ertes 04.10.06, 18:57 Amerykanie zgarniaja wszystkie. Tylko pozazdroscic i pogratulowac. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamsin Re: Nagrody Nobla 04.10.06, 19:14 ten post moze byc dla niektorych prowokacja. szybko dodaj cos pozytywnego o Polsce ;-) Odpowiedz Link
edytkus Re: Nagrody Nobla 04.10.06, 20:29 tamsin napisała: >dodaj cos pozytywnego o > Polsce ;-) ciekawy budynek powstaje w centrum Warszawy Odpowiedz Link
ertes Re: Nagrody Nobla 04.10.06, 19:34 > Dlaczego chcesz zazdroscic? :-) Bo ja nie dostane Nobla ;) Odpowiedz Link
jeszcze_dzis Re: Nagrody Nobla 04.10.06, 19:35 W historii Nobla tylko 33 kobiety wygraly ta nagrode. Drogie Panie musimy sie wziac do roboty :) Odpowiedz Link
artremi Re: Nagrody Nobla 04.10.06, 19:41 Mozemy byc dumne z Marii Sklodowskiej-Curie i (zdaje sie) jej corki Ireny. Masz racje, ze trzeba sie wziac do roboty!! Odpowiedz Link
tamsin Re: Nagrody Nobla 04.10.06, 19:44 potrzeba te dziela na forum zglosic do nagrody Nobla w literaturze. A noz widelec.. Odpowiedz Link
katlia Re: Nagrody Nobla 04.10.06, 20:04 Co mi sie podoba, to fakt, ze z 4 ostatnich nagrod Nobla 2 byly dla profesorow publicznych uniwersytetow. Bo to ze Harvard czy Stanford maja Noblistow to ani nic nowego ani nic dziwnego. Odpowiedz Link
jeszcze_dzis Re: Nagrody Nobla 04.10.06, 20:19 Nie wiedzialam tego. Mozesz napisac z ktorych? Odpowiedz Link
4me1 Re: Nagrody Nobla 05.10.06, 16:47 Kazdy Noblista gdzies wczesniej pracowal, bywa ,ze na publicznych, bywa ,ze na prywatnych,bo Nobla dostaje sie jak wiemy po wielu, wielu latach. Zgarnia zaszczyt akurat ta ostatnia uczelnia, a wcale niekoniecznie na niej zrobil odkrycie i glowne badania. Odpowiedz Link
aneta05 Re: Nagrody Nobla 05.10.06, 16:52 4me1 napisał: > Kazdy Noblista gdzies wczesniej pracowal, bywa ,ze na publicznych, bywa ,ze na > prywatnych,bo Nobla dostaje sie jak wiemy po wielu, wielu latach. Zgarnia > zaszczyt akurat ta ostatnia uczelnia, a wcale niekoniecznie na niej zrobil > odkrycie i glowne badania. Ale literacka nagrode otrzymuje sie chyba za jedna prace (na przyklad Qvo Vadis) a nie caloksztalt? Odpowiedz Link
4me1 Re: Nagrody Nobla 05.10.06, 16:56 A czy mowa byla o literackich???Ale jesli juz poruszylas literackie to wcale tak nie jest,ze literackiego Nobla dostaje sie za jedna ,jedyna ksiazke, tak bywa,ale to nie regula.Za caloksztalt tez sie dostaje. Odpowiedz Link
aneta05 Re: Nagrody Nobla 05.10.06, 17:01 4me1 napisał: > A czy mowa byla o literackich??? watek jest zatytulowany Nagrody Nobla...to chyba pozwala dyskutowac o wszystkich, prawda? Nie deneruj sie tak bo nie ma o co. Odpowiedz Link
katlia Re: Nagrody Nobla 05.10.06, 17:37 Z tym ze, akurat w tym wypadku z 4 nagrod Nobla, 2 byly za prace wlasnie dokonane w publicznych uczelniach. Podkreslam to, bo czasami czyta sie na tym i innych forach dyskusje na temat niskiegio poziomu amerykanskich publicznych szkol i uniwerstytetow. Odpowiedz Link
cyborgus Re: Nagrody Nobla 05.10.06, 20:56 w ramach pozytywnego akcentu o Polsce:))): ponoc Kapuscinski jest w pierwszej trojce do literackiej nagrody (wyniki 13 pazd). Odpowiedz Link
katlia Re: Nagrody Nobla 05.10.06, 21:49 Nalezy mu sie - nawet bardziej niz Szymborskiej ;) Odpowiedz Link
tamsin Re: Nagrody Nobla 12.10.06, 17:04 no i niestety nie wygral.. news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/6044192.stm Odpowiedz Link
artremi Re: Nagrody Nobla 13.10.06, 02:00 Trzeba przyznac, ze bardzo trafnie przyznali Nobla z literatury. Teraz tylko zostal Nobel pokoju - chyba tym razem nie bedzie to Amerykanin. :-) Odpowiedz Link
bella41 Re: Nagrody Nobla 20.10.06, 03:40 zgadzam sie z artemi, chociaz dotychczas nie czytalam nic tego pisarza, zgadzam sie, poniewaz czytalam ciut o nim,poniewaz wczoraj spotkalam swoja turecka sasiadke, ktorej postanowilam pogratulowac jej wspanialego rodaka, co laureatem nagrody nobla zostal jeszcze mnie nikt w zyciu nie zaskoczyl, jak ta kobieta jak zaczela 'nie rozumiem, dlaczego on te nagrode dostal, wszyscy turcy go potepiaja za oskarzanie nas/czyli ich/ o ludobojstwo, a to my od zawsze bylismy ofiarami, chca nam ziemie zabrac i francja, i UE,i armenia, a moi dziadowie 100 lat temu o ta ziemie walczyli,nie wiem, czemu te nagrode mu dali itd.itp' szczeka mi opadla z lekka a jak powiedziala, ze ona sie smierci nie boi i gdyby wybuchla wojna w turcji, to ona jedzie tam z rodzina/zrozumialam, ze pojechalaby tam, zeby zginac/ ze nie potrzebuja UE, ze nie uzywa ona i jej tu znajomi zadnych produktow francuskich, bo francji MOCNO nie lubia pomyslalam sobie, ze oto stoi przede mna kobieta, ktora mieszka w cywilizowanym kraju,nie musi pracowac, ma co jesc, dba o edukacje swego dziecka, a tyle w niej zlosci/o ile nie nienawisci/ do krajow, w ktorych pewnie nie byla,ludzi, ktorych nie poznala/wyliczyla francje, armenie, anglie, grecje, kurdow/ nie wiem, czy to przypadek jednostkowy, bo pierwszy raz rozmawialam z muzulmanka na taki temat, ale nie sadze /niestety/ a jak sie zachowuja ci bardziej radykalni , bardziej zaangazowani w polityke,...wszyscy chyba widzielismy Odpowiedz Link
aniutek Re: Nagrody Nobla 20.10.06, 03:58 ciekawe jak roznie ludzie postrzegaja swiat, jak rozne maja wartosci... ciezko sie z nimi dogadac, mam kilka kolezanek i mimo, ze mile, uwspolczesnione, tutaj wychowane, nie ma znimi zadnej dyskusji na " drazliwe " tematy. wiedza lepiej koniec i kropka. Odpowiedz Link
artremi Re: Nagrody Nobla 20.10.06, 04:43 Wydaje mi sie ze Turcy maja podobna "imperialna" mentalnosc jak Rosjanie. Niestety "Mlodzi Turcy" wymordowali Ormian i musza sie do tego faktu przyznac i uznac swoje winy. Dobrze ze Francja sie tego domaga. Do tego w Turcji jest bardzo duza mniejszosc Kurdow, ktorzy sa w sytuacji jaka mieli Polacy pod zaborami przez ponad 100 lat. Kurdowie zyja jeszcze w sasiednich 4 krajach i beda chcieli sie w koncu polaczyc w jeden kraj. A sa "pod zaborami" niecale 100 lat. Ja sie ciesze ze sa w Turcji odwazne osoby, ktore krytykuja wlasny narod. Odpowiedz Link
katlia Re: Nagrody Nobla 20.10.06, 06:16 Kazdy kraj ma cos na sumieniu do czego sie nie bardzo przyznaje. W Polsce dobry przyklad jest niechec spoleczenstwa do przyznania sie do antysemityzu; w USA mord Indian i skandaliczna polityka z plemionami ktora trwa do dnia dzisiejszego tez jest niechetnie dystkutowana. Nie ma swietych ludzi, nie ma swietych krajow. Odpowiedz Link
artremi Re: Nagrody Nobla 20.10.06, 15:16 Wlasnie facet dostal Nobla gdyz nie mial takiej mentalnosci, ze "nie ma swietych". Przyznanie sie do winy znaczy nie szukanie winy u innych, tylko skonfrontowanie wlasnych uczynkow. Jak na razie takie osoby w Turcji trafiaja do wiezienia.... Odpowiedz Link
katlia Re: Nagrody Nobla 20.10.06, 17:17 Tak, zgadzam sie z toba, moj komentarz byl raczej o tym, ze problem win narodowych do ktorych spoleczenstwo nie chce sie przyznac nie jest jedynie fenomenem tureckim. Odpowiedz Link
bella41 Re: Nagrody Nobla 20.10.06, 22:56 po rozmowie z moja sasiadka rozmyslalam sobie o mentalnosci wynikajacej z innych korzeni/przekonan kulturalno-religijnych, ktorych nie jest w stanie zmienic fakt, ze mieszkaja, dorastaja w krajach z innego kregu kulturowego Odpowiedz Link