Dodaj do ulubionych

Zdjęcie simlocka w IDEI - DNO

IP: 217.153.8.* 30.08.04, 12:17
Niedawno dostałem w prezencie telefon, z simlockiem idei, nauczony
doświadczeniami z ery gdzie po zakończeniu 2 letniej umowy kulturalnie
szedłem do salonu i gratisowo zdejmowałem simlocka, nieświadom wykonałem
podobny ruch w kierunku salonu idei (telefon też już był po 2 letniej umowie).
Jakież to zdziwko mnie ogarneło kiedy usłyszałem że jeżeli juz to musze
zabulić 300 peelenów, tożto rozbój w biały dzień, udałem się wiec do
pierwszego lepszego komisu i zdjąłem za 20 dychy (to ericcson więc można
zdjąć tylko harware'owo, żadne kody). Po tym fakcie wiem że nidgy w życiu nie
kupie telefonu w tej chałowej sieci :-P.
Napiszczie czy macie jeszcze jakieś podobne zaskoczenia w IDEI
Obserwuj wątek
    • Gość: Peppers Idea to super siec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 14:56
      Jak dla mnie IDEA to super siec. Oferuje bardzo wiele uslug (niektorych nie ma
      zadnej innej sieci. np. uslug lokalizacyjnych) po przystepnej cenie. A do tego
      jest solidna i nie robi wokol siebie duzo szumu tak jak np. ERA. Co zas sie
      tyczy zdejmowania SIMLOCKOW to nie widze nic zlego w tym ze zadaja oplaty.

Pozdrawiam!
      • Gość: krm Re: Idea to super siec IP: *.tomaszow-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 30.08.04, 18:38
        jak pracujesz w IDEI to nic dziwnego, że nie masz nic przeciwko, wszystko o
        tobie mówi twój adres
        • Gość: Pepperes Hehe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.08.04, 21:48
          1. Nie pracuje w sieci IDEA, korzystam tylko z ich uslug

2. Widze, za Pan jest jedna z osob, ktore zamiast dyskutowac wola obrazac i
          pomawiac ludzi a kazdy kto mysli inaczej niz Pan jest ciezkim kretynem lub jest
          przekupiony.

Pozdrawiam!
      • Gość: bnew Re: Idea to super siec IP: 217.153.8.* 31.08.04, 08:58
        Jeżeli dla ciebie to jest super sieć to korzystaj dalej z usług. Ale dla mnie
        fakt że nie ściąga simlocka jest czystym chamstwem, po dwóch latach umowy
        telefon jet przecież moją własnością więc sieć powinna umożliwić mi dowolne
        korzystanie z mojej własności, przecież to tak jakbyś kupił mieszkanie na
        kredyt hipoteczny, a po spłaceniu nie mógł zdjąć hipoteki z mieszkania :(
        Druga rzecz to zerowanie konta w POPie, jesli konto straci ważność w POPie
        idea KRADNIE (tak własnie bo inaczej tego nie można nazwać) pieniądze z konta
        abonenta, jakoś inne sieci nie zerują konta więc można. A inne usługi, korzysta
        z nich 1% abonentów, bo ja tak jak większość uzywam telefonu do rozmów a nie do
        pierdół i nie interesują mnie GPRS, tracingi, net monitory i inne takie
      • Gość: irkm Re: Idea to super siec IP: *.edsm.ulst.ac.uk 03.09.04, 15:48
        Uslugi lokalizacyjne w erze tez sa i to od 2.5 roku i to tez po pzrystepnej
        cenie
    • Gość: gauche Re: Zdjęcie simlocka w IDEI - DNO IP: *.ztpnet.pl 31.08.04, 10:46
      Jezeli nie podoba cie sie Pop to kup sobie Tik Taka lub Simplusa. Jest 3
      operatorow do wyboru i kazdy cos dla siebie znajdzie. Ja korzystam z Idei i jak
      na razie jestem zadowolony.
      • Gość: Peppers Doklandnie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.08.04, 10:56
        Dokladnie. Nie podoba sie Panu IDEA, bo che Pna korzystac ze skromych uslug po
        niskiej cenie to niech Pan kupi sobie np. HEYAH. Uwaza Pan, ze to jest
        chamstwo, ze nie chca Panu sciagnac SIMLOCKa a jak dwa lata temu dawali Panu
        telefon wart kilkaset zlotych za zlotowke to pewnie uwazal Pan, ze sie Panu
        nalezy.

Pozdrawiam!
        • Gość: sffinx Re: Doklandnie IP: *.core.lanet.net.pl 02.09.04, 00:47
          Peppers
          Twoja "IDEAfilia" świadczy o niewolnictwie umysłowym. Masz syndrom pogodzonego z losem niewolnika.
          Zdjęcie simlocka za darmo po upływie umowy jest zas**nym obowiązkiem sieci. I inne to robią, bez żadnej łaski.
          I żadna siec naiwniaku nie daje telefonów za darmo, tylko płacisz za niego przez dwa lata i to z nawiązką. Sądzisz że robią to dopłacając do interesu?

A tak w ogóle to Idea jest badziewna, własnie od wczoraj we Wrocławiu jest awaria i coś sobie nie radzą z jej usunieciem. Nie mówiąc już o tym, że czasem za winklem w miescie nie ma pola.
          • Gość: Peppers Hehe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.09.04, 09:58
            1. Nie mowilem nigdy, ze IDEA jest the best. Mowielm tylko, ze ja jestem w tej
            sieci i jestem z niej zadowolony.

2. Zdjecie SIMLOCKA obowiazkiem? A dawanie aparatu za zlotowke moze tez jest
            ich obowiazkiem? Fajne myslenie.

3. Owszem sieci kasa zwraca sie w abonamencie. Ale badz co badz dostaje Pan do
            reki urazdznie warte kilkset zlotych za symboliczna zlotoweczke. A wcale nie
            musialoby tak byc. I wcale nie musi tak byc. Zrezzta nie oczekujmy od sicei
            komorkowych, ze beda sie zachowywac jak instytucje charytatywne.

4. Jest wybor- nie podoba sie Panu IDEA to niech Pan przejdzie do ERY lub
            PLUSa. Slyszalem, ze w PLUSie ruszyl UMTS. Jest okazja.

Pozdrawiam!
            • Gość: nie do wiary Re: Hehe IP: 81.15.215.* 02.09.04, 10:26
              Nie wiem jakim trzeba być ignorantem, żeby twierdzić, iż nie można oczekiwać od
              sieci telefonu za niskie pieniądze. Po pierwsze za złotówkę to można w
              większości przypadków dostać jedynie model sprzed kilku lat, nie obsługujący
              najnowszych funkcji, za lepsze trzeba zapłacić nawet kilkaset złotych. Poza tym
              dotowanie telefonów przez sieci to NORMA na całym świecie aby przyciągnąć
              klientów (i nie jest to do cholery działanie charytatywne, tylko wynik
              koncepcji marketingowej, a można się posunąć do stwierdzenia, że ich zasrany
              obowiązek, bo jakby jakaś sieć przestała to robić, to ciekawe ilu klientów by
              zdobyła). Pan jednak twierdzisz, że powinniśmy Bogu dziekować, że polscy
              operatorzy są tak łaskawi, iż oferują nam dotowane telefony. Nie wiem, Pan może
              poszedł na klęczkach do salonu Idei i wycałował wszystkich za swój aparat.
              I niech Pan nie pie...i, że zdjęcie simlocka, to nie obowiązek, bo jakby się
              Pan wczytał DOKŁADNIE w treść umowy, to by Pan wiedział, że gdy minie okres
              umowy, telefon staje się Pana własnością i operator ma obowiązek umożliwienia
              swobodnego z niego korzystania.
              Większość ludzi pracujących u polskich operatorów prezentuje właśnie takie
              poglądy jak Pan Peppers, mające się do realiów jak pięść do nosa. Dlatego
              sytuacja jest, niestety, jaka jest...
            • freebaby Re: Hehe 02.09.04, 22:49
              Gość portalu: Peppers napisał(a):

> 1. Nie mowilem nigdy, ze IDEA jest the best. Mowielm tylko, ze ja jestem w tej
              > sieci i jestem z niej zadowolony.
              >
              > 2. Zdjecie SIMLOCKA obowiazkiem? A dawanie aparatu za zlotowke moze tez jest
              > ich obowiazkiem? Fajne myslenie.
              >
              > 3. Owszem sieci kasa zwraca sie w abonamencie. Ale badz co badz dostaje Pan do
              > reki urazdznie warte kilkset zlotych za symboliczna zlotoweczke. A wcale nie
              > musialoby tak byc. I wcale nie musi tak byc. Zrezzta nie oczekujmy od sicei
              > komorkowych, ze beda sie zachowywac jak instytucje charytatywne.
              >
              > 4. Jest wybor- nie podoba sie Panu IDEA to niech Pan przejdzie do ERY lub
              > PLUSa. Slyszalem, ze w PLUSie ruszyl UMTS. Jest okazja.
              >

Ad3 - czemu nie musi tak byc? Definicja organizacji charytatywnej sie nie zgadza.
              > Pozdrawiam!
        • Gość: ewa ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 14:57
          Peppers, ale dlaczego właśnie mamy nie walczyć i zgadzać się z tym, że usługi
          są drogie? We Francji bodajże Federacja Konsumentów doprowadziła do obniżenia
          cen SMS-ów. Nie muszę godzić się z takim stanem rzeczy, mogę głośno wyrazić
          dezaprobatę na wysoką cenę usługi, jaką jest zdjęcie SIM LOCKA po okresie
          umowy, tym bardziej, że konkurencja nie pobiera takiej opłaty. Nie jestem
          bezwolną krową na łańcuchu!
          Mam dwa telefony w IDEI, bo taka opcja prawie rok temu była dla mnie
          najkorzytsniesza, korzystam z usług TP SA łącznie z neostradą, ale nie uważam,
          by zawyżanie ceny za niektóre usługi było słuszne! I mogę to głośno powiedzieć!
        • freebaby ?????? 02.09.04, 22:46
          Kompleksy jakies czy co ? kto,gdzie,co - dawal - wszystko oplacone co do grosza. Rozumiem, ze ktos kocha operatora,ale slepo ?????
    • gale Re: Zdjęcie simlocka w IDEI - DNO 02.09.04, 15:05
      Czy w umowie z operatorem miales napisane, ze zdjecie smoka bedzie za darmo?
      Jesli tak - maszeruj do organizacji konsumenckiej, np. miejskiego rzecznika
      konsumentow!

Jesli nie - to o co Ci chodzi?!
      • Gość: Peppers Hehe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.09.04, 22:01
        Nie mowie, ze nie mozna pewnych rzeczy pietnowac. Nie mowie, ze nie mozna
        wlaczyc o niskie ceny. Tylko nie rozumiem stwierdzenia, ze cos mi sie nalezy i
        musza to zrobic. Bo niby z jakiej paki maja sciagnac tego SIMLOCKA za darmo? Bo
        konkurencja tak robi? To ich sprawa. Nie beda sciagac ze darmo to z czasem
        wszyscy przejda do tej konkurencji i tyle. Prawo rynku. Ale nalezec nic sie nie
        nalezy. To samo sie tyczy tanich telefonow- zamiast sie cieszyc ze mozna miec
        zazlotowke urzadzenie warte kilkaset zlotych to to wszytscy mowia, ze operator
        i tak im robi laske, bo model jest stary a aparat i tak mu sie zwroci. Taka
        typowa Polska zawisc. Mi, moje, mi sie nalezy, mnie oszukali, mnie
        okradli...... ot i cala Polska.
        • Gość: sffinx Re: Hehe IP: *.core.lanet.net.pl 02.09.04, 22:29
          To proste, choć Ty tego nie rozumiesz.Po upływie określonego w umowie czasu, aparat jest mój, bo spłacony. A simlock ogranicza swobode jego uzytowania.
          • bobbo1 Re: Hehe 02.09.04, 23:10
            Aparat jest Twój w chwili jego nabycia, nawet jak kosztował tylko 1 zł
            a nie w chwili zakończenia umowy. Aparat możesz spalić, utopić albo
            używać go zgodnie z przeznaczeniem i nikogo to nie interesuje.
            Operatora interesuje tylko to żebyś płacił abonament w terminie.
            Po zgubieniu/kredzieży karty sim nie musisz nawet nowej wyrabiać,
            ważne jest tylko to żebyś opłacał abonament - tak mi kiedyś powiedział
            konsultant Idei.
            • Gość: sffinx Re: Hehe IP: *.core.lanet.net.pl 02.09.04, 23:33
              To prawda ale chciałem, w mozliwie najprostszy sposób wytłumaczyć peppersowi że sie myli.
              Przez takich jak on,telekomy robią co im sie podoba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka