Dodaj do ulubionych

Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora

08.03.11, 12:55
Jak Pan Bóg rozdawał talenty , to ja w kolejce do słuchu byłam na szarym końcu. Dyrektor Grabowski potrafił jednak , nawet takich nieudaczników jak ja, zaciekwić muzyką i przekonać do bywania na koncertach . Bardzo wielu moich znajomych zazdrości nam Zielonogórzanom , pięknych koncertów .Trzymam kciuki za Pana Grabowskiego.
Obserwuj wątek
    • seks-pir Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora 08.03.11, 13:01
      Państwo artyści - więcej gliceryny. Im jej więcej, tym lepiej się wchodzi...
      Co to za maniera "automatyczne przedłużenie" ? Za państwowe pieniądze ? Negowanie prawa właściciela do ogłaszania konkursu zgodnie z obowiązującym prawem ?
      Pani Siudmiak jak związkowiec jest chyba analfabetą prawynym, nie wie, że mieszka w Polsce, która ma konstytucję i swoje prawa. Więcej rozumku pani artystko !
      • Gość: Fan Filharmonii Re: Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.03.11, 14:21
        co to za komentarz?? jest Pan muzykiem ze takie opinie pan wyraza???

jezeli muzycy popieraja swojegio szefa to chyba normalne ze chca zeby dalej z nimi pracowal??

,,automatyczne przedluzenie" to metafora - jak ktos o takim malym rozumku moze tego nie zauwazyc??

Orkiestra ma prawo wesprezc swojego szefa za wieloletnie zaslugi dla regionu oraz starac sie o przedluzenie jego kadencji - to jest zgodne z prawem!

wiec prosze samemu sie douczyc w tej kwesti.
    • mudzachedin111 Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora 08.03.11, 13:47
      To bardzo ciekawy wynik w referendum. Szkoda, ze opinia filharmonikow o umiejetnosciach Grabowskiego nie jest juz taka pochlebna. Kazdy jego koncert to porazka, a wymachiwac batuta to on nie potrafi. Gdy do filharmonii przybywa z wystepami inny dyrygent, nagle koncerty wygladaja zupelnie inaczej, profesjonalnie. Laczenie dwoch funkcji dyrektora placowki i dyrygenta nie wychodzi w tym wypadku najlepiej.

Nieodpowiedni czlowiek na wysokim stanowisku. Robi to co swinie dorywajac sie do koryta. Garnie pod siebie nie ogladajac sie na podwladnych, z ktorymi ma tez ciekawe uklady. Ze zwiazkiem zawodowym zyje za pan brat, bo 'liderzy' opozycji sa slabi i sliscy. Juz dawno ktos sie powinien tym zainteresowac, wyslac tam wszystkie mozliwe kontrole i wsadzic odpowiednich ludzi w odpowiednie miejsca. Kurupcja, nepotyzm itp. mozna by tam wymieniac w nieskonczonosc. W koncu jest okazja, zeby cos z tym zrobic. Wybrac swiezego dyrektora/dyrygenta z nowym spojrzeniem i lepszym podejsciem do ludzi, bo ten ludzi wogole nie szanuje, chyba ze swoich wybrancow.
      • Gość: gosc Re: Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.11, 14:24
        Zgadzam sie z mudzachedin111.
        A dlaczego muzycy robili jakies referendum? Skoro wszedzie oglaszane sa konkursy, dlaczego tutaj mialoby byc inaczej??
        O ile sie dobrze rozumiem Dyrektor myslal,z e uda mu sie zostac na kolejna kadencje bez konkursu? Gratuluje Pani Marszalek, ze nie dala sie na to nabrac!!
        Dodatkowo zaznacze, ze nawet w demokratycznych krajach kadencja prezydenta trwa 4 lata plus ewentualnie zostaje ona przedluzona o kolejna druga kadencja, na kolejne 4 lata.
        Nigdy nie jest to 25 lat a tutaj widac, ze Pan Grabowski chcialby byc Dyryktorem 30 lat!!.
        To juz lekka przesada, w szczegolnosci, jak po 25 latach dyrygowac sie nie nauczyl, ludzi wcale dobrze nie traktuje!! za wyjatkiem tych, ktorzy "uprzejmnie donosza" lub wchodza dyrekcji w tzw "4 litery"..
        Pani Siudmak jest przewodniczaca Zwiazkow Solidarnosci, pierwsze slysze aby przewodniczaca tak byla za swoim szefem!! pewnie nic nie robi dla swoich zwiazkow, dkoro zabrala sie za popieranie dyrekcji!!
        Przypuszczac by mozna bylo, ze nie jest to wcale wola calych Zwiazkow Zawodowych Solidarnosci.... a prywatna inicjatywa Pani Siudmak!!!
        Mozna by sie zastanowic .... co Dyrektor obiecal Pani Siudmak..??
        Bo to, ze bez zadnego uzasadnienia muzycznego przesadzil Pania Siudmak blizej w pulpitach to juz nie wspomne.!!
        Moze ktos by sie tym zajal? Czy Pani Siudmak zdawala egzamin na to miejsce, na ktore zostala przesadzona??
        A moze trzeba sie zastanowic dlaczego powstaja takie artykuly w gazetach??
        czyzby Pan Dyrektor bal sie, ze konkursu nie uda mu sie wygrac?? ze nie jest wcale taki wspanialy i zasluzony??
        ciekawe!!
        trzeba by sprawdzic czy wiadomosc o konkursie na to stanowisko dotarla w Polske!!
        • ejotejot Re: Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora 08.03.11, 19:39
          Gość portalu: gosc napisał(a):

"Dodatkowo zaznacze, ze nawet w demokratycznych krajach kadencja prezydenta trwa
          4 lata plus ewentualnie zostaje ona przedluzona o kolejna druga kadencja, na kolejne 4 lata."

Szanowny erudyto!
          WAŻNE - kadencja prezydenta RP trwa 5 (pięć) lat i w wyniku wyborów może być przedłużona tylko raz na kolejnych 5, natomiast parlamentarna (Sejm i Senat) cztery.
          • Gość: gosc Re: Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.11, 20:06
            no faktycznie 5...
            ale nawet 5+5 to 10...
            nie 25 badz 30 lat...
        • Gość: siudmak Re: Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.03.11, 12:30
          Taka wypowiedź jest po prostu zwykłym chamstwem. Sugerowanie że czerpię jakieś profity z tej sytuacji jest zwykłym pomówieniem. Inicjatywa zatrzymania dyrektora na następną kadencję podyktowana była instynktem samozachowawczym. Wszyscy widzimy co się dzieje w instytucjach kultury w kraju. Od pewnego czasu podpisujemy listy poparcia dla działań muzyków innych orkiestr, gdzie ludzie boją się o swoją pracę i przyszłość. Proszę zapoznać się z forum muzyków orkiestrowych. W naszej instytucji jeszcze jest spokojnie. Nie wiadomo jak będzie wyglądała przyszłość gdy w tak trudnych czasach nastąpi zmiana dyrektora. Jako przewodnicząca związków zawodowych solidarność mam obowiązek dbać o wszystkich pracowników i instytucję. Nie zawsze ogłasza się konkurs, organ prowadzący może powierzyć funkcje dyrektora, co widać na przykładzie Filharmonii Narodowej. Nasz Lubuski przykład pokazuje że nie zawsze ten co wygrywa konkurs zostaje dyrektorem. Jeżeli chodzi o przesadzenie mnie o pulpit bliżej to tak samo zaskoczyło mnie to jak innych. Nie mam żadnych chorych ambicji. Nie była to inicjatywa dyrektora tylko koncertmistrzów. Należy zwrócić się do nich z pytaniem o przyczyny takich decyzji, zresztą nie tylko ja zostałam przesunięta do przodu. Nie mam zamiaru udowadniać że " nie jestem wielbłądem" Ile zrobiłam dla związków i pracowników wiedzą filharmonicy, więc proszę nie dzielić się z nami przypuszczeniami, a posługiwać się faktami.
      • Gość: 56 Re: Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.03.11, 14:26
        liderzy opozycji???

kazdy jego koncert to porazka???

takich slow uzywa ktos kto chyba sam nie jest spelniony i powoduje nim zazdrosc.

Orkiestra znacznie od 7 lat poprawila poziom czego efektem sa znakomici solisci, a takze wielu mlodych muzykow, ktorych przyjal Dyrektor Grabowski do pracy - za to trzeba oddac mu szacunek.

Dyrektor - dyrygent ma za zadanie utrzymac jak najlepszy poziom zespolu - wydaje mi sie ze skoro na koncert przychodzi 85% widowni, to chyba mu sie to udaje.

Warsztat jest rzecza wzgledna - niech kazdy zaczyna najpierw krytyke od siebie
        • ejotejot Re: Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora 08.03.11, 19:32
          Kadencja prezydenta RP trwa 5 (pięć) lat, natomiasta parlamentarna (Sejm i Senat) cztery.
        • Gość: kwasotka Re: Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.05.11, 11:41
          Zgadzam się całkowicie! Też uważam, że "takich słów używa ktoś kto chyba nie jest spełniony i powoduje nim zazdrość"
          Poza tym niestety do władzy dorwały się niekompetentne osoby, a na dodatek zawistne, zakompleksiałe, które dyrektorowi Grabowskiemu czy innym dyrektorom istytucji kultury w naszym województwie nie dorastają do pięt!!! Należy szefów takich instytucji doceniać za lata cięzkiej pracy, za sukcesy, za to, że w tej chorej polskiej rzeczywistości nie poddają się i trwają na swoich stanowiskach, mimo ciągle rzucanych im kłód pod nogi!
    • pedzacalokomotywa Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora 08.03.11, 14:40
      skoro 80% orkiestry zaglosowalo za przedluzaniem kadencji to w czym problem???

Mamy demokracje, wiec oddajmy muzykom czesc prawdy. Bardzo zainteresowal mnie ten artykul, gdyz prawie wogole po tak wielkiej kadencji okraszonej jednak wiekszymi sukcesami niz porazkami nie zdobywa sie 80% poparcia wlasnych pracownikow.

Ludzie - zacznijcie krytyke od siebie.ja chodze do Filharmonii i po mimo nie zawsze ,,rewelacyjnych,, koncertow zdarzaja sie tez naprawde DOBRE!

Sklad orkiestry coraz mlodszy, az milo sie slucha i ,,patrzy":) jak graja.

• Gość: eReS Re: Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora IP: *.przylep1.do.budziszynska2.pawluk.org 08.03.11, 17:09
        Nie bardzo rozumiem co znaczy tytuł "Fora od naszego dyrektora"... Słyszałem zwrot "fora ze dwora"... Kogo miałby dotyczyć zwrot "fora od"?
        • Gość: violin Re: Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.03.11, 19:32
          Dlaczego u nas na upartego obowiązuje przekonanie, że dyrektor filharmonii MUSI być też dyrygentem ? Przecież w obecnych czasach to absurd. Dyrektorem powinien być meneger, który zna się na prowadzeniu instytucji, dyrygenci są od dyrygowania, nie od dyrektorowania. Takie modele zarządzania obowiązują praktycznie na całym zachodzie, ale u nas jak widać niekoniecznie.
        • Gość: eReS Re: Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora IP: *.przylep1.do.budziszynska2.pawluk.org 08.03.11, 22:55
          Już wiem! Słowo fora to synonim słów precz, wara oraz won, wynocha
          Zatem należało zadać pytanie: Komu "Fora od naszego dyrektora"
          Czy z artykułu wynika, że fora (tu w znaczeniu precz, wara)... marszałek i władzom lokalnym?
          Hm. Czy konkursy nie są ogłaszane zgodnie z obowiązującym prawem?
    • liny Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora 09.03.11, 17:23
      Czesław Grabowski to wspaniały Dyrektor, Dyrygent i Człowiek. Przyciąga swoją osobowością, ciepłem i inteligencją wielu słuchaczy. Tłok przy kasach to jego zasługa, nie pozwólcie mu odejść!! W dużej mierze dla niego przychodzimy na koncerty i niestety niewielu gościnnie występujących dyrygentów ma choć ułamek jego uroku i charyzmy.
    • Gość: nonsens Re: Filharmonicy: Fora od naszego dyrektora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 19:04
      Ooo...to już?Tak szybko?Pan Skrzypek na dachu...dyrektor RCAKU szykuje się na kolejne stanowisko.Konkurs nie ma znaczenia.Juz jeden przegrał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka