Dodaj do ulubionych

secapital od kruka

IP: *.toya.net.pl 05.01.06, 18:15
Miałem debet w banku, w 2003 roku straciłem pracę i do tej pory jestem
bezrobotny. Przestałem wiec spłacac debet w banku kwota 2000, po bezskutecznej
windykacji banku dług kupił Kruk, wysyłali mi listy i dzwonili, teraz czyli
pod koniec 2005 dług kupiła kolejna firma Secapital z Luxemburga, pisma i
telefony, tłumacze im ze nie mam dochodu wiec na razie nie mam zadnych
mozliwosci na splate zadluzenia, a oni stwierdzili ze skieruja sprawe do
prokuratury bo wg nich wyludzilem kredyt. Co mam robic ? Czy moga tak dzialac ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Majkel Re: secapital od kruka IP: 80.51.247.* 05.01.06, 20:21
      taka dzialaja firmy windykacyjne. Ich celem jest nastraszyc klienta by ten
      szybciutko oddal dlug. Jesli dlug byl zaciagniety w 2003 roku sprobowalbym
      poczekac na przedawnienie roszczenia (3 latka czyli w 2006 roku). Z tym ze twoje
      dane i tak sa juz pewnie w rejestrze bankowym wiec zaden inny bank na te chwile
      nie da ci kredytu i w ogole jesli chodzi o zaciaganie zobowiazan bedziesz mial w
      najblizszym czasie problemy. Co do prokuratury? W razie czego trudno bedzie
      Krukowi udowodnic ze dzialales celowo. A czy jak straszyli prokuratorem
      powolywali sie na jakis przepis ? Wedlug mnie moze im chodzic o art. 297 § 2 kk.
      Firma tylko straszy bo nawet jesli zlozy doniesienie to i tak nie bedzie mogla
      przystapic do sprawy jako oskarzyciel posilkowy bowiem nie powinna otrzymac
      statusu pokrzywdzonego. Pokrzywdzonym w tej sprawie jest bank bo Kruk tylko
      odkupil samo zobowiazanie wiec tylko zobowiazania moze dochodzic. Pokrzywdzonym
      nie jest zdecydowanie.
    • sly_balb Re: secapital od kruka 12.01.06, 14:48
      Z prokuratura to po prostu 'blef', szczegolnie przy takim charakterze i
      wysokosci zadluzenia: bo raczej nie bedzie przeslanek do uznania Twojego dlugu
      jako wynik przestepstwa, pt. wyludzenie.
      co zrobic- Secapital moze sprawe conajwyzej skierowac na droge sadowa a potem
      do komornika, jak nie nasz dochodu ani innych zbywalnych skladnikow majatku, to
      egzekucja okaze sie bezskuteczna.
      • Gość: kil Re: secapital od kruka IP: 88.156.80.* 06.01.07, 19:12
        Wszystko Ładnie - ale nie uważacie, że zadłużenie jest zadłużeniem i moze
        podebatowac jak je spłacić a nie jak uniknąc spłaty ;) Bowiem dług i tak nie
        zniknie - a przez takich ludzi znika płynność finansowa na rynku.
        • Gość: figar Re: secapital od kruka IP: *.chello.pl 17.01.07, 09:18
          do kil dlug moze i nie zniknie zresztą moze sobie byc ale jezeli jest cos
          takiego jak przedawnienie to dlaczeko dłuznik ma z tego nie skorzystac ,jak
          moze nie z wyboru stał sie dluznikiem nie kazdy dluznik jest oszustem to co ma
          sie pogłębic z kosmosu wyrwac kase zeby oddac wierzyciel miał czas 3 lat podac
          sprawe do sądu nie zrobił tego to niech da sobie na wstrzymanie jego strata
          dłuznik korzysta z przedawnienia i ma z głowy a nie bedzie sie zadręczał
          • aniol_stroz1 Re: secapital od kruka 17.01.07, 10:13
            Figar, popieram Ciebie w 100% z tego co napisałeś.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka