Dodaj do ulubionych

Ocena z religii

20.08.07, 10:19
Całe to walenie w bęben "zwolenników" i "przeciwników" wliczania oceny z
religii do średniej nie ma kompletnie sensu. Niczego z tego nie będzie, bo kto
niby oceni co jest dobre - ocena z religii wliczana do średniej tudzież nie
wliczana? Ja tego, przyznam sie, nie wiem i nawet nie dociekam by się
dowiedzieć. Jedni mają swoje racje, drudzy swoje... a trzecich nikt nie
słucha. Trzeci chcą normalności, czyli prywatnej edukacji, w rękach rodziców,
przedsiębiorców, organizacji pozarządowych, ewentualnie samorządów.

Zainteresowani na pewno wiedzą co jest dobre dla ich dzieci, a nie faszyści z
SLD czy PiS pragnący narzucać wszystkim jedną wizję.
Gdy szkoły będą prywatne a ich wybór w pełni wolny i co ważniejsze DOBROWOLNY
problem po prostu przestanie istnieć. Jedni wyślą swoje dzieci na lekcje
religii do szkół, które wliczą ocenę z tego przedmiotu do średniej, inni
nie... a kapitaliści dostosują ofertę do potrzeb.
Wolałbym również by w szkołach gdzie odbywają się zajęcia z religii z księdzem
wprost nazwać "religia katolicka", żeby nie było niedomówień, pretensji,
wątpliwości...

A hierarchii kościelnej zalecam poparcie prywatyzacji szkolnictwa i nie
zmuszanie niechętnych do uczęszczania na zajęcia z religii katolickiej BO TO
TYLKO JEJ SZKODZI, czego sobie nie życzę.
Obserwuj wątek
    • jola_iza Re: Ocena z religii- nie będzie oceny wliczanej 20.08.07, 10:24
      do średniej. Trybunał to uwali , przecież to niekostytucyjne jak dwa razy dwa równa się cztery.
      • 1tomasz1 Re: Ocena z religii- nie będzie oceny wliczanej 20.08.07, 10:28
        Jakoś do tej pory nie uwalił.
        • jola_iza Re: Ocena z religii- nie będzie oceny wliczanej 20.08.07, 10:34
          Wniosek dopiero został złożony, poczekaj spokojnie aż się tym zajmie.
      • jaslon A krzyże w szkołach i innych instytucjach to konst 20.08.07, 10:30
        ytucyjne są?
        Ty nie wiesz, na jakim świecie żyjesz?

A to, że nie zgłasza się chęci uczestniczenia w zajęciach a religii,
        tylko chęć nie uczestniczenia?
        A to, że państwo płaci klechom za indoktrynację katolicką, a lekcji
        etyki w szkołach nie ma?

I z góry przepraszam, ale żeby w XXI wieku nawoływać do likwidacji
        państwowego szkolnictwa podstawowego i średniego, to trzeba być
        nieźle walniętym w dekiel :(((
        Może od razu pańszczyzna, albo i niewolnictwo?
        • reakcjonista1 Re: A krzyże w szkołach i innych instytucjach to 20.08.07, 10:32
          > I z góry przepraszam, ale żeby w XXI wieku nawoływać do likwidacji
          > państwowego szkolnictwa podstawowego i średniego, to trzeba być
          > nieźle walniętym w dekiel :(((

Zauważ może, że państwowe szkolnictwo JEST PRZYCZYNĄ tych "plag" które ci tak
          nie pasują... zacznij myśleć.
          • 1tomasz1 Re: A krzyże w szkołach i innych instytucjach to 20.08.07, 10:37
            Chciałbym rzucić okiem na w pełni prywatne szkolnictwo. W jakim kraju taki
            system obowiązuje?
            • reakcjonista1 Re: A krzyże w szkołach i innych instytucjach to 20.08.07, 10:42
              > Chciałbym rzucić okiem na w pełni prywatne szkolnictwo. W jakim kraju taki
              > system obowiązuje?

Wszędzie reżymy przykładają łapy do szkół.
              Nie wiem po jaką cholerę ci "przykład"... Wszędzie państwo niszczy rynek edukacyjny.
              • 1tomasz1 Re: A krzyże w szkołach i innych instytucjach to 20.08.07, 10:43
                reakcjonista1 napisał:
                >
                > Wszędzie reżymy przykładają łapy do szkół.
                > Nie wiem po jaką cholerę ci "przykład"... Wszędzie państwo niszczy rynek edukac
                > yjny.

Twierdzisz, że prywatna edukacja jest lepsza. Musisz to robić na jakieś
                podstawie. Pewnie obserwowałeś to latami w jakimś kraju. Dlatego pytam o "przykład".
                • reakcjonista1 Re: A krzyże w szkołach i innych instytucjach to 20.08.07, 10:49
                  > Twierdzisz, że prywatna edukacja jest lepsza. Musisz to robić na jakieś
                  > podstawie. Pewnie obserwowałeś to latami w jakimś kraju. Dlatego pytam o "przyk
                  > ład".

Z jakiego powodu lepsza?
                  Prywatne szkolnictwo jest sprawiedliwe i tyle mi wystarczy.
                  Żeby to pojąć trzeba wykazać się pewną dozą inteligencji...
                  To co dzieje sie obecnie w szkolnictwie porównałbym do sytuacji na rynku
                  obuwniczym. Gdyby teraz państwo postanowiło sprzedawać buty "za darmo" wiekszość
                  na pewno skusiłaby się i tam poszła zamiast do prywatnego. Przedsiębiorcy zawsze
                  tracą na wtrącaniu sie państwa w rynek.
                  Państwowa szkoła to praprzyczyna wielu patologii a na przykładzie jaslonia widać
                  że jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie zanim ludzie to zrozumieją.
                  • jdbad Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 10:50
                    Widzę, ze posiadasz pewną dozę inteligencji...
                    • reakcjonista1 Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 10:52
                      Oczywiście, że edukacja prywatna jest sprawiedliwa w odróżnieniu od państwowej...
                      Masz jakieś argumenty przeciw?
                      • jdbad Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 10:53
                        Najpierw poproszę o argumenty na temat tej sprawiedliwości:)))
                        • reakcjonista1 Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 10:56
                          A to ja pierwszy poddałem to co piszesz w wątpliwość?

?????
                          • jdbad Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 10:58
                            A nie mój drogi, to ha ha nie pojawiło się ot tak sobie:)
                            • reakcjonista1 Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 11:04
                              Widzę, że kiepski jesteś... także napiszę od siebie tyle - system (wolny rynek),
                              w którym rodzice wybierają dla dziecka szkołę podstawową i płacą z własnych
                              pieniędzy za to by ich dziecko mogło się tam uczyć jest o wiele bardziej
                              sprawiedliwe, niż wtedy gdy wszyscy pod przymusem płacą na szkoły i nauke
                              wszystkich dzieci - to jest komuna, system korupcjogenny, niewydolny,
                              patologiczny no i w końcu bardzo niesprawiedliwy.
                              • jdbad Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 13:01
                                Miałeś kiedyś do czynienia z tą 'wspaniałą', prywatna szkołą tak od
                                środka? Bo ja tak. Argumentów dalej nmie podajesz,a tylko piszewsz o
                                własnych odczuciach. Więc kto tu jest kiepski?
                                I tak dla infromacji, patrz uważniej z kim rozmawiasz.
                                • 1tomasz1 Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 13:27
                                  Tak to jest jak ktoś ma skrajne poglądy i chciałby wszystko i wszędzie prywatyzować.
                      • 1tomasz1 Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 10:53
                        reakcjonista1 napisał:

> Oczywiście, że edukacja prywatna jest sprawiedliwa w odróżnieniu od państwowej.
                        > ..
                        > Masz jakieś argumenty przeciw?

Może to nie jest argument, ale... dalej będę się upierał przy temacie - gdzie
                        mam sobie postudiować i poobserwować prywatne szkolnictwo? W jakim kraju?
                        • reakcjonista1 Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 10:57
                          W Polsce, w USA, pewnie w Czeczenii... jest tego sporo... ale nigdzie nie ma
                          wolnego rynku.
                          W Utah mamy bony oświatowe, taki system przejściowy między państwem a wolnością.
                          • 1tomasz1 Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 10:59
                            reakcjonista1 napisał:

> W Polsce

No to w czym problem, skoro mamy prywatną edukację w Polsce?
                            • reakcjonista1 Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 11:00
                              W tym, że nie mamy wolnego rynku a do szkolnictwa miesza się reżym.
                              • 1tomasz1 Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 11:02
                                No to mamy czy nie mamy?
                                Jeżeli nie mamy, to... gdzie mamy? ;)))
                                • reakcjonista1 Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 11:06
                                  W Polsce są prywatne szkoły, co mnie cieszy. "Konkurować" muszą jednak ze
                                  szkołami reżymowymi (niby darmowymi), opłacanymi z podatków między innymi szkół
                                  prywatnych. Jest to skrajnie niesprawiedliwe.

Może ty znajdziesz jakieś pozytywy reżymowych szkół?
                                  • 1tomasz1 Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 11:09
                                    reakcjonista1 napisał:

> Może ty znajdziesz jakieś pozytywy reżymowych szkół?

Pracodawcy bardziej doceniają uczelnie państwowe.
                                    Inaczej mówiąc rynek to zweryfikował.
                                    • reakcjonista1 Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 11:12
                                      > Pracodawcy bardziej doceniają uczelnie państwowe.
                                      > Inaczej mówiąc rynek to zweryfikował.

Ale już pisałem, że szkoły/uczelnie prywatne "konkurują" o uczniów/studentów ze
                                      szkołami państwowymi, które mają większy bo budżetowy zapas pieniędzy, co gorsza
                                      zasilany podatkami szkół/uczelni prywatnych...
                                      To czego ty niby oczekujesz?
                                      To nietrafiony argument.
                                      • 1tomasz1 Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 11:14
                                        Czyżbyś chciał przez to powiedzieć, że państwowe są lepsze? ;)
                                        • reakcjonista1 Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 11:17
                                          Analfabeta funkcjonalny???
                                          Kiedyś nie było prywatnych. Za komuny - tobie wtedy było dobrze urzedasku,
                                          nieprawdaż?
                                          W III RP zaczeły powstawać prywatne, ale wobec niemal monopolu państwowych,
                                          które miały wszystko stały na straconej z pozoru pozycji. Tak sytuacja wygląda w
                                          Polsce... radzę wyściubić łepek ze swojego zaścianka i zajrzeć choćby do USA,
                                          gdzie z prywatnymi szkołami/uczelniami ludzie mają bardzo często do czynienia, i
                                          nie od 10 ale od setek lat.
                                          • 1tomasz1 Re: Sprawiedliwe, ha ha:)))) 20.08.07, 11:31
                                            reakcjonista1 napisał:

> Analfabeta funkcjonalny???

Jak zwykle. Jak nie ma siły argumentów, pojawia się argument siły. ;)

> Kiedyś nie było prywatnych. Za komuny - tobie wtedy było dobrze urzedasku,
                                            > nieprawdaż?

????????????? Ja urzędas???? Ale cyrk. :))))))))))))))))))))
                                            Kolego, zanim coś napiszesz policz czasem do 100. ;)

> W III RP zaczeły powstawać prywatne, ale wobec niemal monopolu państwowych,
                                            > które miały wszystko stały na straconej z pozoru pozycji.

A dlaczego? Skoro państwo dopuściło prywatne, a te jak powszechnie (w UPR)
                                            wiadomo są lepsze, to powinny teraz brylować. Pracodawca powinien się zabijać o
                                            takich absolwentów.

> Tak sytuacja wygląda
                                            > w
                                            > Polsce... radzę wyściubić łepek ze swojego zaścianka i zajrzeć choćby do USA,
                                            > gdzie z prywatnymi szkołami/uczelniami ludzie mają bardzo często do czynienia,
                                            > i
                                            > nie od 10 ale od setek lat.

Może nawet od milionów. :)
        • jola_iza Re: A krzyże w szkołach i innych instytucjach to 20.08.07, 10:34
          jaslon napisał:

> ytucyjne są?
          A który paragraf Konstytucji zabrania wieszania krzyży?
          • jaslon Re: A krzyże w szkołach i innych instytucjach to 20.08.07, 10:44
            A który zabrania wliczania oceny z religii do średniej?
            • jola_iza Re: A ten 20.08.07, 10:47
              Art. 32.
              Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.

Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.
              • jaslon Re: A ten 20.08.07, 10:52
                To teraz mi wywiedź, że z tego artykułu wynika, że wliczenie oceny z
                religii jest niekonstytucyjne. I jeszcze wykaż, że argumenty których
                użyjesz nie dadzą się stosować do powieszenia krzyża na sali Sejmu
                (albo w klasie szkolnej), który tę konstytucję stanowił.
                • jola_iza Re: Atematyki mam Cię uczyć? 20.08.07, 11:08
                  Dobrze :
                  Założmy dla uproszczenia, że masz cztery przedmioty obowiązkowe i dodatkową religię, i ze szystkich masz czwórkę a religii szóstkę.
                  Uczeń chodzacy na religię ma średnią-4,4. Uczeń nie uczęszczający tylko 4
                  • jaslon dosyć infantylnie 20.08.07, 11:21
                    Po pierwsze uczeń nieuczęszczający na religię powinien móc
                    uczęszczać na lekcje etyki. Tak nie jest, ale to oddzielny problem.
                    Gdyby jednak uczniom niechodzącym na religię zapewniono lekcje etyki
                    i też wliczano ocenę do średniej, to problem konstytucyjności by
                    zniknął?
                    Ponadto uczniowie uczęszczają go klas z różnymi zestawami
                    przedmiotów, z różną liczbą przedmiotów, często też mają różne
                    przedmioty na innych poziomach i w grupach mieszanych pomiędzy
                    klasami. Więc ich średnie są wyliczane z różnej liczby przedmiotów i
                    oceniane są różne poziomy wiedzy. To też jest wg. ciebie
                    niekonstytucyjne?
                    Jak już napisałem w tytule twój sposób argumentacji jest infantylny,
                    ale i sama argumentacja jest też infantylna. Cienkiego przeciwnika
                    mają w tobie zwolennicy religii w szkole i dlatego tak sobie
                    pozwalają :((
                    I jeszcze jedno. Ja pytałem, dlaczego uważasz, że średnia z religią
                    włącznie jest niekonstytucyjna, a uczenie się w klasie z krzyżem na
                    ścianie ma być konstytucyjne? Skoro tego pytania nie rozumiesz, to
                    daruj sobie dyskutowanie o rozdziale kościoła od państwa i roli
                    edukacji w społeczeństwie demokratycznym.
                    I na tym dyskusję z tobą kończę.
          • goldenwomen3 a uczczenie min. ciszy skorupowanego członka SLD? 20.08.07, 10:52
            w sejmie? toż to paranoja.
            • 1tomasz1 Re: a uczczenie min. ciszy skorupowanego członka 20.08.07, 10:54
              Goldi, jak to jest z tym Twoim angielskim? :))))))
              • goldenwomen3 Tomeczku piszesz ksiązke o mnie? 20.08.07, 11:11
                czy tez jest to próba inwigilacji umysłowej? :))))))))))))))))))
                Do czego potrzebna jest ta wiadomość?
                • 1tomasz1 Re: Tomeczku piszesz ksiązke o mnie? 20.08.07, 11:12
                  goldenwomen3 napisała:

> czy tez jest to próba inwigilacji umysłowej? :))))))))))))))))))
                  > Do czego potrzebna jest ta wiadomość?

To proste. Nie wiem czy zwracać się do Ciebie per "Ty", czy per "Wy"?
                  Aleś dała ciała w tamtym wątku...
                  :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                  • goldenwomen3 Re: Tomeczku piszesz ksiązke o mnie? 20.08.07, 11:14
                    gdzie dałam????? przeinaczono moje słowa. Doczytaj moj post.
                    • 1tomasz1 Re: Tomeczku piszesz ksiązke o mnie? 20.08.07, 11:16
                      goldenwomen3 napisała:

> gdzie dałam????? przeinaczono moje słowa. Doczytaj moj post.
                      >
                      jajcarz :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                      Powiem szczerze - dawno się tak nie ubawiłem.

Nawiasem mówiąc na naukę nigdy nie jest za późno. ;)
                      • goldenwomen3 Re: Tomeczku piszesz ksiązke o mnie? 20.08.07, 11:16
                        1tomasz1 napisał:

> goldenwomen3 napisała:
                        >
                        > > gdzie dałam????? przeinaczono moje słowa. Doczytaj moj post.
                        > >
                        > jajcarz :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                        > Powiem szczerze - dawno się tak nie ubawiłem.
                        >
                        > Nawiasem mówiąc na naukę nigdy nie jest za późno. ;)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=67244737&a=67721407
                        tu poczytaj i ucz sie sam ;)))))))))))))))))))))
                        • goldenwomen3 komuchy uwalanie maja we krwi 20.08.07, 11:18
                          >
                          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=67244737&a=67721407
                          > tu poczytaj i ucz sie sam ;)))))))))))))))))))))
                          >
                          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=67244737&a=67727145
                        • 1tomasz1 Re: Tomeczku piszesz ksiązke o mnie? 20.08.07, 11:28
                          hahahahahaha
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=67721068&a=67722171
                          Było się uczyć angielskiego. :))))
                          • goldenwomen3 było czytać moje posty od samego początku 20.08.07, 11:35
                            1tomasz1 napisał:

> hahahahahaha
                            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=67721068&a=67722171
                            > Było się uczyć angielskiego. :))))

nie chce mi sie szukac tego postu gdzie wyjasniam dlaczego mam MEN w
                            nicku.Poszukaj w moim archiwum ok? he he he he
                          • goldenwomen3 za bystry to Ty nie jesteś ;)))))))))))))))))))))) 20.08.07, 11:41
                            1tomasz1 napisał:

> hahahahahaha
                            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=67721068&a=67722171
                            > Było się uczyć angielskiego. :))))

mam ten nick od blisko 3 lat a może nawet juz ponad 3 lata i jakoś
                            wczesniej tego nie wyłapałeś??? he he he a fe taki afront czy
                            polecenie służbowe wytknąc "błąd" ? he he he
                            • 1tomasz1 Re: za bystry to Ty nie jesteś ;))))))))))))))))) 20.08.07, 13:29
                              Ojoj Glodi się zdenerwowało.
                              Rozumiem, że chcesz przez to powiedzieć, że3 lata temu podjąłeś naukę
                              angielskiego? ;)
                              Poza tym sprawa stała się wesoła, jak zacząłeś się tłumaczyć z trójeczki w
                              nicku. :))))
    • ross128 Re: Ocena z religii 20.08.07, 10:42
      A najzabawniejsze jest to, że aby w ogóle wpisywać ocenę z jakiegoś przedmiotu
      na świadectwo, ME musi określić minimum programowe nauczania tego przedmiotu
      oraz określić poziom wiedzy jaki jest wymagany od ucznia aby otrzymał
      odpowiednią ocenę. I tylko dlatego żeby zobaczyć co wymyślą z okazji oceny
      niedostatecznej z religii warto poczekać na ten cyrk :)))
      • 1tomasz1 Re: Ocena z religii 20.08.07, 10:46
        Musi być też nadzór kuratoryjny. W przypadku religii tego nie ma. Katecheta jest
        sam sobie panem, żeglarzem, sterem, okrętem... :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka