Dodaj do ulubionych

psiak się drapie

04.11.02, 16:21
Moje półroczne szczęście wciąż się drapie. Nie ma pcheł (jest zabezpieczony
na najbliższe trzy miesiące) ani innych skórnych pasożytów. Nie ma żadnych
zmian na skórze, ani zaczerwienienia, ani plamek, ani łupieżu, nic. Je
najczęściej gotowanego kurczaka + ryż albo makaron + marchewkę, albo suchą
karmę (purina) i "gryzaki" dla psów. Uwielbia suchy chleb i surowe jabłka.
Weterynarz powiedział, że to najprawdopodbniej reakcja na zbyt suche
powietrze w mieszkaniu. Fakt, drapie się najczęściej rano i w nocy. Na
kaloryferach wciąż wiszą mokre ręczniki, pół pokoju zajmują rośliny
doniczkowe, które zraszam kilka razy dziennie. A on ciągle "drap, drap,
drap..."

Jak mu pomóc???
Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: psiak się drapie 04.11.02, 20:11
      Najprostsza metodą zmniejszającą świąd spowodowany przesuszoną skórą jest jej
      nawilżanie - spryskuj go kilka razy dziennie woda lub zaopatrz się w specjalny
      spray dla skóry suchej , polecam także szampony nawilżające dla psów np z
      ekstraktem z zielonej herbaty - jedna kapiel w tygodniu powinna wystarczyć.
      Ponadto sytuację powinnny poprawić - nienasycone kwasy tłuszczowe - np olej z
      pestek winogron , witamina A+E w kapsułkach ( 1-2 dziennie ) , siemie lniane
      mielone lub galaretka i ewentualnie kosteczka słoniny dziennie - oczywiście na
      ich efekt trzeba poczekac ciut dłużej.
      Pozdrawiam
    • jul-kot Re: psiak się drapie 05.11.02, 10:38
      Witaj Piasiu!
      Zdecydowałem się wtrącić swoje trzy grosze, nie znam się na psach i nie wiem
      jak to u nich działa, ale bądź ostrożna z tym nawilżaniem pomieszczeń i psa. Ja
      bym polecał raczej bardziej intensywne wietrzenie, ponieważ znam parę
      uczulonych osób, które u Ciebie nie wytrzymałyby nawet pięciu minut. Duża ilość
      roślin i intensywne nawilżanie powodują gwałtowny rozwój pleśni w ziemi w
      doniczkach i w całym otoczeniu. Kardynalnym błędem ludzi z alergią jest np.
      stosowanie nawilżaczy powietrza, ponieważ nawet również w nich samych rozwija
      się pleśń, która jest jednym z najsilniejszych alergenów. Może Twój pies też
      jest alergikiem i tak reaguje jak opisałaś. Żeby mieć pewność, zrób test z
      krwi, który to potwierdzi lub wykluczy.
      Pozdrawiam, Juliusz.
      • piasia Re: psiak się drapie 05.11.02, 18:01
        Dzięki za odpowiedzi.

Co do kąpieli - Kłopot panicznie się tego boi - był kąpany raz, i trząsł się
        jak osika. Ale powoli się przekona ;) Wolę, żeby się trząsł raz na tydzień, czy
        drapał dzień w dzień.

Co do wietrzenia - wietrzę bardzo intensywnie. Okna mam na
        stałe "rozszczelnione" i wielokrotnie otwieram je w ciągu dnia.

Pleśnie - o tym nie pomyślałam. Ale z własnego doświadczenia wiem, jak zabójcze
        może byc zbyt suche powietrze. Poza tym - suche powietrze to raj dla roztoczy.
        A więc albo dżuma, albo cholera....
        Wybieram (co do wilgotności powietrza) złoty środek. Myślę, że zimą u mnie w
        domu wynosi ona nie więcej niż 30 %. W pracy mam czasem - 7%. i to jest dopiero
        makabra.

Pozdrawiam.

PS. Kocie, Ty się nie znasz na psach, a ja na kotach. Ale wątki o kotach czytam
        z prawdziwą przyjemnością, głównie ze względu na Twoje profesjonalne
        wypowiedzi. Tak trzymaj!
    • adam.pietron Re: psiak się drapie 05.11.02, 19:06
      Chciałem tylko zaznaczyć , że zazwyczaj alergia nie objawia się samym tylko
      świądem – wtórnie do niego pojawiają się wykwity skórne i zmiany spowodowane
      drapaniem , pojawia się rumień i reakcja zapalna skóry – jeśli trwa ona długo
      dochodzić może do nadkażeń bakteryjnych .
      Co do nawilżania skóry – jest ono stosowane jako jeden z elementów terapii
      przeciw świądowej - dlatego zaleca się nawilżające płyny i szampony ,
      szczególnie gdy chcemy ograniczyć ilość stosowanych środków przeciwświądowych.
      Dodając swoje pięć groszy Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka