dzagreus 24.06.09, 19:27 Słyszeliście o kobiecie, która miała znaczący wpływ na poglądy naszego papieża? Kto wie więcej? Kim ona dla niego była? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dunajec1 Re: Wanda od Karola 24.06.09, 19:32 Moze gosposia? No a przy okazji to i co innego tez. Odpowiedz Link Zgłoś
gamaja Re: Wanda od Karola 24.06.09, 19:40 pl.wikipedia.org/wiki/Wanda_P%C3%B3%C5%82tawska Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Wanda od Karola 24.06.09, 20:03 Wanda , prowincjonalna lekarka , ortodoksyjna katoliczka , stwarzala katolickie teorie sexualne , Karol praktycznie przekuwal je na dogmaty wiary . Katoliki uprawiaja sex po katolicki wg Wandy :o. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Wanda od Karola 24.06.09, 20:39 Nie sądzę, że miała wpływ. Czytałem te artykuły i wynika z nich, że Były, we wszystkim miał swoje poglądy, a fanatyczka Wandzia miała jedynie za zadanie, dostarczać do wojtylich poglądów medycznie brzmiące uzasadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Wanda od Karola 24.06.09, 21:14 piwi77 napisał: > Nie sądzę, że miała wpływ. Czytałem te artykuły i wynika z nich, >że we wszystkim miał swoje poglądy, a fanatyczka Wandzia miała > jedynie za zadanie, dostarczać do wojtylich poglądów medycznie > brzmiące uzasadnienia. Wojtyla mial poglady ale nie mial ich uzasadnienia ,hm znalazl sobie uzasadnienie medyczne swych pogladow od malo znaczacej lekarki katoliczki :o . Szkoda ,ze Wojtyla nie wpadl na to , ze nawet medycyna zmienia swe poglady . Bozia katolikow zmienia swe poglady z postepem medycyny :o . Co wspolczesna medycyna ma wspolnego z naukami bozi , tez ciezko zskoczyc . Poglady , wiara Wojtyly szukala poparcia wsp. nauki - medycyny , a nie jego bozi .ciekawe . Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Wanda od Karola 25.06.09, 07:16 Poglądy tej pani i Wojtyły na sprawy seksu i antykoncepcji zatrzymały sie na czasach ich młodości, a swiat poszedł daleko do przodu. W pewnym wieku czlowiek już nie pamieta, co to seks i do czego klejnoty moga jeszcze sluzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Wojtyła z Wandzią nie przewidzieli viagry dla bab 24.06.09, 22:30 Lada moment będzie w aptekach. Oj będzie się działoooo. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Wojtyła z Wandzią nie przewidzieli viagry dla 25.06.09, 10:39 wanda43 napisała: > Poglądy tej pani i Wojtyły na sprawy seksu i antykoncepcji >zatrzymały sie na czasach ich młodości, a swiat poszedł daleko do >przodu. W pewnym wieku czlowiekjuż nie pamieta, co to seks i do >czego klejnoty moga jeszcze sluzyc. sex po katolicku , sex z namaszczeniem pod patronatem bozi , teologia latexu-kondoma , pewnie w pewnym wieku juz tak jest, ze zamiast sex uprawiac ,sie go mitologizuje . Odpowiedz Link Zgłoś
ivo-man Re: Wojtyła z Wandzią nie przewidzieli viagry dla 25.06.09, 14:39 Kabrat pleciesz głupoty w każdym wieku sex jest ważny, katolikom też. Stosują różne metody tylko nie wszyszcy do tego się przyznają, a jeśli ktoś twierdzi inaczej to jest HIPOKRYTĄ (nie mowię o wszystkich). Przykre jest to, że Biskup Dziwisz i dr. Wanda wykorzystują przyjaźń z Papieżem do własnych celów by zaistnieć. To jest obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Wandzia i Paetz. 25.06.09, 15:05 Czyli dbanie o wizerunek firmy z Watykanu i Naczelnego Szefa. wyborcza.pl/1,100042,6754041,Dymisja_Paetza__Poltawska__Bylam_tylko_listonoszem.html Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Wojtyła z Wandzią nie przewidzieli viagry dla 25.06.09, 19:32 ivo-man napisała: > Kabrat pleciesz głupoty w każdym wieku sex jest ważny, katolikom > też. Stosują różne metody tylko nie wszyszcy do tego się >przyznają, a jeśli ktoś twierdzi inaczej to jest HIPOKRYTĄ (nie >mowię o wszystkich). katolik = obludnik , grzeszy by moc sie wyspowiadac :o . cos wiecej o tych metodach , to ciekawe , slyszalas cos wiecej o sexie papieskim ? Odpowiedz Link Zgłoś
ivo-man Re: Wojtyła z Wandzią nie przewidzieli viagry dla 25.06.09, 21:29 O seksie papieskim nie słyszałam, a obłudników nie brakuje na tym świecie. Lepiej uświadamiać i stosować środki antykoncepcyjne niż dokonywać aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kieprze_paczynskich Re: Wanda od Karola 25.06.09, 16:56 Z artykułów drukowanych w Wyborczej wynika, że przyjaciółką i powierniczką, dla niego "ekspertem" od seksualności. Nawzajem nakręcali swoje fobie. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Wanda od Karola 26.06.09, 08:57 ivo-man napisała: > O seksie papieskim nie słyszałam, a obłudników nie brakuje na tym > świecie. Lepiej uświadamiać i stosować środki antykoncepcyjne niż > dokonywać aborcji. Wanda Półtawska na zjeździe Polskiej Federacji Obrony Życia w Krakowie - Łagiewnikach (11-12 października 2008):twierdzi przyjaciółka Jana Pawła II. I. Pierwszą grupą ludzi, których działalność zagraża życiu ludzkiemu są lekarze ginekolodzy, genetycy, biologowie. Oni zagrażają życiu dziecka, a ich czyny zagrażają życiu wiecznemu. Potrzebny jest program duszpasterski, program nawracania lekarzy. II.Trzeba bronić praw sumienia farmaceutów, którzy zajmują się dystrybucją środków dzieciobójczych - aby nie byli do tego zmuszani i umieli się przeciwstawić naciskom. Zarazem pojawia się problem przemysłu - jak powstrzymać produkcję tych środków. nie grzesz siostro ,mysla ,mowa i uczynkiem a moze nie zdajesz sobie z tego sprawa gdzie zyjesz . Jak mozna chodzic do kosciola i nie byc obludnikiem ?. Odpowiedz Link Zgłoś
ivo-man Re: Wanda od Karola 26.06.09, 18:22 Można chodzić do kościoła i nie być obłudnikiem. Katolicy też sa mądrymi i wykształconymi ludźmi. I wiesz mi że nie wszystkim podoba się to co mówią i głoszą księża a w szczególności w obecnych czasach kiedy ich nieprawości ujrzały światło dzienne. Są księża z powołania ale jest ich nie wielu większość z nich traktuje to jako zawód i bardzo dochodowe stanowisko. znie można mierzyc wszystkich jedną miarą. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: Wanda od Karola 26.06.09, 18:27 ivo-man napisała: > Można chodzić do kościoła i nie być obłudnikiem. Teoretycznie to niemożliwe. Katolicy też sa > mądrymi i wykształconymi ludźmi. Bywają tacy ,ale szybko przestają byc katolikami. I wiesz mi że nie wszystkim podoba > się to co mówią i głoszą księża a w szczególności w obecnych czasach > kiedy ich nieprawości ujrzały światło dzienne. To nich opuszczą obłudne mury ::)) Są księża z powołania Do czego ? > ale jest ich nie wielu większość z nich traktuje to jako zawód i > bardzo dochodowe stanowisko. znie można mierzyc wszystkich jedną > miarą. Uff naiwna jesteś czy co ? co to znaczy mieć powołanie ? bo albo słucha się głosu ,,boga" albo biskupa a w Krk słucha się tylko głosu biskupa !! Odpowiedz Link Zgłoś
ivo-man Re: Wanda od Karola 26.06.09, 19:12 A Ty jeśli pracujesz i masz swojego przełożonego to się go słuchasz czu nie? Możesz dyskutować możesz mieć swoje zdanie a skutki są różne. Są księża i misjonarze którzy szczeze służą drugiemu człowiekowi. Zawsze wszystko zależało i zależy tylko i wylącznie od samego człowieka. Już pisałam, że Pułtawska i Dziwisz chcą wykorzystać przyjaźń z Papiezem do własnych celów i zaistnieć i to co robią jest obrzydliwe a świat jest piękny i zły tak jak i ludzie. Ja wierzę ,że ktoś jest tam na górze i zdania nie zmienię to nie wina Boga tylko człowiek człowiekowi potrafi uprzykszyć życie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: Wanda od Karola 26.06.09, 19:21 ivo-man napisała: > A Ty jeśli pracujesz i masz swojego przełożonego to się go słuchasz > czu nie? Czy ty pracując łamiesz prawo bo szef ci kazał ? Są księża i misjonarze którzy szczeze służą drugiemu > człowiekowi. No ale jest najpierw miłość do Boga które nie pozwala na określone zachowania choćby takie : Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! (5) Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył( Wj 20 ,4-5) czy to wyrażnie nie zakazuje takich praktyk ? rumburak.friko.pl/BIBLIA/dogmaty/drugie_przykazanie.php Zawsze wszystko zależało i zależy tylko i wylącznie od > samego człowieka. Już pisałam, że Pułtawska i Dziwisz chcą > wykorzystać przyjaźń z Papiezem do własnych celów i zaistnieć i to > co robią jest obrzydliwe a świat jest piękny i zły tak jak i ludzie. > Ja wierzę ,że ktoś jest tam na górze i zdania nie zmienię to nie > wina Boga tylko człowiek człowiekowi potrafi uprzykszyć życie. No akurat człowiek sam obraża swojego boga nieustanie go obrażając a przodują w tym katoliccy i prawosławni . Odpowiedz Link Zgłoś
ivo-man Re: Wanda od Karola 26.06.09, 21:02 Prawa nikt nie łamie świadomie ale presje zdażaja się i różne są sytuacje. Jeśli jest miłość do Boga to jest i do człowieka. A jak nazwać ludzi którzy wychowali się jako katolicy ze względu na drugą połówkę zmienili wiarę na prawosławna nastąpił rozwód teraz jedno jest ŚJ ale dzieci są i mają obowiązek je wychować i muszą znależć płaszczyznę porozumienia. Są ludzie którzy całe życie poszukują swojej drogi. ŚJ są bardzo grzeczni oczytani z moich obserwacji nie wynika, że robią komuś krzywdę przychodzą chcą rozmawiać inni ich nie znoszą a inni rozmawiają z nimi no i co to jest zakazane. Nie mam czasu zgłębiać biblii i przycztać cytatów może jak będę na emeryturze. Ja nie oddaję pokłonu żadnemu księdzu i żadnemu nie służę bo to jest normalny człowiek jak każdy inny. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Wanda od Karola 26.06.09, 21:18 ivo-man napisała: > Ja nie oddaję pokłonu żadnemu księdzu i żadnemu nie > służę bo to jest normalny człowiek jak każdy inny. nie chodzisz do kosciola to sie tez nie masz okazji uklonic ,pasc przed ksiedzem na kolana. Sutannicy ,czarodzieje , z powolania boszego , zamieniaja wafelek w parwdziwe cialo i krew Jezusa . Tylko oni to potrafia . Zbawienie wieczne mozesz osiagnac tylko przez kosciol i jego slugi ... trzeba padac na kolana przed niedzielnymi cudotworcami, inaczej PIEKLO :( .... cos sie nie zgadza ? . Odpowiedz Link Zgłoś
ivo-man Re: Wanda od Karola 26.06.09, 21:22 Sacunek księdzu tak jeśli jest z powołania i służy ludziom ale nie pokłon bo nie jestem mocherowym beretem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: Wanda od Karola 26.06.09, 21:25 ivo-man napisała: > Sacunek księdzu tak jeśli jest z powołania i służy ludziom Ta ,a to ciekawe bo ksiądz przede wszystkim służy watykanowi . www.youtube.com/watch?v=98I85ceICRM&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: Wanda od Karola 26.06.09, 21:24 ivo-man napisała: > Prawa nikt nie łamie świadomie ale presje zdażaja się i różne są > sytuacje. Wiec pod wpływem owej presji łamie się prawo . > Jeśli jest miłość do Boga to jest i do człowieka. Jeśli jest ,ale częściej tego nie ma . A jak > nazwać ludzi którzy wychowali się jako katolicy ze względu na drugą > połówkę zmienili wiarę na prawosławna nastąpił rozwód teraz jedno > jest ŚJ ale dzieci są i mają obowiązek je wychować i muszą znależć > płaszczyznę porozumienia. Jak ich nazwać ? nie ludżmi z problemami ? > Są ludzie którzy całe życie poszukują > swojej drogi. Ano są . ŚJ są bardzo grzeczni oczytani z moich obserwacji nie > wynika, że robią komuś krzywdę przychodzą chcą rozmawiać inni ich > nie znoszą a inni rozmawiają z nimi no i co to jest zakazane. Co to ma do rzeczy ? Nie > mam czasu zgłębiać biblii i przycztać cytatów może jak będę na > emeryturze. Ja nie oddaję pokłonu żadnemu księdzu i żadnemu nie > służę bo to jest normalny człowiek jak każdy inny. Aha ,ostatnio czytałem na temat tego co dziewczynka wie co jest w biblii !, wymieniła list taty z 1978 roku , zasuszony kwiatek i takie tam ::))) nic o treści . Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Wanda od Karola 26.06.09, 21:43 ivo-man napisała: > Sacunek księdzu tak jeśli jest z powołania i służy ludziom ale nie > pokłon bo nie jestem mocherowym beretem. no to zdradz zlociutka jak ty wyczuwasz tych z bozego powolania :) no i tych co pomagaja ludziom . Ci z powolania maja cos wymalowane na czole ? , ja nie potrafie rozpoznac ksiedza cwaniaka , homo penetranta , pedofila . A Trafienie na takiego goscia w sutannie jest tysiac razy bardziej prawdopodobnie niz wygrana w totka . W czym sluzy , pomaga bezinteresownie ksiadz ludziom ? . Odpowiedz Link Zgłoś
ivo-man Re: Wanda od Karola 26.06.09, 22:42 Ja nie wyczuwam tylko widzę w życiu codziennym. Za ślub, pogrzeb, chrzest co łaska albo wcale. Księdza cwaniaka poznasz jak zwrócisz uwagę w jakim jest wieku a jakim jeździ samochodem i jak poprawia się sytuacja materialna rodziny z której się wywodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: Wanda od Karola 27.06.09, 09:55 ivo-man napisała: > Ja nie wyczuwam tylko widzę w życiu codziennym. Za ślub, pogrzeb, > chrzest co łaska albo wcale. Księdza cwaniaka poznasz jak zwrócisz > uwagę w jakim jest wieku a jakim jeździ samochodem i jak poprawia > się sytuacja materialna rodziny z której się wywodzi. Ty nadal nic nie rozumiesz!! ksiądz jest w takiej formie jak dziś czymś absolutnie zbędnym Odpowiedz Link Zgłoś
ivo-man Re: Wanda od Karola 27.06.09, 10:56 Jeśli nadal będą tak postępowali jak dziś to będą zbędni co do tego nie ma wątpliwości dlatego, że tracą wiarygodność ale ksiądz to nie Bóg. Wielu ludzi występuje z kościoła ale w Boga nadal wierzą. Zgubi ich pazerność i nieetyczne zachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś