miseczka.0 05.03.09, 14:02 w swoich interpretacjach dotyczących końca czasów nie wspomniałeś o Nierządnicy.Jestem ciekawa kogo ona reprezentuje;)Ja mam własne spostrzeżenia ale czekam na Twoją analizę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewiak.r "Nierządnica" 05.03.09, 15:07 O "Wielkiej Nierządnicy" o imieniu "Wielki Babilon" też pisałem na tym forum. Przypomnę, według mnie kryją się za nią wielkie kościoły, które zdradziły Boga i Chrystusa przez współpracę z królami ziemi (por. Jakuba 4:4). Kościoły te mają też na rękach krew (Ap.17:6a; 18:24). Ponoszą odpowiedzialność m.in. za prześladowania na tle religijnym i liczne wojny, którym udzielały błogosławieństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
miseczka.0 Re: "Nierządnica" 06.03.09, 07:48 a nie chodzi tutaj o jeden konkretny kościół?Jego siedziba jest konkretnie określona na ....siedmiu wzgórzach. Odpowiedz Link Zgłoś
ewiak.r Re: "Nierządnica" 06.03.09, 09:15 W Księdze Objawienia 17:5 czytamy, że jest to "matka prostytutek" (nierządnic). Niejeden kościół zdradził Boga przez współpracę z królami ziemi, niejeden ma też krew na rękach. Kto np. zamordował Miguela Serveta? Czy tylko jeden kościół błogosławił wojska idące na wojnę? "Siedem głów siedmioma górami są, gdzie kobieta siedzi na nich" (17:9b, NT int.). Góry w tym tekście to symbol mocarstw (por. Je.51:25). A kim według Ciebie jest "Bestia szkarłatna", którą w "dniu Pańskim" ma dosiąść "Nierządnica"? Odpowiedz Link Zgłoś
miseczka.0 Re: "Nierządnica" 09.03.09, 13:00 "A Niewiasta była odziana w purpurę i szkarłat, cała zdobna w złoto, drogi kamień i perły," - przedstawiciele którego kościoła tak wyglądają? "Siedem głów to jest siedem gór tam, gdzie siedzi na nich Niewiasta", "A Niewiasta, którą widziałeś, jest to Wielkie Miasto, mające władzę królewską nad królami ziemi" -chodzi ewidentnie o Rzym a ściślej o Watykan ze swoimi wpływami, pieniędzmi. Zagłada tego miasta będzie również znakiem końca. Odpowiedz Link Zgłoś
ewiak.r Re: "Nierządnica" 09.03.09, 16:45 Odziani w ten sposób są przedstawiciele niejednego kościoła. Wiadomym też jest fakt, że Watykan ma władzę tylko nad nielicznymi królami. Jan otrzymał wyjaśnienie, że siedem głów bestii oznacza siedem gór (17:9). Nie usłyszeliśmy odpowiedzi na pytanie, kim według Ciebie jest owa bestia? Gdy to poznamy, wtedy łatwiej będzie ustalić, co mogą oznaczać symboliczne góry = głowy, na których siedzi niewiasta . Odpowiedz Link Zgłoś