Dodaj do ulubionych

Jaki jest Bóg

09.11.20, 17:56
Niektórzy pytają się mnie żeby im opowiedzieć, że skoro widziałem Boga to jaki jest Bóg. Bóg jest inny niż opisuje go biblia i inne źródła, Bóg nie karze ludzi, nie pozwala na prowadzenie wojen i zabijanie człowieka nie wyrzucił również ludzi z Raju. Bóg jest dobry tak jak większość ludzi na ziemi ale Bóg jest jeden a ludzi jest mnóstwo i wśród ludzi są tacy którzy wprowadzili np.; wśród ludzi niewolnictwo albo eksterminację lub demoralizację i patologię są tacy, którzy traktują drugiego człowieka jak bydło. Są ludzie którzy zamienili się w bestie, którzy nie tylko wyprowadzili ludzi z Raju na drogę cierpienia ale którzy cały czas prowadzą ludzi do ich zagłady na ziemi i drogą, która oddziela ich od Boga i od życia w Raju. Pokazują oni ludziom, że najważniejszy jest materializm i zaspokojenie ziemskich pokus a przecież człowiek miał w Raju wszystko czego tylko zapragnął i podążając drogą Boga niczego by mu nigdy nie zabrakło bo to co tworzy Bóg jest idealne i w świecie Bożym nie ma tam chorób, śmierci ani cierpienia.
Obserwuj wątek
    • mim1656awo Re: Jaki jest Bóg 09.11.20, 18:09
      stropekroztropek 09.11.20, 17:56Niektórzy pytają się mnie żeby im opowiedzieć, że skoro widziałem Boga to jaki jest Bóg. Bóg jest inny niż opisuje go biblia i inne źródła

Interesuje mnie to co Pan pisze o Bogu.Proszę, uprzejmie, o rozwinięcie tego co Panu się wydarzy.Dzięki.
      • stropekroztropek Re: Jaki jest Bóg 09.11.20, 18:18
        To co się wydarzy na ziemi zależy to od ludzi od tego jaką drogę wybiorą czy będą podążać drogą zła i życia w grzechu czy zaczną się zmieniać. Jeżeli ludzie będą dalej podążać drogą, którą teraz podążają to czekają ich epidemie i zagłada ludzkiego gatunku ostateczna wojna światowa bo taka jest droga zła którą teraz wybierają droga która prowadzi ludzkość do cierpienia. Polacy młodzież młode pokolenie walczą oni o piekło o cierpienie bo nie są tego świadomi jaką drogę wybierają ufają ludziom, którzy prowadzą ich do ogromnego cierpienia nie tylko tu na ziemi ale i po ich śmierci.
        • edico Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 19:12
          Nie wiem, czym rąbiesz te twarde głowy z cukru interpretując tę religią na nowo. Może uściślisz, na jakiej podstawie twierdzisz, że Adam i Ewa widzieli Boga, skoro podstawą tej religii jest Biblia, a tam żadnego takiego zapisu nie znalazłem. Czekam na uzupełnienie tej niestety jeszcze nie wystarczającejj wiedzy w tym zakresie.
    • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 09.11.20, 18:34

"Niektórzy pytają się mnie żeby im opowiedzieć, że skoro widziałem Boga to jaki jest Bóg." - stropekroztropek

Ja też zapytam, bardzo mnie ciekawi jak ten Bóg wygląda, którego zobaczyłeś.
      W jakich okolicznościach doszło do tego spotkania?
      Prawdziwa sensacja i to na skalę światową.
      • stropekroztropek Re: Jaki jest Bóg 09.11.20, 18:51
        To nie jest żadna sensacja ponieważ Boga widziało wiele osób np; pierwsi ludzie stworzeni przez Boga ludzie żyjący na ziemi 5 tys. lat temu albo 2 tyś. lat temu tylko nie zostało to opisane. Kiedy ludzie zobaczą Boga ich reakcja staje się odwrotna niż powinna bo zamiast podążać wtedy drogą do Raju to zaczynaj się buntować i wybierają zło i życie w grzechu ulegając ludziom jednostkom, którzy ich przeciwko Bogu buntują i przeciwko życiu w Raju.
        • pocoo Re: Jaki jest Bóg 09.11.20, 18:59
          stropekroztropek napisał(a):

> To nie jest żadna sensacja ponieważ Boga widziało wiele osób np; pierwsi ludzie
          > stworzeni przez Boga ludzie żyjący na ziemi 5 tys. lat temu albo 2 tyś. lat te
          > mu tylko nie zostało to opisane.

Chcielibyśmy wiedzieć, jakiego boga widziałeś ty.
          Suender ma wieści z NIEBA i one są dla niego najważniejsze. A dla ciebie?
          • stropekroztropek Re: Jaki jest Bóg 09.11.20, 19:19
            Boga można widzieć tylko jednego bo innego nie ma Bóg wysyła ludziom od 6 lat wiadomość aby odrzucili na ziemi zło i życie w grzechu i aby powrócili do Raju do Świata, który stworzył dla nich Bóg. Bóg już wzywał ludzi od razu, kiedy odeszli z Raju ale ludzie od tego czasu ulegają ciągle pokusom zła i życia w grzechu na ziemi nie mogąc powrócić do Świata Bożego.
            • edico Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 19:58
              I Dziwisz vel... zastosował się do tych wysyłanych wiadomości, czy mimo że jest znacznie bliżej tego Boga do niego nie docierały?
        • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 09.11.20, 22:40

"skoro widziałem Boga to jaki jest Bóg." - stropekrostropek

Skoro widziałeś, to widać nie chcesz się przyznać do tego. Niepotrzebnie, na forum
          nie ma psychiatrów. Opisz Go, jak zobaczyłeś?
    • awariant Re: Jaki jest Bóg 09.11.20, 19:25

>... a przecież człowiek miał w Raju wszystko czego tylko zapragnął

Zapragnął owocu z drzewa poznania dobra i zła, by wiedzieć,
      gdzie się naprawdę znajduje. Zjadł kawałek i czar prysnął.
      • stropekroztropek Re: Jaki jest Bóg 09.11.20, 19:34
        Owoc zła to chodzi o to, ze człowiek zapragnął innego życia ponieważ w Raju wszyscy mieli wszystko i wszyscy żyli tak samo Raj jest Swatem idealnym. Dopiero kiedy człowiek dał początek złu i życiu w grzechu dopiero na ziemi mógł prowadzić inne życie niż występuje w Raju mógł prowadzić wojny, wykorzystywać drugiego człowieka i żyć na jego koszt czego w Raju nie mógł czynić Świecie w którym Bóg dla niego stworzył, mógł na ziemi poznać czym są choroby i śmierć, których w Raju nie ma w Świecie gdzie w którym żyje się wiecznie.
        • awariant Re: Jaki jest Bóg 09.11.20, 21:47

> Owoc zła to chodzi o to, ze człowiek zapragnął innego życia ponieważ w Raju
          > wszyscy mieli wszystko i wszyscy żyli tak samo Raj jest Swatem idealnym.

Przepraszam, ale zapytam - jacy wszyscy.
          Ja wiem tylko o Adamie i Ewie oraz o zwierzętach według rodzajów.
          Adam i Ewa nie mieli nic, dopóki nie zjedli owocu z drzewa poznania.
          Dopiero on dał im świadomość i możliwość oceny.
          Dlatego Bóg wygnał ich z Raju, a zwierzęta same się wyniosły.
          • stropekroztropek Re: Jaki jest Bóg 09.11.20, 22:14
            O Adamie i Ewie się uczy aby ludzie wiedzieli, że rodzina Boża pochodzi od mężczyzny i kobiety. Ludzie w Raju mieli wszystko owoc zła poznali dopiero później i zamieszkali od razu wtedy na ziemi ponieważ w Raju nie może być zła i życia w grzechu inne życie ludzie mogą tworzą tylko tu na ziemi życie, które przynosi choroby, cierpienie i śmierć.
            • wawrzanka Re: Jaki jest Bóg 09.11.20, 22:38

> O Adamie i Ewie się uczy aby ludzie wiedzieli, że rodzina Boża pochodzi od mężczyzny i kobiety.

I w raju nie będzie gejów? A co z występami drag queens? Jaka muzyka będzie w raju i co, jeśli ktoś takiej nie lubi?
              • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 09.11.20, 22:42

"rodzina Boża pochodzi od mężczyzny i kobiety." - stropekroztropek

Można nawet określić ściślej - od gliny i żebra.
            • awariant Re: Jaki jest Bóg 09.11.20, 22:50

> O Adamie i Ewie się uczy aby ludzie wiedzieli, że rodzina Boża pochodzi od mężczyzny i kobiety.

O Adamie i Ewie uczy się, ponieważ tak jest napisane w Piśmie Świętym, a ono ponoć nie kłamie.
              Nie ma w nim mowy o żadnych innych ludziach, a potomstwo Adama i Ewy przyszło na świat
              już po wygnaniu z Raju. Nie mogło zresztą być inaczej, bo przecież kazirodztwo jest grzechem,
              a Adam i Ewa byli najbliżej spokrewnieni - niczym bliźnięta. I bez ślubu kościelnego.

Nie wiem jak długo Adam z Ewą żyli w Raju, ale tak na oko chyba nie dłużej niż tydzień.
              biorąc pod uwagę, że Bóg stworzył drzewa od razu dojrzałe i owocujące. Gdyby zwlekali
              dłużej ze zjedzeniem jabłka, wąż nie byłby potrzebny, bo samo by spadło. A jeśli musieliby
              czekać, aż wszystkie roślinki wykiełkują i dojrzeją - pomarli by z głodu.
              • stropekroztropek Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 10:48
                Myśmy nie powinni zastanawiać się dlaczego ludzie odeszli z Raju tylko dlaczego ludzie teraz nie chcą powrócić do Raju chociaż Bóg czeka na nas od 6 lat aż odrzucimy zło i życie w grzechu na ziemi i powrócimy do Królestwa Bożego.
                • wawrzanka Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 10:59

> Bóg czeka na nas od 6 lat aż odrzucimy zło i życie w grzechu na ziemi i powrócimy do Królestwa Bożego.

O! 6 lat? To tak jak PiS. Od 6 lat czeka, aż cała Polska wróci do kościółków i schyli głowy do posypania popiołem. Przypadek?
                  • stropekroztropek Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 11:01
                    Od 6 tyś lat odkąd ludzie opuścili Raj Boży Świat.
                    • krzy-czy Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 11:22
                      wcześniej niż 6tys.lat musieli się zmagać z dinozaurami, a później z neandertalami i pitekantropami.
                      oj ciężkie życie tych dzieci pambucka.
                      • stropekroztropek Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 11:36
                        Wcześniej z niczym się nie zmagali bo mieszkali w Raju ludzie dopiero od 6 tyś. lat mieszkają na ziemi.
                        • pocoo Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 11:51

> Wcześniej z niczym się nie zmagali bo mieszkali w Raju ludzie dopiero od 6 tyś.
                          > lat mieszkają na ziemi.

Czy posługiwałeś się na Forum innym nickiem?
                        • krzy-czy Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 11:51
                          Stary, ty tak na poważnie ????
    • krzy-czy Re: Jaki jest Bóg 09.11.20, 19:45
      jak wygląda jedyny PRAWDZIWY BÓG widzę dwa-trzy razy w tygodniu.
      a to, w rosole, a to w zupie pomidorowej/nie cierpię z ryżem/, a czasem nawet z bitkami wołowymi w sosie własnym.
      i szanuję go bardzo.
      on odwdzięcza się wspaniałym smakiem.
      • pocoo Re: Jaki jest Bóg 19.11.20, 10:02
        krzy-czy napisał:

> jak wygląda jedyny PRAWDZIWY BÓG widzę dwa-trzy razy w tygodniu.
        > a to, w rosole, a to w zupie pomidorowej/nie cierpię z ryżem/, a czasem nawet z
        > bitkami wołowymi w sosie własnym.
        > i szanuję go bardzo.
        > on odwdzięcza się wspaniałym smakiem.

Jeżeli przeżywasz orgazm smaku, to jest kulinarny seks, a nie bóg.Bóg chciałby, abyś pościł nic do ust nie wkładając. Brrrrrr....
    • snajper55 Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 11:56

> Niektórzy pytają się mnie żeby im opowiedzieć, że skoro widziałem Boga to jaki
      > jest Bóg.

Ty najpierw powiedz, który to był bóg. Ra, Posejdon, Kali czy może Afrodyta? Ech, Afrodyta...

S.
      • pocoo Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 11:57
        snajper55 napisał:

> Ty najpierw powiedz, który to był bóg. Ra, Posejdon, Kali czy może Afrodyta? Ec
        > h, Afrodyta...
        >
        > S.
        Człowieku. Która "Afrodyta" pokazałaby mu cokolwiek?
        • pocoo Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 11:59
          Wiem."Matka Boska mleczna", albo "Madonna z wielkim cycem".
          • snajper55 Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 12:31
            pocoo napisała:

> Wiem."Matka Boska mleczna", albo "Madonna z wielkim cycem".

Albo ta Afropolka z Częstochowy?

S.
            • pocoo Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 09:27
              snajper55 napisał:

> Albo ta Afropolka z Częstochowy?
              >
              > S.
              I to niby miałaby być Afrodyta?
        • snajper55 Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 12:30
          pocoo napisała:

> snajper55 napisał:
          >
          > > Ty najpierw powiedz, który to był bóg. Ra, Posejdon, Kali czy może Afrody
          > ta? Ec
          > > h, Afrodyta...
          >
          > Człowieku. Która "Afrodyta" pokazałaby mu cokolwiek?

Figę? :D

S.
      • edico Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 19:14
        A ja mam słabość do Izis z filmowego Faraona :)
    • krzy-czy Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 12:06
      jest taka figurka niewielka tłuściutkiej kobitki.
      wykopana gdzieś tam. datowana na jakieś 30tys.lat.
      nazywa się WENUS Z WILLENDORFU.
      I patrzta ludkowie kochani. nazwano ją WENUS a nikt nie pomyślał zeby nazwać ją
      PRAMATKA E W A. i pępek ma. czego nasza najukochańsza pramatka nie mogłą mieć
      gdyz powstała z żeberka.
      no i, co najsmieszniejsze, ma ździebko ponad PRZYSŁOWIOWE 6tys.lat.
      • mim1656awo Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 12:22
        kociak40Re: Jaki jest Bóg09.11.20, 18:34"Niektórzy pytają się mnie żeby im opowiedzieć, że skoro widziałem Boga to jaki jest Bóg." - stropekroztropek

Ja też zapytam, bardzo mnie ciekawi jak ten Bóg wygląda, którego zobaczyłeś.
        W jakich okolicznościach doszło do tego spotkania?
        Prawdziwa sensacja i to na skalę światową.

Szanowny Panie stropek, absolutnie nie podważam iż widział Pan Boga.To możliwe.Pan pisze szczerą prawdę.Proszę uprzejmie nie zapominać, że skoro Bóg pozwolił w Swojej nieograniczonej mądrośći aby Pan, stropek, mógł GO widzieć, zrobił to Bóg celowo, aby Pan nie trzymał tego dla siebie lecz objawił to innym.TO JEST PANA OBOWIĄZKIM w stosunku do BOGA!Prosimy więc o opis, wręcz błagamy.Tego od Pana Bóg wymaga.Proszę nie żąrtować i wypełnić swój obowiązek w stosunku do Baga, jeśli nie chce być Pan ukarany za niesłuchanie Jego woli !
        • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 21:23

"ludzie dopiero od 6 tyś. lat mieszkają na ziemi." - stropekroztropek

Wiemy już wszystko. Albo duży zgrywus, albo głupi i uparty jak małe dziecko.
        • stropekroztropek Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 09:38
          Bóg tak jak człowiek ma ludzką twarz i kiedy ktoś zobaczy Boga to pozna wtedy wszystkie tajemnice naszego wszechświata co wydarzyło się w przeszłości i co ma wydarzyć się w przyszłości. Mogłem zobaczyć jak wygląda Świat w którym mieszka Bóg jak wygląda Raj w którym żyli z początku pierwsi ludzie stworzeni przez Boga. Boga prawdziwą postać mogli zobaczyć tylko nieliczni zdarza się to bardzo rzadko na ziemi a dlaczego akurat ja widziałem to nie mam pojęcia, może dlatego, że zastanawiałem się, że skoro jest Bóg to dlaczego występuje tyle cierpienia i zła na ziemi a teraz już znam odpowiedz na to pytanie.
          • krzy-czy Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 09:48
            ale wyjaśnij co z tymi dinozaurami.
            • stropekroztropek Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 10:51
              Planeta ziemia istnieje podobnie jak i inne planety już miliardy lat i występowały na niej różne zjawiska i różne formy życia ale ludzie żyją na niej dopiero od 6 tyś lat.
              • krzy-czy Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 10:56
                no bo to 6tys.lat temu wymyślili gorzałę.
                i od tefgo czasu faktycznie ŻYJĄ.
                no a pmbucek przez te miliardy lat co robił??
                ano-myślał.
                i dopieruj 6k lat temu wymyślił se- a co mi tam
                stworze se człeka na mój obraz i podbieństwo.
                strasznie wolno myślący był ten pambucek.
              • awariant Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 11:22

> Planeta ziemia istnieje podobnie jak i inne planety już miliardy lat.

Sięgnij do źródeł - wcześniej Ziemia pokryła się roślinnością, niż powstało
                Słońce, Księżyc i gwiazdy. Planet wtedy jeszcze nie znano.
              • snajper55 Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 16:32

> Planeta ziemia istnieje podobnie jak i inne planety już miliardy lat i występow
                > ały na niej różne zjawiska i różne formy życia ale ludzie żyją na niej dopiero
                > od 6 tyś lat.

Przecież twój bóg podobno stworzył wszechświat w ciągu tygodnia. Więc niemożliwe jest, aby planety istniały miliardy lat, a człowiek tylko 6 tys. lat.

S.
          • pocoo Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 12:01

> Bóg tak jak człowiek ma ludzką twarz i kiedy ktoś zobaczy Boga to pozna wtedy w
            > szystkie tajemnice naszego wszechświata co wydarzyło się w przeszłości i co ma
            > wydarzyć się w przyszłości. Mogłem zobaczyć jak wygląda Świat w którym mieszka
            > Bóg ...

Poznałeś tajemnice i robisz z boga idiotę?
      • snajper55 Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 12:33
        krzy-czy napisał:

> I patrzta ludkowie kochani. nazwano ją WENUS a nikt nie pomyślał zeby nazwać ją
        > PRAMATKA E W A. i pępek ma. czego nasza najukochańsza pramatka nie mogłą mieć
        > gdyz powstała z żeberka.

Mogła mieć pępek. W procesie produkcyjnym można taki pępek bez problemu zrobić.

S.
        • krzy-czy Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 21:47
          to pambucek bardzo musiałby być przewidujący.
          o to go i raczej nie posądzam.
        • awariant Re: Jaki jest Bóg 10.11.20, 22:10
          snajper55 napisał:

> W procesie produkcyjnym można taki pępek bez problemu zrobić.

Tylko trzeba wiedzieć gdzie ma być ta dziurka.
          • dunajec1 Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 01:49
            Awariant, dziurki na mysli?

Ech te ciasteczka z dziurka.
          • snajper55 Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 04:18
            awariant napisał:

> snajper55 napisał:
            >
            > > W procesie produkcyjnym można taki pępek bez problemu zrobić.
            >
            > Tylko trzeba wiedzieć gdzie ma być ta dziurka.

Sugerujesz, że pępek to ślad po dziurce zrobionej za wysoko? :D No to Adam był bez pępka.

S.
            • pocoo Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 09:32
              snajper55 napisał:

> Sugerujesz, że pępek to ślad po dziurce zrobionej za wysoko? :D No to Adam był
              > bez pępka.
              >
              > S.
              Niezbadane są fantazje boskie.
              W Biblii nie ma wzmianki o tym, do czego służyła Ewie dziurka i kto nauczył Adama wypełniania jej.A i penis Adama był na podobieństwo boskiego. Ciekawe jaki? Tylko po co bogu penis?
              • awariant Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 09:37
                pocoo napisała:

> Tylko po co bogu penis?

Do walki z Szatanem.

• krzy-czy Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 09:47
                  pambucek-jak to każdy pambucek- też czasem musiał się odlać.
                  inaczej mówiąc odcedzić kartofelki.
                • pocoo Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 11:58
                  awariant napisał:

> pocoo napisała:
                  >
                  > > Tylko po co bogu penis?
                  >
                  > Do walki z Szatanem.
                  >
                  Już widzę tę walkę penisami. O matuchno.
                  • snajper55 Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 16:33
                    pocoo napisała:

> Już widzę tę walkę penisami. O matuchno.

Biorąc pod uwagę, że Szatan jest czarny, zgaduję kto wygrywa w tej walce. :D

S.
                • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 13:07

" Mogłem zobaczyć jak wygląda Świat w którym mieszka Bóg jak wygląda Raj w którym żyli z początku pierwsi ludzie stworzeni przez Boga. Boga prawdziwą postać mogli zobaczyć tylko nieliczni zdarza się to bardzo rzadko na ziemi a dlaczego akurat ja widziałem to nie mam pojęcia" - stropekroztropek.

Może dlatego, że nick jaki używasz, jest zachęcający do takich odwiedzin Boga.
                  Chciał On być szybszy od zainteresowania psychiatrów.
                  • stropekroztropek Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 18:01
                    nick jest przypadkowy nie ma nic wspólnego z tym czym się dzielę na forum. W Polsce wiedzą ludzie kim jestem, że jestem Krzysztof Piotr jedyny człowiek w obecnych czasach żyjący na ziemi, który mógł zobaczyć Boga, ale są to niestety złe czasy bo większość ludzi odchodzi teraz od Boga i walczy z wiarą na ziemi.
                    • krzy-czy Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 18:15
                      no patrz. mojżeszowi nie dał się obekrzeć. a ty se tak oglądałeś.
                      nawe ann lewandowska nie pozwala zobaczyć buziaków swoich bachorów.
                      • stropekroztropek Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 18:20
                        Pisałem już, że wiele osób widziało Boga w różnych okresach czasu na ziemi np; pierwsi ludzie stworzeni przez Boga albo np; ludzie żyjący 5 tyś lat temu na ziemi albo np; 2 tyś lat temu.
                        • snajper55 Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 16:30

> Pisałem już, że wiele osób widziało Boga w różnych okresach czasu na ziemi np;
                          > pierwsi ludzie stworzeni przez Boga albo np; ludzie żyjący 5 tyś lat temu na z
                          > iemi albo np; 2 tyś lat temu.

Bóg zapomniał ci powiedzieć, że nie pisze się tyś, tylko tys.

S.
                    • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 19:12

"W Polsce wiedzą ludzie kim jestem, że jestem Krzysztof Piotr jedyny człowiek w obecnych czasach żyjący na ziemi, który mógł zobaczyć Boga" - stropekroztropek

Bardzo ciekawy przypadek dla psychiatrii, ale doskonale znany przy
                      schizofrenii. Jak już będziesz na leczeniu, Bóg będzie ciebie częściej
                      odwiedzał, nawet kilka razy dziennie. Z czasem, dojdziesz do słusznego
                      wniosku, że sam jesteś Bogiem. Wtedy oblicze samego Boga będziesz
                      mógł oglądać kiedy tylko chcesz - w lusterku.
                    • snajper55 Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 16:35

> nick jest przypadkowy nie ma nic wspólnego z tym czym się dzielę na forum. W P
                      > olsce wiedzą ludzie kim jestem, że jestem Krzysztof Piotr jedyny człowiek w obe
                      > cnych czasach żyjący na ziemi, który mógł zobaczyć Boga, ale są to niestety złe
                      > czasy bo większość ludzi odchodzi teraz od Boga i walczy z wiarą na ziemi.

A co słychać u Napoleona z pokoju obok?

S.
                    • edico Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 19:20
                      A kiedy zaczniesz Uzdrawiać ludzi i ludzkość z nieszczęść ziemskich. W końcu jak zostałeś wybrany, to uzyskałeś chyba jakieś dodatkowe przywilenie ziemskie na tej płaskiej ziemi.
    • oszol-lom-z-rm Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 18:45
      Nierychliwy ale Sprawiedliwy który zaś obronie wynagradza a za zło karze a przede wszystkim jest miłosierny
      • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 19:04

"przede wszystkim jest miłosierny" - oszołom

A pies mu modę niech liże za taką jego miłość, kiedy w samej Polsce
        wiele tysięcy małych dzieci umiera, w bólu i cierpieniach. Przejdź się po
        hospicjach to sam zobaczysz takie malutkie dzieci, które muszą umrzeć.
        • suender Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 19:10
          kociak:

1. Ty też musisz umrzeć, - mimo że operujesz Dodowami z "wkładką łapówkową".
          Hi, hi, hi, hi, ....

2. A Pocoo będzie WYNIESIONA!

Wasz Suender.
          • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 19:20
            suender napisał:

1. Ty też musisz umrzeć, - mimo że operujesz Dodowami z "wkładką łapówkową" Hi, hi, hi, hi, ....

2. A Pocoo będzie WYNIESIONA!

Wasz Suender.

Każdy musi umrzeć, nie ma wyjątków. Po co te swoje głupoty stale piszesz? Chcesz tą głupotę zwiększać
            • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 22:28

"Ty też musisz umrzeć" - suender

Śmierć ma anielską cierpliwość, nigdy nie znudzi się czekaniem.
              To jest wielkie szczęście i sprawiedliwość, że każdy musi umrzeć.
      • suender Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 19:06
        Oszoł:

> Nierychliwy ale Sprawiedliwy który zaś obronie wynagradza a za zło karze
        > a przede wszystkim jest miłosierny

A miłosierdzie Jego jest WIKĘSZE od Jego sprawiedliwości!

Wasz Suender.
        • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 11.11.20, 19:28

"A miłosierdzie Jego jest WIKĘSZE od Jego sprawiedliwości!" - suender

Najbardziej niebezpieczne są spełnione marzenia.
          Często to, co otrzymujemy za darmo, kosztuje nas bardzo drogo.
          (nie do tematu, ale jako własne aforyzmy, na twój wpis)
    • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 15:04
      Pan stropekroztropek napisał że widział Boga i że widziało Go wiele osób. Jednak sam Bóg mówi co innego. Nie wszyscy uznają Biblię za prawdziwe słowa, które kazał zapisać Bóg, ale to temat na inny czas. Dziś zajmijmy się słowami Pana stopkaroztropka. W Księdze Wyjścia w 33 rozdziale a w wierszu 20 czytamy: „ Dodał jednak: „Nie możesz zobaczyć mojej twarzy, bo żaden człowiek nie może mnie zobaczyć i pozostać przy życiu”. Tak mówił Bóg do Mojżesza na górze Synaj. Jednak zawsze pozwalał się poznać tym, którzy w Niego wierzą i Go słuchają. Przez cały czas osoby, które w Niego wierzyły, wiedziały że jest i co ważniejsze, znali Jego Imię. Dla przykładu Apostoł Jan w Ewangelii 4:24 napisał: „Bóg jest istotą duchową, a ci, którzy Go czczą, muszą oddawać Mu cześć duchem i Prawdą.” Bóg stwarzając człowieka wyposażył go w różne zmysły, wzrok, słuch, dotyk i inne. Dzięki nim możemy poznawać świat wokół nas oraz dostrzegać Tego, który Go stworzył. Apostoł Paweł w liście do Rzymian 1:20 napisał: „ Choć jest niewidzialny, to Jego przymioty — Jego wieczna moc i boskość — są wyraźnie widoczne już od stworzenia świata. Można je dostrzec dzięki temu, co zostało stworzone. Dlatego tacy ludzie są bez wymówki.” Warto zastanowić się nad ostatnim zdaniem tego wersetu. Zobaczmy jak opisał ich Paweł w Rzymian 1:21-23 – „ Bo chociaż wiedzieli o Bogu, nie wychwalali Go jako Boga ani Mu nie dziękowali. Ich umysły stały się puste, a ich nierozumne serca ogarnęła ciemność. Mimo że uważali się za mądrych, stali się głupi i zamienili chwałę niezniszczalnego Boga na podobizny zniszczalnego człowieka, a także ptaków, zwierząt czworonożnych i gadów.” Człowiek tak bardzo chciał zobaczyć Boga, że uczynił sobie swoje wyobrażenie o Nim, choć było ono bardzo błędne. Bóg uczynił nas na Swój obraz jak mówi Biblia. A więc obdarzył nas tymi samymi zmysłami. Wzrok pokazuje nam jak wspaniale to wszystko stworzył, ziemia (oczywiście tam gdzie człowiek jeszcze jej nie zniszczył), niebo zwłaszcza w nocy pokazuje nam nie tylko Jego zmysł piękna, czy mądrość ale i moc. Dzięki temu co możemy oglądać możemy śmiało powiedzieć że widzimy Boga i chcemy postępować zgodnie ze słowami z Księgi Objawienia 4:11 gdzie czytamy: „Nasz Boże, Jehowo, Tobie należy się chwała, szacunek i moc, bo to Ty stworzyłeś wszystko i z Twojej woli wszystko zaistniało i zostało stworzone”. My również. Jeżeli ktoś miał by pytania do mnie osobiście to podaje mój adres e-mail: leszek2525250@wp.pl
      • awariant Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 15:48
        leszek2525250 napisał(a):
        > zgodnie ze słowami z Księgi Objawienia 4:11 gdzie czytamy:
        „Nasz Boże, Jehowo, Tobie należy się chwała, szacunek i moc, bo to Ty stworzyłeś
        wszystko i z Twojej woli wszystko zaistniało i zostało stworzone.”

Teraz to już brzmi tak (Biblia Tysiąclecia, Apokalipsa św. Jana 4:11)
        „Godzien jesteś, Panie i Boże nasz, odebrać chwałę i cześć, i moc, boś Ty stworzył
        wszystko, a dzięki Twej woli istniało i zostało stworzone.”
        • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 18:41
          A czym zasadniczo różnią się te wersety
          • awariant Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 20:29

> A czym zasadniczo różnią się te wersety

Imieniem Jahwe, które w nowszych tłumaczeniach katolickich zostało wycięte,
            ale w tym akurat miejscu zapewne nie występowało nigdy i zostało dodane przez SJ.

W sumie różnica mało istotna - każde kolejne tłumaczenie stara się zmienić wymowę Pisma
            Świętego zachowując możliwie dużo słów z oryginału (którego istnienie jest dość wątpliwe).
            • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 10:59
              Zadaj sobie trochę trudu i zapoznaj się z przedmową do drugiego wydania Biblii Tysiąclecia podpisanej przez kardynała Wyszyńskiego. Zobaczysz dlaczego usunięto imię Jahwe z Biblii.
              • pocoo Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 13:21

> Zadaj sobie trochę trudu i zapoznaj się z przedmową do drugiego wydania Biblii
                > Tysiąclecia podpisanej przez kardynała Wyszyńskiego. Zobaczysz dlaczego usunięt
                > o imię Jahwe z Biblii.

A przypadkiem nie Jehowa?
                "Nie będziesz brał imienia pana boga twego nadaremno".Wiem , wiem.Wycierając sobie pyski imieniem Jehowa, ŚJ chwalą Jehowę.
                Nie wytłumaczyli tobie, że Żydzi cholernie bali się używać imienia boga i dlatego go nie ma. Skąd wiesz, jak naprawdę czyta się te spółgłoski z których składa imię boga i kto to wymyślił? Żydzi? Wątpię.
                Napisano. Bóg mi objawił.Bóg przyszedł do mnie we śnie. Bóg zamknął paszczę lwom. Teraz posługuje się Świadkami Jehowy? Wszechpotęga boska zmalała?
                • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 14:03
                  pocoo pyta: A przypadkiem nie Jehowa?
                  Może Jehowa a może Jahwe, w różnych rejonach używa się różnych samogłosek, ale znaczenie tego Imienia jest zawsze takie samo: " I Bóg jeszcze raz rzekł do Mojżesza:
                  „Masz powiedzieć Izraelitom tak: ‚Jehowa (Jahwe), Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba, posłał mnie do was’. To jest moje imię na zawsze — będą je pamiętać wszystkie pokolenia." (Wyjścia 3:15)
                  Pochodzi ono od hebrajskiego czasownika „stawać się” i jak sugerują niektórzy uczeni, znaczy „On powoduje, że się staje”. Definicja ta dobrze pasuje do roli Jehowy jako Stwórcy. Izraelici nie bali się wymawiać Tego imienia, Bali się raczej przynieść Mu ujmę. Bliżej naszej historii; Jezus gdy przebywał na ziemi uczył wszystkich tych, którzy chcieli słuchać, że pierwszym naszym zadaniem jest uświęcanie imienia Jehowy: Macie więc modlić się w ten sposób:
                  „‚Nasz Ojcze w niebie, niech będzie uświęcone Twoje imię. Niech przyjdzie Twoje Królestwo. Niech się dzieje Twoja wola, jak w niebie, tak i na ziemi..." (Mateusza 96: 9,10) Jak można uświęcać kogokolwiek nie znając i nie używając Jego imienia, a o strachu o którym pisałeś to rzeczywiście należy go przejawiać ale musi to być zdrowy strach, przed tym aby nie przeciwstawiać się temu który Je nosi, i nie zniesławić Go swoim postępowaniem i wypowiedziami
                  • awariant Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 16:19

> pocoo pyta: A przypadkiem nie Jehowa?
                    > Może Jehowa a może Jahwe, w różnych rejonach używa się różnych samogłosek,
                    > ale znaczenie tego Imienia jest zawsze takie samo: " I Bóg jeszcze raz rzekł do Mojżesza:
                    > „Masz powiedzieć Izraelitom tak: ‚Jehowa (Jahwe), Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,
                    > Bóg Izaaka i Bóg Jakuba, posłał mnie do was’. To jest moje imię na zawsze — będą je pamiętać
                    > wszystkie pokolenia."
                    > Pochodzi ono od hebrajskiego czasownika „stawać się”...

Rozumiem, że chodzi ci o:
                    Mówił dalej Bóg do Mojżesza: Tak powiesz Izraelitom: "JESTEM, Bóg ojców waszych,
                    Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki
                    i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia.
                    (Wyjścia 3:15)

Tylko nie wiem czemu kojarzy mi z Faraonem Bolesława Prusa:
                    Była to nocna procesja kapłanów, którzy oddawali hołd posągowi bogini śpiewając na dwa chóry:
                    C h ó r I. "Ja jestem Tym, który niebo i ziemię stworzył i wszystkie na nich stworzenia zrobił.
                    C h ó r II. Ja jestem Tym, który wody zrobił i wielką powódź stworzył, Tym, co wołu jego
                    matce zrobił, który rodzicem jest.
                    C h ó r I. Ja jestem Tym, który niebo stworzył i tajemnice widnokręgów jego i dusze bogów
                    w nie włożyłem.
                    C h ó r II. Ja jestem Tym, który gdy oczy otwiera, jasno się robi, a gdy je zamyka,
                    ciemność się staje.
                    C h ó r I. Wody Nilu płyną, gdy rozkazuje...
                    C h ó r II. Ale bogowie nie znają jego imienia."
                    - (Faraon rozdz. 26 str. 115).
                    • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 18:55
                      Ciągle mówisz o tym co robią ludzie. Popatrz na to co uczynił Bóg. Stworzył wspaniałe miejsce, gdzie ludzie, których stworzył mogli wieść wspaniałe, wolne od zła życie. Dał ludziom pokarm, wolną wole. Czy zatem nie może oczekiwać jednego - posłuszeństwa. wyznaczył granice, których nie powinno się przekraczać. Jak myślisz miał prawo. Pomyśl, wynajmujesz komuś miejsce wyznaczasz pewne zasady, zasady te nie są uciążliwe, ale mają tej osobie uprzyjemnić czas, który będzie mógł spędzić w Twojej posiadłości. Tak samo Jehowa dał ludziom miejsce i prawa, które nie są uciążliwe i wymaga tylko jednego. Zastosuj się do moich zasad, będziesz mógł żyć i cieszyć się tym co cię otacza. Jednak człowiek woli działać po swojemu. to wtedy powstają tacy którzy zdobywają władzę, lub do niej dążą nie patrząc na innych, i przypisują sobie wszystko to co uczynił Bóg. wymyślają różne przepisy, które bardzo obciążają tych co są im podlegli, nie liczą się z bogiem, ale na dłuższy dystans nie dadzą rady. Właściciel ziemi w końcu upomni się o to co Jego i nie pozwoli tego zniszczyć. Ale to już inny temat. Pozdrawiam
                      • awariant Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 19:43

> Ciągle mówisz o tym co robią ludzie. Popatrz na to co uczynił Bóg.

Szczerze mówiąc zwisa mi, czy i jaki bóg i z której religii stworzył to wszystko.
                        Nie znam tego faceta czy kobity, na oczy w życiu go (lub jej) nie wiedziałem.
                        A tu przychodzą jakieś dziwne typki i wmawiają mi, że mój prapraprzodek
                        podpisał z nim jakąś umowę, a teraz oni chcą ją wyegzekwować, bo ponoć
                        mają to na Piśmie. Tylko, że na tym piśmie nie ma żadnych podpisów.
                        Nawet żaden notariusz im tego nie poświadczył. Ty byś uwierzył? - bo ja nie.
                        • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 18.11.20, 12:09
                          awariant napisał:
                          A tu przychodzą jakieś dziwne typki...
                          Te typki nie przychodzą aby Ciebie do czegoś zmusić, czy też zmienić Twoje przekonania. Nie chcą też jak to napisałeś wyegzekwować wywiązania się z jakiejś umowy spisanej przez praprzodków. Oni po prostu chcą pomóc zwrócić baczniejszą uwagę na to co się dzieje. Gdybyś zobaczył, że dom w którym mieszkasz Pali się ogień jest coraz większy, w domu zostali Twoi sąsiedzi, czy nie pomógł im się wydostać z tego walącego się już domu. Ci którzy odwiedzają innych (sąsiadów, którzy żyją razem z nimi na ziemi), swoją postawą pokazują, że mimo utrzymującej się postawy samolubstwa, kochają bliźnich, tak jak nakazał czynić to ten, który okazał największy przejaw miłości, umarł za wszystkich ludzi, aby ich wykupić z niewoli grzechu i śmierci. W Ewangelii Jana 13: 34,35 Jan zanotował słowa Jezusa, które wypowiedział niedługo przed swą śmiercią:
                          "Daję wam nowe przykazanie, żebyście się nawzajem kochali. Jak ja kocham was, tak wy kochajcie jedni drugich. Po miłości widocznej wśród was wszyscy rozpoznają, że jesteście moimi uczniami”.
                          Każdy kto chce pokazać że pragnie tak postępować, odwiedza wszystkich ludzi mieszkających na ich terenie, nie zważając na pochodzenie, stan posiadania, czy też kolor skóry, czy wyznania. Wszyscy, którzy obserwują to się dziś dzieje wokół nas, wyraźnie widzi, że Świat który nas otacza chyli się ku upadkowi. Jezus przebywając tu na ziemi mówił że taka sytuacja będzie miała miejsce. Dokładnie analizując Biblię można zauważyć że wszystko to co dzieje się wokół nas jest tam opisane i spełnia się w najdrobniejszym szczególe. Dlatego te „dwa typki odwiedzają ludzi i mówią o drodze wyjścia, a jest tylko jedna. Tu znów wrócę do Biblii. W Mateusza 6: 9,10 zapisał słowa Jezusa:
                          „Macie więc modlić się w ten sposób: „Nasz Ojcze w niebie, niech będzie uświęcone Twoje imię. Niech przyjdzie Twoje Królestwo. Niech się dzieje Twoja wola, jak w niebie, tak i na ziemi”.
                          Mamy uświęcać Imię Boże ale również mamy (i bardzo dużo osób codziennie to robi) modlić się o przyjście Królestwa Bożego. Warto się zastanowić czym jest to Królestwo. Bardzo Cię proszę abyś odwiedził tą stronę: www.jw.org/pl/biblioteka/czasopisma/straznica-nr2-2020-maj-cze/
                          Na pewno Ci nie zaszkodzi a może pomóc Ci się zastanowić nad tym: Czym jest Królestwo Boże?
                          Serdecznie pozdrawiam i życzę zdrówka
                          • awariant Re: Jaki jest Bóg 18.11.20, 18:09

>> A tu przychodzą jakieś dziwne typki...
                            > Te typki nie przychodzą aby Ciebie do czegoś zmusić, czy też zmienić Twoje przekonania.

Oj, nie bierz tego do siebie. Nie miałem na myśli Świadków Jehowy (którzy w mojej okolicy
                            nie pojawiają się od dawna, a przynajmniej nie chodzą "po ludziach", jedynie czasami
                            na ulicach agitują jeszcze Ukraińców) a nasz drogi Kościół Katolicki, który wpycha się
                            wszędzie ze swoim kalekim i prymitywnym chrześcijaństwem oraz brudnymi interesami.

Wprawdzie o chrześcijaństwie SJ też nie mam najlepszej opinii - za dużo w nim straszenia
                            i czczych obietnic, niemniej stosowali się do głoszonych zasad i w sumie byli pozytywni
                            i porządni, choć raczej mało rozrywkowi. Ale muszę uprzedzić, że to opinia z czasów PRL,
                            kiedy SJ byli nielegalni. Pewien czas temu mieliśmy na forum jakichś funkcyjnych SJ,
                            ale nie pozostawili po sobie dobrego wrażenia i ich szef (jak sądzę z tonu wypowiedzi)
                            nas zrugał, a swoich ludzi wycofał z forum. Potem bywał tu jeszcze całkiem sympatyczny
                            nick bytnar, ale też się nie zadomowił.

> Na pewno Ci nie zaszkodzi a może pomóc Ci się zastanowić nad tym:
                            > Czym jest Królestwo Boże?

Akurat jestem ateistą od urodzenia, więc ten problem mam dawno już rozwiązany.

> Serdecznie pozdrawiam i życzę zdrówka

Wzajemnie.
                            Mam nadzieję, że pobędziesz tu dłużej, bo miło się z tobą rozmawia.
                            • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 19.11.20, 12:33
                              awariant napisał:
                              >nie bierz tego do siebie
                              Nie biorę tego do siebie, ale naprawdę fajne określenie, pierwszy raz się z takim spotkałem. Z reguły słychać inne określenia, których nie warto powtarzać. Napisałeś że Świadkowie Jehowy nie pojawiają się od dawna. Dokładnie od końca marca. Nie odwiedzamy ludzi w domach, zawiesiliśmy działalność z wózkami, ponieważ mamy na względzie zdrowie innych i swoje. Przestrzegamy zarządzeń, każdy może ulec zakażeniu i odwiedzając innych czy nawet tylko odpowiadać na pytania, moglibyśmy nawet nieświadomie (nie wiedząc że jesteśmy zakażeni), zakazić innych. Ale nie zawiesiliśmy całkowicie działalności. Każdy z nas ma osoby znajome, rodziny, kolegów z pracy itd. Niektórzy dzwonią do tych osób, niektórzy piszą listy, inni wykorzystują komunikatory internetowe, ale ciągle działają tak jak działali za czasów PRL, no może mamy lepsze pomoce do działania. Jeśli chodzi o to że są mało rozrywkowi, tak, dzisiejsza rozrywka nie jest zbyt wybredna, dlatego w tej sprawie jesteśmy wybredni.
                              Znalazłem to forum ponieważ myślałem że tu właśnie mówi się o sprawach związanych z wiarą, można podzielić się swoimi spostrzeżeniami i w niektórych postach można to znaleźć. Ale jest ich bardzo mało. Taka sytuacja mnie nie zniechęca, bo wierzę w to, że jest jeszcze parę osób, które nie mogą znieść jak słyszą jakiekolwiek informacje z Biblii. Spotkałem na swej drodze wiele osób, ateistów, katolików, księży, adwentystów, i wyznawców wielu innych wyznań. Prawie zawsze udało się znaleźć wspólny temat do rozmowy a w tych czasach niestety u wielu przebija nienawiść, gorycz. Taka sytuacja jeszcze bardziej pokazuje, że proroctwa Biblijne sprawdzają się dokładnie. W 2 Liście do Tymoteusza Paweł napisał:
                              „Wiedz, że w dniach ostatnich nastaną krytyczne czasy, trudne do zniesienia. Bo ludzie będą kochać samych siebie, kochać pieniądze, będą chełpliwi, wyniośli, będą rzucać bluźnierstwa, będą nieposłuszni rodzicom, niewdzięczni, nielojalni, pozbawieni naturalnych uczuć, zawzięci, będą rzucać oszczerstwa, będą nieopanowani, brutalni, będą nienawidzić tego, co dobre, dopuszczać się zdrady, będą zuchwali, nadęci pychą, będą kochać przyjemności, a nie będą kochać Boga, będą zachowywać pozory religijności, ale nie będzie ona oddziaływać na ich życie. Od takich się odwróć”. (2Tym. 3:1-5)
                              Chociaż kogoś nie znają, nie wiedzą kim jest, ale mówi o Biblii to już jest znienawidzony.
                              Pozdrawiam i życzę zdrówka.
                              Jak byś chciał to możesz skorzystać z mejla:
                              leszek2525250@wp.pl
                              • awariant Re: Jaki jest Bóg 19.11.20, 14:41

> Napisałeś że Świadkowie Jehowy nie pojawiają się od dawna. Dokładnie od końca marca.

Aż tak dokładny nie jestem. U mnie od jakichś dobrych trzydziestu kilku lat.
                                Ostatni był taki sympatyczny starszy pan z nieletnią córką, a może wnuczką.
                                Bardzo kulturalni, chcieli tylko pomóc i nawet ciastkiem nie dali się poczęstować.
                                No ale wtedy były czasy ostateczne - bodaj w 1984 miało się spełnić przeznaczenie
                                i tylko niektórzy mieli ocaleć, a oni chcieli pomóc nam znaleźć się wśród wybranych.
                                Jakoś nie skorzystałem, a potem termin podobno przełożono o dekadę, bo były
                                kontrowersje odnośnie interpretacji proroctw. Ostatecznie miał być to rok 2014.
                                Ale też nie był.

> Znalazłem to forum ponieważ myślałem że tu właśnie mówi się o sprawach związanych
                                > z wiarą, można podzielić się swoimi spostrzeżeniami i w niektórych postach można to znaleźć.

Ja trafiłem przypadkiem, bo jakiś nawiedzony archiwista robiący za administratora
                                przerzucał wątki na fora jego zdaniem bardziej pasujące do tematu. I zostałem.
                                Choć o religii porozmawiać tu trudno, bo rzadko odwiedzają nas protestanci.
                                A u katolików, jak sam wiesz, orężem jest niewiedza, a nie znajomość podstaw religii.

> W 2 Liście do Tymoteusza Paweł napisał:
                                >
                                > „... będą kochać samych siebie, kochać pieniądze, będą chełpliwi, wyniośli,
                                > będą rzucać bluźnierstwa, będą nieposłuszni rodzicom, niewdzięczni, nielojalni,
                                > pozbawieni naturalnych uczuć, zawzięci, będą rzucać oszczerstwa, będą
                                > nieopanowani, brutalni, będą nienawidzić tego, co dobre, dopuszczać się zdrady,
                                > będą zuchwali, nadęci pychą, będą kochać przyjemności, a nie będą kochać Boga..."

Jedna z lepszych opinii na temat tego, co teraz dzieje się z hierarchami kościelnymi.
                                Cały św. Paweł. Jakbym słyszał abp. Głodzia, Jędraszewskiego czy Ojca Tadeusza.

> Jak byś chciał to możesz skorzystać z mejla

A ty z gazetowego, ale uprzedź na forum, bo rzadko zaglądam do poczty.
                                • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 11:52
                                  >No ale wtedy były czasy ostateczne - bodaj w 1984 miało się spełnić przeznaczenie
                                  >Ostatecznie miał być to rok 2014.
                                  Króciutko Ci tylko odpowiem że żaden z nas nie będzie wyznaczał jakiejkolwiek daty. Kiedy uczniowie Jezusa zapytali go oto kiedy nastanie Królestwo o którym im mówi On odpowiedział: „O tym dniu czy godzinie nie wie nikt — ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko Ojciec. Wciąż miejcie oczy otwarte i stale czuwajcie, bo nie wiecie, kiedy nadejdzie wyznaczony czas". (Marka 13:32,33) Jezus nie podał daty tylko zachęcił do czuwania i obserwowania co się dziej wokół nas, niektórzy znów powiedzą, takie sytuacje miały miejsce i nic się nie zdarzyło. Zgadza się ale im bliżej czasu kiedy to się stanie sytuacje takie zaczną się nasilać, ale daty nikt nie ma prawa podawać. Tylko Bóg może wyznaczyć datę.
                                  Pozdrawiam i miłego dnia.
                                  • awariant Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 12:38

> (Marka 13:32,33)

A może lepiej cały rozdział 24 z Mateusza?
                                    Długi, więc przynajmniej werset 24:11 przytoczę:
                                    Powstanie wielu fałszywych proroków i wielu w błąd wprowadzą

A tak a propos Mateusza:
                                    Albowiem jak błyskawica zabłyśnie na wschodzie, a świeci aż na zachodzie,
                                    tak będzie z przyjściem Syna Człowieczego.
                                    (Mt 24:27)
                                    Błyskawica ze Wschodu też u nas gościła. A do nich Jezus już przyszedł.
                                  • pocoo Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 19:25

> On odpowiedział: „O tym dniu czy godzinie nie wie nikt — ani aniołowie w
                                    > niebie, ani Syn, tylko Ojciec.

Nie wiem, kim jesteś? Świadkowie Jehowy wyznaczali daty armagedonu przyjmując, że Jezus przyszedł niewidzialnie na ziemię w 1914 roku.
                                    Nawet adwentystom się to przydarzyło. Innym protestantom też.A wszyscy doskonale znają przytoczony przez ciebie werset, że daty nie zna nikt. A kto miałby ją znać i po co?
                                    Zastanawia mnie, dlaczego Jezus nie zna tej daty? "Ja i ojciec, jedno jesteśmy" powiedział syn.
                                    • awariant Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 19:48
                                      pocoo napisała:

> Zastanawia mnie, dlaczego Jezus nie zna tej daty? "Ja i ojciec, jedno jesteśmy"
                                      > powiedział syn.

Może wcale nie mamy Trójcy Świętej, ale Dwuipółcę?
                                      • pocoo Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 23:30
                                        awariant napisał:

> Może wcale nie mamy Trójcy Świętej, ale Dwuipółcę?

Nie wiem ile osób się zmieści w "Dwuipółcy", ale napisali, że mąż i żona są jednym ciałem. Licząc biblijnie wychodzi piątka, czyli seks grupowy z przewagą... facetów? Na dodatek w jednym ciele. Niekończący się orgazm.
                              • wawrzanka Re: Jaki jest Bóg 19.11.20, 16:01

> Chociaż kogoś nie znają, nie wiedzą kim jest, ale mówi o Biblii to już jest znienawidzony.

Kim są ci nienawistnicy? Czy to ci, którzy nie chcą niezapowiedzianych odwiedzin ŚJ? Głosząc po domach spotkałeś się z różnymi reakcjami: od przemiłych do wyjątkowo grubiańskich. Bo tacy są ludzie: od przemiłych do wyjątkowo grubiańskich. Te reakcje bardziej zależą od osobowości ludzi, a nie od tego, co im oferujesz. I nie ma znaczenia, czy sprzedajesz pastę do zębów, węgiel, czy obietnice o królestwie bożym. Jedni odmówią w sposób kulturalny, inni pogonią z miotłą, ale nie łudź się, że w tym wszystkim chodzi o ciebie.

W kwestii tego, że w "dniach ostatecznych" ludzie będą tacy straszni - nie sprawdziło się. Ludzie od tysiącleci są tacy sami. Na szczęście z biegiem czasu przyjmowali coraz lepsze zasady współżycia społecznego. Dzięki temu nie ma już w naszej części świata niewolnictwa, pańszczyzny, zabijania dla przyjemności bez konsekwencji, gwałtów, ucisku kobiet w stopniu tak dramatycznym jak to było kiedyś. Z mozołem, ale jednak ludzkość wypracowuje coraz lepszą jakość życia i relacji międzyludzkich.

Nie chcę odbierać Ci złudzeń. Wierz w swoje Królestwo, niech ono do Ciebie przyjdzie. Kiedyś tam. Każdy ma swoje fantazje. Czy wiesz, że struktura wszechświata przypomina strukturę ludzkiego mózgu? Dla mnie to ciekawsze, niż strażnica. Przynajmniej oparte na obserwacjach, a nie na interpretacji jednego z wielu, bardzo wielu mitów o stworzeniu świata.
                                • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 11:24
                                  Chciałbym Ci tylko odpowiedzieć że nie mówię tu, że to Ci którzy nie chcą rozmawiać ze Świadkami Jehowy, nie tu większość ludzi grzecznie dziękuję za rozmowę. Ale rozejrzyj się dookoła co chwila słychać o przejawach nienawiści, o zbrodni. Zgodzę się z Tobą że coraz mniej się słyszy o niewolnictwie, pańszczyźnie i tylko tyle że mniej się o tym słyszy, ale reszta, słyszy się o tym i to dużo częściej. Miłego dnia
                              • pocoo Re: Jaki jest Bóg 19.11.20, 18:10

>Taka sytuacja jeszcze bardziej pokazuje, że proroctwa Bi
                                > blijne sprawdzają się dokładnie. W 2 Liście do Tymoteusza Paweł napisał:
                                > „Wiedz, że w dniach ostatnich nastaną krytyczne czasy, trudne do zniesienia. Bo
                                > ludzie będą kochać samych siebie, kochać pieniądze, będą chełpliwi, wyniośli,
                                > będą rzucać bluźnierstwa, będą nieposłuszni rodzicom, niewdzięczni, nielojalni,
                                > pozbawieni naturalnych uczuć, zawzięci, będą rzucać oszczerstwa, będą nieopano
                                > wani, brutalni, będą nienawidzić tego, co dobre, dopuszczać się zdrady, będą zu
                                > chwali, nadęci pychą, będą kochać przyjemności, a nie będą kochać Boga, będą za
                                > chowywać pozory religijności, ale nie będzie ona oddziaływać na ich życie. Od t
                                > akich się odwróć”. (2Tym. 3:1-5)

Dekalog się kłania słowami Szawła?
                                Co takiego mądrego ten Szaweł napisał? Czy kiedykolwiek w dziejach były lepsze czasy? Gorsze były na pewno.
                                Gdybyś tak poczytał dzieje świata w innych księgach niż Biblia, to zobaczyłbyś, jakich idiotów ten cwaniak Szaweł zrobił z ówczesnych prostych ludzi. A Jezus? Co takiego boskiego powiedział Jezus, czego nie wymyśliłby obecnie dzieciak z podstawówki? No co?
                                Nie odpisałeś mi, skąd w niebie wzięło się zło, skoro było tylko dobro i tylko bóg wiedział, czym jest zło?
                                • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 11:11
                                  > Czy kiedykolwiek w dziejach były lepsze czasy? Gorsze były na pewno.
                                  Tu się z Tobą nie zgodzę, nie trzeba czytać żadnych ksiąg, sam to przeżyłem. moje wspomnienia są dla mnie lepszym dowodem niż tysiące ksiąg. Może nie mieliśmy tylu rzeczy co dziś można mieć, ale żyliśmy spokojnie bez strachu, Każdy kto pracował i postępował właściwie żył spokojnie. A od czasu kiedy zacząłem stosować w życiu rady Jezusa, żyje mi się jeszcze lepiej. Gdyby jak to mówisz wymyślił to dzieciak z podstawówki nie przyniosło by to tylu dobrodziejstw poprzez całe stulecia. Wiadomo człowiek, który otrzyma jakąś miarę władzy nad innymi wszystko potrafi zniszczyć. Ale nie moja to rzecz oceniać to co się stało poprzez wieki. Moją powinnością jest trzymać się zasad, które poznałem, dzięki którym żyje mi się o wiele lepiej (spokojnie, bezpiecznie) i nadal mogę się obyć bez wielu rzeczy, które nas rozpraszają. Staram się zastosować do rady jaką znalazłem w Księdze Przysłów 3: 7-9 " Nie stawaj się mądry we własnych oczach. Bój się Jehowy i odwracaj się od zła. Przyniesie to uzdrowienie twojemu ciału i pokrzepienie twojemu wnętrzu. Okazuj Jehowie szacunek, dając Mu to, co masz wartościowego, pierwsze ze wszystkich swoich plonów". Wierzę że tak działając będę o wiele szczęśliwszy. A co do tego skąd się wzięło zło musisz poczytać Sam. Odpowiedź znajdziesz już w pierwszej księdze w Biblii, tylko musisz czytać uważnie.
                                  Jestem bardzo daleki od nakazywania komuś jak ma postępować, mówię tylko co ja czuję od czasu kiedy stosuje się do zasad, które poznałem i zacząłem stosować w życiu. Jak już pisałem Jehowa obdarzył nas wolną wolą i każdy musi sam podjąć decyzję. Zawsze jednak powtarzam Bóg ma pewne zamierzenie i nie zależnie od tego jaką kto podejmie decyzje i tak doprowadzi Je do końca.

• pocoo Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 11:22

> > Czy kiedykolwiek w dziejach były lepsze czasy? Gorsze były na pewno.
                                    > Tu się z Tobą nie zgodzę, nie trzeba czytać żadnych ksiąg, sam to przeżyłem.
                                    >
                                    A Kaligula był twoim bratem. Ty nadal ze mnie kpisz.
                                  • pocoo Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 11:33

> A co do tego skąd się wzięło zło musisz poczytać Sam. Odpowiedź zn
                                    > ajdziesz już w pierwszej księdze w Biblii, tylko musisz czytać uważnie.

Nie ma odpowiedzi, oprócz robienia ze mnie religijnej idiotki.
                                    Wszechwiedzący bóg i stworzone przez niego aniołowie.Faceci, gdyż...Genesis VI 1-4.
                                    W niebie było tylko dobro.Wolna wola, to prawo wyboru? Jakie? Między dobrem, a dobrem? Bezwzględne posłuszeństwo? Nie kpij ze mnie.
                                    Wszechwiedzący bóg, a poświęcił Jezusa dla własnego widzimisię , czy odkupił od siebie w ten sposób swoje boskie błędy?Bóg nie popełnia błędów? No tak. Boska Wola, a że pomiata ludźmi jak chce, to wolno mu.Jest bogiem stworzonym na obraz i podobieństwo człowieka.
                                  • awariant Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 11:58

> > Czy kiedykolwiek w dziejach były lepsze czasy? Gorsze były na pewno.
                                    > Tu się z Tobą nie zgodzę, nie trzeba czytać żadnych ksiąg, sam to przeżyłem.
                                    > moje wspomnienia są dla mnie lepszym dowodem niż tysiące ksiąg. Może
                                    > nie mieliśmy tylu rzeczy co dziś można mieć, ale żyliśmy spokojnie bez strachu,
                                    > Każdy kto pracował i postępował właściwie żył spokojnie.

Być może 45 lat pozornego dobrobytu i bezpieczeństwa pozwalało
                                    żyć spokojnie i bez strachu, ale jednak w końcu zrozumieliśmy,
                                    że takie spokojne życie nie jest właściwym wyborem.

> A od czasu kiedy zacząłem stosować w życiu rady Jezusa, żyje mi się jeszcze lepiej.

Więc w sumie nie wiem, kiedy żyło ci się lepiej - teraz czy wcześniej, kiedy jeszcze
                                    nie stosowałeś się do Jezusa, a o twoje dobro i moralność musiało dbać państwo.

Mnie, odkąd jakieś dziwne typki w kieckach zmuszają żyć według rad Jezusa,
                                    wcale lepiej się nie żyje. Zwłaszcza, że nie bardzo wiem, skąd oni te zasady Jezusa
                                    biorą i dlaczego to ja mam żyć wedle tych zasad, a nie oni. Jakoś nie podoba mi się,
                                    że państwo znowu zaczęło dbać o moje dobro i moją moralność.

> Gdyby jak to mówisz wymyślił to dzieciak z podstawówki nie przyniosło by to tylu
                                    > dobrodziejstw poprzez całe stulecia.

I tylu krzywd. Wprawdzie dzieciaki z podstawówki wiele rzeczy potrafią wymyślić,
                                    ale mocy sprawczej, by swoje przemyślenia wmuszać na siłę innym, nie mają.

> Zawsze jednak powtarzam Bóg ma pewne zamierzenie i nie zależnie od tego
                                    > jaką kto podejmie decyzje i tak doprowadzi Je do końca.

Co nie oznacza, że należy mu ustępować - sami też mamy własne pewne zamierzenia.
                                    Chcemy, żeby ten świat był lepszy i bardziej przewidywalny, a ludzie życzliwi i spolegliwi.
                                    Może, gdyby przyszedł i wytłumaczył o co mu chodzi, przekonałby nas - ale nie przyszedł.
                                    Przysłał jakichś gnuśnych i spasionych facetów w kieckach - ale czy mamy im wierzyć?

(PS. Nie bierz tego do siebie - mamy Polskę katolicką, a nie świadkowo-jehową)
                                    • wawrzanka Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 12:24
                                      awariant napisał:

> (PS. Nie bierz tego do siebie - mamy Polskę katolicką, a nie świadkowo-jehową)

Leszek nie weźmie tego do siebie, bo świadkowie Jehowy uważają KK za Wielką Nierządnicę. Z pewnością zgodzą się z Tobą co do smutnych panów w czarnych sutannach. I dobrze. Problem leży w owym tajemniczym "zamierzeniu Boga". Miłosierdzie boskie jest nieprzeniknione jak czarna noc i nieprzejednane jak nigdy nie zdobyta twierdza. Niby ludzie je znają, ale jednak nie. Niby wiedzą, czego chce, a jednak ciągle trafiają kulą w płot (choćby z tymi datami końca świata).

Ja akceptuję to, że nie znam ani zamierzeń Boga, ani jego samego, o ile istnieje. Akceptuję fakty, a te wyraźnie prowadzą do jedynego wniosku: wiarę warto mieć, ale trzeba ją odróżniać od faktów. Prawdziwa wiara opiera się na sceptycyzmie. Jestem przeciwniczką przekonania, że wiara to pewność. Jest zupełnie odwrotnie: wiara to niepewność. Niewiedza, fantazja, nadzieja. Warto ją mieć, ale nie można jej bezgranicznie ufać. Dlaczego? To proste. Można ją stracić, albo się w niej zatracić. A to już jest naprawdę słabe.
                                      • awariant Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 12:51
                                        wawrzanka napisała:

> Ja akceptuję to, że nie znam ani zamierzeń Boga, ani jego samego, o ile istnieje.

Albert Einstein powiedział, że Bóg nie gra w kości.
                                        Być może chodziło mu o to, że gra w cygana.
                                  • wawrzanka Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 16:41

> moje wspomnienia są dla mnie lepszym dowodem niż tysiące ksiąg. Może nie mieliśmy
                                    > tylu rzeczy co dziś można mieć, ale żyliśmy spokojnie bez strachu, Każdy kto p
                                    > racował i postępował właściwie żył spokojnie.

I znów "ja, ja, ja", "Moje wspomnienia". Przeczytaj, lub obejrzyj "Ziemię Obiecaną". A potem wróć na forum i opowiedz co widziałeś - każdy kto pracował i postępował właściwie żył spokojnie? Niej kpij z historii.
                                • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 11:13
                                  Odpowiedź wyżej 11:11
                                  • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 21:18

Dawno temu rozmawiałem (nawet ich zapraszałem do swojego pokoju) ŚJ.
                                    Jakoś nie udzielali mi odpowiedzi na moje pytania w sprawie tego przyszłego
                                    Królestwa na ziemi. Odpowiedzi ich były zdawkowe, niewyjaśniające.
                                    Może Ty dasz wyczerpującą odpowiedź.
                                    Pytałem czy w tym Królestwie jakie reklamują będą: samoloty, statki, samochody, sklepy, nauka rzeczywista, skąd będzie energia, kto będzie pracował, a kto rządził
                                    czy będzie można podróżować po całym świecie itd.itd. O takie przyjemności już nie pytałem - kasyna, ruletka, poker, trunki, piwo itp.
                                    itp. Na reklamowych obrazkach tego przyszłego Królestwa, w waszych pisemkach,
                                    tylko ludzie siedzą nad rzeką jedzą owoce i warzywa, wszyscy uśmiechnięci
                                    (nie wiadomo z czego). A co z konkretnym pokarmem? Kotlet schabowy, stek,
                                    bigos, falki itd. To mam się tam przez wieczność cieszyć, że zajadam sałate,
                                    pietruszkę i marchew? Przecież ja nie zając. Możesz trochę to wyjaśnić, bo
                                    strasznie się przestraszyłem tego waszego przyszłego Królestwa. Wolałbym
                                    się raczej powiesić, niż tam przebywać przez wieczność z takim głupim
                                    uśmiechniętym towarzystwem nad tą rzeką.
                                    • pocoo Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 23:45
                                      kociak40 napisał:

> Na reklamowych obrazkach tego przyszłego Królestwa, w waszych pisemkach,
                                      > tylko ludzie siedzą nad rzeką jedzą owoce i warzywa, wszyscy uśmiechnięci
                                      > (nie wiadomo z czego).

To zombi patrzace na ducha świętego w postaci gołębicy.
                                      Przyda się Tobie trochę uduchowienia.Jeszcze nie wlazłam na ołtarz, ale swoje wiem.
                                      W królestwie bożym nie będzie ani chorób, ani śmierci.Nie musisz jeść, pić, oddychać, ani bzykać, ponieważ bóg wymyślił rozkosz dużo większą niż najfantastyczniejszy orgazm. Zbawiony, nie będziesz jadł, pił, oddychał, ale będziesz wzdychał i jęczał z rozkoszy widząc boga. Dorzucę Tobie Maryjkę.I tak w nieskończoność.Nawet nie będziesz mógł skrócić tej zbawiennej męczarni, gdyż nie będzie śmierci. Do bani z tymi zombiakami.Nawet gdybyś chciał, to seks z zombicą jest perwersją.
                                      • wawrzanka Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 08:52
                                        pocoo napisała:

> Dorzucę Tobie Maryjkę.

Maryjka według JŚ służyła wyłącznie jako inkubator dla boskiego nasienia.
                                        • pocoo Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 09:47
                                          wawrzanka napisała:

> Maryjka według JŚ służyła wyłącznie jako inkubator dla boskiego nasienia.

Skąd gamonie mieli wiedzieć, jak powstają dzieci? Maryjka wiedziała, kto jej włożył to boskie nasienie.
                                          Zadziwiająca jest wiara w idiotyzmy, do tej pory.
                                          A to Maryjki w królestwie nie będzie? Niemożliwe.Józwa bym nie wpuściła, ale Maryjkę?
                                          • wawrzanka Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 09:53
                                            pocoo napisała:

> A to Maryjki w królestwie nie będzie? Niemożliwe.Józwa bym nie wpuściła, ale Maryjkę?

Chyba będzie, bo niczym się Jehowie nie naraziła. To jednak rodzi kolejne pytanie: co ze wszystkimi ludźmi, którzy już umarli... oj, będzie ciasno na tej ziemi. Przynajmniej w okresie próbnym.
                                            • pocoo Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 10:09
                                              wawrzanka napisała:

> To jednak rodzi kolejne pytan
                                              > ie: co ze wszystkimi ludźmi, którzy już umarli... oj, będzie ciasno na tej ziem
                                              > i. Przynajmniej w okresie próbnym.

W Biblii o tym napisali.Bóg wskrzesi nawet tych, których ryby zżarły.Tych spalonych też.
                                              Do głowy religijnym baranom nie przyjdzie, że przy powtórnym przyjściu Jezusa na ziemię zmartwychwstaną wszyscy, "nawet ci, którzy go przebili".Potem będzie segregacja. Ci którzy te mądrości głoszą, to mają szczątkowy, natchniony mózg.
                                              Adwentyści polecą z ciałami do nieba na 1000 lat, aż ziemia się"oczyści" z gnijącego scierwa niewiernych.
                                              Świadkowie Jehowy najpierw mieli zamieszkać na Madagaskarze, a teraz zajmą Australię też na 1000 lat.Smród gnijących ciał niewiernych zakrywających Himalaje, zamieni Jehowa na zapach... fiołków?
                                              Chyba wolę adwentystów.
                                          • awariant Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 09:54
                                            pocoo napisała:

> Maryjka wiedziała, kto jej włożył to boskie nasienie.

Bóg Wszechwiedzący również.
                                            Nawet tą wiedzę przekazał swojemu prorokowi Mahometowi.

> A to Maryjki w królestwie nie będzie?

Ano, na to wychodzi.
                                            Ale nie martwiłbym się - będą inne hurysy.
                                    • wawrzanka Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 09:01
                                      kociak40 napisał:

> A co z konkretnym pokarmem? Kotlet schabowy, stek,
                                      > bigos, falki itd. To mam się tam przez wieczność cieszyć, że zajadam sałate,
                                      > pietruszkę i marchew? Przecież ja nie zając.

XD Jakbym słyszała mojego męża. Lubię czasem zjeść jakiś filecik drobiowy dobrze zrobiony, albo rybkę. Ale inne mięso może dla mnie nie istnieć. Są przecież jajka, sery, orzechy, warzywa strączkowe. Ale to szczegół. Dołączam się do Twoich pytań o szczegóły organizacji i infrastruktury Królestwa Bożego. Mnie interesują kawiarnie z pysznymi ciastami, dobre wina, galerie, stare miasta, wiedza, nauka. No właśnie. Mogę trochę posiedzieć nad rzeką, ale bez przesady. Czy w Królestwie Bożym będziemy kontynuować zgłębianie wiedzy o kosmosie i mechanice kwantowej? Czy będą dozwolone powieści Tokarczuk? Jakie sporty będziemy uprawiać?
                                      • awariant Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 09:10
                                        wawrzanka napisała:

> Czy będą dozwolone powieści Tokarczuk?

Chyba nie.
                                        Ale może przynajmniej Wojtyła nie będzie lekturą obowiązkową.

> Jakie sporty będziemy uprawiać?

Modlitwy krótko-, średnio- i długodystansowe, maratony modlitewne,
                                        modlitwa artystyczna indywidualna i synchroniczna.
                                        • wawrzanka Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 09:51
                                          awariant napisał:

> Modlitwy krótko-, średnio- i długodystansowe, maratony modlitewne,
                                          > modlitwa artystyczna indywidualna i synchroniczna.

To ma sens, bo Królestwo Boże na razie będzie tylko na okres próbny. Będzie on trwał 1000 lat. Potem znów pojawi się Szatan, będzie z nim wojna i dopiero po niej zostaną w raju tylko prawdziwi świadkowie Jehowy i będzie ich jakaś określona liczba, czy nie 144 000? Leszek, proszę, doprecyzuj i popraw mnie, jeśli się mylę.
                                          • awariant Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 09:57
                                            wawrzanka napisała:

> To ma sens, bo Królestwo Boże na razie będzie tylko na okres próbny.
                                            > Będzie on trwał 1000 lat.

No to maraton modlitewny będzie naprawdę długi.
                                            Tylko nieliczni go wytrzymają, w tym Szatan.
                                            • pocoo Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 10:16
                                              awariant napisał:

> No to maraton modlitewny będzie naprawdę długi.
                                              > Tylko nieliczni go wytrzymają, w tym Szatan.

Wyobraziłam sobie te modły.Nie chcę żadnej segregacji (jak w obozach) i żadnego zbawienia.A co będzie, jeżeli pełen łaski i miłosierdzia bóg zbawi największego zbrodniarza, gwałciciela, czy qwardiana.Dwóch pierwszych zdzierżę, ale trzeciego już nie.
                                              • awariant Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 13:36
                                                pocoo napisała:

> Wyobraziłam sobie te modły.

Nie musisz uczestniczyć w modłach - zamiast tego możesz śpiewać z chórku chwaląc Pana.
                                                • pocoo Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 16:53
                                                  awariant napisał:

> Nie musisz uczestniczyć w modłach - zamiast tego możesz śpiewać z chórku chwalą
                                                  > c Pana.
                                                  O Jezuuuuu....
                                                  • awariant Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 18:36
                                                    pocoo napisała:

> O Jezuuuuu....

Słyszę, że głos masz dobry.

Ja mam przechlapane - modlitw nie znam, słuchu ani głosu nie mam.
                                                    Pewnie przez 1000 lat musiałbym kolorować obrazki ze Świętą Rodziną.
                                                  • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 20:32

"Ja mam przechlapane - modlitw nie znam, słuchu ani głosu nie mam." - awariant

Wegetacja, to też życie.
                      • pocoo Re: Jaki jest Bóg 19.11.20, 01:41

> Ciągle mówisz o tym co robią ludzie. Popatrz na to co uczynił Bóg. Stworzył wsp
                        > aniałe miejsce, gdzie ludzie, których stworzył mogli wieść wspaniałe, wolne od
                        > zła życie. Dał ludziom pokarm, wolną wole. Czy zatem nie może oczekiwać jednego
                        > - posłuszeństwa.

Nieposłuszeństwo jest złem, ale o tym wiedział tylko bóg.Tylko bóg wiedział czym jest zło.
                        Skoro było tylko dobro, to jak aniołowie mogli wybrać zło?
                        Dał bóg wolną wolę, a oczekiwał bezwzględnego posłuszeństwa. Dlaczego ze mnie kpisz?
                        Jeżeli na początku istniało tylko dobro, to nikt absolutnie, nie mógł wybrać zła, którego nie było.
                      • pocoo Re: Jaki jest Bóg 19.11.20, 09:59

> Ciągle mówisz o tym co robią ludzie. Popatrz na to co uczynił Bóg.

Nie było ludzi.Było niebo, bóg i aniołowie.Było tylko dobro.Skąd w niebie wzięło się zło? Bóg wiedział, czym jest zło. Tylko i wyłącznie bóg.Wolna wola to wybór.W niebie między dobrem, a dobrem.Nie było zła.Co zrobił wszechwiedzący Jehowa, to dokładnie opisano.Chcesz to wierz.Masz wolną wolę.Nie dziw się, że do mądrych ,żadne religijne idiotyzmy nie trafiają.
                        Jeżeli chcę pogadać o religii, to na pewno ze Świadkami Jehowy, którzy to paskudne zgromadzenie opuścili.To jest moja wolna wola. Wola dana mi przez Jehowę.
                  • pocoo Re: Jaki jest Bóg 19.11.20, 01:29

> Jak można uświęcać kogokolwiek nie znając i nie używając Jego im
                    > ienia,

Zadając takie pytanie dajesz dowód, że wątpisz w istnienie jednego wszechwiedzącego boga. Sam bóg w to wątpił skoro napisano;"nie będziesz miał innych bogów przede mną".Napisano BOGÓW, nie bożków, cielców , czy bałwanów.BOGÓW.
                • krzy-czy Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 14:04
                  udokumentowane jest to w filmie/prawie naukowym/ŻYWOT BRAJANA.

Brajan z maminką/chiba miriam jej było/ udają się na jedną z rozrywek-KAMIENOWANIE właśnie za użycie zakazanego słowa J...A.
                  nawe handełesy sprzedawali tam fajne kamienie.
              • snajper55 Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 14:48

> Zadaj sobie trochę trudu i zapoznaj się z przedmową do drugiego wydania Biblii
                > Tysiąclecia podpisanej przez kardynała Wyszyńskiego. Zobaczysz dlaczego usunięt
                > o imię Jahwe z Biblii.

Jakiś człowiek uzasadnia swoją ingerencję w Słowo Boże? A cóż mnie mogą obchodzić jego usprawiedliwienia?

S.
              • awariant Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 15:07

> Tysiąclecia podpisanej przez kardynała Wyszyńskiego. Zobaczysz dlaczego usunięto
                > imię Jahwe z Biblii.

Szczerze mówiąc bardziej mnie zaciekawiło to, że w twojej Biblii je dodano.
                Ostatnimi czasy mieliśmy na forum pewien deficyt przedstawicieli tej religii.
      • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 17:43

"„Nasz Boże, Jehowo, Tobie należy się chwała, szacunek i moc, bo to Ty stworzyłeś
        wszystko " - cytat podany - leszek2525250

Mnie zadziwia doskonały wzrok tego Jehowy, co stworzył wszystko.
        Wirusy, bakterie, zarazki chorobotwórcze itd. stworzył to nie używając mikroskopu.
        • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 18:43
          Najlepiej jest zwalić winę na innych. Warto jest dobrze zapoznać się z tym o czym się mówi
          • snajper55 Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 18:47

> Najlepiej jest zwalić winę na innych. Warto jest dobrze zapoznać się z tym o cz
            > ym się mówi

Tak, tak. Zanim wypowiesz się o nieistnieniu krasnoludków, najpierw się z nimi zapoznaj.

S.
            • awariant Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 20:33
              snajper55 napisał:

> Tak, tak. Zanim wypowiesz się o nieistnieniu krasnoludków, najpierw się z nimi zapoznaj.

Krasnoludki istnieją naprawdę - znajomy Elf powiedział mi o tym w tajemnicy.
              • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 21:24

"Krasnoludki istnieją naprawdę - znajomy Elf powiedział mi o tym w tajemnicy." - awariant

U mnie jeden krasnoludek zadomowił się na stałe. Poznaje to po tym,
                że wystawiam mu na wieczór miseczkę z mlekiem, a rano jest już ona pusta.
                • krzy-czy Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 21:30
                  u mnie zadołowaną flaszeczkę gorzały wypił.
                  ale nie wiem kto krasnal,diabełek jaki a może sam pambucek.
                  • awariant Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 21:41
                    krzy-czy napisał:

> u mnie zadołowaną flaszeczkę gorzały wypił.
                    > ale nie wiem kto krasnal,diabełek jaki a może sam pambucek.

Obstawiałbym diabełka - krasnal piłby przez słomkę,
                    a pambucek ma swój spiritus sanctus.
                    • krzy-czy Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 08:21
                      ma swój -to ma.
                      ale na frajerskie napić się ma krzywy ryj kużden lubi.
                • awariant Re: Jaki jest Bóg 15.11.20, 21:45
                  kociak40 napisał:

> U mnie jeden krasnoludek zadomowił się na stałe. Poznaje to po tym,
                  > że wystawiam mu na wieczór miseczkę z mlekiem, a rano jest już ona pusta.

Też mam w domu krasnoludka.
                  Wystawiam na noc pustą kuwetę, a rano jest pełna.
                  Być może to ten sam krasnoludek.
            • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 11:03
              Widzę kolego że zupełnie nie wiesz o czym mówię, widzę że chyba pomyliłeś fora, powinieneś przejść do forum bajkowego, ale wierzę że jeszcze zdołasz zauważyć że oprócz bajkowego jest jeszcze prawdziwy świat
              • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 11:38

"oprócz bajkowego jest jeszcze prawdziwy świat" - leszek2525250

Dlatego są różne fora, do różnej tematyki.
                Dla bajkowego świata jest - "Religia", a do prawdziwego - "Nauka".
                Aby brać udział w jednym i drugim, trzeba się "przestawiać" z wirtualności,
                na rzeczywistość.
                • mim1656awo Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 14:29

"oprócz bajkowego jest jeszcze prawdziwy świat" - leszek2525250
                  kociak40 są różne fora, do różnej tematyki, dla bajkowego świata jest - "Religia", a do prawdziwego - "Nauka".Aby brać udział w jednym i drugim, trzeba się "przestawiać" z wirtualności,
                  na rzeczywistość.
                  Forumowicz Leszek jest wspaniałym przykładem całkowitego oderwania od rzeczywistości i istnienia w świecie bajkowym, bez zdawania sobie, absolutnie, z tego sprawy. On jest pozbawiony zewnętrznego punktu odniesienia, z tej racji widzi przez swoje maleńkie okienko świat posuwający się naprzód lecz jemu wydaje się że jest odwrotnie (awariant i kociak wiedzą o czym mówię).On nie może być czerwonym kapturkiem (słodka dzieweczka, którą każdy pokochał, kto ją tylko zobaczy) ani starą babcią.Nie może też być wilkiem, bo to inteligentne stworzenie.Zostaje mu tylko rola myśliwego, ale ten też miał trochę oleju w glowie, rozumował i nie mówił głupstw.Pozostaje mu (Leszkowi) więc rola placka lub butelki wina.Wino rozgrzewa, dodaje uśmiechu i energii, placek ocięża.Pozostawiam więc Wam, drodzy forumowicze wybór jaką rolę w bajkowym świecie dać Leszkowi.(ja głosuję na placek).
                  P.S.Skorzystam z okazji i zapytam się Leszka jak nazywał się ten Bóg który wymordował całe narody włącznie z kobietami ciężarnymi i ich nie narodzonymi dziećmi.Dzisiaj nazywamy to „przestepstwem przeciko ludzkości”.
                  • suender Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 14:48
                    Tak fantazyjne i infantylne postrzeganie rzeczywistości u większości tu piszących tych udawanych ateistów (prawie nie istnieją PRAWDZIWI) na czele z Mimem oceniać należy jako zabawną osobliwość.
                    Nie zabijajcie ich, bez nich na FR nie będzie wesołości! Hi, hi, hi, hi, ...

Wasz Suendeer.
                    • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 18:52

" u większości tu piszących tych udawanych ateistów" - suender

Aby być ateistą trzeba się wykształceniem w nauce
                      wykazać. Ty nie masz wykształcenia i musisz być tylko wierzącym.
                      Ja mogę być ateistą i udawanym wierzącym.
                    • edico Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 19:55
                      Nie ma jak zbawienna osobliwość. Po co wiedza i wykształcenie, skoro upór jest jest wystarczającą nicią przewsodnią :)
                  • snajper55 Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 14:53
                    mim1656awo napisał:

> On nie może być czerwon
                    > ym kapturkiem (słodka dzieweczka, którą każdy pokochał, kto ją tylko zobaczy) a
                    > ni starą babcią.Nie może też być wilkiem, bo to inteligentne stworzenie.Zostaje
                    > mu tylko rola myśliwego, ale ten też miał trochę oleju w glowie, rozumował i n
                    > ie mówił głupstw.Pozostaje mu (Leszkowi) więc rola placka lub butelki wina.Wino
                    > rozgrzewa, dodaje uśmiechu i energii, placek ocięża.Pozostawiam więc Wam, drod
                    > zy forumowicze wybór jaką rolę w bajkowym świecie dać Leszkowi.(ja głosuję na p
                    > lacek).

No nie, zapominasz o jednym elemencie - koszyku. Koszyku, który ma w sobie jedynie to, co ktoś w niego włożył.

S.
                    • mim1656awo Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 15:26
                      snajper55 Re: No nie, zapominasz o jednym elemencie - koszyku. Koszyku, który ma w sobie jedynie to, co ktoś w niego włożył.

Strzał w 10-kę.Masz rację.Z tym, że koszyk jest użyteczny przez lata i lata, a po placku zostaje tylko.........placek.
                      Podziwiam za strzał.W okresie służby wojskowej (tylko 2 miesiące) otrzymałem 5 dni przepustki jako nagrodę za 1 miejsce w zawodach strzeleckich (TT).
                      • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 18:45

"W okresie służby wojskowej (tylko 2 miesiące) otrzymałem 5 dni przepustki jako nagrodę za 1 miejsce w zawodach strzeleckich (TT)." - mim1656awo

Ja służyłem w Marynarce Wojennej i dużo miałem różnych zajęć
                        na strzelnicach wojskowych. Najlepszy mój wynik to 28 punktów
                        (na 30 możliwych) w trzech strzałach na 50 m do tarczy z PM
                        Kałasznikowa (wtedy kaliber 7,62 mm) z pozycji leżąc. Nagrody
                        były tylko za 30 punktów ( 9 dni urlopu). Przypomniałeś mi swoim
                        wpisem wojsko. To był piękny okres mego życia (i piękny mundur
                        wyjściowy).
                        • awariant Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 19:26
                          kociak40 napisał:

>> W okresie służby wojskowej (tylko 2 miesiące) otrzymałem 5 dni przepustki
                          >> jako nagrodę za 1 miejsce w zawodach strzeleckich (TT). - mim1656awo
                          > Ja służyłem w Marynarce Wojennej i dużo miałem różnych zajęć
                          > na strzelnicach wojskowych. Najlepszy mój wynik to 28 punktów
                          > (na 30 możliwych) w trzech strzałach na 50 m do tarczy z PM...

Ja odsłużyłem SOR w artylerii przeciwlotniczej, ale wynikami ze strzelania
                          nie mogę się pochwalić, więc może na temat przepustek. Pod koniec
                          szkółki wyleciało nam z SOR-u trzech podchorążych. Urwali się gdzieś
                          na przepustce, zapili i zaspali na jakimś niedomkniętym kampingu zamiast
                          wrócić do jednostki. Jednego spotkałem przypadkiem w listopadzie.
                          Trafił do karnej jednostki w Orzyszu i był przeszczęśliwy. Nie wiedzieli
                          co z nim zrobić, a że był piśmienny, został pisarzem przy dowódcy.
                          Połowę czasu spędził na przepustkach, co je sobie sam wypisywał.
                          • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 16.11.20, 20:41

Ja o Marynarce Wojennej stale opowiadam swoim znajomym.
                            (dziwię się, że chcą tego słuchać). Był to najpiękniejszy okres
                            w moim życiu. Tylko w Mar. Woj. dostawało się na własność
                            cały nowy wydany mundur wyjściowy. W to wchodziły koszulki
                            marynarskie, kołnierze z tymi 3 białymi paskami, krawaty marynarskie,
                            pantofle, skarpetki itd. Później jeszcze długo służyło mi to w cywilu.
                            Służyłem na niszczycielu ORP "Wicher" i byłem st. mar. sygnalistą
                            okrętowym. Podczas ćwiczebnych rejsów byłem razem z oficerami
                            i kapitanem okrętu na mostku kapitańskim, byłem w tym gronie jedynym
                            marynarzem niezawodowym. Mogłem obserwować wystrzały z dział
                            głównych, WKM, torped, wyrzucanie bomb głębinowych, stawianie
                            min, obsługę działek przeciwlotniczych, rakietowych.
                            Wszystko to było na okręcie. Jak była cisza radiowa to byłem potrzebny
                            do nadawania światłem lub tymi chorągiewkami, wydawanych mi poleceń
                            do innych okrętów, jak również ich odbieranie i meldowanie oficerom.
                            Wtedy byłem w mundurze ćwiczebnym (biały drelich, kołnierz i krawat
                            marynarski, czarny beret) i miałem tylko lornetkę i semafor (to te chorągiewki).
                            Nie było hełmu, plecaka, saperki, ładownicy, maski itd. jak w innych wojskach
                            podczas ćwiczeń. Inni marynarze, którzy przemieszczali się po pokładzie
                            okrętu, przy większej fali, musieli mieć założony tz. pas ratunkowy. Tylko taka
                            różnica.
                            Marzeniem prawie każdego młodego chłopaka jest, albo latać samolotem,
                            albo pływać po morzach. Ja swoje marzenie zrealizowałem.
                            • wawrzanka Re: Jaki jest Bóg 17.11.20, 08:54
                              kociak40 napisał:

> Marzeniem prawie każdego młodego chłopaka jest, albo latać samolotem,
                              > albo pływać po morzach. Ja swoje marzenie zrealizowałem.

Gratuluję. Czy to był okręt podwodny?
                              • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 17.11.20, 11:30

"Gratuluję. Czy to był okręt podwodny?" - wawrzanka

To był okręt klasy - niszczyciel. Wówczas był to największy okręt
                                Marynarki Wojenne PRL. (były 2 identyczne - "ORP Wicher" i ORP Grom".
                                Służyło na każdym z nich ~ 200 marynarzy. Obecnie już nie istnieją.
                                ORP "Wicher" jest obecnie podwodną częścią falochronu w porcie
                                na Helu oraz atrakcją dla płetwonurków.
                                "Nie zna życia ten, kto nie służył w Marynarce"
                      • snajper55 Re: Jaki jest Bóg 17.11.20, 02:17
                        mim1656awo napisał:

> Strzał w 10-kę.Masz rację.Z tym, że koszyk jest użyteczny przez lata i lata, a
                        > po placku zostaje tylko.........placek.

Ale Leszek też będzie przez lata używany. :)

> Podziwiam za strzał.W okresie służby wojskowej (tylko 2 miesiące) otrzymałem 5
                        > dni przepustki jako nagrodę za 1 miejsce w zawodach strzeleckich (TT).

Mnie przyjemność służby ominęła z powodu kategorii D. A strzelać zacząłem niedawno na strzelnicy, ale wirus przerwał moją krótką karierę strzelecką.

S.
                        • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 17.11.20, 11:52

"Mnie przyjemność służby ominęła z powodu kategorii D. " - snajper55

Aby pełnić służbę z poboru w Marynarce Wojennej, trzeba było
                          mieć kategorię A na komisji WKR oraz dodatkowo trzy badania
                          przez lekarzy Instytutu Morskiego - Laryngologiczne, neurologiczne,
                          okulistyczne. Tylko ci, którzy byli kierowani na okręty podwodne,
                          mieli jeszcze dodatkowe badania psychologiczno-psychiatryczne.
                          Tu chodziło czy dany kandydat nie ma fobii przed ciasnymi pomieszczeniami,
                          czy jego psychika umożliwia bycie w zanurzeniu przez kilka tygodni.
                          W ówczesnym czasie były trzy okręty podwodne klasy oceanicznej -
                          "ORP Orzeł", "ORP Bielik", "ORP Jastrząb" oraz 4 małe nadające się
                          tylko na morze Bałtyckie - "Kurp", "Krakowiak", "Mazur", "Kujawiak".
                          Podczas rejsu okrętów podwodnych, marynarzom nie wolno było
                          się myć ani golić. Główna baza dla okrętów podwodnych była
                          na Oksywiu w Komendzie Portu Wojennego Gdynia.
                • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 18.11.20, 13:38

"Warto się zastanowić czym jest to Królestwo. Bardzo Cię proszę abyś
                  odwiedził tą stronę" (podany jest link do strony)" - leszek2525250

Jest to strona do pism ŚJ. To Królestwo ma być po Armagedonie.
                  Dużo czytałem o tym przyszłym Królestwie na ziemi jakie podobno będzie.
                  Podejrzewam, że ten Armagedon jest bez końca wstrzymywany przez tych
                  co zarządzają ŚJ w Centrali w USA. Im żadne inne Królestwo nie jest potrzebne,
                  oni już je mają. Pieniądze płyną do nich z całego świata, żyją w ogromnym
                  luksusie, i to bez pracy użytecznej. Nawet w Niebie nie mieli by tak dobrze.
              • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 18.11.20, 14:35

"Gdybyś zobaczył, że dom w którym mieszkasz Pali się ogień jest coraz większy,
                w domu zostali Twoi sąsiedzi, czy nie pomógł im się wydostać z tego walącego
                się już domu." - leszek2525250

Swoje rady porównujesz do tego przykładu, jako pomoc dobra.
                Ten przykład dotyczy jednak chwili rzeczywistej, natychmiast można
                go ocenić. Jednak co Ty proponujesz jest raczej zachętą cwaniaków
                do skłonienia do piramidy finansowej, do oszukańczych pożyczek,
                do utraty mieszkania itd. Pełno jest takich przykładów, gdzie ludzie stracili
                pieniądze, mieszkania, place itd. Jako czynny ŚJ masz przymus szukania
                "nowych jeleni" do płacenia składek i musisz się z tego wywiązać.
                Agitujesz w więc dla własnej korzyści i tylko "mamisz" korzyściami
                wirtualnymi bez pokrycia.
                • mim1656awo Re: Jaki jest Bóg 18.11.20, 14:57
                  kociak 40Jako czynny ŚJ (leszek2525250) masz przymus szukania
                  "nowych jeleni" do płacenia składek i musisz się z tego wywiązać.
                  Agitujesz w więc dla własnej korzyści i tylko "mamisz" korzyściami
                  wirtualnymi bez pokrycia.
                  No i nie odpowiedziałeś mi na pytanie, jak nazywał się ten Bóg, który wytopił ludzkość, starców, dzieci, kobiety ciężarne i ich niewinne, jeszcze nie narodzone dzieci.?
              • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 18.11.20, 18:12

"Jeżeli ktoś miał by pytania do mnie osobiście" - leszek2525250

Jaka jest przyczyna, że zawsze po dobrym obiedzie jestem jak w siódmym niebie
                z niezbyt pobożnymi myślami?
                • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 19.11.20, 12:39
                  kociak40
                  Na pewno czekasz na odpowiedź, udzielę Ci jej wersetem Biblijnym. Księga Kaznodziei 2 rozdział wiersz 24:
                  Dla człowieka nie ma nic lepszego, niż jeść i pić, i czerpać zadowolenie ze swojej ciężkiej pracy. Zrozumiałem, że i to pochodzi z ręki prawdziwego Boga
                  • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 19.11.20, 15:17

"Dla człowieka nie ma nic lepszego, niż jeść i pić, i czerpać zadowolenie ze swojej ciężkiej pracy." - leszek2525250

Uważam ciebie za znawcę religii i tego co napisano w Biblii.
                    Podajesz mi cytat tego co jest najlepsze dla człowieka. Ja nie pijam alkoholu, wyłącznie herbatę i wodę mineralną, bardzo rzadko tylko 1 piwo (dla pracy nerek), jeść lubię i to wyszukane potrawy (pod swój gust) ale z ograniczeniem aby brzuch nie przeszkadzał przy wiązaniu butów. Podajesz na końcu - "zadowolenie ze swojej ciężkiej pracy". Nie mogę swojej pracy zaliczyć do ciężkiej, bo jest pracą umysłową. Jak już się najem, napiję,
                    popracuję, i jestem jak w siódmym niebie, mógłbym poświęcić czas na jakąś religię. Delikatnie mówiąc, pojawiają się wtedy niezbyt pobożne myśli i to nie o religii.
                    Są one w temacie seksualnym i to takim bez cenzury. Przez to nie mogę być
                    religijnym. Nawet nie mogę myśleć o Niebie lub tym Królestwie jakie ma być
                    na ziemi. Nawet nie mogę sobie wyobrazić aby chodzić do jakiegoś kościoła,
                    do Agencji Towarzyskiej jak najbardziej ale nie do kościoła.
                    Co będzie dalej ze mną? Oto jest pytanie?
                  • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 20.11.20, 11:25

"Chociaż kogoś nie znają, nie wiedzą kim jest,
                    ale mówi o Biblii to już jest znienawidzony." - leszek2525250

Źle to rozumujesz. O żadne znienawidzenie tu nie chodzi.
                    Każdy ma prawo do swojego światopoglądu. Każdy może
                    wierzyć w co tylko chce. Wiara nie jest nauką, a tylko przekonaniem.
                    Nie można podać żadnych dowodów naukowych, bo religie to
                    wiara wirtualna istniejąca tylko w głowach ludzkich, w ich wyobrażeniach.
                    Stąd na świecie tyle różnych Bogów, różnych religii, różnych kultów
                    i obyczajów religijnych, różnych tz. Świętych Pism.
                    Wszystko to jest tylko wytworem fantazji ludzkiej. Jedni chcą w to wierzyć,
                    takie mają swoje potrzeby duchowe, inni traktują to za bajki i ogłupianie
                    ludzi. Każda religia (a jest ich tysiące) twierdzi, że tylko ta jest prawidłowa,
                    każda inna jest tylko oszustwem. Dlatego religie wprowadzają nietolerancje
                    i wrogość między ludźmi. Jeżeli trawisz na osobę, która wierzy w inny
                    światopogląd, niż twój, ona nie chce słuchać twoich wywodów, bo nie
                    ma to żadnego sensu. I tyle.
                  • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 16:45

"Jakoś zamilkłeś na moje pytania. Rozumiem, są zbyt trudne abyś samodzielnie
                    na nie odpowiedział. Piszesz :
                    "Popatrz na to co uczynił Bóg ..... Dał ludziom pokarm, wolną wole." - leszek2525250
                    Wolna wola jest największym skarbem (oraz inteligencja) danym przez Boga.
                    Wola wola polega, że każdy posiadający ją człowiek ma prawo wyboru. Aby mogła
                    być realizowana musi być wybór. Wy w tym przyszłym Królestwie jakie głosicie,
                    ludzi pozbawiacie całkowicie wolnej woli, nie będzie tam wolnego wyboru.
                    To będzie jak wiezienie, jak obóz koncentracyjny, wszystko będzie narzucone.
                    Dajecie jadłospis tylko dostępny, owoce i warzywa, a ja chcę mieć wybór, - kotlet
                    schabowy, pieczarki, bigos i piwo. Dajecie propozycję abym siedział nad tą rzeką
                    w towarzystwie jakiś nieznanych mi prymitywów (uśmiechniętych, zadowolonych,
                    najniższego poziomu inteligencji), a ja chciałbym przebywać z ludźmi wykształconymi.
                    Proponujecie wieczne czytanie Biblii, a ja bym chciał kasyna z pokerem i podróżowania
                    po całym świecie. Te proponowane Królestwo jest dla ludzi-robotów, którymi
                    można tylko rządzić i ewentualnie wykorzystywać do pracy. Prawdziwe Królestwo
                    niewolników. Kiedyś przez okres ~5 lat miałem styczność (tak z ciekawości)
                    ze ŚJ. W większości były to kobiety ale i kilku mężczyzn. Nikt z nich nie miał
                    nawet średniego wykształcenia (chodzi o maturę z liceum lub technikum).
                    Ty też nie odpowiesz na proste pytanie z fizyki - "dlaczego w całym wszechświecie
                    nie ma oddziaływań natychmiastowych?". Nawet jakbyś "zjadł" tą swoją Biblię
                    (oprócz tych twardych okładek) nie udzielisz na to pytanie odpowiedzi. Tak
                    samo jak inni twoi "bracia i siostry", a nawet ci w USA. Taki niski poziom intelektu
                    jest w tej sekcie ŚJ. Dlaczego piszę - "sekty", bo sami wyobcowujecie się od społeczeństwa i państwa, w którym żyjecie.
          • edico Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 19:51

> .... Warto jest dobrze zapoznać się z tym o cz
            > ym się mówi
            Chyba jedyne rozsądne Twoje słowa w tym wątku. Zanim zaczniesz pouczać innych, zastosuj się do swoich słów w sposób bardziej adekwatny i merytoryczny.
      • edico Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 19:38

> ... Nie wszyscy uznają Biblię za prawdziwe słowa, które kazał zapisać Bóg, ...

Może uściślisz, gdzie i kedy kazał "zapisać" czy raczej napisać. Przecież jak fama głosi Biblia była pisana i poprawiana do XV wieku. Jaka wiarygodność kiedyś czy gdzieś przez kogoą wypowiedzianych słów może być po 1,5 tys. latach? Tym bardziej, że nigdie nie ma potwierdzenia takiego nakazu.
        Czy nie bardziej roztropnie było by zmienić sobie hobby?
        W swej intelektualnej "tfórczości" nie przeskoczysz żadnego nawet z najbardziej miernych katolickich filozofów przynosząc raczej niezbyt wygórowaną opinię o sobie i pobratymcach religijnych.
    • edico Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 19:03
      W każdym kościele jest inny wizerunek. Wspólny jest tylko krzyż. Jako półczłowiek i półbóg nie pozbawiony został żadnych przywar ludzkich, których wyobraźnia ludzka by nie stworzyła. Np. w Biblii Tysiąclecia jest taki zapis "Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad nimi, przyprowadźcie tu i pościnajcie w moich oczach" (Łukasz 9:27).
      Czy inaczej postępował Genghis Khan, Hitler czy Stalin?
      Daj spokój swej radosnej religijnej twórczości i przejdź do realnej rzeczywistości.
      • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 20:39

"Wspólny jest tylko krzyż." - edico

ŚJ nie uznają krzyża, tylko gładki pal. Twierdzą, że Jezus nie był przybity do krzyża,
        tylko do gładkiego pala. Na obrazkach w swoich pisemkach przedstawiają Jezusa z
        podniesionymi rękoma nad głową i tak są one przybite, a nie wyciągnięte na boki
        jak na krzyżu. Taka decyzja została narzucona przez tych w centrali USA aby nie
        byli kojarzeni z innymi wiarami chrześcijańskimi. Krzyż może być nazwany "palem"
        bo jest drewniany, ale pal krzyżem nie, bo to konstrukcja.
        • edico Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 22:37
          Nie zgłębiałem niansów tego odłamu katolicyzmu, ale dobrze wiedzieć. Zresztą afszowanie się z tym symbolem śmierci nie robi na mnie najlepdzego wrażenia. Zresztą zestawianie go po kościołach z kirami smoleńskimi pozostawiło na długie lata swoisty niesmak przawały katopisizmu w tym kraju.
      • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 20:57
        Ze ŚJ nie można dyskutować, oni poza ramy tego co im nakazują nie mogą
        samodzielnie myśleć. Kiedyś miałem dyskusję z nimi o cytat biblijny:

"Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne, niż bogatemu wejść
        do królestwa niebieskiego"
        Za - "ucho igielne" oni dodają zmienioną nazwę - "ucho igły do szycia".
        Uchem igielnym nazywano wąska i niską bramę w murach Jerozolimy.
        Wielbłąd mając juki z towarami po bokach, nie mógł się przecisnąć
        przez taką bramę. Trzeba było zdjąć z niego juki i przeprowadzić go
        bez nich. Oni tego tłumaczenia prawidłowego nie uznają, bo tak im
        podano w ich pisemkach - "ucho igły do szycia" i basta.
        • awariant Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 21:22
          kociak40 napisał:

> Ze ŚJ nie można dyskutować...

Ależ można, tylko nie należy schodzić na tematy okołoreligijne.
          Powiem, że nawet łatwiej niż z nawiedzonymi katolikami.
          • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 22:23
            awariant napisał:

> Ależ można, tylko nie należy schodzić na tematy okołoreligijne.
            > Powiem, że nawet łatwiej niż z nawiedzonymi katolikami.

Żeby uniknąć skażenia środowiska, pranie mózgów powinno odbywać się
            w wyznaczonych miejscach.
            • edico Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 22:55
              Można. Wystarczy zabrać z rąk Biblię i dyskusja w popłochu zczyna się koczyć. Sprawiają wrażenie zwykłych naganiaczy, którzy bez Biblii i zaznaczinych w niej wersetó nnie są w stanie nic sensownego wykrztusić. Dali mi spokój po sugestii wytłumaczenia sensu tzw. boskiego miłosierdzia wynikającego z ewangelii Łukasza. Więcej ich ani na ulicy ani w okolicy już nie wi9działem
          • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 22:34

""Ja mam przechlapane - modlitw nie znam, słuchu ani głosu nie mam." - awariant

Wegetacja, to też życie.
            • edico Re: Jaki jest Bóg 21.11.20, 22:56
              Do klepania mantr słuchu nie potrzeba :)

Pozdrawiam
              • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 22.11.20, 19:24
                Gdy zacząłem pisać na tym forum nie myślałem że moje wpisy tak bardzo was poruszą. Nawet nie przyszło mi do głowy żeby kogokolwiek do czegoś zmuszać. Każdy ma swój rozum i powinien sam zdecydować na które posty odpisywać lub na jaki temat się wypowiadać. Ktoś z was twierdzi że bez Biblii i czasopism nie jesteśmy wstanie nic sensownego wykrztusić. Zobacz historię Świadków Jehowy, którzy uwięzieni, najpierw przez hitlerowców później przez komunistów, pozbawieni Biblii i czasopism potrafili obronić swoje wierzenia i wydać dokładne świadectwo. Mamy to wszystko w sercu. Dzięki szkoleniu, którego udziela nam Jehowa, a nie ludzie, na podstawie Biblii, wydarzeń Biblijnych potrafimy odpowiedzieć na różne zarzuty, tylko nie wszyscy chcą dopuścić do siebie myśl że mogli się mylić. Kociak 40 dorosły człowiek i wciska że ktoś wytłumaczył mu słowa wypowiedziane przez Jezusa, które zanotował Mateusz (Mat. 19:24) dotyczyły igły do szycia, ale i takie wyjaśnienia można przyjmować. Nikt kto zna Biblię a zwłaszcza przypowieści Jezusa takiej interpretacji tego wersetu ani nie poda ani nie przymnie. Nie jesteśmy odłamem religii katolickiej, jak ktoś to na tym forum zaznaczył, nie komentujemy działalności władz katolickich, choć nie zgadzamy się z nimi. Wierzymy że tylko podporządkowując się jehowie i Jego przykazaniom możemy w pełni korzystać z życia. Jeszce raz chciałbym podkreślić że nie miałem zamiaru doprowadzić was do takiego rozgoryczenia, jakie można wyczuć w niektórych wypowiedziach, nikogo nie zmuszam do jakiegokolwiek działania. Każdy sam podejmuje decyzje, ale tak jak już podkreślałem Jehowa ma swoje zamierzenie i niezależnie od tego jaką podejmiecie decyzje to zamierzenie wypełni.
                • wawrzanka Re: Jaki jest Bóg 22.11.20, 20:15

> Każdy sam podejmuje decyzje, ale tak jak już podkreślałem Jehowa ma swoje zamierzenie i niezależnie od tego jaką podejmiecie decyzje to zamierzenie wypełni.

A Tobie nie przyszło do głowy, że możesz się mylić?
                • awariant Re: Jaki jest Bóg 22.11.20, 21:31

> Gdy zacząłem pisać na tym forum nie myślałem że moje wpisy tak bardzo was poruszą.

Mnie tam osobiście obecność "innowierców" na forum cieszy. Oczywiście, o ile nie
                  przybyli tu z misją i skłonni są dyskutować, a nie jedynie przekazać swoje "prawdy".
                  Szczerze mówiąc, wiara katolików jest bardzo chaotyczna i nieuporządkowana,
                  a nieznajomość Pisma Świętego powszechna i za wiele się od nich dowiedzieć nie można.

> Zobacz historię Świadków Jehowy, którzy uwięzieni, najpierw przez hitlerowców później
                  > przez komunistów, pozbawieni Biblii i czasopism potrafili obronić swoje wierzenia...

Fakt, totalitaryzmy nie lubią Świadków Jehowy, nie są dla nich potencjalnym elektoratem,
                  a z racji pacyfistycznych przekonań wręcz zagrożeniem. Ale nie zgodzę się z opinią,
                  że prześladowania w PRL-u były jakoś szczególnie dotkliwe.Owszem - odmowa służby
                  wojskowej pociągała takie lub inne konsekwencje, powiązanie z wrogim imperializmem
                  amerykańskim (poprzez centralę w Stanach Zjednoczonych) była powodem nadmiernej
                  "opieki" ze strony służb specjalnych. Ale wasz kościół zawsze był świetnie zorganizowany
                  i nie sądzę, żeby ktokolwiek z was był kiedykolwiek pozbawiony Biblii.

> Dzięki szkoleniu, którego udziela nam Jehowa, a nie ludzie, na podstawie Biblii,
                  > wydarzeń Biblijnych potrafimy odpowiedzieć na różne zarzuty, tylko nie wszyscy
                  > chcą dopuścić do siebie myśl że mogli się mylić.

No to dobrze - zapytam więc współczesnych faryzeuszy, zapatrzonych w słowa
                  Pisma Świętego (bogatsze wszakże o Nowy Testament):
                  - jaki jest wasz stosunek do prawa antyaborcyjnego w Polsce (o stosunek do
                  samej aborcji nie pytam, bo jest mi znany)
                  - jak wygląda sprawa transfuzji krwi w przypadku, gdy sąd wydał decyzję o zastosowaniu
                  takiej metody leczenia u młodocianych - dziecko jest potępione na wieki, czy nie?
                  - no i skoro pytałem już wcześniej, a odpowiedzi nie było - jaka jest wasza/twoja
                  interpretacja Mateusza 24, bo to przed wami również Jezus przestrzegał?
                  • edico Re: Jaki jest Bóg 22.11.20, 23:18
                    Szanowny leszku2525250

Nie mam absolutnie nic przeciwko prywatnym absorcjom tej czy innej religii. Traktuję to jako sprawę zupełnie osobistych zapatrywań na te czy inne uznawane watości pod warunkiem, że nikt mnie usilne nie będzie przekonywał o bardziej godnym dla ludzkości spędzania czasu przy kolekcjonowaniu znaczków, kolejnej partii szachowej czy turnieju brydżowego. Każde z tych zajęć ma swoje zasady, reguły i zwyczaje i chociaż dla własnego samopoczucia się warto wiedzieć, o co w tym wszystkim chodzi.

Głosisz na forum swe credo i masz do tego prawo. Ale takie same prawo mają również inni odnieść się do niego przedstawiając własny punkt widzenia. Nie tylko Świadkowie Jehowy odczuli pogromy na swych społecznościach. A co powiesz o Waldensach, na których polowano przez 150 lat aś do "ubicia" ostatniego" tylko dla tego, że tę samą Biblię pojmowali inaczej niż to nakazywał Watykan?

Totalitaryzmy nie tolerują żadnej opozycji ze zrozumiałych zresztą względów. W szczególności dotyczy to organizowanych totalitaryzmów religijnych. Przykładem niech będzie np. Chorwacja w czasie II wojny światowej. Czy używając określenia "wasz" nie jest czasem być może nie zamierzonym nadużyciem? Fakt. Jest to Kościół mający w Polsce mocne i szerokie nazwijmy to prerogatywy. Ale czy mój bądź też wielu innych dyskutantów na tym forum?

Pisząc:
                    > Dzięki szkoleniu, którego udziela nam Jehowa, a nie ludzie, na podstawie Biblii,
                    > wydarzeń Biblijnych potrafimy odpowiedzieć na różne zarzuty, tylko nie wszyscy
                    > chcą dopuścić do siebie myśl że mogli się mylić.

popełniasz ten sam błąd co katolicyzm zakładając a priori posiadanie jecynie słusznej racji.

Po pierwsze:
                    - oficjalnie dla katolików Biblia stała się dostępna dopiero w 1964 r po zdjęciu jez z papieskiego wykazu ksiąg zakazanych dla katolików, a więc zarzyt o braku możliwości udostępniania Bibli dla wiernych tego Kościoła jest bezpodstawny.

Po drugie:
                    - wybacz, ale śmiem poważnie wątpić o walorach szkolenia biblijnego Świadków Jehowy z tego względu, że na postawione pytania z Biblii ze wsKazywanymi wprost wersetami zawsze brakowało im czasu ze względu na inne pilne zajęcia :)

Po trzecie:
                    - nie zapraszałem ani nie wyganiałem Świadków Jehowy ze swego domu będąc ciekawym, co w tych kwestiach mają do powiedzenia. Jedno muszę przyznać, ze daleko katolikom do takiej znajomości Biblii, chociaż w moim przekonaniu jest ona zarówno nie pełna jak i zbyt powierzchowna, by móc uzasadniać wyższość Świąt Wielkiej Nocy nad Świetami Bożego Narodzenia.

W moim przekonaniu sprawy służby wojskowej, transfuzji krwi, aborcji czy sumienia nie mogą domeną podstaw żadnej religii, skoro jej wyznawcy chcą korzystać ze zdobyczy cywilizacyjnych danego kraju. Albo ojczyzna, albo religia.

Pomijam już fakt określania Świadków Jehowy czcicielami śmierci:
                    wystap.pl/swiadkowie-jehowy-czciciele-smierci/
                    Czy można poważnie traktować głoszoną milość bliźniego, gdy pozbawia się go możliwości uratowania życia?
                    Czy od życie w szeregach Świadków Jehowy ważniejsza jest śmierć?
                    Czy logicznym w tej sytuacji jest przeciwstawianie się aborcji?
                • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 23.11.20, 14:25

"Kociak 40 dorosły człowiek i wciska że ktoś wytłumaczył mu słowa wypowiedziane przez Jezusa, które zanotował Mateusz (Mat. 19:24) dotyczyły igły do szycia" - leszek2525250

Ja nic nie wciskam, tylko Ty kłamiesz. Na ten niuans zwróciłem uwagę, bo taka
                  wersja (ucho igły do szycia) była zacytowana w waszym pisemku, które dostałem.
                  Podkreśliłem to i jak przyszły dwie kobiety ŚJ pokazałem to i była prawie godzinna
                  dyskusja. One nie przyjęły mojego tłumaczenia i dalej się upierały, że zapis w ich
                  pisemku jest prawidłowy. "Ucho igielne", to "Ucho igły do szycia".
                  Inna sprawa. W 1973 roku w waszych pisemkach określaliście czas Armagedonu
                  na rok 1975. Były nawet ilustracje w tych pisemkach na ten temat. Koniec
                  świata miał być nieodwołalnie w 1975 r (możesz to sprawdzić w archiwach).
                  Jak nic się nie stało, pojawiła się w pisemkach interpretacja, że Armagedon
                  będzie za pokolenia od 1914 r. I znowu w pisemkach ilustracje tego co ma być.
                  Minęło pokolenie (100 lat od 1914 r.) i "ucho od śledzia", nic nie było.
                  Obecnie już nie podajecie więcej, niż że Armagedon ma być tuż, tuż.
                  Ma to pewien sens, zawsze jest podawane, że majętność finansowa bardzo
                  utrudnia dostanie się do tego przyszłego Królestwa.
                  Zawsze jest ten cytata przytaczany o tym "Uchu Igielnym).Trzeba się jej w porę pozbyć.
                  Trzeba przekazać ją do centrali w USA, bo tam szkodliwości pieniędzy nie ma.
                  • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 24.11.20, 10:54
                    Muszę Cię bardzo przeprosić, za moją pewność, arogancje. Tak dawno nie rozmawiałem o tym zdarzeniu że sam zacząłem wierzyć w to o czym mówiłeś. Ale w rzeczywistości tak nie jest. Dlatego musiałem dokładnie to sprawdzić. Jezus mówił o zwykłej igle do szycia i to potwierdzają również ludzie nie związani ze Świadkami Jehowy. Są to tłumacze, historycy i inne wykształcone osoby. Pozwolę sobie zamieścić jedno z wyjaśnień:
                    „Zdaniem różnych leksykografów wyrażenie „igła do szycia”, użyte w Przekładzie Nowego Świata, jest poprawne. Grecki wyraz rafís, oddany w Ewangeliach według Mateusza 19:24 i Marka 10:25 słowem „igła”, pochodzi od czasownika „szyć”. A greckiego terminu belòne, występującego w Ewangelii według Łukasza 18:25, używano w odniesieniu do literalnej igły chirurgicznej. Jak podaje pewien leksykon, „pomysł odnoszenia wyrażenia ‚ucho igielne’ do niewielkich furtek zdaje się pochodzić z nowszych czasów; nie przemawia za nim nawet najmniejszy ślad z czasów starożytnych. Celem tej wypowiedzi Pana było wyrażenie niemożliwości zrobienia czegoś przez człowieka i nie należy jej osłabiać przez twierdzenie, że igła znaczy tu coś innego niż zwykłe narzędzie” (Vine’s Expository Dictionary of Old and New Testament Words wyd. 1981, tom III, strona 106).”
                    Dalszy urywek tłumaczy dlaczego Jezus tak powiedział:
                    „A zatem Jezus miał na myśli literalną igłę krawiecką i literalnego wielbłąda. Posłużył się nimi w celu uwydatnienia niemożliwości wykonania czegoś. Ale czy twierdził, że żaden bogaty człowiek nie wejdzie do Królestwa? Nie, ponieważ tego przykładu nie należy rozumieć dosłownie. Jezus użył hiperboli dla unaocznienia, że tak jak literalny wielbłąd nie może się przecisnąć przez ucho igły do szycia, tak też bogaty człowiek nie wejdzie do Królestwa, jeśli będzie przywiązany do swych bogactw i nie przyzna Jehowie pierwszego miejsca w swym życiu.”
                    Niejednokrotnie również my używamy hiperboli, które mają podkreślić to o czym mówimy. Jeżeli zaś chodzi Ci o wyznaczanie daty to odpowiedź jest bardzo prosta, ci którzy ją wyznaczają wybiegają daleko poza to co przekazał Jezus, kiedy jeszcze przebywał na ziemii. W Ewangelii według Marka w 13 rozdziale 32 i 33 wierszu znajdujemy wypowiedź Jezusa, która nie pozostawia żadnych wątpliwości:
                    „O tym dniu czy godzinie nie wie nikt — ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko Ojciec. Wciąż miejcie oczy otwarte i stale czuwajcie, bo nie wiecie, kiedy nadejdzie wyznaczony czas.”
                    Tu niepotrzebny jest żaden komentarz.
                    • pocoo Re: Jaki jest Bóg 24.11.20, 11:21

> „O tym dniu czy godzinie nie wie nikt — ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko
                      > Ojciec".
                      > Tu niepotrzebny jest żaden komentarz.

Potrzebny.
                      Znając ten werset, dlaczego Świadkowie Jehowy i Adwentyści (Miller) wyznaczali datę końca świata?
                      Nie odpowiedziałeś Kociakowi, a i ja jestem ciekawa.
                      • leszek2525250 Re: Jaki jest Bóg 24.11.20, 12:24
                        Wycinasz akurat wycinek który daje Ci jasną odpowiedź, ci którzy typują jakieś daty są bardzo niecierpliwi. Jezus wypowiedział te słowa aby zachęcić wszystkich tych, którzy chcą Go naśladować do czuwania. W Mateusza 24:13 czytamy: " Ale ten, kto wytrwa do końca, zostanie wybawiony". nie ten który będzie wierny tylko do tego dnia a może jeszcze godziny. Cały czas, całe nasze życie powinno pokazywać, że z całego serca naśladujemy Jezusa, który pokazał nam jak postępować aby podobać się Temu, Który Go posłał. Pokazał jak czynić to bez lęku.
                        Z poważaniem pozdrawiam
                        • awariant Re: Jaki jest Bóg 24.11.20, 14:04

> W Mateusza 24:13 czytamy: " Ale ten, kto wytrwa do końca, zostanie wybawiony"

Ale w Mateusza 23:13 czytamy:

Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo zamykacie królestwo niebieskie
                          przed ludźmi. Wy sami nie wchodzicie i nie pozwalacie wejść tym, którzy do niego idą.

A w Mateusza 23:15 mamy dalej:

Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo obchodzicie morze i ziemię,
                          żeby pozyskać jednego współwyznawcę. A gdy się nim stanie, czynicie go dwakroć
                          bardziej winnym piekła niż wy sami.

Więc zapytam: czemu zamykacie królestwo niebieskie przed ludźmi?
                          Czemu muszą sobie brać was, uczonych w Piśmie, za przewodników?
                          I oczywiście nie bierz tego do siebie - wszystkie kościoły są podobne.
                      • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 24.11.20, 12:26

"Znając ten werset, dlaczego Świadkowie Jehowy....
                        wyznaczali datę końca świata?" - pocoo

To centrala w USA im wyznaczała te daty, bo muszą mieć dla siebie
                        ich pieniądze, aby żyć w dobrobycie bez pracy użytecznej.
                        • pocoo Re: Jaki jest Bóg 24.11.20, 19:21
                          kociak40 napisał:

> To centrala w USA im wyznaczała te daty, bo muszą mieć dla siebie
                          > ich pieniądze, aby żyć w dobrobycie bez pracy użytecznej.
                          >
                          Jak można ludziom tak resetować mózgi? Najpierw Armagedon tuż tuż, padające trupy i krwi po pęciny końskie.Potem, "nie przeminie ten wiek", aby teraz powtarzać jak porypańcy werset, który od zawsze w Biblii jest.
                          Tak jak PiS-owcy, w koło wojtek powtarzają to, co każe im danego dnia klepać prezes.I co z tego, że powtarzają piramidalną bzdurę i robią z siebie idiotów? Tak ma być i już.
                    • kociak40 Re: Jaki jest Bóg 24.11.20, 12:20

Inny jest przekaz w Ewangelii św. Łukasza.
                      Jezus mówi do apostołów o swoim ponownym przyjściu (nie cytuje, możesz
                      to sam przeczytać) i podaje co będzie się działo. Ważne co powiedział na końcu.
                      "Tak i wy, gdy to ujrzycie, że to się dzieje, wiedzcie, iż blisko jest królestwo Boże.
                      Zaprawdę powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się się wszystko stanie.
                      Niebo i ziemia przeminą ale słowa moje nie przeminą"
                      Nie było podania dnia ani godziny, ale miało być za pokolenia życia apostołów.
                      Nic się nie stało.
                      A co sądzisz o innym wersie z Ewangelii św. Marka, jakoby Jezus wydał polecenie,
                      - "Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię". Tym co będą to robić będą towarzyszyć
                      znaki - "w imię moje złe duchy będą wypędzać, nowymi językami mówić będą,
                      węże będą brać do rąk, i jeśliby co zatrutego wypili, nie będzie im szkodzić. Na chorych ręce kłaść będą, i ci odzyskają zdrowie"
                      Twierdzisz, że ŚJ głoszą Ewangelię, tak jak Jezus nakazał, wobec tego
                      powinniście mieć te możliwości, aby wam wierzyć w prawdzie.
                      Jeżeli wypijesz np. "kreta" do przeczyszczania rur i nic ci nie będzie, wtedy
                      można ci wierzyć, że głosisz prawdę. Uzdrowiłeś kogoś przez położenie
                      na nim swoich rąk? Możesz wziąć jadowitego węża do rąk?
                      Jeżeli nic z tego nie możesz, to znaczy, że zwodzisz ludzi w kłamstwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka