czarodziejka 15.08.02, 13:59 Przekątne trapezu są prostopadłe, a ich długości są równe x i y. Oblicz sumę długości podstaw tego trapezu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marchewa4 Re: przekątne trapezu 15.08.02, 14:06 pierwiastek kwadratowy z sumy (x^2 + y^2) M. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka Re: przekątne trapezu 21.08.02, 00:20 marchewa4 napisał: > pierwiastek kwadratowy z sumy (x^2 + y^2) siem zgadzam ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
kami.kadze Re: przekątne trapezu 20.08.02, 23:22 A mi sie wydaje, ze: [(x^2+y^2)^0,5]/2 Dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: przekątne trapezu 21.08.02, 00:40 W kazdym trapezie obie przekatne sa tej samej dlugosci, czyli x=y, czyli suma obu podstaw w tym konkretnym trapezie bezie rowna pierwiastek kwadratowy z dwoch razy przekątna. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka Re: przekątne trapezu 21.08.02, 00:50 cardemon napisał: > W kazdym trapezie obie przekatne sa tej samej dlugosci, hm? skad ci to przyszlo do glowy? ;o| Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: przekątne trapezu 21.08.02, 00:54 cardemon napisał: > W kazdym trapezie obie przekatne sa tej samej dlugosci, czyli x=y, czyli suma > obu podstaw w tym konkretnym trapezie bezie rowna pierwiastek kwadratowy z > dwoch razy przekątna. Przepraszam, oczywiscie nie w kazdym trapezie obie przekatne sa tej samej dlugosci, ale w tym konkretnym tak. Rozwiazanie pozostaje bez zmian: pierwiastek z 2 x przekatna. :) CdM Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka Re: przekątne trapezu 21.08.02, 00:58 cardemon napisał: > nie w kazdym trapezie obie przekatne sa tej samej > dlugosci, ale w tym konkretnym tak. nadal pytam: skad ci sie to wzielo? hm ... Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: przekątne trapezu 21.08.02, 01:17 czarodziejka napisała: > cardemon napisał: > > nie w kazdym trapezie obie przekatne sa tej samej > > dlugosci, ale w tym konkretnym tak. > > nadal pytam: skad ci sie to wzielo? hm ... > Po prostu tak musi byc. Czy oczekujesz ode mnie dowodu, ze jesli w trapezie przekatne przecinaja sie pod katem prostym, to obie przekatne sa sobie rowne? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: przekątne trapezu 21.08.02, 02:17 cardemon napisał: > (...) jesli w trapezie przekatne przecinaja sie pod katem prostym, to obie > przekatne sa sobie rowne (...) Tak, to sie zgadza pod warunkiem, ze w trapezie dwa kolejne katy sa rozwarte. Wtedy wzor na sume podstaw sie upraszcza dajac pierwiatek z 2 x przekatna. Jesli natomiast katy rozwarte sa naprzeciw siebie, to przekatne nie sa sobie rowne i dla tego przypadku jedynie wzor podany przez Marchewe jest sluszny. Troche namieszalem, ale umknely mi te "kopniete" trapezy z pola widzenia. :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: przekątne trapezu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.08.02, 12:32 cardemon napisał: > nie w kazdym trapezie obie przekatne sa tej samej > dlugosci, ale w tym konkretnym tak. > Po prostu tak musi byc. Czy oczekujesz ode mnie dowodu, ze jesli w trapezie > przekatne przecinaja sie pod katem prostym, to obie przekatne sa sobie rowne? a jednak tak nie musi byc Odpowiedz Link Zgłoś