Dodaj do ulubionych

Wyrejestrowanie z ZUS

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 11:30
Doczytałem w internecie, że termin wyrejestrowania upływa po 7 dniach od wystawienia ZUS ZWUA a problem tkwi w tym, że umowa o pracę wygasła mi w listopadzie 2011 i od tego czasu jeszcze tego nie wykonałem. Jestem świeży jeśli chodzi o tego typu sprawy i widzę, że już na samym początku zawaliłem bo podobno ZUS może żądać ode mnie zaległych składek. Proszę o poradę co w tej sytuacji powinienem zrobić i czego mogę się spodziewać.
Obserwuj wątek
    • mordimer.madderdin Re: Wyrejestrowanie z ZUS 22.06.12, 14:23
      Gość portalu: Starkiller napisał(a):
      problem tkwi w tym, że umowa o pracę wygasła mi w listopadzie 2011 i od tego czasu jeszcze tego nie wykonałem.

Dobrze zrozumiałem: to TY byłeś pracownikiem?
      To nic nie musisz robić ani niczego się obawiać: obowiązek wyrejestrowania spoczywa na pracodawcy.
      • Gość: Starkiller Re: Wyrejestrowanie z ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 14:35
        @madderdin:

Tak, zgadza się to ja byłem pracownikiem.
        Skoro obowiązek ten spoczywa na pracodawcy to przyznam, że kamień spadł mi z serca lecz w takim razie co powinienem zrobić z dokumentem ZUS ZWUA, który dostałem od pracodawcy? Dodam, że po bokach wzdłuż krawędzi kartki widnieją napisy "Dokumenty drukowane w trybie Roboczym nie będą przyjmowane przez ZUS."

Dziękuję za szybką odpowiedź.
        • alpepe Re: Wyrejestrowanie z ZUS 22.06.12, 17:25
          nic nie rób, to potwierdzenie dla ciebie i tyle.
          • Gość: Starkiller Re: Wyrejestrowanie z ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 22:52
            OK, dziękuję bardzo za odpowiedzi :)
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka