Dodaj do ulubionych

Wyjść przed parafię...

21.10.13, 20:03
To a propos "Faktów po faktach" sprzed chwili i komentarza niejakiego Waszczykowskiego, który skomentował oburzenie Owsiaka na instrumentalne, polityczne traktowanie wypadku pewnego lotniczego.

Posłuchajcie Owsiaka:
www.tokfm.pl/Tokfm/10,103168,14814295,Owsiak__Pokazujemy_dzieci_potrafiace_ratowac_zycie_.html
A co na to Waszczykowski - mówił, że wolność myślenia i wypowiedzi "przed parafiami".

O, właśnie tak...

Bo parafia rządzi nami. Cała prawda o religijnych oszołomach.
Obserwuj wątek
    • grgkh Bardzo ważne, co mi umknęło... 21.10.13, 20:07
      Nie wolno tego pomijać - Owsiak mówi o nienawiści, która płynie od pewnych ludzi. Jest oczywiste, że ci ludzie są kojarzeni z religią, do niej się odnoszą, do boga miłości i dobra.

Nienawiść w imię boga.

Władza absolutna w imię boga.

To my mamy być niczym, śmieciem... To oni są wszystkim, bo "Gott mit uns"...

Właśnie do takiego celu bogowie zostali powołani do istnienia.
      • karbat Re: Bardzo ważne, co mi umknęło... 21.10.13, 22:26
        Owsiak, jest bezczelny, w swej bezczelnosci arogancki. On smial beszczelnie wejsc na poletko - empatii, bezinteresownej pomocy, zbierania pieniedzy, dzialalnosci charytatywnej, zastrzezone od wiekow dla profesjonalistow od pomocy w potrzebie ( modl sie i ufaj ), specow od milosci blizniego .

Jego bezczelnosc jest tym wieksza, ze w tym co on robi, nie ma zadnej sfientej panienki, pocieszycielki w biedzie, potrzebie.
        Jego bezczelnosc jest tym wieksza, ze zebrane (bez krolowej Polski ) pieniadze,
        przeznaczone na zakup aparatury med., sa efektywniejsze, skuteczniejsze od katomodlitw .
        To musi byc prowokator, jak to ww, w tak oczywisty sposob mozna demonstrowac pradzwemu katolikowi . tak postepowac moze tylko narkoman .

• grgkh Re: Bardzo ważne, co mi umknęło... 22.10.13, 15:02
          No właśnie, Owsiakowi udaje się nam pokazać, jakimi możemy być bez żadnej boskiej pomocy. To jest NIEWYBACZALNE, bo przecież do tego celu wyznaczona jest tylko jedna organizacja, a wzorcem musi być bóg, patron tejże.

Słabnie motywacja do zgłaszania się po przewodnictwo tej organizacji. Bo widzimy, że umiemy być dobrzy bez niej. Wszyscy, jak leci, teiści i ateiści, cykliści i motocykliści, i czterokołowi...

Zbędne stają się WSKAZÓWKI i DEKALOGI. Robimy tak, bo mamy to w swej naturze.
    • privus Re: Wyjść przed parafię... 22.10.13, 01:23
      Obawiam się, że każdemu, który odważył by się wyjść przed parafię i mówić co innego, niż mówił ksiądz na kazaniu grozi po prostu lincz. Świadczy o tym nie tylko sprawa Lemańskiego, bo podobnych wypadków sygnalizowanych przez media jest znacznie więcej. Waszczykowski tylko potwierdził istniejący stan faktyczny, jaki na rynku niewolników w Rzymie nazwano ich sklabami, czyli niewolnikami w duchu. Obawiam się, że w tym wypadku jest znacznie gorzej. Niewolnik to klasa społeczna, coś podobnego do robotnik. Różnica polega na tym, że niewolnik posiadał wartość wymierną i każdy właściciel dbał o jego przetrwanie. Robotnik natomiast żadnej wartości nie przedstawia. Kupuje się jedynie jego pracę lub efekty pracy. Gdy praca jest zbędna to i robotnik jest zbędny. Bez pracy i możliwości przeżycia umiera z głodu i chorób, jak śmieć na ulicy czy w śmietniku.
      W wydaniu Waszczykowskiego takie państwo kościelne już mamy - Polska Republika Watykańska.
    • grzeg34 Re: Wyjść przed parafię... 22.10.13, 14:02
      Owsiak dla kolejnych ekip rządzących jest analogicznym wentylem bezpieczeństwa jak religia.

www.youtube.com/watch?v=Gmo9PDXwXzE&list=TLoiAtkWkHRg6CpHKR9xETnmpD-kYCA0Bl
      Służba zdrowia to "czarna dziura" bez dna.
      60 mld. co rok to dla nich zbyt mało - wobec 300mld. całego polskiego rocznego budżetu.
      Owsiak rozmydla gruntowną i radykalną potrzebę reformy służby zdrowia w Polsce.
      • grgkh Re: Wyjść przed parafię... 22.10.13, 14:55
        Co chcesz powiedzieć naprawdę?

Że Owsiak nie powinien Polaków mobilizować to działania w swoim własnym interesie?

Nie rozumiem Twoich intencji - czy masz coś przeciwko:
        1) Owsiakowi osobiście?
        2) dobroczynności Polaków (nie powinni zbierać tych pieniędzy, na ten cel zwłaszcza)?
        3) rzeczywistości, która jest dokładnie taka, jaka jest i, najwidoczniej, inna nie mogła się stać, bo się przecież nie stała?

Coś komuś zarzucasz. Komu i co, i czy to jest "na temat"?

No więc o co chodzi?
        • grzeg34 Re: Wyjść przed parafię... 22.10.13, 15:19
          grgkh napisał:

> No więc o co chodzi?

O logikę.
          Wielka Orkiestra z kwoty ok. 0,55mld., zebranej przez 20 lat funkcjonowania, wyposażyła szpitale w kluczowy do funkcjonowania sprzęt medyczny.

A co zrobili politycy z kwoty ok. 1000mld. wydanej w tym samym okresie na służbę zdrowia?

A przypomnę: lekarze zawsze mieli bardzo silną reprezentacje w sejmie obok prawników i rolników.
          • grgkh Re: Wyjść przed parafię... 22.10.13, 16:35
            grzeg34 napisał:

> grgkh napisał:
            >
            > > No więc o co chodzi?
            >
            > O logikę.

O logikę? :)

Pytałem, co ma do tego Twoja ocena Owsiaka? Odpowiedz.

> Wielka Orkiestra z kwoty ok. 0,55mld., zebranej przez 20 lat funkcjonowania, wy
            > posażyła szpitale w kluczowy do funkcjonowania sprzęt medyczny.

Tak, niektóre szpitale w specjalistyczny sprzęt.

> A co zrobili politycy

Jacy politycy? Chyba zarządzający szpitalami, a nie konkretni politycy.

Rozumiem, że masz kompleks "klasy politycznej". Kto to jest polityk? Kto zarządza szpitalami, bo od pewnego czasu są to chyba samorządy. Czy to też politycy, ci sami, do których masz pretensje?

Ile razy przeprowadzano ODDŁUŻANIE szpitali kierowanych przez nieudolnych zarządców? Ile wydano na ten cel pieniędzy?

> z kwoty ok. 1000mld. wydanej w tym samym okresie na służbę zdrowia?

Konkretnie, na jakie cele poszły te pieniądze - podaj mi to w szczegółach. Bo jeśli komuś coś zarzucasz, to wiesz na pewno i dokładnie.

> A przypomnę: lekarze zawsze mieli bardzo silną reprezentacje w sejmie obok praw
            > ników i rolników.

I co z tej "reprezentacji" wynikało?

Ile zarabiał kiedyś i ile zarabia teraz lekarz w polskiej służbie zdrowia i dla porównania w krajach UE oraz USA? Ile godzin pracuje tam, a ile u nas?

I pytanie na temat - co ma do tego Owsiak i polska dobroczynność, którą on mobilizuje? Czy jest w tym coś złego? Dlaczego taka droga poprawiania działania służby zdrowia budzi Twoją niechęć?

Czy jak KRK swoje łapki przykładał do opieki zdrowotnej, to było dobrze, a jak robi to ktoś inny, to jest źle? Skąd taka Twoja ocena? Chcę znać motywację.
            • grzeg34 Re: Wyjść przed parafię... 23.10.13, 09:56
              grgkh napisał:

> Pytałem, co ma do tego Twoja ocena Owsiaka? Odpowiedz.

Nie chcę nikogo oceniać, tym bardziej kogoś takiego jak Owsiak.

Jednakże chciałem tylko nadmienić o pewnej mojej, względnej i subiektywnej, interpretacji pewnego zjawiska społecznego, związanego z Wielką Orkiestrą i wynikającego z tego poczucia co najmniej niesmaku.
              Otóż, postaram się go zobrazować na podstawie przykładu: wyobraź sobie pewną rodzinę; rodzice + kilkoro dzieci. Dom zaniedbany, brudno i smutno, nie ma komu naprawić bieżących usterek, drzwi i okna się nie domykają, dach przecieka, ściany nieocieplone, piec energochłonny, nie ma komu czasem zgasić światła przed domem, czy w piwnicy, a rachunki wysokie za energię elektryczną, opał i t.p. Rodzina ledwo wiąże koniec z końcem, czasem czują się zmuszeni do zaciągania pożyczek w "providencie" czy innej "chwilówce", chociaż oboje rodzice pracują i wcale nie zarabiają najniższych krajowych. Jednocześnie rodzice mają nałogi - palą, lubią alkohol i t.p.
              I o to nagle dzieci (młodzież) tych rodziców biorą sprawy w swoje ręce. Ciułają pieniądze, pracują gdzieś dorywczo, malują płot sąsiadowi, pilnują komuś dzieci, zbierają butelki i t.p., a zarobione w ten sposób pieniądze przekazują rodzicom na regulowanie bieżących rachunków, czy finansowanie nowej pralki do domu, lub wymianę zepsutego od miesięcy kranu w łazience. I to trwa latami...
              Czy to jest porządku? Przecież ta młodzież kiedyś dorośnie i kiedyś ona sama oceni swoich rodziców...
              • grgkh Re: Wyjść przed parafię... 23.10.13, 13:41
                Wypisałem Ci argumenty, na które nie odpowiedziałeś. Rozumieć to należy jednoznacznie - nie masz kontrargumentów, wobec tego WSZYSTKO, co wcześniej sugerowałeś, jest fałszywe. Według Ciebie. Poddałeś swoje tezy.

Teraz zerwałeś się do odpowiedzi na tylko jeden element z poprzedniego posta. Zapytałem, co masz przeciwko Owsiakowi, bo przecież coś miałeś, bo zgłaszałeś jakieś zastrzeżenia. Dokumentacja jest w postach. Widzimy ją wszyscy.

I co masz do powiedzenia? Nic. Opowiadasz mi jakąś wzruszającą historię... Ale nie zrozumiałem jej związku z moim pytaniem.

Opowiem Ci krócej coś podobnego.

Wyobraź sobie podobną rodzinę, która przychodzi do proboszcza z prośbą, by nie naliczał opłat za swoje usługi wyceniane "co łaska ale nie mniej niż..." (pogrzeb - osobiście się zetknąłem, ktoś z rodziny) A co na to kieckowy? Czasem się zlituje, ale praktyka pokazuje, że raczej rzadziej niż częściej.

Czy czarni pomagają ludziom?

Szczycą się rozmiarami tej pomocy, ale pieniądze zawsze pochodzą od ludzi, a KRK jest tylko pośrednikiem w ich redystrybucji, CZĘŚCIOWEJ, bo znaczny procent biorą dla siebie. Tak, ZAWSZE pomagają ludzie. Czy to zmobilizowani przez czarnych, czy poprzez Owsiaka. Zawsze tak jest. A jeśli Kościołowi uda się na ludziach wymóc większe zaangażowaniek, to tylko dzięki SZANTAŻOWI, bo obiecują coś w imieniu boga lub straszą jego gniewem. A to jest już podła, cyniczna manipulacja, bo efekt KRK zapisuje na swoje konto. To oni - ponoć - są dobroczyńcami... Nie. Brzydzę się taką manipulacją. Rzygać mi się chce, gdy słyszę o tym od wierzących lub kleru. To nie jest prawda.

Dobrzy, współczujący, chcący pomagać jesteśmy z natury. My wszyscy. A Owsiak wyzwala w nas tę dobroć. Nie bierze nic dla siebie. I tylko to się liczy - jacy jesteśmy dla siebie, jacy moglibyśmy być.

A czarnym pasożytom mówię nie. Są zbędni. Gdyby nie ich istnienie i zawłaszczanie przestrzeni publicznej od tysiącleci, to ludzkość z pewnością wykształciłaby zamiennik odpowiednich działań. I to też mam im za grzech. Tę degenerację przestrzeni publicznej. I przejęcie jej zasobów na własność, na wyłączność.

Organizacje religijne to zło w pigułce, to samo zło.
                • grzeg34 Re: Wyjść przed parafię... 23.10.13, 14:33
                  Nie interesują mnie Twoje deklinacje różnych przymiotników odnoszących się do krk.
                  Jednoczesne nie od wczoraj wiadomo, że krk nie pełni społecznej funkcji pomocy publicznej, a moje wcześniejsze wypowiedzi nie miały na celu zdyskredytowania inicjatywy młodych ludzi pod szyldem Wielkiej Orkiestry, tylko odnosiły się do ogólnej kondycji służby zdrowia w Polsce.
                  • grzeg34 Re: Wyjść przed parafię... 23.10.13, 15:28
                    a odnośnie Owsiaka to mam jedynie niedosyt, że taki człowiek, który ma tak wielkie poparcie wśród społeczeństwa, nie ma odwagi mówić wprost, jak wygląda wydawanie publicznych pieniędzy w polskiej służbie zdrowia.
                    • grgkh A gdzie krytyka czarnej mafii? 23.10.13, 17:41
                      grzeg34 napisał:

> a odnośnie Owsiaka to mam jedynie niedosyt, że taki człowiek, który ma tak wiel
                      > kie poparcie wśród społeczeństwa, nie ma odwagi

Nie chrzań o braku odwagi, bo tej Owsiakowi nie brakuje. Znajdź innego, równie odważnie idącego naprzeciw trudnością, które mu się piętrzą przed zadaniami, jakie sobie stawia.

Jak zwykle, człowieka, który wybija się ponad przeciętność malujesz w szarych barwach. Nie może Ci się zdarzyć sama pochwała, musisz ją przypieczętować żółcią katolicką wylewaną na lepszych od siebie. A co Ty takiego odważnego zrobiłeś?

Sposób, w jaki to komentujesz jest żałosny - zawiść i potrzeba przysrania. Cały Ty i cała ideologia, której służysz. Bo taka jest ta religia - ona ma być jedyna i najlepsza, bo ma służyć poprawie nastroju zakompleksionych członków, których sama do tych kompleksów sprowadza.

Szajs.

> mówić wprost, jak wygląda wydawanie
                      > publicznych pieniędzy w polskiej służbie zdrowia.

A jak wygląda wydawanie publicznych pieniędzy przez czarną mafię, która buduje sobie pałace, wozi się najdroższymi autami i kłamie jak najęta?

Chcę jeden raz usłyszeć od Ciebie słowa jej krytyki. Rusz się i wreszcie pokaż odrobinę obiektywizmu. Czekam na to.
                  • grgkh Kłamstwa , grzesiu 23.10.13, 17:57
                    grzeg34 napisał:

> Nie interesują mnie Twoje deklinacje różnych
                    > przymiotników odnoszących się do krk.

Bo przecież ideału nie krytykujesz. A to jest ideał?

Jak to jest, że nie mówisz nic o KRK, a innych, którzy mogliby być konkurencyjni pod jakimś względem, zasługują u Cie WYŁĄCZNIE na krytykę? I żeby jeszcze słuszną, a to jakże często tylko jakieś urojenia.

Ciebie interesuje tylko oczernianie niewierzących. O...

> Jednoczesne nie od wczoraj wiadomo, że krk nie
                    > pełni społecznej funkcji pomocy publicznej,

Nieprawda - on uważa, że pełni:
                    1. uważa się za jedynego dawcę reguł etycznych dla WSZYSTKICH ludzi;
                    2. żąda umożliwienia indoktrynowania nas od dziecka (religia w przedszkolach, szkołach itp);
                    3. uważa, że jego "model świata" jest nie tylko równoważny naukowemu, ale od niego lepszy (stawia wiarę ponad nauką);
                    4. i najbardziej "na temat" - a co to jest Caritas, który zbiera pieniądze przy każdej możliwej okazji ale nie wszystkie je oddaje potrzebującym i na jakiej zasadzie działają wszystkie opiekuńcze ośrodki katolickie (dostające pieniądze od państwa!!!)?

> a moje wcześniejsze wypowiedzi nie miały na celu
                    > zdyskredytowania inicjatywy młodych ludzi pod szyldem
                    > Wielkiej Orkiestry, tylko odnosiły się do ogólnej kondycji
                    > służby zdrowia w Polsce.
                    Ale tak Ci wyszło, że nie powinno się w ten sposób zbierać pieniędzy. Natomiast jeśli zbierają pieniądze w podobny sposób organizacje i fundacje kościelne, to w ten sposób tego nie komentujesz.

Kłamiesz. Twoim celem było zdyskredytowanie tego kanału dobroczynności ludzkiej, bo nawet teraz nie widzę jednego przymiotnika, który by tę działalność chwalił. Tylko przysrywanie. To jedno umiecie, zawistnicy.
                    • karbat Re: Kłamstwa , grzesiu 23.10.13, 20:35
                      > grzeg34 napisał:
                      > > Jednoczesne nie od wczoraj wiadomo, że krk nie
                      > > pełni społecznej funkcji pomocy publicznej,

klamiesz . kosciol katolicki rosci sobie prawo do opieki chatyratywno-opiekunczej .
                      w jaki sposob to robi. to kolejny skandal po katolicku .

kk zbiera pieniadze, ma prawo do zbierania pieniedzy (b. wiele obszarow zycia spolecznego)
                      Jego dzialalnosc charytatywna to m.in. szpitale , przedszkola , domy opieki spoleczenej itd itp .

mowi sie Polakom , ze te szpitale, domy pomocy spolecznej, to dzialalnosc charytatywno -opiekuncza kosciola kat . , ze to jego dzialalnosc spoleczna ze zbiorek pienieznych .
                      Jest to kolejne klamstwo po katolicku, jest to g... prawda . Panstwo pakuje potezne pieniadze w te osrodki ,- bez prawa ich kontroli, nadzoru -
                      panstwo razem z kk, w tym przypadku robi podatnika w booca .
                      jakie w tym przypadku sa przegiecia, nie snilo sie wielu infantylnym katolikom .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka