Dodaj do ulubionych

Sesja o wchłanianiu gminy

IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.10.03, 21:02
Odnoszę wrażenie, że to nie mieszkańcy boją się fuzji, lecz
włodarze gminy. Ci pierwsi zyskaliby bowiem m. in. tańsze
połączenie komunikacyjne z centrum miasta, a ci drudzy
straciliby ciepłe posadki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wieśniak Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.03, 22:32
      Czy po podjęciu decyzji administracyjnej autobusy będą mniej zużywały paliwa?
      Czy też odległości między przystankami ulegną skróceniu? Wątpię, raczej jest
      tak, ze 2 dodać 2 jest zawsze 4. A wy tam z miasta nawet nie macie sołtysa.
      Wszyscy też będziemy musieli płacić na waszą zaniedbaną starówkę. Ludzie z
      miejskich blokowisk macie zupełnie inne potrzeby i nawyki i zawsze nas
      przegłosujecie. Wolimy z dala od was.
      • Gość: anka Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.10.03, 18:29
        Gość portalu: Wieśniak napisał(a):

> Czy po podjęciu decyzji administracyjnej autobusy będą mniej zużywały
        paliwa?
        > Czy też odległości między przystankami ulegną skróceniu? Wątpię, raczej jest
        > tak, ze 2 dodać 2 jest zawsze 4. A wy tam z miasta nawet nie macie sołtysa.
        > Wszyscy też będziemy musieli płacić na waszą zaniedbaną starówkę. Ludzie z
        > miejskich blokowisk macie zupełnie inne potrzeby i nawyki i zawsze nas
        > przegłosujecie. Wolimy z dala od was.

mam nadzieję, że radni gminy zdają sobie sprawę, że , jeżeli nie zgodzą się na
        połączenie, to mieszkańcy gminy przy okazji wyborów pokażą im, co o tym myślą.
        pan wójt jest nauczycielem, więc trzeba liczyć na to, że ma otwartą głowę!
        Nauczyciele byli zawsze inicjatorami zmian na lepsze. Gmina jest za biedna,
        żeby zaradzić biedzie wielu mieszkańców. Podział jest już anachroniczny, służy
        tylko radnym i wójtowi, którzy nie będą w stanie załatwić wielu spraw w coraz
        bardziej skomplikowanej rzeczywistości. Bez połączenia gmina stanie się
        skansenem
      • Gość: wieśniaczka Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.10.03, 19:45
        Gość portalu: Wieśniak napisał(a):

> Czy po podjęciu decyzji administracyjnej autobusy będą mniej zużywały
        paliwa?
        > Czy też odległości między przystankami ulegną skróceniu? Wątpię, raczej jest
        > tak, ze 2 dodać 2 jest zawsze 4. A wy tam z miasta nawet nie macie sołtysa.
        > Wszyscy też będziemy musieli płacić na waszą zaniedbaną starówkę. Ludzie z
        > miejskich blokowisk macie zupełnie inne potrzeby i nawyki i zawsze nas
        > przegłosujecie. Wolimy z dala od was.

Głupoty, Wiesniaku, piszesz- na starówkę to Zielona Góra ma swoje i spoza
        kraju pieniądze. Gmina nie będzie mogła nic dostać z Unii na kanalizację,
        drogi, bo jest za cienka. Unia nie przyznaje małych kwot i do tego trzeba mieć
        własnego wkładu chociaż 25% kosztów każdej inwestycji. Radni gminy są
        niedoinformowani, ciągną gminę i jej mieszkańców w dół. Z nimi nie mamy szans
        na lepsze życie. Ja i moja rodzina nie wybaczymy zacofania naszym radnym!
      • Gość: Bolek Najpierw to sobie wybierzcie kompetentnego prezydenta IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.11.03, 16:37
        a dopiero potem działajcie
        • Gość: Wiktor Re: Najpierw to sobie wybierzcie kompetentnego pr IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 06.11.03, 07:55
          Gość portalu: Bolek napisał(a):

> a dopiero potem działajcie
          Dobrze się podpisałeś-BOLEK.Brakuje ci tylko bereta z antenką.
    • Gość: marek Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.10.03, 23:42
      Dawno, dawno temu Zielona Góra wchłoneła Chynów. I co ? a no mieli bilety
      autobusowe po 1,50 gr i wiele wiele lat bez inwestycji (kanalizacja ,
      wodociągi),zostali dzielnicą miasta.Skończyła się kasa gminna, a miejska nie
      dała ani grosz przez wiele ,wiele lat.Ale kto to jeszcze pamięta ?
      • Gość: anka Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.10.03, 18:32
        Gość portalu: marek napisał(a):

> Dawno, dawno temu Zielona Góra wchłoneła Chynów. I co ? a no mieli bilety
        > autobusowe po 1,50 gr i wiele wiele lat bez inwestycji (kanalizacja ,
        > wodociągi),zostali dzielnicą miasta.Skończyła się kasa gminna, a miejska nie
        > dała ani grosz przez wiele ,wiele lat.Ale kto to jeszcze pamięta ?

Nie jesteś mieszkańcem Chynowa, jeśli tak piszesz! Mieszkam tu i cieszę się,
        że jesteśmy w mieście.
        • Gość: marek Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 14:25
          Gość portalu: anka napisał(a):

> Gość portalu: marek napisał(a):
          >
          > > Dawno, dawno temu Zielona Góra wchłoneła Chynów. I co ? a no mieli bilety
          > > autobusowe po 1,50 gr i wiele wiele lat bez inwestycji (kanalizacja ,
          > > wodociągi),zostali dzielnicą miasta.Skończyła się kasa gminna, a miejska n
          > ie
          > > dała ani grosz przez wiele ,wiele lat.Ale kto to jeszcze pamięta ?
          >
          > Nie jesteś mieszkańcem Chynowa, jeśli tak piszesz! Mieszkam tu i cieszę się,
          > że jesteśmy w mieście.

Moja wypowiedż dotyczyła faktów które były.
          Twoja wypowiedź dotyczy sfery uczuciowej (radość z bycia mieszczką).

• Gość: anka Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 16:16
            Gość portalu: marek napisał(a):

> Gość portalu: anka napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: marek napisał(a):
            > >
            > > > Dawno, dawno temu Zielona Góra wchłoneła Chynów. I co ? a
            no mieli bi
            > lety
            > > > autobusowe po 1,50 gr i wiele wiele lat bez inwestycji
            (kanalizacja ,
            >
            > > > wodociągi),zostali dzielnicą miasta.Skończyła się kasa
            gminna, a miej
            > ska n
            > > ie
            > > > dała ani grosz przez wiele ,wiele lat.Ale kto to jeszcze
            pamięta ?
            > >
            > > Nie jesteś mieszkańcem Chynowa, jeśli tak piszesz! Mieszkam
            tu i cieszę si
            > ę,
            > > że jesteśmy w mieście.
            >
            > Moja wypowiedż dotyczyła faktów które były.
            > Twoja wypowiedź dotyczy sfery uczuciowej (radość z bycia
            mieszczką).
            >
            > Po prostu nie masz racji, podejrzewam, że jesteś
            zainteresowany jako jeden z korzystających z nieświadomości i
            biedy mieszkańców gminy z "synekury" w gminie. Jeśli jesteś
            taki mądry, to powinieneś startować do rady miasta i pilnować
            interesów mieszkańców przyłaczonych w przyszłości wsi. To
            najlepsze rozwiązanie.
            • Gość: marek Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 22:19
              Gość portalu: anka napisał(a):
              . Jeśli jesteś
              > taki mądry, to powinieneś startować do rady miasta i pilnować
              > interesów mieszkańców przyłaczonych w przyszłości wsi. To
              > najlepsze rozwiązanie.

Dzięki za inspirację (z tym startem do RM)
        • Gość: Uciekinier Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 31.10.03, 14:56
          no tak..to ja spierd...na wies gdzie cisza ,mniej spalin,i sasiad
          z pietra nie drze ryja -a teraz taka
          przyglupia Blochowa znajdzie inwestora ktory wybuduje
          fabryke w mojej wsi?????
          czy ta wladza ocipiala totalnie??
          a wam ludzie tylko o bilety na autobusy chodzi??
          np bojcie sie boga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          widze ze z mojej wsi zaraz bede spierd...dalej.
          glupia wladza chce zabrac mi prawo do spokoj!
          to juz sa szczyty!!!!
          • Gość: łowca Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 17:09
            Gość portalu: Uciekinier napisał(a):

> no tak..to ja spierd...na wies gdzie cisza ,mniej spalin,i sasiad
            > z pietra nie drze ryja -a teraz taka
            > przyglupia Blochowa znajdzie inwestora ktory wybuduje
            > fabryke w mojej wsi?????
            > czy ta wladza ocipiala totalnie??
            > a wam ludzie tylko o bilety na autobusy chodzi??
            > np bojcie sie boga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            > widze ze z mojej wsi zaraz bede spierd...dalej.
            > glupia wladza chce zabrac mi prawo do spokoj!
            > to juz sa szczyty!!!!

Gdzie pracujesz? Pewnie w Zielonej Górze.
            Po połaczeniu sąsiada nie będziesz miał dalej na piętrze, jesli nie wynajmiesz
            piętra! Zielona Góra nie jest taką śmierdzącą metropolią jak Warszawa. Nie
            czuje się spalin, bo to nie jest aż tak wielkie miasto. W Zielonej Górze są
            bardzo spokojne miejsca do mieszkani. Twoje dalej takie pozostanie.
      • Gość: CHYNOWIANKA Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.proxy.aol.com 31.10.03, 13:08
        MAREK MASZ RACJE.
        • Gość: ali Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 14:02
          Gość portalu: CHYNOWIANKA napisał(a):

> MAREK MASZ RACJE.

Jeśli ktoś jest niezadowolony, to powinien głośno domagać się od miasta
          załatwienia ważnych spraw. Chynów ma kanalizację, choć jeszcze nie cały, wiele
          domów na Jędrzychowie także czeka- będą srodki unijne na to. Kennedy kiedyś
          powiedziałcoś, co można teraz trawestować: nie pytaj, co miasto Twoi sąsiedzi
          mogą Ci dać, pytaj, co Ty możesz dać.Najlepiej mieć postawę kogoś, kto jest
          niezadowolony ze wszystkiego. Trzeba myśleć także o innych.
    • Gość: chłop Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 30.10.03, 09:56
      Jestem przeciwny połączeniu.
      Niech Pani prezydent Ronowicz wykazuje się na innych polach
      inicjatywą. Ponieważ jej kadencja zakończy się dużą klęską stąd
      szukanie sukcesów w tematach zastepczych.
      MIESZKAŃCOM GMINY TAKA FUZJA NIE PRZYNIESIE NIC DOBREGO!
      • Gość: baba Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.10.03, 18:40
        Gość portalu: chłop napisał(a):

> Jestem przeciwny połączeniu.
        > Niech Pani prezydent Ronowicz wykazuje się na innych polach
        > inicjatywą. Ponieważ jej kadencja zakończy się dużą klęską stąd
        > szukanie sukcesów w tematach zastepczych.
        > MIESZKAŃCOM GMINY TAKA FUZJA NIE PRZYNIESIE NIC DOBREGO!

Chłopie, nie pisz głupot! Chłopy niestety są zacofani i nie lubią zmian. Wolą
        stare śmieci, bo się do nich przyzwyczaili. Ot, SAMOOBRONA! Połączenie jest
        szansą dla dzieci z gminy na normalne życie w przyszłości.W Zielonej Górze
        buduje się mieszkania komunalne, a co robi się w gminie, żeby poprawić warunki
        mieszkaniowe ludziom? Nie ma pieniędzy na pomoc dla rodzin w trudnej sytuacji
        materialnej. To ludzie z Zielonej Góry pomagają mieszkańcom gminy.Wiem coś na
        ten temat.
      • Gość: Ja Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 09:22

Jak to czytam,to mam nieodparte wrażenie,że napisał te bzdury towarzysz z
        Niepodległości.Pozdrawiam czerwonych internautówz ZSMP.
        • Gość: ania Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 13:47
          Gość portalu: Ja napisał(a):

> Gość portalu: chłop napisał(a):
          >
          > > Jestem przeciwny połączeniu.
          > > Niech Pani prezydent Ronowicz wykazuje się na innych polach
          > > inicjatywą. Ponieważ jej kadencja zakończy się dużą klęską stąd
          > > szukanie sukcesów w tematach zastepczych.
          > > MIESZKAŃCOM GMINY TAKA FUZJA NIE PRZYNIESIE NIC DOBREGO!
          > Jak to czytam,to mam nieodparte wrażenie,że napisał te bzdury towarzysz z
          > Niepodległości.Pozdrawiam czerwonych internautówz ZSMP.

o ile wiem, to towarzysze z Niepodległości zaczęli ten temat i na pewno będą
          pomagać w realizacji POŁĄCZENIA. Nie podoba się to obecnym radnym gminy, a w
          poprzedniej kadencji przystopował POŁACZENIE Wójt Zalewski- on jest także
          teraz niechętny- a to przecież nauczyciel, człowiek wykształcony, wydawałoby
          się z otwartą głową- takich mamy nauczycieli!
      • Gość: Trochęmiastowy Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.11.03, 22:22

Panie proroku. Może mi powiesz czy warto zaciągać mi kredyt na remont w PKO bo
        ja sie na tym nie znam. Jeśli umiesz przewidywać przyszłość to powiedz jak za 3
        lata będzie wyglądała wiejska gmina. Ile wybuduje dróg, kanalizacji, dróg i
        innych urządzeń za te swoje marne kilkanaście milionów budżetu. Chyba tylko
        będzie ją stać na popkrycie drogi do remizy szlaką.To miasto będzie zasysać
        duże pieniądze z Unii Europejskiej i może dociągnąć te wszystkie wynalazki
        (oprócz szlaki) do wsi. Wtedy wzrośnie cena gruntów i rolnik moze się w
        przyszłości stać bogatszy o to. Wystarczy popatrzeć na duże miasta w europie
        jak w ciągu 70 lat wchłaniały małe wsie, które stały sie bogatymi miejscami
        lokowania kapitału i sypialniami centrów.Tylko głupi i slepy tego nie dostrzega.
    • markoniec Re: Sesja o wchłanianiu gminy 30.10.03, 18:41
      to jest proces nieuchronny, można go najwyżej odwlec o killka lat. Dla dobra
      młodych chyba lepiej aby go już zacząć.
      • markoniec Re: Sesja o wchłanianiu gminy 31.10.03, 15:39
        należy iść z postępem, kto stoi w miejscu ten się cofa. Wejście do Unii nie
        będzie słodkie , ale chcę tego mimo dolegliwości finansowych.
        Wolę być w ogonie Unii niż w czołówce dżungli.
    • Gość: Gocha Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.03, 20:11
      wymierne korzyści finansowe od zaraz to:niższe opłaty za komunikację
      miejską,niższe stawki podatków,niższe opłaty za wodę a na przyszłość to szansa
      na podniesienie poziomu
      cywilizacyjnego,edukacyjnego,kulturalnego,infrastruktury-słowem wyjście ponad
      poziom swoistego skansenu okołomiejskiego.Proszę nie straszyć ,zwłaszcza
      starszych wiekiem mieszkańców gminy okropnościami związanymi z wcieleniem do
      miasta Panowie Radni\znam taką agitację\bo jest to po prostu nieuczciwe.Pora
      raczej obietywnie przedstawić trudności lecz również perspektywy.
      • Gość: anka Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 08:45
        Gość portalu: Gocha napisał(a):

> wymierne korzyści finansowe od zaraz to:niższe opłaty za komunikację
        > miejską,niższe stawki podatków,niższe opłaty za wodę a na przyszłość to
        szansa
        > na podniesienie poziomu
        > cywilizacyjnego,edukacyjnego,kulturalnego,infrastruktury-słowem wyjście
        ponad
        > poziom swoistego skansenu okołomiejskiego.Proszę nie straszyć ,zwłaszcza
        > starszych wiekiem mieszkańców gminy okropnościami związanymi z wcieleniem do
        > miasta Panowie Radni\znam taką agitację\bo jest to po prostu nieuczciwe.Pora
        > raczej obietywnie przedstawić trudności lecz również perspektywy.

Właśnie!- to zielonogórzanie będą musieli z budżetu miasta wydawać pieniądze
        na wyrównanie cywilizacyjne! Niektórzy mieszkańcy miasta uważają,że to miasto
        straci, wiemy, jaka bieda panuje w wioskach.
      • Gość: aa Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: 212.244.166.* 31.10.03, 13:26
        Niższe opłaty komunikacyjne? Ja mam samochód. Niższe podatki? Stać mnie na
        większe. Droższa woda? Nie przeszkadza mi to. Edukacja dzieci? Wożę je do
        Zielonej Góry...języki obce, zajęcia dodatkowe itd.
        Czy są dla mnie jakieś plusy połączenia?
        • Gość: ANIA Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 13:39
          Gość portalu: aa napisał(a):

> Niższe opłaty komunikacyjne? Ja mam samochód. Niższe podatki? Stać mnie na
          > większe. Droższa woda? Nie przeszkadza mi to. Edukacja dzieci? Wożę je do
          > Zielonej Góry...języki obce, zajęcia dodatkowe itd.
          > Czy są dla mnie jakieś plusy połączenia?

Korzysta Pan z Zielonej Góry i tego wszystkiego, co daje miasto- inni też by
          chcieli, ale nie mają takich możliwości. Czy widzi pan tych mieszkańców gminy,
          którzy potrzebują pomocy większej? Myśli Pan tylko o tym, co Pan zyska, a
          inni? Miasto ma większe możliwości, ma ogromny budżet- wie Pan, jaki ma budżet
          gmina? Co można z nim zrobić? Na połączeniu wszyscy skorzystają, proszę nie
          myśleć tylko o sobie, nawet Pan nie wie, jak może Pan w przyszłości skorzystać
          na tym. Tu chodzi o coś więcej niż indywidualne mniejsze czy większe korzysci,
          tu chodzi o zrównoważenie CYWILIZACYJNE. JESLI MA PAN OTWARTĄ GŁOWĘ, TO
          ZROZUMIE TO PAN.
          • Gość: aa Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: 212.244.166.* 31.10.03, 14:06
            Ależ Aniu, ja tylko próbowałem ustosunkować się do "wymiernych korzyści
            finansowych" podanych wyżej...
            Tak prawdę mówiąc jest mi zupełnie obojętne czy będę mieszkał w małej
            miejscowości x - sypialni ZG czy w mieście Zielona Góra. Chociaż zawsze to
            ciekawie brzmi jak mówię - jestem wieśniakiem :)
            Co do wymiernych tym razem NIEkorzyści finansowych - ciutkę na podatku stracą
            pracujący w ZG mieszkańcy gminy i nauczyciele - pracujący w szołach
            wiejskich...
            Ale dziękuję za odpowiedź - aa z otwartą głową.
          • croolick Re: Sesja o wchłanianiu gminy 31.10.03, 15:18
            Gość portalu: ANIA napisał(a):

> Miasto ma większe możliwości, ma ogromny budżet- wie Pan, jaki ma budżet
            > gmina?

To jesli ZG ma taki wielki budzet, to po co wypuszcza obligacje miejskie?
            Teraz dzieki podatkom podmiejskich wsi nie trzeba bedzie tego robic a moze
            jednak, niekoniecznie, bo apetyt rosnie w miare jedzenia i z powiekszonego
            miejskiego budzetu bedzie mozna zbudowac gmach, ktory miasto podaruje CIA
            (najlepiej na wykorzystac przestrzen parkingu przed CB coby do ABW blisko
            bylo). A skad czerpiesz te wiadomosci o wielkosci budzetu ZG - moze zakladsz,
            ze budzet ten jest ogromny, bo miasto sie niesamowicie rozwija (jeden fakt:
            urzedow co raz wiecej - bedzie nowy - LUS) inwestorzy pchaja sie do miasta
            drzwiami i oknami, zagraniczne inwestycje widac na kazdym kroku, zadna firma
            tu nie bankrutuje, kwitnie produkcja Zastalu i innych zakladow tworzacych
            potege przemyslowa miasta nie mowiac juz, ze nowoczesny sektor uslug nie
            ogranicza sie do kilku geszeftow miejscowych i hipermarketow a kilka bankow
            zastanawia sie, wobec atrakcyjnaosci miasta a przede wszystkim jego wladz z p.
            Ronowicz na czele, by nie przeniesc swoich dyrekcji do "winnego grodu", gdzie
            zawsze pieniadze miejskie sa doskonale wydawane a Centrum Biznesu jest
            przykladem przedsiebiorstwa komunalnego w kraju i zagranica (kilku radnych z
            Bialorusi tez ma ochote u siebie stworzyc cos takiego)

> Co można z nim zrobić?

Bradzo wiele, chociazby nie marnowac... :-P

> Na połączeniu wszyscy skorzystają, proszę nie
            > myśleć tylko o sobie,

hmmm, z tym argumentem trudno polemizowac :-)

> nawet Pan nie wie, jak może Pan w przyszłości skorzystać
            > na tym.

Zgadza sie! Nikt z "wioskowych" nigdy nie dowie sie jak mu dobrze zrobiono,
            przalaczajac go do metropolii zielonogorskiej :-P

> Tu chodzi o coś więcej niż indywidualne mniejsze czy większe korzysci,
            > tu chodzi o zrównoważenie CYWILIZACYJNE.

hehe :-))) No tak EUREKA! CYWILIZACJA JEST TYLKO W ZIELONEJ GORZE! Posluszni
            badzie wiec "wsioki"!

> JESLI MA PAN OTWARTĄ GŁOWĘ, TO
            > ZROZUMIE TO PAN.

No coz, zeby zrozumiec Twoj tok myslenia trzeba miec wyjatkowo mocno zakuta
            pale..
            • Gość: ANIA Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 16:29
              croolick napisał:

> Gość portalu: ANIA napisał(a):
              >
              > > Miasto ma większe możliwości, ma ogromny budżet- wie Pan,
              jaki ma budżet
              > > gmina?
              >
              > To jesli ZG ma taki wielki budzet, to po co wypuszcza
              obligacje miejskie?
              > Teraz dzieki podatkom podmiejskich wsi nie trzeba bedzie tego
              robic a moze
              > jednak, niekoniecznie, bo apetyt rosnie w miare jedzenia i z
              powiekszonego
              > miejskiego budzetu bedzie mozna zbudowac gmach, ktory miasto
              podaruje CIA
              > (najlepiej na wykorzystac przestrzen parkingu przed CB coby
              do ABW blisko
              > bylo). A skad czerpiesz te wiadomosci o wielkosci budzetu ZG -
              moze zakladsz,
              > ze budzet ten jest ogromny, bo miasto sie niesamowicie
              rozwija (jeden fakt:
              > urzedow co raz wiecej - bedzie nowy - LUS) inwestorzy pchaja
              sie do miasta
              > drzwiami i oknami, zagraniczne inwestycje widac na kazdym
              kroku, zadna firma
              > tu nie bankrutuje, kwitnie produkcja Zastalu i innych
              zakladow tworzacych
              > potege przemyslowa miasta nie mowiac juz, ze nowoczesny
              sektor uslug nie
              > ogranicza sie do kilku geszeftow miejscowych i hipermarketow
              a kilka bankow
              > zastanawia sie, wobec atrakcyjnaosci miasta a przede
              wszystkim jego wladz z p.
              > Ronowicz na czele, by nie przeniesc swoich dyrekcji
              do "winnego grodu", gdzie
              > zawsze pieniadze miejskie sa doskonale wydawane a Centrum
              Biznesu jest
              > przykladem przedsiebiorstwa komunalnego w kraju i zagranica
              (kilku radnych z
              > Bialorusi tez ma ochote u siebie stworzyc cos takiego)
              >
              > > Co można z nim zrobić?
              >
              > Bradzo wiele, chociazby nie marnowac... :-P
              >
              > > Na połączeniu wszyscy skorzystają, proszę nie
              > > myśleć tylko o sobie,
              >
              > hmmm, z tym argumentem trudno polemizowac :-)
              >
              > > nawet Pan nie wie, jak może Pan w przyszłości skorzystać
              > > na tym.
              >
              > Zgadza sie! Nikt z "wioskowych" nigdy nie dowie sie jak mu
              dobrze zrobiono,
              > przalaczajac go do metropolii zielonogorskiej :-P
              >
              > > Tu chodzi o coś więcej niż indywidualne mniejsze czy
              większe korzysci,
              > > tu chodzi o zrównoważenie CYWILIZACYJNE.
              >
              > hehe :-))) No tak EUREKA! CYWILIZACJA JEST TYLKO W ZIELONEJ
              GORZE! Posluszni
              > badzie wiec "wsioki"!
              >
              > > JESLI MA PAN OTWARTĄ GŁOWĘ, TO
              > > ZROZUMIE TO PAN.
              >
              > No coz, zeby zrozumiec Twoj tok myslenia trzeba miec
              wyjatkowo mocno zakuta
              > pale..

To właśnie styl i sposób argumentowania OSOBY ŚWIATŁEJ!
              szkoda,że już ma Pan takie przekonanie, że wie wszystko
              najlepiej. Ktoś bardzo mądry powiedział:WIEM, ŻE NIC NIE WIEM.
              ktoś taki jest gotowy na przyjmowanie WIEDZY. Pan nie.
              Pozdrawiam,nie mam już ochoty na czytanie takich postów.
            • Gość: zając Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 16:48
              croolick napisał:

> Gość portalu: ANIA napisał(a):
              >
              > > Miasto ma większe możliwości, ma ogromny budżet- wie Pan, jaki ma budżet
              > > gmina?
              >
              > To jesli ZG ma taki wielki budzet, to po co wypuszcza obligacje miejskie?
              > Teraz dzieki podatkom podmiejskich wsi nie trzeba bedzie tego robic a moze
              > jednak, niekoniecznie, bo apetyt rosnie w miare jedzenia i z powiekszonego
              > miejskiego budzetu bedzie mozna zbudowac gmach, ktory miasto podaruje CIA
              > (najlepiej na wykorzystac przestrzen parkingu przed CB coby do ABW blisko
              > bylo). A skad czerpiesz te wiadomosci o wielkosci budzetu ZG - moze
              zakladsz,
              > ze budzet ten jest ogromny, bo miasto sie niesamowicie rozwija (jeden fakt:
              > urzedow co raz wiecej - bedzie nowy - LUS) inwestorzy pchaja sie do miasta
              > drzwiami i oknami, zagraniczne inwestycje widac na kazdym kroku, zadna firma
              > tu nie bankrutuje, kwitnie produkcja Zastalu i innych zakladow tworzacych
              > potege przemyslowa miasta nie mowiac juz, ze nowoczesny sektor uslug nie
              > ogranicza sie do kilku geszeftow miejscowych i hipermarketow a kilka bankow
              > zastanawia sie, wobec atrakcyjnaosci miasta a przede wszystkim jego wladz z
              p.
              > Ronowicz na czele, by nie przeniesc swoich dyrekcji do "winnego grodu",
              gdzie
              > zawsze pieniadze miejskie sa doskonale wydawane a Centrum Biznesu jest
              > przykladem przedsiebiorstwa komunalnego w kraju i zagranica (kilku radnych z
              > Bialorusi tez ma ochote u siebie stworzyc cos takiego)
              >
              > > Co można z nim zrobić?
              >
              > Bradzo wiele, chociazby nie marnowac... :-P
              >
              > > Na połączeniu wszyscy skorzystają, proszę nie
              > > myśleć tylko o sobie,
              >
              > hmmm, z tym argumentem trudno polemizowac :-)
              >
              > > nawet Pan nie wie, jak może Pan w przyszłości skorzystać
              > > na tym.
              >
              > Zgadza sie! Nikt z "wioskowych" nigdy nie dowie sie jak mu dobrze zrobiono,
              > przalaczajac go do metropolii zielonogorskiej :-P
              >
              > > Tu chodzi o coś więcej niż indywidualne mniejsze czy większe korzysci,
              > > tu chodzi o zrównoważenie CYWILIZACYJNE.
              >
              > hehe :-))) No tak EUREKA! CYWILIZACJA JEST TYLKO W ZIELONEJ GORZE! Posluszni
              > badzie wiec "wsioki"!
              >
              > > JESLI MA PAN OTWARTĄ GŁOWĘ, TO
              > > ZROZUMIE TO PAN.
              >
              > No coz, zeby zrozumiec Twoj tok myslenia trzeba miec wyjatkowo mocno zakuta
              > pale..

Człowieku, coś słyszałeś, ale dzwonili w iinym kościele! Obligacje wypuścił
              Pożnań - TV3 to reklamuje, prezydent Poznania tam namawia na kupno obligacji.
              Czy wynika z tego, że Poznań jest biedny? Zielona Góra kiedyś także wypuściła
              obligacje i wyobraź sobie - wiem to na pewno- Listowski je spłacił.
              • Gość: Rewia Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 17:46
                Gość Croolic słynie z nienawiści do Zielonej Góry, nie ma więc co się dziwić
                takim jego wypowiedziom. Najlepiej ignorować.
                • Gość: ALA Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 19:05
                  Gość portalu: Rewia napisał(a):

> Gość Croolic słynie z nienawiści do Zielonej Góry, nie ma więc co się dziwić
                  > takim jego wypowiedziom. Najlepiej ignorować.

Rewia, pozdrawiam, miło przeczytać rozsądne słowa! Hej!
        • Gość: hlaski Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.11.03, 22:26
          Co najmniej zaoszczędzisz na wodzie a za te dodatkowe środki możesz kupić
          więcej mydła.
    • klin Re: Sesja o wchłanianiu gminy 31.10.03, 08:24
      To genialny pomysł. Jedną decyzją powstanie 17 nowych, pięknych dzielnic. Razem
      z istniejącymi będzie ich ze 20! Pod względem obszaru będziecie więksi od
      Poznania, Gdańska i Wrocławia. Ludności, co prawda, 5 razy mniej, ale za to w
      końcu prześcigniecie Gorzów. Nareszcie Lubuskie doczeka się stolicy z
      prawdziwego zdarzenia!

Myślę, że o pani prezydent Ronowicz będzie jeszcze głośno w kraju, a może nawet
      poza granicami. Z całą pewnością jej sława przyćmi dotychczasowy rozgłos,
      związany z nazwaniem jej kretynką. Trzymam kciuki!
      • Gość: gosc ze stolicy Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 14:20
        zazdrosny ?!
      • croolick Re: Sesja o wchłanianiu gminy 31.10.03, 14:39
        klin napisał:

> To genialny pomysł. Jedną decyzją powstanie 17 nowych, pięknych dzielnic.
        Razem
        >
        > z istniejącymi będzie ich ze 20! Pod względem obszaru będziecie więksi od
        > Poznania, Gdańska i Wrocławia. Ludności, co prawda, 5 razy mniej, ale za to
        w
        > końcu prześcigniecie Gorzów. Nareszcie Lubuskie doczeka się stolicy z
        > prawdziwego zdarzenia!
        >
        > Myślę, że o pani prezydent Ronowicz będzie jeszcze głośno w kraju, a może
        nawet
        >
        > poza granicami. Z całą pewnością jej sława przyćmi dotychczasowy rozgłos,
        > związany z nazwaniem jej kretynką. Trzymam kciuki!

TRAFILES W SEDNO ! :-)

Hmm, ciekawe, ze oredownikami wlaczenia podzielonogorskiech wiosek do miasta
        sa prawie i wylacznie (wylacznie?) mieszkancy ZG. Miasto zawsze bedzie
        potrzeby peryferyjnych dzielnic traktowac po macoszemu, co jest poniekad
        uzasadnione - miasto musi miec wyremontowana starowke, reprezenatacyjny urzad
        i urzednikow, deficytowa w zalozeniu komunikacje miejska, zadbane rabatki i
        skwerki w centrum a czy takie wydatki ma gimia wiejska??? Az przykro sluchac
        glupstewek paplanych przez Anie, no coz taka jest zielonogorska megalomanska
        mentalnosc.
        Co do jakosci zycia to prosze np. przejechac sie do gminy Zary i zobaczyc jak
        wygladaja podzarskie wioski - na szczescie nikomu w Zarach do glowy nie
        przyszlo by je wlaczyc do miasta i dzieki temu wiejskich szkol w Olbrachtowie,
        Mirostowicach, Olbrachtowie czy Bieniowie moze zazdrosic niejedno duze miasto,
        ktorego nie stac na inwestycje w oswiacie (bo trzeba dac na rewitalizacje,
        urzednikow etc.) a tak w gminie sa ladne szkoly, swietlice, chodniki, drogi,
        ktore sa oczkiem w glowie podmiejskiego samorzadu.
        • Gość: mieszczanin Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 15:23
          nie jesteś z Zielonej Góry więc lepiej nie wypowiadaj się w sprawach
          dotyczących naszego miasta, bo nie wiem czy zazdrość Tobą powoduje, czy
          indolencja
          • Gość: sagan Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 15:33
            powiem dosadniej, nie wpierdalaj się w nie swoje sprawy; idz dupę lizać
            Gorzowianom
            • croolick Re: Sesja o wchłanianiu gminy 31.10.03, 15:46
              Gość portalu: sagan napisał(a):

> powiem dosadniej, nie wpierdalaj się w nie swoje sprawy; idz dupę lizać
              > Gorzowianom

To ty miejski palancie nie wpiedalaj sie w nie swoje sprawy - to mieszkancy
              podzielonogorskich wsi zadecyduja, czy chca inkorporacji. IMHO powinni
              powiedziec stanowczo: NIE!
              • Gość: sagan Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 15:53
                ciebie chyba kiedyś na taczce musieliśmy wywieźć z miasta, że tak pierdolisz
          • croolick Re: Sesja o wchłanianiu gminy 31.10.03, 15:40
            Gość portalu: mieszczanin napisał(a):

> nie jesteś z Zielonej Góry więc lepiej nie wypowiadaj się w sprawach
            > dotyczących naszego miasta, bo nie wiem czy zazdrość Tobą powoduje, czy
            > indolencja

Mieszkalem w ZG, wiem jak wyglala sytuacja na Chynowie i mi tu nie
            pier...olcie o "waszym miescie".
            A mam Cie jeszcze prosic o zgode na wjazd do "waszego miasta"?
            Zazdrosc :-))) Pewnie, zwlaszcza zazdroszcze wam Ronowiczowej no i wogole
            calego estabilshmentu politycznego i samorzadowego.

p.s.

Za Slownikiem Jezyka Polskiego PWN :

indolencja ż I, DCMs. ~cji, blm
            «niezaradność, niedołęstwo; bierność, zobojętnienie»

nigdy nie bylem zobojetnialy na sytuacje w Zielonej Gorze...
            • Gość: sagan Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 15:58
              no tak, miałem rację, na taczce wywieźli czy furmanka po pańsku ?
        • Gość: ela Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 15:30
          croolick napisał:

> klin napisał:
          >
          > > To genialny pomysł. Jedną decyzją powstanie 17 nowych, pięknych dzielnic.
          > Razem
          > >
          > > z istniejącymi będzie ich ze 20! Pod względem obszaru będziecie więksi od
          > > Poznania, Gdańska i Wrocławia. Ludności, co prawda, 5 razy mniej, ale za t
          > o
          > w
          > > końcu prześcigniecie Gorzów. Nareszcie Lubuskie doczeka się stolicy z
          > > prawdziwego zdarzenia!
          > >
          > > Myślę, że o pani prezydent Ronowicz będzie jeszcze głośno w kraju, a może
          > nawet
          > >
          > > poza granicami. Z całą pewnością jej sława przyćmi dotychczasowy rozgłos,
          > > związany z nazwaniem jej kretynką. Trzymam kciuki!
          >
          > TRAFILES W SEDNO ! :-)
          >
          > Hmm, ciekawe, ze oredownikami wlaczenia podzielonogorskiech wiosek do miasta
          > sa prawie i wylacznie (wylacznie?) mieszkancy ZG. Miasto zawsze bedzie
          > potrzeby peryferyjnych dzielnic traktowac po macoszemu, co jest poniekad
          > uzasadnione - miasto musi miec wyremontowana starowke, reprezenatacyjny
          urzad
          > i urzednikow, deficytowa w zalozeniu komunikacje miejska, zadbane rabatki i
          > skwerki w centrum a czy takie wydatki ma gimia wiejska??? Az przykro sluchac
          > glupstewek paplanych przez Anie, no coz taka jest zielonogorska megalomanska
          > mentalnosc.
          > Co do jakosci zycia to prosze np. przejechac sie do gminy Zary i zobaczyc
          jak
          > wygladaja podzarskie wioski - na szczescie nikomu w Zarach do glowy nie
          > przyszlo by je wlaczyc do miasta i dzieki temu wiejskich szkol w
          Olbrachtowie,
          > Mirostowicach, Olbrachtowie czy Bieniowie moze zazdrosic niejedno duze
          miasto,
          > ktorego nie stac na inwestycje w oswiacie (bo trzeba dac na rewitalizacje,
          > urzednikow etc.) a tak w gminie sa ladne szkoly, swietlice, chodniki, drogi,
          > ktore sa oczkiem w glowie podmiejskiego samorzadu.
        • Gość: ELA Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.03, 15:34
          croolick napisał:

> klin napisał:
          >
          > > To genialny pomysł. Jedną decyzją powstanie 17 nowych, pięknych dzielnic.
          > Razem
          > >
          > > z istniejącymi będzie ich ze 20! Pod względem obszaru będziecie więksi od
          > > Poznania, Gdańska i Wrocławia. Ludności, co prawda, 5 razy mniej, ale za t
          > o
          > w
          > > końcu prześcigniecie Gorzów. Nareszcie Lubuskie doczeka się stolicy z

> > prawdziwego zdarzenia!
          > >
          > > Myślę, że o pani prezydent Ronowicz będzie jeszcze głośno w kraju, a może
          > nawet
          > >
          > > poza granicami. Z całą pewnością jej sława przyćmi dotychczasowy rozgłos,
          > > związany z nazwaniem jej kretynką. Trzymam kciuki!
          >
          > TRAFILES W SEDNO ! :-)
          >
          > Hmm, ciekawe, ze oredownikami wlaczenia podzielonogorskiech wiosek do miasta
          > sa prawie i wylacznie (wylacznie?) mieszkancy ZG. Miasto zawsze bedzie
          > potrzeby peryferyjnych dzielnic traktowac po macoszemu, co jest poniekad
          > uzasadnione - miasto musi miec wyremontowana starowke, reprezenatacyjny
          urzad
          > i urzednikow, deficytowa w zalozeniu komunikacje miejska, zadbane rabatki i
          > skwerki w centrum a czy takie wydatki ma gimia wiejska??? Az przykro sluchac
          > glupstewek paplanych przez Anie, no coz taka jest zielonogorska megalomanska
          > mentalnosc.
          > Co do jakosci zycia to prosze np. przejechac sie do gminy Zary i zobaczyc
          jak
          > wygladaja podzarskie wioski - na szczescie nikomu w Zarach do glowy nie
          > przyszlo by je wlaczyc do miasta i dzieki temu wiejskich szkol w
          Olbrachtowie,
          > Mirostowicach, Olbrachtowie czy Bieniowie moze zazdrosic niejedno duze
          miasto,
          > ktorego nie stac na inwestycje w oswiacie (bo trzeba dac na rewitalizacje,
          > urzednikow etc.) a tak w gminie sa ladne szkoly, swietlice, chodniki, drogi,
          > ktore sa oczkiem w glowie podmiejskiego samorzadu.

Człowieku, nie masz dobrego rozeznania- najpierw był pomysł, aby przyłaczyć 8
          wsi z gminy, ale mieszkańcy z pozostałych wsiinterweniowali, że oni też chcą
          POŁĄCZENIA! GŁUPOTY PISZESZ, A JA MIESZKAM W GMINIE I GŁUPOTĄ BY BYŁO GDYBYŚMY
          NIE SKORZYSTALI Z TEGO, ŻE BĘDZIE WIĘCEJ PIENIĘDZY NA WSZYSTKO TO, CO UMOZLIWI
          NAM GODNE ŻYCIE.
    • klin Re: Sesja o wchłanianiu gminy 31.10.03, 20:39
      Mazowsze ma swoje Duże Miasto. Wielkopolska, Małopolska i Śląsk też mają.
      Wszyscy mają swoje Duże Miasta, a Lubuskie - Zieloną Górę. No, to obciach
      trochę jest. Nie wahajamy się zatem, też będziemy mieć swoje własne Duże
      Miasto! Niepokoi mnie tylko jeden problem. Gdy już zacznie się wchłanianie, to
      kto kogo wchłoni? Tak na logikę, 4 razy większy obszar raczej wchłoni enklawę,
      niż na odwrót. Magistrat jeszcze musi dokładnie tę sprawę rozeznać, żeby nie
      wyszło na to, że w Zielonej zostanie ino wójt.
      • marek_p Re: Sesja o wchłanianiu gminy 31.10.03, 21:39
        klin napisał:

> Niepokoi mnie tylko jeden problem. Gdy już zacznie się wchłanianie, to
        > kto kogo wchłoni?

Wiesz Klin - to ich problem. Siedemnaście wiosek... niezły apetyt... jeśli
        to powiększanie będzie finansowane z budżetu miasta Z.Góra to czemu nie.
        W końcu to ich sprawa w jakim mieście chcą żyć.

Ważne tylko, żeby to nie odbyło się kosztem środków samorządu wojewódzkiego,
        czyli naszych wspólnych pieniędzy.
        • markoniec Re: Sesja o wchłanianiu gminy 01.11.03, 08:21
          bez obawy Chłopaki /nie płaczą/. Drugi etap powiększania masy ludzkiej to
          prokreacja, zaczynamy od zaraz. Za około 10 lat przekroczymy 200 tysięcy
          Zielonogórzan - taka baza może przygnębić.
          • marek_p Re: Sesja o wchłanianiu gminy 01.11.03, 09:31
            markoniec napisał:

> Drugi etap powiększania masy ludzkiej to prokreacja, zaczynamy od zaraz.

Słuszna droga. Tak trzymać!
        • Gość: tryk Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.11.03, 09:04
          Człowieku, środki samorządu województwa nie mają z tym żadnego związku!
          • marek_p Re: Sesja o wchłanianiu gminy 01.11.03, 09:39
            Gość portalu: tryk napisał(a):

> Człowieku, środki samorządu województwa nie mają z tym żadnego związku!

Na obecnym etapie prawdopodobnie nie. Nikt Wam środków z PHARE zresztą
            też nie zazdrości byle wkład własny z budżetu Waszej gminy pochodził.
            No i byleśmy sobie nawzajem takich numerów nie robili (ale to chyba
            nierealne życzenia).
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=58&w=8808556&a=8809505
            • Gość: Rewia Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.11.03, 10:50
              Marku, czy ty naprawdę wierzysz w te wygłaszane przez siebie brednie?
              • marek_p Re: Sesja o wchłanianiu gminy 01.11.03, 11:47

> Marku, czy ty naprawdę wierzysz w te wygłaszane przez siebie brednie?

Rewio, zamknij się w jakimś małym miłym pokoiku, wyłącz radio, odetnij neta,
                pismaków-prowokatorów nie czytaj, powtarzaj sobie "jest dobrze", "kocham
                wszystkich lubuszan (i lubuszanki)".
                Jakieś dwa lata i sam w to uwierzysz :)
                Potem możesz tę terapię opatentować. Już okiem wizjonera widzę te tłumy...
                nawet kibole i przechodnie, co mojego zmotoryzowanego kolegę od tramwajarzy
                kilka dni temu na ulicach samorządowej stolicy województwa wyzwali :)
                Właściwie to dość ciekawy element lokalnego folkloru... tylko żeby to nie
                miało wpływu na gospodarkę, inwestycje, jakość życia mieszkańców i perspektywy
                rozwoju poszczególnych miejscowości.
                Problem polega na tym, że na razie ma.
        • Gość: ZET MARKU P. a myślałem, że walczysz o Gorzów IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.12.03, 23:41
          Sprawy ZG intersują Ciebie nie mniej niż gorzowskie
    • bart.q Re: Sesja o wchłanianiu gminy 01.11.03, 12:07
      Radni Zielonej pewnie byli na wakacjach w Jeleniej Górze (mieście do samej
      granicy Polski).
      • marek_p Re: Sesja o wchłanianiu gminy 01.11.03, 12:23
        bart.q napisał:

> Radni Zielonej pewnie byli na wakacjach w Jeleniej Górze (mieście do samej
        > granicy Polski).

Czyli plany radnych miasta Zielona Góra są jeszcze dalekie od przekroczenia
        granicy.
        Swoją drogą w Dzienniku Gorzowskim przeczytałem, że prawdopodobnie już niedługo
        w lubuskim będziemy mieli drugie miasto z komunikacją tramwajową.
        Słubice i Frankfurt mają prowadzić wspólne inwestycje z zakresu komunikacji
        miejskiej.
        • Gość: zet Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.11.03, 17:29
          Ktoś tu znów wywołuje temat TRAMWAJÓW. A TRAMWAJ (nie wiem czy autor postu wie)
          to wymysł z 1899 roku tak tak z 1899 roku. I CZYM TU SIĘ CHWALIĆ???
          • tezgucio Re: Sesja o wchłanianiu gminy 04.11.03, 18:05
            Gość portalu: zet napisał(a):
            > Ktoś tu znów wywołuje temat TRAMWAJÓW. A TRAMWAJ (nie wiem czy autor postu
            wie)
            >
            > to wymysł z 1899 roku tak tak z 1899 roku. I CZYM TU SIĘ CHWALIĆ???
            A jakie to ma znaczenie jeśli jest użyteczny? Samochód, koło, kanalizację,
            pismo itd. wymyślono jeszcze przed tramwajami a nadal są w użyciu.
          • bardgorzowski Re: Sesja o wchłanianiu gminy 08.11.03, 07:45
            Gość portalu: zet napisał(a):

> Ktoś tu znów wywołuje temat TRAMWAJÓW. A TRAMWAJ (nie wiem czy autor postu
            wie)
            >
            > to wymysł z 1899 roku tak tak z 1899 roku. I CZYM TU SIĘ CHWALIĆ???
            A kiedy powstaly pierwsze miasta ?
            Qrcze, a ludzie w XXI wieku jeszcze sie tam laduja ?
            Przeciez to takie "przestarzale".
            Tak myslisz "zet" ?
      • markoniec Re: Sesja o wchłanianiu gminy 01.11.03, 15:17
        spokojnie, nauka na pewno nie poszła w las. Krok po kroku, w końcu Was
        dosięgniemy.
    • Gość: kami Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 19:27
      No a może radnym chodzi o ta żeby Zielonka była większa od
      Gorzowa ;) Przy umieszczaniu instytucji wszelkiego rodzaju
      gorzowiaki nie będą mieli argumentu, że przecież Gorzów je
      większy i im się należy ;)
      • Gość: Madzia Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.11.03, 18:09
        Wątpię, co Gorzów miał wziąć, to już wziął.
    • Gość: Mihu Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 05.11.03, 21:48
      Jestem mieszkańcem gminy Z.G. aktualnie pracuję w firmie w Kłodawie koło
      Gorzowa!!! Mam pomysł na to aby maiasto pozyskało nowe tereny, a gmina na tym
      nie straciła!! Miasto powinno dogadać się z gminą i zakupić niezamieszkałe
      tereny od gminy (oczywiście przylegajace do miasta)!!! Miasto aktualnie ma
      powieszchnię ok. 58 KM kw. a więc przyłączenie 20-30 dodatkowych km kw. dało by
      miastu sporo terenu pod inwestycje, a środki jakie zyskała by gmina na tej
      transakcji pozwoliły by na spore inwestycje!!!
      Podobne transakcje miały miejsce juz w innych miastach Polski!!
      Co wazne pieniądze jakie zarobiła by na tym gmina to całkiem spore sumy np:
      Gorzów zapłacił gminie Kłodawa 5 mln PLN za 9 km kw. niezamieszkałego terenu !!
      Dzięki temu Kłodawa pozbyła sie terenów, których i tak by nie zagospodarowała,
      miasto zyskało tereny !!!!!
      • j24 Re: Sesja o wchłanianiu gminy 06.11.03, 07:56
        Gość portalu: Mihu napisał(a):

> Gorzów zapłacił gminie Kłodawa 5 mln PLN za 9 km kw. niezamieszkałego
        > terenu !!

Wedle mojej wiedzy 3.5 mln za 10 km kw.
        Mniejsza jednak o szczegóły.

> Dzięki temu Kłodawa pozbyła sie terenów, których i tak by nie
        > zagospodarowała, miasto zyskało tereny !!!!!

Gmina świetnie zagospodarowała te środki. Chodniki z polbruku, kąpielisko
        nad jeziorem, wymieniane jest oświetlenie przy ulicach, gaz ziemny jest
        ogólnodostępny, kanalizacja... itp
      • Gość: Rewia Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.11.03, 10:20
        Tak bardzo się obawiasz tego, że Zielona Góra będzie większa od Gorzowa?
        • bart.q Re: Sesja o wchłanianiu gminy 06.11.03, 13:34

> Tak bardzo się obawiasz tego, że Zielona Góra będzie większa od Gorzowa?

Tej, dałbyś już spokój. Przecież to człowiek spod Zielonej pisze.
          • markoniec Re: Sesja o wchłanianiu gminy 06.11.03, 14:20
            jestem za rozsądnym remisem, ale na wysokim poziomie 10:10
            • Gość: Bea Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.11.03, 16:09
              W dzisiejszej Gaz. Lubuskiej w Miejskim forum: " Mieszkam w Drzonowie. Radni
              nie chcą połączenia z miastem tylko ze względu na swoje stanowiska. Ja uważam,
              że to wielka szansa. Widać to chociażby na przykładzie Gorzowa Wlkp."
              Bez komentarza.
            • bardgorzowski Re: Sesja o wchłanianiu gminy 08.11.03, 07:48
              markoniec napisał:

> jestem za rozsądnym remisem, ale na wysokim poziomie 10:10
              Czyli, gdzie planujesz granice pomiedzy miastem Gorzow i Zielona Gora ?
              Mam nadzieje, ze nie pod Miedzyrzeczem.
          • Gość: Rewia Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.11.03, 17:03
            bart.q napisał:

> Gość portalu: Rewia napisał(a):
            >
            > > Tak bardzo się obawiasz tego, że Zielona Góra będzie większa od Gorzowa?
            >
            > Tej, dałbyś już spokój. Przecież to człowiek spod Zielonej pisze.

A ja piszę spod Gorzowa - wierzysz w to zapewnienie?
        • Gość: Michu Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 06.11.03, 21:07
          Nie obawiam się że Z.G. bedzie większa od G. bo od ponad 30 lat mieszkam pod
          Z.G. !!! Ale jestem przekonany, że całkowite połączenie mojej gminy z miastem
          nie spowoduje, że na tych terenach będzie lepiej!!! Już teraz widać że na teren
          gminy wprowadzaja sie bogaci mieszkańcy miasta, co z kolei wiąże się z coraz to
          wiekszymi wpływami środkow do gminnej kasy (z tyt. podatków od so. fiz. i
          innych. Bilety MZK także nie bedą tańsze, gdyż miasto nie bedzie sponsorowało
          wszystkich nierentownych kursów, po jakimś czasie prawdopodobnie zostaną
          wprowadzone bilety czasowe ( wzorem dużych miast np; Poznań, Szczecin).
          Przykładów mozna by mnozyć.... !! Nie chcę być tu posadzony o egoizm - niech
          miasto powiększa swoje granice, ale nie bezwzględnie kosztem gminy!! Niech
          miasto kupi od gminy tereny, miasto zyska wtedy nowy areał a gmina środki na
          inwestycje!!!!! Wilk będzie syty i owca bedzie cała!!! Pozdrawiam wszystkich z
          miasta i z gminy!!!!!!!!!!
          • Gość: zielonogórzanin Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: scutum:* / 10.2.0.* 06.11.03, 21:22
            Moim zdaniem jest dużo więcej korzyści niż strat dla mieszkańców gminy.
            Potrzebna jest jak najlepsza kampania informacyjna, bo większość mieszkańców
            gminy uważa, że będą płacić dużo wyższe podatki. Ale tak nie jest. Najwięcej do
            stracenia mają tylko te osoby, które prowadzą gospodarstwo rolne (wówczas będą
            płacili większy podatek), ale dla innych mieszkańców przyłączenie do Zielonej
            Góry to przede wszystkim niższe podatki np. od nieruchomości. Dlatego mogą
            pojawić się problemy z przyłączeniem wsi rolniczych np. Ochla, natomiast z
            typowymi osiedlami np. Przylep, Drzonków nie powinno być większego problemu, o
            ile przeprowadzi się porządnie kampanię informacyjną. Ja mam nadzieję, że takie
            połączenie nastąpi i Zielona Góra zacznie porządnie się rozwijać.

Pozdrawiam.
            • Gość: ANA Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.11.03, 22:34
              Gość portalu: zielonogórzanin napisał(a):

> Moim zdaniem jest dużo więcej korzyści niż strat dla mieszkańców gminy.
              > Potrzebna jest jak najlepsza kampania informacyjna, bo większość mieszkańców
              > gminy uważa, że będą płacić dużo wyższe podatki. Ale tak nie jest. Najwięcej
              do
              >
              > stracenia mają tylko te osoby, które prowadzą gospodarstwo rolne (wówczas
              będą
              > płacili większy podatek), ale dla innych mieszkańców przyłączenie do
              Zielonej
              > Góry to przede wszystkim niższe podatki np. od nieruchomości. Dlatego mogą
              > pojawić się problemy z przyłączeniem wsi rolniczych np. Ochla, natomiast z
              > typowymi osiedlami np. Przylep, Drzonków nie powinno być większego problemu,
              o
              > ile przeprowadzi się porządnie kampanię informacyjną. Ja mam nadzieję, że
              takie
              >
              > połączenie nastąpi i Zielona Góra zacznie porządnie się rozwijać.
              >
              > Pozdrawiam.

LUDZIE, KTO W GMINIE PROWADZI GOPODARSTWO ROLNE? PRZECIEŻ TO SIĘ IM JUZ NIE
              OPŁACA!
              • Gość: zielonogórzanin Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: scutum:* / 10.2.0.* 06.11.03, 23:09
                Znam takie osoby osobiście
          • croolick Re: Sesja o wchłanianiu gminy 06.11.03, 23:42
            Gość portalu: Michu napisał(a):

> Nie obawiam się że Z.G. bedzie większa od G. bo od ponad 30 lat mieszkam pod
            > Z.G. !!! Ale jestem przekonany, że całkowite połączenie mojej gminy z
            miastem
            > nie spowoduje, że na tych terenach będzie lepiej!!! Już teraz widać że na
            teren
            >
            > gminy wprowadzaja sie bogaci mieszkańcy miasta, co z kolei wiąże się z coraz
            to
            >
            > wiekszymi wpływami środkow do gminnej kasy (z tyt. podatków od so. fiz. i
            > innych. Bilety MZK także nie bedą tańsze, gdyż miasto nie bedzie
            sponsorowało
            > wszystkich nierentownych kursów, po jakimś czasie prawdopodobnie zostaną
            > wprowadzone bilety czasowe ( wzorem dużych miast np; Poznań, Szczecin).
            > Przykładów mozna by mnozyć.... !! Nie chcę być tu posadzony o egoizm - niech
            > miasto powiększa swoje granice, ale nie bezwzględnie kosztem gminy!! Niech
            > miasto kupi od gminy tereny, miasto zyska wtedy nowy areał a gmina środki na
            > inwestycje!!!!! Wilk będzie syty i owca bedzie cała!!! Pozdrawiam wszystkich
            z
            > miasta i z gminy!!!!!!!!!!

IMHO to bardzo rozsadne rozwiazanie!
            • Gość: jakomuzykant Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.11.03, 22:37
              croolick napisał:

> Gość portalu: Michu napisał(a):
              >
              > > Nie obawiam się że Z.G. bedzie większa od G. bo od ponad 30 lat mieszkam p
              > od
              > > Z.G. !!! Ale jestem przekonany, że całkowite połączenie mojej gminy z
              > miastem
              > > nie spowoduje, że na tych terenach będzie lepiej!!! Już teraz widać że na
              > teren
              > >
              > > gminy wprowadzaja sie bogaci mieszkańcy miasta, co z kolei wiąże się z cor
              > az
              > to
              > >
              > > wiekszymi wpływami środkow do gminnej kasy (z tyt. podatków od so. fiz. i
              > > innych. Bilety MZK także nie bedą tańsze, gdyż miasto nie bedzie
              > sponsorowało
              > > wszystkich nierentownych kursów, po jakimś czasie prawdopodobnie zostaną
              > > wprowadzone bilety czasowe ( wzorem dużych miast np; Poznań, Szczecin).
              > > Przykładów mozna by mnozyć.... !! Nie chcę być tu posadzony o egoizm - nie
              > ch
              > > miasto powiększa swoje granice, ale nie bezwzględnie kosztem gminy!! Niech
              >
              > > miasto kupi od gminy tereny, miasto zyska wtedy nowy areał a gmina środki
              > na
              > > inwestycje!!!!! Wilk będzie syty i owca bedzie cała!!! Pozdrawiam wszystki
              > ch
              > z
              > > miasta i z gminy!!!!!!!!!!
              >
              > IMHO to bardzo rozsadne rozwiazanie!
              Miasto ma do zagospodarowania inwestycyjnego ponad 200 hektarów. Na takim
              terenie mozna postawić 100 fabryk. Po co nam wasze grunty kupować. To jeden z
              mitów, że miasto coś od was cennego chce dostać.A po drugie miasto nie ma
              pieniędzy na kupno. od tego są inwestorzy których jakoś nie umiecie we wsi
              przyciąagnąć. Gdzie są te markety i fabryki u was w gminie.Nie rozumiecie
              jednego jak my nie bedziemy mieć szans na rozwój wy nie bedziecie mieć pracy u
              nas. Miasto w naturalny sposób zacznie blokować miejsca pracy dla swoich. To
              zakłady pracy juz zaczynaja wymuszac takie działaniaa na pracodawcy. W taki
              sposób kilka lat temu zakończyła sie 20letnia karieraa takzwanego
              chłoporobotnika. Wrócił na wieś i został tylko chłopem. Jeśli więc tak wam na
              tym zależy to odbedzie sie to ze szkoda przede wszystkim dla mieszkańców wsi
              podzielonogórskich.
              • Gość: dawny chłoporobotn Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 23:16
                bardzo trafne spostrzeżenia, zgadzam się z Twoją opinią
              • markoniec Re: Sesja o wchłanianiu gminy 07.11.03, 23:32
                człowiek z gminu zaśpiewa "jestem z miasta"
          • Gość: Sceptyk Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 20:14
            Gość portalu: Michu napisał(a):

> od ponad 30 lat mieszkam pod
            > Z.G. !!!
            Tylko ten fragment twoich wywodów jest wiarygodny. Rzeczywiście Gorzów leży
            pod Z.G.!!!
      • Gość: Anka Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.11.03, 19:57
        Gość portalu: Mihu napisał(a):

> Jestem mieszkańcem gminy Z.G. aktualnie pracuję w firmie w Kłodawie koło
        > Gorzowa!!! Mam pomysł na to aby maiasto pozyskało nowe tereny, a gmina na
        tym
        > nie straciła!! Miasto powinno dogadać się z gminą i zakupić niezamieszkałe
        > tereny od gminy (oczywiście przylegajace do miasta)!!! Miasto aktualnie ma
        > powieszchnię ok. 58 KM kw. a więc przyłączenie 20-30 dodatkowych km kw. dało
        by
        >
        > miastu sporo terenu pod inwestycje, a środki jakie zyskała by gmina na tej
        > transakcji pozwoliły by na spore inwestycje!!!
        > Podobne transakcje miały miejsce juz w innych miastach Polski!!
        > Co wazne pieniądze jakie zarobiła by na tym gmina to całkiem spore sumy np:
        > Gorzów zapłacił gminie Kłodawa 5 mln PLN za 9 km kw. niezamieszkałego
        terenu !!
        > Dzięki temu Kłodawa pozbyła sie terenów, których i tak by nie
        zagospodarowała,
        >
        > miasto zyskało tereny !!!!!

Kolego, myślisz, że gmina ma tereny własne? Chyba nie, właścicielami są
        mieszkańcy, którym nie opłaca się nic uprawiać. Jeżdżą do marketów po zakupy,
        a do gminy po zapomogi. Mają szansę na sprzedaż ziemi, gdy będą w obrębie
        miasta.
    • Gość: półrolnik Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.11.03, 22:04

> Odnoszę wrażenie, że to nie mieszkańcy boją się fuzji, lecz
      > włodarze gminy. Ci pierwsi zyskaliby bowiem m. in. tańsze
      > połączenie komunikacyjne z centrum miasta, a ci drudzy
      > straciliby ciepłe posadki.
      I masz świeta rację. Nawet nowa ustawa o dochodach gmin daje preferencje dla
      gmin które się połączą. Jest to 5% dodatkowo przez 5 lat więcej wpływów z
      podatku od dochodów osobistych dla nowej gminy. W tym przypadku to około 1,5
      miliona złotych na rok i 7,5 miliona przez pięć lat. Tylko frajer by nie
      chciał. Albo taki radny co sie boi że w takiej dużej gminie nie wybiora go
      radni i straci nie opodatkowana comiesięczna dietę około 1800 złotych. Zresztą
      także po połączeniu sie z miastem wzrasta cena gruntów o około 100% więc
      skorzystali by mieszkańcy dawnych wsi, którzy mają sporo odłogowanych gruntów
      rolnych (a więc bezużytecznych). Powinni więc walczyć o swoje ze strachliwą
      radą gminy i wójtem.
      • Gość: zielonogórzanin Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: scutum:* / 10.2.0.* 08.11.03, 12:13
        Może przedstwię porównanie stawki podatku od nieruchomości dla gminy i miasta
        (wydaje mi się że to jeden z ważniejszych podatków). Pierwsza liczba będzie
        oznaczała ZG, druga gminę a trzecia w ramach ciekawostki Gorzów:
        Budynki mieszkalne: 0,38; 0,44; 0,49
        Bud. z dział. gosp.: 15,20; 15,50; 16,83
        Bud. z dział. zw. z obr. mat. siewnym: 7,50; 7,63; 7,84
        Bud. pozostałe: 5,10; 4,40; 5,62
        Grunty z działalnością: 0,52; 0,52; 0,60
        Grunty pozostałe: 0,07; 0,10; 0,09
        Dodatkowe korzyści to: niższe ceny biletów, niższe ceny za wywóz śmieci, więcej
        inwestycji itp. Ostatnio rozmawiałem z mieszkańcem gminy Zielona Góra i jest on
        przekonany że w mieście wszystkie podatki są dużo wyższe, ale tak nie jest.
        Dlatego Zielona Góra jest biednym miastem (biedniejszym np. od Gorzowa) bo
        stara się nie podnosić podatków i ma jedne z najniższych w regionie. Są też
        minusy dla mieszkańców gminy, głównie podatek rolny, kóry niestety w ZG jest
        trochę wyższy, ale z drugiej strony gmina nie jest aż tak rolnicza. Dlatego
        trzeba zadbać o kampanię informacyjną, aby uzyskać jak największe poparcie
        społeczeństwa. Problemy głównie tworzą władze gminy, które obawiają się o swoje
        stołki.
        • Gość: Anka Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.11.03, 21:55
          Wiecie, gdzie jest urząd gminy? Na ulicy Sienkiewicza w Zielonej Górze! Czy
          nie wygodniej każdemu mieszkańcowi gminy dojechać na ul. Podgórną?
          • markoniec Re: Sesja o wchłanianiu gminy 08.11.03, 23:02
            no Anko wiem coraz więcej o Cię, powoli zbliżam się do określenia pełci w 100%.
            Pozdrawiam, doceniam wielość pseudonimów, też w to grałem, polecam przejść na
            zawodowstwo i zalogować się :-))))*

* tutaj pojawią się głosy, że ułatwiamy życie specłużbom . No i fajno,
            człowiek nie powinien się wstydzić tego co wypowiada, a one i tak wszystko
            wiedzą - mam nadzieję, bo inaczej moje podatki są bezsensowne !
    • Gość: Rewia Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 08.11.03, 23:36
      ?
      • Gość: Marek ? Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 08.11.03, 23:37
        • Gość: Lia Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 08.11.03, 23:38
          ?
          • Gość: KIBIC Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 08.11.03, 23:40
            ?
            • Gość: a Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 08.11.03, 23:43
              no i tak to mniej więcej wygląda, pozdrawiam , żyjąc w świadomości pełnej o
              swym wątpliwym kamuflażu :-))))
              • Gość: pojebany Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 09.11.03, 00:05
                wypierdalajcie w siną dal, /to ja, tak dla zmyłki/
    • Gość: gen Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 09.11.03, 08:32
      posadki i tak stracą przy takim intelekcie
    • Gość: aa Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.dzonkow.sdi.tpnet.pl 09.11.03, 20:05
      A nam wsio rawno...
      • Gość: Anka Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.11.03, 13:13
        Markoniec, jak widzisz tylko niezalogowani odezwali się po Twoim poście
        skierowanym do mnie, ale ja dopiero teraz, chyba mi wierzysz?; dziwię się, że
        skojarzyłeś moje niezalogowanie ze specsłużbami. Jakieś przeżycia z
        zamierzchłych czasów PRL-u? Podziel się historią, napisz o własnej
        martyrologii.
        Zastanawiam się, czy włączyć się do forum. Nie wiem, czy będę tu zaglądać.
        Zmieniam komputer. Może... Pozdrawiam Ciebie i żonę Twą, tezgucia- Twojego
        bliźniaka forumowego też!
        • markoniec Re: Sesja o wchłanianiu gminy 10.11.03, 18:19
          zaglądaj, niezaglądanie jest smutne, wielu już to przerabiało.
          O martyrologii opowiadał nie będę bom za maluczki.
          Jestem zwolennikiem zalogowania z własnej wygody, lubię wiedzieć z kim
          rozmawiam.
          Ale jeśli Ci to nie odpowiada, nie ma sprawy, pogadamy od tak. Tylko, że Anek
          może być więcej.Płeć też często zmieniają.Nie lubię flirtować z facetami
          Ankami, z nimi mogę się przekomarzać.Pozdrawiam serdecznie.
        • tezgucio Re: Sesja o wchłanianiu gminy 10.11.03, 18:44
          Gość portalu: Anka napisał(a):
          > Zastanawiam się, czy włączyć się do forum. Nie wiem, czy będę tu zaglądać.
          > Zmieniam komputer. Może...
          Uważaj, żeby Ci się pulpit zachował przy zmainie monitora.

> Pozdrawiam Ciebie i żonę Twą, tezgucia- Twojego bliźniaka forumowego też!
          Pytałem rodziców. Zgodnie zaprzeczyli jakobym miał jakiegokolwiek bliźniaka.
          poza tym Markoniec chyba jest ode mnie młodszy, albo właśnie przeżywa drugą
          młodość.
          • Gość: Anka Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.11.03, 18:52
            tezgucio! Co z tym pulpitem? Nie żartujesz? Cały komputer wymieniam, bo
            wszystko muszę kupić.
            To ile masz lat? Jaki wzrost? Rodzice mili? Hej!
            • tezgucio Re: Sesja o wchłanianiu gminy 10.11.03, 18:59
              Gość portalu: Anka napisał(a):
              > tezgucio! Co z tym pulpitem? Nie żartujesz? Cały komputer wymieniam, bo
              > wszystko muszę kupić.
              To taki dowcip. Panienka w biurze wpadła w panikę jak jej monitor wymieniali,
              bo miała taką fajną tapetę na pulpicie.

> To ile masz lat? Jaki wzrost? Rodzice mili? Hej!
              Hmm. 18x. Bardzo, moje dzieci również. Hej!
              • Gość: AA Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.11.03, 19:09
                Super! Hej!
                • tezgucio Re: Sesja o wchłanianiu gminy 10.11.03, 19:49
                  Gość portalu: AA napisał(a):
                  > Super! Hej!
                  Czy "AA" to oznaka lenistwa (Anka było zbyt długie)?
                  • Gość: A-a Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.11.03, 23:58
                    Y
                    • tezgucio Re: Sesja o wchłanianiu gminy 11.11.03, 02:29
                      Gość portalu: A-a napisał(a):
                      > Y
                      no tośmy sobie pogadali
                      • Gość: A-a Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.11.03, 20:02
                        Bardzo miło, nieprawdaż?
                        • tezgucio Re: Sesja o wchłanianiu gminy 11.11.03, 20:07
                          > Bardzo miło, nieprawdaż?
                          Prawdaż, jeno mało konstruktywnie.
                          • Gość: A-a Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.11.03, 20:31
                            Ja jestem tumanistka, na konstrukcjach się nie znam, tu potrzebna
                            matematyka...ot, przykrość.
                            • tezgucio Re: Sesja o wchłanianiu gminy 11.11.03, 20:35
                              > Ja jestem tumanistka, na konstrukcjach się nie znam, tu potrzebna
                              > matematyka...ot, przykrość.
                              Przecież ja Ci nie kazałem żadnych konstrukcji liczyć. Tumanizm konstruktywizmu
                              nie wyklucza, wręcz jest jego podporą. Pyta, więc mniej błądzi.
                              • Gość: A-a Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.11.03, 20:59
                                Dzięki za tę podporę, jesteś wyjatkowo miły chłopiec. Hej!
                                • tezgucio Re: Sesja o wchłanianiu gminy 11.11.03, 21:02
                                  > Dzięki za tę podporę, jesteś wyjatkowo miły chłopiec. Hej!
                                  Jesteś wyjątkowo miła dziecina. Od dziesiątek lat nikt mnie tak nie nazwał.
                                  Naprawdę jesteś humanistka, czy jeno humanizm twym celem nadrzędnym?
                                  • Gość: A-a Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.11.03, 21:17
                                    Naprawdę jestem, ale co jest moim celem nadrzędnym?...może można ogólnie,
                                    bardzo ogólnie tak to nazwać, ale nie wiem, co Ty przez to rozumiesz? Co
                                    rozumiesz pod pojeciem "humanizm", to tak pojemne pojęcie...
                                    • tezgucio Re: Sesja o wchłanianiu gminy 11.11.03, 21:27
                                      > Naprawdę jestem, ale co jest moim celem nadrzędnym?...może można ogólnie,
                                      > bardzo ogólnie tak to nazwać, ale nie wiem, co Ty przez to rozumiesz? Co
                                      > rozumiesz pod pojeciem "humanizm", to tak pojemne pojęcie...
                                      Człowiek, po prostu. Ale ten drugi.
                                      • Gość: A-a Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.11.03, 21:31
                                        To tak.
                                        • tezgucio Re: Sesja o wchłanianiu gminy 11.11.03, 21:35
                                          > To tak.
                                          No to udało mi się coś zdefiniować. Nieżle jak na umysł ścisły. Zaraz wpadnę w
                                          samouwielbienie i z "drugiego" przejdę na "pierwszego".
                                          • Gość: A-a Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.11.03, 22:49
                                            Co ustalone zostało w końcu, jesli chodzi o meritum tego wątku?
                                            • tezgucio Re: Sesja o wchłanianiu gminy 18.11.03, 00:04
                                              > Co ustalone zostało w końcu, jesli chodzi o meritum tego wątku?
                                              Nic . A czego oczekiwałaś?
                                              • Gość: A-a Re: Sesja o wchłanianiu gminy IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.11.03, 19:36
                                                Meritum w meritum!
    • Gość: Tomasz Zgadzam się-WÓJT boi się o posadkę IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.12.03, 23:23
      w piątkowym wydaniu GL był dodatek o gminach m.in.wypowiedź wójta gminy ZG.
      Chłopisko wyraźnie boi się o stołek.Opowiada dyrdymały, że rzekomo ludzie nie
      chcą mieszkać w mieście. Przyłączenie gminy do miasta to nowe tereny
      inwestycyjne, to większe i przez to atrakcyjniejsze dla inwestorów miasto, to
      korzyści dla mieszkańców gminy (w przyszłości ZG). Jeden minus nie ma stołka
      WÓJTOWEGO
    • Gość: paweł A gdzie ten artykuł?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 13:55
      Ktos kto wymyslił, żeby płacić za przeczytanie textu, upadł na głowę. To juz
      lepiej pójść sobie do bibblioteki i przeczytać ten artykuł, albo mieć to
      wszystko w dupie.
      • Gość: Gaga Re: A gdzie ten artykuł?? IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.12.03, 18:37
        święta prawda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka