Dodaj do ulubionych

Synowi poslanki ukradli komorke

IP: *.acn.pl 22.05.04, 11:04
1. Bardzo dobrze, ze policja sie ruszyla. Szkoda tylko, ze dopiero wtedy gdy
telefon stracil syn poslanki.

2. Ciekawe czy policja ruszyla sie, bo owa poslanka miala powiazania na gorze
czy dlatego, ze w tym telefonie byly zawarte dane mogace skompromitowac owa
poslanke lub nawet cala frakce polityczne (pamietacie slynny SMS Adama H?)

3. Dalej podniecajcie sie siecia HEYAH, ktora nie sprzedajae telefonow i ty
samym wymusza obroty na wtornym rynku to sytuacji jak opisali powyzej- szedl
gosc z komorka i mu ja wyrwali- bedzie coraz wiecej!

4. Dalej sciegajacie blokady SIMLOCK to kradziezy bedzie wiecej!

5. Glosujecie za zakazem zdejmowanie blokady SIMLOCK oraz za surowym karaniem
przebijania numerow IMEI to moze kradziezy bedzie mniej!

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • dr_jekyll Re: Synowi poslanki ukradli komorke 22.05.04, 11:46
      I znów to samo...

Za to przed wejściem Heyah komórek nie kradziono, żyliśmy w państwie prawa
      gdzie każdy mógł czuć się bezpiecznie. A przez Heję zrobił się u nas dziki
      zachód.

W ogóle to rozbawił mnie ten post.
      Pozdrawiam!
    • Gość: Maciej D. Re: no coment IP: *.visp.energis.pl 22.05.04, 11:47
      Specjalnie dla Ciebie Panie Peppers, zadzwoniłem do BOKów i spytałem się o cene
      zdjecie simlocka. No wieć Twoja kochana Idea za zdjęcie simlocka chce 550zł
      (!!!). Era i Plus zdejmują simlocka za darmo, ale tylko z telefeonów abonam. po
      uływie 24 miesięcy. Oczywiście jak zgubimy papiery od komorki to simlocka nie
      sciągniemy! Nawet jak telefon jest nasz !
      • Gość: Peppers Ok IP: *.acn.pl 22.05.04, 11:59
        1. Pislaem o tym, ze SIMLOCKI powinien sciagac operator (i tylko operator) i
        robic to za darmo (to ze kaza sobie placic to jest skandal) i tego bede sie
        trzymal.

2. Ubolweam, ze malo co do was dociera, cieszse sie iz udalo mi sie was
        rozbawic.

Pozdarwiwm!
    • Gość: ppp Re: Synowi poslanki ukradli komorke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 12:47
      1. Oczywiscie przez jedna komorke syna poslanki wszystko sie zmieni. Daj spokoj.

2. Wyobraznia cie ponosi.

3. Za szarancze i glod na swiecie Heyah tez jest winna.

4. To nie jest nielegalne. Rozumiem ze zlodzieje kradna tylko tel. bez simlocka?

5. Nie bedziemy glosowac za zakazem zdejmowania simlockow bo to jest legalne
      wszedzie na swiecie, a przebijanie IMEI jest juz nielegalne wiec nie trzeba za
      niczym glosowac.

Nie podrawiam ludzkiej beznadzieji
    • barracuda7110 Re: Synowi poslanki ukradli komorke 22.05.04, 13:18
      To już wiemy co jest winne całemu złu na świecie. To Heyah!!! Zlikwidujmy to coś
      to wszystko zniknie. Ludzie przestaną głodować, bezrobocie spadnie do zera, w
      Iraku wprowadzą wzorową demokrację, mój samochód przestanie palić 10 l. benzyny
      na 100 km itd...

ROTFL :D
    • Gość: Santina Re: Synowi poslanki ukradli komorke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 13:54
      Kurde Peppers piękne to wszystko powiedziałeś, no to mi jeszcze doradz co ja
      mam zrobić z moim i jak widać innych kobiet problemem Motoroli v-300. Temat
      jest w wątku tuż obok zechciej spojrzeć moze coś doradzisz.
    • olus_stad Re: Synowi poslanki ukradli komorke 22.05.04, 14:29
      Po prostu Zydzi, Bank Swiatowy, loza masonska i Heja rzadza swiatem. One sa winne calemu zlu jakie sie tu dzieje!! Mysle, ze odpowiedzialni sa takze za zabojstwo JFK. Moze cos jeszcze?

Peppers: Niestety jestes niereformowalny, taki beton. Zadne argumenty do Ciebie nie docieraja. Odpowiadasz na to co jest Ci wygodne i to w dodatku wyssanymi z palca liczbami, argumentami i logika godna pozalowania. Ale po to jest te forum, zeby nawet klamstwa mozna bylo pisac.
      Ustosunkuje sie jednak do Twoich 'a_r_g_u_m_e_n_t_o_w', zeby inny forumowicze mieli pelny obraz:

1) Tez sie ciesze. Nie jest z ta Policja tak zle, bo ostatnio mojemu znajomemu skradli telefon i zlodziej wpadl. Dostanie sluchawke spowrotem.

2) patrz wyzej

3) podniecamy sie czyms co jest dobre, tanie i zostawia konkurencje w tyle o lata swietlne (Sim+ -> naliczanie sekundowe po pierwszej minucie phi! TT -> nie wiem co tam sie dzieje, a skoro nic nie slychac, wiec pewnie nic phi! Pop -> 'sekundowe naliczanie do 6mln uzytkownikow Idei' phi!). Male porownanie wykazuje, ze zima u innych.

4,5) Nigdzie nie jest to zabronione, skoro nie jest zabronione to jest legalne. Simlocki byly i beda sciagane poniewaz jest to legalne. W czym problem? Czy to zle czy to dobre nie wiem. Jest sporo plusow i minusow.
    • lookdawn Re: Synowi poslanki ukradli komorke 22.05.04, 14:41
      Będe pisać dużymi żeby odrżnić teksty (nie krzycze :)

Gość portalu: Peppers napisał(a):

> 1. Bardzo dobrze, ze policja sie ruszyla. Szkoda tylko, ze dopiero wtedy gdy
      > telefon stracil syn poslanki.

SZKODA TYLKO ZE ZNALEŹLI CZTERY TELEFONY (2000) A NA AKCJE WYDALI PONAD 5
      TYSIĘCY.

> 2. Ciekawe czy policja ruszyla sie, bo owa poslanka miala powiazania na gorze
      > czy dlatego, ze w tym telefonie byly zawarte dane mogace skompromitowac owa
      > poslanke lub nawet cala frakce polityczne (pamietacie slynny SMS Adama H?)

BYĆ MOŻE ŻE TO DRUGIE TEŻ, ALE POLICJA NIE MUSIAŁA TEGO WIEDZIEĆ, WYSTARCZYŁO
      ŻE TO POLECENIE Z GÓRY

> 3. Dalej podniecajcie sie siecia HEYAH, ktora nie sprzedajae telefonow i ty
      > samym wymusza obroty na wtornym rynku to sytuacji jak opisali powyzej- szedl
      > gosc z komorka i mu ja wyrwali- bedzie coraz wiecej!

TO PO CO SZPANUJE NA ULICY?? WCZEŚNIEJ KRADZIERZY OCZYWIŚCIE NIE BYŁO NIE??

> 4. Dalej sciegajacie blokady SIMLOCK to kradziezy bedzie wiecej!

CZYLI KRADZIONE TELEFONY NIE MAJĄ SIMLOCKA?? BEZ SENSU

> 5. Glosujecie za zakazem zdejmowanie blokady SIMLOCK oraz za surowym karaniem
      > przebijania numerow IMEI to moze kradziezy bedzie mniej!

MOŻESZ NA MNIE LICZYĆ, NIE ZAGŁOSUJE, A PRZEBIJANIE imei JEST ZABRONIONE

Pozdrawiam!
      JA CHYBA TEŻ
      • Gość: Peppers Hehe IP: *.acn.pl 22.05.04, 14:53
        1. Nie mowie, ze HEYAH jest cala zla i cale zlo kryje sie w HEYAH. Napisalem
        nawet kiedys, ze dla niektorych jej oferta moze byc ciekawa. Krytykuje HERYAH
        TYLKO I WYLACZNIE za to, ze nie psrzedaja telefonow.

2. Wiekszosc telefonow na rynku wtornym ma pozdejmowane SIMLOCKI, bo takie
        telefony latwiej sprzedac. A czy zdejumja je uzytkownicy czy sami zlodzieje to
        juz inna sprawa.

3. Co ztego, ze prszebijanie IMEI jest zabronione skoro nikt nie sciga i nie
        kara tych co go przebijaja? Niech to bedzie respektowany zaspis a nie tylko
        pare slow na papierze.

Pozdrawiam!
        • lookdawn Re: Hehe 22.05.04, 14:58
          Ale ty napisałeś że:
          cyt. "Dalej sciegajacie blokady SIMLOCK to kradziezy bedzie wiecej"
          co oznacza że jeżeli my, użytkownicy telefonów ściągniemy simlocka przyczynimy
          się do wzrostu kradzieży telefonów. Zaplątałeś sie i nie wiesz co piszesz
          • bobbo1 kto mi to wytłumaczy? 22.05.04, 17:28
            kupuję nowy tel u operatora bez promocji mam simlocka,
            kupuję z promocją za 1 zł - też,
            niby ten drugi przypdek wydaje sie oczywisty.
            Ale jak kiedyś skradziono mi komórkę (jakieś 3 lata temu)
            konsultant Idei powiedział mi że ich tel nie interesuje i to moja prywatna sprawa
            Powiedział mi że nie muszę nawet wyrabiać duplikatu karty,
            bo najważniejesze to żebym płacił abonament (jak nie to kara za przedterminowe
            rozwiązanie umowy).

Więc się pytam, Po co jest zakładany simlock??
            • Gość: Peppers Juz mowie IP: *.acn.pl 22.05.04, 17:48
              1. Nie zaplatalem sie. Skoro zdejmowanie SIMLOCKOw jest popularne i
              wpowszechnie dostepne to zlodziej moze to latwo zrobic i uplynnic towar. Bo
              wiadomo, telefony z SIMLOCKAMI nie sa chodliwe. Jesli ludzie przestaliby masowo
              zdejmowac blokady SIMLOCK i byliby na to uczuleni to i zlodziej (a w zasadzie
              paser) mialby trudniejsze zycie. I tyle.

2. Telefony bez promocji nie powinny miec SIMLOCKA. Jesli maja to jest to
              oszustwo ze strony operatora. Zreszta jesli ktos kupuje telefon bez promocji to
              lepiej aby udal sie do producenta telefonow niz do operatora.

3. Jesli chodzi panu o telefony w zestawch pre-paid to one rowniez sa po cenach
              promocyjnych (tylko promocja nie jest tak duza jak w przypadku abonamentu wiec
              blokowanie ich SIMLOCKIEM jest jak najbardziej uzasadnione.

Pozdrawiam!
              • barracuda7110 Re: Juz mowie 22.05.04, 18:47
                1. Zrób coś by z m.in. nokii nie dało się ściągnąć blokady kodem. Wklepać parę
                znaczków potrafi niemal każdy. Nie wiem czy wychodzi tu lamerstwo programistów
                producenta telefonów czy może tych pracujących u opków. Przy tak łatwej
                procedurze ściągnięcia blokady fakt posiadania jej przez telefon traci dla
                złodzieja znaczenie. Pozatym jest wiele komisów, w których kupią fona ewidentnie
                krojonego (np. bez papierów, ładowarki itp), ściągną locka i wystawią do
                sprzedaży. To za nich trzeba się wziąć.

2. Zgadzam się. Nie mam pojęcia dlaczego są one zablokowane.
                3. Też się zgadzam.
                • Gość: Peppers Racja! IP: *.acn.pl 22.05.04, 19:25
                  Racja. Rowniez uwazam, ze trzeba sie wziasc za komisy, paserow i samych zlodzei.

Pozdrawiam!
                  • dr_jekyll Re: Racja! 22.05.04, 21:24
                    Balcerowicz musi odejść!
                    • bobbo1 Re: Racja! 22.05.04, 21:52
                      nie chodzi mi o prepaid tylko o postpaid.
                      Bo jeżeli wg Idei nie ważne jest czy będę dzwonił czy nie,
                      a interesuje ich tylko to żebym płacił abo to w jakim celu zakładane są simlocki.

Pozdrawiam
                      • Gość: Peppers Ciekawe podejscie do sprawy IP: *.acn.pl 23.05.04, 10:10
                        W sumie masz trosze racji. No, bo czy masz telefon czy nie to abonament i tak
                        musisz placic. Nawet jesli Ci ten telefon ukradna, zgubisz go lub Ci sie
                        popsuje. Faktycznie w pewnym sensie masz racje.

Pozdrawiam!
                        • olus_stad Re: Ciekawe podejscie do sprawy 23.05.04, 11:27
                          Jest chyba taka opcja w Idei w ktorejs z taryf, ze jezeli telefon zostanie skradziony to dostaje sie nowy po zlotowce. Druga sprawa to mozne sie ubezpieczyc od kradziezy i wtedy ubezpieczalnia zwraca za utracone rzeczy. Niedrogie to a cieszy.
                          Wydaje mi sie, ze gdyby to operatorow obchodzilo to bylby to raj dla roznego rodzaju cwaniakow i naciagaczy. W sumie to nie wiem co lepsze.
                          • union37 A jak się ma oferta Mega 150(Idea) do wywodów pepp 23.05.04, 13:33
                            ersa??? Nie dość że drogo to oplaca się tylko bez aparatów :)
                          • bobbo1 Re: Ciekawe podejscie do sprawy 23.05.04, 13:45
                            Ta taryfa nazywa się premium. Ale nie o to mi chodzi.
                            Nie chodzi mi też o wyłudzanie telefonów.
                            Lecz o to "dlaczego są zakładane simlocki w tel"
                            Przecież zakup tel i podpisanie umowy można porównać
                            do zakupu ratalnego. Gdzie w abo co miesiąc spłacam raty za aparat
                            (no oczywiście nie tylko raty ale też koszt utrzymania sieci, zysk operatora itp).
                            Więc dlaczego ogranicza mi się możliwość swobodnego korzystania z tel,
                            który przecież legalnie kupiłem? Bo to wygląda tak, jakbym kupując na raty
                            np. pralkę mógł w niej prać ale tylko pod warunkiem, że będę używał proszku X.

Ps. Dyskusja trochę akademicka, ale sprowokował mnie do tego Peppers
                            twierdząc że nie powinno ściągać się simlocków bo naruszamy umowę z operatorem.

Pozdrawiam
                            • olus_stad Re: Ciekawe podejscie do sprawy 23.05.04, 14:58
                              Ale nie przetlumaczysz Peppersowi, ze w umowie nie ma ani slowa o tym, ze sciaganie simlockow jest zabronione! Jedyna cena za sciagniecie simlocka jest utrata gwarancji. I tyle!
                              • Gość: Peppers Tak/Nie IP: *.acn.pl 23.05.04, 15:34
                                Widzisz, Olus dobrze napisal, ze w przypadku kradziezy telefonu mozesz sie
                                upomniec u operatora o drugi (opertor bedzie sie pewnie wykrecal ale w koncu
                                telefon da) a jesli telefon byl ubezpieczony to mozesz tez ubiegac sie o
                                odszkodowanie. A znajac zycie jesli nie byloby zapbezpieczen w postaci SILOCKOW
                                zaraz znalazlo by sie wielu cwaniakow co fingowaliby kradzieze aby potem dostac
                                drugi telefonik od operatora. (pierwszy oczywiscie bylby sprzedawany za spore
                                pieniadze na wtornym rynku). Oczywiscie w czasach gdy prawie kazdy dzieciak wie
                                jak zdjac SIMLOCKa zabezpieczenie to przestalo spelniac swoja role ale to juz
                                inna historia.

Pozdrawiam!
                                • union37 Jak ukradną dostaniesz drugi -:))))))))))))))))) 23.05.04, 15:47
                                  >Widzisz, Olus dobrze napisal, ze w przypadku kradziezy telefonu mozesz sie
                                  > upomniec u operatora o drugi (opertor bedzie sie pewnie wykrecal ale w koncu
                                  > telefon da) a jesli telefon
                                  -:)))))))))))))) Ale się ubawileem :))))
                                  • lookdawn Re: Jak ukradną dostaniesz drugi -:)))))))))))))) 23.05.04, 16:59
                                    Ej peppers czy mi sie wydaje czy powiedziałeś w tym wątku że nie powinny być
                                    naklładane blokady simlock??
                                    A wszędzie mówiłeś że ich ściąganie jest nieetyczne! :D ;> =>
                                    ROTFL!!
                                    • Gość: Peppers Juz mowie. IP: *.acn.pl 23.05.04, 17:58
                                      1. Tak sciagnie blokad uwazam za nieetyczne.

2. Tak, w przypadku gdy kupuje sie telefon w abonamencie i operatora obchodza
                                      jedynie placone rachunki (czyli nie ma ZADNEJ mozliwosci otrzymania nowego
                                      telefonu ani zerwania uwmoy w przypadku kradziezy aparatu) zakladanie blokady
                                      SIMLOCK jest bezcelowe. Tylko, ze mimo roznych obostrzen operatorzy i tak daja
                                      zastepczy telefon w przypadku udokumentowanej kradziezy. A skoro tak to i
                                      blokada SIMLOCK jest uzasadniona.

3. Tak, w czasach gdy kazde dziecko wie jak sciagnac SIMLOCKA ich zakladanie
                                      troszke mija sie z celem. Jednak problemem nie jest tutaj samo zakladanie
                                      blokady (co uwazam za jak najbardziej sluszne postepowanie) ale jakosc tej
                                      blokady (ktora niestety pozostawia wiele do zyczenia). Uwazam, ze operatorzy
                                      powinni wprowadzic takie zabezpieczenia, ktore bylyby prawie niemozliwe do
                                      zlamania. Bo w tej chwili SIMLOCK to troche taki pic na wode. I to powinno sie
                                      zmienic. Tylko, ze jak widze ani operatorzy ani uzytkownicy nie wiedziec czemu
                                      nie robia nic w tym kierunku.

Pozdrawiam!
                                      • bobbo1 Re: Juz mowie. 23.05.04, 21:51
                                        1. Już od baardzo dawna (5-6 lat) operatorzy nie dają nowego aparatu w wypadku
                                        kradzieży.
                                        Poza jednym wyjątkiem w idei - nie wiem czy coś takiego jest w innych sieciach -
                                        w taryfie
                                        premium, ale to wynika z tego że ta taryfa nie jest adresowana do masowego
                                        odbiorcy. Operatorzy zaprzestali dawać w takiej sytuacji nowy tel z powodu
                                        dużej ilości wyłudzeń.

2. A co ma simlock do kradzieży?? No chyba żeby zamontować w komórkach
                                        jakieś ustrojstwo do samodestrukcji komórki to by było dopiero skuteczne
                                        zabiezpieczenie ;)

3. Peppers gdyby hejka wprowadziła do sprzedaży tel np nokia 3210 po 2 000 zł
                                        walczyłbyś z nimi?

Pozdrawiam
                                        • Gość: Maciej D. Re: Juz mowie. IP: *.visp.energis.pl 23.05.04, 22:04
                                          Właśnie Peppers odpowiedz na pyt. 3 :)
                                      • Gość: Maciej D. Re: a IP: *.visp.energis.pl 23.05.04, 22:02
                                        Ja uważam że producencji i opy zamiast się skupiać nad simlockiem którego nie
                                        dało by się w łatwy sposób sciągnać, powinni skupić się na tym aby kradzione
                                        tel. nie mogły działać we wszytkich sieciach gsm ! pzdr
                                      • barracuda7110 Re: Juz mowie. 23.05.04, 22:45
                                        3. Niestety nie wiadomo czy to wina programistów w firmach produkujących
                                        telefony kom czy też może nasze opy zatrudniają "cieniasów". Chociaż z tego iż z
                                        np. nokii można ściągnąć simlocka niemal każdej sieci za pomocą wygenerowanego
                                        kodu wskazuje, że programiści fińskiej firmy powinni zająć się raczej pisaniem
                                        kodu windowsa. Tam nie potrzeba martwić się o bugi.
                                        • Gość: Peppers Juz mowie IP: *.acn.pl 25.05.04, 17:06
                                          1. A dlaczego niby HEYAH mialaby sprzedawac telefony po tak wysokiej cenie jak
                                          zasugerowaliscie skoro inne sieci sprezedaja telefony taniej?

2. HEYAH powinna sprzedawac telefony po cenie przystepnej to znaczy mogacej
                                          konkurowac z komisami. Tak jak to jest w innych sieciach- zestawy pre-paidow
                                          kosztuja jakies 100-200PLN wiecje niz w komisie. Wtedy uzytkowncy mieliby
                                          wybor. Nie byliby skazani na komis i rynek wtorny. Wprowadzenie w HEYAH
                                          telefonow za 2000PLN nic by nie zmienilo.

Pozdrawiam!
                                          • olus_stad Re: Juz mowie 25.05.04, 18:26
                                            Dales slowo, ze jak Heyah zacznie sprzedawac karty wraz z telefonami, to sie od Heja odczepisz. Slowo sie rzeklo, wiec tylko czekac, az sie zestaw pojawi:))
                                            • Gość: Peppers Wiec czekamy IP: *.acn.pl 25.05.04, 19:15
                                              Wiec czekamy. Jak sie pojawi to przestane sie udzielac w tej kwestii.

Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka