Dodaj do ulubionych

Dajcie mu koronę!

IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.03.05, 03:16
To jest właśnie cała Polska – zamiast zająć się ważnymi sprawami, szukamy dziury w całym. 3 lata temu byłem na słowacji, w mieście niewiele mniejszym od ZG. W samym centrum tego miasta, obok starej katedry i znacznie nowszego ratusza stał cokół z wykutą wielką gwiazdą a pod nią sierp i młot. Nikomu to nie przeszkadza a turyści mają radochę. Tylko u nas od razu wielka awantura! Ja mam propozycję: mnie kłuje w oczy cały budynek sądu, który uważam za wielki pomnik socjalizmu. Czy z tego powodu należy go zburzyć? Mówiąc poważnie, to nie mam nic ani do budynku ani do tego orła, który jest pewną atrakcją i zawsze wywołuje u mnie uśmiech, gdy obok sądu przechodzę. Niedługo ktoś sobie zażyczy, by usunąć z ulic wszystkie maluchy, duże fiaty, polonezy, trabanty, stare skody czy inne auta powstałe w krajach byłego bloku wschodniego (stawiam na Giertycha ;) i co wtedy? Pojawią się ludzie mu wtórujący? Blagam ludzie – opamiętajcie się!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: andrzej Re: Dajcie mu koronę! IP: 82.160.53.* 03.03.05, 09:40
      i co po tych wypoćinach czujesz się lepiej,pierdoły piszesz,pomyśl ile to już
      lat temu wszędzie to zrobiono.jeżeli uważasz że twoje argumenty są własciwe to
      dlaczego ukrywasz się pod ksywką.podaj swoje namiary.
    • Gość: Leonidas Re: Dajcie mu koronę! W pelni zasluzyl na chwale. IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.03.05, 10:29
      Dzieki GAZETO, ze podjelas ten wazny dla Polaka temat godla narodowego. To co
      tlumaczy Prezes sadu jest nieporozumieniem, poniewaz na budynkach
      administracyjnych i sadowniczych godlo to godlo a nie sztuka artystyczna.
      Widuje sie owszem artystyczne symbole prawdy i sprawiedliwosci: Temide-
      antyczna boginie czy tez kwadrygi na szczycie budynku ale nie na rany Boskie
      ORZEL. To bedzie godlo i nalezy je stosowac takie jak chwlilo Zgromadzenie
      Narodowe Rzeczpospolitej Polskiej. Powitajmy wiec wreszcie korone na 15 lecie.
      Pan Dobosz lubuski rzezbiarz zreszta potwierdzil to co mówilem, ze nie ma ani
      problemu natury prawnej ani ekonomicznej w dorobieniu orla. Tak ksztaltuja sie
      Rzeczypospolite jak patriotycznie wychowuja w tradycji swoich obywateli.
      Widocznie w sadzie jest przesyt prawa i zagubila sie wrazliwosc na generalia. A
      to przeciez ten sad foruje wyroki "w imieniu Rzeczpospolitej Polskiej" wiec
      niech to bedzie nie tylko w slowach ale takze w czynach "od siebie".
      Pozdrawiam. LEONIDAS
    • Gość: Leliwa Re: Dajcie mu koronę! IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.03.05, 10:45
      Jaki to pomnik socjalizmu, kolego. W jego prostej formie nie ma za grosz tresci
      socjalistycznych: "surowego pompatyzmu i tzw. socrealizmu" To zwykly budynek,
      który mial za zadanie ulatwienie pracy i sedziom i pozwanym. Stad windy i
      zaplecze. Na dzisiaj moze budzic mieszane uczucia ale bardzo latwo
      go "poprawic" dopasowujac do zabytkowej zabudowy przedwojennego placu
      slowianskiego.I druga sprawa, mylisz kolego godla narodowe z narzucona
      symbolika internacjonalnego socjalizmu w stylu sowieckim. Gwiazdy ruskie i sier
      i mlot w róznych post sowieckich krajach zostaly potraktowane. Mówisz o
      Slowacji a w sasiednich Czechach wszystkie pompatyczne twory panowania ZSRR
      zostaly np. w Pradze zburzone i w Budapeszcie na Wegrzech a w Polsce jak sobie
      gminy zyczyly, w jednych stoi pomnik z czolgiem w innym spoleczenstwo sobie
      tego nie zyczylo i zburzono. Natomiast udowodnij mi ze jak wolna slowacja
      uchwalila nowe godlo narodowe to nie zmienila na wszystkich urzedach
      panstwowych, bo tak wlasnie zrobiono. Bo godlo to jest godlo. Z nim sie idzie
      do boju, za nie sie walczy i oddaje zycie. Kontestatorzy wychowani
      na "socjalistycznym patriotyzmie" powiedza a co to mnie obchodzi. To Twoja
      sprawa ale zareczam ci ze b. wielu Polakom, powtarzam: Polakom bardzo lezy na
      sercu poszanowanie narodowych barw, flagi, hymnu panstwowego i godla, zwlaszcza
      ze ten orzel w koronie liczy sobie tysiac lat. Amerykanie na przyklad wiele by
      dali aby miec taka dluga tradycje ale niestety musza jeszcze kilkaset lat
      poczekac ale nawet oni o dnajmlodszych lat wychowuja swoje dzieci w
      patriotyzmie i kazdy USA-nczyk odpowie ci ile gwiazd jest na ich sztandarze
      gwiazdzistym a gdy graja hymn to nie tylko spiewaja ale klada reke na sercu.
      Jest tak ze jeden z domu wynosi dobre wychowanie a inny telewizor.
    • Gość: mieszko Re: Dajcie mu koronę! IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.03.05, 10:54
      Prezydent Ronowicz to jest dopiero agregat. Jest zdziwiona ze sobie orzel bez
      korony wisi na sadzie a to przeciez same centrum miasta. Ale jak sie ma oczy
      wpatrzone w co innego albo wbite w ziemie to mozna nie dostrzec piramidy
      Cheopsa.W tym roku na tym samym placu Pani Prezydent zaplanowala uroczystosc 60-
      cio lecia odzyskania polskosci tych ziem. I nie czulaby sie glupio majac za
      plecami stara "gape" jak sie mawialo w opozycji. To tak jakby malo sie czula
      prawicowa a mówi ze jest az do bólu.Ale jaka mamy prawice takie ich sa czyny.
    • Gość: QQRYQ Re: Dajcie mu koronę! IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.03.05, 17:53
      Po pierwsze do ‘andrzeja’ – stęskniłeś się za starym systemem i chcesz mieć na mnie teczkę? Nie piszę ponadto pierdoł, bo niestety znam zachowania bardzo popularnej ostatnio skrajnej prawicy, po której spodziewać się można wszystkiego, również chęci ‘wytępienia’ wardburgów (że o hitlerowskich garbusach nie wspomnę). Wracając do namiarów, to widzę, że jesteś mądry inaczej – odemnie żądasz a sam nie podajesz.
      Teraz do ‘Leliwy’ – Jak zostało w tekście napisane, orzeł na sądzie nie jest godłem, bo nie spełnia żadnych norm heraldycznych. Ale nie o tym chciałem napisać, a wyjaśnić dla czego przyrównałem budynek do symbolu komunistycznego. To był zwykły przykład a ponieważ będąc przy nieszczęsnym orle najbliżej miałem do gmachu sądu, więc tegoż gmachu się ‘przyczepiłem’. Co do wyburzenia symboli komunistycznych w Pradze, to żaden problem – Praga to stare i piękne miasto, które nie potrzebuje dodatkowych atrakcji by przyciągać uwagę. Podobnie jest z miastem dwóch miast (Budapest). Tam również nie potrzeba dodatkowych atrakcji, jak i w wielu miejscach. Jednak na Słowacji nikomu takie pamiątki nie przeszkadzają, zato dają młodym wyobrażenie o poprzedniej epoce. I dobrze. W Zielonej Górze za to, nie mamy ani ciekawych atrakcji, ani pięknej historii. Powinniśmy więc starać się zachować to, co może jeszcze zwrócić czyjąś uwagę na tą dziurę. Tymczasem poza w/w orłem wszystkie relikty poprzedniego ustroju zostały zniszczone (nie licząc blokowisk z wielkiej płyty ;) . Może pora przestać niszczyć? Skoro Nowa Huta czy Pałac Kultury się wybroniły, to może i u nas coś zostawić dla następnych pokoleń, by móc im pokazać – takto wyglądało w czasach mojej młodości. Nie chodzi tu może o samego orła, ale czy w ZG pozostało coś jeszcze z tamtych czasów?
    • Gość: Jarek Re: Dajcie mu koronę! IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.03.05, 17:55
      Zirytowala mnie wypowiedz pani prezydent, iz nie wyobraza sobie by na ktoryms z
      miejskich obiektow wisialoby jeszcze godlo PRL-u!!! A czy pani prezydent
      wyobraza sobie, ze w budynkach miejskich takich jak szkoly nasze dzieci przy
      obecnej aurze marzna pobierajac nauke ze wzgledu na to, ze okna oraz instalacje
      grzewcze w tych szkolach pochodza takze z czasow PRL-u?! A przeciez zadaniem
      samorzadow jest dbalosc o stan techniczny placowek oswiatowych w miescie
      Zielona Góra!! Juz wystarczajaco duzo środków z budzetu miasta pani prezydent
      przekazala lekka reka (3,5 mln)na remont budynkow sadu! Nie jest to zadaniem
      samorzadu tylko panstwa, a biedni sedziowie mysla i tak tylko o czubku swojego
      nosa!! Moze przekazali by 0,01 swoich dochodow jako wklad wlasny na remont
      wspomnianego orla!! A pani prezydent niech wyciagnie wnioski i zajmuje sie tym
      co do niej nalezy, a nie uzdrawianiem sadownictwa w Zielonej Górze. Sady i tak
      maja sie dobrze w stosunku do reszty spoleczenstwa!!!
    • Gość: max Re: Dajcie mu koronę! IP: *.adsl.hansenet.de 03.03.05, 21:59
      Biedna katolicka Polska , gdyby to chodzilo o kolejny pomnik dla Karola Wojtyly
      zdazyli by w tydzien

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka