tw.zenek 11.07.07, 08:50 No jasne - protestanci nie są "kościołem" bo nie uznają papieża - a to uwiera Ratzingera bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dragont Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 09:53 Przecież kościół katolicki nie jest kościołem... Wystarczy poczytać trochę Biblii, żeby zobaczyć, że prawdziwy Kościół a tzw. kościół katolicki nie mają ze sobą nic wspólnego... Tyle, że katolicy nie czytają Biblii - bo i po co - przecież jest cała masa "ciekawszych" rzeczy do roboty... Jeszcze by się okazało, że całe życie ktoś ich zwodzi w wciska kit... A tak przynajmniej jest spokój... Raz w tygodniu na mszę i święty spokój, sumienie czyste. Ale potem, "po drugiej stronie", to dopiero będzie rozczarowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
critic Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 11:38 Watykańska dykasteria podkreśla, że "Kościół, który ustanowił Chrystus, faktycznie trwa w Kościele katolickim", i wskazuje wręcz na "rzeczywistą identyczność Kościoła Chrystusowego z Kościołem katolickim". *************************** Jeśli Kościół katolicki i Kościół Chrystusowy to to samo, to Kaczyńscy są muzułmanami... Odpowiedz Link Zgłoś
elzunia69 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 19:57 Ten nalezy do kosciola i nazywa sie chrzescianinem ktory czyta i zna Pismo Swiete, miluje Pana Boga i Blizniego. Znam KOSCIOL Protestancki bardzo dobrze i uwazam ze ich zasady moralnosci, milosci, wzajemnej pomozy i przedewszystkim to ze znaja i czytaja Biblije moze byc pszykladem dla wielu tak zwanych niedzielnych katolikow. Katolicy wstydzie sie jezeli nie uznajecie protestantow za braci rownych siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 20:18 Tak, prawda. Komunisci tez czasami pomagali i niektorzy z nich mogli byc przykladami dla tzw. niedzielnych katolikow. Czy oni tez sa Kosciolem? Odpowiedz Link Zgłoś
piffius Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 12.07.07, 06:17 A co komuniści mają wspólnego z luteranami? W czym są podobni? A czym różnią się od katolików? Trzeba coś wiedzieć, żeby coś konstruktywnego napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 12.07.07, 16:45 Rozumiem ze myslenie jest ciezka praca. Polecam zatem przeczytanie poprzedniego postu (elzunia69) i mojego postu jako odpowiedzi na tamten post. Wtedy wszystko stanie sie jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 10:21 Jak wybrano Ratzingera papieżem prawosławna hierarchia cieszyła się, gdyż sądzili, że dojdą szybciej do porozumienia z nim (Niemiec) niż JP II (Polak). A teraz się okazuje, że JP II traktował ich za równych sobie, a B16 za gorszych. Bo jak papież może rozmawiać z hierarchami kościoła niepełnego? Ponadto coś czuję, że B16 odgrywa się na protestantach za odkatolicyzowanie Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
kbamm Kongregacjo obudź się !!!!! Mamy już XXI wiek !!!! 11.07.07, 10:22 Jako praktykujący katolik: BRACIA PROTESTANCI JESTEM Z WAMI !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Kongregacjo obudź się !!!!! Mamy już XXI wiek 11.07.07, 19:24 Cos krucho u kolegi z praktyka. Odpowiedz Link Zgłoś
piffius Re: Kongregacjo obudź się !!!!! Mamy już XXI wiek 12.07.07, 06:21 Czytam te twoje wypowiedzi, i za diabła nie wiem czego żeś się uczepił... Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Kongregacjo obudź się !!!!! Mamy już XXI wiek 12.07.07, 16:50 Juz tlumacze. Pojecie "katolik" zaklada ze taki ktos zgadza sie z tym, co jego przywodca (w tym przypadku papiez) oglasza oficjalnie. Jesli sie nie zgadza to ma problem gdyz nie ma dyskusji z papiezem (dla katolika). Moze dyskutowac przed ogloszeniem czegos przez paieza ale od momentu kiedy papiez mowi ze cos jest tak a tak, to juz nie ma dyskusji. A jeszcze jak ktos dorzuca ze jest tzw. "praktykujacy katolik" to juz calkiem nie miesci sie to w definicji katolika zeby robic cos na przekor oficjalnego stanowiska Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
misia9813 Re: Kongregacjo obudź się !!!!! Mamy już XXI wiek 16.07.07, 11:22 Dziękujemy, Bracie katoliku! Pamiętaj że to wy, a nie "góra" tworzycie wasz Koścół. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 z punktu widzenia luteranina 11.07.07, 10:25 To smutne, bo tu mam wrażenie, że papa Ratzinger ulega wpływom Rydzyka. Ale za czasów doktora Marcina Lutra byliśmy jeszcze mocniej atakowani przez papistów, wytrzymamy więc i to. Dokument papieski ma takie samo znaczenie jak analogiczny dokument patriarchy moskiewskiego i całej Rusi albo papieża Kościoła Koptyjskiego (oni też mają papieża). Jeśli więc Kościół Katolicki mówi, że tylko katolicy są "jednynym kościołem Chrystusowym", to popełnia grzech pychy i ociera się o jedynozbawczość, a to stawia tę wielką i ważną wspólnotę poza nawiasem dialogu ekumenicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: z punktu widzenia luteranina 11.07.07, 11:00 jako osoba działająca na rzecz ekumenizmu stwierdzam, że na podstawie kilku cytatów trudno wyrobić sobie zdanie o tym dokumencie. Nie zapominajmy też, że miano katolicki oznacza powsechny, a nie rzymsko-katolicki.... Co do prawosławnych - sama miałam do czynienia z Rumunami, którzy zamiast szukać rzeczy, które nas łączą, mówili: wy wierzycie tak, a my tak.I wy źle wierzycie Odpowiedz Link Zgłoś
xxara Do esmeraldy 14.07.07, 07:51 Czy mogłabyś mi wytłumaczyć "jako osoba działająca na rzecz ekumenizmu" co stanie się pośmierci z osobami innych wyznań? Czy islamiści mają swoje niebo? Katolicy swoje? Luteranie swoje? Czy jest to jedno wspólne niebo podzielone na takie "niby-państwa"? I które niebo jest najlepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Watykan to nie Kościół, tylko sekta! 11.07.07, 10:35 tw.zenek napisał: > No jasne - protestanci nie są "kościołem" bo nie uznają papieża - a to uwiera > Ratzingera bardzo. w IV wieku zmienili wszystko, co nie pasowalo cesarzowi Konstantynowi, odrzucajac pierwotne nauki Chrystusa i jego nasladowcow tzw. Desposynow. Odpowiedz Link Zgłoś
oranvag Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 10:36 Aaaach, radość z rana. Patrzeć jak fanatyczni wyznawcy jednej bajki administracyjnym dekretem ustalają, że wszystkie inne bajki, poza ich własną, są nieprawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 10:56 Tu chodzi o prawdę! Kościół katolicki został założony przez Chrystusa i zbudowany na fundamencie Apostołów. Został mu powierzony depozyt wiary, którego z pomocą Ducha św. strzeże przed zafałszowaniem od 2000 lat. Takich pozornie niewielkich zafałszowań dokonali założyciele wspólnot protestanckich. Mimo odwołania do Chrystusa, nie przyjęli oni pełni prawdy. Więc albo jakaś wspólnota jest Kościołem albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 11:03 Czyli Chrystusowa Prawda byla m.in. ewangelizacja mieczem, "świeta" inkwizycja, sady czarownic, Wojna XXX-letnia i in. podobne im świadectwa oddania? Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 11:18 Akty przemocy na tle religijnym w przeszłości były w ogromnej mierze "dziełem" władzy świeckiej. Cel, jakim było zachowanie ortodoksji, był dobry, natomiast środki jakie przedsięwzięła władza świecka - niekoniecznie. O inkwizycji napisano wiele bzdur, prawda jest taka, że zbrodni dopuszczali się świeccy, którzy być może mieli inspiracje religijne, ale obwinianie Kościoła o to całe zło jest nieporozumieniem. Zresztą Kościół wielokrotnie przepraszał za swą nie zawsze czystą przeszłość (m.in. mariaż z tronem). Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 11:30 Do czasów panowania Wazów na tronie polskim nie było w Rzplitej fermentów na tle religijnym. Wystarczył Zygmunt III Waza wraz ze sztabem jezuitów i obudzili ducha nienawiści religijnej wobec prawosławnych (stąd Kozaczyzna stała się obrońcą uciskanych prawosławnych, a później Moskwa), protestantów (nie należy się dziwić postawie innowierców w czasie Potopu) i Żydów. Król Waza wychowywany przez matkę katoliczkę w kraju protestanckim wyrósł na fanatyka religijnego i miał doradców równie fanatycznych jak on. Dwaj duchowni jezuiccy udaremnili reformę w Rzplitej wykradając projekt uchwały sejmowej. I to nazywasz dzieło władzy świeckiej?? Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 11:31 Czy papieze Urban, Grzegoz IX, Pawel III nie byl duchownym? Czy Spengler i Kramer nie byli dominikanami, a Bellarmin jezuita? > Zresztą Kościół wielokrotnie przepraszał za swą nie > zawsze czystą przeszłość (m.in. mariaż z tronem). Jesli przepraszal, to uznal ze sie mylil. Jak ma sie do tego Chrystusowa Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 11:10 Z pewnością chodzi o prawdę, ale, jak to mówią górale, nie jest to ani świnta prowda, ani tyż prowda. Tylko ta trzecia. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 11:28 > Tu chodzi o prawdę! A co to jest ta "prawda"? Bo wy katolicy chętnie tym słówkiem szafujecie, ale nie kwapicie się z wyjasnieniami, dlaczego to wasza prawda jest prawdziwa ;), a prawda buddysty - nie. Jezus jest synem boga? Atena wyskoczyła z głowy Zeusa. Dlaczego to pierwsze ma być prawda, a to drugie - mitem i legendą, skoro dla mnie oba te przykłady są bzdurą? Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 11:56 Inne religie są wyrazem naturalnych poszukiwań człowieka. W chrześcijaństwie Bóg sam wyszedł do człowieka i objawił mu prawdę o sobie. Chrystus jest postacią historyczną czy tego chcesz czy nie. Grecy wymyślili sobie bogów, Chrystusa nikt nie wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
klusujacy.hipopotam Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 12:24 Jezus z Nazaretu jest postacią historyczną w takim samym stopniu, jak - żeby sięgnąć do ostatnich odkryć polskich archeologów - panowie Siemomysł i Lestek, książęta plemienia Polan. Niby wiadomo, że istnieli, ale poza tym nie wiadomo nic. Cała wiedza o postaci zwanej Chrystusem jest właściwie legendą, a to oznacza, że jest wymyślona lub na wpół zmyślona. Poza tym musiałbyś jeszcze udowodnić, że rzeczony osobnik faktycznie był bogiem... Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 12.07.07, 11:25 > . Cała wiedza o postaci zwanej Chrystusem jest właściwie legendą, a to oznacza, > że jest wymyślona lub na wpół zmyślona Co to znaczy legendą? Świadectwa o Chrystusie pochodzą z I wieku, a więc spora część pierwszych chrześcijan, która widziała Chrystusa mogła zweryfikować to co o Nim napisano ( a w zasadzie mówiono, bo początkowo funkcjonował przekaz ustny). Poza tym piszą o Nim również autorzy niechrześcijańscy. Czy myślisz, że Apostołowie oddali by życie za legendę, którą rzekomo sami mieli stworzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Czyby?Konsylium w Nikaji w 325 r.znasz? 11.07.07, 12:15 54c3rd05 napisał(a): > Tu chodzi o prawdę! > Kościół katolicki został założony przez Chrystusa i zbudowany na fundamencie > Apostołów. Został mu powierzony depozyt wiary, którego z pomocą Ducha św. > strzeże przed zafałszowaniem od 2000 lat. Czyzby? Jesli tak, to wiesz, ze w chrzescijanstwie resp. katolicyzmie jest wiecej rzeczy pochodzacych od cesarza Konstantyna niz Jezus. To wlasnie Konstatyn po tym, jak biskup Sylwester spotkal sie z Desposynami (potomkami Jezusa i prawymi wyznawcami chrzescijanstwa) zdecydowal o tym, ze jezusa "zsadzi" z tronu i wlozy go w postac tzw. trojcy swietej. poza tym wszystkie swieta obchodzone teraz w kosciele to odpowiedniki swiat rzymskich czczacych np. boga slonca (stad niedziela). Dlatego m.in. nie pisz, ze depozyt wiary od 2000 lat!!! (skad ta data?) ma kosciol katolicki, bedacy mieszanka poganstwa i wierzen cesarza Konstantyna. Odpowiedz Link Zgłoś
klusujacy.hipopotam Re: Czyby?Konsylium w Nikaji w 325 r.znasz? 11.07.07, 12:29 Spoko stary, nie przekonasz. Katolicka propaganda wmawia wiernym, że Kościół Katolicki istnieje od 2000 lat i teraz mamy tylko kolejną odsłonę w wydaniu Fuehrera katolików Ratzingera. Jest to oczywistą nieprawdą, ale 99% katolików nigdy o Soborze Nicejskim - od którego można tak naprawdę datować początki katolicyzmu - nie słyszało, a jeśli nawet to nazwa kojarzy im się z wakacjami na francuskim Lazurowym Wybrzeżu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Masz racje, dziekuje za komentarz i zrozumienie... 11.07.07, 12:36 klusujacy.hipopotam napisał: > Spoko stary, nie przekonasz. Katolicka propaganda wmawia wiernym, że Kościół Ka > tolicki istnieje od 2000 lat i teraz mamy tylko kolejną odsłonę w wydaniu Fuehr > era katolików Ratzingera. Jest to oczywistą nieprawdą, ale 99% katolików nigdy > o Soborze Nicejskim - od którego można tak naprawdę datować początki katolicyzm > u - nie słyszało, a jeśli nawet to nazwa kojarzy im się z wakacjami na francusk > im Lazurowym Wybrzeżu. ..tematu. To mile, ze sa jeszcze tacy ludzie, jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Czyby?Konsylium w Nikaji w 325 r.znasz? 11.07.07, 15:03 co ma Lazurowe Wybrzeże do soboru nicejskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
klusujacy.hipopotam Re: Czyby?Konsylium w Nikaji w 325 r.znasz? 11.07.07, 15:17 Zapytaj o to kogoś, kto potrafi czytać ze zrozumieniem, może łaskawie wytłumaczy ci mój wpis. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Czyby?Konsylium w Nikaji w 325 r.znasz? 11.07.07, 16:42 zastanawiałam się, czy myslisz, że sobór nicejski odbył się na lazurowym Wybrzeżu, czy tylko katolików o to podejrzewasz. Odpowiedz Link Zgłoś
rojczer Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 12:17 O czym ten 54c3rd05 farmazoni? Chrystus był twórcą sekty chrześcijańskiej (tak nazywano pierwszych chreścijan), a nie katolicyzmu. Odłam protestancki z kolei powstał na fali protestu przeciw rozpasaniu watykańskich i rajowych "urzedników Pana Boga". Więc niech koloratkowe urzędasy z Watykanu nie zawłaszczają sobie monopolu na Prawdę, bo tam, Po Drugiej Stronie, pierwsi (zadufani i zarozumiali) będa ostatnimi. Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 12:34 Papieże są prawomocnymi następcami św. Piotra, którego ustanowił Chrystus. Grzechy kleru nie powinny przesłaniać prawdy o Chrystusie, którą Kościół głosi. Odpowiedz Link Zgłoś
critic Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 12:45 54c3rd05 napisał(a): > Papieże są prawomocnymi następcami św. Piotra, którego ustanowił Chrystus. He, więc niejaki pan Borgia (podpowiedź: jeden z papieży), który nie wahał się używać trucizny do eliminowania przeciwników politycznych też był takim prawomocnym następcą? Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 12:58 Każdy jest obdarzony wolną wolą i jest odpowiedzialny za swoje postępowanie. Warte podkreślenia jest to, że pomimo tylu czarnych kart w historii Kościoła żaden z papieży nie wygłosił ex catedra nic sprzecznego z wiarą i moralnością. Ktoś kiedys powiedział, że "Bóg pisze prostymi literami na krzywych liniach historii"... Odpowiedz Link Zgłoś
critic Fanatycy to jednak durnie... 11.07.07, 19:05 > Warte podkreślenia jest to, że pomimo tylu czarnych kart w historii Kościoła > żaden z papieży nie wygłosił ex catedra nic sprzecznego z wiarą i moralnością. Czyli według ciebie: trucie przez papieża przeciwników politycznych i płodzenie dzieci (pomimo celibatu) nie jest sprzeczne z wiarą i moralnością? Człowieku, kpisz czy o drogę pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Fanatycy to jednak durnie... 12.07.07, 08:22 Poczytaj troche Ewangelii. Chrystus powiedział: "Słuchajcie tego co mówią lecz ich uczynków nie naśladujcie". Kościół jest głosicielem prawdy o Bogu. To smutne, że duchowni nie zawsze wypełniają słowa Chrystusa, lecz powtarzam, że Kościół jest stróżem i depozytariuszem Prawdy Objawionej. Głoszenie a grzeszne uczynki to coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
critic Re: Fanatycy to jednak durnie... 12.07.07, 14:23 > Głoszenie a grzeszne > uczynki to coś innego. Puknij się w czoło (i to mocno). Nie można głosić "Prawdy", a postępować niezgodnie z nią - to się nazywa wewnętrzna sprzeczność. Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Fanatycy to jednak durnie... 13.07.07, 08:18 Można, choć to wygląda na hipokryzję. Kapłani mają się troszczyć o zbawienie ludu Bożego. Głoszą oni nie swoje słowa, ale orędzie Chrystusa. Są tylko narzędziem (słabym jak każdy z nas). To prawda, że powinien iść za tym przykład ich życia pełnego modlitwy, pokory i oddania bliźniemu. Wtedy łatwiej zbliżyć ludzi do Boga. Ale ksiądz na ambonie nie głosi siebie tylko wskazuje na Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
critic Najgorsze jest to, że ty faktycznie wydajesz się 28.07.07, 15:39 wierzyć w te bzdury, które wypisujesz. To przykre, ale to już twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
misia9813 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 16.07.07, 11:38 Tak, on i wszystkie jego dzieci! (A miał kilkoro...) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
xxara Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 14.07.07, 07:57 >Po Drugiej Stronie Po Drugiej Stronie Czego? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata_skubel Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 16.07.07, 09:13 Podaj przykłady zafałszowań!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
carpedijem Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 16.07.07, 13:51 A jaki istnieje dowód na założenie przez Jezusa kościoła katolickiego ? ... Jezus był Żydem, Józef i Maria byli Żydami, apostoł Piotr nazwany przez rzymskich katolików pierwszym papieżem także był Żydem, no i oczywiście apostoł Paweł będący autorem większości listów Nowego Testamentu również był Żydem. O pierwszych masowych nawróceniach nie-Żydów na chrześcijaństwo czytamy dopiero w Dziejach Apostolskich 11:20. W przedstawianym okresie nie można więc mówić o istnieniu Kościoła Rzymsko Katolickiego, a co najwyżej o istnieniu Kościoła Jerozolimsko Żydowskiego. -=-=-=-=- Ateista bo moja niewiara ma swoją antytezę Odpowiedz Link Zgłoś
joris Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 10:59 "EKUMENIZM" wedlug starego szwabskiego (lub raczej bawarskiego) ANTYCHRYSTA. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 11:06 Jehowisci tez uznaja siebie jako jedyna prawomocna religie... Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 11:22 Jakim prawem? Prawem człowieka który założył tą sektę. Przyznasz, że nie ma to tej samej mocy co słowa Chrystusa: "Ty jesteś Piotr - Opoka i na tej opoce zbuduję mój Kościół". Bóg założycielem. Taka mała różnica... Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 11:31 > Jakim prawem? (...) Bóg założycielem. Taka mała różnica... Rany, żeby w XXI wieku inteligentny człowiek łykał bezkrytycznie takie brednie! Wprost nie do wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 12:11 Co jest brednią wg Ciebie? Prawda może być tylko jedna. Można dyskutować o tym czy mamy do niej dostęp. Ja uważam, że tak! Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 17:22 To prawda. Wszyscy trafimy do piachu, nasze szczatki porosnie zielsko. I Twoje i moje i Ratzingera. Jakie to szczescie, ze faktycznie wielu z nas ma dostep do nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 12.07.07, 08:29 Zawężasz pojęcie nauki do nauk czysto empirycznych. Ja też mam dostęp do nauki i moje pojęcie o tych sprawach jest diametralnie różne. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 04.08.07, 22:40 Ja uwazam, ze na dostep do prawdy trzeba sobie zasluzyc. Czlowiek na prawde nie zasluzyl ! Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 11:38 Tak tylko, ze to jest Twoj osobisty punkt widzenia. Jehowisci, podobnie jak Ratziger, rownie mocno wierza w prawomocnosc swojej wersji religii. Jestes zdolny rozstrzygnac ten spor obiektywnie? Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 11:46 Sięgnijmy do historii. Chrystus jest postacią historyczną. Założył swój Kościół i zagwarantował jego trwanie. Jehowi uznają Chrystusa, ale nie włączyli się do Jego Kościoła, tylko założyli własną wspólnotę, heretycką zresztą. Jak chce się być wiernym Komuś to we wszystkim, czego On nauczał. Odpowiedz Link Zgłoś
critic Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 11:59 54c3rd05 napisał(a): > Jak chce się > być wiernym Komuś to we wszystkim, czego On nauczał. Tu masz rację. A teraz popatrz na takiego Rydzyka (przedstawiciela religii będącej rzekomo jedynym spadkobiercą nauki Jezusa) i pomyśl ile zostało z wierności tym naukom (to nie boli). Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 12:05 Wierność Chrystusowi jest nam zadana. Nie oczekuj, że każdy duchowny będzie krystalicznie czystą postacią tylko na mocy sakramentu święceń. Jeżeli nie współdziała z łaską Boża, jeżeli zaniedbuje modlitwę i pracę nad sobą, łatwo zbłądzi. Rydzyk jest postacią kontrowersyjną, nie podejmuję się go sądzić. Jednak postaw na drugiej szali wspaniałe dzieła, które są jego udziałem (RM, TvTrwam). Odpowiedz Link Zgłoś
critic Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 12:23 Jeżeli uważasz RM i TvTrwam za "wspaniałe dzieła" to nie mamy o czym rozmawiać. > Nie oczekuj, że każdy duchowny będzie > krystalicznie czystą postacią tylko na mocy sakramentu święceń. Jeżeli nie > współdziała z łaską Boża, jeżeli zaniedbuje modlitwę i pracę nad sobą, łatwo > zbłądzi. Niby dlaczego mam tego nie oczekiwać? Skoro duchowny uważa się za przedstawiciela Boga na ziemi to mam prawo właśnie tego od niego oczekiwać - a przynajmniej tego, że będzie się STARAŁ taki być. Po Rydzyku, tudzież Jankowskim nie widać NAWET takich starań - utonęli we własnej pysze i zadufaniu. Tylko dlaczego "jedyny prawdziwy" Kościół katolicki nie uświadomi im że zbłądzili, tylko beztrosko dopuszcza żeby takie indywidua piastowały funkcje duchownych? Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 12.07.07, 08:40 Do wszystkich przeciwników RM i TVTrwam! Zadajcie sobie trochę trudu i posłuchajcie tego radia. Mam wrażenie jest jesteście po prostu nakarmieni jadowitą propagandą serwowaną przez media, która wywleka na wierzch jakieś brudy, a nie dostrzega dobra, które to radio głosi. Rzekomy antysemityzm, który się mu przypisuje to zjawisko marginalne. Idealnych mediów nie ma. W Polsce mamy kilkadziesiąt tysięcy osób duchownych. Media nagłaśniają tylko działalność tych najbardziej kontrowersyjnych. Kogo zainteresuje ksiądz, który pomaga chorym i opuszczonym, który organizuje zbiórkę dla najbiedniejszych w parafii itd. Zło bardziej przykuwa uwagę. Niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek226315 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 14:34 sluchaj 54c3rd05 kazda prawda jest najpierw herezja. Galileo tez njpierw byl heretykiem,tudziez Kopernik,dla prawoslawnych katolicy sa heretykami tez,wiec przestan szarzowac tym okresleniem Odpowiedz Link Zgłoś
m_q Ot, napisał, co wiedział... 11.07.07, 16:26 jacek226315 napisał: > Galileo tez njpierw byl > heretykiem Taaaak? A ja myślałem, że uczonym, który podawał jako pewnik teorię, której nie potrafił uzasadnić.Do tego był tak prawowiernymkatolikiem, że kiedy minęła jego "okrutna inkwizycyjna pokuta" (odmówienie trzech psalmów tygodniowo) kontynuował ją z własnej woli... > tudziez Kopernik [był heretykiem], To już prędzej Kopernik była kobietą. :-))))) Mikołaj Kopernik, kanonik warmiński, zawsze był prawowiernym katolikiem, co więcej, ściśle współpracował z papieżem (przez niego zaproszony) w kwestiach reformy kalendarza i astronomii. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek226315 Re: Ot, napisał, co wiedział... 11.07.07, 18:37 m_g ,ales madry,no gdybs nie Ty to by nikt nie wiedzial.Papiez Lutera nazwal heretykiem,Luter Papieza, i tak jak jedna baba drugiej babie poda grabie,a wiadomo kazde grabie grabia do siebie. Fakt faktem,ze kazda prawda to najpierw herezja Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Ot, napisał, co wiedział... 11.07.07, 22:38 Jacus To albo wiesz ( i wtedy nie piszesz glupot o Koperniku i Galileuszu) albo nie wiesz (i wtedy piszesz glupoty). Zdecyduj sie geniuszu. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Ot, napisał, co wiedział... 12.07.07, 00:16 Galileusz - uznawawany przez KK za heretyka do 1992 [sic!] roku. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 12.07.07, 00:10 Widze, ze mnie nie zrozumiales. Uwazasz, ze jedyna prawda jest Prawda Chrystusowa. Jehowista zas, ze prawda nauczana przez jego religie. Gdyby nie to przekonanie zaden czlowiek nie mogl by sie nazwac czlowiekiem wierzacym. To jedna kwestia. Druga to stosunek do innych ludzi, ktorzy wierza w inna prawde. Mozesz byc tolerancyjny - ja wierze tak, on tak, lub tez uwazac, ze to Ty jestes w posiadaniu tej jedynej prawdy. O ile pierwsza pozwala na pokojowe funkcjonowanie w spoleczenstwe w oparciu o zasady wolnosci wyznania, ideologii etc., tak druga rodzi konflikty. Ktora prawda jest prawdziwa? Musialbys byc podmiotem owych wierzen by to rozstrzygnac. KK takim podmiotem nie jest, choc bardzo by chcial. Ratziger nie jest rowniez takim podmiotem, choc rowiez by chcial. Wreszcie Ty rowniez nie jestes podmiotem religii. Dlaczego zatem czlowiek [vide Ratziger] rozstrzyga co jest prawda? Ja wierze prawdziwie, Ty nie - mowi - a to prowadzi do konfliktu. Konfliktu o Chrystusa? Chrystus pewnie by tego nie chcial:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 12.07.07, 08:54 Za to właśnie cenię Ratzingera, że nie poddaje się wpływowi relatywizmu i indyferentyzmu religijnego. Inne religie mogą sobie istnieć, Kościół nie wzywa do wojen religijnych. Chrześcijanie to w większości ludzie tolerancyjni. Chodzi jedynie o prawdę. Kościół nie uzurpuje sobie prawa do prawdy. On ją otrzymał od Chrystusa. Otrzymał także Ducha św., który prowadzi Kościół przez wieki i pomaga opierać się rozmaitym destrukcyjnym tendencjom. Wielość religii to wymysł człowieka. Kościół nie twierdzi, że wszystkie są w błędzie. Można przez nie (w większości) zbliżyć się do Boga. Chodzi jedynie o pełnię Prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
xxara Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 14.07.07, 08:06 wiesz 54c3rd05 od dawna trapi mnie pewien problem, i chyba ty mogłabyś mi pomoć rozstrzygnąć: do którego nieba po śmierci idą wyznawcy innych religii. Oni tez wierza w Niebo (islamisci, protestanci, żydzi)? Ich niebo jest czy nie ma? Czy wszyscy idą do jednego wspólnego Nieba? Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 14.07.07, 08:35 Mógłbym. Kościół nie przekreśla możliwości zbawienia w innych religiach. Jeżeli ktoś urodził się np. w rodzinie muzułmańskiej i nie z własnej winy nie poznał Chrystusa, ale żyje moralnie - może zostać zbawiony. Wyobrażenie islamu o niebie jest dosyć prymitywne (wachlujące dziewice ;>). Niebo to stan pełnego zjednoczenia duszy z Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aldebaran2 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 14.07.07, 09:00 54c3rd05 napisał(a): > Mógłbym. Kościół nie przekreśla możliwości zbawienia w innych religiach. Jeżeli > ktoś urodził się np. w rodzinie muzułmańskiej i nie z własnej winy nie poznał > Chrystusa, ale żyje moralnie - może zostać zbawiony. Wyobrażenie islamu o niebi > e > jest dosyć prymitywne (wachlujące dziewice ;>). Niebo to stan pełnego > zjednoczenia duszy z Bogiem. Piszesz głupoty.Kościół katolicki dawno ogłosił dogmat, że poza nim nie ma zbawienia.A co będzie z tymi wszystkimi,którzy urodzili się przed Jezusem? Czy jeden z kościołów jakim jest KK może sobie nadawać sam taki atrybut,że poza nim nie ma zbawienia? Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 14.07.07, 09:14 "Extra Ecclesia nulla salus" to nie był dogmat. Traktujesz Kościół wyłącznie instytucjonalnie, a to przecież także wspólnota wierzących. Do tej wspólnoty duchowo należą również wyznawcy religii niechrześcijańskich takich jak islam, czy judaizm. Także ludzie, którzy poszukują Boga i starają się żyć moralnie, duchowo przynależą do Kościoła. Nie chodzi tu bynajmniej o anonimowe chrześcijaństwo. Poza Kościołem nie ma zbawienia - w tym sensie do Kościoła nie należą ludzie, którzy gardzą podstawowymi przykazaniami. Powtarzam, że w tym wypadku przynależność do Kościoła ma charakter duchowy. Odpowiedz Link Zgłoś
m_q Vere habemus Papam! 11.07.07, 11:53 Wreszcie na stolicy Piotrowej mamy PAPIEŻA,który nie boi się głośno głosić prawdy, nawet niepopularnej a nie szołmena, który dba o to, by nikogo nie urazić i od czasu do czasu niemrawo i szeptem przypomina o podstawach... Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Re: Vere habemus Papam! 11.07.07, 17:25 Ja tez zauwazylem, ze fundamentalizm to znak rozpoznawczy XXI wieku. Tylko w przeciwienstwie do Ciebie, mnie to martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_inteligent Zgadzam sie! Papa jest de best! 12.07.07, 17:37 Pieknie to powiedziales! Przeciez religia nie jest po to aby laczyc ale po to aby dzielic ludzi na lepszych i gorszych! Przeciez musimy sie w jakis sposob dowartosciowac! Odpowiedz Link Zgłoś
klusujacy.hipopotam Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 12:16 > wiarę w realną (a nie symboliczną) obecność Chrystusa w Eucharystii Co oznacza "realna obecność Chrystusa w eucharystii"? Czy w czasie tzw. przemienienia trzymany przez księdza wafel zamienia się w kawał mięcha? Nie? To jaka różnica między obecnością "realną" a "symboliczną"? Wiadomo, że wszelkie religie są popierdzielone jak stado galopujących imadeł, ale w tym wypadku katolicy są nawet bardziej pieprznięci, niż się na pierwszy rzut oka wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 20:20 Zawsze wydawalo mi sie ze to wyznawcy morderczego kultu ateistycznego sa najbardziej popierdzieleni ale moge sie mylic. Odpowiedz Link Zgłoś
54c3rd05 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 12.07.07, 09:28 > Co oznacza "realna obecność Chrystusa w eucharystii"? Podczas konsekracji zachodzi zmiana substancjalna. Odsyłam do św. Tomasza z Akwinu Odpowiedz Link Zgłoś
carpedijem Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 17.07.07, 14:20 mam rozumieć, że chrześcijanin to kanibal, bo jak inaczej wytłumaczyć to, że eucharystia chrześcijańska, z konsumpcją ciała i krwi Jezusa, ma te same cechy, co rytualny kanibalizm. -=-=-=-=- Ateista bo moja niewiara ma swoją antytezę Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 13:42 Tiaa, już tylko jeden krok do uznania Pana Boga jako rzymskiego katolika. Odpowiedz Link Zgłoś
janptak7 Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 13:46 Protestanci to nie Kościół, a ekumenizm to watykańskie oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 bredzisz 11.07.07, 14:03 Prawoslawni tez nie uznaja i sa Kosciolem. Trzeba byc ograniczonym albo slepym zeby tak napisac. Chodzi jedynie o istote Kosciola: sakramenty i sukcesje apostolska. Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: bredzisz 11.07.07, 17:13 > Prawoslawni tez nie uznaja i sa Kosciolem. Trzeba byc ograniczonym albo slepym > zeby tak napisac. Chodzi jedynie o istote Kosciola: sakramenty i sukcesje > apostolska. Sukcesja apostolska jest zachowana przynajmniej w niektórych Kościołach protestanckich. Sakramenty definiowane przez Kościół Katolicki niekoniecznie są biblijne - trudno więc uznac je za sposób definiowania co jest, a co nie Kościołem. PS Tak by jeszcze sprawę ustawić na swoim miejscu dla Kościoła Prawosławnego - Katolicki to sekta nie Kościół. I już wszystko wiadomo jakimi kryteriami się posługują hierarchowi by wybrac co jest a co nie jest Kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
elve Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 15:09 zabawne: jeden ślepy mówi drugiemu ślepemu, że ten tak naprawdę jest dużo mniej ślepy (a może w ogóle nie jest), i w związku z tym nie ma prawa nazywać się ślepcem. Odpowiedz Link Zgłoś
premillo Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 15:36 jest taki dowcip: św. Piotr oprowadza wycieczkę po niebie:" tu są luteranie, tu Żydzi, tu buddyści, tu anglikanie, tu hindusi, tu prawosławni, tu muzułmanie, a tutaj katolicy, tylko proszę zachowywać się ciszej, bo oni myślą, że są sami" A tak prywatnie to sam sie zastanawiam czy sie nie przenieść na łono wspólnoty luterańskiej - absolwent teologii UAM. PS. i sie w ogóle nie dziwię panu Tomaszowi Węcławskiemu, że zakończył swoją działalność w tym "Kościele". Odpowiedz Link Zgłoś
m_q Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 16:18 premillo napisał: > sie w ogóle nie dziwię panu Tomaszowi Węcławskiemu, że zakończył swoją > działalność w tym "Kościele". Panu Węcławskiemu, podobnie jak wcześniej dominikaninowi Bartosiowi, jezuicie Obirkowi czy jeszcze wcześniej augustianinowi Lutrowi ciurlać się zachciało - ale nie miał na tyle odwagi cywilnej więc zaczął mętnie się tłumaczyć (co jak zwykle żałośnie wyszło)... Odpowiedz Link Zgłoś
pav2 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 23:37 Sądzę, że "ciurlanie" jest bliższe człowiekowi aniżeli "nieciurlanie". Nie mam im tego za złe, wręcz odwrotnie. Nieciurlanie może nie jest zboczeniem ale może łatwo do niego doprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
m_q Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 12.07.07, 11:04 > Sądzę, że "ciurlanie" jest bliższe człowiekowi aniżeli "nieciurlanie". Więc niech się przyznają o co im chodziło a nie udają męczenników... Odpowiedz Link Zgłoś
pav2 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 12.07.07, 18:28 m_q napisał: > Więc niech się przyznają o co im chodziło a nie udają męczenników... Przyznawać się można do czyny nagannego, nic złego nie zrobili, żeby się musieli do czegoś przyznawać. Jeżeli są opluwani przez nietoleracyjnych swoich wrogów nie nie muszą niczego udawać. Odpowiedz Link Zgłoś
m.teschener Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 16:02 O! Dzięki Ci, Wielki i Łaskawy Kościele Rzymskokatolicki, że w swej wielkiej łasce uznałeś, że protestant może być zabawiony. Przecież bez zgody Papieża i Kościoła, Bóg by protestantów nie zbawił!!!! Swoją drogą... w artykule, a więc pewnie i w dokumentach Kongregacji Nauki i Wiary, mówi się o "katolikach" i "Kościele katolickim" (katolickim, czyli powszechnym), a nie "Rzymskokatolickim", a więc autorzy pewnie mieli na myśli Kościół powszechny, tj. wszystkich chrześcijan (katolików rzymskich, greckich, polskich, starokatolików, prawosławnych, protestantów itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
bercik_28 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 17:45 > O! Dzięki Ci, Wielki i Łaskawy Kościele Rzymskokatolicki, że w swej wielkiej > łasce uznałeś, że protestant może być zabawiony. Przecież bez zgody Papieża i > Kościoła, Bóg by protestantów nie zbawił!!!! Zgadza się - pamiętaj, że co będzie związane na ziemi to i w niebie. Swego czasu Kościół katolicki ogłosił, że nienarodzone dzieci, które nie zsotały ochrzczone nie będą już dłużej przebywały w limbus puerorum (czyli coś na granicy czyśćca i piekła), ale trafiają prosto do nieba. Człowiekiem według Kościoła jest się od chwili poczęcia, medycyna szacuje że około 50% zapłodnionych komórek jajowych ulega samoistnemu poronieni w pierwszym miesiącu ciąży, więc szacunkowo nienarodzonych dzieci było tyle co wszystkich ludzi w niebie, piekle i czyśćcu razem wziętych! I nagle cały ten tłum dusz trafia do nieba!!! To dopiero musiała być przeprowadzka!!!! Przepraszam, ale ja naprawdę nie mogę pozbyć się ironii pisząc takie rzeczy. A jak pomyślę, że niektórzy biorą to na poważnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
pav2 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 23:47 bercik_28 napisał: > Przepraszam, ale ja naprawdę nie mogę pozbyć się ironii pisząc takie rzeczy. > A jak pomyślę, że niektórzy biorą to na poważnie.... A ilu za to oddało życie. A jak będzie wyglądało zmartwychwstanie po Sądzie Ostatecznym tych wszystkich nienarodzonych? Czy zmartwychwstanie i Sąd Ostateczny jako dogmaty obowiazują jeszcze w KK? Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 19:22 Brawo, Benedykt! Nic dodac, nic ujac. Odpowiedz Link Zgłoś
pav2 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 11.07.07, 23:56 pantera01 napisał: > Brawo, Benedykt! > Nic dodac, nic ujac. Takiej pychy w stosunku do innych chyba nie było od Piusa XII. B16 schodzi z pokojowej ścieżki ekumenicznej. Dla pokoje to zły znak, dla KK nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 12.07.07, 16:54 Co to jest "Dla pokoje"? Co to jest "pokojowa sciezka ekumeniczna"? Czy moze byc "kuchenna sciezka ekumeniczna"? Czy tylko morderczy ateisci maja prawo do wolnosci slowa i zgromadzen? Odpowiedz Link Zgłoś
pav2 Morderczy ateiści mają takie samo prawa jak inni 12.07.07, 21:33 mordercy. Możemy się policytowac ilu zostało zamordowanych na tym świecie ludzi w imię ukochanego Boga, a ilu w imię braku Boga. Ile popełniono morderstw na niewiernych, wątpiących, mających innych Bogów. Gdyby Kain był ateistą nie miałby powodu popełniać bratobójstwa. Może byśmy byli potomkami Abla i nie byłoby w nas tyle kainowej zazdrości i zawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Morderczy ateiści mają takie samo prawa jak i 13.07.07, 02:50 Licytowac sie nie ma czym. Przegrasz w przedbiegach. Filozofia tez raczej cienka. Odpowiedz Link Zgłoś
pav2 Sa różni Bogowie. 13.07.07, 18:02 pantera01 napisał: Filozofia tez raczej cienka> Tu zgoda. Ale jaki temat taka i moja filozofia. Bywają Bogowie mniej łaknący ofiar. Są pewnie i tacy, którzy nie mają nic na swoim sumieniu. Bogowie Hindusów, mimo że jest ich podobno ok. 2 mln. w wiekszości są jaroszami. Dlatego jest tam popularna reinkarnacja. I może dlatego mamy tam takie zaludnienie. Ciekawe ilu byłoby obecnie Hindusów gdyby przyjęli żydowskie legendy jako prawdę objawioną. Czy też by się tak rżneli jak chrześcijańska Europa. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Sa różni Bogowie. 15.07.07, 21:02 Czyzby Hindusi sie nie wyrzynali? Jesli za chwile powiesz ze tez Chinczycy sie nie wycinali to sie bardzo zdziwie. Moze zamieszkaj w Indiach i wtedy sprawdz na wlasnym tylku jak wyglada ta hinduska dobrotliwosc? Nie wiem co maja legendy i to zydowskie, do wzajemnego wycinania sie. Odpowiedz Link Zgłoś
pav2 Jaki jest wpływ Bogów na wyznawców i odwrotnie. 15.07.07, 23:44 pantera01 napisał: > Czyzby Hindusi sie nie wyrzynali? Jesli za chwile powiesz ze tez Chinczycy sie > nie wycinali to sie bardzo zdziwie. Moze zamieszkaj w Indiach i wtedy sprawdz > na wlasnym tylku jak wyglada ta hinduska dobrotliwosc? > Nie wiem co maja legendy i to zydowskie, do wzajemnego wycinania sie. Pewnie masz rację. Tak trochę spekuluję nad wpływem wykreowanych Bogów na zachowanie tych społeczeństw i odwrotnie. Nad charakterem człowieka i jego Bogiem. Jakie są wzajemne relacje. Bóg starotestamentowy to Bóg bardzo okrutny, zazdrosny, zsyłający swemu wybranemu ludowi same krzyżyki. Pewnie Żydzi stworzyli sobie takiego Boga, który odpowiadałby tym czasom. Pewnie jakie czasy tacy Bogowie. Ale ciekawe jest jaki jest wpływ stworzonej idei Boga na zachowanie Żydów. Jakie jest sprzężenie zwrotne. Są tacy, którzy udowadniają, że na inteligencję Żydów ogromny wpływ ma ich pojęcie Boga. Jak na tamte czasy to wykreowali Boga wymagającego sporego wysiłku intelektualnego. Może to i prawda, a może było odwrotnie. Interesujące jest jak to było u Słowian, Inków czy Hindusów. Czy na ich populację wpłynęło i czy wpływa pojecie ich Boga(Bogów). Jaki był czy jest wpływ wiary na wzajemne wyrzynanie się. Czy taki Ghandi mógł odegrać wielką rolę w kraju gdzie mają innych Bogów. Itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Jaki jest wpływ Bogów na wyznawców i odwrotni 16.07.07, 01:55 Pomalu cos zaczynamy dyskutowac na temat a nie obrzucac sie kalumniami. Teraz do rzeczy: tak, Bog Starego Testamentu wyglada na dosc okrutnego ale moglo to byc wrazenie ludzi z tamtego okresu ktorzy tak wlasnie odbierali wszystko. Nowy Testament to zupelnie inna bajka i nie byloby Nowego Testamentu bez Starego, czyz nie tak? I teraz jak sie rozgladniesz dookola to zapewne zobaczysz ze to co cie otacza, cala ta cywilizacja to wlasnie jest wynikiem tego przelomu miedzy Starym a Nowym Testamentem czyli nowego rozumienia Boga jako kogos kto jest racjonalny, kto zachowuje sie racjonalnie i mozna go poszukiwac myslac racjonalnie (czyli naukowo). Cale wielkie cywilizacje nie posunely sie do przodu poniewaz uwazaly ze nie ma sensu racjonalnie myslec bo ichni bog i tak wie lepiej i tak zrobi co chce. Co do wyrzynanek to moznaby sie licytowac ale zapewniam Cie ze Chinczycy i cale te regiony niby "pokojowe" wyrzynaly sie w takich ilosciach ze Europejczycy dopiero ich zaczeli doganiac tak okolo I wojny swiatowej. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_inteligent Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 12.07.07, 17:42 Jakiej pychy? Jezeli jestes najlepszy w czyms i o tym glosno mowisz to nie jest pycha tylko stwierdzenie faktu. Po prostu Benio mowi jak jest: jestesmy de best i tyle! Inne koscioly to nie koscioly bo tylko my mamy prawo decydowac o tym kto jest kosciolem. Przyznalismy sobie to prawo i uznajemy, ze mamy calkowita racje. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 12.07.07, 10:26 moja siostra jest protestantką, więc uczestniczę czasem w nabożeństwach i uroczystościach ewangelików i widzę: są kościołem. są kościołem w stopniu, o którym wszystkie znane mi parafie katolickie mogą tylko marzyć.. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_inteligent Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 12.07.07, 17:45 Nie, nie sa kosciolem. Papa ma wylacznosc na uznawanie co jest kosciolem a co nie a skoro on ich nie uznaje to nie sa oni kosciolem. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_inteligent my som najlepsi! de best! 12.07.07, 17:34 Jestesmy najlepsi! Dlaczego? Bo my tak mowimy? Dlaczego nasze zdanie jest decydujace? Bo jestesmy najlepsi! Odpowiedz Link Zgłoś
rzydzykreich2 dokladnie ta logika ! Madrzejsi sa tez od tzw.boga 12.07.07, 23:40 Odpowiedz Link Zgłoś
aldebaran2 Re: Watykan: Ateiści to nie ludzie 14.07.07, 08:31 adam81w napisał: Kościół, religia FORUM BEZ KATOCENZURY! -> Chłopcze,Ty nawet nie wiesz jak nazywa się forum,na którym pełnisz rolę moderatora.Forum ogolonego_jajka vel wojtkaqwerty...zmieniło już nazwę. Obecnie temu forum można nadać jedną nazwę:FORUM z Totalną i tępą cenzurą. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Watykan: Ateiści to nie ludzie 16.07.07, 12:30 aldebaran2 napisał: > > adam81w napisał: > > Kościół, religia > FORUM BEZ KATOCENZURY! -> > > > Chłopcze,Ty nawet nie wiesz jak nazywa się forum,na którym pełnisz rolę > moderatora.Forum ogolonego_jajka vel wojtkaqwerty...zmieniło już nazwę. > > Obecnie temu forum można nadać jedną nazwę:FORUM z Totalną i tępą cenzurą. wiem jak się nazywa chłopcze. wyobraź sobie jednak, że mnie ta zmiana nazwy się nie podobała i nadal używam starej nazwy. pod starą nazwą wielu ludzi zna nasze forum. A na zarzuty o cenzurę nie będę odpowiadał bo są wyssane z palca. Żadna merytoryczna wypowiedź nie została wycięta. Odpowiedz Link Zgłoś
aldebaran2 [...] 16.07.07, 13:18 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata_skubel Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 16.07.07, 09:10 Jestem luteranką ( nazwa protestanci jest niewlasciwa)Wybralam ten kosciol swiadomie przed 10 laty. Smiesza mnie podobne oceny. Kosciolem sa wierni > Chrystus powiedzial"gdzie dwoch lub trzech sie spotyka i wzywa Imienia Bozego tam jest kościół i ja jestem " Zaden czlowiek, nawet papież nie ma prawa tego podważac. Aby oceniac trzeba by wiedziec czym jest kosciol luteranski i czym sie kieruje. POdczas gdy kościół katolicki zakopał sie po uszy w tradycji . my luteranie uznajemy tylko Pismo Święte jako naukę. Tylko słowo Boże jest ważne, żadne ludzkie słowo nie może stać ponad nim.Luter nie wymyślił niczego nowego. On poprostu powrócił do źródeł. Ja odeszłam świadomie z kościoła katolickiego bo nie mogłam tam odnaleźć Boga,. Te wszystkie bzdurne litanie i stawianie (defakto) Marii ponad Bogiem i Jezusem było dla mnie świetokradztwem. Długo dojrzewałam do tej dezyzji. Teraz jestem szczęśliwa,że spotykam się z ludźmi rozumiejącymi swoją wiarę . Nie chodzimy do kościoła dla" picu" poza nabożeństwami spotykamy się na godzinach biblijnych gdzie możemy porozmawiać i modlić się.Nasz ksiądz jest super))) Ma żonę i córeczkę. Daje przykład swoim życiem, zawsze jest gotowy do rozmowy, nie oddziela się jakims dziwnym murem od swoich parafian, co jest czestą praktyką w kościele kat. Tydzień temu udzielił nam ślubu. Naszymi gośćmi byli w przewadze katolicy, Trochę się obawiałam, że będą skrępowani i sztywni. Jednak po nabożeństwie stwierdzili, że nasz kościół jest bardzo ludzki. Ksiądz był również gościem na naszym przyjęciu weselnym i nie stronił od rozmów.Bawił się też świetnie, miło było patrzeć jak tańczy z żoną. Krótko mówiąc w kościele luterańskim nie ma fałszu.Pozdrawiam (wszystkich bez wyjatku, nawet naszych wrogów))) Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Watykan: Protestanci to nie Kościół 16.07.07, 16:45 Szkoda dyskutowac z wyznawcami tlustego eks-mnicha alkoholika. Odpowiedz Link Zgłoś