Dodaj do ulubionych

Cudowny Medalik

06.06.08, 17:22
JA zaczęłem go nosić, kiedy byłem w w szkole podstawowej Mama mi go przypięła do łańcuszka i tak nie rozstaję się z nim już 25 lat!!
Was Was również zachęcam do noszenia
Od czasu objawienia przez Maryję św. Katarzynie Cudownego Medalika w propagowanie Medalika zaangażowało się wielu świętych. Np. wielki czciciel Niepokalanej Dziewicy, św. Maksymilian Maria Kolbe zalecał propagowanie Cudownego Medallika
Sama Najświętsza Maryja Panna złożyła obietnicę, że łask nam nie poskąpi. Matka Boża obiecała bowiem:
Wszystkie osoby, które go nosić będą na szyi, otrzymają wielkie łaski. Łaski będą obfite dla tych, którzy nosić go będą z ufnością.
Obietnica ta została potwierdzona przez niezliczoną ilość udzielonych wielkich łask! Od objawień w roku 1830 do dnia dzisiejszego wybito miliony Medalików, które zostały rozprowadzone na wszystkich kontynentach.

Nosicie cudowny Medalik?

Oczywiscie Medalik ma dzialanie tylko u osob wierzacych Ateisci moga zalozyc ich nawet 10 i nie beda mieli nic z tego Bo Mryja ich przklela tak jak i Bog

Niedowiarkom mowię tu DOSC .To forum jest dla Nas .Wierzacych w Boga i milujacych BOGA
Obserwuj wątek
    • anna.1 Re: Cudowny Medalik 06.06.08, 18:30
      Tak, ja nosze medalik juz od 1-Komuni sw, t/j ponad 40 lat,zawsze mam ochrone
      Boza i Opatrznosc czuwa

Serdecznie pozdrawiam a Tobie katolik jak wszystkim zycze wytrwalosci w wierze
    • lux_occulta Re: Cudowny Medalik 06.06.08, 19:34
      Drogi katoliku. Jesteś kolejną osobą, która ma się za lepsza od nas. CZy Bóg nie zabronił Ci osądzać ludzi? Bóg nikogo nie przeklał a Maryja tym bardziej. POdobno wystarczy się przeciez nawrócić, no nie?

A to o czym piszesz to nic innego jak autosugestia - wierzysz w coś tak mocno, że to działa. Nie mniej gratuluję wiary :)
      • albicelestes Re: Cudowny Medalik 06.06.08, 19:39
        nieważne czy głeboka wiara czy autosugestia, ważne jest to czy
        piszeszw dobrej czy złej wierze, powiedz mi dobry człowieku jakie są
        intencje twojego postu, komu i jak chcesz pomóc
        • lux_occulta Re: Cudowny Medalik 06.06.08, 20:19
          W którym fragmencie? Bo jak w pierwszym to po prostu poddaję w wątpliwość to, co napisał katolik na temat rzekomego przekleństwa. To zaprzecza teorii o bożym miłosierdziu a więc chyba kłoci się z tym, o czym KK czasami mówi.

W tym o autosugestii... To jest na troszkę dłuższe pisanie :D
          • krytykantka07 Re: Cudowny Medalik 06.06.08, 22:52
            lux_occulta napisała:

> W którym fragmencie? Bo jak w pierwszym to po prostu poddaję w
            wątpliwość to, c> o napisał katolik na temat rzekomego przekleństwa.
            To zaprzecza teorii o bożym > miłosierdziu a więc chyba kłoci się z
            tym, o czym KK czasami mówi.

Tiaaaaaaa zaprzeczenie teorii o Bożym miłosierdziu legło u podstaw
            wszystkich pomysłów doktorów i ojców KK. Czym było wysłanie
            nieochrzczonych dzieci do odchłani, a nawet próby wysłania ich do
            piekła? Dopiero Benio pod wpływem nacisków myślących ludzi,
            zrozumiał, że wysłanie do odchłani niewinnych dzieci to oznaka
            Bożego niemiłosierdzia !!!A gdzie był JPII? Za jego czasów dzieci
            były w odtchłani i on głosił Boże miłosierdzie?

• lux_occulta Re: Cudowny Medalik 06.06.08, 23:59
              NIe wnikam w to, co mówili papieże i głowy Kościola tylko odwołuje się do tego, co napisał autor tematu. I wyrażam tylko swoją opinię jako osoba, która nie uznaje się za członka społeczności Kościelnej. NIe jestem osobą religijną, wierzącą a tym bardziej nie jestem katoliczką czy generalnie nie należę do żadnych z chrześcijańskich wyznań. Weź to wreszcie pod uwagę.
            • trapista_maszynista [...] 07.06.08, 00:00
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • astrotaurus Re: Cudowny Medalik 07.06.08, 00:03

lux_occulta napisała:

**CZy Bóg nie zabronił Ci osądzać ludzi? Bóg nikogo nie przeklał a Maryja tym
        bardziej.**

A Ty skąd możesz to wiedzieć? Jesteś jasnowidzką?
        A może katolik jeden ma bezpośredni kontakt z bogiem i Maryją i ma informacje z
        pierwszej ręki ?
        Leczeniu podlegają kontakty z ufo, krasnoludkami, czy z białymi myszkami, a
        kontakty z bogiem są o.k.
        Za bycie Napoleonem można trafić do wariatkowa, ale za bycie prorokiem niosącym
        głos boga jeszcze nie.... ;)
        • lux_occulta Re: Cudowny Medalik 07.06.08, 15:25
          Jasnowidzką nie jestem, ale jak już wspomniałam kawałek dalej takie przekleństwo przeczyłoby teorii o bożym miłosierdziu. A to by oznaczało, że działania Boga są nielogiczne. A więc pytanie - czy Bóg chrześcijan jest miłosierny?
    • markus.kembi Re: Cudowny Medalik 06.06.08, 20:28
      pl.wikipedia.org/wiki/Amulet

>>>
      Amulet - przedmiot lub czynność broniąca przed czarami lub nieszczęściem) –
      drobny przedmiot, naturalny lub sztuczny, służący do magicznej obrony przed
      złymi duchami, ludźmi lub nieszczęściami. Noszone na ciele lub na odzieży
      pierścienie, łańcuchy, czasem figurki, również wkładane do grobu zmarłym.

Amulet ma dawną tradycję, znany jest na całym świecie, przybiera różne formy.
      Odgrywał dużą rolę w religiach pierwotnych (zbliżony do idoli) i starożytnych, w
      religiach monoteistycznych przeszedł do sfery pobożności ludowej i zabobonu.
      >>>
      • pocoo Re: Cudowny Medalik 06.06.08, 22:45
        Co znaczy cudowny? Przecudnej urody? Niech każdy wierzy w co chce jeżeli mu z tym dobrze.Ja nie noszę medalików i żyję, chociaż powinnam byc nieżywa kilka razy.Nie należę do żadnego Kościoła.Czasami ,w zależności od stroju,noszę duże krzyże.Powiedziano mi ,że jeden z nich (srebrny 10 cm)jest przypisany do jakiejś subkultury młodzieżowej ale ja mam to w nosie bo mi się podoba.Mam "troszkę" szczęscia w życiu więc może te moje krzyże też są cudowne.
        • trapista_maszynista [...] 06.06.08, 23:50
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • makabi Re: Cudowny Medalik 07.06.08, 11:26
          "Cudowny" nie oznacza nadprzeciętnej urody, wyglądu czy upodobań. "Cudowny"
          oznacza własnośći ponadnaturalne jakie posiada. "Cudowny" bo za jego przyczyną,
          przy jego obecnośći lub odniesieniu do jego kultu dokonały sę rzeczy
          nadprzyrodzone - cuda, jak któś woli. On nie jest cudowny bo jest śliczny albo
          modny. On jest cudowny bo jego obecność przy osobie o noszącej moz stać stać sie
          źrołęm dodatkowych łask. Komuś kto uważa, że takie działąnia ponadnaturalne i
          transracjonalne mogą pomóc, komuś kto wierzy, ze ten medalik ma nadprzyrodzoną
          moc może być on dodatkową siłą do pokonywanioa codzinnych trudnośći lub do
          utwierdzenia się we włąsnej wierze i jej zasadach.

Dla kogoś, kto nie uznaje go za coś obdarzonego nadpryzrodzoną mocą może byc
          tylko biżuterią, ozdoba albo amuletem lub zabawką. Tyko po co? Czy jeżeli nie
          jestem starozakonny będę nosił Gwiazdę Dawida bo mi się podoba? Czy jak buddysta
          będzie nosił krzyżyki czy medaliki chrześcijańskie bo ładnie wyglądają będzie w
          zgodzie ze swoją religia?

Dla niewierzącego czy ateisty symbole religijne dowolnej religii, nawet
          prymitywnej są tylko biżuterią. Nie mają żadnej wartośći nadpryzrodzonej czy
          mistycznej. To nawet nie jest amulet, bo jak się ma zmulet to wierzy się w jego
          ukrytą moć sprawczą.

Nikt nie wymaga od nieworzącego lub wynawcy innej religii kultu symboli
          religijnych innej religii. Ale wypadałóby uszanować to co dla innych ma wag i
          znaczenie. Jeżeli dla kogoś niereligijnego ważne jest noszenie szlachetnego
          kamienia czy pióra czy zwierżęcej łapki proszę bardzo. Ja nosząc medalik noszę
          go dla siebie, bo jest dla mnie ważny. Ale to nie znaczy, ze wszyscy wokł mnie
          muszą go nosć bo ja tak chcę. DObrze, jeżli mó przykład spowoduje, ze uznają
          jego moć i wartość. ALe nosić go tylko poto by nosic... Lepije nosić co innego.
          • kolter_hugh Re: Cudowny Medalik 07.06.08, 12:57
            makabi napisał:

> "Cudowny" nie oznacza nadprzeciętnej urody, wyglądu czy upodobań. "Cudowny"
            > oznacza własnośći ponadnaturalne jakie posiada. "Cudowny" bo za jego przyczyną,
            > przy jego obecnośći lub odniesieniu do jego kultu dokonały sę rzeczy
            > nadprzyrodzone - cuda, jak któś woli. On nie jest cudowny bo jest śliczny albo
            > modny. On jest cudowny bo jego obecność przy osobie o noszącej moz stać stać si
            > e
            > źrołęm dodatkowych łask. Komuś kto uważa, że takie działąnia ponadnaturalne i
            > transracjonalne mogą pomóc, komuś kto wierzy, ze ten medalik ma nadprzyrodzoną
            > moc może być on dodatkową siłą do pokonywanioa codzinnych trudnośći lub do
            > utwierdzenia się we włąsnej wierze i jej zasadach.

Oj Katole ludzie małej wiary tylko wam cuda pokazuj bo tak to nie wierzycie ot
            osły !!
            Mat 24,24
            24) Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i działać będą wielkie
            znaki i cuda, by w błąd wprowadzić, jeśli to możliwe, także wybranych
            Mk 13,22
            Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i czynić będą znaki i cuda,
            żeby wprowadzić w błąd, jeśli to możliwe, wybranych

> Dla kogoś, kto nie uznaje go za coś obdarzonego nadpryzrodzoną mocą może byc
            > tylko biżuterią, ozdoba albo amuletem lub zabawką. Tyko po co? Czy jeżeli nie
            > jestem starozakonny będę nosił Gwiazdę Dawida bo mi się podoba? Czy jak buddyst
            > a
            > będzie nosił krzyżyki czy medaliki chrześcijańskie bo ładnie wyglądają będzie w
            > zgodzie ze swoją religia?

Słyszałeś o drugim przykazaniu dekalogu : Wj 20,4-5
            Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie
            wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!
            (5) Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan,
            twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do
            trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą.

> Dla niewierzącego czy ateisty symbole religijne dowolnej religii, nawet
            > prymitywnej są tylko biżuterią. Nie mają żadnej wartośći nadpryzrodzonej czy
            > mistycznej. To nawet nie jest amulet, bo jak się ma zmulet to wierzy się w jego
            > ukrytą moć sprawczą.

Bo one nie mają żadnej mocy sprawczej !!

> Nikt nie wymaga od nieworzącego lub wynawcy innej religii kultu symboli
            > religijnych innej religii. Ale wypadałóby uszanować to co dla innych ma wag i
            > znaczenie.

Każesz komuś być tak samo bałwochwalcą ,jakim sam jesteś???
            • kaczy.i.indyczy Re: Cudowny Medalik 07.06.08, 15:55
              Znowu szalejesz,rzucasz się,a nie wiesz o czym mówisz.Wspomniany medalik to
              sakramentalium. Jeśli to pojęcie jest Ci obce, zajrzyj do katechizmu.
              • wanda43 Re: Cudowny Medalik 07.06.08, 16:21
                tylko katolicyzm i prawoslawie stosują sakramentalia.
                Wyznania chrzescijanskie, opierające sie na Biblii, a nie na wymyslach kolejnych
                papiezy czy patriarchow - uznaja to za bałwochwalstwo. I słusznie!
                • kaczy.i.indyczy Re: Cudowny Medalik 07.06.08, 17:11
                  Uważanie sakramentaliów za bałwochwalstwo to dopiero rażące nadużycie,
                  świadczące niezbyt dobrze o znajomości tego terminu.
                  • kolter_hugh Re: Cudowny Medalik 09.06.08, 13:08
                    kaczy.i.indyczy napisał:

> Uważanie sakramentaliów za bałwochwalstwo to dopiero rażące nadużycie,
                    > świadczące niezbyt dobrze o znajomości tego terminu.

No tak typowe dla was , kiedy poganie modlili się do drzew to było be ,ale kiedy
                    wy te drzewa pościnaliście i zrobiliście z nich swoje wizerunki to już jest cacy
                    :::)))
              • kolter_hugh Re: Cudowny Medalik 09.06.08, 13:06
                kaczy.i.indyczy napisał:

> Znowu szalejesz,rzucasz się,a nie wiesz o czym mówisz.Wspomniany medalik to
                > sakramentalium. Jeśli to pojęcie jest Ci obce, zajrzyj do katechizmu.

Ty może popatrz do biblii tam takie praktyki nazywa sie bałwochwalstwem !!
    • pocoo Re: Cudowny Medalik 07.06.08, 00:10
      Pospieszyłeś się. Kazanie to chyba w niedzielę na mszy.
    • makabi Re: Cudowny Medalik 07.06.08, 11:42
      katolik.1 napisał:

> Oczywiscie Medalik ma dzialanie tylko u osob wierzacych Ateisci moga zalozyc
      ich nawet 10 i nie beda mieli nic z tego Bo Mryja ich przklela tak jak i Bog

Gdyby nie to zdanie powyżej możnaby powiedzieć dobre świadectwo wiary. ALe to
      zdanie na to nie pozwala. Przeczy temu co powiedziałeś wcześniej. Twierdzać, ze
      Maryja kogiś przeklęła tylko dlatego, ze nie jest katolikiem czy chrześcijaninem
      to bluźnierstwo. Pokaż mi gdzie i kiedy Maryja preklęła niewierzących? Nawet
      jeżeli niewierzący i nie znający Boga są pozbawienie chwały Bożej to ie to samo
      co przekląć kogoś. Taka opinia bardziej szkodi KOściołowi niż mu pomaga.
      Dlaczego Maryja miałąby ukarać przeklenswem kogoś, kto jej nie zna i jej ie
      słucha bo ine jest jej ucniem czy duchowym dzieckiem? To tak jakby niewidomego
      karać za to, ze nie może być kierowcą rajdowym. Chrześcijaństwo jest religią
      miłóści do bliźniego niezależniego od koloru skóry i poglądów a nie religią
      klątw, gróźb i wrogości. Pomyśl o tym kiedy kolejny raz ucałujesz sylwetkę
      Maryji Niepokolanej na swoim medaliku.
      >
      >
      > Niedowiarkom mowię tu DOSC .To forum jest dla Nas . Wierzacych w Boga i
      milujacych BOGA

Gdyby to forum byłó wyąłćznie dal "miłujących Boga" to nazywałóby sę np
      "Bogobojne" albo "prozelickie". Religia jest ważna dla wierząćych, ważna dla
      wątpiących, zawiedzionych i niewierzacych. Ale wszytko zalezy w jaki sposób i
      wjakim celu się o tej religii wypowiada. Krytyka nie musi oznaćzas obrażania
      czyichś uczuć i poglądów. Ale krytyka tylko dla krytyki, żeby coś sie działó też
      nic nie powoduje, a przeciwnie jest jak spam w skrzynce mailowej. Chcesz zeby
      inni szanowali twoją religijność to szanuj niereligijność innych. Ale szacunek
      dla nich nie musi oznaczać przyzwolenia na obrazy, obelgi i drwiny. Bądź ponad
      to, tak jak Jezus był ponad swoimi oprawcami i oponentami.
    • kolter_hugh Re: Cudowny Medalik 07.06.08, 13:03
      > Oczywiscie Medalik ma dzialanie tylko u osob wierzacych Ateisci moga zalozyc ic
      > h nawet 10 i nie beda mieli nic z tego Bo Mryja ich przklela tak jak i Bog

Maryja grzmocie to nieboszczka poczytaj biblie to może dowiesz się kiedy ma
      nastąpić jej zmartwychwstanie
      1 Kor 15,22-24
      I jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w Chrystusie wszyscy będą ożywieni,
      (23) lecz każdy według własnej kolejności. Chrystus jako pierwszy, potem ci, co
      należą do Chrystusa, w czasie Jego przyjścia. (24) Wreszcie nastąpi koniec, gdy
      przekaże królowanie Bogu i Ojcu i gdy pokona wszelką Zwierzchność, Władzę i Moc.

> Niedowiarkom mowię tu DOSC .To forum jest dla Nas .Wierzacych w Boga i milujacy
      > ch BOGA

Idż do rydza tam tylko takie matołki są inni są niemile widziani, zresztą
      jakiego ty boga miłujesz Marię ??
      • wanda43 Re: Cudowny Medalik 07.06.08, 16:24
        >Idż do rydza tam tylko takie matołki są inni są niemile widziani, >zresztą
        >jakiego ty boga miłujesz Marię ??

;-) dziewicę po 7 co najmniej porodach.
        • pocoo Re: Oczywista oczywistość 07.06.08, 19:31
          nie trafi nigdy do tych , którym wiara kompletnie zamuliła umysł.Ale jak tak lubią...
          • krytykantka07 no to może odejdźmy od tematu ;) 07.06.08, 21:25
            pocoo napisała:

> nie trafi nigdy do tych , którym wiara kompletnie zamuliła
            umysł.Ale jak tak lu> bią...

W Fatimie zdarzył sie cud Słońca, czego świadkiem było 70 tys
            ludzi. Co wy na to? Ile mamy słońc na niebie? I co wtedy działo sie
            z pozostałym światem? ;)

" Najbardziej znane jest objawienie z 13 października, podczas
            którego miał miejsce tzw "cud słońca" - "chmury rozstąpiły się, a na
            niebie ukazało się wspaniałe słońce. Wyglądało jak srebrny dysk.
            Można było na nie bez trudu patrzeć, bo zupełnie nie raziło swym
            blaskiem. Przypominało śnieżną kulę obracającą się wokół własnej
            osi. Czasami otaczały je krwistoczerwone promienie, to znowu miało
            ono żółtą lub purpurową aureolę. Wydawało się, ze wiruje z ogromną
            szybkością.' - czytamy w opisie tego zjawiska "
            • trapista_maszynista Re: no to może odejdźmy od tematu ;) 07.06.08, 21:58
              Więcej o owym zdarzeniu:Cud słońca adonai.pl/cuda/?id=4
              • pocoo Re: no to może odejdźmy od tematu ;) 07.06.08, 22:44
                Ja sobie przypominam , że Jozue zatrzymał słońce żeby nie zaszło.A może też wirowało? Cuda , cuda , cuda...
    • piwi77 Może już czas żebyś zaczął dorosleć, żaden medalik 08.06.08, 08:33
      Ci zycia nie załatwi, swoje sprawy musisz wziąć w swoje ręce.
    • 4_sylwi Re: Cudowny Medalik 08.06.08, 23:25
      Slyszalam ,ze jest cudowny medalik .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka