Dodaj do ulubionych

Żużel w Żaganiu!

IP: *.lanet.wroc.pl 20.04.03, 13:01
Niestety, już był... Wszystkim fanom speedway'a, a zwłaszcza statystyk
polecam stronę:
www.rlach.republika.pl/pl_1950.htm
Przesiedziałem przy niej ponad 4 godziny i napewno jeszcze nie raz do niej
wrócę. Zobaczcie ile zespołów sportu żużlowego było w Polsce tuż po wojnie!
W niektórych miastach nawet po trzy! Najbardziej zaskoczyło mnie istnienie
speedway'a w miom rodzinnym Żaganiu. W mieście mało kto o tym pamięta,
bo "Włókniarz" wystartował tylko w jednym sezonie - 1950. Dzięki
pieczołowitości autora, strony znalazły się tam nawet nazwiska zawodników
niestety, nic mi nie mówią, chyba, że zamiast dwóch panów "Lambo" pojawi się
nazwisko "Raubo". Ci bracia byli znani w mieście jako uczestnicy
motocyklowych wyścigów ulicznych, organizowanych w Żaganiu jeszcze w połowie
lat 60. Ciekaw jestem, czy ci ludzi jeszcze żyją, czy zachowali z tamtych lat
jakieś dokumenty lub zdjęcia, czy pamiętają innych zawodników i wreszcie
gdzie był tor (czyżby między ulicami Bolesławiecką i Żarską)? Odezwijcie się
Żagańscy żużlowcy, lub ich potomkowie!
Żagań nie ma własnego forum, dlatego skorzystałem z zielonogórskiego. Wielkie
dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: sagan Re: Żużel w Żaganiu! IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.04.03, 19:04

1946
      Utworzenie sekcji motorowej Milicyjnego Klubu Sportowego. Pionierami sportu
      żużlowego w Zielonej Górze byli: Alfons Kostusiak, Henryk Szurkowski, Zygmunt
      Dolata, Marian Smolibowski oraz bracia Kucnerowiczowie.20.10.1946 r. W
      Zielonej Górze odbyły się pierwsze zawody na torze żużlowym, mający wtedy
      długość 4,5 kilometra. Ścigano się na motocyklach przystosowanych w kategorii
      200cm3. Zwyciężył Nijaki przed Szurkowskim i Kostusiakiem. Prezesem
      Milicyjnego Klubu Sportowego był porucznik Stanisławski, a sekretarzem Witalis
      Jasiński.
      1947
      Przybycie do Zielonej Góry Mieczysława Chlebicza, reemigranta z Wielkiej
      Brytanii, który przywiózł ze sobą typowy motocykl żużlowy, jaki używali
      wówczas zawodnicy startujący między innymi w lidze brytyjskiej. W tym samym
      roku utworzono Okręgową Ligę Żużlową, w której występowały rezerwy:
      Leszczyńskiego Klubu Motorowego, Motoklubu Rawicz, Ostrowskiego Klubu
      Motorowego oraz pierwsze drużyny: Lechii Poznań, Unii Poznań, Unii Gniezno,
      Unii Piła, Unii Chodzież, Unii Gorzów i żużlowcy Unii Zielona Góra, w skład,
      której wchodzili: Jerzy Błoch, Alfons Kostusiak, Marian Zadoń, Kazimierz
      Juzala, Mieczysław Chlebicz, Józef Śmigielski, Ksawery Sawicki i Stanisław
      Świstak.
      1949
      W 1949 roku zespół Unii Zielona Góra zajął czwarte miejsce w Okręgowej Lidze
      Żużlowej. W rozgrywkach zwyciężyła Gwardia Krotoszyn, przed Klubem Motorowym
      II Ostrów i Motoklubem Unia Gorzów. Rozegrano także indywidualne mistrzostwa
      Okręgowej Ligi Żużlowej, a spore umiejętności potwierdził Jerzy Błoch, który
      zajął drugie miejsce.
      1950-53
      Na przełomie kwietnia i maja 1950 roku na walnym zebraniu ZKS Zielona Góra
      działającym przy „Zastalu” podpisano umowę o powiększeniu klubu o sekcję
      motorową byłego Klubu Motorowego UNIA. Drużyna Stali Zielona Góra w 1950 roku
      występowała w rozrywkach ligi okręgowej, a jej rywalami byli: Gwardia Poznań,
      Włókniarz Piła, Stal Gorzów, Unia Poznań, Stal II Ostrów, Kolejarz Poznań,
      Unia II Leszno i Związkowiec Gniezno. Zawody rozgrywano jako dziewięciobiegowe
      trójmecze. Start odbywał się na chorągiewkę, na wirażach umieszczano bele ze
      słomy, które miały chronić zawodników przed urazami. Stanowisko sędziego
      mieściło się na murawie przy linii startu. W tym okresie do podstawowych
      zawodników Stali Zielona Góra należeli: Jerzy Błoch, Marian Zadoń, Alfons
      Kostusiak. Startowano jeszcze na motocyklach przystosowanych (NSU, TRIUMPH,
      ZUNDAP).

kiedyś to się działo, jak widać; nie trafiłem na informacje o drużynie
      Żagańskiej ale mój tata pamięta tę ekipę; świątecznie pozdrawiam
      cytacik pochodzi ze stronki www.zuzel.zgora pl
      • Gość: dolnoślązak Re: Żużel w Żaganiu! IP: *.lanet.wroc.pl 20.04.03, 19:30
        Dzięki i za to! Jak się zapewne domyślasz teraz kibicuję Sparcie, ale żużla
        uczyłem się w Z. Górze. To były czasy! "Marcin", "Filip" i "Protas" (ojciec).
        Jeśli tylko "Falubaz" nie jedzie przeciw Sparcie to właśnie jemu kibicuję.
        Zrewanżuję ci się także ciekawostką. Na "Olimpijskim" w początkach
        wrocławskiego żużla startowano "na gumkę" rozciągniętą w poprzek toru. Start
        odbywał się po przeciwnej niż dzis stronie - pod wieżą stadionową.
        • Gość: sagan skąd mysza IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.04.03, 20:06
          1961
          Po czterech latach działalności przy LPŻ dokonano szeregu zmian w profilu
          szkoleniowym. W wyniku tych zmian LPŻ przekazał w 1961 sekcję żużlową pod
          patronat Rady Zakładowej Lubuskiej Fabryki Zgrzeblarek Bawełnianych. Protokół
          w tej sprawie został podpisany 09.08.1961r. i od tego momentu "Zgrzeblarki"
          przyjęły regulaminowe zobowiązanie w stosunku do Polskiego Związku Motorowego.
          Pierwsze zawody ligowe rozegrano pod nowym szyldem 20.08.1961 roku ze Spartą
          Śrem. Z LPŻ przejęto materiały i sprzęt, w tym również 10 motocykli "FIS" oraz
          stadion przy ulicy Wrocławskiej. W dniu 06.09.1961r. odbyło się zebranie
          organizacyjne Klubu Motorowego "Zgrzeblarki". W tym samym roku bohaterka
          filmów Walta Disney’a figlarna myszka Miki, została „matką chrzestną”
          żużlowców zielonogórskich, a jej podobizna za sprawą pomysłodawców i
          wykonawców: Bonifacego Langnera i Andrzeja Szurkowskiego widnieje na
          plastronach naszych zawodników do dnia dzisiejszego. Do zawodników
          licencjonowanych tego okresu należeli: Tadeusz Grywacki, Mieczysław Mendyka,
          Franciszek Cieślawski, Ludwik Jaskulski, Jan Wiśniewski, Bonifacy, Langner,
          Henryk Ciorga, Jan Szurkowski, Tadeusz Miński, Władysław Banasiak, Henryk,
          Rurarz, Jan Komandowski, Henryk Biodrowski, Andrzej Mazur i Andrzej Jendrej. W
          tym też roku drużyna ze zmiennym szczęściem walczyła w rozgrywkach II ligi. W
          20 spotkaniach odniosła tylko 4 zwycięstwa i uplasowała się na przedostatnim,
          9 miejscu.

• Gość: gks Re: Żużel w Żaganiu! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 22.04.03, 15:16
      Klasa link
      dzienks za udostepnienie tego namiaru. Teraz zuzelek mam w pigulce
      Tego brakowało w necie
      Pozdrawiam i gratuluje pomysłu
    • Gość: Bekas Re: Żużel w Żaganiu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.13, 22:52
      Pamiętam, że raz lub dwa byłem na zawodach żużlowych rozgrywanych na torze w miejscu obecnego stadionu przy ul. Kochanowskiego. Tor nie miał żadnych band. Na boisku piłkarskim na tym stadionie grali piłkarze Piasta Żagań. Wspomniane zawody żużlowe odbywały się na pewno później niż w 1950 roku bo do Żagania przybyłem z rodzicami w roku 1951 w wieku 6 lat, a zawody oglądałem jako uczeń szkoły podstawowej (kojarzę, że umiałem już czytać). Jednym z startujących zawodników był p. Ruliński, wywodzący się z rodziny znanych wówczas w Żaganiu zegarmistrzów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka