Dodaj do ulubionych

Czarnuch Zbigniew

IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.01.03, 10:38
Niestety po 1968 część harcerzy z Makusynów wyemigrowała do
Izraela i innych krajów, ale spotykają sie do dzisiaj. Tworzą
kulturę w Polsce, uczestniczą w życiu gospodarczym naszego
miasta i kraju. W Zielonej Górze wielu z nich zajmuje ważne
stanowiska, są wśród nich politycy. Dzisiaj spełnia się ich cel
zjednoczonej Europy. Jacek Kuroń jest z nich dumny.
Obserwuj wątek
    • Gość: RPO Re: Czarnuch Zbigniew IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.01.03, 10:48
      Makusyni to była wspaniała drużyna harcerzy pokolenia
      Walterowców Jacka Kuronia. Niestety po 1968 część z nich
      wyemigrowała do Izraela, USA, Holandii a nawet Brazyli. CI
      którzy pozostali tworzą dziś elitę kulturalną naszego miasta są
      politykami, zajmują ważne stanowiska. Dzisiaj spełniają się ich
      marzenia o wspólnocie Europejskiej.
    • Gość: RPO Re: Czarnuch Zbigniew IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.01.03, 10:49
      Makusyni to była wspaniała drużyna harcerzy pokolenia
      Walterowców Jacka Kuronia. Niestety po 1968 część z nich
      wyemigrowała do Izraela, USA, Holandii a nawet Brazyli. CI
      którzy pozostali tworzą dziś elitę kulturalną naszego miasta są
      politykami, zajmują ważne stanowiska. Dzisiaj spełniają się ich
      marzenia o wspólnocie Europejskiej.
      • Gość: Ignacy Re: Czarnuch Zbigniew IP: *.dzonkow.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 11:05
        Jacek Kuroń..Dobre.Jedni młodzi chłopcy mieli łamane kości przez
        komunistycznych oprawców na U.B,a drudzy komuniści(Jackowie Kuroniowie)
        zakładali "czerwone harcerstwo".
      • Gość: ersawa Re: Czarnuch Zbigniew IP: *.sympatico.ca 23.01.03, 15:07
        Jeśli ktoś ma ochotę odświeżyć pamięć i przeczytać nieco o
        Makusynach polecam ich witrynę "www.makusyny.pl".
        Pozdrowienia, były Makusyn.
        • Gość: misie Re: Czarnuch Zbigniew IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 15:30
          hej ersawa:)
          zaglądasz tu?:)
          jak łatwo się znalezc na necie!
          pozdrawiamy całą rodzinę,
          trzymajcie się i dawajcie znaki:)
          misie.
          • Gość: Mis Re: Czarnuch Zbigniew IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 15:37
            No, no, no. ŁAdny zestaw nazwisk. Okazuje sie jak ważny jest dobry początek.
            Tylu ciekawych ludzi przewinęło się przez Makusynów. Są ciekawi dzięki
            Makusynom, czy trafili tam bo byli ciekawi. Zreszta jakie to ma znaczenie.
            Różnych makusynów nigdy za mało.
    • markoniec Re: Czarnuch Zbigniew 12.01.03, 11:27
      Jacek Kuroń, postać kontrowersyjna.
      Na pewno twórca polskiej historii współczesnej, patriota.
      Czy się komu podoba, czy nie , w przyszłości wiele ulic w Polsce będzie
      nazywane jego nazwiskiem.
      • Gość: Ignacy Re: Czarnuch Zbigniew IP: *.dzonkow.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 11:45
        Nie zdziwiło by mnie to wcale, bowiem do dzisiaj wiele ulic w Polsce nazywanych
        jest im.wielu "zasłużonych" komunistów.
        • Gość: henatek Re: Czarnuch Zbigniew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.03, 17:12
          Oj Ignacy, Ignacy czy Ty masz posrane w mózgownicy.
          Albo może mnie oświeć bo nie pamiętam. Czy to Kuroń sadzał do pierdla czy to
          jego sadzali? A może Czarnuch z Kuroniem sadzali się nawzajem! Ach wiem!
          Czarnuch wraz z Kuroniem sadzali do pierdla niewinnych Makusynów połamawszy im
          uprzednio kości.
          Ale się nie przejmuj - i tak nas wykupią i zniewolą (żydzi, masoni, makusoni,
          Makusyny, cykliści albo Unia E. - wybierz wg. uznania)
          Przyjmij wszelkie wyrazy tego na co zasługujesz
          Twój na wieki - henatek
          • Gość: Walasek Ignacy zresetuj Czarnucha z Kuroniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.03, 17:18
            Ten wypłosz to jakiś prawdziwy czy podróba?
            Ignacy kochany - szanuj zdrówko bo tacy jak Ty to skarby na wagę złota.
            I pewnieś prawdziwy Polak.
            Przyjmij ucałowania - gdzie tylko sobie zyczysz!
            Rysiek W.
            • Gość: Gemlox2 Re: Ignacy zresetuj Czarnucha z Kuroniem IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 18.03.03, 19:41
              Sledze wypowiedzi Ignacego na tym forum i mam 2 teorie. Wg jednej jest wiecznie
              spoconym grubym osiemnastolatkiem, ktory z powodow zdrowotnych ciagle siedzi w
              domu. Odziedziczyl grube roczniki Trybuny Ludu, IKC i Der Sturmer (stad ten
              zamet ideowy), ktore stworzyly mu wizje polskiej przeszlosci. Wierzy, ze Jacek
              Kuron jest lokajem tajemniczych duchow - Hupki i Czai, ktore chca zjesc
              wszystkie polskie male dzieci. Z TV wie tez, ze Jacek splodzil Macka. Nie wie
              natomiast, ze Jacek Kuron tez go kocha, bo kocha wszystkich uposledzonych.
              Druga teoria - to szescdziesiadwuletni aparatczyk nizszego szczebla (np. z-ca
              kierownika wydzialu powiedzmy administracyjnego KW PZPR albo tylko Powiatowego)
              ktory tez ma mnostwo papierow i strasznie go boli, ze Jacek Kuron byl w TV a on
              nie. Zasadniczo na jedno wychodzi, jest rownie glupie i obrzydliwe tylko po co
              na tym forum .Dobra, jest demokracja, wiec niech bedzie. Co do Czrnucha, to
              ogrom jego klopotow z administracja harcerska, szkolna i partyjna za komuny
              jest dla Was (jesli macie mniej niz 40 lat) zupelnie niewyobrazalny. To
              niezwykly czlowiek i szkoda, ze rozpatrujecie problem przez pryzmat glupiej,
              smierdzacej i niestety ciagle popularnej komuny (nie, nie tej od Jacka Kuronia,
              tej od aparatczykow, ktoryc przeciez znacie). Szkoda.
    • Gość: Benek Re: Czarnuch Zbigniew IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 11:05
      Nie wiem co znaczy ten temat. I dziwie sie dlaczego się pojawił. bez wywołania
      konkretnego tematu dyskusji. Mam pretensje do Anastazji, że wywołała temat
      Zbigniewa Czarnucha, a wcale nie pilotuje tej dyskusji. A jak się nie pilotuje,
      to wkradają się duże odchylenia i brutalnosć słów.
      Sam jestem dawnym Makusynem, ale doprawdy nie wiem co ma znaczyć temat i jaki
      ma spełnić cel. Anastazjo, wzywam do aktywnosci i udziału w dyskusji. A
      przynajmniej do odpowiedzi, co autorka miała na myśli wywołując ten temat.
      • Gość: "Adamek" Re: Czarnuch Zbigniew IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 15:48
        W rocznice śmierci Edwarda Gierka na pierwszym programie TVP ok godz 14.00 był
        program (emitowany na żywo) o czasach Gierka uczestniczyli w nim Celiński,
        Rakowski i jakiś historyk prawdopodobnie z IPN-u . Najciekwaszy poruszony wątek
        w tym programie dotyczył KOR-u (który zakładał między innymi Jacek Kuroń),
        wtedy to wspomniany historyk zwrócił sie do Rakowskiego a w przybliżeniu
        brzmiało to tak" panie Rakowski może po tylu latach powie pan jak to naprawde
        było z KOR-em(uśmiech na twarzy i pytającego i Rakowskiego) że to wy władza PRL
        dawała materiały do publikacji w podziemnym opozycyjnym biuletynie KOR-
        u"Rakowski dopowiedział z uśmiechem na twarzy mniej więcej tak"teraz jest
        jeszcze za wcześnie, czy coś w tym stylu"...... Jakby nie było to i opozycyjna
        solidarność notabene korzenie swe ma w tamtym systemie.........jednym słowem
        jak śpiewał Czesław Niemen "dziwny jest ten świat" dzisiaj bohater a jutro
        agent, różnie to bywa niektórzy twierdzą że lechu to największy socjalistyczny
        bochater ...Dlaczego? bo działał w konspiracji........
        • Gość: RPO Re: Czarnuch Zbigniew IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.03.03, 17:34
          Gość portalu: "Adamek" napisał(a):

> W rocznice śmierci Edwarda Gierka na pierwszym programie TVP ok godz 14.00
          był
          > program (emitowany na żywo) o czasach Gierka uczestniczyli w nim Celiński,
          > Rakowski i jakiś historyk prawdopodobnie z IPN-u . Najciekwaszy poruszony
          wątek
          >
          > w tym programie dotyczył KOR-u (który zakładał między innymi Jacek Kuroń),
          > wtedy to wspomniany historyk zwrócił sie do Rakowskiego a w przybliżeniu
          > brzmiało to tak" panie Rakowski może po tylu latach powie pan jak to naprawde
          > było z KOR-em(uśmiech na twarzy i pytającego i Rakowskiego) że to wy władza
          PRL
          >
          > dawała materiały do publikacji w podziemnym opozycyjnym biuletynie KOR-
          > u"Rakowski dopowiedział z uśmiechem na twarzy mniej więcej tak"teraz jest
          > jeszcze za wcześnie, czy coś w tym stylu"...... Jakby nie było to i
          opozycyjna
          > solidarność notabene korzenie swe ma w tamtym systemie.........jednym słowem
          > jak śpiewał Czesław Niemen "dziwny jest ten świat" dzisiaj bohater a jutro
          > agent, różnie to bywa niektórzy twierdzą że lechu to największy
          socjalistyczny
          > bochater ...Dlaczego? bo działał w konspiracji........

Coś w tym jest skoro dzieci towarzyszy dzisiaj są działaczami po prawej
          stronie , trudno często oprzeć się wrażeniu, że mimo,że są po prawej stronie to
          mentalność bolszewika jest ich postawą życiową. W latach 50-tych przed
          powstaniem województwa do Zielonej Góry przywieziono 1000 ubeków do
          organizowania województwa. Niestety ustawa o ochronie danych osobowych utrudnia
          indentyfikację ich potomstwa. Niektórzy z nich do UB trafili z NKWD i
          faszystowsiej policji żydowskiej. Może chęć rządzenia w sposób totalitarny tkwi
          w genach i dlatego potomowie Ub-ekow dzisiaj też się rwą do władzy ale mają
          dziwną łatwość w byciu na wierzchu.
    • Gość: Jasiu Re: Czarnuch Zbigniew IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 20:44
      Też jestem dawnym Makusynem. I zastanawiam się po co ten temat.
      Wywołany ni z gruchy ni z pietruchy. Anastazja , jak to kobieta
      namieszała i zniknęła. A może to blondynka i lubi tak namieszać.
      I zniknąć. Wspomniałem, że też jestem dawnym Makusynem. I czasami
      tęsknię za moimi czasami młodości. Tam wszystko było proste i
      uczciwe. Przynajmniej tak to odbierałem. I były ideały. A dzisiaj
      jest wielkie gówno. I to wszędzie. W polityce, biznesie, życiu.
      Dokąd zmierzasz Polsko. Jak długo jeszcze...
      • Gość: Anastazja Re: Czarnuch Zbigniew IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.03.03, 22:11
        Przepraszam za wywołany temat nie przypuszczałam, że będą takie komentarze,
        raczej spodziewałam się wesołych dziecinych wspomień, które być może
        przekladają się na dorosłą działalność Makusynów.
        • Gość: Benek Re: Czarnuch Zbigniew IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 13:49
          Ponownie zgłasza się Benek. Dziękuję Ci Anastazjo, że dałas głos.
          Z Twoich wyjasnień wynika, że jestes dawną Makusynką.
          Jeżeli ma być sympatyczne wspomnienie to przypomi Nam i Sobie
          kiedy to było. I jak wspominasz tamte czasy. Ja byłem w Makusynach
          do roku 1969. A potem poszedłem w swiat. Ale czasami wracam do tamtych
          lat. Wspominam te lata z sympatią. Jeżeli czytają nas jeszcze inni Makusyni, to
          bardzo proszę, dołączcie się do wspomnień i dyskusji. Pozdrawiam Anastazję.
          Benek - Makusyn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka