Dodaj do ulubionych

Islam w Rosji i na Swiecie,mity,fakty,zagrozenia.

02.11.13, 19:24

Ostatnio sporo pisze sie o islamskim zagrozeniu dla swiatu chrzescijanskiego.Trzeba przyznac,ze islam dosc smialo wkracza na tereny,do tej pory dla niego nieznane.
To sie obseruje we wszystkich stolicach europejskich.Rowniez i Moskwa tego doswiadczyla.
Co rozni islam w Rosji z islamem,powiedzmy w UK?
Podstawowa roznica polega na tym,ze islam w UK jest wylacznie z importu.Islam w Rosji jest swoj,domowej roboty(he,he),a co za tym idzie i podejscie do niego musi byc inne,niz w innych krajach .Jedyna droga,ktora ma Rosja,to kontrolowac procesy,zachodzace w muzulmanskich srodowiskach.Wbrew pozorom to nie jest az tak trudno.Rosja ma historyczne doswiadczenie (nie chodzi mnie o metody bolszewikow) i Potin to wie :-)
Putin pare dni temu zrocil sie do muzulman,zeby oni zaczeli tworzyc szkoly ,tlumaczace czym jest islam,jak rowniez zajeli sie propagowaniem islamu .Na pierwszy rzut oka wydaje sie,ze Putin zajmuje sie glupota,nawolujac do propagowania islamu,ale to nie tak.
Jak tym nie zajma sie ludzi,kontrolowane przez panstwo rosyjskie,to tym zajma sie radykalisci,kontrolowane przez Saudytow.
Wbrew powszechnej opinii,wiekszosc rosyjskich muzulman ma taka sama pustke duchowa,jak i chrzescijanie.Wazno jest to,zeby ta pustke wypelnila wlasciwa idealogia,wiara.
Jak na razie,najwieksza republika muzulmanska,czyli Tatarstan,jest wzglednie swiecka,a co za tym idzie,liczba islamistow jest stosunkowo nie wielka w Rosji i da sie wziac ja pod kontrole.
Gorzej jest w innych panstwach europejskich,gdzie muzulmanie sa ludnoscia naplywowa,ktorej jest absolutnie cudze to wszystko,co ma jakas wartosc dla rdzennej ludnosci. Zyja w swoich gettach,zgodnie z wlasnym prawem i tworza panstwa w panstwach.I tak mi sie wydaje,ze nie da sie juz z tym nic zrobic,nie uciekajac do bardzo radykalnych metod,ktore mozno bylo by nazwac nazistowskimi.

p.s. Nadalem watku tytul,ktry pozwola pogadac o wielu sprawach,zwiazanych z islamem,jak to kogos zaintersuje,to zapraszam do dyskusji o mitach,faktach,jak i zagrozeniach.

--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Islam w Rosji i na Swiecie,mity,fakty,zagroze 02.11.13, 19:28
      Za 8 lat w rosyjskim wojsku będzie ponad 50% muzułmanów.
      Wtedy w Rosji zacznie się "zabawa".
    • swiblowo Re: Islam w Rosji i na Swiecie,mity,fakty,zagroze 02.11.13, 19:32
      igor-z-uk napisał(a):

> Wbrew powszechnej opinii,wiekszosc rosyjskich muzulman ma taka sama pustke duch
      > owa,jak i chrzescijanie.Wazno jest to,zeby ta pustke wypelnila wlasciwa idealog
      > ia,wiara.

Jaka wiara ma wypelniac pustke duchowa czlowieka wierzacego?
      • igor_uk Re: Islam w Rosji i na Swiecie,mity,fakty,zagroze 02.11.13, 19:34
        Swiblowo,czepiasz sie slow .Muzulmanie i chrzescijanie ,w moim tekscie,to tylko przynaleznisc do narodu,wyznajaca jakas wiare.
        W Polsce stwierdza sie,ze ponad 90% to Katolice,a ile wsrod nich jest wierzacych?
        • swiblowo Re: Islam w Rosji i na Swiecie,mity,fakty,zagroze 02.11.13, 19:52
          Wazne to jest.
          A szkol wyjasniajacych o chrzescijanstwie on nie chce? Wiekszosc z nich tez cierpi na duchowa pustke.
          Krugom pustelnia...
          • igor_uk Re: Islam w Rosji i na Swiecie,mity,fakty,zagroze 02.11.13, 19:58
            Chrzecijanie nie stanowia potencjalnego zagrozenia dla Rosji,zreszta z tego co wiem,cerkiew w Rosji nie jest zamknieta i jest dosc szczodrze finansowana.
            • igor_uk Swiblowo,mam pytanie. 02.11.13, 20:15
              o co tobie chodzi w tych slowach :I zarys islamskiego meczetu na kurtynie Teatru Wielkiego. Ach... czad! ?
              Czy naprawde na kurtynie Teatru Wielkiego jest widoczny zarys islamskiego meczetu (nie bede zlosliwym i nie zapytam,czy sa nieislamskie meczety)
              • swiblowo Re: Swiblowo,mam pytanie. 02.11.13, 20:34
                Nie ma nieislamskich meczetow. Sa jeszcze jewrejski synagogi. O! Ja tez na kurtyne mozna dac.
                Bo na razie to ani jednej ani drugiej swiatyni nie ma. To uwazam niesprawiedliwe jest.
                To bedzie ostatni gwozdz do ruskiej racji bytu. Ruskim zostana zrywy narodowosciowe w przykladzie takiej "Legendy Nr 17" np.
                • igor_uk Tak i nie dostalem odpowiedzi. 02.11.13, 20:40
                  Co z tym zarysem meczetu na kurtynie Teatru Wielkiego?
                  Znalazlem w niecie kilka zdjec kurtyny,na zadnej nie widze tego zarysu.
                  • swiblowo Re: Tak i nie dostalem odpowiedzi. 02.11.13, 20:50
                    Nie ma.
                    >Bo na razie to ani jednej ani drugiej swiatyni nie ma.< - to byla odpowiedz.
                    • igor_uk I tak powinno byc,Swiblowo. 02.11.13, 20:58
                      To nie miejsce do demonstrowania symbolow religijnych .
                      • igor_uk Kolejne pytanie,Swiblowo :-) 02.11.13, 21:06
                        Czy ta kurtyna juz wisi
                        europe-today.ru/media/2011/09/0911-900x600.jpg
                        • swiblowo Re: Kolejne pytanie,Swiblowo :-) 02.11.13, 21:33
                          Podobno ta wisi. Chociaz mial byc wjazd Minina i Pozarskiego.
                          • igor_uk Re: Kolejne pytanie,Swiblowo :-) 02.11.13, 21:40
                            Jak ta,to w takim razie jest wszystko w porzadku.Sa krzyze i Swiety Jerzy .
                          • walter622 Witaj Swiblowo !!! 03.11.13, 14:19
                            Dowcipy się Ciebie trzymają. Ale z tym meczetem na kurtynie to chyba przeholowałeś -
                            taką wizją przeraziłeś mego kocura -:)))

- wjazd Minina i Pozarskiego.
                            Prawdopodobnie do Buchary -:)))

------------------
                            "I jeszcze przypomnienie, jesli bedziesz kontynuowal bezczelne "toto" to nie bede mial litosci i Twoja slabosc innym pokaze."
                            (c) polski_francuz do Kaszebe12
                            • igor_uk Re: Witaj Swiblowo !!! 03.11.13, 14:41
                              Swiblowo jest maksymalista,jak na kurtynie nie widzi zarysu chramu chrescianskiego,to zaczyna dostrzegac zarys meczetu :-)
                              W sumie to wspanialy gosc .
                            • swiblowo Privet Walter! 03.11.13, 18:42
                              Hehee! Coz...albo komedia:), albo tragedia:(.
                              Naprawde, byl taki plan z Mininem i Pozarskim. Bardzo uwazam patriotyczne.
                              Co ten twoj kot taki strachliwy?
                              • walter622 Re: Privet ! 03.11.13, 20:56
                                swiblowo napisała:
                                > Co ten twoj kot taki strachliwy?

Jak tu się nie bać, gdy wokół tylko straszą muzułmanami, którzy niechybnie nadciągają by zabrać memu kocurowi półmisek z łakociami ?
                                Na dodatek do Muezza nie podobny - jest typowym aryjskim mieszańcem środkowo-podwórkowym. -:)))

------------------
                                "I jeszcze przypomnienie, jesli bedziesz kontynuowal bezczelne "toto" to nie bede mial litosci i Twoja slabosc innym pokaze."
                              • walter622 Swiblowo - to twoja robota ? 03.11.13, 23:56
                                Swiblowo, czy ten numer w teatrze na Nieglinnej to twoja robota ?
                                Pewnikiem się kurtyna nie spodobała -:)))

------------------
                      • swiblowo Re: I tak powinno byc,Swiblowo. 02.11.13, 21:10
                        Dzis nie, jutro tak. Sam wiesz, swiat sie zmienia.
                        • igor_uk Re: I tak powinno byc,Swiblowo. 02.11.13, 21:19
                          Wiem,ze swiat sie zmienia.Ale wiem i to,ze niektore wartosci sa ponad czasowe,do nich odnosze sztuke teatralna .
                          • swiblowo Re: I tak powinno byc,Swiblowo. 02.11.13, 22:04
                            Taaak znasz sie na tym, a Swiety Jerzy ma duzo wspolnego ze sztuka teatralna...

>Jak ta,to w takim razie jest wszystko w porzadku.Sa krzyze i Swiety Jerzy <
            • swiblowo Re: Islam w Rosji i na Swiecie,mity,fakty,zagroze 02.11.13, 20:38
              A islamskie szkoly kto finansowac bedzie? Iwanow, czy Kadyrow?
              • igor_uk Re: Islam w Rosji i na Swiecie,mity,fakty,zagroze 02.11.13, 20:41
                Ty,ze swoich podatkow.
                • swiblowo Re: Islam w Rosji i na Swiecie,mity,fakty,zagroze 02.11.13, 20:51
                  Baaardzo smieszne.
                  • igor_uk To wcale nie byl zart. 02.11.13, 21:02
                    Bo jak nie bedziesz ze swoch podatkow placic na te szkoly,to wkrotce mozesz placic o wiele wiecej na odbudowe kolejnej republiki,a rosyjskie matki beda oplakiwac swoich synow.
                    Swiblowo,musisz pogodzic sie z tym,ze Federacja Rosyjska jest wielokulturowa ,wieloetniczna i w niej obok siebie istnieja kilka religii.
                    • swiblowo Re: To wcale nie byl zart. 02.11.13, 21:38
                      A wiec tak wyglada religijna tolerastia w RF. Krutoooo...
                      • igor_uk Re: To wcale nie byl zart. 02.11.13, 21:42
                        To nie jest religijna tolerastia,to sa realia Rosji,jako wieletnicznego panstwa.Sadzac po wszystkiemu,dla ciebie to nie jest latwe do przyjecia.Ale musisz uszanowac przodkow Rosjan,ktore zbudowali takie panstwo.
                        • swiblowo Re: To wcale nie byl zart. 02.11.13, 21:51
                          Wlasnie ze tolerastia w czystym widzie. Co jest dla mnie trudne do przyjecia? Ze nagleja na ulicy w bialy dzien? Tak, to nie jest latwe do przyjecia. Ale uszanuje przodkow, niech zburza jakies przedszkole pod szkole lub kolejny meczet. A jak mi bedzie malo miejscowego folkloru, pojade do Evci i popatrze jak Zulusy Czaka tancza na nabiereznej Hamburga.
                          • igor_uk Re: To wcale nie byl zart. 02.11.13, 21:55
                            Nagleja,bo sa tacy,bo czuja sie silni w kupie i to nie ma nic wspolnego z religia.Wiekszosc z tej dziczy zre wieprzowine i pija wode i zasluguja tylko na to,zeby ich trzymali na lancuchu,jak wscieklych psow.
                            • swiblowo Re: To wcale nie byl zart. 02.11.13, 22:09
                              i to nie ma nic wspolnego z relig
                              > ia.Wiekszosc z tej dziczy zre wieprzowine i pija wode i zasluguja tylko na to,z

Nic wspolnego z religia? :) Dobre! Czlowieku, ten muzulmanin, twoj sasiad, pierwszy ci noz w plecy wbije, jak bedzie taka sytuacja. SAMI to mowia. Ale niby gdzie ty mialbys to uslyszec?
                              Dobranoc szanownemu Panu.
                              • igor_uk Re: To wcale nie byl zart. 02.11.13, 22:13
                                Dobranoc.
    • jk2007 Islam - duzo mitow a prawda 02.11.13, 19:46
      Фaкты yкaзывaют нa тo, чтo oн (иcлaм) нигде и никoгдa не был терпим или мирoлюбив
      p-w-w.ru/index.php?topic=13368.msg264335#msg264335
      • swiblowo Re: Islam - duzo mitow a prawda 02.11.13, 20:36
        Czas weryfikuje legendy.
        video.sibnet.ru/video638556-Ariya___CHernaya_legenda/
    • smagliczka2 Rozważna decyzja Panie Igor. 02.11.13, 20:12
      Dobre wprowadzenie. Jest o czym podyskutować. Jak wrócę, to zadam pytanie, mam ich kilka.
      • igor_uk Wybacz,Smagliczka. 02.11.13, 20:18
        Ale stwierdzilem,ze dlasz dyskusja w twoim watku nie ma zadnego sensu,co zauwazyl Walter i do czego przekonalem sie ja sam.
        Chociaz i tu,jak sama widzisz,sa juz osoby,ktore pragna zasmiecic watek.Ale ci,przynajmniej,nie beda Ciebie pouczac,z kim masz dyskutowac i w jaki sposob.Oni nie sa zlosliwe :-)
        • smagliczka2 Pierwsze pytania. 03.11.13, 00:03
          Jak przebiega koegzystencja prawosławia z islamem na ogromnym terytorium Rosji?
          Czy przebiega zawsze w sposób zgodny, tolerancyjny i z wzajemnym zrozumieniem?

Mówi się, że aglomeracja Moskwy jest największym, po Istambule, skupiskiem muzułmanów w Europie.

Ilu ich jest i kim oni są.
          • igor_uk Odpowiedzi. 03.11.13, 10:29
            Pytania proste i krotkie,ale odpowiedzi krotkiej nie mozno dac.Tak co mam sporo pracy,zeby zadowolic pytajacego :-)

1.Historycznie prawoslawie i islam uzywali sie calkiem niezle,a to za sprawa tego,ze Car w Rosji byl nie tylko glowa panstwa,a i пoмaзaнник бoжий (namiestnik Boga na ziemi?),to bylo jednym z dogmatow carskiej wladzy.Bog jest jedyny dla wszystkich wierzacych,niezaleznie od wiaro wyspowiadania ,co bylo podstawa polityki w zakresie religii Imperium Rosyjskiego.A co za tym idzie,Car i dla Chrzescijan i dla Muzulmanow byl tym,kto laczyl panstwo z bogiem. To ,oczywiscie,tylko idealogia,ale za nia szli konkretne dzialania,przedstawiciele narodow muzulmanskich wiernie sluzyli Caru na wysokich stanowiskach,a cerkiew prawoslawna nie miala prawa zajmowac sie nawracaniem na wiare chcrescijanska tradycyjnie muzulmanskie narody.Dzieki temu nigdy nie doszlo do konfliktu miedzy cerkwia prawoslawna,a muzulmanami.Tu warto dodac,ze tradycyjny Islam w Rosji zawsze wyroznial sie umiarkowaniem,a to dzieki polityki panstwa,ktora nie dopuszczala do radykalizacji nastrojow,kontrolujac muzulmanskich duchownych. Teraz opuszcze 70 lat wladzy radzieckiej,poniewaz ona nic nie wniosla w rozwoj stosunkow muzulman i chrzescjan,a tylko wsystko zniszczyla,pozostawiajac po sobie pustke w duszach mieszkancow Federacji Rosyjskiej.
            Za Jelcyna odrodzeniu religii nie przydawali ,praktycznie,zadnego znaczenia .Owszem,jakies kroki robili sie,ale skutkiem byl tylko powiekszajacy sie balagan wsrod tych,kto szukal Boga.Ta sytuacje nie omieszkali wykorzystac rozne sekty,jak i radykalni islamisci z arabskich krajow,wspieranych materialnie przez Saudow (o roli zachodnich sluzb specjalnych wspominac nie bede,bo watpie,zeby to Ciebie interesowalo).Po nadejsciu Putina ,podejscie do religii zmienio sie radykalnie .Wszystkie wazniejsze konfesje otrzymali wsparcie od panstwa . Radykalni duchowni islamskie byli odsuwani od wierzacych,a ich miejsce zajmowali umiarkowani przywodce religijne,ktorym radykalni islamisci oglosili wojne.Moze tego nie wiesz,ale za 10 lat bylo zabito ponad 60 mufti w Rosji, ktorych mozno bylo by nazwac umiarkowanymii.Wojna religijna w Rosji caly czas trwa,ale to nie wojna miedzy chrescjanstwem i islamem,a tylko wojna miedzy islamem umiarkowanym i islamem radykalnym. Wladze rosyjskie dostrzegaja problem i na pewno nie zycza sobie wygranej radykalistow.Stad apel Putina,o ktorym wspominam w poscie,otwierajacym watek.
            2.Na to pytanie dac odpowiedz prosto i jednoczesnie bardzo trudno,poniewaz wiekszosc muzulman,ktore mieszkaja i pracuja w Moskwie,to tymczasowe emigranci zarobkowe z Azji Srodkowej,szacuje sie,ze w Moskwie ogolna liczba muzulman oscyluje gdzies w granicach 2 milionow,ale ilu z nich sa stalymi mieszkancami Moskwy,odpowiedziec jest dosc trudno.Pewne jest jedno,zdecydowana wiekszosc z nich nie wiaze swoja przyszlosc z Moskwa i ,jak tylko sytuacja materialna w ich krajach poprawi sie,oni wroca do domu.

Czekam na kolejne pytania.
            • romrus Odpowiedz Rosjanina 03.11.13, 10:59
              W latach 90-ch bylem wspowlascicelem na 50% agencji ochroniarskiej. wiec lata banditizmu spedzilem wiesiolo, moim wspolnikem byl s.p. Tatarzyn.

Razem z nim przeszliszny i przezyliszmy naibardziej ciezki czasy rosijsiego banditizmu, ktory istnial dzzienki jecynowckiej "demokracji". Zawdzienczam temu muzulmanowi swoje zycie.

Na dzis mam klientow muzulmanow i z nimi wspolpracuje, zadnych problemow nie mam, Koran czytalem, szariackie prawo uwazam za sprawediwe.

Przy tym ze Szariat uwazan za sprawedliwy, uwazam go za niedopuszczalny na calym territorium Rosji.

• kaszebe12 Pyania... 03.11.13, 11:11
                - Czy w Rosji , jak na zachodzie, istnieje system finansowania i prozelityzmu islamskiego ze strony Emiratow i Saudow tudziez jego poparcia przez srodowiska "judaistyczne" ?
                • igor_uk Tak,kaszebe. 03.11.13, 11:19
                  To jest podstawa radykalnego islamu. W swoim czasie rosyjskie bombowce powinni byli zrzucac bomby na Rijad,a nie na Grozny.
                • romrus Oczewiscie, Kaszebe 03.11.13, 16:08
                  kaszebe12 napisał:
                  > - Czy w Rosji , jak na zachodzie, istnieje system finansowania i prozelityzmu islamskiego ze strony Emiratow i Saudow tudziez jego poparcia przez srodowiska "judaistyczne" ?

Do tej pory, jak te gnoje sie nie wtracaja, wszystko w porzadku.
                  Jak sie wtracaja - situacja staje sie tragyczna.
                  Czecznia i Dagestan temu przykladem.
                  W Czeczenii Ramzan wyrznel na amen emissarow saudijskich i jest cisza, w Dagestanie nie da sie postawic jednego, twardego lidera, bo tam mieszka okolo 30 narodow, ktory nie moga dogadac sie pomiedzy soba.
            • smagliczka2 Nie zadam Panu już żadnego pytania. 03.11.13, 15:08
              Konspiracyjne metody Pana Waltera wystarczająco zniechęcą każdego.

W imię czego On to robi? Mimo wszystko dziękuje za te informacje,
              • igor_uk Smaglaczka,o co Tobie chodzi? 03.11.13, 15:16
                O skandal,czy o dyskusje? jak to drugie,to musisz wiedziec,ze kazdy z nas ma wlasny rozum .I chociaz bardzo szanuje Waltera,robie tylko to,co uwazam sam za sluszne .
                Dziwnym jest to,ze wchodzac na forum,Ty najpierw przeczytala slowa Waltera i nie omieszkala dac odpowiedz na nich,olewajac moj wysilek,nie komentujac moje odpowiedzi.
                Czyz by naprawde czekala na podobny wpis,ktorego dokonal Walter? I co znaczy,mimo wszystko dziekujesz?A nie jednym slowem nie obrazilem Ciebie,nie napisalem nic,co by pozwolilo Tobie napisac - mimo wszystko dziekuje.
                • smagliczka2 Czy mogę Panie Igorze wybierać? 03.11.13, 15:34
                  Kolejność odpowiedzi, tak przynajmniej sądze, leży wyłącznie w mojej gestii i z tego przywileju skorzystałam.

Doceniem Pana odpowiedzi, które w istotny sposób wyjaśniają istote islamu w Rosji.

Mimo wszystko odnosi się do niezakonczonej dyskusji, która miałam zamiar kontynuować, a która postanowiłam przerwać z wiadomych powodów.

Tak, moje zachowanie jest naganne, ale jestem tylko wrażliwą smagliczką. Znikam.
                  Tak, mimo wszystko, mimo takiego, a nie innego zakonczenia, dziekuje jeszcze raz za informacje, ktore przyblizyly mi ten temat.
                  • igor_uk Oczywiscie,ze mozesz. 03.11.13, 15:41
                    Ale swoim wyborem pokazala priorytety.
                    Sadze,ze Walter mial racje i nie chodzilo Pani o szukanie odpowiedzi,bo zbyt latwo Pani zrezygnowala z tematu,ktory ponoc byl dla Pani wazny .
                    Coz,to Pani wybor,ja musze go uszanowac,zreszta innego wyboru i nie mam :-).
              • romrus Pani Smagliczka 03.11.13, 16:23
                smagliczka2 napisał(a):
                > Konspiracyjne metody Pana Waltera wystarczająco zniechęcą każdego.
                > W imię czego On to robi? Mimo wszystko dziękuje za te informacje,

Walter nalezy do narodu, ktory z zasady wypowiada islam.
                Czy on osobiscie jest ateistem, muzulmanem ze wzgladu na pochodzenie, czy katolikem za wzgladu na kraj zamieszkania - tego nie wiem i jest to jego sprawa osobista.

W kazdym razie jest znawca Wschodu, obyczajow, religii, etc.
                Ja jestem Rosjaninem, ktory na codzien ma do czynenia z muzulmanami.
                Ja osobiscie nie mam z nimi zadnych problemow, ale, moim zdaniem z powodu ze znam ich obyczaje, znam jak z nimi rozmawiac, znam jak wyrazic szacunek, i znam jak im wskazac ich miejsce, kiedy oni zapominaja o nim. Jestesz muzulmaninem - nie chlej, jestesz muzulmaninem - jestesz zobowiazany wykazywac szacunek do starszych bez wzgladu na wiare, etc.

Ile bylo diskusji, my z Walterem za zwyczaj sie zgadzame, nie to ze stary marudny ksenofob Swiblowo:-)

Swiblowo, pozdrawiam.
                W domu wszystcy zdrowi?
                Kiedy w Piter?
                • swiblowo O! Romek sie pojawil! 03.11.13, 19:28
                  Frustracje jakas poczules?
                  Dzieki za pozdrowienia.
                  • romrus Re: O! Romek sie pojawil! 03.11.13, 19:48
                    swiblowo napisała:
                    > Frustracje jakas poczules?
                    > Dzieki za pozdrowienia.

Frustracji zadnych, bo ani ja, ani synowie nie czyja sobie slabszymi od Kaukazcow, a to wlasnie jest jedyna przyczyna powstania frustracji.

W razie konfliktu, azerbajdzanska, czeczenska, awarska. lezginska i osetinska diaspora bez wzgadu na wiaru, na jeden telefon wyszle ekipe, i znow bez wzglady - mame racje czy nie.
                    Oni wszyscy troche mi wsza, a syn ozenil sie z Osecinka.
                    Pozdrowenia sa od sierca, wiec nie musis dziekowac.
                    A ze jestes starym marudnym ksenofobem, niestety, jest faktem i nic na to nie poradze.
                    • swiblowo Re: O! Romek sie pojawil! 03.11.13, 20:09
                      Aaa, jak z serca to tym bardziej dziekuje! :)
                      No wiec, niezla "krysze" masz wacpan.
                      Na to, ze jestem the best i to jest faktem tez nic nie poradze. Wrodzona wprost skromnosc mnie cechuje - nie wiesz, czy takich tez "kryszuja"? :)
                      • walter622 Niestety 03.11.13, 21:06
                        swiblowo napisała:
                        > czy takich tez "kryszuja"? :)
                        Niestety, chyba nie "kryszują" - natychmiast wybierają w "awtoritety" . No ale z tym związane jest ryzyko - czasem podrzucą "tuszkę" takiego gościa pod bramę jakiejś ambasady, innym razem nawet nie dadzą przetrawić obiadu ... -:)))

------------------
                        • swiblowo Re: Niestety 03.11.13, 21:44
                          Czyli moja - jak twierdzi romrus, ksenofobia ma podloze - zle przeczucia. :))
                          • walter622 Re: Niestety 03.11.13, 22:06
                            swiblowo napisała:

> Czyli moja - jak twierdzi romrus, ksenofobia ma podloze - zle przeczucia. :))

Wypada sprawdzić,czy już jesteś "awtoritet" . Wpadnij do jakiejś ich knajpy, zrób solidną balangę i na odchodnym nie zapłać rachunku. Jak się nie będą czepiali, to jak nic, Ciebie docenili. Możesz wybrać pod wrota które ambasady mają podrzucić "tuszkę". Już zgaduję - chyba na Klimaszkina -:)))
                            No, ale w pobliżu ta "kukurydza" i ten rynek - tak więc ujdziesz za Gruzina z "pierwszego domu".
                            www.youtube.com/watch?v=HvoEeiLQA38
                            ------------------
                            • swiblowo Re: Niestety 03.11.13, 22:13
                              Ej, nie moge! My z Klimaszkina pismo ministru zamierzamy napisac! Jeszcze nie jest gotowe! Balanga musi zaczekac.
                              • walter622 Re: Niestety 03.11.13, 22:42
                                Komitet Rodzicielski napisze list bez Ciebie. Na twoim miejscu bym balangi nie odkładał - bo mogą pochować nad czo. Wiele tracisz - całkiem niedawno byłem na balandze związku Bagratydów i do tej pory żyję, choć z przerażeniem wspominam wielgachną beczkę Kindzmarauli, góry sacewi, chaczepuri, jagnięciny i adżyki -:)))

------------------
                • walter622 Witaj Romrus 03.11.13, 22:25
                  romrus napisał:
                  > należy do narodu,

Dzięki za laurkę -:))). Owszem interesuję mnie Wschód, lecz czy jestem "znawcą" - to wątpię. Inna rzecz, że staram się poznać historię, obyczaje, religię itd. Jest strona przyjemna i pożyteczna tej pasji - firemka znacznie prościej zawiera umowy, przy tym nie mamy żadnych problemów z ich egzekwowaniem (czasem nawet to co ustalimy możemy nie spisywać - wystarczy dotknąć "skóry" - adwokaci przy nas nie zarobią) no i czasem bez szwanku wyplątujemy się z sytuacji, w jakie zdarza się władować. Tak więc każda wyprawa na Wschód to dla mnie prawdziwy podarek i wielka przyjemność.

> z powodu ze znam ich obyczaje, znam jak z nimi rozmawiać, znam jak wyrazić szacunek i
                  > znam jak im wskazać ich miejsce,
                  O to właśnie chodzi.

Tamten wątek, o którym teraz toczy się ta jałowa dyskusja, natychmiast od zagadnień, związanych z rosyjskim islamem zboczył na gaworzenie o rozwalaniu czerepów "ruskim ścierwom" - Islam natychmiast przestał być istotnym. Dość niesympatyczna, by nie rzec parszywa sprawa.

www.youtube.com/watch?v=97sUc2YIE5I
                  TURAN YAK !!!

------------------
        • walter622 Re: Wybacz,Smagliczka. 03.11.13, 14:35
          igor_uk napisał:

> Ale stwierdzilem,ze dlasz dyskusja w twoim watku nie ma zadnego sensu,

Bardzo wątpliwe intencje założycielki tamtego wątku. Prawdopodobnie miał być to ciąg dalszy "yntelygentnej" dyskusji w wykonaniu "prawdziwych Polaków"o q@rwach, ruskich ścierwach i brygadach. A pisanina o pomyśle Tałgat Safi Tadzetdinowa to żałosny listek figowy.
          Tak więc i w tej dyskusji byłbym powściągliwy w odpowiedziach na pytania tej osóbki. Nie zdziwiłbym się gdyby się to okazał klon ciecia z "francuskiej" myjni.

www.youtube.com/watch?v=wNj6n9Nv_J8
          TURAN YAK !!!
          ------------------
          • igor_uk Walter. 03.11.13, 14:39
            Z gory zawsze zakladam,ze czlowiek ma dobre intencje.
            Jak Smagliczce rzeczywiscie chodzi tylko o to,o czym wspominasz,to to bedzie na jej sumieniu.Ja nie widze problemow z tym,zeby odpowiedziec na pytania,o ile potrafie.
            Ty,Walter,dobrze wiesz,ze ten temat dla mnie nie jest obcy.
            • walter622 Re: Walter. 03.11.13, 14:54
              igor_uk napisał:
              > Ja nie widze problemow z tym,zeby odpowiedziec na pytania,

Wątpię by ją akurat interesowały odpowiedzi. Bardziej chyba chodzi o wywołanie kolejnej zadymy.
              Masz tu muzyczkę w wykonaniu dwóch sympatycznych dziewczyn. Ostatecznie możesz wpaść do TurkLiba.
              Salem !
              www.youtube.com/watch?v=pdyXklHL6PE
              ------------------
              • wojciech.2345 Re: Walter. 03.11.13, 22:11
                Ty Mamrot,
                jesteś świetny.
                Wytropisz wroga nawet przed jego narodzinami.
            • smagliczka2 Jestem skazana na porażkę. 03.11.13, 14:58
              Harcerski humor i zabawa w podchody. Sądzę, że komentarz jest zbyteczny.
              • 1blueelvic Niestety ... 04.11.13, 00:44
                jw.
          • smagliczka2 Very friendly reminder Panie Walterze. 03.11.13, 14:53
            Nawet najtwardsza czaszka pęka,
            Wiotczeją mięśnie, gaśnie wzrok.
            Zrób krok do tyłu nim do przodu
            Za wcześnie zrobisz głupi krok.

Co najdroższego masz - to wełna,
            Sprzedaj ją dobrze, nie wstydź się.
            Ostrzygą wszystkich, ale przegra
            Ten, kto bezmyślnie mówi "nie".

Nożyce pokaleczą skórę,
            Kolana ścisną tępy łeb.
            Przestań potykać się z tym murem,
            Nie widzisz, że na dobre skrzepł?

• igor_uk Smagliczka,to jednak jestes na forum. 03.11.13, 14:59
              A nie zdobyla sie na zaden komentarz mojej odpowiedzi,ale odrazu odpisala na post Waltera.
              • 1blueelvic Jestes igor bardzo ... 04.11.13, 00:49
                wrazliwy. Gdyby twoj obiektywizm byl taki sam jak wrazliwosc ...
    • jk2007 Teodor Szumowski 03.11.13, 14:27
      najlepszy rosyjski przekład Koranu
      readr.ru/koran-koran-poeticheskiy-perevod-shumovskogo.html?page=1
    • jk2007 ciekawa uwaga 03.11.13, 14:42
      Рaз мне нрaвитcя индyизм, трyднo былo бы oжидaть, чтo я бyдy вocхищaтьcя иcлaмoм.
      arhivar-rus.livejournal.com/483306.html
    • 1blueelvic Czy mozesz wyjasnic ... 04.11.13, 00:41
      jakie mity masz na mysli, jakie na dzien dzisiejszy sa fakty i jakie zagrozenia ze strony islamu sa na najblizsza przyszlosc?

Wiemy jak islam dotarl do Rosji. Wiemy rowniez, ze totalna ateizacja byla kagancem dla islamu.

Czy w zwiazku z tym rosyjski islam nie jest "opozniony" w stosunku do tego zachodnioeuropejskiego?
    • 1blueelvic Sadze, ze przemoc ... 04.11.13, 02:33
      jest integralna czescia Koranu ...

Sura 9:5 Zwalczaj i zabijaj niewiernych gdziekolwiek ich znajdziesz, bierz ich w niewol i nakładaj im jarzmo, czekaj na nich w ukryciu, napadaj na nich uzywajac wszelkich strategii wojennych.

9:112 Wierni walcza w imie Allaha: zabijaja i sa zabijani.

8:39 Zwalczaj ich az nie bedzie wiecej fitny i wszyscy beda poddani tylko religii Allacha.

Tego jest znacznie wiecej ...

W swietle powyzszego pytanie o zagrozenia ze strony islamu sa racjonalne i na czasie.

To tylko tak ... dla rownowagi pogladow.
    • 1blueelvic Pierwsza sura Koranu ... 04.11.13, 03:07
      Al- Fatiha:

W imie Boga Milosiernego i Litosciwego! Chwala Bogu, Panu Swiatow, Milosciwemu i Litosciwemu, Krolowi Dnia Sadu. Oto Ciebie czcimy i Ciebie prosimy o pomoc

Prowadz nas droga prosta, droga tych, droga tych, ktorych obdarzyles dobrodziejstwami, nie zas tych, na ktorych jestes zagniewany, i nie tych, ktorzy bladza.

Czy muzulmanie w Rosji rowniez ta modlitwe odmawiaja?
      • yahyarodopski Iran nie taki straszny 27.11.13, 19:08
        Islam w teorii jest okrutny,w praktyce łagodniejszy od rządów lewicowych.Za morderstwa,przestępstwa seksualne czy złodziejstwo niewielu ponosi karę.
        Jak nie wierzycie to popatrzcie:

www.youtube.com/watch?v=xP4gDDFv-58

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka