Dodaj do ulubionych

Obraza uczuć religijnych

31.03.22, 18:00
Pod jednym z filmów religijnych napisałem:"czym się różnią bajki prawosławne od katolickich?"
Ktoś odpisał,że to jest "obraza uczuć religijnych" i za to jest kara.

W końcu nie wiem jak to jest gdyż przecież istnieje w Polsce podobno wolność słowa.
Skoro jednak jest prawnie regulowana "obraza uczuć religijnych" to nie ma prawdziwej wolności ponieważ każdą krytykę jakieś religii można tak nazwać.

A może kiedy kończy się wolność przekonań a zaczyna obraza religii?
I czy Polska jest faktycznie wolnym i demokratycznym państwem?
Obserwuj wątek
    • edico Re: Obraza uczuć religijnych 31.03.22, 18:10
      Również nie znajduję uzasadnienia dla penalizowania obrazy uczuć religijnych, skoro nie penalizuje się uczuć miłosnych. Nawet Biblia nic nie mówi o uczuciach religijnych, natomiast bardzo wiele o miłości.
      • olszak-przytycki Re: Obraza uczuć religijnych 31.03.22, 19:35
        Art. 196

Kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej lub miejsce przeznaczone do publicznego wykonywania obrzędów religijnych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Według mnie jest to sprzeczne z "wolnością słowa" którą podobno mamy.
        • edico Re: Obraza uczuć religijnych 31.03.22, 19:57
          Dotychczasowa praktyka wykazuje, że służy to jedynie narzuconej religijnej cenzurze katolickiej a nie ochronie jakichś niejasnych uczuć religijnych. Tym samym wolność wypowiedzi została ograniczana w imię regulacji o nieprecyzyjnym brzmieniu w rozstrzygnięciach co najmniej kontrowersyjnych. Jest to tym bardziej niepokojące, że wolność wyrażania własnych poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji (art. 54 ust. 1 Konstytucji RP i szereg aktów międzynarodowych) jest gwarantowana przez akt znacznie wyższej rangi niż penalizacja czynów stanowiących obrazę uczuć religijnych. Tym samym kwestie wątpliwe nie powinny prowadzić do ograniczania prawa do wyrażania poglądów.
        • kociak40 Re: Obraza uczuć religijnych 31.03.22, 19:59

"znieważając publicznie przedmiot czci religijnej" - olszak...

... Gdy tworzymy rzeczy niestworzone.
          • olszak-przytycki Re: Obraza uczuć religijnych 31.03.22, 20:32
            Ten paragraf jest lakoniczny.Daje dużą możliwość interpretacji.Jak ktoś się uprze,może oskarżyć każdego kto krytykuje religię.
            (Swoją drogą nie słyszałem by skazano w Polsce kogoś za obrazę islamu.Wygląda na to,że jest przyzwolenie na krytykę tej nielubianej przez katolików wiary).
            • edico Re: Obraza uczuć religijnych 31.03.22, 20:57
              Tak jak pisałem powyżej. Jest to efekt narzuconej cenzury katolickiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka