Dodaj do ulubionych

Spadek i spłata kredytu

21.10.10, 11:31
Witam, mam pytanie : Moja mama umarla, przejełam po niej spadek, spłacała do momentu smierci kredyt zaciagniety przez rodzine - mieszkaniowy, własciciel mieszkania obiążonego kredytem żyje i unika spłacania długu, umowa na ten kredyt została wypowiedziana przez bank pare lat temu, na mocy wyroku sadowego moja mama spłacała ratami kredyt i odsteki. W zasadzie pozostały tylko odestki i bank twierdzi, ze na mocy prawa jestem zobowiązana do spłaty reszty zobowiazania, lub sprzedadzą dług innej firmie, i wtedy wzrosną mi koszty .Czy mam jakiekolwiek szanse na ominięcie takiej wpłaty?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Re: raczej nie , sam przez to przechodzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.10, 12:05
      jeszcze podatek od spadku jaki zgłosiłem do US mnie objął bo zmarła kilka miesięcy przed wprowadzeniem nowej ustawy czyli przez 01.2007r - są jeszcze zaległości kredytowe po niej ale siedzę cicho bo była ubezpieczona od śmierci przy kredytach ale ubezpieczyciel tego nie uwzględnił bo twierdził że wiedziałą że umrze , wiem że przejąć spadek z doprodziejstwem inwentarza przejmuję się również wszelkie długi i pewnie u Ciebie jest tak samo
      • elam1 Re: raczej nie , sam przez to przechodzę 21.10.10, 12:19
        Gdyby to był dług mojej mamy nawet bym nie pisnęła.
        Ale kredytobiorca mieszka w mieszkaniu okredytowanym, nie chce rozmawiać, zreszta nie rozmawiał też z mamą. Uważam, ze skoro główny kredytobiorca żyje, to on ma najpierw obowiązek a dopiero potem spadkobierca, dopowiem, że mama nigdy nie mieszkała i nie czerpała korzyści z mieszkania okredytowanego. Ale tak jeszcze dopytuję, moze bedę miała więcej wiedzy. O jakie kwoty w procentach moze wzrosnąć zadłuzenie jesli wykupi go firma windykacyjna?
        • Gość: mn Re: raczej nie , sam przez to przechodzę IP: 80.94.16.* 21.10.10, 19:15
          O żadne. Wierzyciel wtórny kupując dług wstępuje w prawa wierzyciela pierwotnego, ale nie zyskuje żadnych nowych praw. Może naliczać odsetki i to w zasadzie wszystko. Przy skierowaniu sprawy do sądu / komornika - o koszty tychże czynności. Opowieści o wzroście kosztów to straszak na dłużników.

Bajek o wzroście kosztów nasłuchasz się jeszcze jak już faktycznie dług zostanie sprzedany - od pracowników call center windykacji :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka