21.10.06, 10:28
www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20061018/REGION18/61017036
Oczywiście cieszę się z ewentualnego nowego obiektu do zwiedzania, ale mam
kilka obiekcji:
1. Lokalizacja: umiejscowienie muzeum przy obwodnicy. Czyżby było ono
adresowane do kierowców ciężarówek? Poza tym wydaje mi się, że mimo wszystko
racjonalniej byłoby je umieścić gdzieś bliżej centrum. Przypomnę bowiem, ze
przyjaciel żagańskiego forum - croolick - omal nie przypłacił życiem próby
sfotografowania tych podobno muzealnych obiektów.
2. Pomieszczenie: z tym akurat nie powinno być problemu. Wystarczy, ze MON
przekaże na potrzeby miasta koszarowiec usytuowany poza ogrodzeniem koszar i
op sprawie!
3.A co pan Lange Norbert powie o realizacji planu utworzenia muzeum miejskiego
w ratuszu?
Obserwuj wątek
    • jelmar Re: Muzeum 21.10.06, 13:19
      Lokalizacja wyjątkowo niefortunna, ma ktoś może pomysł na cos lepszego, jakies
      miejsce z duża ilością ziemi gdzie można by porozstawiać eksponaty???? Z drugiej
      strony to jesli w przyszłości proponować przejażdżke czołgiem czy BWP to gdzie
      jak nie koło koszar???
    • mercin.brezan trochę ponarzekam - taki charakter 22.10.06, 10:50
      raczej niemieckich turystów/emerytów zainteresowania nie wzbudzi
      region ludnościowo niewielki, a nikt z glębi Polski specjalnie czołgu nie przyjedzie oglądać
      a np. w Poznaniu jest muzeum wojskowe na wojska polskiego i Poznaniacy/ wielkopolanie tam kierują swoje kroki (prawde mówiąc widywałem tam tylko dzecięce wycieczki szkolne)
      we Wrocławiu też musi coś być w końcu mają Wyższą Szkołę Wojsk Lądowych
      marnie będzie na liczniku odwiedzin - przypuszczam
      jeden niewątpliwy plus to to, że jedna z osób moze dostać pracę - jakis porucznik z brygady zechce oprowadzać - to pewne, więc dla mieszkańca zostanie co najwyżej stanowisko sprzątacza :)
      mimo wszystko ew. muzeum ciesz
      zawsze prestiż/rangę miasta podniesie
      Zdravim.
      • cancro Re: trochę ponarzekam - taki charakter 22.10.06, 11:45
        mercin.brezan napisał:

> raczej niemieckich turystów/emerytów zainteresowania nie wzbudzi
        > region ludnościowo niewielki, a nikt z glębi Polski specjalnie czołgu nie przyj
        > edzie oglądać

No jacha!

> a np. w Poznaniu jest muzeum wojskowe na wojska polskiego i Poznaniacy/ wielkop
        > olanie tam kierują swoje kroki (prawde mówiąc widywałem tam tylko dzecięce wyci
        > eczki szkolne)
        > we Wrocławiu też musi coś być w końcu mają Wyższą Szkołę Wojsk Lądowych

Śpieszę donieść, że nie! Owszem, istnieje w budynku arsenału miejskiego Muzeum
        Dawnej Broni i Barwy, będące oddziałem Muzeum Miejskiego.

> marnie będzie na liczniku odwiedzin - przypuszczam

I jak tak sądzę. Jeśliby to był np. oddział Muzeum Miejskiego, to czemu nie.
        Wydaje mi się jednak, że takie monotematyczne muzeum nie jest skazane na sukces :-(

> więc dla mieszkańca zostanie co najwyżej stanowisko sprzątacza :)

I tu się mylisz! Nasza dzielna armia jest najlepsza na świecie, gdy idzie o
        sprzątanie, o czym przekonuję się za każdym razem przechodząc obok ogrodzenia
        koszar!

> Zdravim.

Żywie!
    • croolick Re: Muzeum 22.10.06, 11:44
      No coz, wybory sie zblizaja...
      Ja uwazam, ze kolejne niewielkie muzeum wojskowe nie jest potrzebne. Mowie to po tym jak widzialem skansen wojskowy w Jeleniej Gorze czy stan eksponatow Lubuskiego (tfu!) Muzeum Wojskowego w Drzonowie. W naszym kraju potrzebne jest porzedne muzeum pancerne na miare Bovington, Aberdeen czy Samur. To co jest rozproszone w Muzeum WP (glownie na Forcie Czerniakowskim), LMW, Muzeum Broni Pancernej CSWL w Poznaniu, Muzeum Orla Bialego, Forcie Poznanskim i wielu innych miejscach pozwoliloby stworzyc naprawde watrosciowe i uznane na swiecie muzeum pancerne. Jednak nikle sa szanse na takie muzeum w Zaganiu (a moze jednak??? Ale pod warunkiem, ze chociaz eksponaty z Poznania - CSWL, zanalazlby sie w Zaganiu, czy to wykonalne?). Dzis rozproszone i w duzym stopniu zaniedbane ekspozycje nie sa magnesem przyciagajacym "pancernych maniakow" z calego swiata (oni ciagna do Munster, Samur, Bovington, Aberdeen a nawet Kubinki). Z drugiej strony podzaganskie poligony wysmienicie nadawalby sie na modne dzis rekonstrukcje historyczne i pokazy sprzetu w ruchu. Najpierw jednak zadbalbym, by w Zaganiu zaczely sie odbywac zloty pojazdow pancernych (no bo Darlowo, co to za lokalizacja???!!!) i tu wiedze pole do popisu dla 11 DKPanc. Jesliby pancermaniakom uchylili nieba to pewnie zamienilby bez wiekszego zalu Darlowo na Zagan. Nastepnie nalezaloby sprobowac przeprowadzki poznanskiego muzeum, ktore nie znajduje sie w najlepszym polozeniu (b. utrudniony dostep dla cywilow ze wzgledu na fakt, ze muzeum znajduje sie na terenie CSWL). Jakies fajne mieszkanie dla kustosza miasto mogloby zalatwic i moze zmienilby Poznan na Zagan, bo to maniak pojazdow pancernych i pewnie pogodzilby sie z przeprowadzka, gdyby dywizja i miasto zaoferowalby mu muzeum z prawdziwego zdarzenia.
      Z drugiej strony Cancro dobrze prawi, ze czas w koncu na muzeum miejskie w Zaganiu o czym od dawna sie mowi. Ja tam na miejscu wladz miejskich na tym bym sie skupil a "skansenik" przy Szosie Zarskiej niech pozostanienie takim jakim jest, bo i tak stanowi spora atrakcje a czterema czolgami zolnierze sluzby zasadniczej moga sie bez problemu zajmowac. No ale jesli sa wojskowi w Zaganiu, ktorzy maja ambicje kolekcjonerskie to niech najpierw sprawia, by w Zaganiu odbywal sie zlot pojazdow pancernych...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka