Dodaj do ulubionych

Jak świętowaliśmy Dzień Niepodległości

11.11.05, 19:56
na gorzowskim Placu Grunwaldzkim było ... a mialo byc tam kino... wolalbym
iść do kina a nie na jakąś nabzdyczona i sztuczna oficjałkę...
Obserwuj wątek
    • Gość: Bernard Chamstwo z powiatowej stolicy!!! IP: 5.6.2R* / *.ed.shawcable.net 11.11.05, 22:51
      Hey zamiarek,
      Nawet takie Swieto nie mozna pozostawic samemu sobie...
      Musi byz usyte do smierdzacych politycznych gierek...
      Jaka roznica do jasnej cholery gdzie kto i kiedy swietowal???!!!
      Czy to wazne???!!!
      To gowniane zakompeksienie doprowadza mnie do mdlosci...
      Stolica wojewodztwa psia krew niby a jak chamy spod lasu sie zachowuja...
      Szacunku dla Narodu i historii za grosz.
      Gnojowisko polityczne!
    • Gość: xyz Re: Jak świętowaliśmy Dzień Niepodległości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 00:08
      W ZG wyszedłem na ulicę o 20:00 a tu taki pokaz ogni sztucznych! Lepszy niz na
      Nowy Rok. Ludzie przystawali, szukali dogodnych miejsc do oglądania, wyciągali
      komórki, by zrobić zdjęcie. Nie wiem jak Wam, ale mi się podobało. Tak trzymac!
      • Gość: gość Re: Jak świętowaliśmy Dzień Niepodległości IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.11.05, 08:18
        Myślę, że organizatorzy w zielonej górze zadbali w sposób wyśmienity o
        wszystkie elementy.Dzień poprzedzjący to oddanie czci tym, którzy oddali życie
        za Ojczyzne.Bardzo dobry pokaz przygotowany przez budowlankę.11 msza w
        konkatedrze gdzie rozdawano orzełki oraz pokaz sztucznych ogni na miarę XXI
        wieku.Wszędzie duża frekwencja,młodzieży i dorosłych.Na szczęście nikt nie
        posłuchał Bały, który w oświadczeniu do mediów nawoływał do bojkotu
        uroczystości.Ciekawa co na to Bosak i Giertych?Od kiedy LPR jest przeciw
        świętowaniu odzyskania niepodległości.
        • Gość: misza Re: Jak świętowaliśmy Dzień Niepodległości IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.11.05, 08:25
          Chyba Bała dostał po nosie bo już nie dowodził w konkatedrze.Stąd pewnie jego
          protest i nawoływanie do bojkotu uroczystości.Na szczęście nikt łącznie z
          wieoma członkami LPR go nie posłuchał.Pod pomnikiem można było zauważyć kilku
          działaczy LPR i Młodzieży Wszechpolskiej.Dziwię się Narodowcą, którzy muszą a
          raczej powinni wiedzieć, że II Rzeczpospolita tworzyła się przez cały
          listopad.Pomysł władz mista aby umożliwić wzięcie udziału jak największej
          liczbie młodzieży uważam za bardzo dobry.Orzełki w konkatedrze to pomysł
          wyśmienity.
    • Gość: *** Re: Jak świętowaliśmy Dzień Niepodległości IP: *.gorzow.mm.pl 12.11.05, 09:04
      cała wyborcza!!!, tow. Gramza walczył o Unie, a biskup zabrał głos tylko gdzie,
      kiedy?, broń Boże napisać, że na mszy św. w kościele i to jeszcze w Gorzowie?
      Gratuluję "falubazom" udanych obchodów, tak trzymać!!!!
      pozdawiam z Gorzowa
    • Gość: Polak Re: Jak świętowaliśmy Dzień Niepodległości IP: *.zielona / *.um.zielona-gora.pl 12.11.05, 10:43
      W naszym mieście - Zielonej Górze - obchody były nie tylko zróżnicowane i
      powiedziałbym "dla każdego", ale i rozciągnięte na trzy dni, bowiem już 9 i 10
      listopada szkoły zapraszały młodzież i mieszkańców do kina Wenus na uroczystość
      patriotyczną. Było naprawdę cudownie i wiele osób wycierało łzy - wcale sie
      tego nie wstydząc! Trzeba uczyć młodych patriotyzmu. Co więcej, trzeba to robić
      po nowemu i - co przykre - prawie od podstaw. Komuna zniszczyła bardzo dużo.
      Uroczystości miejskie podzielono na dwa dni i uważam słusznie. W wigilię Święta
      odbyła się część uroczysta, a po niej spektakl przygotowany - jak co roku -
      przez młodych z Budowlanki. Całość dopełniło wręczenie sztandaru ufundowanego
      szkole przez sponsora. Msza w konkatedrze, orzełki dla uczestników, sztandary i
      powaga. Po tych podniosłych chwilach cudowny pokaz ogni sztucznych przed
      Palmiarnią. Cudowny, bo mam wrażenie, że pierwszy tak ogromny w naszym mieście.
      Może stanie się on tradycja zielonogórskiego swiętowania...? Warto by było o
      tym pomyśleć! Gratulacje dla wszystkich organizatorów, a malkontentom, którzy
      tylko ciągle narzekają wypada powiedzieć grzecznie, ale i stanowczo -
      "dziękujemy"!
      • lebstrefa Re: Jak świętowaliśmy Dzień Niepodległości 12.11.05, 20:12
        swietujac w przeddzien burzymy tradycje swietowania w dzien 11 listopada
        • fars Re: Jak świętowaliśmy Dzień Niepodległości 12.11.05, 21:27
          mało flag wywieszonych, Polacy nie utożsamiają się ze swoim państwem, nie
          uczestniczą w wyborach, nie szanują hymnu, nie szanują flagi ani godła,
          smutne :-(
          • Gość: pol Re: Jak świętowaliśmy Dzień Niepodległości IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.11.05, 23:01
            A niech mi tu Giertychy nie zawracają czterech liter.
      • Gość: Peregrin Re: Jak świętowaliśmy Dzień Niepodległości IP: *.alpi / *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 17:49
        Budowlanka się pokazała!Gala nie była sztuczna,nudna i napompowana,tylko
        urozmaicona i oryginalna.A pokaz ogni następnego dnia pod Palmiarnią po prostu
        REWELACJA zaparło mi dech z wrażenia.Zielonogórzanie czegoś takiego jeszcze nie
        mieli okazji podziwiać.Oby nie ten jeden raz,prosimy o powtórkę!
        • Gość: Ala Re: Jak świętowaliśmy Dzień Niepodległości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 18:03
          w kościele mało było samorządowców i parlamentarzystów.
          Jedynie Prezydenci byli w komplecie i paru radnych. Mieszkańców też nie było za
          wielu. Widziałam w zeszłym roku końkatedra pękała w szwach a w tym roku było
          luźno. Dlaczego ?.Podobało mi się jak wręczano orzełki.
          Pani Prezydent oby tak dalej.Szkoda ,że ta późno dano Pani wolną rękę i już SLD
          nie podkłada tak mocno kłód pod nogi.Oby tak dalej.
          • Gość: no ba DO Redaktorów! IP: *.uz.zgora.pl 14.11.05, 12:36
            W tekście czytamy:

"- Gdy powstawała Polska Niepodległa, nie miała granic, nie miała wojska, nie
            miała skarbu, ale miała takich ludzi jak Piłsudski, Witos, Grabski, Paderewski,
            Haller czy Kwiatkowski. Oni nie walczyli o stołki, nie pytali za ile - mówił biskup"

Czy redakcja celowo przekręciła wypowiedź i pominęła nazwisko Romana Dmowskiego,
            które Biskup wymienił tuż za Piłsudskim?

Ciekawy jestem.

Proszę o odpowiedź!
    • Gość: Mieszkaniec Re: Jak świętowaliśmy Dzień Niepodległości IP: *.ztpnet.pl 14.11.05, 22:05
      Bardzo podobały mi się obchody Święta w mieście. I to, że trwały dwa dni, i to
      w jaki sposób przebiegały. Sztuczne ognie były przepiękne a rozdawanie orzełków
      to był strzał w 10!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka