varshaviac 12.04.15, 22:15 To smutne, ze Europie narzucono wierzenia pustynnych plemion semicko-arabskich. Chrześcijaństwo to przecież sekta żydowska odrzucona, a islam to mitologia arabska. Tak jakby Europy nie było stać na własną religię... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wariant_b Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 12.04.15, 23:47 Europa nie miała własnej religii odpowiedniej do ustroju feudalnego. Politeizm jakoś nie pasował - był zbyt demokratyczny i zbyt ludzki. Odpowiedz Link Zgłoś
varshaviac Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 13.04.15, 12:58 wariant_b napisał: > Europa nie miała własnej religii odpowiedniej do ustroju feudalnego. > Politeizm jakoś nie pasował - był zbyt demokratyczny i zbyt ludzki. Feudalizm jest przyczyną tego, ze mamy teraz w Europie tylko chrześcijaństwo i islam? Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 13.04.15, 16:53 Swiatowid byl nasz , polanski (od polan) i nawet jedna glowe mial wiecej bo mial cztery, a terazniejszy tylko trzy glowy ma. Odpowiedz Link Zgłoś
varshaviac Może czas wrócić do Światowida?... 13.04.15, 19:12 dunajec1 napisał: > Swiatowid byl nasz , polanski (od polan) i nawet jedna glowe mial wiecej bo mia > l cztery, a terazniejszy tylko trzy glowy ma. :( Może czas wrócić do Światowida?... Bo w czym niby Jezus czy Mahomet jest lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Może czas wrócić do Światowida?... 13.04.15, 20:27 varshaviac napisała: > :( Może czas wrócić do Światowida?... Bo w czym niby Jezus czy Mahomet jest lep > szy? A w niczym.Ja mam Światowida drewnianego 126 cm wysokości. Odpowiedz Link Zgłoś
kot404 Re: Może czas wrócić do Światowida?... 13.04.15, 21:33 uruchom mózg i wolną wolę, myśl, Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Może czas wrócić do Światowida?... 15.04.15, 11:41 kot404 napisał(a): > uruchom mózg i wolną wolę, myśl, Zgodnie z podpowiedzią.Kocham swojego Światowida.Mam wolną wolę?Uszanuj ją. Mi tam zwisa,jaki kawałek drewna całujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kot404 Re: Może czas wrócić do Światowida?... 16.04.15, 20:48 ja kocham wolną wolę! Odpowiedz Link Zgłoś
no_no Re: Może czas wrócić do Światowida?... 16.04.15, 20:51 kot404 napisał(a): > ja kocham wolną wolę! To oznacza się że kochasz iluzję, wstrętny sierściuchu! Odpowiedz Link Zgłoś
varshaviac Re: Może czas wrócić do Światowida?... 14.04.15, 15:42 pocoo napisała: > varshaviac napisała: > > > :( Może czas wrócić do Światowida?... Bo w czym niby Jezus czy Mahomet je > st lep > > szy? > A w niczym.Ja mam Światowida drewnianego 126 cm wysokości. A ja nie mam żadnego :( Gdzie można kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Może czas wrócić do Światowida?... 15.04.15, 11:44 varshaviac napisała: > A ja nie mam żadnego :( Gdzie można kupić? Mojego wyrzeźbił "Łysy" z Czarnej w Bieszczadach.Fantastyczny facet.A jaką ma klasę... Odpowiedz Link Zgłoś
varshaviac Re: Może czas wrócić do Światowida?... 15.04.15, 15:54 pocoo napisała: > varshaviac napisała: > > > A ja nie mam żadnego :( Gdzie można kupić? > > Mojego wyrzeźbił "Łysy" z Czarnej w Bieszczadach.Fantastyczny facet.A jaką ma k > lasę... Interesuje mnie Światowid, a nie ten łysy facet. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Może czas wrócić do Światowida?... 15.04.15, 22:45 varshaviac napisała: > Interesuje mnie Światowid, a nie ten łysy facet. Zawsze masz szansę wyrzeźbić go sama.A jak nie,to sobie namaluj.Za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
varshaviac Re: Może czas wrócić do Światowida?... 15.04.15, 23:41 pocoo napisała: > varshaviac napisała: > > Interesuje mnie Światowid, a nie ten łysy facet. > > Zawsze masz szansę wyrzeźbić go sama.A jak nie,to sobie namaluj.Za darmo. Wole kupić. Malować zresztą nie trzeba, można wydrukować z internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
kot404 Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 13.04.15, 20:52 Życzę Europie Wolnej Woli i Rozumu, a poniekąd i Tobie też Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 13.04.15, 21:00 Chodzi ci o inkwizycje,indeks ksiąg zakazanych,dziesięcinę? Odpowiedz Link Zgłoś
kot404 Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 13.04.15, 21:06 indeks ksiąg zakazanych np: Orwell, Lem, Herbert..... Odpowiedz Link Zgłoś
varshaviac Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 13.04.15, 21:17 kot404 napisał(a): > Życzę Europie Wolnej Woli i Rozumu, a poniekąd i Tobie też Wzajemnie! I bez poniekąd :) Odpowiedz Link Zgłoś
kot404 Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 13.04.15, 21:21 nic nie wiesz varshaviac...... Odpowiedz Link Zgłoś
varshaviac Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 14.04.15, 15:41 kot404 napisał(a): > nic nie wiesz varshaviac...... Nikt nic nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
olsah65 Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 14.04.15, 19:28 varshaviac napisała: > Nikt nic nie wie. "No woman no cry". Odpowiedz Link Zgłoś
varshaviac Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 14.04.15, 19:38 olsah65 napisał: > varshaviac napisała: > Nikt nic nie wie. > > "No woman no cry". "No cry, no try" Odpowiedz Link Zgłoś
olsah65 Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 15.04.15, 11:33 varshaviac napisała: > olsah65 napisał: > > > varshaviac napisała: > Nikt nic nie wie. > > > > "No woman no cry". > > "No cry, no try" To w takim razie co? Odpowiedz Link Zgłoś
varshaviac Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 15.04.15, 15:56 olsah65 napisał: > varshaviac napisała: > > > olsah65 napisał: > > > > > varshaviac napisała: > Nikt nic nie wie. > > > > > > "No woman no cry". > > > > "No cry, no try" > > To w takim razie co? Nie znasz angielskiego? To czemu sam piszesz po angielsku? Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 14.04.15, 09:08 Do@ kot404 Przychylam się i życzę kocie naprawdę rozumu bo niewątpliwie potrzebny ci jest do myślenia. Jeżeli na tym Forum piszesz tak a na innym siak, to chyba albo zgłupiałeś albo cały czas jesteś. Cytuję, bo może i na dodatek już masz miażdżycę. ........Widzisz amityr ja chcę po prosty żyć....... I w dupie mam o czym piszesz. Wołyń, Smoleńsk i Katyń. Dla mnie to jedno i to samo = próba pokazania, że polaczki lepsiejsze są od ruskich!!!!! Otóż nie!!!! Nie jesteśmy lepsi od nich. Masz rozum, masz wolną wolę - rób z tego użytek. A nie na forach mącić hist(e)rycznie Zdaje się , że to ty mącisz historycznie i religijnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kot404 Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 14.04.15, 18:58 nie widzę w swej wypowiedzi cytowanej przez Ciebie antynomii Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 15.04.15, 11:58 kot404 napisał(a): > nie widzę w swej wypowiedzi cytowanej przez Ciebie antynomii A mnie bardzo zaintrygowało to "co masz w dupie".Czytając co wystukujesz,chętnie bym jeszcze ci trochę do dupska wsadziła. Odpowiedz Link Zgłoś
kot404 Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 16.04.15, 20:50 skoro tak lubisz to wsadź swej koleżance sztucznego kutasa w dupę Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 15.04.15, 11:45 kot404 napisał(a): > Życzę Europie Wolnej Woli i Rozumu, a poniekąd i Tobie też My mamy wolną wolę kiciu.Ty nie.Ty musisz być psio posłuszny swojemu bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
3bryk Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 15.04.15, 13:34 varshaviac napisała: > Tak jakby Europy nie było stać na własną religię... Chrześcijaństwo nadało wartość osobie ludzkiej. Bez tego nie zrodziłaby się nigdy filozofia praw człowieka, do której jesteśmy tak dzisiaj przywiązani na Zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
9rgkh Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 15.04.15, 22:32 3bryk napisał(a): > varshaviac napisała: > > > Tak jakby Europy nie było stać na własną religię... > > Chrześcijaństwo nadało wartość osobie ludzkiej. Uzależniając to od nieistniejącego boga metodą kija i marchewki? Traktując ludzi jak debili, którym wciska się czarodziejskie sztuczki? Wartość osobie ludzkiej (a także np. zwierzętom) dają zasady humanizmu. > Bez tego nie zrodziłaby się > nigdy filozofia praw człowieka, do której jesteśmy tak dzisiaj przywiązani > na Zachodzie. Bzdury. A katolicy wcale nie są do humanizmu przekonani. I cierpią na mnóstwo fobii szczepionych wciąż od nowa przez swoją religię. I jeśli jesteś katolikiem, to nie nazywaj siebie chrześcijaninem, bo to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
3bryk Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 16.04.15, 05:11 Nie znasz historii. A ze mną zgadza się np. francuski filozof Luc Ferry. Ateista. Żaden system filozoficzno-religijny nie miał i nie ma do zaproponowania człowiekowi tak wiele, jak chrześcijaństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Europo! Wróć do swoich religijnych korzeni! 16.04.15, 09:33 3bryk napisał(a): > Żaden system filozoficzno-religijny nie miał i nie ma do zaproponowania człowie > kowi tak wiele, jak chrześcijaństwo. Nie korzystam z atrakcyjnych ofert,reklam,rabatów,obiecanek.Psu na budę? Nawet w to wątpię. Robię to co uważam za słuszne i żyję jak mi wygodnie. Każdy naiwny wierzący,prędzej czy później,kupi "Kolumnę Zygmunta". Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Chwała Zeusowi 16.04.15, 18:06 Mam rozumieć,że chodzi o powrót do wiary w Zeusa,Saturna,Odyna i Świętowita??? Odpowiedz Link Zgłoś
no_no Re: Lelum Polelum Swist 16.04.15, 20:32 Dorzucę do pieca z wierzeniami nasze rodzime, słowiańskie, z centralnym miejscem kultu na Łysej Górze. Na jej szczycie znajdować się miała bożnica w bałwochwalstwie żyjących Słowian, gdzie bożkom Lelum i Polelum ofiary czyniono i podług innych czczono tu bożyszcza: Świst, Poświst, Pogoda... ” — kronika Jana Długosza „ Na tym też miejscu był kościół trzech bałwanów, które zwano Łada, Boda, Leli. Do których prości ludzie ludzie schadzali się pierwszego dnia maja, modły im czynić i ofiarować. Tedy Dąbrówka przerzeczona pokaziwszy ich bóżnice, kazała zbudować kościół i poświęcić ku czci i ku chwale wielebnej Świętej Trójce ” — Powieść rzeczy istey z l poł. XVI w.[4] Przekazy kronikarzy mówią o trzech bóstwach, które miały być czczone na górze. Interesujące jest, że wybudowanej na tym miejscu świątyni chrześcijańskiej nadano wezwanie Trójcy Świętej. Do dziś istnieją legendy o odbywających się na szczycie góry sabatach czarownic. Kościół poświęcony za czasów pogan trzem bałwanom, z narzuceniem chrześcijaństwa przemianowano na kościół pod wezwaniem Trójcy świętej ze zlotem czarownic w tle .. Coś w tej "trójcy" musi być na rzeczy .. Tylko co? Odpowiedz Link Zgłoś