kolter_hugh 15.06.08, 10:39 Niech lewica zażąda jeszcze internowania prymasa politbiuro.pl/politbiuro/1,85402,5313894,Niesiolowski__Niech_lewica_zada_internowania_prymasa.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0golone_jajka Re: Niesiołowski 15.06.08, 10:42 Faktycznie SLD trochę przegina. Zakaz uczestnictwa w rytuałach religijnych dla polityków? To lekka przesada - nie sposób przecież stwierdzic kto robi to na pokaz a kto z wewnętrzbej potrzeby - choć szacować można że 90% to tylko szopka na pokaz. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Niesiołowski 15.06.08, 10:45 0golone_jajka napisał: > Faktycznie SLD trochę przegina. Zakaz uczestnictwa w rytuałach religijnych dla > polityków? To lekka przesada - nie sposób przecież stwierdzic kto robi to na po > kaz a kto z wewnętrzbej potrzeby - choć szacować można że 90% to tylko szopka n > a pokaz. Koło kanclerza Niemiec duchownych nie widać !! Odpowiedz Link Zgłoś
grgkh Re: Niesiołowski 15.06.08, 22:51 0golone_jajka napisał: > Faktycznie SLD trochę przegina. > Zakaz uczestnictwa w rytuałach religijnych dla polityków? > To lekka przesada - nie sposób przecież stwierdzic kto robi > to na pokaz a kto z wewnętrzbej potrzeby - choć szacować > można że 90% to tylko szopka na pokaz. A ja jestem przeciwko "ostentacyjnym" demonstracjom obecności polityków w imprezach religijnych wszelkiego rodzaju. Ale rozumiem to także jako upomnienie dla dziennikarzy, bo to oni pokazują to w mediach. A jak ten ich zapał ograniczyć, jeśli nie poprzez naciski na zmianę mentalności Polaków poprzez administracyjną sugestię, że tak nie powinno się robić? Przecież taka działalność to reklama polityków i religii - a właściwie, nie oszukujmy się, kleru - jednocześnie. Religii trzeba odebrać maksimum możliwości używania jej jako narzędzia politycznego, narzędzia zdobywania i sprawowowania władzy. Wszystko, co temu służy, jest dobre i skuteczne. Należałoby też właśnie ten aspekt "wojny z religią" podkreślać, gdyż tak naprawdę, to nie jest to wojna z religią, ale z rolą, którą ona w ten sposób spełnia. Religia jest prywatną sprawą człowieka. I NIE MA PRAWA poza tę prywatność wychodzić. W pana Bozię, lub panią Bozinę, każdy może sobie wierzyć - jeśli pana nad soba potrzebuje, bo czuje się w innej roli nieswojo. Niesiołowskiego "polubiłem" ;) za jego mądre wypowiedzi na tematy gospodarcze, polityczne, poczucie humoru i bezkompromisowość z jaką potrafił piętnować wypaczenia i durnoty polityki, szczególnie u tych bałwanów z PiSu. I żadne jego proreligijne wypowiedzi nie są w stanie tej opinii i mojej sympatii do niego zmienić. Dlaczego? Właśnie dlatego, że religia to sprawa prywatna i niech sobie ma na jej temat poglądy jakie chce. To że polityka musi powiedzieć religii won jest oczywiste, a jeden Niesiołowski tego nie zatrzyma - jeśli Polacy zmądrzeją w całej masie. A bez tej masy i tak nic się nie zmieni. Pamiętajmy, że w polityce potrzebni są ludzie mądrzy, rozsądni, fachowcy itp. I SLD... Bywałem na Twoim forum besztany okrutnie za "bałwochwalcze" ;) popieranie PO i odmawianie lewicy prawa do udziału w rządzeniu. Takie były wtedy warunki i w dalszym ciągu jestem przekonany, że była to dobra decyzja. Obecnie te warunki nieco się zmieniły i chyba ta tendencja zmian się utrzyma. PiS już raczej nie ma szans na zagrożenie nam w przyszłości przejęciem władzy, a PO jest potrzebna opozycja innego typu niż PiS. Może za niedługo dobre by było, żeby zaistniała w sejmie jako większa siła? W każdym razie - inaczej niż Ty :) - uważam, że bardzo dobrze się dzieje, że SLD tak ostro występuje przeciwko kościołowi. To następny etap konfrontacji z kościołem i jest on Polakom niezbędny do tego, byśmy się wszyscy oswoili, że święta krowa wcale nie jest taka święta. Przecież nikogo nie obrażamy. Nikogo nie krzywdzimy w ten sposób. Chcemy tylko kościołowi odebrać przywileje, które sobie nieuczciwie nagrabił. I ważne jest, że publicznie zaczynamy mówić to, co bardzo wielu z nas, także wierzących, dotąd nieśmiało jedynie myślało. Czas najwyższy, by... kościelne szczury wróciły do nor, ale to my wszyscy musimy je tam pogonić. W kupie siła, kupy nikt nie ruszy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
isi.4 Re: Niesiołowski 16.06.08, 23:03 Kiedys pisali ze Niesiolowski jest po dlugim leczeniu psychiatrycznym ale moze to plotki?? Odpowiedz Link Zgłoś