Dodaj do ulubionych

Watykan zabiegał o darowanie życia hitlerowcom

05.08.15, 00:02
Watykan zabiegał o darowanie życia hitlerowcom:
"Prezydent Bolesław Bierut odrzucił prośbę o łaskę - o darowanie Greiserowi życia zabiegał nawet
Watykan, ale bezskutecznie."
wyborcza.pl/alehistoria/1,145804,18054218,Droga_na_szafot_gauleitera_Greisera.html
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Watykan zabiegał o darowanie życia hitlerowco 10.08.15, 16:09
      Bo Watykan kochał nazi. Nawet w 45 roku i później, kiedy wszyscy wiedzieli jaka była skala zbrodni. Przez Watykqn (paszporty) ucieklo minimum 30 tysięcy SSmanów - bynajmniej nie szeregowych...
      • cyberros Re: Watykan zabiegał o darowanie życia hitlerowco 10.08.15, 20:59
        jeepwdyzlu napisał:

> Bo Watykan kochał nazi. Nawet w 45 roku i później, kiedy wszyscy wiedzieli jaka
        > była skala zbrodni. Przez Watykqn (paszporty) ucieklo minimum 30 tysięcy SSman
        > ów - bynajmniej nie szeregowych...

A skąd masz te dane? I za co ich kochał?
        • jeepwdyzlu Re: Watykan zabiegał o darowanie życia hitlerowco 11.08.15, 00:17
          Z książek.. A zaco kochali nazi? Zqmordowanie żydów,za walkę z bolszewizmem, fajne mundury, honoseksualizm..nie wiem -ich pytaj...
          • wlad1444 Re: Watykan zabiegał o darowanie życia hitlerowco 11.08.15, 16:37
            jeepwdyzlu napisał:

> nie wiem

Nie wiesz. Pewnie nie wiesz też, po co piszesz te brednie.
          • cyberros Re: Watykan zabiegał o darowanie życia hitlerowco 11.08.15, 17:59
            jeepwdyzlu napisał:

> Z książek.. A zaco kochali nazi? Zqmordowanie żydów,za walkę z bolszewizmem, fa
            > jne mundury, honoseksualizm..

A nie za pieniądze?

> nie wiem -ich pytaj...

Raczej już nie żyją.
    • kolter-r Re: Watykan zabiegał o darowanie życia hitlerowco 10.08.15, 20:09
      no akurat ameryki nie odkryłeś
      • cyberros Re: Watykan zabiegał o darowanie życia hitlerowco 10.08.15, 20:59
        kolter-r napisał:

> no akurat ameryki nie odkryłeś
        >

Ja o tym nie wiedziałem. Na lekcjach religii nie mówiono.
        • wlad1444 Pacelli (Pius XII) ratował Żydów 11.08.15, 17:21
          A o tym wiedziałeś?
          www.rp.pl/artykul/505027.html
          • cyberros Re: Pacelli (Pius XII) ratował Żydów 11.08.15, 18:03
            wlad1444 napisał(a):

> A o tym wiedziałeś?
            > www.rp.pl/artykul/505027.html

To mu się chwali jako kardynałowi...
            • kolter-r Re: Pacelli (Pius XII) ratował Żydów 11.08.15, 18:41
              cyberros napisał:

> wlad1444 napisał(a):
              >
              > > A o tym wiedziałeś?
              > > www.rp.pl/artykul/505027.html
              >
              > To mu się chwali jako kardynałowi...

konkretnie to czemu w takim razie papież Benedykt musiał ze wstydu oczyma świecić w rzymskiej synagodze ??

Prezes rzymskiej gminy żydowskiej Riccardo Pacifici powiedział Benedyktowi XVI w synagodze w Rzymie, że milczenie Piusa XII wobec Holokaustu "wciąż boli". Słowa te skierował w przemówieniu powitalnym podczas pierwszej wizyty niemieckiego papieża w żydowskiej świątyni w Wiecznym Mieście. - Milczenie Piusa XII wobec Shoah boli wciąż jako czyn, którego nie było. Może nie zatrzymałby pociągów śmierci, ale przekazałby sygnał, słowo ostatniego pocieszenia, ludzkiej solidarności dla naszych braci, wiezionych do pieców Auschwitz - mówił Pacifici.

Następnie zaapelował o to, aby historycy uzyskali dostęp do tajnych archiwów watykańskich dotyczących tamtych czasów. Te mocne słowa to głos w dyskusji na temat roli papieża czasów wojny, któremu środowiska żydowskie zarzucają, że uczynił za mało wobec zagłady Żydów, a przede wszystkim nie zaprotestował publicznie przeciwko Holokaustowi.

swiat.newsweek.pl/benedykt-xvi-w-rzymskiej-synagodze,51931,1,1.html
              • kolter-r Re: Pacelli (Pius XII) ratował Żydów 11.08.15, 18:42
                swiat.newsweek.pl/benedykt-xvi-w-rzymskiej-synagodze,51931,1,1.html
                • wlad1444 Re: Pacelli (Pius XII) ratował Żydów 11.08.15, 20:09
                  I co z tego, że jakiś papież coś źle zrobił? To grzeszny człowiek przecie.
                  Kup sobie książkę pt. "Źli papieże", tam jest cały poczet opętanych papieży, orgazmu pewnie dostaniesz od ich błędów i wypaczeń. ;P
                  Wasz Karolek Russell, pierwszy ŚJ też błądził i łgał.
                  • kolter-r Re: Pacelli (Pius XII) ratował Żydów 11.08.15, 21:48
                    wlad1444 napisał(a):

> I co z tego, że jakiś papież coś źle zrobił? To grzeszny człowiek przecie.

aha i dlatego w niebie wszyscy sa ,tym waszym katolickim ..

> Kup sobie książkę pt. "Źli papieże", tam jest cały poczet opętanych papieży, orazmu pewnie dostaniesz od ich błędów i wypaczeń. ;P

nie jestem na twoim poziomie umysłowym pacynko

> Wasz Karolek Russell, pierwszy ŚJ też błądził i łgał.

no a to to ten "wasz" wojtusiu ??
          • kolter-r Re: Pacelli (Pius XII) ratował Żydów 11.08.15, 18:35
            wlad1444 napisał(a):

> A o tym wiedziałeś?
            > www.rp.pl/artykul/505027.html

pacynko to kolejne kłamstwo watykanu w celu wybielenia tego proniemieckiego papieża
            jedyne co papież zrobił to milczał kiedy po zajęciu Rzymu przez Niemców żydzi chowali sie w rzymskich kościołach, no a mógł zabronić
            zresztą skoro ich ponoć ratował to czemu nie jest "sprawiedliwym wśród narodów świata " ??
            • wlad1444 Re: Pacelli (Pius XII) ratował Żydów 11.08.15, 18:41
              A co się tak były Świadku Jehowy martwisz Piusem XII ?
              Najwyżej nie znajdzie się wśród 144 000.
              • kolter-r Re: Pacelli (Pius XII) ratował Żydów 11.08.15, 18:43
                wlad1444 napisał(a):

> A co się tak były Świadku Jehowy martwisz Piusem XII ?
                > Najwyżej nie znajdzie się wśród 144 000.

pacynko znowu łżesz i znowu pójdziesz z dymem
                • wlad1444 Re: Pacelli (Pius XII) ratował Żydów 11.08.15, 20:05
                  Co ja poradzę na twoje urojenia?
                  Pacynką to ty jesteś.
                  Ja mam TYLKO jedno konto.
                  • kolter-r Re: Pacelli (Pius XII) ratował Żydów 11.08.15, 21:46
                    wlad1444 napisał(a):

> Co ja poradzę na twoje urojenia?

pacyno powiedz no to mi czemu rzymski rabin z gminy która istnieje od co najmniej 1 wieku n.e albo nawet i dłużej nic nie wie o ratowaniu żydów ,a wręcz zarzuca waszemu papieżowi benedyktowi ,ze pius XII nic nie zrobił ??

> Pacynką to ty jesteś.
                    > Ja mam TYLKO jedno konto.

no a tamte juz zablokowane ?/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka