Dodaj do ulubionych

Inwestycje wokol Ronda PCK

IP: *.usal.es 26.06.01, 00:00
No wreszcie cos sie ruszylo w tej sprawie!

1. Plaza Center zacznie budowe, jak tylko uzyska zgode na zakup terenu w MSWiA.
Decyzja spodziewana jest w polowie lipca.

2. Do polowy sierpnia trwac bedzie wyburzanie niedokonczonej drukarni.
Nastepnie zagraniczny inwestor rowniez bedzie musial poczekac na zgode MSWiA na
zakup gruntu. Budowa nowoczesnego Centrum Zachodniego ma rozpoczac sie jeszcze
w tym roku. Moze Gazeta przypomni jego projekt, zamieszczony na Waszych lamach -
zdaje sie - pod koniec lutego?

3. Pozostaje wiec przy Rondzie PCK do zabudowania tylko jedna dzialka - w
miejscu gdzie od wielu lat rozbijaja sie cyrki i wesole miasteczka. Jesli mnie
pamiec nie myli, w niedalekiej przyszlosci ma tam powstac biurowiec. Czy ktos
wie cos wiecej o tym pomysle?
Obserwuj wątek
    • Gość: redr Re: Inwestycje wokol Ronda PCK IP: 10.40.193.* 26.06.01, 00:00
      Gość portalu: Miguel napisał(a):

&#62 No wreszcie cos sie ruszylo w tej sprawie!
      &#62
      &#62 1. Plaza Center zacznie budowe, jak tylko uzyska zgode na zakup terenu w MSWiA.
      &#62
      &#62 Decyzja spodziewana jest w polowie lipca.
      &#62
      &#62 2. Do polowy sierpnia trwac bedzie wyburzanie niedokonczonej drukarni.
      &#62 Nastepnie zagraniczny inwestor rowniez bedzie musial poczekac na zgode MSWiA na
      &#62
      &#62 zakup gruntu. Budowa nowoczesnego Centrum Zachodniego ma rozpoczac sie jeszcze
      &#62 w tym roku. Moze Gazeta przypomni jego projekt, zamieszczony na Waszych lamach
      &#62 -
      &#62 zdaje sie - pod koniec lutego?
      &#62
      &#62 3. Pozostaje wiec przy Rondzie PCK do zabudowania tylko jedna dzialka - w
      &#62 miejscu gdzie od wielu lat rozbijaja sie cyrki i wesole miasteczka. Jesli mnie
      &#62 pamiec nie myli, w niedalekiej przyszlosci ma tam powstac biurowiec. Czy ktos
      &#62 wie cos wiecej o tym pomysle?
      Na razie nic konkretnego nie wiadomo. Projektu raczej nie będziemy przypominać (w Gazecie), ale za
      kilka dni wstawimy go na portal w ABC Gazety Zachodniej.

• Gość: Miguel Re: Inwestycje wokol Ronda PCK IP: *.usal.es 02.07.01, 11:51
        Gość portalu: redr napisał(a):

Projektu raczej nie będziemy przypominać
        &#62 (w Gazecie), ale za
        &#62 kilka dni wstawimy go na portal w ABC Gazety Zachodniej.
        &#62

No wiec co z przypomnieniem tego projektu? A i artykul o rozbudowie Uniwersytetu
        tez dobrze by bylo umiescic w ABC...
    • Gość: wrobel Re: Inwestycje wokol Ronda PCK IP: *.comarch.pl 27.06.01, 11:49
      To bardzo dobre wiadomosci.
      mnie jednak zastanawia dla kogo to kolejne Centrum Handlowe, i czy biura w
      Plaza znajda swoich najemców, bo jak znam zycie cena bedzie "Warszawska".
      Mysle, ze moze Miasto powinno sie skupic na problemie co zrobic z wolnym czasem
      ich mieszkancow (basen, moze jakies centrum rozrywki z kinem, kregle itp) bo
      takich miejsc w ZG zdecydowanie brakuje.
      • Gość: Miguel O Plazie i biurowcach IP: 193.147.194.* 27.06.01, 12:31
        Plaza Center bedzie wlasnie centrum rozrywki z multipleksem, kregielnia i
        paroma innymi bajerami! Pewnie zmylila Cie nazwa, bo w Warszawie co drugi
        biurowiec ma w nazwie slowo "Plaza". ;-)

Budowa wspomnianego biurowca to na razie dosc mglista perspektywa. A propos
        biurowcow, to wielka szkoda, ze PGNiG jest wlascicielem tylko jednego biurowca
        przy Chopina, bo teraz te pozostale wygladaja marnie przy blyszczacym
        budynku "Nafty". Tych szarych elewacji pewnie nikt nigdy nie odnowi...
        • Gość: wrobel Re: O Plazie i biurowcach IP: *.comarch.pl 28.06.01, 09:08
          No chyba że tak :))
          Pomyłka wziela sie z faktu ze w Krakowie (gdzie akurat pracuje) buduja PLAZA
          CENTER i maja to byc pomieszczenia tylko na biura. Pewnie pare knajpek sie
          znajdzie ale raczej do uzytku wew. biurowca.
          A co do Nafty to masz calkowita racje budynek jest super odnowiony.
    • Gość: Miguel Re: Inwestycje wokol Ronda PCK IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 17:06
      No i zaczęły się jakieś dziwne szachy firmy Plaza wokół planowanej budowy.
      Jakie więc były od początku intencje tej firmy? Bo przecież miasto zrobiło dużo
      więcej w tej sprawie, niż robi się gdziekolwiek w Polsce (kosztowne
      przesiedlenia mieszkańców z wyburzanych ruder, lobbing w MSWiA na rzecz
      przyspieszenia wydania pozwolenia na sprzedaż ziemii).

Uważam, że nie może być mowy o jakiejkolwiek renegocjacji umowy. Za to należy
      się jej przyjrzeć pod kątem ewentualnego odszkodowania dla miasta. Ponoć
      przegrany ze styczniowego przetargu w dalszym ciągu chętnie zbudowałby na placu
      przy ul. Dąbrówki centrum rozrywkowe. Nie widzę więc problemu. Tylko ciekawe,
      czy miasto poprawnie skonstruowało umowę z Plazą, co umożliwiłoby skarcenie
      niepoważnego inwestora...
      • Gość: Miś Re: Inwestycje wokol Ronda PCK IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 17:18
        Wracam z wakacji (długich i niezasłużonych) a tu nadal maglujemy Plazę. Ona
        jest be. Może i tak. Chciałbym tylko przypomnieć, że przed pół rokiem miasto
        zburzyło domy przy Dąbrówki za chyba 5 mln zł (łącznie z przesiedleniem
        mieszkańców). Wtedy niby było to za pieniądze inwestora, a jednak za nasze z
        kasy miasta. Teraz tej forsy brakuje i bedą ograniczane inwestycje. Lekko
        mówiąc duża niefrasobliwość. To jest biznes i gruntami w mieście też trzeba
        umieć gospodarzyć.
        • Gość: kota7 Re: Inwestycje wokol Ronda PCK IP: 213.77.48.* 20.08.01, 14:21
          zgadzam się z tą opinią całkowicie; negatywnych przykładów można mnożyć bardzo
          wiele; mam wrazenie, że urzednicy magistratu są niekompetentni a może to nie
          tylko niekompetencja
          • Gość: qaz Re: Inwestycje wokol Ronda PCK IP: 157.25.149.* 24.08.01, 15:53
            jeszcze tak zeby ze dwie fabryki tu zbudowano, zeby nie tylko dresiarze,
            zlodzieje, dupodajcy z tiergarten (nieliczac nielicznych uczciwych) mogli sie
            bawic w takich plazach
            • Gość: Miguel Re: Inwestycje wokol Ronda PCK IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.01, 19:49
              Fabryk wkrótce doczekamy się w tak zwanym „Spalonym Lesie”. Nie wiem ile i nie
              wiem jakich, ale ponoć ma być tam sporo nowych miejsc pracy. Te informacje
              czerpię z wielomiesięcznego bardzo szczegółowego śledzenia zielonogórskiej
              prasy. Więcej wyjaśni się jesienią.
    • Gość: Miguel Plaza w Gorzowie IP: *.unregistered.formus.pl 28.08.01, 07:26
      Oto, co o planowanej inwestycji Plazy z Gorzowie napisała dziś "Lubuska":

"Firma Plaza Center Europe nie wybuduje centrum rozrywkowego przy ul. Matejki.
      Firma ta złożyła jako jedyna ofertę w piątkowym przetargu na tę działkę. Oferta
      nie spełniała jednak wymogów przetargu.

Cena – 3,5 mln zł nie była o ani złotówkę wyższa od wywoławczej (a musiała być
      wyższa co najmniej o jeden procent), pominięto wymaganą przez miasto funkcję
      kulturalną terenu, a inwestor nie przygotował w pełni żądanej dokumentacji.
      Władze miasta podejrzewają, że Plaza wycofała się z inwestycji ze względu na
      złą sytuację gospodarczą w Polsce. Plaza Center miała wybudować centrum
      handlowo – usługowo – kulturalne z multikinem, kręgielnią, dwoma piętrami
      sklepów i pawilonów usługowych oraz kilkoma lokalami gastronomicznymi.
      Zatrudnienie miało w nim znaleźć 900 osób. Działka była na tyle atrakcyjna, że
      firma była gotowa wybudować nowe przedszkole w zastępstwie stojącego dziś na
      tym terenie obiektu. Lokalizację ustalono w oparciu o zdjęcia lotnicze i
      specjalistyczne badania ruchu. Zarząd Miasta nie będzie więcej wystawiał tej
      działki na sprzedaż, chyba że ktoś zaproponuje równie atrakcyjne warunki."

Fajna firma z tej Plazy, nie ma co...

• arwena Re: Plaza w Zielonej??? 28.08.01, 08:41
        miguel sorki za wydarazenie - przeginasz
        o 7.30 cytujesz lubuska????
        doprawdy, poswiecenie godne lepszej sprawy
        :))))))

btw w plaze w zielonej ja tez nigdy nie wierzylam, zielona jest za mala na cos
        takiego
        moze powstanie cos z mniejszym rozmachem jak sie niego sytuacja gospodarcza
        polski poprawi?

pozdrawiam
        a
        • Gość: Miguel Plaza w Zielonej??? IP: *.unregistered.formus.pl 28.08.01, 08:57
          Czytanie porannej zielonogórskiej prasy jest dla mnie dobrym lekiem na "zespół
          dnia poprzedniego"! ;-)

Hej! Valdemarze! Może zamieścilibyści jakieś nowe informacje dotyczące
          przyszłości terenu przy ul. Dąbrówki?
          • Gość: qaz Re: Plaza w Zielonej??? IP: *.ipub.pl 28.08.01, 15:24
            Troche dziwi mnie kolejnosc szukania inwestorow w zielonej. Planuje sie centra
            handlowo-uslugowe itp. Jednak nie wierze ,ze wpłyną one znacząco na
            zmniejszenie bezrobocia w regionie. Trzeba postawic na nogi Zastal, Zefam,
            Lumel, Polmos, lub sciagac duzych inwestorów. Wiem ,ze to trudne, ale pianie o
            tym ,ze centra handlowe zmniejszą problem bezrobocia są delikatnie mowiac
            śmieszne (patrz hipermarkety)
        • Gość: Kaes Re: Plaza w Zielonej??? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 19:54
          &#62 btw w plaze w zielonej ja tez nigdy nie wierzylam, zielona jest za mala na cos
          &#62 takiego

Może nie tyle za małe samo miasto, co za mała jest siła nabywcza jej obywateli.
          • arwena Re: Plaza w Zielonej??? 28.08.01, 22:05
            to sie mniej wiecej wszyscy zgadzamy...
            ale chodzilo mi rowniez o liczbe obywateli (i w tym przypadku juz jak sie zdaje
            multikino nie mialoby uzasadnienia, sa na to jakies parametry wynikajace z
            doswiadczen zachodnich)
            kasa to druga sprawa, mam wrazenie ze sila nasza tkwi rowniez w naplywowej
            liczbie studentow - pod warunkiem ze ceny beda na przyzwoitym poziomie

jesli chodzi o bezrobocie - tez zgadzam sie z przedmowca, ze to raczej w
            niewielkim stopniu wplynie na jego zmniejszenie
            dzialania wladz miejskich powinny byc prowadzone moim zdaniem rownolegle ''na
            wielu frontach robot''
            pozdr
            a
            • Gość: Kaes Re: Plaza w Zielonej??? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 21:34
              A ja uważam, że mieszkańców (+studenci!) jest dosyć jak na multikino trzeba
              wziąć pod uwagę, że w Polsce średnia płaca to ok. 500USD a np. w Szwecji
              2000USD. Powoduje to, że na kino średnio Polak wydaje mniej niż mieszkaniec
              Szwecji mimo, że bilet do kina kosztuje tam w przeliczeniu ponad 50zł.
              Co do bezrobocia to też nie do końca sie zgadzam, stajemy się społeczeństwem
              postindustrialnym, w którym zatrudnienie w sektorze usług o wiele przekracza
              zatrudnienie w przemyśle. Poza tym nie możemy wiecznie trwać w układzie
              wytworzonym w okresie transformacji nie wiem czy ktoś wie, że w Polsce jest
              najwięcej sklepów na 1000 mieszkańców w Europie. Może będę niepopularny w
              sądach, ale wolę robić zakupy w czystym hipermarkecie gdzie znajdę wszystko niż
              w obskurnych budach na rynku. Oczywiście trzeba zapewnić jakieś zatrudnienie
              ludziom z bankrutujących straganów, ale nie na wszystko odpowiedzią jest
              przemysł.
              pzdr
              • Gość: Miguel Re: Plaza w Zielonej??? IP: *.unregistered.formus.pl 30.08.01, 21:42
                Nic dodać, nic ująć!
              • Gość: qaz Re: Plaza w Zielonej??? IP: *.ipub.pl 31.08.01, 11:20
                Gość portalu: Kaes napisał(a):

&#62 A ja uważam, że mieszkańców (+studenci!) jest dosyć jak na multikino trzeba
                &#62 wziąć pod uwagę, że w Polsce średnia płaca to ok. 500USD a np. w Szwecji
                &#62 2000USD. Powoduje to, że na kino średnio Polak wydaje mniej niż mieszkaniec
                &#62 Szwecji mimo, że bilet do kina kosztuje tam w przeliczeniu ponad 50zł.
                &#62 Co do bezrobocia to też nie do końca sie zgadzam, stajemy się społeczeństwem
                &#62 postindustrialnym, w którym zatrudnienie w sektorze usług o wiele przekracza
                &#62 zatrudnienie w przemyśle. Poza tym nie możemy wiecznie trwać w układzie
                &#62 wytworzonym w okresie transformacji nie wiem czy ktoś wie, że w Polsce jest
                &#62 najwięcej sklepów na 1000 mieszkańców w Europie. Może będę niepopularny w
                &#62 sądach, ale wolę robić zakupy w czystym hipermarkecie gdzie znajdę wszystko niż
                &#62
                &#62 w obskurnych budach na rynku. Oczywiście trzeba zapewnić jakieś zatrudnienie
                &#62 ludziom z bankrutujących straganów, ale nie na wszystko odpowiedzią jest
                &#62 przemysł.
                &#62 pzdr
                500 USD????? Brutto 1500 zł - 1600 zł, takie są średnie zarobki w Zielonogórskim.
                I znowu te przykłady a w Szwecji to, a w Niemczech tamto, a w USA to dopiero.
                Oni wszyscy usługi rozbudowali wokół silnego przemysłu a nie na odwrót.
                Ja robie zakupy i w sklepikach i w marketach, ale ich pracownicy nie wybiorą sie
                do multikina, zarabiajac 650 zł miesięcznie.

• arwena Re: Plaza w Zielonej??? 31.08.01, 13:40
                  nie pamietam dokladnie ale wydaje mi sie ze na zachodzie mowi sie o 150 tys.
                  mieszkancow na jedno multikino - w przypadku jednak duzo zamozniejszego
                  spoleczenstwa...
                  poza tym jest to bombowy wynalazek - oprocz cen biletow oraz spraw dodatkowych
                  (popcorn, cola - to juz zabija, kto byl ten wie ile kosztuje kubek coli)
                  choc moze sa i plusy tego (mniej smieci i halasu gnojkow w kinach)
                  pozdr a
                  • Gość: Miguel Multikina w Salamance IP: *.unregistered.formus.pl 31.08.01, 15:36
                    Drodzy Niedowiarkowie! Zapewniam Was, że na zachodzie są zupełnie inne kryteria
                    stawiania kolejnych multipleksów, niźli tylko potencjał demograficzny.

Podam przykład Salamanki, w której spędziłem prawie pół roku. Otóż miasto to
                    jest typoo studenckim ośrodkiem (dwa uniwersytety) i ma tylko 160 tys.
                    mieszkańców. Natomiast łączna ilość sal kinowych w siedmiu multipleksach wynosi
                    45 (słownie: czterdzieści pięć). I sprawą inwestora pozostaje kwestia tego, że
                    sale często tam świecą pustkami. Ich pieniądze, ich straty. Ale chyba raczej
                    nie tracą, bo w czasie mojego tam pobytu było otwarcie nowego centrum rozrywki
                    z ośmioma salami. A miasto to też nie należy do krezusów gospodarczych i boryka
                    się z dość dużym bezrobociem.

Więc proszę, nie wytyczajcie tak niedorzecznych argumentów. Jeśli nie będziecie
                    chcieli tam chodzić, to wasza sprawa. A ceny biletów w Zielonej Gorze i tak nie
                    są zbyt niskie, więc kilka złotych więcej za zobaczenie filmu raz w miesiącu w
                    komfortowych warunkach nie zrobi chyba wielu osobom różnicy.

• Gość: suchy2 Re: Multikina w Salamance IP: *.shaco.pl 01.09.01, 00:56
                      Gość portalu: Miguel napisał(a):

&#62 Drodzy Niedowiarkowie! Zapewniam Was, że na zachodzie są zupełnie inne kryteria
                      &#62
                      &#62 stawiania kolejnych multipleksów, niźli tylko potencjał demograficzny.
                      &#62
                      &#62 Podam przykład Salamanki, w której spędziłem prawie pół roku. Otóż miasto to
                      &#62 jest typoo studenckim ośrodkiem (dwa uniwersytety) i ma tylko 160 tys.
                      &#62 mieszkańców. Natomiast łączna ilość sal kinowych w siedmiu multipleksach wynosi
                      &#62
                      &#62 45 (słownie: czterdzieści pięć). I sprawą inwestora pozostaje kwestia tego, że
                      &#62 sale często tam świecą pustkami. Ich pieniądze, ich straty. Ale chyba raczej
                      &#62 nie tracą, bo w czasie mojego tam pobytu było otwarcie nowego centrum rozrywki
                      &#62 z ośmioma salami. A miasto to też nie należy do krezusów gospodarczych i boryka
                      &#62
                      &#62 się z dość dużym bezrobociem.
                      &#62
                      &#62 Więc proszę, nie wytyczajcie tak niedorzecznych argumentów. Jeśli nie będziecie
                      &#62
                      &#62 chcieli tam chodzić, to wasza sprawa. A ceny biletów w Zielonej Gorze i tak nie
                      &#62
                      &#62 są zbyt niskie, więc kilka złotych więcej za zobaczenie filmu raz w miesiącu w
                      &#62 komfortowych warunkach nie zrobi chyba wielu osobom różnicy.
                      Miguel ( jak lubię to pisać ) masz rację , w Salamance tak , a u nas .....
                      najlepiej jakby nikt do kina nie przychodził , ale bilety wszystkie wysprzedane ,
                      kasa pełna , pieniądze wyprane , myślisz po co u nas i u was chcieli te multikina
                      budować.Pozdro.

• Gość: Miguel Zielona Góra mafijnym cenrtum Polski? IP: *.unregistered.formus.pl 01.09.01, 10:19
                        Gość portalu: suchy2 napisał(a):

&#62 Miguel ( jak lubię to pisać ) masz rację , w Salamance tak , a u nas ....

Ponoć Hiszpania jest tym krajem Unii, którego poziom mamy najszybciej osiągnąć...

&#62 najlepiej jakby nikt do kina nie przychodził , ale bilety wszystkie wysprzedane
                        &#62 ,
                        &#62 kasa pełna , pieniądze wyprane , myślisz po co u nas i u was chcieli te multiki
                        &#62 na
                        &#62 budować.Pozdro.

Takiej teorii spiskowej jeszcze nie słyszałem! Strach się bać!!! ;-)

• Gość: Kaes Re: Plaza w Zielonej??? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.01, 20:48

&#62 500 USD????? Brutto 1500 zł - 1600 zł, takie są średnie zarobki w Zielonogórsk
                  &#62 im.
                  &#62 I znowu te przykłady a w Szwecji to, a w Niemczech tamto, a w USA to dopiero.
                  &#62 Oni wszyscy usługi rozbudowali wokół silnego przemysłu a nie na odwrót.
                  &#62 Ja robie zakupy i w sklepikach i w marketach, ale ich pracownicy nie wybiorą si
                  &#62 e
                  &#62 do multikina, zarabiajac 650 zł miesięcznie.

Po pierwsze: 2148zł/4,25 = $505,41 (co do kwoty vide najnowszy numer Profit).
                  Po drugie: napisałem w Polsce, nie w zielonogórskim.
                  Po trzecie: napisałem ŚREDNIO, czyli jeżeli ktoś zarabia 740zł (płaca minimalna)
                  to musi byc także ktoś, kto zarabia 3500zł, żeby wyszła taka średnia arytmetyczna.
                  Po czwarte: nikt nie chce wokół usług budować przemysłu, zacofanie krajów
                  postsocjalistycznych nie polega na tym, że mają one za mało przemysłu, tylko na
                  tym, że mają go za dużo i nie taki jaki potrzeba. Na przykład po co komu wielka
                  ilość kopalni węgla w dobie internetu i telefonów komórkowych? Usługi to także
                  np. produkcja oprogramowania, nie tylko to, że ktoś Ci czyści buty.
                  Pzdr

• Gość: qaz Re: Plaza w Zielonej??? IP: *.ipub.pl 05.09.01, 20:23
                    Kaes ty chyba z innej bajki jesteś. Przemysł to nie tylko proletariat hut i
                    kopalni. Przemysł to zakłady elektroniczne, fabryki sprzęgieł (patrz na
                    Wałbrzych), wytwórnie czekoladek i marcepanu, fabryki oprogramowania
                    komputerowego (a nie kilkuosobowe firmy softwerowe funkcjonujące sezonowo).
                    ADB przy trasie pólnocnej to przykład przemysłu. Myślisz , że absolwenci
                    Uniwesytetu Zielonogórskiego marzą o pracy w Plazie lub kręgielni?
                    • Gość: Kaes Re: Plaza w Zielonej??? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.01, 00:18
                      Oczywiście zgadzam się z Tobą, że przemysł to nie tylko huty i kopalnie, ale
                      przemysł nie może być celem samym w sobie. Wolałbym na przykład, żeby w Z-G
                      wybudowano krajowe lub międzynarodowe centrum dystrybucji jakiegoś koncernu, w
                      którym pracę znalazłoby więcej ludzi niż w wytwórni marcepanu, a do tego byłoby
                      to zajęcie dla ludzi lepiej wykształconych (języki, specjaliści w zakresie
                      logistyki, ekonomii itp. + możliwość awansu). Oczywiście byłaby też praca dla
                      np. magazynierów i operatorów wózków widłowych itd. Na centrum logistyczne Z-G
                      to miejsce idealne - świetne rozwiązania komunikacyjne - drogowe, brak niestety
                      bocznic kolejowych, które trzeba by zbudować. Centrum logistyczne jest lepszym
                      rozwiązaniem dla naszego miasta niż przemysł w klasycznym znaczeniu. Oczywiście
                      bardzo fajnie by było gdyby ktoś zechciał u nas zbudować fabrykę sprzęgieł
                      (mamy jedną blisko w Kożuchowie i coś upadła...) czy wytwórnię czekolady, ale
                      czy absolwenci UZ chcą pakować czekolady w złotka? A co do ADB to będę upierał
                      się, że jest to przykład zakładu świadczącego usługi (oni przecież nic
                      materialnego nie wytwarzają).
                      Pozdro
    • Gość: Miguel Plaza w Zielonej Górze IP: *.unregistered.formus.pl 30.08.01, 19:08
      Jak podaje Gazeta, Plaze Center wciąż jest zainteresowana inwestycją przy ulicy
      Dąbrówki. Jednak wciąż nie wpłacili pieniędzy za działkę i nie wykupili
      wierzytelności od syndyka Falubazu.

Prezydent Listowski ma w przyszłym tygodniu publicznie poinformować o
      przyszłości terenu przy ulicy Dąbrówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka