Dodaj do ulubionych

te cholerne drzewa!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 22:37
STOP ŚMIERCI NA PRZYDROŻNYCH DRZEWACH !
APEL O WYCINKĘ DRZEW PRZYDROŻNYCH.
Apelujemy do wszystkich urzędów państwowych i władz samorządowych
odpowiedzialnych za bezpieczeństwo na drogach publicznych w Polsce o pilne
podjęcie działań zmierzających do całkowitej wycinki drzew rosnących na
poboczach. Drzewa te zagrażają bezpieczeństwu uczestników ruchu drogowego i
przyczyniają się do około 20% śmiertelnych wypadków na polskich drogach.
Zwyczaj sadzenia przydrożnych drzew wywodzi się z dawnych czasów, kiedy
to podróżowano konno, a drogi były nieutwardzone. Wtedy to drzewa wyznaczały
linię drogi – miało to niemałe znaczenie w nocy czy po obfitych opadach
śniegu. W czasie wojen drzewa osłaniały ruchy wojsk. Latem cień drzew dawał
ulgę w czasie upałów. W tamtych czasach przydrożne drzewa spełniały bardzo
pożyteczną rolę. W miarę rozwoju motoryzacji, poprawy jakości dróg i wzrostu
prędkości podróżowania, przydrożne drzewa stawały się coraz większym
zagrożeniem w ruchu drogowym, gdyż każde wypadnięcie pojazdu z drogi i
zderzenie z pniem drzewa przeważnie kończy się tragicznie.
Wypadnięcie z drogi może się przydarzyć każdemu kierowcy, szczególnie młodemu,
początkującemu, ale ci najbardziej doświadczeni też popełniają błędy.
Wystarczy chwila dekoncentracji, odwrócenie uwagi, zła ocena stanu
nawierzchni, zbyt szybkie wejście w zakręt, nagłe hamowanie, przemęczenie,
zasłabnięcie, czy nawet zaśnięcie za kierownicą. Do wypadnięcia z drogi nie
zawsze dochodzi z winy kierującego. Często następuje to z winy innych
użytkowników dróg, np.: pojazd jadący z przeciwka wpada w poślizg, lub gdy ma
nagłą awarię i kierowca traci panowanie nad pojazdem, gdy kierowca pojazdu
jadącego z przeciwka jest pijany, lub zasłabnie za kierownicą, gdy
niedoświadczony kierowca niebezpiecznie prowadzi pojazd, czy zajeżdża drogę.
Do tego samego doprowadzić może próba ominięcia pieszego, zwierzęcia lub
rowerzysty, gdy nagle wtargną na jezdnię. Jeżeli przy drodze nie ma drzew,
takie sytuacje nie oznaczają zazwyczaj nic groźnego. Pojazd ląduje na poboczu,
w krzakach lub w polu, a w najgorszym przypadku - w rowie. Nawet gdy dojdzie
do przewrócenia się pojazdu lub do tzw. „dachowania”, podróżni mają ogromne
szanse wyjść z takiej przygody bez szwanku. Niestety, zarządcy dróg
publicznych w Polsce sadzą na poboczach, blisko krawędzi jezdni miliony drzew,
czego efektem jest śmierć lub kalectwo tysięcy podróżnych, których pojazd
wypadł z drogi.
.............................
itd itp w tym samym stylu.
to się może zielonogórskiej architekt spodobać, drzewa są bardzo agresywne!
Obserwuj wątek
    • Gość: Roma Re: te cholerne drzewa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 02:13
      Kobieto!!
      postradałaś zmysły???
      jak ktoś jezdzi ostrożnie a nie jak oszołam to nie wpadnie na drzewo!!!!
      nie mam najmniejszego zamiaru godzic sie na likwidację
      przepięknych czasem alei drzew.
      Chcę cieszyć swe oczy tym co jeszcze nas zostało.
      Brak słów na takich oszołomów jak ty którzy widza
      problem tak bardzo jak ty jednostronnie.
      A może masz chrapkę na drewno??teraz dęby i lipy na wagę złota są!
      kim jesteś dziwna istoto???
      • croolick ta akcja to czyst glupota!!! 29.05.05, 09:36
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=149&w=24289054
        • Gość: avaSatani Re: ta akcja to czyst glupota!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.05.05, 11:11
          Masz rację crooliku, że stanowisko te popierają policjanci.
          Stylistyka "odezwy" mówi o tym jednoznacznie!

Nawuiasem - drzewa nie są problemem użytkowników dróg. Ich problemem
          jest "niedostosowanie prędkości do panujących warunków i ograniczeń"!

