Dodaj do ulubionych

Dość rządów p. Listowskiego

IP: 213.77.48.* 11.06.02, 10:07
Dzisiejsza wiadomość o planach p. Listowskiego wprowadziła mnie w pusty śmiech.
Zrobimy z zielonej Góry Disneyland. A może Las vegas.
Panie Prezydent. Puknij się w czółko.
Tylko ściągnięcie firm produkcyjnych może uratować to miasto, bo one będą
płacić podatki na rzecz miasta. Powstające hipermarkety i stacje benzynowe
płacą i będą płacić podatki tam, gdzie są zarejestrowane ich siedziby, czyli
nie w Zielonej Górze.
W czyim interesie pan działasz. Bo chyba nie działasz dla ludzi mieszkających w
tym mieście.
Obserwuj wątek
    • Gość: dSvP Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.06.02, 13:07
      andy - podatki to nie wszystko - przede wszystki liczą sie ludzie, to oni będą
      dostawali wynagrodzenia, oni będą stanowić siłę nabywczą ... ekonomia to system
      naczyń połączonych - oczywiscie masz rację, że podatek dochodowy zostaje
      odprowadzony do US w miejscu zarejestrowania firmy, ale tam nie płaci się np.
      podatku gruntowego (co do innych kosztów prowadzenia wymienionych przez Ciebie
      inwestycji zapytaj inwestorów, bądź rzecznika miasta, albo bezpośrednio
      Prezydenta Zielonej góry [funkcję prezydenta, jak i przewodniczącego rady
      miejskiej - piszemy wielką literą, natomiast jeśli mówisz o prezydencie jako
      przewodniczącym zarządu wtedy piszesz małą literą]).

PS - o pomyśle Prezydenta Listowskiego przeczytałem dzisiaj w prasie, szkoda,
      że nie słyszałem tego na żywo w audycji radiowej. Mam nadzieję, że dowiemy sie
      czegoś więcej na jutrzejszym czacie, bo przekazom prasowym, jakoś z natury
      (upraszczając - sic!) nie ufam.
      pozdrawiam tych co nie myślą kategoriami XIX wiecznej rewolucji
      naukowo=technicznej!!! Lokomotywa motorem postępu!
      • Gość: Marek Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.06.02, 16:33
        "Pozdrawiam tych co nie myślą kategoriami XIX wiecznej rewolucji
        naukowo=technicznej!!!"
        To cytat dSvP.
        Pisząc takie zdanie obrażasz miasta, które postawiły na rozwój przemysłu i
        dobrze na tym wyszły - patrz chociażby Tarnowo Podgórne, Kostrzyn.
        Niech rajcy Zielonej Góry przejrzą na oczy. Na wieloletnie igrzyska nie będzie
        stać nikogo, nawet najbogatszego miasta. A Zielona Góra niestety nim nie jest.

• Gość: Gosia Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 11.06.02, 13:20
      Zgadzam się w zupełności i nie rozumiem stronniczości Gazety, którą uważałam za
      obiktywną(do dzisiaj).Czytając pytanie dotyczące sondy o Polskiej Wełnie, tak
      tendencyjnie skonstruowane, wierzyć się nie chce, iż Gazeta dopuściła to do
      druku. Dzisiaj napiszę list do Naczelnego Gazety Wyborczej z pytaniem czy zdaje
      sobie sprawe z nieprofesjonalnych działań P.Żarnoch, która dorównuje poziomem
      dziennikarstwa z P.Borek i P.Bogiel z Gazety Lubuskiej.Brak kompetencji może
      spowodować nieodwracalne skutki. A CZASU NIE DA SIĘ COFNĄC.Teraz należy się
      zastanowic dlaczego władze naszego miasta tak sie spieszą przed zakończeniem
      kadencji może NIK powinien się temu przyjrzeć, a może to kampania wyborcza do
      wyborów samorządowych!!! Nie udał się Wodny Świat to może markety, jedyne
      rozwiązanie jakie może nam zaproponować P. Listowski! Chciałabym ,aby Pan Panie
      Prezydencie popracował w hipermarkecie i utrzymał sie za tę pensję!
      Pozdrowienia dla tematodawcy!
      • Gość: qaz Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.ipub.pl 11.06.02, 16:10
        dSvP.
        Dlaczego uważasz że rozwój przemysłu to pomysły rodem z XIX wieku??? Oświeć
        mnie, zacofanego kmiota żyjącego w mrokach wieku indutrializacji. Po co u nas
        zakłady? My będziemy tylko korzystać z owoców pracy przywożonych tu z
        zacofanych regionów przemysłowych.
        Gosia.
        Faktycznie pytanie Gazety sugeruje odpowiedź. Ci co są przeciw hipermarketom,
        są za rozsypaniem się polskiej wełny. No cóż: "pytania są tendencyjne!"
        • tom_tom Re: Dość rządów p. Listowskiego 11.06.02, 20:55
          Pytanie może i jest tendencyjne, ale nie udawajmy, że jest jakaś inna
          alternatywa. Dla mnie problem nie polega na tym czy wpuszczać wogóle
          supermarkety, tylko jak uratować budynki Polskiej Wełny. Czy dla jej ratowania
          warto zdecydowac się na hipermarkety. Co jest więcej warte? Można oczywiście
          powiedzieć zróbmy cos innego np. rektorat. Gazeta pisała o tym chyba rok temu.
          wszyscy pukali się w głowę i jakoś rektor nie chciał tych budynków. kto tam
          włoży tam tyle kasy bez wizji zarobku?
          • Gość: kolejarz Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.06.02, 10:57
            Ja nie wiem, co Wy się tak uczepiliście tego Prezydenta. Stara się chłop, jak
            może. Skoro nie ma ofert od firm produkcyjnych, to wykorzystuje to, co ma. Cała
            gospodarka wyhamowała, nie tylko w Z-G.
            Zgadzam sie z dSvP, że podatki to nie wszystko. Poza tym firmy produkcyjne
            także nie maja obowiązku zarejestrować się w Z-G. Tym bardziej że udział
            miasta w podatach CIT, PIT i pośrednich jest więcej niż znikomy. Teraz
            najbardziej liczy się dla miasta podatek od nieruchomości.
            Co do stacji benzynowych, wolicie, żeby ich nie było? Tylko, żeby było więcej
            bezrobotnych? O hipermarketach pisałem już wielokrotnie.
            Może ktoś słyszał o czymś takim jak proces tercjaryzacji gospodarki w krajach
            rozwiniętych?
            • Gość: Zielony Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 12.06.02, 12:09
              Nikt by sie nie czepial p. Listowskiego gdyby w czasie calej swojej kadenci tak
              ochoczo i spektakularnie dzialal jak teraz. Zblizaja sie wybory i trzeba cos
              robic, bo szkoda stracic te kilkanascie tysiecy "zoldu". Osobiscie nie mam nic
              przeciwko inwestycjom o ktorych w/w Pan wspomina oby jednak doczekaly sie
              realizacji bo obiecywa to i ja potrafie i kazdy z nas. Parafrazujac ...
              mezczyzne nie poznaje sie po tym co obiecuje, ale co splodzil. Narazie mamy
              remont starowki z ktorego sie bardzo ciesze (chociaz sa glosy ze zamiast
              rewitalizacji i renowacji mamy doczynienia z malowaniem i czyszczeniem elewacji
              li tylko - nie sprawdzilem nie wiem). Jesli tylko ktos mi zagwarantuje ze
              chociaz czesc z tego co obiecuje obecna ekipa uda sie zrealizowac... zaglosuje
              na nich. Ale chyba mi to nie grozi i nie oddam glosu na...
            • Gość: qaz Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.ipub.pl 12.06.02, 12:39
              Gość portalu: kolejarz napisał(a):

> Ja nie wiem, co Wy się tak uczepiliście tego Prezydenta. Stara się chłop, jak
              > może. Skoro nie ma ofert od firm produkcyjnych, to wykorzystuje to, co ma.

No właśnie dlaczego jak już jest jakiś inwestor to nie ląduje w Zielonej Górze.
              Z zabiegania o inwestora: pała
              Dlaczego ktoś coś otwiera w Sulęcine, Kostrzynie, Zbąszyniu, Żarach czy
              Wałbrzychu a nie u nas?

> Może ktoś słyszał o czymś takim jak proces tercjaryzacji gospodarki w krajach
              > rozwiniętych?

Aż tak bardzo to my rozwinięci nie jesteśmy (niestety)

• Gość: kolejarz Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.06.02, 21:35
                Gość portalu: qaz napisał(a):

> Gość portalu: kolejarz napisał(a):
                >
                > > Ja nie wiem, co Wy się tak uczepiliście tego Prezydenta. Stara się chłop,
                > jak
                > > może. Skoro nie ma ofert od firm produkcyjnych, to wykorzystuje to, co ma.
                >
                >
                > No właśnie dlaczego jak już jest jakiś inwestor to nie ląduje w Zielonej Górze.
                >
                > Z zabiegania o inwestora: pała
                > Dlaczego ktoś coś otwiera w Sulęcine, Kostrzynie, Zbąszyniu, Żarach czy
                > Wałbrzychu a nie u nas?
                >
                > > Może ktoś słyszał o czymś takim jak proces tercjaryzacji gospodarki w kraj
                > ach
                > > rozwiniętych?
                >
                > Aż tak bardzo to my rozwinięci nie jesteśmy (niestety)

Jesteśmy, bo ten proces obserwuje się także u nas. Bliżej nam do Franci, niż do
                Mongolii.

• bes-t Re: Dość rządów p. Listowskiego 12.06.02, 23:14
      Przestańcie już psioczyć i zejdźcie na ziemię. Byłem dzisiaj w Zielące i
      przyjrzałem się „wełnie” z bliska. Na pierwszy rzut oka budynki sprawiają
      wrażenie katastrofy budowlanej. Przyciągnięcie tam jakiegokolwiek inwestora
      będzie niewątpliwym sukcesem (bez cienia złośliwości z mojej strony). Jeżeli
      jakiś zarząd sieci hipermarketów da się przekonać do adaptacji zrujnowanych
      zabytkowych pomieszczeń za grube pieniądze (jak może wybudować standardowy
      budynek – pewnie taniej), to będzie to „jedynie słuszna koncepcja” na
      uratowanie tego ciekawego kompleksu budynków. Kto inny – niż branża handlowa -
      chciał pakować miliardy w remont zabytków w centrum miasta? Ministerstwo
      kultury?
      • Gość: kolejarz Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.06.02, 23:44
        Zgadza się!
        • Gość: dSvP Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.06.02, 19:23
          ok no to prosto z mostu:
          był sobie raz zielony las la la la ...
          któregoiś pięknego popołudnia Rada Miasta Stukupuku zasiadła w Ratuszu. Naradę
          otworzył Prezydent Pcimski - słuchajcie kochani jest rok wyborczy więc trzeba
          pokazać, że coś się robi. Słucham teraz Waszych propozycji. - powiedział, nie
          bacząc, że w 30 osobowej radzie jest 2 radnych opozycji.
          - hmmmmm - nieśmiało zaczął przewodniczący klubu większości - może hmmmmmmm
          może fabrykę jakąś, ten tego prawda, otworzymy?
          - oooo takkkkk !!! tak - zaaklamowała sala fabrykę!!!! otwórzmy fabrykę!!!
          - albo nawet dwie - rzucił ktoś z głębi!!!!
          - Tak jest!!! - poparła go reszta!
          - Ale jaką fabrykę? zapytał Prezydent.
          - Wielką! rzucił ktoś z sali!
          - I zieloną - dorzucił ktoś inny!!!
          - Albo dwie - słychać było znów ten sam głos.
          - Ale fabrykę czego? znów zapytał Pcimski.
          - Fabrykę stopów żelazowo-miedziowych z dodatkiem chromu i niklu - słyszałem,
          że coś takiego w Hong Kongu budują - to musi być komuś potrzebne- rzucił Radny
          Pastuszek.
          - Gówno prawda! - rzucił na to Radny Fikoł- Kwarc!! Kwarc!!! Ludzie, jakimi Wy
          kategoriami myślicie!!! Żyjemy w XXI wieku - tylko w krzemie siła drzemie - tak
          mawia Bill Gates, i co ??? I ma kupę siana z tego! Budujmy fabrykę kwarcu!!!
          - Albo dwie - daje sie słyszeć znów ten sam głos z tyłu, choć tym razem
          bardziej pobrzękujący.
          - Dupa!!!!! Nie będzie fabryki kwarcu!!!! Ja panu mówię !!! widziałem w
          telewizji!!! takie cztery są na Tajwanie!!! A Pan wiesz, że Tajwan to potęga!!!
          Ja Wam mówię kwarc odpada, a w ogóle to skąd Pan chcesz kwarc wziąć?
          - Wybudujmy cementownie!!! - rzucił radny opozycji - cement do budowy będziemy
          mieli z tej właśnie cementowni, co obniży koszta o połowę, ba nawet o 90
          procent, ba! o 260 procent obniży koszta! Ja wiem, czytałem w prasie!!
          - Chyba w chińskiej - zachichotała Babcińska!
          - ha ha ha- ryknęła sala
          - Albo dwie i jestem za! - znów słychać Buraczewskiego, tym razem kompletnie
          pijanego.
          - Panie Prezydencie - rzekł wstając Alojzy Bąbel, lokalny przedsiebiorca - wie
          Pan, że mamy recesję w kraju, gospodarka nie ma najmniejszych szans, aby
          rozwinąć się w sposób znaczący w najbliszym okresie. Jest źle, a będzie jeszcze
          gorzej. Zdaje Pan sobie sprawę, w przeciwieństwie od niekturych tu
          zgromadzonych, że mamy niesamowite problemy budżetowe w skali kraju. Jest Pan
          także świadomy tego, że w najbliższym czasie czekają nas wielkie cięcia w
          budżecie miasta. Wie Pan, że spowoduje to ataki prasy i opozycji - wszak to my
          jesteśmy określani cyklisto-maoistami. Wie Pan, że sytuacja, taka jak nasza
          jest powszechna w kraju i bardzo trudno będzie ściagnać inwestora, który będzie
          chciał otworzyć choćby nową budę z hotdogami. Nie mówmy więc o fabrykach!
          Szanowny Panie Radny - nie ma Pan pojęcia jak tworzy się budżet, a tym
          bardzoiej, w jaki sposób należy zachęcać inwestorów do inwestowania w gminie.
          Pan nawet nie rozumie co znaczy gmina, a co dopiero inwestor! Czy Pan sądzi, że
          inwestorzy leżą na ulicy? Ot dobijają się do drzwi i błagają nas o inwestycje w
          naszym mieście? Gratuluję realnego spojrzenia na świat! Pięknie! Fabryki
          krzemu!! Gratuluję! Huta .. po prostu rewelacja! Panowie spójrzmy poważnie na
          aspekty położenia geograficznego, na przesłanki ekonomicne gminy, moiasta
          województwa w końcu kraju. Pamiętajmy, że inwestorzy także prowadzą rachunek
          ekonomiczny, przede wszstkim porównując nas do innych państw! Panowie przykłady
          Kostrzna czy Wałbrzycha są chybione. Panie Radny Fikoł - rzucił z politowaniem -
          czy Pan wie ....
          - Albo dwie - dorzucił głos z tyłu
          • Gość: kolejarz Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.06.02, 11:45
            No w sumie tak...
          • Gość: dSvP Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: 213.77.48.* 18.06.02, 13:56
            Ty jakiś komuch jesteś.
            Pewnie byś chciał igrzysk. To jedź do Korei Pn. Będziesz miał tego do woli. A
            jak będziesz umierał, to raczej z głodu. Murowane.
            • Gość: kolejarz Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.06.02, 14:13
              Gość portalu: dSvP napisał(a):

> Ty jakiś komuch jesteś.
              > Pewnie byś chciał igrzysk. To jedź do Korei Pn. Będziesz miał tego do woli. A
              > jak będziesz umierał, to raczej z głodu. Murowane.

Do mnie mówisz?
              • Gość: dSvP Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.06.02, 14:46
                Kolejarz przepraszam Cię, ale spójrz tylko na IP, mówi samo za siebie. Niestety
                nie potrafię stwierdzić (raczej sprawdzić z braku czasu) czy innym cyber-ludkom
                ktośz tamtego adresu odpowiedział innym - z góry za barana przepraszam, choć
                chyba nie powinienem się wstydzić nie swoich wypowiedzi.
                PS
                kolejarz podejrzewam, że powyższe zdanie było skierowane do mnie - więc
                ospowiadam - tak jestem komuchem, ale przynajmniej nie podszywam się po czyjś
                nick. lammer!
                • Gość: kolejarz Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.06.02, 18:45
                  Gość portalu: dSvP napisał(a):

> Kolejarz przepraszam Cię, ale spójrz tylko na IP, mówi samo za siebie.

Rzeczywiście, nie zauważyłem.

Niestety
                  >
                  > nie potrafię stwierdzić (raczej sprawdzić z braku czasu) czy innym cyber-ludkom
                  >
                  > ktośz tamtego adresu odpowiedział innym - z góry za barana przepraszam, choć
                  > chyba nie powinienem się wstydzić nie swoich wypowiedzi.
                  > PS
                  > kolejarz podejrzewam, że powyższe zdanie było skierowane do mnie - więc
                  > ospowiadam - tak jestem komuchem, ale przynajmniej nie podszywam się po czyjś
                  > nick. lammer!

• Gość: Michał "HiperWełna" IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.06.02, 15:05
      Odnosząc się do budowy parku rozrywki, który ma przyciągać ok. 1 milona Niemców
      rocznie, to musza mieć gdzie zrobić zakupy po super zabawie jaką gwarantuje im
      Mega Park, jeśli miasto nie zgodzi się na budowę hipermarketów to gdzie oni
      zrobią zakupy ?? Chyba nie w małych i niechlujnych osiedlowych sklepikach ?? A
      wiec wystarczy tylko logicznie pomyślć.
      • tom_tom Re: 19.06.02, 16:48
        Gość portalu: Michał napisał(a):

> Odnosząc się do budowy parku rozrywki, który ma przyciągać ok. 1 milona Niemców
        >
        > rocznie, to musza mieć gdzie zrobić zakupy po super zabawie jaką gwarantuje im
        > Mega Park, jeśli miasto nie zgodzi się na budowę hipermarketów to gdzie oni
        > zrobią zakupy ?? Chyba nie w małych i niechlujnych osiedlowych sklepikach ?? A
        > wiec wystarczy tylko logicznie pomyślć.
        Jeśli Listowski zbuduje park rozrywki dla miliona Niemców to ja posatwię
        hipermarket

• Gość: kapral W Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 22:09
      Tak jestem za tym, żeby majora Listowskiego Zygmunta zdegradować do stopnia
      sierżanta, albo plutka, skonfiskować kamienicę, którą wybudował, a pieniądze
      uzyskane tą drogą przeznaczyć na budowę basenu pod szklarnią na Spalonce
      chynowskiej.
      A Domaszewicza zrobić woźnym w szkole podstawowej, a żeby sobie dorobił dać
      mu na pół etata kotłownię i do tego dożywotnio i bezpłatnie wstawić go do rady
      nadzorczej Radia Za Chuć.
      A Batkowskiemu Lesławowi koopić tupecik na głowę, bo łysy i chudy i
      beszczelniawy.
      A wogóle to wpuścić Regionalną Izbę Obrachunkową do Urzędu Miasta na 6
      tygodni i po sporzadzeniu protokołu końcowego oddać sprawy do Prokuratury, ale
      nie zielonogórskiej, mogłaby byc poznańska lub gorzowska.
      (te hektarki ziemi w mieście za bezcen na początku kadencji, te umorzenia
      podatków, te "zapomniane" przetargi, Arwito i doradca Klein).
      Kapral MO Warchoł Tadeusz
      • Gość: 44 Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: 62.87.223.* 20.06.02, 13:05
        Gość portalu: kapral W napisał(a):

> Tak jestem za tym, żeby majora Listowskiego Zygmunta zdegradować do stopnia
        > sierżanta, albo plutka, skonfiskować kamienicę, którą wybudował, a pieniądze
        > uzyskane tą drogą przeznaczyć na budowę basenu pod szklarnią na Spalonce
        > chynowskiej.
        > A Domaszewicza zrobić woźnym w szkole podstawowej, a żeby sobie dorobił dać
        > mu na pół etata kotłownię i do tego dożywotnio i bezpłatnie wstawić go do rady
        > nadzorczej Radia Za Chuć.
        > A Batkowskiemu Lesławowi koopić tupecik na głowę, bo łysy i chudy i
        > beszczelniawy.
        > A wogóle to wpuścić Regionalną Izbę Obrachunkową do Urzędu Miasta na 6
        > tygodni i po sporzadzeniu protokołu końcowego oddać sprawy do Prokuratury, ale
        > nie zielonogórskiej, mogłaby byc poznańska lub gorzowska.
        > (te hektarki ziemi w mieście za bezcen na początku kadencji, te umorzenia
        > podatków, te "zapomniane" przetargi, Arwito i doradca Klein).
        > Kapral MO Warchoł Tadeusz

No kapralu, aleście dowalili. Tylko czy w RIO "zielona ośmiorniczka SLD" nie ma
        swoich macek?

44

• Gość: Edes Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: 213.77.48.* 24.06.02, 11:22
          44 !!!
          Obawiam się, że macki SLD już tam są od dawna.
    • Gość: Janek Re: Dość rządów p. Listowskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.06.02, 21:34
      A ja wierzę w przyszłego prezydenta Zielonej Góry p.Andrzeja Wojciuszkiewicza
      - jest to człowiek sukcesu gospodarczego , to co osiągnąl to tylko własną
      pracą i wysiłkiem. Człowiek wykształcony - to jest to na co czeka nasze miasto
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka