Dodaj do ulubionych

Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i opinie

13.02.05, 19:18
Kupiłam nowy telefon Nokia 6230. Bateria oczywiście formatowałam ( a raczej
jak mnie pouczono w serwisie Nokii formowałam ).
Od pierwszego użycia telefon wytrzymuje niecałe 48 godzin.
Według opisu Nokii bateria powinna trzymać nawet 200h.

Oczywiście nie marzyłam o tym że będzie trzymać 8 dób, ale w ramach
przyzwoitości liczyłam na jakieś 5-6 dni działania telefonu. A tu taka klapa.

Dodam... że od momentu gdy zorientowałam się że telefon tak krótko działa
(czyli od pierwszego ładowania) korzystanie z opcji które oferuje
ograniczyłam do minimum. Tak więc te dwie doby to doby w których telefon jest
praktycznie nieużywany i cały czas pracuje w trybie oszczędnościowym.

Wymieniałam już baterię.
W normalnym serwisie - awarii nie stwierdzono.
Telefon był raz w centrali w Wawie - awarii nie stwierdzono.
Właśnie po raz drugi został wysłany do Wawy... i boję się że znowu przyjdzie
odpowiedź ... "awarii brak"

1) Czy ktoś wie co to może być ?

2) Jaka jest procedura wymiany telefony na nowy ( po ilu takich wyjazdach do
Wawki to się odbędzie) - jeśli w ogóle taka wymiana jest możliwa.

Z góry dziękuję za wszystkie pomocne rady i opinie.

Bo już jestem zmęczona ciągłym przekładaniem karty sim i baterii - tym
bardziej że od telefonu za tą cenę wymagałam troszkę więcej.

Pozdrawiam

I tak
Obserwuj wątek
    • Gość: Alek Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o IP: 80.51.236.* 13.02.05, 19:38
      Pytasz się m.in. o opinie !!
      Otóż, NOKIA to jak już ktoś wcześniej dużo zauważył, to pospolity "bubel".
      Firma poszła na ilość, a nie jakość.
      Ich telefony tak chętnie kupowane są po prostu bublami których należy unikać jak
      ognia.
      Należy za to "tylko" pamiętać o poczciwej Noki 5110 ale to było tak dawno dawno
      temu, no i może jeszcze ze dwa modele które były ok. Reszta ich wyrobówe to jak
      już wspomniałem gó.. i bubel !!!
      • tulika Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o 13.02.05, 19:42
        Czy jest jakaś szansa na wymianę ?

Czy też jestem skazana na to, będzie mi chodził 24h i rozładowywał się w tępie
        na tychmiastowym w najmniej oczekiwanym momencie- gdy zacznę z niego korzystać
        normalnie ?
        • Gość: Kwiatek Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 20:55
          a jak dlugo go juz masz?? bo na poczatku to chyba kazdy telefon krotko trzyma.
          ponos go z tydzien dwa, i jak dalej tak bedzie to go sprzedaj.
          pozdr.
          • tulika Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o 13.02.05, 21:04
            Mam go od 26 grudnia... z czego większość czasu spędził w serwisie ...
            4 ładowania = 8 dób => serwis.... i tak w kółko....

gwarancja.... pobazgrana przez serwis...

nie mam sumienia go komuś wciskać... i co powiem kupującemu że sprawny ?

Chciałabym wiedizeć, czy jest szansa na wymianę na sprawny przez Nokię - skoro
            twierdzą że żadnych usterech nie ma ?
      • Gość: karol Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 20:43
        Zastanów sięco piszesz!!!Podaj mi jedną markę dostępną w Polsce która jest
        lepsza od Nokii???Pomijaj Neca który jest lansowany na rynku amerykanskim i
        brytyjskim!!!!.......Czekam na twoją opinie.Bo mam 6230 i jestem zajebiscie
        zadowolony!!!Solidnie wykonany i mobilny.Bateria to normalka.Slaba zebysmy
        kupowali lepsze,ale tak jak u kazdej z firm!!!np.SE k700i ma 700mAh.Jak myslisz
        ile ona potrzyma????sprawdz opinie....Pozdrawiam
        • Gość: barracuda7110 Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o IP: *.dsl.telepac.pt 26.02.05, 23:31
          Każda firma robi teraz telefony lepsze od nokii. Nie dość, że produkty
          konkurencji są o wiele tańsze to jeszcze zazwyczaj mają więcej funkcji, mniejszą
          awaryjność itd do zaoferowania. Nokia oprócz durnego wzornictwa i marki nie ma
          nic. Mam sagema. Za taki telefon tylko z napisem nokia zapłaciłbym kilkaset
          złotych a nie sto groszy.

ps
          Gość portalu: karol napisał(a):
          > Bateria to normalka.Slaba zebysmy
          > kupowali lepsze,ale tak jak u kazdej z firm!!!

Tego to już zupełnie nie rozumiem...
    • Gość: adam99 przede wszystkim wyłącz blutooth w telefonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 21:29
      ,bo to pobiera dużo energii, a poza tym kup sobie inną baterię za niecałe 30
      zł. onet.allegro.pl/show_item.php?item=42056665
      • tulika Re: przede wszystkim wyłącz blutooth w telefonie 13.02.05, 21:34
        Ależ ja mam w tym telefonie wyłączone wszystko co tylko się da, nie korzystam
        praktycznie z multimediów..., rozmowy ograniczam do minimum... żeby sprawdzić
        czy to cos pomoże... a i tak maximum to 2 dni. Baterię już wymieniłam.
        • Gość: Agnieszka Re: przede wszystkim wyłącz blutooth w telefonie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.02.05, 21:54
          nokia 6230 ma po prostu kiepska baterie i tyle... najlepsza miala 6310i ale juz
          sie chyba taka nie powtorzy ... niestety :(
      • tulika Re: przede wszystkim wyłącz blutooth w telefonie 14.02.05, 21:53
        hmmm...

może ktoś jeszcze coś dorzuci...

... bo nadal nie wiem... jakie są szanse... i na co :-((((
        • Gość: jarekdo Re: przede wszystkim wyłącz blutooth w telefonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 15:11
          Cześć.

Coż masz pecha. Znajomy kupił 7610 i iał dokładnie to samo. Ale 7610 ma o wiele
          większy wyświetlacz niż 6230. Oddawał do serwisu i dziwne, bo u nich trzymałą
          długo. Zaproponowali mu, że mogą wysłąć do Wawy, ale jak będzie OK to on
          pokrywa koszty. Zamieniliśmy się bateriami, i nic nie pomogło, u mni było OK a
          u niego 1.5 dnia.
          Nie ma wyjścia musisz go sprzedać. Ja mam 6600 i mi bateria trzyma 4 do 5 dni.
          Nadal uważam że nokia to nalepszy telefon na świecie. Przedtem miałem 7650 i
          też długo mi trzymałą bateria.
          Teaz podoba mi się panasonic X300. Może zwykły, ale jakaś w końcu nowość,
          odchylany wyświetlacz. Nie wiem w jakim celu ale może być.
          Nie czekaj tylko sprzedawaj..

Pozdrawiam
          • tulika Re: przede wszystkim wyłącz blutooth w telefonie 15.02.05, 16:01
            Hmm...
            Sprzedać ... łatwo powiedzieć ...ja tak nie potrafię - to by oznaczało
            wciskanie komuś bubla

... spać bym pewnie po nocy nie mogła :-)
            • jarekdo Re: przede wszystkim wyłącz blutooth w telefonie 15.02.05, 19:41
              Nie mów tak. Może jesteś uczciwym człekiem, ale zobacz co robią w komisach, co
              się dzieje na Allegro???
              Musisz się przyzwyczaić w tym wrednym świecie, że jak nie Ty ich, to oni Ciebie.

Ja jeśli tylko coś zaczyna byc z fonem nie tak wale na giełdę.
              Pamiętaj:

Każda wystawiona rzecz na sprzedaż zawsze w końcu znajdzie swojego nabywce

Pozdrawiam
    • gale Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o 15.02.05, 22:19
      > 1) Czy ktoś wie co to może być ?

Zle uformowana bateria - Twoja wina. Trzeba bylo przeczytac instrukcje.

> 2) Jaka jest procedura wymiany telefony na nowy ( po ilu takich wyjazdach do
      > Wawki to się odbędzie) - jeśli w ogóle taka wymiana jest możliwa.

Vide gwarancja.
      • Gość: jarekdo Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 23:19
        Ty nie bądź taka/i figo fago?
        burak jesteś a takie nauki to se wsadź.

Gościu ma problem, a ty się nie znasz wiec nie marnuj cennego miejsca na forum
        swimi nędznymi wypocinami.

Schiowaj się lepiej z powrotem pod kamień z którego udało Ci się wyleść....
        • Gość: nikt to bateria IP: *.intermedia.net.pl / *.intermedia.net.pl 18.02.05, 21:49
          ten burak który nerwus.do rzeczy, mam 6230 i z WŁACZONYM blu trzyma 4 dni.laska
          masz żle uformowaną baterię!!!
          • tulika Do nikt 19.02.05, 02:46
            Ech ... bardzo bym chciała aby było tak jak piszesz...

Ale wydaje mi się że bateria była uformowana we właściwy sposób. Telefon
            ładowałam trzy razy - po 12 godzin ( w trakcie ładowania telefon był
            wyłączony ), ładowanie odbywało się po całkowitym rozładowaniu telefonu.
            Więc co zrobiłam źle - bo właśnie takie postępowanie zalecono mi w serwisie
            Nokii.

Z drugiej strony to dziwne że Nokia nie informuje dokładnie swoich klinetów na
            temat postępowania z baterią. W instrunkcji obsługi napisane jest tylko :

"nowa bateria osiąga pełną wydajność dopiero po dwóch lub trzech cyklach
            ładowania i rozładowywania "

Natomiast na stronie Nokii w FAQ,ach na pytanie :Czy formatuje się baterię
            litowo-jonową i litowo-polimerową? , Nokia udziela następującej odpowiedzi :

"Nie, ponieważ te baterie nie posiadają efektu pamięci."

Ja, uformowałam - bo tak mi polecono w autoryzowanym serwisie Nokii.

A telefon przy max. oszczędności, niekorzystaniu praktycznie z niczego,
            ograniczeniu rozmów do min. wytrzymuje 48 godzin.

A zakładając że bateria po nieprawidłowym uformowaniu ma mniejsza pojemnośc,
            czy serwis nie powinien tego wykryć w trakcie testowania telefonu ?

U mnie awarii brak.

Pozdrawiam
        • Gość: nelsonek Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 18:39
          Gale dal porade co zrobic, a Ty zasmiecasz forum twierdzac ze robi to kto inny.
          baran jestes.
          • tulika Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o 19.02.05, 19:16
            Możesz dokładniej i troszkę bardziej kulturalnie powiedzieć o co Ci chodzi .
            Nie przyponiam sobie abym napisała komuś że "zaśmieca forum "

Pozdrawiam

Ps: Gdybyś dokładnie przeczytał mój post wiedziałbyś że odpowiedź gale nie
            pomogła dała.
            • Gość: nelsonek Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 13:15
              a gdybys Ty bardziej czytal(a) to wiedzialbys (wiedzialabys), ze ten post nie byl do Ciebie. teraz rozumiesz?
              • tulika Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o 20.02.05, 14:02
                Rozumiem :--))) , dzięki za info.

Pozdrawiam
                • nelsonek Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o 20.02.05, 14:04
                  Ciesze sie, ze zrozumialas. rowniez pozdrawiam. :)
    • Gość: adam99 skoro boisz się sama sprzedać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 01:39
      to sprzedaj przez komis. Wtedy nic cię nie interesuje- cała odpowiedzialność
      spada na komis. Możesz im powiedzieć że bateria jest stara- wtedy nie będą
      wnikać w szczegóły.
    • Gość: Mariusz Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o IP: *.elpos.net / *.elpos.net 19.02.05, 10:29
      Witaj w klubie miłośników nokia:). Telefon 6230 dostałem ok miesiaca temu .
      Przez pierwsze 2 tygodnie Zaczynalem ladowac telefon po calkowitzm jego
      rozladowaniu, czyli ok 17-18. ładowałem co dziennie, bo tyle wytrzymywała
      bateria ( czy zle była formowana?). Pożniej ładowałem juz rano, przed wyjsciem
      do pracy. Bateria jest do dupy, a szczegolnie jest to bolesne jak sie przeszło
      z 6310i
      • tulika Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o 19.02.05, 11:23
        Ja przypuszczam że to nie jest wina baterii, bo wymieniłam baterię i nadal jest
        tak samo.

Baterię testował serwis i twierdzi że jest ok.

Ten telefon musi mieć jakiś cholerny feler.
        Nokia wyprodukowała bubla.
        • Gość: Mariusz Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o IP: *.elpos.net / *.elpos.net 19.02.05, 12:49
          Zobaczymy ile wytrzyma teraz. Wczoraj nałodowałem po całkowitym rozładowaniu
          się. Na razie wskaznik baterii pokazuje full. Sporo rozmawiam, ale w tygodniu.
          Jezeli nie zmieni sie nic a plus mi nie wymieni baterii lub telefonu, w maju
          spadam do era albo ideii, za rachunki na srednim poziomie 1700 pln przyjmąq
          mnie z otwartymi raczkami
          • tulika Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o 19.02.05, 12:58
            Wydaje mi się że nie do końca jest to wina operatora. Nie on wyprodukował
            wadliwy towar . Nokię trzeba ścigać :--))))

A byłeś ze swoim telefonem w autoryzowanym serwisie Nokii aby go przebadali ?
            • Gość: Mariusz Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o IP: *.elpos.net / *.elpos.net 19.02.05, 17:46
              Wiem ze nie jest to wina operatora, a le mnie to g... obchodzi oni dali mi ten
              telefon i nich oni zadbaja abym był zadowolony. Poczekam jeszcze troche i
              pojade. Chociaż sprawdza sie ta teoria ze po pewnym czasie czas baterii sie
              wydłuża mam wrażenie ze tak jest teraz. Moj kolega ma ten model od kilku
              miesiecy, dzwoni w miare intensywnie i bat wytrzymuje 2-3 dni. Nie spodziewam
              sie więc cudów. Z reszta przy wymianie proponowano mi model z rozkladana
              klawiaturą chyba 6820, ktory ponoc mial miec mocniejsza baterię
    • onequestion Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o 26.02.05, 23:13
      6230 to wielki bubel nokii, dlatego nadal jestem przy 6310i. Czekam na se 750i.
    • jaki71 Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o 27.02.05, 17:02
      Ludzie zejdzcie na ziemie.
      Baterii litowo-ionowych i litowo polimerowych sie nie frmuje i kropka.
      Panie w salonach pie... o formowaniu bo im tak kaza, zeby sie klient nie
      czepial ze go o obchodzeniu z bateriami nikt nie informowal.
      Uzywam sluzbowych telefonow i w zadnym baterii nie formowalem i chodza
      (chodzily) luks a rozmawiam sporo.
      Zeby nie bylo nieporozumien w prywatnych tez nie formuje i tez nie nazekam.
      Chodza porownywalnia z bateriami ludzi ktorzy podobno formowali baterie.
      Trzeba walczyc z mitami...
      • Gość: barracuda7110 Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o IP: *.dsl.telepac.pt 27.02.05, 17:18
        Nikt nie mówi, że należy formować takie baterie. Można to zrobić natomiast nie
        jest to wymagane tak jak np. przy bateriach nimh.
        • Gość: Mika Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 00:21
          Kiedyś był bardzo dobry program w TV właśnie odnośnie takich sytuacji i między
          innymi problemów z Nokią. Babkę wysyłali z 10 razy, od salonu, do
          autoryzowanego salonu Nokii, później znów do salonu Plusa itd itd itd.

Telefon powinni wymienić na nowy po 3 reklamacjach- biorąc pod uwagę, że
          stwierdzona była usterka. Z tego co doczytałam, to oni uznają że awarii brak-
          cudowna kompetencja. Polecam w takim razie kontakt ze stroną:
          www.uokik.gov.pl/ . W owym programie ogłaszali się aby zgłaszać podobne
          problemy,szczególnie odnośnie operatorów GSM. Podobno nie rozpatrują
          indywidualnych spraw, ale może się zainteresują, może jest jakiś lokalny
          oddział, dowiesz się więcej na tej stronie.

Doskonale Cię rozumiem, że nie chcesz wciskać uszkodzonego aparatu ludziom.
          Życzę wszystkim którzy udzielili tak mądrych odpowiedzi -polecających sprzedać
          i kłamać- aby kiedyś ich ktoś tak profesjonalnie potraktował i sprzedał wadliwy
          aparat. Myślę że bylibyście z tego bardzo zadowoleni.
          • Gość: Konrad K. Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o IP: 82.141.207.* 03.03.05, 03:09
            Idz do Rzecznika Konsumenta!!!
            Powinien byc taki w kazdym powiacie...
            Jezeli serwis uznaje ze nie ma wady to wymiana Ci NIE przysuguje!
            Potrzebna jest niezalezna opinia specjalisty.... i litera prawa - udowodnienie
            celowosci wprowadzanie klienta w blad itd...

Ps. W BOK Idea uprzedzali mnie, ze cos z tym telefonem jest nie tak...jak milo
            z ich strony :-) a Idea i tak dalej je sprzedaje zamiast zwrocic "poraz
            kolejny" do Nokia.
            Pozdrawiam i zycze powodzenia
            PS.
            MY TWORZYMY RZECZYWISTOSC i ZAMIAST NARZEKAC NA INNYCH ZACZNIJMY OD SIBIE
            to taka aluzja odnosnie glupiego pomyslu "wepchniecia" go komus w mysl
            durniejszej zasady "jak my ich nie, to oni nas"
    • Gość: jędruś Re: Problem z NOKIĄ 6230 ----- proszę o pomoc i o IP: 195.47.201.* 03.03.05, 13:50
      nie masz głównie szans. ale można spróbować, że tel się zawiesza wyłącza... w
      trakcie rozmowy również, że bateria ładuję się 40 minut a czasem krócej od
      całkowitego rozładowania. Pamiętaj, że na baterię jest 6 mcy gwarancji. walcz
      do bólu - licząc się z tym, że telefonu nie będziesz długo miała. (będzie
      ciągle w serwisie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka