Gość: Piotr IP: 212.76.37.* 17.08.07, 17:37 Tomasz Hofmokl, nie Homofokl. Pierwszego maila wyslal p. Smereczynski z tego co pamietam. Ot tak gwoli scislosci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ;O) fajnie sie tego czyta IP: 81.144.219.* 17.08.07, 17:48 ...I nieprawdopodobne jest to jak sie to rozwinelo przez 15 lat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
real.alcatraz Polski internet ma 16 lat 17.08.07, 17:49 Takie ogrągłe rocznice w przypadku internetu powinnny z marszu generować przynajmniej dozę zastanowienia, od jakiego czasu ja mam możliwość bywania w sieci i w jak wydajny dla siebie sposób potrafię z niej korzystać. Internet przecież również funkcjonuje jako ściek rzeczy nas psujących. Sam czasem łapię się, że od przpadku do kliknięcią zabrnąłem w nieżły syf. Przerazające :) A tak poza nauką, to można go używać do lansu i wyrywania :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Polski internet ma 16 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 18:30 "Milion starych złotych - taka dotacja umożliwiła podłączenie Polski do Internetu." To były dwa MILIARDY. Wiem, bo mój podpis pod tą decyzją też figuruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bytss Re: Polski internet ma 16 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.07, 18:44 Dla Gó..anej to bez roznicy, inne nazwiska, inne kwoty byle byl artykul... ludzie zastanowcie sie co piszecie pseudo dziennikarzyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Polski internet ma 16 lat IP: 212.76.37.* 17.08.07, 18:48 Widze poprawke literowki w tekscie, milo widziec ze ktos czyta komentarze uzytkownikow i reaguje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acd Polski internet ma 16 lat IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.07, 18:57 Rozbawiło mnie ilustrujące artykuł zdjęcie dwóch wtyczek z podpisem "Dostęp do internetu jest coraz łatwiejszy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le0n Polski internet ma 16 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 21:23 Łączyłem się w 1992 modemem do operatora w Niemczech, kosztowało fortunę (mojego pracodawcę) ale tylko tak można było ściągnąć dokumentację do routera Wellfleet (czy ktoś jeszcze pamięta?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wektor Re: Polski internet ma 16 lat IP: *.dhcp.embarqhsd.net 18.08.07, 05:49 Pamietam, iz jak bylem w roku 1992 na stypendium w Niemczech regularnie komunikowalem sie ze swoja uczelnia w Polsce droga emailowa (ale nie bylo to takie proste jak obecnie)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a a ścierwo zwane GWnem dołączyło pozniej IP: *.dialog.net.pl 17.08.07, 21:39 a dlaczego Agora łamie "Terms of use" map firmy Google, w portalach ladek.pl, wrocek.pl ? rozumiem ze te portale są "not commercial use" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Internet Polski internet ma 16 lat IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.08.07, 22:08 Co za pierdoly.... 1991 rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Polski internet ma 16 lat IP: *.chem.buffalo.edu 17.08.07, 22:08 Przed Internetem byl PLEARN. Oparty o RSCS (protokol BITNETu). Pierwsze stale lacze do Danii bylo juz w 1990, po nodzie warszawskim byl wroclawski (PLWRTU11). Pamietam pierwszy e-mail wyslany z PLWRTU11 (to byla jesien 1990), bo sam go wyslalem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intrnetek Polski internet ma 16 lat IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.08.07, 22:49 bardzo fajny artukul, ja korzystam z netu od 1999 roku, a od 2006 mam stale lacze, nie wyobrazam sobie teraz zycia bez netu, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin_f Polski internet ma 16 lat IP: 203.173.139.* 17.08.07, 23:07 Pierwszy raz widziałem internet na początku lat 90., gdy zorganizowano pokaz w redakcji jednej gazety. A sam w necie jestem jakoś od października 1996. Na początku wypasiony modem 33600 kb/s, powolne ładowanie się obrazków i ściąganie programów godzinami. Połączenie płatne od godziny, oczywiście. Wyszukiwarki – Altavista i Netoskop (pamięta jeszcze ktoś, że kiedyś nie było Google’a?), nieprzebrane archiwa ftp, wciąż trwająca w sieci migracja z gophera na www, jeszcze były prowadzone Polskie Zasoby Sieciowe – katalog polskiego internetu. Pamiętam, że jednym z moich pierwszych poszukiwań w sieci było, jak skonfigurować sobie polskie litery (bo to za granicą się działo). Do dyskusji służył wtedy usenet (i IRC, ale jakoś IRC nigdy mnie nie pociągnął). Potem znalazłem firmę z ryczałtem miesięcznym, zmieniłem modem na 56 kb/s (ale dużo szybciej nie było, średnio wyciągał jakieś 45 kb/s). MP3 ściągała się ok. godziny, film parę dni. Nie było tylu forów, nie było GG (wtedy dopiero raczkowało ICQ), nie było p2p (nawet Napstera ani Kazaa), nie było prawie w ogóle spamu – można było bezpiecznie podać publicznie własny adres e-mail, było to wręcz zasadą kultury. Strony „optymalizowane pod IE” (czytaj: zawierające takie błędy, że tylko IE jest je w stanie wyświetlić) były marginesem i w powszechnej pogardzie, na Windowsach królował Netscape Navigator. No i nie było stad dzieci neo www.dziecineo.prv.pl/ i tylu koszmarnych błędów dających po gałach typu „wogule”, „z kond” (klasyczne: z kond klikash), „na prawdę” i wstawiania znaków przestankowych po dziesięć na raz, koniecznie z odstępem po wyrazie. Nawet trolle były inne niż teraz. A dziś stałe łącze 2 Mb/s, za które płacę niewiele więcej, niż za ten ryczałt modemowy, a router z modemem ADSL kosztował mnie mniej niż wtedy dobry telefoniczny modem sprzętowy, ale trochę brak tamtej atmosfery i licznych zasobów, które trochę na fali komercjalizacji, a trochę dzięki walce z piractwem, częściowo odeszły w niebyt, a częściowo zmigrowały na sieci p2p. Ech, łezka w oku się kręci… Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Proc Polski internet ma 16 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 00:05 Szkoda, ze nie wspomnieli o czyms takim jak np. IdS, ktory rozpropagowal Internet w szkolach. Dzieki tej organizacji wiele osob poraz pierwszy zetknelo sie z netem i stal sie to ich sposob na zycie. Do dzis pamietam radosna chwile, gdy w 97 w 1 klasie LO odbieralismy w FUWie na Hozej modem dial-up oraz hasla. Potem weekendowa walka zeby dzialalo... Pierwsze konto shellowe na serwerze... Zrobienie podzialu lacza dla pracowni... Az sie lezka w oku kreci. Wiekszosc dzisiejszych uzusiow nawet pewnie nie wie co to shell, IRC itp. rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Proc Re: Polski internet ma 16 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 00:06 Sklamalem... to jednak byl 96. W 97 to ja juz profesjonalista bylem :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yac Milo, ze ktos pamieta o IdSie IP: *.adm.nctu.edu.tw 18.08.07, 05:44 Milo, ze ktos pamieta o IdSie (programie "Internet dla Szkol"). Jeszcze zanim bylo 0202122 Szkoly mogly dodzwaniac sie na Wydzial Fizyki. Te spoza Warszawy musialy placic jak za zamiejscowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PD Re: Milo, ze ktos pamieta o IdSie IP: 80.72.38.* 18.08.07, 21:39 Jesli ktos jescze pamiete taki serwer jak idsserv.ids.edu.pl to mam go w piwnicy :) nadal dziala lecz pod innym adresem i w innym charakterze. Ale Sparc'i sa nie do zdarcia. .p p.s. Pozdrawaniam Yacku odezwij sie jak wrocisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Polski internet ma 16 lat IP: *.cable.ubr03.craw.blueyonder.co.uk 18.08.07, 01:23 ja tam zaczynalem w 1998 roku od modemu 33,6kb/s to byly piene czasy:) godizny w nocy spedzone na ircu, granie w quake2 przez neta;) a potem zgrzytanie zebami przed otwarciem rachunku ztp;) Pozniej ciezko bylo sie wogle wbic na tamten numer 0202122 jak mnie pamiec nie myli;) Tak jakkoeldzy pisza spamu nie bylo pierwsyz e- mail zlaozylem na kki ale mialem frajde:D onet raczkowal:D troche inaczej sie chyba nazywal:) ahh milo powspominac a teraz? mam wypasne lacze za mala kase, w necie pelno smieci nie jest juz tak smao jak kiedys:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał serwery były od początku IP: *.icm.edu.pl 18.08.07, 01:35 > Pierwszy polski serwer uruchomiono w 1993 r na wydziale Fizyki UW. A gdzie tam! Pierwsze serwery były już pewnie w 1991 r. Ja dołączyłem później, więc dokładniej pamiętam dopiero r. 1992 - było już np. kilka serwerów Usenetu. A serwerów FTP i DNS musiało był już więcej, pojawiały się pierwsze gophery. Zob. kalendarium.icm.edu.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
vauban Re: serwery były od początku 18.08.07, 02:36 Co najmniej w 1992 roku pokazywano mi na UMK takie rzeczy jak gopher, Windows 2 oraz pocztę elektroniczną jeszcze na zasadzie gadżetów dla wybrańców. Dwa lata później miałem swój pierwszy adres pocztowy, pół roku później własny komputer itp. Jeden z pierwszych (czy nie pierwszy ?) z węzłów NASK znajdował się właśnie w Toruniu... Czar bursztynowego ekranu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: serwery były od początku IP: 83.17.130.* 18.08.07, 08:49 Błąd wynika chyba z niedopowiedzenia (albo niewiedzy) autora artykułu. Chodzi o serwer HTML, a nie serwery w ogólnym znaczeniu, bo te były instalowane już wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKE co uznac za poczatek? Re: serwery były od początku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 12:10 > kalendarium.icm.edu.pl (...) 1992.03.16 Andrzej Smereczyński otrzymuje Electronic Frontier Foundation Pioneer Award za wkład w rozwój sieci w Polsce i krajach sąsiednich (...) www.eff.org/awards/1st_pioneer_awards.announce (...) Andrzej Smereczynski is the Administrator of the PLEARN node of the Internet and responsible for the extension of the Internet into Poland and other east European countries. He is the person directly responsible for setting up the first connection to the West in post- Communist Middle Europe. A network "guru", Mr. Smereczynski has worked selflessly and tirelessly to extend the technology of networking as well as its implicit freedoms to Poland and neighboring countries. (...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yac Internet i SIEC to nie to samo: www.internet10.pl IP: *.adm.nctu.edu.tw 18.08.07, 12:47 Witam, nie chce umniejszac niczyich zaslug, ale... Nieporozumienie z PLEARN i z Internetem bierze sie pewnie stad, ze SIECI w owym czasie bylo wiele, a akurat podlaczenie do INTERNETU okazalo sie, z naszego punktu widzenia a.d. 2007, najwazniejsze. Ale to nie tak, ze wczesniej byla sama pustynia i nagle myk! i stal sie Internet w Polsce. Polecam wszystkim zainteresowanym historia (i dokumenami do wgladu) strone www.internet10.pl wraz z prezentacjami w czasie SYMPOZJUM www.internet10.pl/sympwl.html , prosze przeczytac Jacka Gajewskiego: www.internet10.pl/10lat.pdf - tam sa i nazwiska i daty, i to od 1987 r. Pozdrawiam z Tajwanu. Ech, ten internet :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Internet i SIEC to nie to samo: www.internet1 IP: *.chem.buffalo.edu 18.08.07, 18:30 Gość portalu: Yac napisał(a): > Witam, nie chce umniejszac niczyich zaslug, ale... Nieporozumienie z PLEARN i z > Internetem bierze sie pewnie stad, ze SIECI w owym czasie bylo wiele, a akurat > podlaczenie do INTERNETU okazalo sie, z naszego punktu widzenia a.d. 2007, > najwazniejsze. Ale to nie tak, ze wczesniej byla sama pustynia i nagle myk! i > stal sie Internet w Polsce. > > Polecam wszystkim zainteresowanym historia (i dokumenami do wgladu) strone > www.internet10.pl wraz z prezentacjami w czasie SYMPOZJUM > www.internet10.pl/sympwl.html , prosze przeczytac Jacka Gajewskiego: > www.internet10.pl/10lat.pdf - tam sa i nazwiska i daty, i to od 1987 r. > > Pozdrawiam z Tajwanu. Ech, ten internet :) Dzięki za doskonały link... Szkoda, że niektóre dokumenty z tamych czasów są już trudno dostępne. Na przykład, nie bardzo mogę znaleźć stare numery "Pigułek". Kto to jeszcze pamięta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKE PLEARN wczesniej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 10:52 Z calym szacunkiem dla FUW, ale jak wy to liczycie? PLEARN byl wczesniej! - np. opisal to szczegolowo sp. p. Andrzej Smereczynski www.man.torun.pl/cgi-bin/wa?A2=ind0010C&L=muzykant&P=R1495 w P.S. pod koniec listu (a ja tam dopiero od 1996, to nie widzialem). Serdecznosci i uklony, prezydent.wizytowka.pl (www z 2004/5) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: PLEARN wczesniej! IP: *.icm.edu.pl 18.08.07, 10:59 > Z calym szacunkiem dla FUW, ale jak wy to liczycie? PLEARN byl > wczesniej! - np. opisal to szczegolowo sp. p. Andrzej Smereczynski PLEARN działał od 1990 r., ale on był w sieci BITNET/EARN, do Internetu został podłączony później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKE Re: PLEARN wczesniej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 11:11 Na pewno nie rozumiem jakichs niuansow, ale skoro sie podkresla date nawiazania tego typu polaczenia miedzy komputerami, to co za roznica miedzy sieciami, co uznac za wlasciwsze prekursorstwo, jakosciowy skok w genezie? Dziwi mnie tez, ze tamta kopia www FUW z grafika, juz wtedy, na czym??? Edytor (bez internetu) pamietam tag, a w CIUW jesienia'1996 rzeczywiscie oprocz terminali tekstowych pod VM/XA z Xedit i przegladarka Charlotte bylo tez pare pc-ow z Netscape 2.0. Osobny przy tym temat, uczczenie pamieci zmarlego wiosna p. Andrzeja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKE i uczcic sp. A.Smereczynskiego! / PLEARN wczesniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 11:01 prezydent.wizytowka.pl/img/loga/prezydent.jpg {printscreen terminala z CIUW-u} www.man.torun.pl/cgi-bin/wa?A2=ind0010C&L=muzykant&P=R1495 Date: Wed, 18 Oct 2000 10:55:19 +0200 {...} Sender: muzykowanie ludowopodobne MUZYKANT <MUZYKANT@PLEARN.EDU.PL> From: Smereczyński Andrzej <Andrzej.Smereczynski@ORLEN.PL> Subject: ODP: Plearn jako alias; ciaglosc list Muzykant i Epat {...} Serdecznie pozdrawiam, Andrzej Smereczynski - administrator plearn.edu.pl P.S.: A tak na marginesie, to warto byloby zrobic jakies uroczyste zamkniecie PLEARNu. Moze znajdzie sie jakis sponsor? Minelo 10 lat = sluzby serwera PLEARN (plearn.edu.pl) na rzecz srodowiska akademickiego w = kraju, w stolicy. Najpierw w Bitnecie (EARNie) jako pierwszy serwer sieciowy w = Polsce (i jako pierwszy serwer zlokalizowany w wyzwolonych krajach CE ukazal = sie w sieci globalnej). A potem, od 1991 w Internecie. A zaczal dzialac w = 1990 roku. Pomyslec, ile to ludzi nabralo dzieki niemu sieciowych = umiejetnosci i praktyki w korzystaniu z uslug sieciowych. Nie pomyle sie, jesli powiem = - dziesiatki tysiecy uzytkownikow. Sadze, ze jak nic innego, spelnil znakomicie swoja popularyzatorska role w tej materii. Odpowiedz Link Zgłoś
firmland Polski internet ma 16 lat a IE troszke więcej 18.08.07, 11:06 przeglądarka IE ma 17 lat Odpowiedz Link Zgłoś
akirah Re: Polski internet ma 16 lat a IE troszke więcej 18.08.07, 12:18 cos ci sie pomylilo... ie to w wiekszosci (na poczatku) kod mosaic, ktore powstalo w '93. ja korzystam gdzies od '94, zaczynalem w palacu mlodziezy, fuw i ciuwie dzieki kontom starszych kolegow. a teraz? pisze z wanny ze smartphone'a podlaczonego przez wifi... przerazajacy postep. Odpowiedz Link Zgłoś
akirah Re: Polski internet ma 16 lat 19.08.07, 10:28 Zajefajnie to ty głupi jesteś... uważaj bo ci neostradę rodzice odłączą. Odpowiedz Link Zgłoś