feelek
29.07.23, 17:21
Rozwija się i pęcznieje we wpisy tutejszy nurt epistolograficzny porównujący różne nurty religijne.
....
Z prawdziwym zaskoczeniem dowiedziałem się stąd, z tego forum, że islam jest poglądem, co nie narzuca ludziom sposobu myślenia, niewymagajacym umartwień, wyrzeczeń, takim, co nikomu niczego nie narzuca....
.....
Jestem jak najdalej od sposobu myślenia religijnego. Każdy religijny przekaz wydaje mi się infantylny, zarówno ten z dziewicami oczekującymi w Raju, ten z podziałem na Niebo/ Czyściec/ Piekło jak i ten z przyszłością dla 144 000 tych, co mają być zbawieni.
....
Ale litości.
Wystarczą podstawy jakiejś wiedzy aby się nie osmieszać porównując religie nazwijmy je " europejskie" ( : chrześcijańskie) z wszelkimi odmianami islamu głęboko tkwiacymi z głowami w sredniowieczu.
.....
Dowiadujemy oto się, że:
1.islam nie wymaga od wyznawcy umartwiania się. Czym są w takim razie: 5 x codzienny nakaz modlitwy na klęczkach w kier. Mekki?
Czym, jeśli nie umartwianiem jest całomiesięczny nakaz postu w trakcie ramadanu?
2. muzułmanin nie jest zmuszany do pielgrzymowania. Czym jest więc hadżdż - pielgrzymka do Mekki, co jest obowìązkiem każdego muzułmanina?
3. bo może zachciało ci się porzucić islam? Zapomnij. To wyrok smierci. Tu porównywanie jest szczytem absurdu. W Iranie by was znaleźli. Jedynie psychiatra by wam pomógł wymigać się,
4. a może chcesz z odsłoniętymi ramionami iść sama na miasto?
5. może masz ochotę spotkać się z tym kimś co mieszka na tej samej klatce?
6. może chcesz sama pospacerować sobie po głównej ulicy, wymalowana, z papierosem w dłoni?
.....
Ww. to tzw. autopsje - wynik obserwacji z kilkudziesięciu pobytów w Turcji, ZEA, Indonezji, Malezji ....
....
Zanim odpowiesz zapytam - masz jakieś swoje, własne obserwacje?
Czy może wiedzę czerpiesz z internetu?
.....
Czytając tutejsze rewelacje i przecierając oczy - nie mogąc sie nadziwić nad brakiem zgodnosci z najzwyklejszymi faktami stawianych tu tez tak dalece odbiegajacych od rzeczywistosci, apeluję: dowiedzcie się pp. dyskutanci choć podstaw tego, o czym piszecie.
.....
Albo nie piszcie nic jeśli nie macie wiedzy
Zawsze jest okazja aby siedzieć cicho.