nicolettee 14.11.07, 00:33 Jak dziewica mogla urodzic syna? Musiala uprawiac seks.Bo jakby inaczej,niech ktos mi to racjonalnie wytlumaczy.To jakas paranoja z ta wiara niektorych katolikow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pocoo Re: Maria dziewica i urodzila syna 14.11.07, 07:36 Wtedy to był cud .Teraz takie cuda się zdarzają nie raz i nie dwa bo chyba jest oczywiste , że błona dziewicza nie jest szklaną taflą i ciąża zdarzyć się może.Co zaś tyczy religii, to we wszystko trzeba wierzyć , bo rozumem tego pojąć się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Maria dziewica i urodzila syna 18.02.22, 04:43 Eeetam, zaraz cud.Po prostu uważnie czytała Biblię: „Wtedy królestwo niebieskie będzie podobne do dziesięciu dziewic, które wzięły swoje lampy i wyszły na spotkanie oblubieńca. (…) Lecz mądre wraz z lampami zabrały oliwę w naczyniach. (…) O północy zaś rozległ się krzyk: Oblubieniec idzie, wyjdźcie mu na spotkanie! Wtedy wstały wszystkie te dziewice i przygotowały swoje lampy. (…) Te, które były gotowe, weszły z nim na wesele i zamknięto drzwi” (Mt 25:1, 4, 6-7, 10). Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Maria dziewica i urodzila syna 14.11.07, 09:15 nicolettee napisała: > Jak dziewica mogla urodzic syna? Mogła, tak jak gajowy jednym cięciem wilczego brzucha ożywił na wpół strawioną babcię. Cuda się zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmama Re: Maria dziewica i urodzila syna 14.11.07, 10:23 A wiecie, ze w oryginalnej baśni Charlesa Perraulta nie ma nic o gajowym? Historia kończy się zjedzeniem Czerwonego Kapturka. Reszta to wymysł. Tak jak z nieuprawiającą seksu Marią, która urodziła dizecko. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Maria dziewica i urodzila syna 14.11.07, 21:55 > Tak jak z nieuprawiającą seksu Marią, która urodziła dizecko. A pozostalych 4 synow i przynajmniej 2 corki, to zapewne znalazla w kapuscie, skoro dalej mimo slubu z Jozefem zostala nie tylko panna, ale i dziewicą. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Maria dziewica i urodzila syna 20.02.22, 18:47 Nie wiem, czy w tym czasie w basenie Morza Śródziemnego tak łatwo można było znaleźć kapustę, a o wędrówce do Chin nie Biblia nic nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Maria dziewica i urodzila syna 14.11.07, 10:44 Rozśmieszają mnie takie pytania na maxa!!! Dzieci drogie,a nie słyszeliście na lekcjach biologii o dzieworództwie? Odpowiedz Link Zgłoś
jotkajot49 Re: Maria dziewica i urodzila syna 15.11.07, 19:11 Babciu, droga Babciu... Dzieci słyszały i nawet dosłuchały się takiej informacji, że z niezapłodnionego jaja może rozwinąć się wyłącznie samiczka. A więc Jezuska, nie Jezusek. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Maria dziewica i urodzila syna 16.11.07, 08:40 jotkajot49 napisał: > Babciu, droga Babciu... > Dzieci słyszały i nawet dosłuchały się takiej informacji, > że z niezapłodnionego jaja może rozwinąć się wyłącznie samiczka. > A więc Jezuska, nie Jezusek. Dzieci nie wszystko słyszały! Nie słyszały np. o trutniach. No, chyba że słyszały i owe trutnie to samice, a pszczela matka to lesbijka... Odpowiedz Link Zgłoś
jotkajot49 Re: Maria dziewica i urodzila syna 16.11.07, 11:19 > Dzieci nie wszystko słyszały! Nie słyszały np. o trutniach. ...< Niezaprzeczalny fakt, widocznie tego dnia były na wagarach. Ale nie wiem , czy w konkretnym przypadku jest to przykład najszczęśliwszy... Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Maria dziewica i urodzila syna 16.11.07, 12:03 jotkajot49 napisał: > > Dzieci nie wszystko słyszały! Nie słyszały np. o trutniach. ...< > Niezaprzeczalny fakt, widocznie tego dnia były na wagarach. > Ale nie wiem , czy w konkretnym przypadku jest to przykład > najszczęśliwszy... Jest to przykład pokazujący, że dzieci nie powinny się wymądrzać, skoro z własnej winy (wagary!) mają luki w wykształceniu. Jeśli zaś chodzi o to, że truteń miałby się odnosić do Jezusa, to taki argument - moim zdaniem - może przemawiać jedynie do osób o umysłowości pozwalającej doszukiwać się czegoś złego w byciu Żydem. Jezus Żydem był i porównanie do trutnia mu nie zaszkodzi, tym bardziej, że zwan był Barankiem Bożym. A baran - wiadomo... Odpowiedz Link Zgłoś
jotkajot49 Re: Maria dziewica i urodzila syna 16.11.07, 22:50 > > Ale nie wiem , czy w konkretnym przypadku jest to przykład > > najszczęśliwszy... Mały słownik języka polskiego PWN 1968 "Truteń - 1. samiec pszczół i innych żądłówek ...(itd) 2. w przenośni - darmozjad, pasożyt, nicpoń, próżniak." >...o umysłowości pozwalającej doszukiwać się czegoś złego w byciu Żydem. < Ty doszukałeś się drugiego dna w miejscu, w którym go nie ma i nigdy nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Maria dziewica i urodzila syna 17.11.07, 15:26 jotkajot49 napisał: > > > Ale nie wiem , czy w konkretnym przypadku jest to przykład > > > najszczęśliwszy... > > Mały słownik języka polskiego PWN 1968 > "Truteń - 1. samiec pszczół i innych żądłówek ...(itd) > 2. w przenośni - darmozjad, pasożyt, nicpoń, próżniak." > > >...o umysłowości pozwalającej doszukiwać się czegoś złego > w byciu Żydem. < > Ty doszukałeś się drugiego dna w miejscu, w którym go nie ma > i nigdy nie było. Ależ oczywiście! Truteń to w niektórych kulturach synonim darmozjada. Żyd w niektórych środowiskach to synonim tchórzliwego, podstępnego "podczłowieka", baran - głupi i uparty, a sowa dla Chińczyka to symbol ograniczoności umysłowej. I co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Maria dziewica i urodzila syna 27.02.22, 01:57 supaari napisał: > Ależ oczywiście! Truteń to w niektórych kulturach synonim > darmozjada. Żyd w niektórych środowiskach to synonim tchórzliwego, > podstępnego "podczłowieka", baran - głupi i uparty, a sowa dla > Chińczyka to symbol ograniczoności umysłowej. I co z tego? > Tylko to, że trutni nigdy nie brakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Maria dziewica i urodzila syna 22.12.07, 20:05 supaari napisał: > Dzieci nie wszystko słyszały! Nie słyszały np. o trutniach. No, > chyba że słyszały i owe trutnie to samice, a pszczela matka to > lesbijka... Jak to dzieci nie słyszały o trutniach , czesto przecież ich widzą na katechezach !! Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re:Tylko niektórzy sa ślimakami 14.11.07, 17:39 Dawno temu oglądalam "instruktażowy " film pt."Seksmisja" to co nieco wiem o dzieworództwie. Odpowiedz Link Zgłoś
rozmodlonygup Takze ostrygi oraz matki Boskow :) 14.11.07, 20:45 czy ktos usiluje racjonalizowac zabobon? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Takze ostrygi oraz matki Boskow :) 15.11.07, 07:38 Jaki zabobon? To śnięta prawda. Gdybym ojcu powiedziala , że zapłodnił mnie Duch Swięty to bez słowa oberwałabym w ryj na odlew. Wtedy ,to Maria byla dziewicą nawet po urodzeniu następnych dzieci.A jak? Takom mniała nature.A co? Odpowiedz Link Zgłoś
rozmodlonygup Re: Takze ostrygi oraz matki Boskow :) 15.11.07, 16:25 A moze po prostu jej blona dziewicza byla cudowna????? Kiedys mialem w majtkach taka cudowna gume - za cholere nie mozna jej bylo zerwac. Odpowiedz Link Zgłoś
eviva7 Re: Takze ostrygi oraz matki Boskow :) 15.11.07, 17:25 Ojcem Jezusa był Józef.Pisze o tym w V Ewangelii i w Ewangelii Jezusa: 2.9. Tego samego dnia ukazał się anioł Gabriel Józefowi we śnie i rzekł do niego: "Bądź pozdrowiony, Józefie, zostałeś wybrany, gdyż ojcostwo Boże jest z tobą. Błogosławiony jesteś pomiędzy mężami i błogosławiony jest owoc twoich lędźwi". 2.10. Kiedy Józef rozważał te słowa, był zatrwożony. Lecz anioł Pana rzekł do niego: "Nie bój się, Józefie, synu Dawida, gdyż znalazłeś łaskę u Boga. Oto spłodzisz dziecko i dasz mu imię Jezus-Maria, gdyż On zbawi Swój lud od jego grzechów". 2.11. A to wydarzyło się, aby zostało spełnione, co Pan zapowiedział poprzez proroka, który rzekł: "Oto dziewica {słowo "almah"zostało źle przetłumaczone jako dziewica,zamiast młoda niewiasta} pocznie, stanie się brzemienna i urodzi syna i da mu na imię Emanuel,co znaczy: Bóg w nas". 2.12. Kiedy Józef obudził się ze snu, uczynił tak, jak mu nakazał anioł i poszedł do Marii,swojej narzeczonej, a ona poczęła w swoim łonie Pana. Maria nie była dziewicą jak urodziła Jezusa,w którego fizyczne ciało wcielił się Chrystus,Pierworodny Syn Boży. Odpowiedz Link Zgłoś
rozmodlonygup Re: Takze ostrygi oraz matki Boskow :) 15.11.07, 20:49 "2.12. Kiedy Józef obudził się ze snu, uczynił tak, jak mu nakazał anioł i poszedł do Marii,swojej narzeczonej, a ona poczęła w swoim łonie Pana." Ciekawe tylko po co tam poszedl, skoro taki stary byl, ze mu juz kuska nie stawala???? Czyli szczesliwym tata musial byc ktos inny...bo ledzwiami to sobie mozna ale palcem w bucie pokiwac, heheh "Maria nie była dziewicą jak urodziła Jezusa,w którego fizyczne ciało wcielił się Chrystus,Pierworodny Syn Boży." Na tej zasadzie kazda dzieciata kobieta moze byc nazwana dziewica - bo kiedys dziewica byla. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Dziewica 16.11.07, 10:12 po staropolsku to tyle co mala, mila dziewa, a tak nazywano mamke karmiaca dzieci. W Bogurodzicy tez #Bogurodzica Dziewica# oznacza: ty, ktora jestes matka dla Boga, jego karmicielka. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Dziewica 22.11.07, 17:48 Ciekawa koncepcja uzycia polskiego, stedniowiecznego tekstu w celu interpretacji starozytnego tekstu greckiego... :) Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Maria dziewica i urodzila syna 16.11.07, 10:54 A chciałam,żeby wyszło pieszczotliwie :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy A dziewica to które? To z nierozerwaną błoną? 16.11.07, 12:49 Czy to, które twierdzi, że jeszcze nigdy z nikim (nigdy z człowiekiem)? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: A dziewica to które? To z nierozerwaną błoną? 16.11.07, 13:54 Jeżeli dziewczyna zajdzie w ciążę bez penetracji( a jest posiadaczką bardzo elastycznej błony dziewiczej)i urodzi dziecko przez cesarskie cięcie to dziewicą pozostanie.W przypadku Marii było to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmama Re: A dziewica to które? To z nierozerwaną błoną? 16.11.07, 14:04 pocoo napisała: > Jeżeli dziewczyna zajdzie w ciążę bez penetracji( a jest posiadaczką > bardzo elastycznej błony dziewiczej)i urodzi dziecko przez cesarskie > cięcie to dziewicą pozostanie.W przypadku Marii było to niemożliwe. Czyli dziewictwa pozbawił ją Jezus:-) Sądzę, że ludzie wierzący w dogmat "Maryja zawsze dziewica" nie zastanawiają się nad jej błoną dziewiczą. To taki symbol... Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: A dziewica to które? To z nierozerwaną błoną? 16.11.07, 14:50 pocoo napisała: > Jeżeli dziewczyna zajdzie w ciążę bez penetracji( a jest posiadaczką > bardzo elastycznej błony dziewiczej)i urodzi dziecko przez cesarskie > cięcie to dziewicą pozostanie.W przypadku Marii było to niemożliwe. A dlaczego, jeśli można wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: A dziewica to które? To z nierozerwaną błoną? 16.11.07, 19:59 Co dlaczego? Nie wiem co jest zawiłe.Dla mnie wszystko jest jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: A dziewica to które? To z nierozerwaną błoną? 16.11.07, 20:06 pocoo napisała: > Co dlaczego? Nie wiem co jest zawiłe.Dla mnie wszystko jest jasne. Dlaczego w przypadku Marii było to niemożliwe... Pominę rozważania co to jest "to" z poprzedniego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: A" to",to cesarskie cięcie supaari 18.11.07, 19:35 Biblia nie wspomina o tym , aby Maria urodzila ktorekolwiek z dzieci przez cesarskie ciecie. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: A" to",to cesarskie cięcie supaari 19.11.07, 08:28 pocoo napisała: > Biblia nie wspomina o tym , aby Maria urodzila ktorekolwiek z dzieci > przez cesarskie ciecie. Dziękuję za wyjaśnienie. Teraz rozumiem, że w Twoim mniemaniu jeśli Biblia o czymś nie wspomina, to znaczy, że było to niemożliwe. Dziękuję jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: supaari 19.11.07, 17:21 Czy masz może do mnie jeszcze jakieś pytanie?I jeszcze ku rozwadze.Biblia dokładnie opisuje do czego doprowadziła Archanioła pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: supaari 19.11.07, 17:50 pocoo napisała: > Czy masz może do mnie jeszcze jakieś pytanie?I jeszcze ku > rozwadze.Biblia dokładnie opisuje do czego doprowadziła Archanioła > pycha. Zapytałem Cię dlaczego "to" nie mogło zdarzyć się Maryi. Odpowiedziałaś, że Biblia o tym milczy. Wniosek - uważasz, że skoro nie ma w Biblii - nie mogło się zdarzyć. To wyznanie Twojej wiary mi wystarcza. A teraz możesz na mnie ukarać za mą pychę... Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: supaari 20.11.07, 06:58 Zapomniałam o cudach.Twoją pychę mam w nosie bo jestem w tej szczęśliwej sytuacji , że albo Ci odpowiem , albo nie.Moje prawo i mój wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: supaari 01.01.08, 00:33 supaari napisał: > pocoo napisała: > > > Czy masz może do mnie jeszcze jakieś pytanie?I jeszcze ku > > rozwadze.Biblia dokładnie opisuje do czego doprowadziła Archanioła > > pycha. > > Zapytałem Cię dlaczego "to" nie mogło zdarzyć się Maryi. > Odpowiedziałaś, że Biblia o tym milczy. Wniosek - uważasz, że skoro > nie ma w Biblii - nie mogło się zdarzyć. To wyznanie Twojej wiary mi > wystarcza. A teraz możesz na mnie ukarać za mą pychę... To właśnie jest dowodem że Biblia o tym milczy, gdyby Maria była dla Apostołów kimś więcej niż Matką Jezus na pewno by coś o tym napisali. W końcu jest to Królowa Nieba Jer 7,18 Synowie zbierają drewno, ojcowie rozpalają ogień, a kobiety ugniatają ciasto, by robić pieczywo ofiarne dla "królowej nieba", a nadto wylewają ofiary z płynów dla obcych bogów, by Mnie obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Dajesz się otumaniać katolikom. 23.12.07, 01:15 I nie łapiesz żartów. Miriam była kobietą w ciąży, ale nie miała stałego partnera. Jeśli wierzyć oryginalnym tekstom z powstałym kilkaset lat po śmierci człowieka zapowiadanego jako Emanuel, a znanego jako Joszua znad jeziora Genezareth. Odpowiedz Link Zgłoś
rozmodlonygup Dziewice Oltarzowe z mego kosciola tez sa dzieciat 16.11.07, 20:50 dzieciate, a mimo to pozostaja dziewicami - czyli wszystko jest mozliwe dla pozostajacych w wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Maria dziewica i urodzila syna 22.11.07, 17:34 No wlasnie tego NIE DA sie wytlumaczyc racjonalnie. Dlatego, dla tego, kto nie wierzy jest to glupota, a ci ktorzy wierza, wiedza, ze "co nie mozliwe u ludzi, jest mozliwe u Boga". Wytlumaczysz racjonalnie jak powstal wszechswiat? Z big-bangu,ok, ale skad sie ta energia i materia wziela? Odpowiedz Link Zgłoś
eviva7 Re: Maria dziewica i urodzila syna 23.11.07, 17:24 titta napisała: > No wlasnie tego NIE DA sie wytlumaczyc racjonalnie. Dlatego, dla > tego, kto nie wierzy jest to glupota, a ci ktorzy wierza, wiedza, > ze "co nie mozliwe u ludzi, jest mozliwe u Boga". > Wytlumaczysz racjonalnie jak powstal wszechswiat? Z big-bangu,ok, > ale skad sie ta energia i materia wziela? Materia się wzięła z Bożej energii,którą jest Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Maria dziewica i urodzila syna 22.12.07, 20:03 nicolettee napisała: > Jak dziewica mogla urodzic syna? > Musiala uprawiac seks.Bo jakby inaczej,niech ktos mi to racjonalnie > wytlumaczy.To jakas paranoja z ta wiara niektorych katolikow. Ona miała tych Synów pięciu , oraz co najmniej dwie Córki Ew Mateusza 13,54-56 Przyszedłszy do swego miasta rodzinnego, nauczał ich w synagodze, tak że byli zdumieni i pytali: «Skąd u Niego ta mądrość i cuda? Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Mariam, a Jego braciom17 Jakub, Józef, Szymon i Juda? Także Jego siostry czy nie żyją wszystkie u nas? Skądże więc ma to wszystko?» Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Maria dziewica i urodzila syna 23.12.07, 13:20 A katolicy dalej z uporem - Maryja Panna, Najswietrza Panienka, Bogurodzica Dziewica itp. Conajmniej 8 razy musiala rodzic, ale dziwica i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Maria dziewica i urodzila syna 23.12.07, 17:31 wanda43 napisała: > A katolicy dalej z uporem - Maryja Panna, Najswietrza Panienka, Bogurodzica > Dziewica itp. Conajmniej 8 razy musiala rodzic, ale dziwica i juz. Wandeczko co najmniej siedem razy ,pięciu chłopaków i ze dwie dziouchy! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Maria dziewica i urodzila syna 23.12.07, 19:23 E tam , katolicy wiedzą swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Maria dziewica i urodzila syna 23.12.07, 20:21 Racja, sztuk 7 conajmniej, ale moglo byc i 8 i 9 i wiecej, bo nie wiadomo ile tych corek bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Maria dziewica i urodzila syna 23.12.07, 22:05 wanda43 napisała: > Racja, sztuk 7 conajmniej, ale moglo byc i 8 i 9 i wiecej, bo nie wiadomo ile > tych corek bylo. Jednak Batman i tak ci powie ze to kuzyni i kuzynki !! ::)) Odpowiedz Link Zgłoś
ruda110 Re: Maria dziewica i urodzila syna 24.12.07, 11:37 nicolettee napisała: > Jak dziewica mogla urodzic syna? > Musiala uprawiac seks.Bo jakby inaczej,niech ktos mi to racjonalnie > wytlumaczy.To jakas paranoja z ta wiara niektorych katolikow. No coś Ty? Takie dylematy nurtują nastolatków. Pojmiesz jak dojrzejesz, a jak nie dojrzejesz to nie oijmiesz. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Maria dziewica i urodzila syna 25.12.07, 23:34 Jezus urodził się jako człowiek więc powstal z zaplodnionego jajeczka.Duch Św.mogł przybrać postać plemnika i mogę to jeszcze strawić ale Jezus nie wyskoczył z Marii jak Atena z głowy Zeusa.A pozostałe dzieci Marii to robota Józefa i rodziły się tak jak wszyscy ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
marygaj Re: Maria dziewica i urodzila syna 27.12.07, 09:51 Dla Boga nie ma zeczy niemozliwych.Cudownie przeniosl sile zyciowa i wzor osobowosci swego pierworodnego niebianskiego Syna do lona Marii. W Lukasza 1:26-31 czytamy,ze aniol Gabriel przyniosl nowine dziewicy Marii nastepujacej tresci:"Oto poczniesz i porodzisz Syna, i dasz mu imie Jezus."W wersecie 34 czytamy:"A Maryja rzekla do aniola:"Jakze to sie stanie,skoro meza nie znam."W Mateuszu 1:22-25 dodano"A to wszystko stalo sie aby sie wypelnilo, co jest powiedziane od Pana przez Proroka mowiacego:Oto PANNA pocznie i porodzi syna..." Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Maria dziewica i urodzila syna 27.12.07, 14:08 To , że panna zachodzi w ciążę to żadna sensacja.Po urodzeniu 8 dzieci , też może być wiecznie dziewicą , bo Arabki studiujące w Europie (po zaliczeniu kilku facetow) wracają do swoich domów jako dziewice.Cerowana cnota? No to co?Cnota jest cnotą. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Maria dziewica i urodzila syna 27.12.07, 14:20 marygaj napisała: > Dla Boga nie ma rzeczy niemożliwych. Oto PANNA pocznie i porodzi syna..." Moj ojciec nigdy by mi nie uwierzył , że moja ciąża to Boża sprawka.Jezus urodził się człowiekiem , Maria musiała być zapłodniona i to żaden cud.Człowiek powstaje tylko w jeden sposób a metoda odgrywa małe znaczenie.W Biblii napisano , że Jozue zatrzymał słońce.Czy wierzysz w to? Odpowiedz Link Zgłoś
privus No i się wypełniło 19.02.22, 02:31 marygaj napisała: > Dla Boga nie ma zeczy niemozliwych.Cudownie przeniosl sile zyciowa i > wzor osobowosci swego pierworodnego niebianskiego Syna do lona Marii. > W Lukasza 1:26-31 czytamy,ze aniol Gabriel przyniosl nowine dziewicy > Marii nastepujacej tresci:"Oto poczniesz i porodzisz Syna, i dasz mu > imie Jezus."W wersecie 34 czytamy:"A Maryja rzekla do aniola:"Jakze > to sie stanie,skoro meza nie znam."W Mateuszu 1:22-25 dodano"A to > wszystko stalo sie aby sie wypelnilo, co jest powiedziane od Pana > przez Proroka mowiacego:Oto PANNA pocznie i porodzi syna..." Anioł Gabriel zapodał ojca przyszłego dziecka, którym ma być rzymski legionista Tyberiusz Juliusz Abdes Pantera. Informacje o Panterze pochodzą z jego steli nagrobnej odkrytej w niemieckim Bingerbrück (obecnie część Bingen am Rhein) w 1859 r. związek Abdesa Pantery z Jezusem opiera się na interpretacji pism Celsusa, antychrześcijańskiego filozofa i pisarza greckiego obszernie cytowanego przez jego przeciwnika, filozofa i teologa Orygenesa w traktacie Contra Celsum. Według Orygenesa Celsus pisze: "Maria została odrzucona przez jej męża, z zawodu cieślę, po tym jak została skazana (uznana za winną) za niewierność. Wyrzucona przez męża i tułająca się na pustkowiu w niesławie, wtedy w opuszczeniu urodziła Jezusa, z pewnego żołnierza Panthery". (Orygenes, Contra Celsum, 1:28) Odpowiedz Link Zgłoś
astrotaurus Re: Maria dziewica i urodzila syna 27.12.07, 18:16 Czepiasz się dupereli. Może miała bardzo elastyczną błonę.... Ja tam bym wolał zobaczyć jak śladem synusia w kosmos poleciała. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Maria dziewica i urodzila syna 27.12.07, 19:51 astrotaurus napisał: > Czepiasz się dupereli. > Może miała bardzo elastyczną błonę.... > Ja tam bym wolał zobaczyć jak śladem synusia w kosmos > poleciała. :))) > Synuś poleciał choć jako nieboszczyk , Mamuśka zaś z workiem kartofli na plecach poleciała na żywca Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Maria dziewica i urodzila syna 28.12.07, 10:53 A po kiego grzyba zabrała kartofle? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Maria dziewica i urodzila syna 28.12.07, 11:19 pocoo napisała: > A po kiego grzyba zabrała kartofle? Może inaczej , skoro została zabrana żywcem to może powiedz mi gdzie załatwia swoje potrzeby ?, i dlaczego ludziom wydaje się ze to ptak na nich nawalił ::))) Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Maria dziewica i urodzila syna 28.12.07, 19:31 Toż to inna konsystencja , chyba że ty oberwałeś balasem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Maria dziewica i urodzila syna 28.12.07, 19:33 pocoo napisała: > Toż to inna konsystencja , chyba że ty oberwałeś balasem. Nikt mi tak dużej kupy na głowę nie zasadził ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Maria dziewica i urodzila syna 28.12.07, 19:53 Wszystko przed tobą. Pan Bóg nie rychliwy ale sprawiedliwy(i Matka Boska też). Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Maria dziewica i urodzila syna 28.12.07, 19:54 pocoo napisała: > Wszystko przed tobą. Pan Bóg nie rychliwy ale sprawiedliwy(i Matka > Boska też). Zdrowaś Mario ? Zdrowam ! Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Maria dziewica i urodzila syna 28.12.07, 20:14 Miej się na baczności bo i trawienie ma zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Maria dziewica i urodzila syna 18.02.22, 09:14 Proste. Śluz, plus i jus. Odpowiedz Link Zgłoś
hana11 Re: Maria dziewica i urodzila syna 18.02.22, 13:41 Już chyba nikt nie wierzy w ponurą bajkę o duchu świętym składającym Marii propozycję nie-do-odrzucenia. Kobiety odetchnęły z ulgą. Historia z propozycją nie-do-odrzucenia "pana i władcy" się nie powtórzy. Bardzo żałowałam Marii będąc małą dziewczynką i nastolatką. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Maria dziewica i urodzila syna 22.02.22, 19:38 Każdą bzdurę można wytłumaczyć czarnymi dziurami :) Odpowiedz Link Zgłoś
onucejurija69 Re: Maria dziewica i urodzila syna 18.02.22, 18:12 Józek dla świętego spokoju kupił tę sprzedaną jemu powiastkę o duchu świętym i takie tam różne . A co miał zrobić ? - " W roku akademickim 2021/2022 nikt nie zgłosił się do diecezjalnych seminariów duchownych w Bydgoszczy , Drohiczynie , Elblągu i Lowiczu . Ciekawe , że w seminarium duchownym w Bydgoszczy w roku 2004/2005 naukę rozpoczęło 62 alumnów , w 2013/2014 już tylko 32 alumnów , a w 2021/2022 nie było ani jednego chętnego " Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Maria dziewica i urodzila syna 19.02.22, 01:09 "W roku akademickim 2021/2022 nikt nie zgłosił się do diecezjalnych seminariów duchownych" - onucejurija69 Życie jest zbyt cenne, żeby je dawać w zastaw. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Maria dziewica i urodzila syna 19.02.22, 11:39 nicolettee napisała: > Jak dziewica mogla urodzic syna? > Musiala uprawiac seks. Mogła i nic w tym złego, nie zaglądam pod pierzynkę wrogów religijnych jak czerskie antychrysty. Ale to głębsze pytanie co było pierwsze jajko czy kura, bo zupka pierwotna nie bardzo przypadła do gustu mojego intelektu.. Odpowiedz Link Zgłoś
dbender A Jarek zawsze dziewica nie urodził :( 19.02.22, 13:18 nicolettee napisała: > Jak dziewica mogla urodzic syna? > Musiala uprawiac seks.Bo jakby inaczej,niech ktos mi to racjonalnie > wytlumaczy.To jakas paranoja z ta wiara niektorych katolikow. A Jarek zawsze dziewica nie urodził :( Gdyby urodził - to był dopiero cud!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: A Jarek zawsze dziewica nie urodził :( 19.02.22, 14:39 "Jak dziewica mogła urodzić syna?" - nicolette Senne marzenia są bezpłodne. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Maria dziewica i urodzila syna 26.02.22, 22:30 Jak dziewiczo poczęła, to i mogła później urodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Maria dziewica i urodzila syna 26.02.22, 22:36 privus napisał: > Jak dziewiczo poczęła, to i mogła później urodzić. Od grzeszenia myślami dzieci się nie rodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Maria dziewica i urodzila syna 26.02.22, 22:38 "Mogła i nic w tym złego" - qwardian Spódnica podobnie jak kurtyna opada, kiedy kończy się gra. Odpowiedz Link Zgłoś