igor-z-uk
02.11.13, 19:24
Ostatnio sporo pisze sie o islamskim zagrozeniu dla swiatu chrzescijanskiego.Trzeba przyznac,ze islam dosc smialo wkracza na tereny,do tej pory dla niego nieznane.
To sie obseruje we wszystkich stolicach europejskich.Rowniez i Moskwa tego doswiadczyla.
Co rozni islam w Rosji z islamem,powiedzmy w UK?
Podstawowa roznica polega na tym,ze islam w UK jest wylacznie z importu.Islam w Rosji jest swoj,domowej roboty(he,he),a co za tym idzie i podejscie do niego musi byc inne,niz w innych krajach .Jedyna droga,ktora ma Rosja,to kontrolowac procesy,zachodzace w muzulmanskich srodowiskach.Wbrew pozorom to nie jest az tak trudno.Rosja ma historyczne doswiadczenie (nie chodzi mnie o metody bolszewikow) i Potin to wie :-)
Putin pare dni temu zrocil sie do muzulman,zeby oni zaczeli tworzyc szkoly ,tlumaczace czym jest islam,jak rowniez zajeli sie propagowaniem islamu .Na pierwszy rzut oka wydaje sie,ze Putin zajmuje sie glupota,nawolujac do propagowania islamu,ale to nie tak.
Jak tym nie zajma sie ludzi,kontrolowane przez panstwo rosyjskie,to tym zajma sie radykalisci,kontrolowane przez Saudytow.
Wbrew powszechnej opinii,wiekszosc rosyjskich muzulman ma taka sama pustke duchowa,jak i chrzescijanie.Wazno jest to,zeby ta pustke wypelnila wlasciwa idealogia,wiara.
Jak na razie,najwieksza republika muzulmanska,czyli Tatarstan,jest wzglednie swiecka,a co za tym idzie,liczba islamistow jest stosunkowo nie wielka w Rosji i da sie wziac ja pod kontrole.
Gorzej jest w innych panstwach europejskich,gdzie muzulmanie sa ludnoscia naplywowa,ktorej jest absolutnie cudze to wszystko,co ma jakas wartosc dla rdzennej ludnosci. Zyja w swoich gettach,zgodnie z wlasnym prawem i tworza panstwa w panstwach.I tak mi sie wydaje,ze nie da sie juz z tym nic zrobic,nie uciekajac do bardzo radykalnych metod,ktore mozno bylo by nazwac nazistowskimi.
p.s. Nadalem watku tytul,ktry pozwola pogadac o wielu sprawach,zwiazanych z islamem,jak to kogos zaintersuje,to zapraszam do dyskusji o mitach,faktach,jak i zagrozeniach.
--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.