Przykłąd prosty - droga Zielona Góra - Sulechów. Drzew nie ma, a wypadków w
          cholerę!
    • Gość: Leśniczy Re: te cholerne drzewa! IP: 213.199.251.* 29.05.05, 11:41
      Ja wiem-to wina drzew-za szybko migają[za szybami]
    • hiro [...] 29.05.05, 11:43
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: WZ Re: te cholerne drzewa! IP: *.l4.c2.dsl.pol.co.uk 29.05.05, 16:46
      Rzeczywiscie Juli kladka z mozgu odleciala.Co piekniejszego jest od natury?
      Wszystko tylko zniszczyc zeby zrobic przyjemnosc dla wariatow prowadzajacych
      zbierane czesciami samochody (ruiny) i chcacych robic formule 1 po pieknych
      drogach.Balwany, troche inteligencji! A ty Jula kup sobie taczke..... jestes
      jak mol, co wszystko niszczy!
    • Gość: franiu Re: te cholerne drzewa! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.05.05, 19:29
      popieram, mamy wystarczająco drzew w innych miejscach, przy drogach powycinać w
      cholerę i poszerzyć jezdnie
    • Gość: mna Re: te cholerne drzewa! IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.05.05, 20:22
      Także jestem ZA. Drzewa do lasu, bezpieczeństwo na drogi.
      Brak argumentów oraz poziom kultury wypowiedzi niektórych adwersarzy świadczy
      jedynie o słuszności postulatu.
      Wiara w to, że rozsądna jazda uchroni od wypadku wynika z naiwności, bądź z
      braku doświadczenia. W poślizg można wpaść przy każdej niemal prędkości, crush-
      testy przeprowadzane są przy prędkościach 40-50km/h (wyniki każdy chyba widział
      w tv), dozwolona prędkość poza terenem zabudowanym to 90km/h. Skutek spotkania
      z drzewem z powodu poslizgu przy dozwolonej prędkości to ŚMIERĆ człowieka lub
      ludzi!
      Estetykom i obrońcom "sadzonej przez człowieka, naturalnej" przyrody radzę to
      przemyśleć...
      • Gość: zielonogórzanka Re: te cholerne drzewa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 20:41
        Zgadzam sie z tymi, którzy sa przeciwni wycinaniu drzew. Kierowcy zachowuja sie
        jak w amoku, wystarczy tylko trochę pojeździc. Mam ochote strzelać do kół,
        pseudo kierowcom, którzy nie zważając na nic i na nikogo ,pędzą po drogach,
        jakby tylko one do nich należały. Oni swoją brawurą i chamstwem winni są tym
        nieszczęsnym wypadkom i horrorowi kt óry sie dzieje na drogach. I racje ma
        przedmówca, który wskazuje na szose Zielona Góra Sulechów. Nie ma drzew a trup
        ściele sie gęsto. Nie po piły i siekiery , a po rozum do głowy panowie i panie
        kierowcy. Kierowca z 30 -letnim stażem za kierownicą.
        • Gość: piter Re: te cholerne drzewa! IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.05.05, 21:36
          Staż 30-letni ale ile kilometrów przejechanych? :>
      • Gość: ziutek Re: te cholerne drzewa! IP: *.ztpnet.pl 29.05.05, 20:49
        A bylas kiedys, jadac osobowka, wyprzedzana z duza predkoscia przez ciezarowke?
        Nie czulas jak zaczyna Twoim malcem rzucac po drodze przez podmuch? Bez drzew
        bedzie tak czesciej. Juz nie mowiac o sniegu i o tym, ze po prostu drzewa daja
        cien.
    • Gość: urwis Głos Juli - głosem rozsądku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 21:53
      Jula przedstawiła argumenty za wycinką drzew przy drogach.
      Też swego czasu pisałem na ten temat, używając podobnych argumentów.

Jeżeli mam dylemat: życie ludzkie czy drzewo przydrożne,
      to nie mam żadnych wątpliwości, że życie ludzkie.
      I to nie ważne jest, czy kierowca zawinił, czy nie.

Agrument o tym, że na trasie Zielona Góra - Sulechów zdarzają się wypadki,
      nie jest żadnym argumentem. Ponieważ bardzo często jeżdżę tą trasą, to mogę
      powiedzieć tak, dobrze, że na tej trasie nie ma drzew, bo wtedy dopiero liczba
      ofiar byłaby trzykrotnie wyższa.

Myślę, że powinno się "bombardować" w tej sprawie przede wszystkim prezydentów,
      burmistrzów i wójtów oraz radnych, odpowiedzialnych za stan dróg w gminach.
      Uważam, że w drodze ustawowej powinno zwolnić się gminy z obowiązku płacenia za
      wycinkę drzewa przydrożnego. To może pchnęłoby do przodu sprawę.

Ponieważ jestem proekologiczny, uważam, że za każde wycięte drzewo przydrożne
      warto byłoby zrobić np. 4 nowe nasadzenia, zeby wyrównać bilans z przyrodą.

Jeżeli są to argumenty
      • Gość: joanna Re: Głos Juli - głosem rozsądku IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.05.05, 22:32
        popieram , to rozsądny głos
      • Gość: kedal Re: Głos Juli - głosem rozsądku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 00:37
        Niestety, to nie głos rozsądku. Rozsądnym drzewa nie przeszkadzają. Drzewa nie
        zabijają, samochody same nie wpadają w poslizg itp. ..........
      • croolick Re: Głos Juli - głosem rozsądku 30.05.05, 19:22
        Dla mnie wycinanie przydroznych drzew to czysty idiotyzm
        - a coz one sa winne, ze ludzie jezdza za szybko? Zreszta ta nadgorliwosc
        doprowadzic moze do zwiekszenia ilosci wypadkow!!! Tak, tak! ZWIEKSZENIA.
        W mojej okolicy drogowcy nadgorliwcy wycieli przydrozne drzewa a teraz zima
        wiatr nawiewa z pola snieg a droga bardzo czesto jest oblodzona, bo nie ma
        naturalnej bariery drzew chroniacej przed morznym wiatrem. Oczywiscie na takich
        odkrytych przestrzeniach powinny byc ploty, ktore zatrzymywac beda nawiewany
        snieg ale szybko takie ogrodzenie jest demontowane przez zaradnych inaczej
        okolicznych mieszkancow...
        Ponadto drzewa chronią polski asfalt przed spłynieciem do rowu, bo wielu
        zapomina, ze drzewa przecież dają cien, oczywiscie nie musze juz dodawac, ze na
        tym odcinku przy ktorym wycieto przydrozne drzewa pojawily sie wybrzuszenia i
        koleiny, ktorych wczesniej nie bylo...

p.s.
        acha, czasem lesne zwierzeta powoduja wypadki, moze je zatem powystrzelac
        wszystkie?!
        • Gość: urwis Myślałem, że mieszkasz w Żarach a nie na Alasce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 20:41
          Te wiatry tak nawiewają śnieg i do tego misie grizzly grasują w cyberprzestrzeni.
          • Gość: Kaninchen Re: Myślałem, że mieszkasz w Żarach a nie na Alas IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.05.05, 21:54
            Gość portalu: urwis napisał(a):

> Te wiatry tak nawiewają śnieg i do tego misie grizzly grasują w
            > cyberprzestrzeni.

Moze sloneczko za mocno przygrzalo, to Ci przypomne, ze zyjemy w klimacie
            umiarkowanym i snieg nie jest tu czyms nadzwyczajnym. Ponadto wiatry wieja
            czesto bardzo mocno. Wiem, ze wielu z tych co boi sie przydroznych drzew
            zostawia samochod na zime w garazu. Ja jezdze caly rok i wiem co to poslizg. Z
            doswiadczenia wiem, ze na pozbawionych drzew odcinkach drog, zwlaszcza
            sasiadujacych z polami czy lakami bardzo latwo o gololedz czy wrecz czysty lod a
            na to nie pomoga najlepsze opony zimowe (bo tych z kolcami nie wolno uzywac).
    • afe-lek Re: te cholerne drzewa! 29.05.05, 23:20
      Zostawmy te drzewa...., budujmy autostrady.
      • Gość: Zuzanna Wyciąć Julkę!- IP: *.ztpnet.pl 30.05.05, 11:46
        Gdyby nie drzewa juz dawno byśmy pozdychali. Szedzi nie maja takich problemów,
        po prostu wolniej jeżdżą, a nad wycięciem każdego drzewa zastanawiają się
        bardzo długo i... jadą po nie do Polski. Do tych durnych polaczków,którzy za
        parę lat będą żyć tak jak w Etiopii.
        • Gość: Krzysztof Re: Wyciąć Julkę!- IP: *.ztpnet.pl 30.05.05, 11:58
          Rzeczywiście Szwedzi bardzo dbają o roślinność w swoim kraju. Szkoda,że
          niektórzy nasi rodacy nie myślą tak samo.Wyciąć i poczekac 50 lat na
          następne.Może dożyjemy..Oj Jula, Jula ...
    • Gość: Jazzek Re: te cholerne drzewa! IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 30.05.05, 12:18
      Ale co wy się Juli biednej czepiacie... Ona tylko zacytowała. A faktem jest, że
      takie drzewo, jak z nienacka wpadnie na drogę, prosto pod koła niczego się nie
      spodziewającego kierowcy, to może być groźne.
      • Gość: Jula Re: te cholerne drzewa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 13:50
        Och wy, nie czytacie postów dokładnie, dzięki Jazzek:)
        ja też uważam, że wycinka przydrożnych drzew to kretyństwo, pomijając wszelkie
        argumenty ekologoczne i drogowe, to gdyby przy Trasie Pn rosły drzewa, może
        asfalt tak rychło nie by nie spływał.
        • Gość: piter Re: te cholerne drzewa! IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.05.05, 00:31
          Taaaa, bo przy Trasie Północnej nie rosna drzewa :> Skąd Ty jesteś?
    • Gość: Wena Re: te cholerne drzewa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 02:53
      no rośnie troche lasu ,ale większość drzew wycięta!
      tam był przed 1986 piękny las!
      potem las wycięli i zrobili piękną obwodnicę
      a potem przy tej szosie postawili bloki!
      jak wspaniale się tam żyje!!
      zapraszam~!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka