Dodaj do ulubionych

Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em

20.01.11, 10:36
No to niech mi teraz ktoś powie, że nie miałem racji. Nagle okazuje się że można jeździć z tą samą czestotliwością i jakością za niższe pieniądze. Niech ktos mi teraz spróbuje pisnąć słówkiem o wielkich kosztach MZK. Wynik jest jasny dla każdego normalnego człowieka . MZK jest zbyt zbiurokratyzowane i jego pracownicy mają poziom umysłowy socjalisty. Ja mówię nie Socjalistom. Koniec czasów gdy dostawało się kasę za darmo. Koniec przywilejów. Już niedługo. Ale nie płaczcie zatrudnią was w pksie albo innej prywatnej firmie przewozowej jaka przejmie za mzk transport.
Obserwuj wątek
    • bohmian_mechanic Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em 20.01.11, 10:37
      Chcieli podwyżek, to mają za swoje!
      • Gość: PKS Re: Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em IP: 217.149.255.* 20.01.11, 11:53
        Pani Langner -najwyższy czas pójść już na emeryturę. Tej pani już dziekujemy. Kobieto do wnuków, bo zapomną , że mają babkę / KIEPSKĄ / Ta pani nie czuje już rzeczywistości zmieniającej sie wokół.
    • Gość: Angela Re: Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em IP: *.xdsl.centertel.pl 20.01.11, 10:55
      Super, dodaj do tej ceny jeszcze ceny sieciówki na terenie Zielonej Góry (chyba że ktoś szczęśliwie wysiada po drodze na PKS ja się nie cieszę bo niema z czego!!!!!
      • Gość: pasażer Re: Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em IP: 109.110.200.* 20.01.11, 11:12
        Oby ta radość z tych tańszych biletów jak najdłużej trwała.Zawsze wchodząc w jakiś biznes na początek stosuje się niskie ceny a niekiedy dampingowe.Oby jak najdłużej PKS tkwił w tych tanich przejazdach.Bo jeżeli MZK zostanie wyparte z tych przewozów to powrót może być już niemożliwy.
      • Gość: piechuzg Re: Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.11, 16:31
        A co wasz autobus rozwoził was po całym mieście ?
        • Gość: 123 Re: Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em IP: *.aster.pl 21.01.11, 03:02
          pogadamy za kilka miesięcy
    • kolejarz_zg Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em 20.01.11, 12:40
      Czyli dzieje się mniej więcej, to co myślałem, że się stanie. A rozwiązaniem jest moja propozycja. Ale z mentalnością dyrekcji MZK rodem z PRL i niechęci władz miasta do zmian i modernizacji, niczego nie zdziałamy.

zielonagora.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,8883952,Czytelnik__MZK____drogi__upudrowany_trup_.html
      Pzdr
    • Gość: :( Re: Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em IP: *.aster.pl 20.01.11, 13:47
      I tak właśnie się kończy zachłanność Kubickiego:(
    • antidotumzg No i co? 20.01.11, 14:52
      Czy deficyt MZKZG się teraz powiększy czy pomniejszy? Winni, oprócz kierownictwa MZK, które "milczało" przez lata, są przede wszystkim Radni ZG, którzy zagłosowali tak jak zagłosowali. Trzeba było cen podmiejskich tak drastycznie nie podnosić.
    • kasiag1973 Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em 20.01.11, 16:55
      Należy współczuć mieszkańcom tych gmin. 112 zł to zapłacą ludzie za przejazd z Czerwieńska do Zielonej Góry, a po mieście na piechotę będą chodzić ??? Teraz bilet kosztuje 150 zł ale można na nim jeździć po całej Zielonej Górze. Do tych 112 zł nich doliczą sieciówkę po mieście i wychodzi taniej jak ch....ra 180 zł = 112 (pks) + 68 (mzk)
      • Gość: piechuzg Piechuzg IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.11, 17:15
        Faktycznie przepraszam. Nie zauważyłem różnicy przyznaje się do błędu skupiłem się na samym dojeździe do zg a nie na poruszaniu się po nim co napewno jest w tym momencie droższe. Tańszy przejzad do Zg brak możliwości poruszania się po zg w cenie biletu . Przyznaje się do błędu i przepraszam za złośliwy komentarz "a co wasz autobus woził was po całym mieście". Nie mniej jednak uważam że ta umowa jest korzystna dla czerwieńska. Mzk to wstrętny monopolista z socjalistyczną duszą dlatego życzę wam mieszkańcy czerwieńska żeby sprawa mzk w ZG rozwiązała się bardzo szybko i niech wejdą prywaciarze! wtedy napewno powstanie możliwość jazdy na jednym bilecie za mniejsze pieniądze po całym mieście wraz z dojazdem z czerwieńska!
        • Gość: Adsko MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 18:30
          Gminy zaoszczędzą, ale mieszkańcy nie.
          Z innej beczki, o MZK ogólnie (moje zdanie):
          Radni miasta zamiast dofinansowywać MZK powinni brać opłaty za eksploatację dróg.
          Dopiero MZK miało by się cieszyć. Licząc 50 tys osób (ZG + okolice) miesięcznie kupuje miesięczny za 100zł to ile mają "złodzieje" i jeszcze jakieś dofinansowania chcą i podwyżki robią.
          obliczenia przykładowe maja 5mln za bene ok 1,5 mln awarie i zużycie ok 1mln pozostaje 2,5 mln na podatki i pensje to nie jest mało więc po co podwyżki i dotacje dla takiego przewoźnika?!!
          • Gość: Pasażer Re: MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 18:43
            Jeżeli pamięć mnie nie myli to zielonogórski PKS za zgodą radnych pod skrzydła wzieło miasto
            Może prawda jest taka,że PKS słabo przędzie ,a te gierki z MZK ,to wybieg,żeby przewozy podmiejskie wziął PKS. Jak PKS na tym wyjdzie ,czy miasto będzie dotowało te przewozy podmiejskie. Proponuję na koniec 2011 r. sprawdzić sprawozdanie księgowe miejskiego PKS-u
      • Gość: gość_z_Wrocka Re: Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em IP: *.internetia.net.pl 20.01.11, 18:39
        bilety sieciowe w ZG są po 68 zł ? prawie dwa razy niz we Wrocławiu? czy jest tu jakas pomyłka z ceną
        • kasiag1973 Re: Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em 20.01.11, 19:21
          Gość portalu: gość_z_Wrocka napisał(a):

> bilety sieciowe w ZG są po 68 zł ? prawie dwa razy niz we Wrocławiu? czy jest t
          > u jakas pomyłka z ceną

1.Bilet za 68 zł uprawnia do jezdżenia wszystkimi liniami w granicach miasta - to jest cena dla ludzi bez zniżek.
          2. Bilety we Wrocławiu wcale nie są tańsze
          www.mpk.wroc.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=171&Itemid=37
    • dojazdy Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em 20.01.11, 23:01
      Dlaczego władza Nam wszyatsko utrudnia?!
      Ja pracuje w Drzonkowie a mieszkam w Czerwieńsku. Bilet miesięczny na tej trasie (tzw łączony ) kosztuje Mnie 156zł.
      To teraz bardzo mi prosze powiedzieć ile bedzie mnie wynosil dojazd do pracy jak wprowadza pks?!
      Ja chyba wiem!
      Bilet miesięczny pks- Czerwieńsk Zilona Góra 112zł +bilet mies. Zielona Góra Drzonków 112złm + dodatkowo pojedynćze jednorazowe bilety mzk do Zielonej Góry(rano jężdzę pierwszym kursem 34)
      około 300zł. Wieć do cholery jasne może mam się zwrócić do Pana Burmistrza o dofinansowanie?!
      Albo iść za zasiłek dla bezrobotnych bo mój koszt do pracy będzie tak cholernie wysoki,że w ogóle nie będzie Mi się opłacało dojeźdzać!!!!

a Może zostaną utworzone nowe miejsca pracy w czerwieńsku dla takich osób jak ja?1 Skoro dojazd do miesjca zarobkowego bedzie tak bardzo skomplikowany!!

Bardzo dziekuje za utrudnienia. Podejrzewam,że takich ludzi jak ja jest wiele o wiele więcej.
      A również to ,że przestanki będą w innych miejscach, niż dotychczas, więc jak będe miał sią przesiaść z jednego autobusu na drugi? a Może podjade miejskim mzk?!

Gmina zaoszczędzi ale kto za te zmiany poniesie koszty?!!

Nie rozumiem jak można tak ludziom pod górkę robić.
      Nie jestem nawet w stanie wyrazić złości i flustracji jaka się we Mnie wzbudziła po takiej wiadomość!!

Gratuluje Gmino!!!!
      • Gość: pasażer Re: Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em IP: 109.110.200.* 20.01.11, 23:54
        Z całym szacunkiem,ale Twój problem to nie jest problem setek innych pasażerów.Taki masz układ i tyle.Po prostu masz szczęście bo masz prace masz nieszczęście bo daleko od domu i wymagasz aby ktoś na swój koszt dołożył do Twojego dojazdu.No nikt za 2 zł Ciebie nie dowiezie i trzeba to ZROZUMIEĆ.W miarę tanio jeżdziło się MZK i jeżeli to nie odpowiada to powodzenia NAPEWNO z PKS em będzie TANIO I WYGODNIE
        • martabg Re: Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em 21.01.11, 14:48
          "Z całym szacunkiem,ale Twój problem to nie jest problem setek innych pasażerów."
          Pasażer, nie dość, że bełkoczesz, to jeszcze empatii nie wykazujesz za grosz.

Czyim jednak problemem są dzieci (młodzież) dojeżdżająca do szkół średnich tudzież na studia? Tu też trzeba zrozumieć, że wydatki na edukację są bardzo wysokie, teraz dojdą do tego koszty sieciówki po ZG oraz czas oczekiwania na PKS.

Sytuacja jest chora. Ludzi na to nie stać. Gminy nie stać na dofinansowanie dojazdów. Co teraz?
    • prezeso Tak tylko refleksyjnie 21.01.11, 02:19
      Jak można dopuścić, aby "32" jedna z najbardziej obciążonych linii m.in. po "8" i "80" została zdegradowana. Z tego co wiem to "32" do Lasek zostaje, ale ilość kursów zostanie mocno ograniczona. Czas pokaże co z tego wyniknie i czy rzeczywiście ta linia się ostanie.
      • Gość: jasiu Re: Tak tylko refleksyjnie IP: 62.87.179.* 21.01.11, 10:42
        Nie pisz głupot!

Linia 32 od lutego będzie jeździła rzadziej niż obecnie (zostaną kursy do Lasek, a zredukowane zostaną skrócone kursy do Czerwieńska), a od 1 marca zniknie całkowicie!

Oprócz linii 32 znikną też linie 28 (do Świdnicy), 29 (do Słonego i Letnicy) oraz 34 (do Wysokiego).
        To wszystko od 1 marca.

Pozdrawiam
        • Gość: braindv Re: Tak tylko refleksyjnie IP: 212.109.150.* 21.01.11, 16:17
          Skąd wiesz, że znikną tylko kursy do Czerwienska skoro MZK nie przedstawiło jeszcze rozkładu od lutego? Ja słyszałem, ze zniknie 8 kursów ale nie było wskazanych czy znikną tylko kursy do Czerwienska czy tez te do Lasek.
          A od marca.. no cóż z PKSem już nie przejdzie jazda na gape, tak jak udawało się to w mzk. A ilu jest kombinatorów na podmiejskich każdy z miejscowości podmiejskich wie:).
          • Gość: SEAN Re: Tak tylko refleksyjnie IP: *.play-internet.pl 21.01.11, 20:31
            braindv pracujesz w MZK Zielona Góra albo bardzo dobrze kogoś tam znasz więc już na pewno wiesz, które kursy znikną z rozkładu "32" i jaką trasą i jak często pojedzie "20". Więc podziel się informacjami :)))
            • Gość: braindv Re: Tak tylko refleksyjnie IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.01.11, 23:54
              Heh nie pracuje tylko odnosze się do postów. Myśle ze za kilka dni wszystko będzie wiadomo:)
              • Gość: SEAN Re: Tak tylko refleksyjnie IP: *.play-internet.pl 22.01.11, 11:51
                Zawsze masz dużo informacji o tym co dzieje się w MZK - musisz tam dobrze kogoś znać kto Ciebie o tym informuje...
    • Gość: MZK-owciec Re: Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em IP: *.aster.pl 21.01.11, 21:59
      To wszystko to wina decyzji Kubickiego o podwyżce cen biletów o 50%
      • Gość: kicia Re: Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em IP: 212.109.150.* 23.01.11, 11:23
        www.strefabiznesu.gazetalubuska.pl/artykul/pks-zamiast-miejskiego-autobusu-gminy-chca-zaoszczedzic-49125.html - polecam artykuł z obiektywnej gazety
        • Gość: Władysław Re: Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em IP: 62.87.179.* 24.01.11, 07:12
          (...)

Zielona Góra - Wilkanowo - 3,20 zł
          Wilkanów - Świdnica - 2,50 zł

(...)

Nie rozumiem autora tego artykułu - po zgłoszeniu o błędzie w nazwie miejscowości (powinno być Wilkanowo, a nie Wilkanów) jeden błąd został poprawiony, a drugi nie.

Ręce opadają...
    • Gość: On Re: Gminy żegnają drogi MZK. Wolą jeździć PKS-em IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.11, 12:23
      Absolutnie nie masz racji. To wcale nie są te same pieniądze. Obecnie gminy się cieszą, bo mniej zapłacą. Owszem mniej, bo resztę dopłaci państwo (mając ustawowy obowiązek refundacji ulg ustawowych). Ale do czasu. Wczoraj weszła w zycie nowa ustawa o publicznym transporcie zbiorowym, która ulgi ustawowe dopuszcza tylko do 2015 r. Potem obecność ulg jest możliwa tylko na liniach finansowanych przez samorządy. A więc odbita teraz piłeczka już wraca. Nie będzie Świdnica i Czerwieńsk płacić, nie będzie ulg. Nie będzie ulg nie będzie kursów, bo PKS się z drobnej garstki klientów na biletach normalnych nie utrzyma. Gminy będą chciały mieć dużo kursów, będą musiały zapłacić... I wtedy też padną hasła, że PKS jest zbuirokratyzowany? Co więcej nikt z PKS nie daje gwarancji, że za miesiąc liczba kursów nie spadnie, bo kto będzie jeździł w niedziele o 4 do ZG? Obecnie jak autobus jeździł pusty to dopłacała gmina. Teraz nikt nie dopłaci, a PKS nie jest firmą charytatywną. Więc co zrobi? Wytnie kursy. Polecam niedawny przypadek z Gminą Słupsk i Miastem Słupsk. Gmina zlikwidowała u siebie linie miejskie, bo nie chciała płacić. Na linie wszedł PKS i już po 5 miesiącach poszedł po kasę do gminy. Gmina nie dała, więc PKS zniknął. Na szczęście miasto wyciągnęło dobrą dłoń i połączenie zostało przywrócone. Teraz do niego dopłacają mieszkańcy Miasta Słupsk. I po co to było...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka