Dodaj do ulubionych

Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sobie

09.02.11, 13:48
Dziwne że ateiście to przeszkadza. Z jego punktu widzenia myszka miki też nie istnieje, czy patronat myszki miki kłociłby się z jego światopogolądem?

I przede wszystkim - co jeśli poglądy ateistyczne kłócą się z opinią większości Polaków? Zabronić czy nie? Mają prawo?
Obserwuj wątek
    • pan_slownik Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sobie 09.02.11, 14:08
      Proponuję zmienić nazwy miast takich jak San Francisco, St Tropez na bardziej ateistyczne Francisco i Tropez. Na wszelki wypadek przyjrzyjmy się też miastom Sandomierz i Sanok, też za bardzo trącą świętością. A zamiast św. Urbana ogłośmy patronem Jerzego Urbana. Miasto nie będzie się kojarzyło z winiarstwem, tylko wódą.
      • wwredny Patronem winiarstwa byl i jest ... Dionizos 09.02.11, 14:24
        • wwredny No ewentualnie Bachus 09.02.11, 14:26
          • wwredny a nie jakis uzurpator Urban 09.02.11, 14:26
            • maura4 Re: a nie jakis uzurpator Urban 09.02.11, 16:40
              No popatrz tyle stuleci minęło, a ludzie nie zapomnieli jaki bóg jest patronem wina i winiarstwa. Przyznaję, że o Urbanie słyszę pierwszy raz, a Dionozosa znam od dziecka.
              • makoshika Czy Urban to ten co po pijaku molestował dzieci? 09.02.11, 22:55
                • von_seydlitz CZłowiek to "obywatel" a potem święty 14.02.11, 08:57
                  Więc czekam, jeśli skarga ateisty będzie uwzględniona, trzeba ją zaskarżyć, bo dyskryminuje z pobudek światopoglądowych pewną liczbę ludzi, właśnie owych świętych, którzy właściwie są zwykłymi ludźmi....
          • Gość: aspo ateistom niech patronuje Bachus, reszcie Urban IP: *.bluel.net 09.02.11, 14:46
            ... i wszyscy powinni byc zadowoleni.

tylko... bachus to też bóstwo, wprawdzie antyczne, ale jednak - czy nie kłóci się z poglądami ateistów? Czy taki pan może sobie spokojnie przejść Kupiecką i spojrzeć na pomnik Golluma bez konfliktu sumienia? (Tfu, jakiego sumienia, przecież to też wymysł pobożnych!)

Ateiści to jednak mają skomplikowane życie...
            • Gość: g Re: ateistom niech patronuje Bachus, reszcie Urba IP: 212.109.135.* 09.02.11, 15:20
              To ciekawe, co piszesz (ironia). Jestem ateistą i jakoś takich wydumanych problemów nie mam...
              • Gość: aspo Re: ateistom niech patronuje Bachus, reszcie Urba IP: *.bluel.net 09.02.11, 16:20
                No widzisz, a p.Targowicki (też ateista) ma jakies wydumane problemy.

Dla porządku dyskusji dodam, że patronat Urbana rusza mnie tak samo jak patronat Bachusa, stawianie mu pomników i coroczne oddawanie kluczy od miasta. Jak ktoś chce i lubi czcić jednego lub drugiego - jego sprawa. Gorzej, że rada miejska nie ma większych problemów, tylko podejmuje wątpliwej jakości uchwały w sprawach ewidentnie błahych lub zastępczych dla miasta.

Gość portalu: g napisał(a):

> To ciekawe, co piszesz (ironia). Jestem ateistą i jakoś takich wydumanych probl
                > emów nie mam...
            • pamejudd Fakaj sie: mnie nikt nie patronuje! ;-) 10.02.11, 12:37
              Natomiast nie przeszkadza mi katolicki patron miasta. Chocby dlatego ze chrzescijanstwo ma na terenach Polski tradycje dluzsza, niz ateizm w histerycznej odmianie zaprezentowanej przez tego biedaczka.
              • Gość: iii Re: do pamejudd IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 13:30
                Skoro używasz takiego określenia biedaczek, to wygląda, że to ty nim jesteś z powodu małego rozumku. I jeszcze jedno skąd tyle pogardy w stosunku do kogoś ,kto ma inny światopogląd - tego cię przecież nie uczyli na religii. Byc może ten "biedaczek" jest o wiele lepszym człowiekiem od ciebie.
                • pamejudd Uroczy gluptasek z ciebie. 13.02.11, 16:44
                  Bardzo chetnie dowiem ci sie, jak udalo ci sie dojsc do tego wniosku:

> Skoro używasz takiego określenia biedaczek, to wygląda, że to ty nim jesteś z p
                  > owodu małego rozumku.

No prosze, napisz...
        • rozenek_taki Patronem winiarstwa jest ... "prałat" Jankowski 09.02.11, 15:11
          Znany również z innych fanaberii i "pracy z młodzieżą" :)

• kochamrydzyka Re: Jesli patron Urban-to tylko Nasz Polski Urban 10.02.11, 17:54
            ..to tylko Nasz Polski Uban Jerzy, on tez wypic potrafi.

rozenek_taki napisała:

> Znany również z innych fanaberii i "pracy z młodzieżą" :)
            >
      • pankasztelan Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob 09.02.11, 14:30
        Moze wtedy by to tego pana zadowolilo :) Tak czy owak, ten pan ma swoje piec minut, mysl przewodnia artykulu to to ze konkretna osoba nie zgadza sie na tegoz patrona. Jak latwo mozna skupic swoja uwage na mediach :) Wystarczy kontrowersyjne weto i juz beda o mnie pisac :)
        • Gość: golmark Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob IP: *.internetia.net.pl 09.02.11, 14:45
          Zdaje się, że konstytucja powinna pójść do kosza. Po co jej zapisy, kiedy bezkarnie można je łamać ?
          "Watykan zatwierdził " - wcześniej to zatwierdzała Moskwa, ha.
          Ciekawe dokąd zmierzamy z tym poddaństwem ?
          • maura4 Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob 09.02.11, 16:44
            To mnie też zadziwiło. To tak jakby powiedział : nasze miasto podlega władzy Watykanu. Do tego chyba rada miejska nie ma prawa.
            • Gość: zlo Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 19:42
              maura4 napisała:

> To mnie też zadziwiło. To tak jakby powiedział : nasze miasto podlega władzy W
              > atykanu. Do tego chyba rada miejska nie ma prawa.

masz sklonnosc do wyciagania bzdurnych wnioskow

w jaki sposb przesoczylas z wyboru patrona na poddanstwo watykanowi?
              jakby wybrali na patrona np nelsona mandele to by znaczylo ze "nasze miasto podlega wladzy RPA?
              • maura4 Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob 09.02.11, 20:02
                Poczytaj końcówkę. Wyrok polskiego sądu nic nie zmieni. Watykan zaklepał i bujać się .
        • Gość: Gajowy Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob IP: *.aster.pl 09.02.11, 14:59
          Panie kasztelan pana pięć minut minęło dawno temu . Jak pan nie pomaga to niech pan nie przeszkadza.najwyższy czas odejść w cień.Widziałem pustostan w okolicach Zaboru daleko od ludzi
      • stereoclub Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob 09.02.11, 14:50
        Nazwe San Francisco nadali hiszpanscy najezdzcy spod znaku znaku krzyza. Ponadto bylo to w XVI. Widzi roznice?
      • Gość: Gajowy Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob IP: *.aster.pl 09.02.11, 14:51
        proponuję na patrona miasta prezesa SM Kisielin Jerzego Biczyka wtedy będzie pół na pół i zapanuje zgoda
      • koloratura1 Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob 09.02.11, 15:45
        pan_slownik napisał:

> Proponuję zmienić nazwy miast takich jak San Francisco, St Tropez na bardziej a
        > teistyczne Francisco i Tropez.

Mieszkasz tam? To zgłoś się do tamtejszych Rad Miasta.
        Jeśli nie, to nie masz nic na ten temat do powiedzenia.

> Na wszelki wypadek przyjrzyjmy się też miastom
        > Sandomierz i Sanok, też za bardzo trącą świętością.

Niestety pudło: sprawdź źródłosłowy.

> A zamiast św. Urbana ogłośmy
        > patronem Jerzego Urbana.

A nie lepiej - ani tak, ani siak?
        • pan_slownik Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob 11.02.11, 09:33
          koloratura1 napisała:

> pan_slownik napisał:
          >
          > > Proponuję zmienić nazwy miast takich jak San Francisco, St Tropez na bard
          > ziej ateistyczne Francisco i Tropez.
          >
          > Mieszkasz tam? To zgłoś się do tamtejszych Rad Miasta.
          > Jeśli nie, to nie masz nic na ten temat do powiedzenia.
          Co ma piernik do wiatraka?

> > Na wszelki wypadek przyjrzyjmy się też miastom
          > > Sandomierz i Sanok, też za bardzo trącą świętością.
          >
          > Niestety pudło: sprawdź źródłosłowy.
          Myślałem że dowcip jest oczywisty, ale jednak nie... Ale dlaczego naciąganie problemu w jedną stronę miałoby być bardziej akceptowane, niż w drugą? To taki sam absurd.

> > A zamiast św. Urbana ogłośmy
          > > patronem Jerzego Urbana.
          >
          > A nie lepiej - ani tak, ani siak?
          Patron miasta to jeden z elementów budowania jego marki. Tak jak herb, oficjalna nazwa, barwy, prawo do używania nazwy "miasto".
          • m4t Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob 13.02.11, 11:42
            Patonem ma zostać katolicki pijak... Ja bym oponował gdyby to był jakikolwiek pijak!
      • prezes_na_dopalaczach Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob 09.02.11, 18:11
        "pan_slownik" madrze radzi. Tylko po co zaraz Jerzy Urban u Ciebie "pan_slownik"? Zbieznosc nazwisk ze "swietym"???? Znam inne nazwiska, ktore nie sa az tak zbiezne z wyzej wymienonym, natomiast jesli chodzi o wodeczke, to przebija samego Urbana. Dla przykladu: biskup Leszek "Flaszka" Glodz. On bylby swietnym patronem.
        • pan_slownik Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob 11.02.11, 09:25
          prezes_na_dopalaczach napisał:

> "pan_slownik" madrze radzi. Tylko po co zaraz Jerzy Urban u Ciebie "pan_slownik
          > "? Zbieznosc nazwisk ze "swietym"???? Znam inne nazwiska, ktore nie sa az tak z
          > biezne z wyzej wymienonym, natomiast jesli chodzi o wodeczke, to przebija sameg
          > o Urbana. Dla przykladu: biskup Leszek "Flaszka" Glodz. On bylby swietnym patro
          > nem.
          Właśnie jedynie o zbieżność nazwisk mi chodzi. Skojarzenie ZG z winiarstwem byłoby świetnym posunięciem; na razie w Polsce wino robi garstka osób, kto o nich wie?
          Niestety znalazła się osoba, której przeszkadza określenie "święty". W związku z tym wypadałoby zostawić samo "Urban, patron winiarstwa", tylko że tego akurat nikt nie skojarzy z właściwą osobą...
          Niektóre osoby proponowały w zamian Dionizosa / Bachusa. To nie będzie to samo, bo to był raczej bóg spożywania wina niż jego produkcji.
    • stereoclub Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sobie 09.02.11, 14:47
      Ciemota, infantylizm, strach, zabobony, czary mary, duchy, egzorcysci, patroni, duchowni, jezus krol, uzdrowienia, eksomunika, opatrznosc boza.... sredniowiecze srodek puszczy? Nie Polska XXI wiek.
      • Gość: heheheeeeeeeehe heheheheeeeeeeehhe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 21:56
        tak koleś, ty sobą reprezentujesz istny ciemnogród!!!
    • antobojar Certolą się.. Od razu trzeba było Biskupa Flachę.. 09.02.11, 15:16
      wybrać... byłoby i współcześnie i adekwatnie..
    • koloratura1 Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob 09.02.11, 15:38
      knock.out.4 napisał:

> Dziwne że ateiście to przeszkadza. Z jego punktu widzenia myszka miki też nie i
      > stnieje, czy patronat myszki miki kłociłby się z jego światopogolądem?

Nie wiem jak ze światopoglądem, ale na pewno były równie idiotyczny co i patronat "świętego" Urbana.
    • pantera03 Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sobie 09.02.11, 15:40
      A co z tak zwana demokracja? Czyżby teraz wola większości już się nie liczyła? To ja tez mogę się nie zgadzać z ustawami sejmu bo tak mi się podoba? Dziwne bardzo rzeczy się dzieją.
    • snellville Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sobie 09.02.11, 15:49
      To teraz w Polsce patron jest miastu potrzebny?
      Pamietam ze legenda i herb ale patron?
      No k.....a nie macie co robic tam w tej mojej Ojczyznie zeby zajmowac sie i jednoczesnie o cos takiego klocic.
      Wybierzcie jpII on teraz w modzie i bardzo elastyczny,moze byc patronem nawet kibla miejskiego w Zielonej Gorze.
      • miroslawa_potrzeba Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob 13.02.11, 22:01
        A moze Lech spadajaca malpka?!;-D
        Rownie modne;-D
    • czerwonylech Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sobie 09.02.11, 16:29
      Czy w Zielonej Górze nie mają w czym wybierać na patrona? Żadnego inteligenta,żadnej polskiej postaci historycznej - tylko jakiegoś świętegpo półgłówka?
    • czerwonylech Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sobie 09.02.11, 16:34
      Niestety,smutne to,ale Polacy nie mają instynktu państwowego,zawsze wybierają tych,którzy ich golą,wyprowadzają w pole,albo do raju. Ostatnio Głódź za forsę "do raju" wybudował sobie nową kawalerkę,bardzo przestronny pałac.Rząd wstawił mu nawet państwowe okna,żeby cny biskup nie wyfruwał do boskiego ojca na anielice.
      • Gość: zetka Też sobie nie życzę... IP: *.przylep1.do.budziszynska30.pawluk.org 09.02.11, 16:57
        Co nam da religijny opiekun miasta? Dotąd go nie było i miasto rozwijało się całkiem nieźle...
        Czy radni nie mają nic pilniejszego do roboty?
    • lukipuki55 Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sobie 09.02.11, 16:54

..."A na jego podstawie Watykan wydał swój dekret - wyjaśnia Urbaniak."

Cholera jasna, co za gnidy w kraju nad Wisłą - kiedyś zwolennikami dekretów moskiewskich, teraz watykańskich.

Nie darady w Polsce samemu rządzić? - sami wazaliniarze, od lewej do prawej po centrum.
    • princealbert Rada Miasta nie jest od tego 09.02.11, 17:25
      moim zdaniem to lokalny przedstawiciel kosciola, na prosbe wiernych, powinen wystapic do Watykanu.

Wtedy sw. Urban bylby patronem wspolnoty wiernych a nie miasta. Zreszta nie do konca rozumiem do czego odnosi sie ow patronat - do mieszkancow Zielonej Gory, do jednostki administracyjnej, czy do terytorium miejskiego?
      • antobojar Patronat odnosi się do produkcji jabłcoków, z któr 09.02.11, 18:04
        ..z której ta pobożna kraina i miasto słynie...
        Sorki.. powinno być jabcoków...
    • otis_tarda W sumie, podoba mi się ta logika. 09.02.11, 17:44
      Skoro według pana ateisty państwo ma być "neutralne światopoglądowo" i na skutek tego nie brać sobie świętych za patronów, rodzi się pytanie - czy np. Kopernik może być patronem? I pal sześć, że był kanonikiem: co z geocentrystami, drogomlecznocentrystami, keplerystami, ptolemeistami - których teoria Kopernika obraża? A taki Arystoteles - może być, czy nie może być patronem, skoro państwo ma być bezstronne w sprawach przekonań filozoficznych? A Kant? A Kotarbiński? O, albo na przykład, czy można dawać order Szymborskiej, która jakieś przekonania światopoglądowe ma?
      • Gość: lux Re: W sumie, podoba mi się ta logika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 10:53
        bez sensu... co ma religia do kopernika? widze zaleznosc ale nie przyklad za przeproszeniem z dupy...
    • lmblmb W Polsce jest mniejszość katolików 09.02.11, 18:04
      knock.out.4 napisał:

> I przede wszystkim - co jeśli poglądy ateistyczne kłócą się z opinią większości
      > Polaków? Zabronić czy nie? Mają prawo?

Opinia większości nie ma znaczenia, bo konstytucja chroni mniejszość przed tzw. "tyranią mniejszości". Konstytucja twierdzi, że Państwo ma zachować bezstronność w sprawach religijnych. Urban może być patronem klubu sportowego, kina czy nawet prywatnej firmy, ale nie szkoły, miasta czy ulicy.

A propos tematu: wrażenie, że katolicy stanowią w Polsce większość to tylko to: wrażenie. Popatrz ilu chodzi do kościoła.
      • Gość: Falubaz fan Słowa piosenki idealnie tu pasują!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.02.11, 18:12
        To jest moja nora, jestem Polak mam baseballa
        Jeśli coś mi nie przypasi
        Tam gdzie nasi tej niech nie włazi żaden pedofilu gej
        To mnie razi, lepiej wiej
        A w mej nienawiści także ateiści, szataniści ,włażę
        Możecie pozdychać, jedna wiara krzywa
    • pssz Watykan już wydał dekret 09.02.11, 18:11
      Na podstawie oświadczenia, które nie ma mocy prawnej.
    • widokzkuchni Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sobie 09.02.11, 18:14
      Witajcie w krainie 'demokracji dyskursywnej'.
    • helguera Pan Marcin ma szansę być obok Palikota 09.02.11, 18:24
      gwiazdą gazety.Ba być może i popracuje jako felietonista.
    • andrewphx Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sobie 09.02.11, 18:28
      Za wszelka cene polskie spoleczenstwo chce byc do przodu. To co sie budowalo przez stulecia - nalezy zburzyc i zastapic "fast food", "rainbow parade", i ateizmem. Najbardziej polska postepowosc wyraza sie w krakowskiej Galerii: sklepy i cafes w stylu zachodnim i skromna toaleta z babka klozetowa - jak bym sie znalazl w Polsce Gomulki.
    • anonim111.1 co to za moda na tych patronow? 09.02.11, 18:32
      J.H mial byc krolem Polski? A sw. Urban? Nigdy o takim sw. nie slyszalem. Pierwsze co przyszlo m do glowy to J. Urban, ateista, - naczelny gazety 'NIE'.
    • onefoks Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sobie 09.02.11, 19:01
      mam marzenie. Polska czysta bez czerwonych i bez czornych
      • Gość: Babcia Amelka Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob IP: 178.219.119.* 14.02.11, 20:18
        amefoksie twoje marzenie jest w trakcie spełniania Tylko cierpliwości
    • hilton2 Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sobie 09.02.11, 19:12
      Po co nagłaśniać takiego gościa?
      Nie robić zagadnienia z byle faceta, który coś tam zaskarża.
      • Gość: Zorrro Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.02.11, 19:22
        DO WSZYSTKICH ATEISTÓW I INNYCH PSYCHOLI - ZOSTAŁO WAM PARĘ LAT NO MOŻE PARĘNAŚCIE A POTEM SPŁONIECIE OD WASZEJ ZATWRDZIAŁOSCI OGNIEM NIEKOŃCZĄCYM SIĘ, TAKIM CO TO NIE SPOPIELA A WRZE W CZŁOWIEKU NA WIEKI - CIĄGLE JEDNAK JESZCZE JEST CZAS MILOSIERDZIA!!! ...
        • Gość: g Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob IP: 212.109.135.* 11.02.11, 10:06
          Hahaha lecz się katoświrze :]
    • Gość: Nanananana Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.11, 19:22
      Qrwa! Kolejny sztuczny temat Gazety Wyborczej.
    • ian54 Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sobie 09.02.11, 19:47
      Czarni wciąż władcami miast i wsi, Zgroza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • ubiquitousghost88 To gromkie NIE strasznie pasuje do Św. Urbana... 09.02.11, 19:52
    • Gość: ja Re: Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 19:55
      byłem i jestem przeciwny jakiemukolwiek patronowi, rada przegięła i straciła zaufanie większości idąc za glosem mniejszości. Powinno być referendum w tak konfliktującej sprawie /choć mało istotnej, ja nie uznaję żadnego patrona i ogólnie, to mi dynda każdy patron tak jak i wielu mieszkańcom/
    • frog1 Ateista: Święty Urban patronem? Nie życzę sobie 09.02.11, 22:15
      Rzeczywiście wiele europejskich miast ma swoich patronów czy organizuje uroczystości religijne będące atrakcją dla mieszkańców i turystów - tylko że te zwyczaje mają najczęściej kilkusetletnią tradycję! Ateistów to raczej nie oburza, bo wiadomo, że chodzi o szacunek dla przeszłości i obyczajów przodków, którzy mieli inną mentalność i żyli w czasach gdy pozycja Kościoła w państwie była inna niż obecnie.
      Tymczasem radni Zielonej Góry chcą wprowadzać coś nowego, co imitowałoby stare - pomysł mający wszelkie znamiona kiczu. Nie potraficie wymyślić czegoś bardziej w stylu XXI wieku?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka