli się pchać do Watykanu..
        Dwa - Renesans nastąpiłby bez nich tak samo szybko - to wzrost potęgi miast, kasa płynąca nie do sakiew feudałów, większe aspiracje mieszczaństwa, osłabnięcie kościoła - czynnikó było mnóstwo...

Dwa - niby zabawny wątek jest niesmaczny. Rydzyk żyje i życzę mu dużo zdrowia, co i Tobie radzę...
        Powiew nowości na forum się przyda, ale ....
        myśl zanim coś naskrobiesz..
        jeep
        • staszek7778 Re: kicha 25.10.12, 20:35
          "Raz - Medyceusze (tak się po polsku nazywają) - osiągnęli potęgę ZANIM zaczęli się pchać do Watykanu.. "

Oczywiscie, ze nie byli biedni. Ale to byla namiastka potegi, jaka osiagneli dzieki wspolpracy z Kosciolem. Jesli zatem porownujesz ich bogactwo i wplywy "przed" i "po", to sam masz liche wyobrazenie o historii.

>Dwa - Renesans nastąpiłby bez nich tak samo szybko - to wzrost potęgi miast, kasa płynąca nie do sakiew feudałów, większe aspiracje mieszczaństwa, osłabnięcie kościoła - czynnikó było mnóstwo...

Oczywiscie, ze bylo mnostwo, ale Medyceusze byli sila napedowa zmian. Aspiracje to mieszczanstwo zawsze i wszedzie i jakies gdzies tam ma. Rzadko sie jednak zdarza, zeby te aspiracje byly zrealizowane za czasow jednego czy dwoch pokolen, a czesto - w ogole.
    • wariant_b A skąd taka nagła promocja TW? 25.10.12, 07:34
      Już przestali przeszkadzać?

• sclavus szkoda, wielka szkoda, 25.10.12, 10:58
      że ojciec (doktor-dyrektor - nie wolno zapominać!) Tadeusz, nie jest twoim ojcem biologicznym...
      Ale byś miał!!! :D:D:D:D:D
      • staszek7778 Re: szkoda, wielka szkoda, 25.10.12, 16:15
        >że ojciec (doktor-dyrektor - nie wolno zapominać!) Tadeusz, nie jest twoim ojcem biologicznym...
        Ale byś miał!!! :D:D:D:D:D

Mysle, ze dla zwyklego czlowieka ojciec Tadeusz jest ojcem. Zdaje sie, ze w bezposrednich kontaktach z ludzmi ojciec Tadeusz emanuje cieplem. Jest tu ciekawy paradoks. Ojciec Tadeusz slynnie z bezkompromisowych przekonan, a jednoczesnie potrafi zachowac na twarzy bardzo wyrozumialy usmiech. Usmiech akceptacji dla ludzkich slabosci, moze dlatego ludzie mowia - ojciec Tadeusz.

Wroce do aspektu finansowego. Nalezy chwalic, ze ojciec Tadeusz nie trzyma pieniedzy gdzies w jakims banku szwajcarskiem. Ojciec Tadeusz inwestuje pieniadze, co jest bardzo dobre dla ekonomii kraju. Za cene ryzyka finansowego. To, ze nie kazdy ma tyle odwagi, a i tez checi, zeby pomoc swojemu krajowi, swiadczy przyklad wielkich amerykanskich korporacji, ktore wola trzymac setki miliardow dolarow pod kluczem niz wykorzystac je do stymulowania ekonomii.

Mysle, ze ojciec Tadeusz ma pecha, ze zyje w naszych dosc zawistnych czasach. Mikolaj Kopernik tez przeciez bardzo interesowal sie pieniadzem. Ale nie ulega watpliwosci, ze mamy inny stosunek do Kopernika niz ojca Tadeusza. Skad ta niekonsekwencja?

Dalej - bezrefleksyjnie akceptujemy takiego Steve'a Jobsa, ale przeciez w jego chinskich fabrykach prawcownicy masowo popelniali samobojstwa z powodu warunkow pracy. Ojciec Tadeusz zaproponowal nam humanitarny model kapitalizmu. Pod tym wzgledem ojciec Tadeusz jest bardziej lewicowcem niz wiekszosc biznesmanow o niby lewicowych pogladach.

• lumpior Biedak w sutannie? 25.10.12, 16:26
          www.youtube.com/watch?v=2MZAMUrPuGQ&feature=related
        • sclavus Zdrowo... 25.10.12, 20:50
          napenderoliłeś!!
          PeeS - może (jakimś cudem) jest dwóch odd Tadeuszów i ten o którym piszesz, jest z zupełnie innego, równoległego świata... :D:D
          Ten, którego znamy wszyscy, to całkiem niezły sqrviel!!!
          Nawet swoich sekuje, jak nie po jego myśli... (o przekrętach finansowych nie wspominam bo po cholerę)
    • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 20:42
      Podziele sie z wami pewnym porownaniem, ktore naszlo mnie dzis podczas jesiennego spaceru.
      Gdy sie mowi o zmaganiach Agory z ojcem Tadeuszem, to mozna je chyba ujac w kontekscie wielkich zmagan biblijnych. Widze to tak:
      Agora to jak Medialny Babilon, a ojciec Tadeusz jak prorok Daniel. Z tym ze ojciec Tadeusz ma raczej trudniejsze zadanie, bo lwy i lwice z GW sa jakby mniej ospale niz te z danielowskiej jaskini.
      • kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 21:11
        staszek7778 napisał:

> Agora to jak Medialny Babilon, a ojciec Tadeusz jak prorok Daniel. Z tym ze ojc
        > iec Tadeusz ma raczej trudniejsze zadanie, bo lwy i lwice z GW sa jakby mniej o
        > spale niz te z danielowskiej jaskini.

Mylisz się Stasku :)) Babilonem Rzym nazywano więc to watykan jest ta przeklętą stolica na siedmiu wzgórzach którego grzechy sięgają nieba. twój pan z Torunia jest tym przedstawicielem owego Babilonu .
        • lifeisaparadox Eunuch Rydzyka 25.10.12, 22:51
          www.youtube.com/watch?v=jWCCT6j-VSk
    • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 23:32
      Kochani,
      jak to sie dzieje, ze u ojca Tadeusza nie masowych zwolnien?
      Zarzuca sie ojcu Tadeuszowi milosc do pieniedzy. A czy pracownicy Agory sa lepsi? Iles tam osob ma byc zwolnionych. A nie musieliby byc zwolnieni, gdyby ich koledzy i kolezanki zaproponowali wladzom spolki oferte, ze zgodza sie na zmniejszenie np. o 15 procent zarobkow i swiadczen, aby w ten sposob zatrzymac tych, co maja isc na odstrzal. To bylby piekny przyklad ludzkiej solidarnosci. Ale niestety watpie, ze do czegos takiego dojdzie. Forsa jest forsa. Najlatwiej jest zrobic z ojca Tadeusza kozla ofiarnego i przetrzasywac czyjes kieszenie, a swoje szczelnie zabezpieczyc.
      • kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 23:41
        staszek7778 napisał:

> Kochani,
        > jak to sie dzieje, ze u ojca Tadeusza nie masowych zwolnien?

Ma wygnać te emerytki które siedzą u niego za bóg zapłacić albo nawet płacą mu :))))

> Zarzuca sie ojcu Tadeuszowi milosc do pieniedzy.

No i do jednego 27 letniego kleryka .

>A czy pracownicy Agory sa lepsi?

No a pracownikom Agory postawiono zadanie przejścia przez ucho igielne ??

>Iles tam osob ma byc zwolnionych. A nie musieliby byc zwolnieni, gdyby ich k
        > oledzy i kolezanki zaproponowali wladzom spolki oferte, ze zgodza sie na zmniej
        > szenie np. o 15 procent zarobkow i swiadczen, aby w ten sposob zatrzymac tych,
        > co maja isc na odstrzal.

No akurat u wolontariatu rydza nie ma problemu z pensjami :))

To bylby piekny przyklad ludzkiej solidarnosci. Ale ni
        > estety watpie, ze do czegos takiego dojdzie. Forsa jest forsa. Najlatwiej jest
        > zrobic z ojca Tadeusza kozla ofiarnego i przetrzasywac czyjes kieszenie, a swoje szczelnie zabezpieczyc.

Opowiedz to tym szurniętym babom które ostanie grosze chu jowi wysyłają a on zamiast im powiedzieć z anteny , zostaw sobie durna babo trochę na leki nie ślijcie mi wszystkiego .Nie on im dziękuje w ten sposób prowokując wariatki do dalszego sponsorowania oszusta
        • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 25.10.12, 23:55
          >No a pracownikom Agory postawiono zadanie przejścia przez ucho igielne ??

Nie. Ale dlaczego pracownicy Agory nie wykaza moralna wyzszosc nad ojcem Tadeuszem nie tylko na papierze czy w sieci, lecz takze w praktyce?

Nie on im dziękuje w ten sposób prowokując wariatki do dals
          > zego sponsorowania oszusta

Gdyby ojciec Tadeusz rzeczywiscie byl oszustem, zostalby ujety przez organa scigania.
          • kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 26.10.12, 00:05
            staszek7778 napisał:

> >No a pracownikom Agory postawiono zadanie przejścia przez ucho igielne ??
            >
            > Nie. Ale dlaczego pracownicy Agory nie wykaza moralna wyzszosc nad ojcem Tadeus
            > zem nie tylko na papierze czy w sieci, lecz takze w praktyce?

Ukazują ,Pracują i za o im się płaci a nie lipa w postaci bandy emerytek wolontariuszek.

> Gdyby ojciec Tadeusz rzeczywiscie byl oszustem, zostalby ujety przez organa sci
            > gania.

Niestety w tym kraju można dawać złudną nadzieję ze za kilka złotych idzie się do nieba :(
            • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 26.10.12, 16:52
              Kolter,
              ja nie bazuje na domyslach czy plotkach. Wczoraj przefiltrowalem siec w poszukiwaniu prawdy. Otoz znalazlem tylko jedne potwierdzenie (zapis dyskusji na antenia Radia Maryja) na to, ze ktos daje znaczna czesc swojej emerytury dla ojca Tadeusza. Ale to nie byla calosc, lecz polowa.
              Mozliwe, ze przypadki przytoczone przez Ciebie maja miejsce, ale sa one statystycznie sladowe i trudno na ich znikomej liczbie stawiac jakies powazniejsze tezy.
              A to, ze ludzie daja i wspomagaja ojca Tadeusza? Co w tym zlego? Hipokrytycznego? Ojciec Tadusz powiedzial przeciez, ze kromka chleba powinna byc posmarowana miloscia. Gdybys nie byl uprzedzony do ojca Tadeusza, przyznalbys, ze jest to mysl na skale wielkich myslicieli takich jak chocby Mahatma Gandhi.
              No coz, ale to takie polskie - cudze chwalicie, swego nie znacie.
              • lifeisaparadox Re: Ojciec Tadeusz 26.10.12, 17:31
                Staszek, umacniasz się w ideologii Radia Maryja? To duży wysiłek, rozsądek tak mocno osaczyć w sobie i zbałamucić.
                • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 26.10.12, 20:15
                  > Staszek, umacniasz się w ideologii Radia Maryja?

Bdury wygadnujesz. Badam motywy finansowe ojca Tadeusza obiektywnie.
                  Gdy konczyla sie moja dluga wizja, zapytalem mojego przelozonego aniola, dlaczego akurat mnie uhonorowano godnoscia anielska na okres tymczasowy. Bo widzisz, przed wizja lubilem wysiadywac w barze, wypic, przypierd... jakiemus agresywnemu leszczowi, do cycuszkow mialem wyjatkowo egalitarne podejscie: male czy duze, wsio rawno. Nie bylem lepszy od innych pod jakimkolwiek wzgledem, moralnym, intelektualnym, potrafilem sie zachowac jak bydle. Wiec bylem zdziwiony, ze to mnie wybrano na aniola. Uslyszalem tako oto mniej wiecej odpowiedz:
                  "Stanislawie, nie jestes doskonaly, ale masz to, co tak rzadko mozna uswiadczyc miedzy ludzmi: obiektywizm. Obiektywizm zaslania wiele twoich przywar. "
                  Lecz trzeba wiedziec, ze obiektywizm to nie tylko kwestia dobrej woli. Obiektywizm to polaczenie dobrej woli i odpowiedniej perspektywy. Pozwol, ze porownam myslenie do fruwania. Nie dlatego, ze subiektywnie odwoluje sie do moich doswiadczen, lecz dlatego, ze na przestrzeni wiekow bylo to dosc popularne skojarzenie, ktorego semantycznym echem bylo wyrazenie np: wzniosla mysl. Zeby miec odpowiednia perspektywe, trzeba wyfrunac wyzej niz na grzede, na skale wysoka trzeba. Ale do tego sa potrzebne orle skrzydla. Nie bojcie sie duzych skrzydel, bo tylko dzieki nim mozecie pokonac grawitacje ignorancji i uzyskac odpowiednia perspektywe.

Dlatego zachowuje obiektywnosc, analizuje wasze uwagi i badam, czy maja one sens, aby ujrzec w prawdzie finansowy aspekt dzialalnosci ojca Tadeusza.
                  • lifeisaparadox Re: Ojciec Tadeusz 26.10.12, 21:51
                    Nie jestem w stanie powiedzieć czy sobie jaja robisz, nikt tego nigdy nie będzie w stanie odgadnąć :)

W każdym bądź razie, możesz tak do rzeczy napisać co to właściwie ma być z tym Tadeuszem?

Ja myślę że Tadzio to zwyczajny gość który nie kuma więcej niż może, skupiając się na tym co kojarzy najlepiej, ma rację po swojemu. Jak każdy na tym świecie. Ale że jest między krańcem nieba i krańcem piekła, no to jest swego rodzaju burzliwym zjawiskiem.
                    Każdy z nas ma trochę z Rydzyka :>
                    Nikt nie jest doskonały, ani kler, ani Rydzyk, ani rząd. Każdy sobie rzepkę skrobie, a ocen tyle co ludzi na ziemi.
                    • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 26.10.12, 22:52
                      > Nie jestem w stanie powiedzieć czy sobie jaja robisz, nikt tego nigdy nie będzi
                      > e w stanie odgadnąć :)
                      >
                      > W każdym bądź razie, możesz tak do rzeczy napisać co to właściwie ma być z tym
                      > Tadeuszem?

To niezwykle smutne, ze gdy czlowiek zaczyna sie dzielic swoimi przyzyciami metaficzynymi, otoczenie mysli, ze albo oszalal, albo jaja sobie robi. Ten dogmatyzm interpretacyjny zamyka przed tlumami droge do poznania.
                      Co do ojca Tadeusza - zastanawiam sie, czy racje maja osoby, ktore atakuja ojca Tadeusza za jego dzialalnosc finansowa. Juz wspomnialem, ze bogactwo nie ma zwiazku z czyjas madroscia czy szlachetnoscia. Mozna tu wskazac Hioba czy krola Salomona.
                      • lifeisaparadox Re: Ojciec Tadeusz 27.10.12, 00:47
                        staszek7778 napisał:

> To niezwykle smutne, ze gdy czlowiek zaczyna sie dzielic swoimi przyzyciami met
                        > aficzynymi, otoczenie mysli, ze albo oszalal, albo jaja sobie robi. Ten dogmaty
                        > zm interpretacyjny zamyka przed tlumami droge do poznania.

To na ogół ludzie z różnymi wizjami robią dogmaty, a ludzie którzy nie wiedzą co z sobą zrobić takie dogmaty połykają i odnajdują w nich jakieś swoje tam metafizyczne odnośniki.

> Co do ojca Tadeusza - zastanawiam sie, czy racje maja osoby, ktore atakuja ojca
                        > Tadeusza za jego dzialalnosc finansowa. Juz wspomnialem, ze bogactwo nie ma zw
                        > iazku z czyjas madroscia czy szlachetnoscia. Mozna tu wskazac Hioba czy krola S
                        > alomona.

No nie wiem, dla mnie on jest taki sam jak wszyscy inni. Znam tak przeróżne zrozumienia tej samej rzeczy, że nie zdziwi mnie jeśli każdy powie coś zupełnie różnego na temat tej samej osoby.
                        • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 27.10.12, 01:15
                          >No nie wiem, dla mnie on jest taki sam jak wszyscy inni.

Wiec dlaczego ojciec Tadeusz wywoluje az tyle negatywnych emocji?
                          Czesto zapominamy, ze tak latwo jest skrzywdzic czlowieka. Slowem.
                          • lifeisaparadox Re: Ojciec Tadeusz 27.10.12, 03:06
                            staszek7778 napisał:

> >No nie wiem, dla mnie on jest taki sam jak wszyscy inni.
                            >
                            > Wiec dlaczego ojciec Tadeusz wywoluje az tyle negatywnych emocji?
                            > Czesto zapominamy, ze tak latwo jest skrzywdzic czlowieka. Slowem.

Ludzie ciskają swoimi osądami i myślami na oślep.
                            Tylko wariat będzie z tego robił sens - albo - można tylko zwariować próbując wszystkiemu nadać atrybuty rozumowe.
                          • kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 27.10.12, 07:54
                            staszek7778 napisał:

> >No nie wiem, dla mnie on jest taki sam jak wszyscy inni.
                            >
                            > Wiec dlaczego ojciec Tadeusz wywoluje az tyle negatywnych emocji?

Bo jest patologicznym łgarzem , sam sobie oszust spieprzył opinię kiedy nie udzielił pomocy stoczni a wiadomo ze pieniądze przeznaczone na ta pomoc wykorzystał do zbudowania swojego wartego 300 milionów zł imperium medialnego.

> Czesto zapominamy, ze tak latwo jest skrzywdzic czlowieka. Slowem.

Człowieka tak ,ale nie oszusta i łgarza.
              • kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 26.10.12, 20:21
                staszek7778 napisał:

> Kolter,
                > ja nie bazuje na domyslach czy plotkach. Wczoraj przefiltrowalem siec w poszuki
                > waniu prawdy. Otoz znalazlem tylko jedne potwierdzenie (zapis dyskusji na anten
                > ia Radia Maryja) na to, ze ktos daje znaczna czesc swojej emerytury dla ojca Ta
                > deusza. Ale to nie byla calosc, lecz polowa.
                > Mozliwe, ze przypadki przytoczone przez Ciebie maja miejsce, ale sa one statyst
                > ycznie sladowe i trudno na ich znikomej liczbie stawiac jakies powazniejsze tez
                > y.
                > A to, ze ludzie daja i wspomagaja ojca Tadeusza? Co w tym zlego? Hipokrytyczneg
                > o? Ojciec Tadusz powiedzial przeciez, ze kromka chleba powinna byc posmarowana
                > miloscia. Gdybys nie byl uprzedzony do ojca Tadeusza, przyznalbys, ze jest to m
                > ysl na skale wielkich myslicieli takich jak chocby Mahatma Gandhi.
                > No coz, ale to takie polskie - cudze chwalicie, swego nie znacie.

Nie mlaszcz , rydzo żeruje nie na młodych wykształconych dobrze zarabiających. Resztę sobie dopisz sam .
                • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 26.10.12, 21:08
                  > Nie mlaszcz , rydzo żeruje nie na młodych wykształconych dobrze zarabiających.
                  > Resztę sobie dopisz sam .

Traktuje te odpowiedz z kartezjańskim sceptycyzmem, bo nie przytaczasz zadnych statystyk, tylko walisz na czuja.
                  • kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 26.10.12, 22:31
                    staszek7778 napisał:

> > Nie mlaszcz , rydzo żeruje nie na młodych wykształconych dobrze zarabiają
                    > cych.
                    > > Resztę sobie dopisz sam .
                    >
                    > Traktuje te odpowiedz z kartezjańskim sceptycyzmem, bo nie przytaczasz zadnych
                    > statystyk, tylko walisz na czuja.

Opisuje fakty nie Radio Maryja Fakty a fakty po prostu
                    • staszek7778 Re: Ojciec Tadeusz 26.10.12, 22:57
                      >Opisuje fakty nie Radio Maryja Fakty a fakty po prostu

Jak dotychczas obgadales sasiadow i podales kilka tez bez przedstawienia statystyk. Bez konkretnych liczb bedziemy ofiarami domyslow, plotek i uprzedzen.

• kolter-xl Re: Ojciec Tadeusz 27.10.12, 00:56
                        staszek7778 napisał:

> >Opisuje fakty nie Radio Maryja Fakty a fakty po pro
                        > stu
                        >
                        > Jak dotychczas obgadales sasiadow i podales kilka tez bez przedstawienia statys
                        > tyk. Bez konkretnych liczb bedziemy ofiarami domyslow, plotek i uprzedzen.

Opowiedz to tym wydymanym ze Stoczni , o ile pamiętam to twój tato obiecał im pomoc :)))
    • staszek7778 Michnik i ojciec Tadeusz 27.10.12, 01:24
      Ze mna bylo tak. Traktowalem kiedys ojca Tadeusza jako szkodnika spolecznego. Lecz gdy Adam Michnik powiedzial, ze w niektorych kwestiach zgadza sie z Rydzykiem, zastanowilem sie na jego slowami i uzmyslowilem sobie, ze z lenistwa zaszufladkowalem kaplana z Torunia. Spostrzezenie pana Adama zapoczatkowalo pozytywna reakcje lancuchowa, zaczalem doglebnie analizowac rozne informacje, oddzielac fikcje od faktow, w wyniku czego wylonil sie zupelnie inny wizerunek ojca Tadeusza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka